Ta witryna korzysta z plikˇw cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyÂwietlanych stron dla indywidualnych u┐ytkownikˇw. Z takich technologii mog▒ te┐ korzystaŠ wspˇ│pracuj▒cy z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Mo┐esz zmieniŠ ustawienia dotycz▒ce plikˇw cookies w swojej przegl▒darce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawie˝ plikˇw cookies oznacza, ┐e bŕd▒ one zapisane w pamiŕci urz▒dzenia. Wiŕcej informacji na ten temat mo┐na przeczytaŠ tutaj.

Menu g?ˇwne




Aparaty
RSS









Foto Poradnik
Online
Jest 152 goÂci i 3 u┐ytkownikˇw online


Najnowsze recenzje
Najpopularniejsze

czytaj / dodawaj opinie o sprzŕcie fotograficznym

Zarejestruj si? bo warto !
Logowanie

 U┐ytkownik
 Has│o
 Logowanie automatyczne


JeÂli jeszcze nie masz konta, mo┐esz za│o┐yŠ je tutaj.
Zarejestrowani u┐ytkownicy mog▒ dodawaŠ newsy na stronŕ g│ˇwn▒, dodawaŠ komentarze, korzystaŠ z systemu prywatnych wiadomoÂci, wybieraŠ sobie emblemat na forum, dodawaŠ w│asne zdjŕcia do galerii oraz komentowaŠ i oceniaŠ zdjŕcia innych u┐ytkownikˇw.
Najnowsza fotografia
Forum - Fotografia cyfrowa
Forum - fotokrytyka
Forum - jaki aparat ?
Najnowsze Foto-Linki
2014.08.10 Fotografia ?lubna ?l?sk (187)
2014.08.10 todobrykurs.pl (187)
2014.08.10 efotoksiazka.pl (181)
2014.08.10 Fotografia ?lubna ?ukasz Gromolak (165)
2014.08.10 danielpolitowski.pl (180)
2014.03.02 Grafika reklamowa fotomonta? (467)
2014.03.02 wirtualne wycieczki - miasto szczec... (626)
2014.03.02 Sklep z u?ywanymi aparatami smartf... (563)
2014.03.02 Nietuzinkowa fotografia slubna (520)
2013.11.30 FotoBlog Marcina Sz (782)
wiŕcej...
Najnowsze recenzje w sieci
Foto - newsroom
mapa portalu



Koszulki z logo FR



10 Sierpie˝ 2014     
Witam
Zapraszam serdecznie na warsztaty fotograficzne z najlepszymi fotografami na rynku.
Ostatnie propozycje to:

Marta Voodica Photography - 13-14 wrze┼Ťnia Lanckorona
Pawe┼é Totoro Adamiec - 20-21 wrze┼Ťnia Krak├│w
Warsztaty z promocji w sieci dla fotograf├│w - 26-27 wrze┼Ťnia Krak├│w
Iza Urbaniak - 27-28 wrze┼Ťnia Lanckorona
Ania Kosik - 18-19 pa┼║dziernika Lanckorona

wszelkie informacje dotycz─ůce warsztat├│w, organizator├│w i prowadz─ůcych znajdziecie na stronie
www.akademia-foto.pl

Będzie się działo ciekawie, kreatywnie i na pewno ambitnie.
Zapraszamy



10 Sierpie˝ 2014     
Organizator Fundacja Jedyna Taka, Bemowskie Centrum Kultury oraz Partner G┼é├│wny Fundacja PZU Zapraszaj─ů na Gal─Ö Fina┼éow─ů Miss Polski na w├│zku 2014 w dniu 16.08 w Amfiteatrze Michaela Jacksona( Warszawa- Bemowo). Honorowy Patronat nad Gal─ů Fina┼éow─ů piastuje Pani Prezydent Hanna Gronkiewicz- Walz.

Gala Fina┼éowa Miss Polski na w├│zku 2014 odb─Ödzie si─Ö w Amfiteatrze Michaela Jacksona 16 sierpnia o godz. 19.30. Warszawa Bemowo. Spo┼Ťr├│d 12 Finalistek konkursu Jury wybierze now─ů Miss Polski na w├│zku, kt├│ra przez najbli┼╝szy rok b─Ödzie piastowa─ç tytu┼é Najpi─Ökniejszej Polki poruszaj─ůcej si─Ö przy pomocy w├│zka.

Projekt jest realizowany dzięki zaangażowaniu wielu wolontariuszy, a także partnerom Fundacji Jedyna Taka: Firma Świt Pharma, Quickie, Fundacja Bezcenne Zdrowie, Dobry Projekt.

Zach─Öcamy Pa┼ästwa do przybycia i wsp├│lne uczestnictwo w aktywno┼Ťciach w dniu 16 Sierpnia
godz.14.00-19.00 Piknik Integracyjny: liczne atrakcje, wystawcy, konkursy
godz. 19.30-21.00 Gala Finałowa Miss Polski na wózku 2014
Razem zmieniajmy wizerunek os├│b z niepe┼énosprawno┼Ťci─ů i anga┼╝ujmy si─Ö w dzia┼éania na rzecz integracji spo┼éecze┼ästwa i przeciwdzia┼éanie wykluczeniu spo┼éecznemu.

Strona Fundacji: http://jedyna-taka.pl
Link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/270561469788620/?fref=ts

Serdecznie zapraszamy
10 Sierpie˝ 2014     
Galeria Drugiego Planu
Dom Kultury w Rybniku-Chwałowicach
www.dkchwalowice.pl
Rybnik ul. 1 Maja 91B, tel. 32 4216222


Marcin Karetta - wystawa fotografii pt. „Z przyrod─ů na ty”

Wernisa┼╝ wystawy po┼é─ůczony z prezentacj─ů multimedialn─ů i spotkaniem z fotografem
- 4 lipca 2014 r. o godz. 13.00 w ramach Wakacji z Domem Kultury Chwałowice.
Wst─Öp wolny.
Wystawa czynna do 31.08.2014 r.

Zestaw prezentowanych zdj─Ö─ç odkrywa to, co nam mieszka┼äcom Rybnika i okolic jest fizycznie wprawdzie bardzo bliskie, lecz cz─Östo obce i ci─ůgle nieodkryte. Na fotografiach widzimy zwierz─Öta oraz ciekawego grzyba, kt├│re ┼╝yj─ů ledwie kilka kilometr├│w od rybnickiego rynku, a niekt├│re z nich pojawiaj─ů si─Ö r├│wnie┼╝ w┼Ťr├│d g─Östej zabudowy miasta. Cz─Östo nie trzeba planowa─ç czasoch┼éonnych, dalekich wyjazd├│w w poszukiwaniu fascynuj─ůcych przedstawicieli ┼Ťwiata przyrody, a warto skupi─ç si─Ö na jej zasobach, kt├│re mamy tu┼╝ za progiem w zasi─Ögu niedzielnego spaceru.
Marcin Karetta

Marcin Karetta - zawodowy fotograf, edukator, wydawca specjalizuj─ůcy si─Ö w tematyce przyrodniczej. Od pocz─ůtku lat 90-tych aktywny obserwator ptak├│w. Ju┼╝ po dw├│ch latach wyr├│┼╝niony przez zawodowych ornitolog├│w za szczeg├│lnie du┼╝y wk┼éad w poznanie awifauny G├│rnego ┼Ül─ůska. Wsp├│┼épracownik Zak┼éadu Ekologii Ptak├│w we Wroc┼éawiu, Dzia┼éu Przyrody Muzeum G├│rno┼Ťl─ůskiego w Bytomiu i Instytutu Biologii ┼Ürodowiskowej w Krakowie.
Po kilkunastu latach prowadzenia systematycznych obserwacji ptak├│w zamienia lornetk─Ö na teleobiektyw, by przez d┼éugie godziny, a nierzadko dni, z bardzo bliska poznawa─ç i dokumentowa─ç fascynuj─ůce ┼╝ycie zwierz─ůt. W 2000 r. zosta┼é przyj─Öty do Zwi─ůzku Polskich Fotograf├│w Przyrody, gdzie w latach 2002-2004 pe┼éni┼é funkcj─Ö Prezesa Okr─Ögu ┼Ül─ůskiego ZPFP. Dwukrotny zdobywca tytu┼éu Fotograf Roku nadanego przez ZPFP. Zdj─Öcia publikuje w ksi─ů┼╝kach, kalendarzach, folderach i czasopismach krajowych jak i zagranicznych: Rzeczpospolita, Newsweek, Focus, Wiedza i ┼╗ycie, Polityka, National Geographic, a presti┼╝owy British Birds zamie┼Ťci┼é je na swych ok┼éadkach. ┼ü─ůcznie opublikowa┼é ponad 3000 zdj─Ö─ç o tematyce przyrodniczej. Napisa┼é kilka ksi─ů┼╝ek, w tym popularny „Atlas ptak├│w” dla wydawnictwa Pascal, kt├│ry doczeka┼é si─Ö ju┼╝ pi─Öciu wznowie┼ä. Od niedawna swoje do┼Ťwiadczenia przekazuje m┼éodszym pokoleniom, prowadz─ůc warsztaty fotograficzne.
Strona: www.karetta.pl.

10 Sierpie˝ 2014     
Studenci i wyk┼éadowcy Zak┼éadu Fotografii Prasowej, Reklamowej i Wydawniczej im. Zbigniewa Z┼éotnickiego podsumowali wyj─ůtkowo udany rok akademicki 2013/2014. Presti┼╝owe sukcesy, jakie razem odnie┼Ťli, maj─ů charakter zar├│wno og├│lnopolski, jak i mi─Ödzynarodowy.

ZFPRiW, wsp├│lnie z uczelni─ů Fachhochschule St. P├Âlten University of Applied Sciences, zrealizowa┼é projekt polsko-austriacki pt. „Jacy jeste┼Ťcie”. W jego ramach, w ostatnim tygodniu pa┼║dziernika 2013 r., studenci Zak┼éadu pracowali w Wiedniu (byli to: Anna Kornacka, Eliza Miszczyk, ┼üukasz Krawczy┼äski, Marek Mu┼éenko i Krzysztof Zawadzki); w tym czasie Austriacy byli w Polsce. Efektem i spektakularnym zako┼äczeniem prowadzonej obserwacji fotograficznej by┼éa wystawa w Ambasadzie RP w Wiedniu. Do dzisiaj cieszy si─Ö ona du┼╝ym zainteresowaniem publiczno┼Ťci (nie tylko polonijnej). Dowodz─ů tego liczne wpisy, pozostawiane w ksi─Ödze pami─ůtkowej. Nast─Öpnym miejscem prezentacji „Jacy jeste┼Ťcie” ma by─ç wiede┼äski Ratusz.

W maju 2014 r. studenci z Zak┼éadu odnie┼Ťli du┼╝y sukces w najwa┼╝niejszym krajowym konkursie fotografii prasowej „Grand Press Photo”, uzyskuj─ůc II nagrody i tym samym pokonuj─ůc czo┼é├│wk─Ö polskich fotograf├│w zawodowych! Laury dobyli: Anna Liminowicz w kategorii „Fotoreporta┼╝ ┼╝ycie codzienne”; Adam St─Öpie┼ä w kategorii „Sport”; Mateusz Baj w kategorii „Fotoreporta┼╝ ludzie” i ┼üukasz Krawczy┼äski w kategorii „Fotokasty” (do obejrzenia tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=QqXM2OGhYWc&feature=youtu.be);

Ponadto Mateusz Baj otrzymał nagrodę w międzynarodowym konkursie Sony WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS. Jego pracę można obejrzeć pod linkiem: http://worldphoto.org/about-the-sony-world-photography-awards/national-award/poland/).

Tak┼╝e w tym roku dwoje student├│w Zak┼éadu – Anna Liminowicz i Mateusz Baj – zosta┼éo zakwalifikowanych do publikacji albumowej, kt├│rej celem jest zaprezentowanie 100 najbardziej utalentowanych polskich fotograf├│w m┼éodego pokolenia. Ksi─ů┼╝ka „Debuts” uka┼╝e si─Ö na pocz─ůtku lipca 2014.

„To ogromny sukces naszych student├│w, kt├│rzy – robi─ůc to, co kochaj─ů – s─ů doceniani na ca┼éym ┼Ťwiecie” - m├│wi Anna Zapolska-Downar z Zak┼éadu Fotografii Prasowej, Reklamowej i Wydawniczej ID WDiNP UW. „Jeste┼Ťmy dumni z tego, ┼╝e mo┼╝emy wesprze─ç ich w szlifowaniu talentu. Zawsze staramy si─Ö, aby Zak┼éad kszta┼éci┼é, ukierunkowywa┼é, edukowa┼é – ale nie narzuca┼é gotowe rozwi─ůzania. Stawiamy na kreatywno┼Ť─ç, kt├│rej nie mo┼╝na odm├│wi─ç naszym studentom. Mamy nadziej─Ö, ┼╝e przysz┼éy rok akademicki oka┼╝e si─Ö dla nas r├│wnie wspania┼éy”.

-------------------------
Zak┼éad Fotografii Prasowej, Reklamowej i Wydawniczej Instytutu Dziennikarstwa WDiNP UW uruchomiono 1 pa┼║dziernika 2011 r. Powsta┼é z przekszta┼écenia istniej─ůcej od ponad 40 lat Pracowni Fotografii Prasowej, kt├│ra funkcjonowa┼éa najpierw w strukturze Zak┼éadu Technik Dziennikarskich w Studium Dziennikarstwa UW, a nast─Öpnie jako samodzielna pracownia w Instytucie Dziennikarstwa WDiNP UW. W procesie kszta┼écenia student├│w kieruje si─Ö podej┼Ťciem praktycznym, kt├│re jest najskuteczniejsze w przygotowaniu do pracy w mediach, zar├│wno drukowanych, jak i elektronicznych. Program jest opracowywany i systematycznie dostosowywany z jednej strony do specyficznych wymaga┼ä rynku medialnego, z drugiej - do aspiracji zawodowych, artystycznych i naukowych student├│w. Zak┼éad prowadzi studia licencjackie i magisterskie w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym. Dysponuje w┼éasn─ů sal─ů komputerow─ů i w pe┼éni profesjonalnym studiem fotograficznym (w tym ciemni─ů).

02 Marzec 2014     
W┼éa┼Ťnie rozpocze┼éa si─Ö w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdj─Öcie tygodnia. Jak zwykle g┼éosowa─ç mog─ů zalogowani w ci─ůgu najbli┼╝szych 3 dni. Obejrze─ç zdj─Öcia i zag┼éosowa─ç mo┼╝ecie┬átutaj .




15 Grudzie˝ 2013     
W┼éa┼Ťnie rozpocze┼éa si─Ö w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdj─Öcie tygodnia. Jak zwykle g┼éosowa─ç mog─ů zalogowani w ci─ůgu najbli┼╝szych 3 dni. Obejrze─ç zdj─Öcia i zag┼éosowa─ç mo┼╝ecie┬átutaj .




02 Grudzie˝ 2013     
Rybnik
Galeria Drugiego Planu

Dom Kultury Chwałowice
www.dkchwalowice.pl
Rybnik ul. 1 Maja 91B, Tel. 32 42 16222

Katarzyna Kalua Kryńska - wystawa fotografii pt. Black Pool of Ireland
Wernisa┼╝ wystawy podczas WIECZORU SZTUK z GWIAZDAMI.

8 grudnia (niedziela) 2013 r. o godz. 17.00
Wystawa czynna do 08.01.2014 r.

Podczas Wieczoru odb─Ödzie si─Ö ponadto pokaz i wernisa┼╝ astrofotografii Micha┼éa Ka┼éu┼╝nego www.astrofotografia.pl oraz wernisa┼╝ malarstwa Grzegorza Chudego. Wiecz├│r u┼Ťwietni koncert muzyk├│w z zespo┼éu BELTAINE www.beltaine.pl.

WST─śP WOLNY!

Kasia Kalua Kry┼äska - uko┼äczy┼éa studia na Wydziale Architektury na Politechnice Warszawskiej (1999) oraz Europejskiej Akademii Fotografii (2005). Od 2010 jest na Studiach Doktoranckich na Akademii Sztuk Pi─Öknych w Warszawie na Wydziale Grafiki w Pracowni Fotografii prof. Mariusza D─ůbrowskiego. Architekt, designer i fotograf. Mi┼éo┼Ťniczka fotografii analogowej, u┼╝ywa aparat├│w ┼Ťredniego formatu Rolleiflex, Hasselblad i Holga oraz Wielkiego Formatu. Swoje zdj─Öcia prezentowa┼éa na wystawach indywidualny i zbiorowych w Polsce, Irlandii, Portugalii, Holandii, Niemczech i USA. Laureatka konkursu fotograficznego 5th Annual Black&White Spider Awards w kategorii Still Life. Uczestniczy┼éa w interdyscyplinarnym projekcie The Promised City, gdzie jej dokumentalna seria zdj─Ö─ç Przej┼Ťcie zosta┼éa zaprezentowana na wystawach w Warszawie, Berlinie i Mumbaju. Jej zdj─Öcia zosta┼éy wyr├│┼╝nione na Fotofestiwalu w ┼üodzi 2010, na VII Warszawskim Festiwalu Fotografii Artystycznej 2011 oraz na mi─Ödzynarodowej wystawie The Art Of Photography Show w San Diego California 2011. Prace z serii Between Two Moons zaj─Ö┼éy pierwsze miejsce w konkursie Wet Plate Copmetiton Canada 2012. Jej prace by┼éy publikowane mi─Ödzy innymi: Wysokie Obcasy, Zwierciad┼éo, Zabytki, Weranda - Polska, Soura Magazine - Zjednoczone Emiraty Arabskie, Blow Photo Magazine, Prism Photo Magazine - Irlandia, SHOTS Magazine - USA, SEITIES - Canada. Strona artystki: www.kalua.pl.

Black Pool of Ireland Black Pool jest nazw─ů, kt├│rej nikt inny pr├│cz Irlandczyka nie potrafi wyja┼Ťni─ç, a i w wydaniu Irlandczyka wyja┼Ťnienia przybieraj─ů nieoczekiwane formy - jedno jest jednak pewne - Black Pool jest nierozerwalnie zwi─ůzane z Dublinem. To synonim Dublina. Jedna z wersji m├│wi, ┼╝e Dubh-Linn to po irlandzku „czarny staw”, kt├│ry powsta┼é na styku rzek Liffey i Poddle. W tym miejscu powstawa┼éy osady gaelickie. Inna z wersji m├│wi o skandynawskim pochodzeniu nazwy. Irlandia naje┼╝d┼╝ana by┼éa wielokrotnie przez Wiking├│w, z kt├│rych wielu osiedli┼éo si─Ö porzucaj─ůc zb├│jecki tryb ┼╝ycia na rzecz handlu i rzemios┼éa. Niejasno┼Ť─ç pochodzenia nazwy i wskazywanie dw├│ch g┼é├│wnych ┼║r├│de┼é doskonale obrazuje Irlandi─Ö, r├│wnie┼╝ dzisiaj. Irlandia to tygiel, w kt├│rym zmiesza┼éy si─Ö te dwie dawne kultury (dzi┼Ť uzupe┼éniane przez tradycje przywo┼╝one przez nowych osadnik├│w), tworz─ůc fascynuj─ůc─ů now─ů jako┼Ť─ç. Irlandia przyci─ůga, rzuca czar, sprawia, ┼╝e nie mo┼╝na jej zapomnie─ç. To r├│wnie┼╝ sta┼éo si─Ö moim udzia┼éem. Zdj─Öcia prezentowane w projekcie „Black Pool of Ireland” powsta┼éy pod wp┼éywem tego czaru - to zapisy spotka┼ä z lud┼║mi, to fotograficzna rejestracja miejsc i przede wszystkim klimatu, kt├│ry mnie tam otacza┼é. Wystawa prezentuje fragment projektu, wiem te┼╝, ┼╝e b─Ödzie on kontynuowany - Irlandia to miejsce, do kt├│rego warto wraca─ç. Kasia Kalua Kry┼äska

01 Grudzie˝ 2013     
W┼éa┼Ťnie rozpocze┼éa si─Ö w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdj─Öcie tygodnia. Jak zwykle g┼éosowa─ç mog─ů zalogowani w ci─ůgu najbli┼╝szych 3 dni. Obejrze─ç zdj─Öcia i zag┼éosowa─ç mo┼╝ecie┬átutaj .




24 Listopad 2013     
W┼éa┼Ťnie rozpocze┼éa si─Ö w naszym Portalu kolejna edycja konkursu zdj─Öcie tygodnia. Jak zwykle g┼éosowa─ç mog─ů zalogowani w ci─ůgu najbli┼╝szych 3 dni. Obejrze─ç zdj─Öcia i zag┼éosowa─ç mo┼╝ecie┬átutaj .




24 Listopad 2013     
Portret Kobiety
Portrait of Women

Serdecznie zapraszam Państwa na wystawę
moich fotografii po┼Ťwi─Öconych kobietom.

Warmly invitation to my exhibition of photos
dedicate women.

Wernisa┼╝:
18.1 0. 201 3 o godzinie 19 :00
Opening :
18.1 0. 201 3 at 7 pm o'clock

Czas trwania wystawy :
18.1 0. 201 3 - 31. 01. 2014
Time of existing exhibition:
18.1 0. 201 3 - 31. 01. 2014

Avenue Restaurant & Pub ul. J├│zefa 25
Sala Główna / Main Room
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgod? na warunki Regulaminu i Polityki prywatno?ci.
Strona wygenerowana w 0.015061 sekundy.