Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.

Menu główne




Aparaty
RSS









Foto Poradnik
Online
Jest 302 gości i 1 użytkownik online


Najnowsze recenzje
Najpopularniejsze

czytaj / dodawaj opinie o sprzęcie fotograficznym

Zarejestruj się bo warto !
Logowanie

 Użytkownik
 Hasło
 Logowanie automatyczne


Jeśli jeszcze nie masz konta, możesz założyć je tutaj.
Zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać newsy na stronę główną, dodawać komentarze, korzystać z systemu prywatnych wiadomości, wybierać sobie emblemat na forum, dodawać własne zdjęcia do galerii oraz komentować i oceniać zdjęcia innych użytkowników.
Najnowsza fotografia
Forum - Fotografia cyfrowa
Forum - fotokrytyka
Forum - jaki aparat ?
Najnowsze Foto-Linki
więcej...
Najnowsze recenzje w sieci
Foto - newsroom
mapa portalu



Koszulki z logo FR



02 Marzec 2014     
Właśnie rozpoczeła się w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdjęcie tygodnia. Jak zwykle głosować mogą zalogowani w ciągu najbliższych 3 dni. Obejrzeć zdjęcia i zagłosować możecie tutaj .




15 Grudzień 2013     
Właśnie rozpoczeła się w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdjęcie tygodnia. Jak zwykle głosować mogą zalogowani w ciągu najbliższych 3 dni. Obejrzeć zdjęcia i zagłosować możecie tutaj .




02 Grudzień 2013     
Rybnik
Galeria Drugiego Planu

Dom Kultury Chwałowice
www.dkchwalowice.pl
Rybnik ul. 1 Maja 91B, Tel. 32 42 16222

Katarzyna Kalua Kryńska - wystawa fotografii pt. Black Pool of Ireland
Wernisaż wystawy podczas WIECZORU SZTUK z GWIAZDAMI.

8 grudnia (niedziela) 2013 r. o godz. 17.00
Wystawa czynna do 08.01.2014 r.

Podczas Wieczoru odbędzie się ponadto pokaz i wernisaż astrofotografii Michała Kałużnego www.astrofotografia.pl oraz wernisaż malarstwa Grzegorza Chudego. Wieczór uświetni koncert muzyków z zespołu BELTAINE www.beltaine.pl.

WSTĘP WOLNY!

Kasia Kalua Kryńska - ukończyła studia na Wydziale Architektury na Politechnice Warszawskiej (1999) oraz Europejskiej Akademii Fotografii (2005). Od 2010 jest na Studiach Doktoranckich na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie na Wydziale Grafiki w Pracowni Fotografii prof. Mariusza Dąbrowskiego. Architekt, designer i fotograf. Miłośniczka fotografii analogowej, używa aparatów średniego formatu Rolleiflex, Hasselblad i Holga oraz Wielkiego Formatu. Swoje zdjęcia prezentowała na wystawach indywidualny i zbiorowych w Polsce, Irlandii, Portugalii, Holandii, Niemczech i USA. Laureatka konkursu fotograficznego 5th Annual Black&White Spider Awards w kategorii Still Life. Uczestniczyła w interdyscyplinarnym projekcie The Promised City, gdzie jej dokumentalna seria zdjęć Przejście została zaprezentowana na wystawach w Warszawie, Berlinie i Mumbaju. Jej zdjęcia zostały wyróżnione na Fotofestiwalu w Łodzi 2010, na VII Warszawskim Festiwalu Fotografii Artystycznej 2011 oraz na międzynarodowej wystawie The Art Of Photography Show w San Diego California 2011. Prace z serii Between Two Moons zajęły pierwsze miejsce w konkursie Wet Plate Copmetiton Canada 2012. Jej prace były publikowane między innymi: Wysokie Obcasy, Zwierciadło, Zabytki, Weranda - Polska, Soura Magazine - Zjednoczone Emiraty Arabskie, Blow Photo Magazine, Prism Photo Magazine - Irlandia, SHOTS Magazine - USA, SEITIES - Canada. Strona artystki: www.kalua.pl.

Black Pool of Ireland Black Pool jest nazwą, której nikt inny prócz Irlandczyka nie potrafi wyjaśnić, a i w wydaniu Irlandczyka wyjaśnienia przybierają nieoczekiwane formy - jedno jest jednak pewne - Black Pool jest nierozerwalnie związane z Dublinem. To synonim Dublina. Jedna z wersji mówi, że Dubh-Linn to po irlandzku „czarny staw”, który powstał na styku rzek Liffey i Poddle. W tym miejscu powstawały osady gaelickie. Inna z wersji mówi o skandynawskim pochodzeniu nazwy. Irlandia najeżdżana była wielokrotnie przez Wikingów, z których wielu osiedliło się porzucając zbójecki tryb życia na rzecz handlu i rzemiosła. Niejasność pochodzenia nazwy i wskazywanie dwóch głównych źródeł doskonale obrazuje Irlandię, również dzisiaj. Irlandia to tygiel, w którym zmieszały się te dwie dawne kultury (dziś uzupełniane przez tradycje przywożone przez nowych osadników), tworząc fascynującą nową jakość. Irlandia przyciąga, rzuca czar, sprawia, że nie można jej zapomnieć. To również stało się moim udziałem. Zdjęcia prezentowane w projekcie „Black Pool of Ireland” powstały pod wpływem tego czaru - to zapisy spotkań z ludźmi, to fotograficzna rejestracja miejsc i przede wszystkim klimatu, który mnie tam otaczał. Wystawa prezentuje fragment projektu, wiem też, że będzie on kontynuowany - Irlandia to miejsce, do którego warto wracać. Kasia Kalua Kryńska

01 Grudzień 2013     
Właśnie rozpoczeła się w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdjęcie tygodnia. Jak zwykle głosować mogą zalogowani w ciągu najbliższych 3 dni. Obejrzeć zdjęcia i zagłosować możecie tutaj .




24 Listopad 2013     
Właśnie rozpoczeła się w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdjęcie tygodnia. Jak zwykle głosować mogą zalogowani w ciągu najbliższych 3 dni. Obejrzeć zdjęcia i zagłosować możecie tutaj .




24 Listopad 2013     
Portret Kobiety
Portrait of Women

Serdecznie zapraszam Państwa na wystawę
moich fotografii poświęconych kobietom.

Warmly invitation to my exhibition of photos
dedicate women.

Wernisaż:
18.1 0. 201 3 o godzinie 19 :00
Opening :
18.1 0. 201 3 at 7 pm o'clock

Czas trwania wystawy :
18.1 0. 201 3 - 31. 01. 2014
Time of existing exhibition:
18.1 0. 201 3 - 31. 01. 2014

Avenue Restaurant & Pub ul. Józefa 25
Sala Główna / Main Room
28 Wrzesień 2013     
Tylko do 30.09.2013 trwa rekrutacja, więc wszystkich zainteresowanych naszą szkołą zachęcamy do rejestracji online.

http://akademiamultiart.pl/kierunki/

W tegorocznej ofercie, oprócz uznanych już kierunków Operatorskiego i Filmowego pojawiły się zupełnie nowe kierunki: Produkcja, Podyplomowy Kurs Reżyserski oraz Animacja 3D.

Kierunki :

KIERUNEK FILMOWY
Podczas pierwszego roku kursu przeprowadzane są zajęcia z reżyserii, sztuki operatorskiej, a także montażu i produkcji filmowej, które finalnie prowadzą do realizacji filmu jako formy zaliczenia pierwszego roku akademickiego.

Specjalizacje na drugim roku :
Specjalizacja: REŻYSERIA
Zajęcia obejmują wykłady z m.in. semiotyki filmu i scenariusza są wsparciem dla licznych zajęć praktycznych, takich jak praca z aktorem, prowadzenie ekipy filmowej czy realizacji TV.
Specjalizacja: SZTUKA OPERATORSKA
Podczas zajęć słuchacze poznają teorię oraz zdobędą umiejętności praktyczne z zakresu technologii i sztuki operatorskiej, realiów pracy na planie zdjęciowym oraz montażu filmowego.
Specjalizacja: FILM DOKUMENTALNY
Studenci nabędą praktycznie umiejętności w dziedzinie realizacji filmu dokumentalnego i reportażu dla wszystkich mediów. Zajęcia obejmują m.in. analizę filmową, podstawy technologii sprzętowej czy realizację różnych form dokumentalnych i reportażowych.


KIERUNEK PRODUKCJA FILMOWA
To roczny, 2 semestralny kurs przygotowujący w nowoczesny sposób do pracy producenta filmowego. Słuchacze nauczą się jak kreować kompletny produkt audiowizualny - od początku procesu powstawania aż do jego skutecznej sprzedaży.


KIERUNEK OPERATORSKI
W trakcie kursu słuchacze poznają zarówno podstawy techniczne i technologiczne sztuki operatorskiej, jak i odbędą liczne ćwiczenia praktyczne z zakresu inscenizacji, oświetlenia, prowadzenia kamery oraz realizacji etiud operatorskich.


KIERUNEK POSTPRODUKCJA
Kierunek postprodukcja filmowa, to dwuletni, 4 semestralny kurs montażu filmowego, efektów cyfrowych VFX, animacji 3D oraz postprodukcji.

Specjalizacja: MONTAŻ
W trakcie zajęć słuchacz otrzyma kompleksową wiedzę z zakresu m.in. teorii i historii montażu, nauczy się biegłego posługiwania się programami FinalCut, Adobe Premiere i Avid, a także pozna estetykę montażową różnych form
Specjalizacja: VFX
Kurs cyfrowych efektów specjalnych do filmu, telewizji i reklamy. Program przewiduje zajęcia w skład których wchodzą m.in.: analiza scenariusza i organizacja pracy nad efektami, prewizualizacje i praca na planie zdjęciowym
Specjalizacja: KOLOR
W trakcie zajęć słuchacze m.in. zapoznają się z teorią barw i strukturą światła oraz z technologią cyfrowego i analogowego zapisu obrazu, oraz zasadach korekcji barwnej obrazu filmowego.
Specjalizacja: ANIMACJA 3D
Zajęcia przygotowują do tworzenia profesjonalnych animacji 3D wykorzystywanych w filmie, TV, reklamie i innych multimediach.

KIERUNEK VIDEO&DSLR SCHOOL
Zajęcia przygotowują do swobodnego korzystania z techniki VDSLR i obejmują m.in. technikę zdjęciową i dźwiękową, teorię i praktykę oświetlenia filmowego, praktykę sprzętową, sztukę operatorską, realizację filmową oraz elementy reżyserii.

Kursy podyplomowe:

PODYPLOMOWY KURS OPERATORSKI
W trakcie kursu słuchacze m.in. poznają zagadnienia współczesnej pre-wizualizacji i wykonywania zdjęć filmowych, odbędą zajęcia na planie filmowym i w studio (praca ze steadicamem, ćwiczenia ze szwenkowania i jazdy kamery, praca na green screenie, oświetlenie w studio i dekoracji ).

PODYPLOMOWY KURS REŻYSERSKI
Kurs opiera się w znacznej mierze na indywidualnej realizacji filmu fabularnego lub dokumentalnego w profesjonalnej produkcji. W jego trakcie odbywają się również obowiązkowe praktyki w studiu filmowym lub produkcyjnym.

Szczegółowe informacje dotyczące kierunków uruchamianych w Akademii Multi Art można znaleźć na stronie internetowej szkoły.

http://akademiamultiart.pl/

Na stronie znajdują się także dodatkowe informacje dotyczące warsztatów organizowanych w AMA.


Akademia Multi Art.
Ucz się od najlepszych.
23 Wrzesień 2013     
Galeria Fotografii DeKa
Dom Kultury w Rybniku-Chwałowicach
Rybnik ul. 1 Maja 91B, tel. 32 4216222
www.dkchwalowice.pl

Margot Bakenda - wystawa fotografii pt. „Margot”

Wernisaż wystawy w dniu 13 września 2013 r. o godz. 18.00 podczas Filmowego Wieczoru Sztuk w ramach XII Rybnickich Prezentacji Filmu Niezależnego
Wystawa czynna do 30.09.2013 r.



19 Maj 2013     
Właśnie rozpoczeła się w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdjęcie tygodnia. Jak zwykle głosować mogą zalogowani w ciągu najbliższych 3 dni. Obejrzeć zdjęcia i zagłosować możecie tutaj .




16 Maj 2013     
18 maja br. w godz. 19.00 – 0.00, Warszawska Szkoła Fotografii (ul. Łazienkowska 14) zaprasza wszystkich do swojej siedziby na wystawę oraz spotkanie autorskie w ramach Nocy Muzeów. Tematem przewodnim wieczoru będzie fotografia trójwymiarowa (3D).

Od godz. 19.00 WSFoto proponuje wystawę retrospektywną, przedstawiająca zbiór najlepszych trójwymiarowych fotografii, stworzonych w latach 2008 – 2010 przez fotografów Krzysztofa Gajewskiego i Macieja Szala.

O godz. 21.00 rozpocznie się spotkanie autorskie z Maciejem Szalem i Krzysztofem Gajewskim na temat fotografii trójwymiarowej. Goście wieczoru wprowadzą słuchaczy w niezwykłą opowieść o fotografii stereoskopowej, dziś nazywaną po prostu 3D. Na podstawie swoich doświadczeń, wystaw, projektów artystycznych i komercyjnych przedstawią charakterystykę pracy nad trójwymiarowymi obrazami i trudności wiążące się z tym rodzajem fotografii. Fotografowie odpowiedzą na pytania skąd wzięła się fotografia stereoskopowa, do czego niegdyś służyła i do czego może służyć nam dziś.

Szczegółowe informacje nt. gości wieczoru oraz ich projektów na www.3dphoto.com.pl.

Dla wszystkich odwiedzających progi szkoły, zapewniamy okulary trójwymiarowe.

 Liczba stron: 88 Idź na stronę 1  2 3 4 5 »   Ostatnie  
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.
Strona wygenerowana w 0.238173 sekundy.