Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.

Menu główne




Aparaty
RSS









Foto Poradnik
Online
Jest 148 gości i 3 użytkowników online


Najnowsze recenzje
Najpopularniejsze

czytaj / dodawaj opinie o sprzęcie fotograficznym

Zarejestruj się bo warto !
Logowanie

 Użytkownik
 Hasło
 Logowanie automatyczne


Jeśli jeszcze nie masz konta, możesz założyć je tutaj.
Zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać newsy na stronę główną, dodawać komentarze, korzystać z systemu prywatnych wiadomości, wybierać sobie emblemat na forum, dodawać własne zdjęcia do galerii oraz komentować i oceniać zdjęcia innych użytkowników.
Najnowsza fotografia
Forum - Fotografia cyfrowa
Forum - fotokrytyka
Forum - jaki aparat ?
Najnowsze Foto-Linki
2014.08.10 Fotografia ślubna śląsk (28)
2014.08.10 todobrykurs.pl (31)
2014.08.10 efotoksiazka.pl (27)
2014.08.10 Fotografia ślubna Łukasz Gromolak (28)
2014.08.10 danielpolitowski.pl (27)
2014.03.02 Grafika reklamowa fotomontaż (334)
2014.03.02 wirtualne wycieczki - miasto szczec... (422)
2014.03.02 Sklep z używanymi aparatami smartf... (389)
2014.03.02 Nietuzinkowa fotografia slubna (355)
2013.11.30 FotoBlog Marcina Sz (523)
więcej...
Najnowsze recenzje w sieci
Foto - newsroom
mapa portalu



Koszulki z logo FR



10 Sierpień 2014     
Witam
Zapraszam serdecznie na warsztaty fotograficzne z najlepszymi fotografami na rynku.
Ostatnie propozycje to:

Marta Voodica Photography - 13-14 września Lanckorona
Paweł Totoro Adamiec - 20-21 września Kraków
Warsztaty z promocji w sieci dla fotografów - 26-27 września Kraków
Iza Urbaniak - 27-28 września Lanckorona
Ania Kosik - 18-19 października Lanckorona

wszelkie informacje dotyczące warsztatów, organizatorów i prowadzących znajdziecie na stronie
www.akademia-foto.pl

Będzie się działo ciekawie, kreatywnie i na pewno ambitnie.
Zapraszamy



10 Sierpień 2014     
Organizator Fundacja Jedyna Taka, Bemowskie Centrum Kultury oraz Partner Główny Fundacja PZU Zapraszają na Galę Finałową Miss Polski na wózku 2014 w dniu 16.08 w Amfiteatrze Michaela Jacksona( Warszawa- Bemowo). Honorowy Patronat nad Galą Finałową piastuje Pani Prezydent Hanna Gronkiewicz- Walz.

Gala Finałowa Miss Polski na wózku 2014 odbędzie się w Amfiteatrze Michaela Jacksona 16 sierpnia o godz. 19.30. Warszawa Bemowo. Spośród 12 Finalistek konkursu Jury wybierze nową Miss Polski na wózku, która przez najbliższy rok będzie piastować tytuł Najpiękniejszej Polki poruszającej się przy pomocy wózka.

Projekt jest realizowany dzięki zaangażowaniu wielu wolontariuszy, a także partnerom Fundacji Jedyna Taka: Firma Świt Pharma, Quickie, Fundacja Bezcenne Zdrowie, Dobry Projekt.

Zachęcamy Państwa do przybycia i wspólne uczestnictwo w aktywnościach w dniu 16 Sierpnia
godz.14.00-19.00 Piknik Integracyjny: liczne atrakcje, wystawcy, konkursy
godz. 19.30-21.00 Gala Finałowa Miss Polski na wózku 2014
Razem zmieniajmy wizerunek osób z niepełnosprawnością i angażujmy się w działania na rzecz integracji społeczeństwa i przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu.

Strona Fundacji: http://jedyna-taka.pl
Link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/270561469788620/?fref=ts

Serdecznie zapraszamy
10 Sierpień 2014     
Galeria Drugiego Planu
Dom Kultury w Rybniku-Chwałowicach
www.dkchwalowice.pl
Rybnik ul. 1 Maja 91B, tel. 32 4216222


Marcin Karetta - wystawa fotografii pt. „Z przyrodą na ty”

Wernisaż wystawy połączony z prezentacją multimedialną i spotkaniem z fotografem
- 4 lipca 2014 r. o godz. 13.00 w ramach Wakacji z Domem Kultury Chwałowice.
Wstęp wolny.
Wystawa czynna do 31.08.2014 r.

Zestaw prezentowanych zdjęć odkrywa to, co nam mieszkańcom Rybnika i okolic jest fizycznie wprawdzie bardzo bliskie, lecz często obce i ciągle nieodkryte. Na fotografiach widzimy zwierzęta oraz ciekawego grzyba, które żyją ledwie kilka kilometrów od rybnickiego rynku, a niektóre z nich pojawiają się również wśród gęstej zabudowy miasta. Często nie trzeba planować czasochłonnych, dalekich wyjazdów w poszukiwaniu fascynujących przedstawicieli świata przyrody, a warto skupić się na jej zasobach, które mamy tuż za progiem w zasięgu niedzielnego spaceru.
Marcin Karetta

Marcin Karetta - zawodowy fotograf, edukator, wydawca specjalizujący się w tematyce przyrodniczej. Od początku lat 90-tych aktywny obserwator ptaków. Już po dwóch latach wyróżniony przez zawodowych ornitologów za szczególnie duży wkład w poznanie awifauny Górnego Śląska. Współpracownik Zakładu Ekologii Ptaków we Wrocławiu, Działu Przyrody Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu i Instytutu Biologii Środowiskowej w Krakowie.
Po kilkunastu latach prowadzenia systematycznych obserwacji ptaków zamienia lornetkę na teleobiektyw, by przez długie godziny, a nierzadko dni, z bardzo bliska poznawać i dokumentować fascynujące życie zwierząt. W 2000 r. został przyjęty do Związku Polskich Fotografów Przyrody, gdzie w latach 2002-2004 pełnił funkcję Prezesa Okręgu Śląskiego ZPFP. Dwukrotny zdobywca tytułu Fotograf Roku nadanego przez ZPFP. Zdjęcia publikuje w książkach, kalendarzach, folderach i czasopismach krajowych jak i zagranicznych: Rzeczpospolita, Newsweek, Focus, Wiedza i Życie, Polityka, National Geographic, a prestiżowy British Birds zamieścił je na swych okładkach. Łącznie opublikował ponad 3000 zdjęć o tematyce przyrodniczej. Napisał kilka książek, w tym popularny „Atlas ptaków” dla wydawnictwa Pascal, który doczekał się już pięciu wznowień. Od niedawna swoje doświadczenia przekazuje młodszym pokoleniom, prowadząc warsztaty fotograficzne.
Strona: www.karetta.pl.

10 Sierpień 2014     
Studenci i wykładowcy Zakładu Fotografii Prasowej, Reklamowej i Wydawniczej im. Zbigniewa Złotnickiego podsumowali wyjątkowo udany rok akademicki 2013/2014. Prestiżowe sukcesy, jakie razem odnieśli, mają charakter zarówno ogólnopolski, jak i międzynarodowy.

ZFPRiW, wspólnie z uczelnią Fachhochschule St. Pölten University of Applied Sciences, zrealizował projekt polsko-austriacki pt. „Jacy jesteście”. W jego ramach, w ostatnim tygodniu października 2013 r., studenci Zakładu pracowali w Wiedniu (byli to: Anna Kornacka, Eliza Miszczyk, Łukasz Krawczyński, Marek Mułenko i Krzysztof Zawadzki); w tym czasie Austriacy byli w Polsce. Efektem i spektakularnym zakończeniem prowadzonej obserwacji fotograficznej była wystawa w Ambasadzie RP w Wiedniu. Do dzisiaj cieszy się ona dużym zainteresowaniem publiczności (nie tylko polonijnej). Dowodzą tego liczne wpisy, pozostawiane w księdze pamiątkowej. Następnym miejscem prezentacji „Jacy jesteście” ma być wiedeński Ratusz.

W maju 2014 r. studenci z Zakładu odnieśli duży sukces w najważniejszym krajowym konkursie fotografii prasowej „Grand Press Photo”, uzyskując II nagrody i tym samym pokonując czołówkę polskich fotografów zawodowych! Laury dobyli: Anna Liminowicz w kategorii „Fotoreportaż życie codzienne”; Adam Stępień w kategorii „Sport”; Mateusz Baj w kategorii „Fotoreportaż ludzie” i Łukasz Krawczyński w kategorii „Fotokasty” (do obejrzenia tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=QqXM2OGhYWc&feature=youtu.be);

Ponadto Mateusz Baj otrzymał nagrodę w międzynarodowym konkursie Sony WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS. Jego pracę można obejrzeć pod linkiem: http://worldphoto.org/about-the-sony-world-photography-awards/national-award/poland/).

Także w tym roku dwoje studentów Zakładu – Anna Liminowicz i Mateusz Baj – zostało zakwalifikowanych do publikacji albumowej, której celem jest zaprezentowanie 100 najbardziej utalentowanych polskich fotografów młodego pokolenia. Książka „Debuts” ukaże się na początku lipca 2014.

„To ogromny sukces naszych studentów, którzy – robiąc to, co kochają – są doceniani na całym świecie” - mówi Anna Zapolska-Downar z Zakładu Fotografii Prasowej, Reklamowej i Wydawniczej ID WDiNP UW. „Jesteśmy dumni z tego, że możemy wesprzeć ich w szlifowaniu talentu. Zawsze staramy się, aby Zakład kształcił, ukierunkowywał, edukował – ale nie narzucał gotowe rozwiązania. Stawiamy na kreatywność, której nie można odmówić naszym studentom. Mamy nadzieję, że przyszły rok akademicki okaże się dla nas równie wspaniały”.

-------------------------
Zakład Fotografii Prasowej, Reklamowej i Wydawniczej Instytutu Dziennikarstwa WDiNP UW uruchomiono 1 października 2011 r. Powstał z przekształcenia istniejącej od ponad 40 lat Pracowni Fotografii Prasowej, która funkcjonowała najpierw w strukturze Zakładu Technik Dziennikarskich w Studium Dziennikarstwa UW, a następnie jako samodzielna pracownia w Instytucie Dziennikarstwa WDiNP UW. W procesie kształcenia studentów kieruje się podejściem praktycznym, które jest najskuteczniejsze w przygotowaniu do pracy w mediach, zarówno drukowanych, jak i elektronicznych. Program jest opracowywany i systematycznie dostosowywany z jednej strony do specyficznych wymagań rynku medialnego, z drugiej - do aspiracji zawodowych, artystycznych i naukowych studentów. Zakład prowadzi studia licencjackie i magisterskie w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym. Dysponuje własną salą komputerową i w pełni profesjonalnym studiem fotograficznym (w tym ciemnią).

02 Marzec 2014     
Właśnie rozpoczeła się w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdjęcie tygodnia. Jak zwykle głosować mogą zalogowani w ciągu najbliższych 3 dni. Obejrzeć zdjęcia i zagłosować możecie tutaj .




15 Grudzień 2013     
Właśnie rozpoczeła się w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdjęcie tygodnia. Jak zwykle głosować mogą zalogowani w ciągu najbliższych 3 dni. Obejrzeć zdjęcia i zagłosować możecie tutaj .




02 Grudzień 2013     
Rybnik
Galeria Drugiego Planu

Dom Kultury Chwałowice
www.dkchwalowice.pl
Rybnik ul. 1 Maja 91B, Tel. 32 42 16222

Katarzyna Kalua Kryńska - wystawa fotografii pt. Black Pool of Ireland
Wernisaż wystawy podczas WIECZORU SZTUK z GWIAZDAMI.

8 grudnia (niedziela) 2013 r. o godz. 17.00
Wystawa czynna do 08.01.2014 r.

Podczas Wieczoru odbędzie się ponadto pokaz i wernisaż astrofotografii Michała Kałużnego www.astrofotografia.pl oraz wernisaż malarstwa Grzegorza Chudego. Wieczór uświetni koncert muzyków z zespołu BELTAINE www.beltaine.pl.

WSTĘP WOLNY!

Kasia Kalua Kryńska - ukończyła studia na Wydziale Architektury na Politechnice Warszawskiej (1999) oraz Europejskiej Akademii Fotografii (2005). Od 2010 jest na Studiach Doktoranckich na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie na Wydziale Grafiki w Pracowni Fotografii prof. Mariusza Dąbrowskiego. Architekt, designer i fotograf. Miłośniczka fotografii analogowej, używa aparatów średniego formatu Rolleiflex, Hasselblad i Holga oraz Wielkiego Formatu. Swoje zdjęcia prezentowała na wystawach indywidualny i zbiorowych w Polsce, Irlandii, Portugalii, Holandii, Niemczech i USA. Laureatka konkursu fotograficznego 5th Annual Black&White Spider Awards w kategorii Still Life. Uczestniczyła w interdyscyplinarnym projekcie The Promised City, gdzie jej dokumentalna seria zdjęć Przejście została zaprezentowana na wystawach w Warszawie, Berlinie i Mumbaju. Jej zdjęcia zostały wyróżnione na Fotofestiwalu w Łodzi 2010, na VII Warszawskim Festiwalu Fotografii Artystycznej 2011 oraz na międzynarodowej wystawie The Art Of Photography Show w San Diego California 2011. Prace z serii Between Two Moons zajęły pierwsze miejsce w konkursie Wet Plate Copmetiton Canada 2012. Jej prace były publikowane między innymi: Wysokie Obcasy, Zwierciadło, Zabytki, Weranda - Polska, Soura Magazine - Zjednoczone Emiraty Arabskie, Blow Photo Magazine, Prism Photo Magazine - Irlandia, SHOTS Magazine - USA, SEITIES - Canada. Strona artystki: www.kalua.pl.

Black Pool of Ireland Black Pool jest nazwą, której nikt inny prócz Irlandczyka nie potrafi wyjaśnić, a i w wydaniu Irlandczyka wyjaśnienia przybierają nieoczekiwane formy - jedno jest jednak pewne - Black Pool jest nierozerwalnie związane z Dublinem. To synonim Dublina. Jedna z wersji mówi, że Dubh-Linn to po irlandzku „czarny staw”, który powstał na styku rzek Liffey i Poddle. W tym miejscu powstawały osady gaelickie. Inna z wersji mówi o skandynawskim pochodzeniu nazwy. Irlandia najeżdżana była wielokrotnie przez Wikingów, z których wielu osiedliło się porzucając zbójecki tryb życia na rzecz handlu i rzemiosła. Niejasność pochodzenia nazwy i wskazywanie dwóch głównych źródeł doskonale obrazuje Irlandię, również dzisiaj. Irlandia to tygiel, w którym zmieszały się te dwie dawne kultury (dziś uzupełniane przez tradycje przywożone przez nowych osadników), tworząc fascynującą nową jakość. Irlandia przyciąga, rzuca czar, sprawia, że nie można jej zapomnieć. To również stało się moim udziałem. Zdjęcia prezentowane w projekcie „Black Pool of Ireland” powstały pod wpływem tego czaru - to zapisy spotkań z ludźmi, to fotograficzna rejestracja miejsc i przede wszystkim klimatu, który mnie tam otaczał. Wystawa prezentuje fragment projektu, wiem też, że będzie on kontynuowany - Irlandia to miejsce, do którego warto wracać. Kasia Kalua Kryńska

01 Grudzień 2013     
Właśnie rozpoczeła się w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdjęcie tygodnia. Jak zwykle głosować mogą zalogowani w ciągu najbliższych 3 dni. Obejrzeć zdjęcia i zagłosować możecie tutaj .




24 Listopad 2013     
Właśnie rozpoczeła się w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdjęcie tygodnia. Jak zwykle głosować mogą zalogowani w ciągu najbliższych 3 dni. Obejrzeć zdjęcia i zagłosować możecie tutaj .




24 Listopad 2013     
Portret Kobiety
Portrait of Women

Serdecznie zapraszam Państwa na wystawę
moich fotografii poświęconych kobietom.

Warmly invitation to my exhibition of photos
dedicate women.

Wernisaż:
18.1 0. 201 3 o godzinie 19 :00
Opening :
18.1 0. 201 3 at 7 pm o'clock

Czas trwania wystawy :
18.1 0. 201 3 - 31. 01. 2014
Time of existing exhibition:
18.1 0. 201 3 - 31. 01. 2014

Avenue Restaurant & Pub ul. Józefa 25
Sala Główna / Main Room
 Liczba stron: 89 Idź na stronę 1  2 3 4 5 »   Ostatnie  
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.