Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu główne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja niedostępna      recenzje (23)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty 35mm - lustrzanki / Canon

Canon EOS 300


wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
producent : Canon
recenzje : 23
(szczegóły)




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 23 recenzji


  autor: tolasolla
  email widać po zalogowaniu
  31-12-2011
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od 2007, bardziej amatorsko. Od roku uczęszczam na koło fotograficzne. Lubie robić zdjęcia pejzaży, niekonwencjonalne ujęcia i perspektywy, portrety i sceny miejskie.
Zalety:
Dla mnie niewątpliwą zaletą jest łatwość, z jaką mogę robić świetne zdjęcia. Przede wszystkim podobają mi się kolory-są jakby z innej epoki. Teraz testuję różne czułości filmów.
Wady:
Denerwuje mnie ustawianie głębi ostrości, ta lustrzanka nie daje mi takiej radości i swobody w tym zakresie. Przepłaciłam-650 zł + obiektyw KIT, używany. Mój błąd. Poza tym jest super.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
samsung S750 (nie polecam), cyfrówki canon.
Podsumowanie:
To lustrzanka dla laików, takich jak ja. Ceny wahają się w okolicach 200-300 zł. Jednak w erze fotogarfii cyfrowej potrzebuję lustrzanki cyfrowej. Marzę o canon 1100D.

 

  autor: Skylark62
  email widać po zalogowaniu
  26-09-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Recenzja dotyczy EOS 300v Fotografuje amatorsko od 12 lat. Glownie fotografuje pejzaże
Zalety:
W porownaniu do mojej poprzedniej lustrzanki (Zenita 12xp)jest swietny, mam go od miesiaca ale za taka cene (220zl) to rewelacja. Szybki i cichy autofocus, lekki, wygodny, metalowe mocowanie obiektywu.
Wady:
Ciemny obiektyw kitowy ef 28-90. W wieczornym swietle gubi sie troche AF.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Smiena 8m, Zenith 12xp
Podsumowanie:
Za takie pieniadze (220zl) niema co narzekac. W 2004 r cena okolo 1500zl. Mysle o zmianie obiektywu. I wtedy bedzie dobrze

 

  autor: Grzesio
  02-07-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od niemal 25 lat - głównie krajobrazy, architektura.
Zalety:
UWAGA - RECENZJA DOTYCZY EOS 300V! Mała masa i wymiary, znakomita ergonomia. Intuicyjna i bezproblemowa obsługa. Błyskawiczny i celny AF, do tego jasny i czytelny wizjer. Bardzo dobry pomiar matrycowy. Podświetlany ekran zewnętrzny z mnóstwem informacji, wskazywanie aktywnego punktu AF na matówce. Dodatkowy battery pack ze spustem do zdjęć pionowych.
Wady:
EOS 300V! Dość tandetnie plastikowy i pomalowany na srebrno - ale dla przeciętnego amatorskiego użytkowania wystarczająco solidny. Mała masa jednak sprawia, że nieco dziwnie się go trzyma z cięższym obiektywem. Brak wyboru trybu AF (poprawiono to w modelu 300X). Niezbyt wygodny przycisk korekcji ekspozycji. Brak korekcji błysku flesza wbudowanego.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
W zasadzie wszystko od boxów, poprzez manualne kompakty, dalmierze po lustrzanki 35 mm (manualne i AF - m.in. EOS 50E i EOS 100) oraz średnioformatowe TLR i SLR.
Podsumowanie:
Znakomita lustrzanka średniej klasy amatorskiej, umożliwiająca proste wykonywanie udanych zdjęć. Dla bardziej wymagających może się momentami okazać pozornie nieco zbyt zautomatyzowana - ale da się z tym oswoić i wykonać udane zdjęcie w każdej sytuacji.

 

  autor: <><
  email widać po zalogowaniu
  29-12-2006
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko lustrzankami od czterech lat, głównie w plenerze oraz na imprezach szkolnych i harcerskich. Wcześniej zdjęcia typowo do "kotleta" przy użyciu kompaktów.
Zalety:
Bardzo lekki i dość ergonomiczny, szczególnie w użyciu z BP 200. Dobry światłomierz, mało podatny na światło wpadające przez wziernik. Dobrze spasowane funkcje, szczególnie tryb pejzażu oraz portretów nocnych. Przyzwoity, 7-polowy AF. Gniazdo pilota. Licznik klatek "od końca".
Wady:
Ta "lekkość" korpusu powoduje, że aparat trzyma się dość niepewnie w dłoniach. W dodatku z użyciem szkła o dł. max. 80 mm (Tamron 28-80 AF) mocno ściąga w dół. Kiepska lampa pod kątem ciepłoty barw, mało pomocna przy ustawianiu AF w ciemnych pomieszczeniach e.t.c. Śmieszna funkcja redukcji czerwonych oczy przez małą lampkę na korpusie, rodem z kompaktów Canona. Słaby program do sportu.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
kompaktowy Kodak > kompaktowy Canon Prima BF > Smiena 8M > Zenit 122 z zoom-em Granit 80-200 > Zenit ET z tele TAIR 11A 135/2,8 (do dziś) oraz opisywany EOS 300 z Tamronem 28-80 AF 770
Podsumowanie:
Ciekawy aparat o dobrych parametrach, ale kiczowatym wykończeniu. Bardzo kiepsko radzi sobie w warunkach słabego oświetlenia, szczególnie przy foto z wbudowanym fleszem. Jeśli ktoś nie ma za dużo gotówki i potrafi się delikatnie obchodzić ze sprzętem - polecam. Odradzam zagorzałym fanom Zenitów :)

 

  autor: piotrek
  email widać po zalogowaniu
  27-10-2006
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  6
jakość wykonania :  5
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  7
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuje od 12 lat niegdys amatorko teraz juz profesjonalnie. Wsólpracuje z agencjami reklamowymi
Zalety:
Apara kupiłem 8 letniemu siostrzeńcowi którego wprowadzam w świat fotografii. Canon 300 to całkiem przyzwoity sprzęt dla amtora który rozpoczyna przygode z fotografią. Posiada całkiem dobry af i dopracowane funkcjeh
Wady:
Do największych wad 300 należy oczywiście słabo wyważony korpus i obiektyw który przypomina zabawke-jeżeli ktoś zdecyduje się kupić ten aparat sugeruje zainwestować w lepsze szkło np. sigme 80-300.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
zenit yashica nikon canon mamiya
Podsumowanie:
Dobry sprzet w rozsadnej cenie dla amtora do tego obiektyw i bp i mamy aparat na długie lata

 

  autor: tomko66
  email widać po zalogowaniu
  26-10-2006
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  5
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  7
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuję od ponad dwudziestu lat. Portrety, przyroda i imprezy różnego typu...
Zalety:
Lekki, zgrabny i prosty w obsłudze. Poważna zaletą jest jego cena.
Wady:
Plastik, plastik i jeszcze raz plastki. Dodatkowo brak pomiaru punktowego i czasy, zwłaszcza nieco długie synchro... A i obektyw też kiepski... Proponuję optykę Zeissa made in DDR z redukcją M42/EOS
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Pierwszym aparartem był Ami 66, potem Lubitiel 166, Zenith 12 XP. Średnioformatowy Kijew 60, który lezy w szafie i w końcu Canonik 300
Podsumowanie:
Na moje potrzeby, amatorskie zresztą, jest to dobra "maszyna". Z dobrą optyką można wycisnąć więcej a to już coś. Fotografia cyfrowa jakos mi nie odpowiada, choś zaleta jest szybkośc i oszczędność

 

  autor: kemek
  email widać po zalogowaniu
  06-08-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
amatorsko fotografuje od kilku lat przedewszystkim zdjecia nocne(katedry mosty koscioły i wszystko co jest kolorowo oswietlone:)) portret i od kilku miesiecy również studyjnie
Zalety:
co mnie przekonało do zakupu EOS300 było to ze jest lekki,nie duzy co ma znaczenie przy reportazu.czy pracy w plenerze bardzo szeroki zakres czasów naswietlania dla amatora zaawansowanego w zupełnosci wystarczy.robie srednio 2,3 rolki filmu miesiecznie co za tym idzie zuzycie baterji jest dość duze ale na tyle EOS-ik jest oszczedny ze wystarczają na srednio 12 36-klatkowych rolek filmu.pracuje dosc czesto w prymitywnie urządzonym studjo i tam równiez czas synchronizacji1/90 sek(bynajmniej dla wielu zbyt długi)mi w zupełnosci wystarczy.efekt jst naprawde zadowalalący jak na lustrzanke tej klasy.
Wady:
no po kilku dobrych rolkach zauwazyłem ze ma milka niepokojących wad.jedną z nich to jest to ze zaczep tylnej klapy jest niewielkich rozmiarów i plastikowy trzeba bardzo uważac przy zmianie filmuzeby go nie uszkodzic(niewiem czy inne aparaty tez mają te zaczepy takie małe i plastikowe natomiast mnie ten fakt troszke irytuje)kolejna dosc wazną wadą jest plastikowy bagnet trzeba znowu uwazac przy zmianie obiektywu (moze to drobnostka ale wolał bym jednak metalowy ale za te pieniadze to i tak nie jest najgorzej)producent nie przewidział chyba tego ze co niektórzy ambitniejsi uzytkownicy tego sprzetyzamkną sie w studju i nie zamontował w tym modelu gniazda synchro do wyzwalania lamp stydyjnych trzeba kozystac z gorącej stopki co jest czesto kłopotliwe i jak juz wczesniej ktos wspomniał obektyw zastosowany w wersji podstawowej to KPINA i zgadzam sie z tą opinią bo obiektyw to serce aparatu a wtym modelu potraktowano go jak ''slepą kiszke''.natomiast wygłąd zewnetrzy dla mnie nie ma wiekszego znaczenia wystarczy popatrzec na wiekowe zenity i juz nam sie bedzie EOS podobać
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
początki były bardzo amatorski o smeny począwszy zenit122 przrlotem(do dzisiaj uzywam z jupiterem 115 mm) a na razie poprzestałem na canonie i dludo jeszcze z niego nie zrezygnuje
Podsumowanie:
jest to amatorska lustrzanka jak na swoją klase bardzo dobry sprzet natomiast dziełem sztuki raczej bym go nie nazwał dla amatora jak i zaawansowanego amatora sprzet który moze zaspokoić wygórowane potrzeby polecam wszystkim niezdecydowanym gdyzmozliwosci tego aparatu są jak najbardziej adekwatne do sugerowanej ceny(mówie o body nie o obiektywie seryjnie montowanym)

 

  autor: Thierry L.
  27-07-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografia amatorska od ok 7 lat, głównie pejzaż
Zalety:
Podstawowa zaleta to lekkosć i poręczność, do tego ilośc funkcji i programów w zupełności wystarczajaca dla kogos kto nei pstryka profesjonalnie. Od pełnej automatyki do 100% manuala. Czego chcieć wiecej? Prosta obsługa.
Wady:
Nie wiem jak inne obiektywy ale mój standardowy Canona 28-90 sprawia wrazenie tandetnej plastikowej zabawki. Zbyt delikatny jak dla mnie. Do tego wariujacy autofocus. Co do jego szybkości to nei mam zastrzezen.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Wczesniej rózne cyfrówki ale głównei Zenit ET
Podsumowanie:
Jeśli ktoś mnie zapyta jaki aparat kupić za małe pieniadze to napewno polece Canona 300 :) Mnie sie udało go zdobyc za 300zł z filtrem UV Hoya, bateriami i futerałem. Taniej nie ma nic. Jezeli patrzeć na stosunek jakośc/cena bije na głowe konkurencje.

 

  autor: anonimowy
  04-06-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografią zajmuje sie od 2 lat i taktuje ja jako hobby
Zalety:
łatwy w obsłudze bardzo ładne zdjecia
Wady:
jeszcze żadnych nie znalazłem
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
zenit 12xp olympus c-725 UZ
Podsumowanie:
polecam kazdemu kóry niema dużo kasy a chce sobie pofocic dobrą lustrzanką mozna naprawde łądne zdjęcia noa zrobic oczywiscie przy dobrym szkle

 

  autor: anonimowy
  27-02-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  5
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Pasjonat fotografii - żwawy staruszek ;)
Zalety:
Ogólnie rzecz biorąc, aparat zbytnio nie przeszkadza w robieniu zdjęć :) Nieduży, w miarę dyskretny, z funkcjami , których i tak w połowie się nie wykorzystuje. Mimo przeznaczenia typowo hobbystycznego ma znacznie trwalszą migawkę od większości amatorskich lustrzanek cyfrowych Canona. W połączeniu z BP-200 niedrogi w uzytkowaniu.
Wady:
Ogólna plastikowość wyglądu z przysłowiowym już wycieraniem się srebrnej farby. Brak możliwości wyboru trybu AF. Sam autofocus jest wolny i niepewny w działaniu. Denerwuje brak podświetlanego punktu wyboru ostrości w wizjerze co w połączeniu z ciemną matówką daje efekt zabawy w chowanego.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Głównie średni format, z małego obrazka system minolty i canona. Ten ostatni również cyfrowy.
Podsumowanie:
Mamy obecnie A.D 2006 rok. Jesli interesują Cię odbitki to jak na razie każdą lustrzanką, włączając w to omawianego Eosa 300 zrobisz lepsze zdjęcie niż jego cyfrowym odpowiednikiem.

 

  autor: Fenervil
  15-02-2006
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 8.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  6
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotki pstrykam od 1994 roku, na poważnie od 2000 roku. Głównie lasy i pola (ugory). Wypsrykałem jakieś 450 fotek z czego uzbierało się na jeden wernisaż i "dozbierywa się" ;) ... na drugi. Dla odmiany wkraczam również w przeróżne zagłębia przemysłowe- architektura przemysłowa ale też stara socrealistyczna urbanistyka- tutaj prubuję przełamać się do czerni i bieli.
Zalety:
Zaletą jest przynajmniej jak dla mnie dobra odporność na niskie temperatury. Poprzednie aparaty jakie posiadałem wykazywały tu słabość. AF spełnia wymogi UE i to tyle, zresztą i tak wolę używać manuala. Przeżucając się z modeli od naszych wschodnich braci słowian, nieocenioną zaletą okazuje się w Eos-ie 300 czasy naświetlania zchodzące do 30s. Nie wszystkie cyfraki-kompy , nawet cyfraki-lustrzane wykazują taki poziom. Mimo że wszędzie są plastyki, to nic nie skrzypi, wszystko przylega wzorcowo. Funkcje jakie ma do zaoferowania Eos 300 wystarczają do sprawnego robienia fotek, a jeśli komuś czegoś w nim brakuje to widać brakuje mu talentu i świadomości fotografa i chce to zwalić na słaby sprzęt. Aparat ma naprawdę wszystko na miejscu i niczego więcej mu nie potrzeba.
Wady:
Może tylko ta poręczność. Jak chcę trzymać aparat z pzlcem wskazującym na spuście a drugą ręką kręcić pierścienie na obiektywie to okazuje się że trzymam aparat tylko jednym palcem- środkowym prawej ręki. Nie obejdzie się bez Battery Pack BP-200.- wielka wada Eosa 300. Szkoda że bagnet jest plastykowy.Kiedyś trzeba będzie go wymienić. Waga Eos-a 300 sprawia że każdy założony obiektyw będzię zciągał do ziemi- Eos300 nie jest wogle wyważony. Obiektywy sprzedawane wraz z tym body to kpina. Lepiej kupić sobie coś od Sigmy.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Lomo- taki półautomatyczny kompakcik zza wschodniej granicy, Wilia - manual który winietuje jak mało który, Zenit 122 z obiektywami Helios 44M 58/2 , Auto Revuenon 2,8/35 , MC MIR 20/3,5, Prakticar 28-70 3,5-4 Makro, światłomierz Weimarlux cds.
Podsumowanie:
Eos 300 to aparat który ma wszystko to co potrzebne by robić zdjęcia które mają zadziwić świat. Body Eos 300 +Batery Pack BP-200 i dobry obiektyw za 600-1600 zł i masz sprzęt na długie, długie lata.

 

  autor: anonimowy
  06-02-2006
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Typowy fotoamator; http://www.draku.dolsat.pl/
Zalety:
Mawiają, że zdjęcie to pomysł (autor) technika (umiejętności i szkło) a korpus ma to wszystko tylko zarejestrować. Taka jest prawda. EOS 300 patrząc na niego z punktu widzenia przesiadki z Zenita to fajny sprzęt by zacząć przygodę z Canonkami. Również, ze względu na banalny system trybów (umożliwia on zrobienie "czystego" zdjęcia osobom zupełnie nie znającym się na fotografowaniu) można go polecić na początek, do zaznajomienia się z lustrami. Ma też kilka bajerów ambitniejszych opcji które mogą wciągać w bardziej kreatywne myślenie o robieniu fotek.
Wady:
Z czasem zaczyna brakować możliwości. Wtedy zaczyna się czuć, że to już czas na ambitniejszy korpus.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Droga robienia fot wyznaczona aparatami: Smiena -> Kompakty -> Zenit 12xl -> Zenit 312m > opisywany EOS 300.
Podsumowanie:
Krótka anegdotka z zycia wzięte. Tego EOSa wylicytowałem na Allegro (z Tamronem 28-105mm) za 400zł. W ten sposób wpadł w moje ręce przyzwoity sprzęt (w porównaniu do idiotoodpornych cyfrowych małpek to wręcz bardzo dobry) za cenę, za która bym nie kupił nawet beznadziejnej kompaktowej cyfry.

 

  autor: anonimowy
  23-12-2005
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od kilku lat, głównie przyrodę i ludzi. Amatorsko oczywiście. Lubię raczej robić zdjęcia w dzień, przy dobrym świetle niż wieczorem i w nocy.
Zalety:
Duża mozliwość wyboru możliwości pomiaru światła i zoomy. Jednym słowem - jest to lustrzanka o niebo lepsza od tych, które były przeze mnie używane wcześniej.
Wady:
Powolny autofokus i bardzo ograniczony w użyciu centralny pomair.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenity i Smiena
Podsumowanie:
Wygodnnnnnnnnnnnnnnny i wcale NIE MA PLASTIKOWEGO BAGNETU! Co wyście pogłupieli?? Faktycznie, srebrna farba jest tandentna.

 

  autor: anonimowy
  01-12-2005
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Zdjęcia robię od dobrych kilkunastu lat i ciągle "amatorsko" (tzn. żadnej komercji większych zleceń itp.).
Zalety:
Sprzęt łatwy w użyciu! wręcz dziecinnie prosty (przez 7 lat używania nie przeczytałem instrukcji obsługi - nie była mi ona potrzebna). Zdjęcia są bez jakichkolwiek zastrzeżeń (jednak jest to w dużej mierze zaletą używanych obiektywów). I to co najważniejsze - jeszcze nigdy mnie nie zawiódł (nawet w trudnych, zimowych górskich warunkach - temp. do -25C, przenoszony w torbie na zewnątrz).
Wady:
Używam tylko ustawień manualnych i brakuje mi włącznika on/off (canon wykorzystuje tu pokętło, i drażni mnie czasem to 'kręcenie' - dlatego 8 pkt w wygodzie obsługi - reszta jak w zaletach). Wszechobecny plastik (także 8 pkt.) - jednak obiektywy zmieniam dość często i nie widzę z tym jakiś problemów (jednak robię to bardzo ostrożnie!) - wolałbym metalowy bagnet. Drobna wadą jest także pomalowany na srebrny klor korpus - wytarł mi się kolor w okolicy rączki. Jest to walor estetyczny nie wpływający na jakość zdjęć i obsługę aparatu! Pewnie miałbym taką zamą uwagę do każdego innego producenta, który pomalowałby na srebrno korpus :)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Fjed 5, Minolta 301 (odradzam zakup), Zenit, Mamiya ZE (od prawie 17 lat w użyciu), Canon 500, Canon 50, Canon a75 ... i oczywiście Canon 300
Podsumowanie:
Zrobiłem już na tym Canonie na pewno ponad 400 rolek filmu (a może i więcej... w porywach dochodziłem nawet do 12/miesięcznie) i wciąż wszystko działa poprawnie. Aparat godny polecenia wszystkim amatorom i tym którzy chcą zgłębiać tajniki fotografii. Na pewno posłuży mi jeszcze kilka lat :)

 

  autor: anonimowy
  01-11-2005
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Interesuje się amatorsko fotografią od 3 lat.Generalnie ,,cykam'' pejzaże i makro.
Zalety:
Bardzo miły dźwięk migawki.Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.Szybki,precyzyjny AF.Intuicyjna obsługa.
Wady:
Plastik...ale idzie to przeżyć.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zanit 122,Premier DC2300,Canon A65
Podsumowanie:
Bardzo dobry pomysł dla amatora wkraczającego w świat prawdziwej fotografii.

 

  autor: JarekBilski
  26-02-2005
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 5.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  1
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  3
ocena globalna :  5
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Pstrykam od 1. Komuni św. Wcześniej Smiena i Zenith. Gł. fotki rodzinne i pejzaże.
Zalety:
Automatyka światła, jaki taki autofokus, niegłupia jakość odbitek, trudno zepsuć fotkę. Flesz ułatwia ustawić ostrość w ciemności, no i ... redukuje czerwonych ;-)
Wady:
Palstik na lewo i prawo, wszędzie. nawet bagnet obiektywu! To skandal, dałem się nabrać Canonowi. Przez ten fakt jestem pozbawiony możliwości kożystania z podstawowej funkcji lustrzanek, jaką jest wymienna optyka... (:-((( ! W zestawie był też obiektyw 28-90/4-5.6, ale też z plastikowym bagnetem, i uwaga.... gwint do filtrów/oslony też jest......, jaki?.....niespodzianka, plastikowy!!! Wiwat konsumpcjonizm!!!
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Gł. Zenit i kompakty Canona.
Podsumowanie:
No i po roku muszę zmienić, bo nie mam sam plastik! Kupię Canona EOS 30V lub 33V, ze wzgl. na dobre autofokusy i niezawodność oraz posiadaną optykę z metalowymi bagnetami. Dlaczego mi pierwszemu ten plastik zaczął przeszkadzać???

 

  autor: anonimowy
  29-01-2005
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  4
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  6
ocena globalna :  6
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Uczęszczam do technikum fotograficznego. Fotografuję w zasadzie wszystko, jednak najbardziej lubię zdjęcia sportowe, pejzaże, martwą naturę i sceny miejskie. Ostatnio pracowałem w ramach praktyk w lokalnej gazecie.
Zalety:
- prosta obsługa - dość duży korpus w tej klasie - ergonomiczny - dość przyzwoita zawartość jeśli chodzi o fukcje - trzy tryby pomiaru światła - wiele aksesoriów - szerokie pole AF - podgląd głębi ostrości - płynne i ciche działanie AF - ciche mechanizmy
Wady:
- bardzo powolny i nieczuły (dopiero od +1,5 ev!) Auto Focus. - nienajlepiej naświetla - plastikowy bagnet mocowania obiektywu - nie ma fukcji indywidualnych - tylko 1,5 klatki/ sekundę - są lepsze w tej klasie - nie jest wcale taki tani w porównaniu do konkurencji
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenit TTL i E, Yashica EZ zoom, Canon Eos 500n
Podsumowanie:
Aparat zdecydowanie amatorski. Ma pewne plusy jak choćby dobrą ergonomię, ale powolny AF i naświetlanie nie mogą mu dać wysokiej oceny. Polecam go tylko amatorom.

 

  autor: anonimowy
  28-01-2005
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od bardzo dawna... Smiena potem Zenitów kilka... o od dłuzszego czasu EOS 300 + Metz 54MZ4... rzadko uzywam funkcji automatycznych-przewaznie wszysko na manualu tak w aparacie jak i w lampie. Pstrykalem na EOS-5, 50 i 3. Jezeli chodzi o 300 to ma w sobie tą prostotę, która umożliwia szybko zrobienie zdjęcia takiego jakie chce! - im sprzęt prostszy tym lepsza i szybsza jego obsluga a reszta to kwestia wyczucia.
Zalety:
EOS300 + batery pack + dobra lampa = bardzo dobry zestaw do pstrykania dla amatora jak i połprofesjonalisty (Smieną tez takie same zdjęcia wyjdą - ale zalezy kto je robi :-)...) dobra ergonomia, dobry pomiar swiatla, w zaleznosci od obiektywu dobre i szybkie ostrzenie. Polecam ten model bo w innych tzreba sie naprawde napocic zeby wszystkie funkcje wykorzystać....
Wady:
Dla mnie jedyną wadą jest brak podświetlenia punktu ostrzenia przez wizjer - ale z czasem sie mozna przyzwyczaic - mając dobrą lampę oraz ustawiając manualnie punkty...
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
EOS 5, EOS 50, EOS 30, Minolta Z3,
Podsumowanie:
Polecam każdemy kto chce zacząć swoją przygode z fotografią... a z czasem sie okaże że sprzęt sie przyda nie tylko amatorsko ale i zawodowo!

 

  autor: anonimowy
  04-01-2005
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Jestem dość młodym fotografem. Narazie nie wybrałem sobie jeszcze konkretnego typu fotografiji.
Zalety:
Eos 300. Podkreślam nie 300V. Jest bardzo dobrym aparatem. Ma wiele funkcji aparatów profesjonalnych ale nie jest zbyt skąplikowany. Bardzo mi się podoba.
Wady:
Wadą jest brak podświetlenia ekranika.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
To jest moja pierwsza lustrzanka.
Podsumowanie:
Aparat jest bardzo dobry i uważam, że był to dobry zakup.

 

  autor: cornado
  07-10-2004
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Właśnie zacząłem i fotografuje to co najlepsze.
Zalety:
Komfort i precyzja cykania fotek.
Wady:
Nie stwierdziłem.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Nikon n75. Do bani.
Podsumowanie:
Canon. Can do it.

 

  autor: anonimowy
  29-08-2004
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Od kilkunastu lat fotografuję amatorsko, od trzech lat pracuję przy fotografii ślubnej i plenerowej. Zdjęcia na negatywach, odbitki głównie 15 x 21, czasem 20 x 30. Portret, architektura, krajobraz. UWAGA MOJA RECEJZJA DOTYCZY WERSJI 300V- która różni się wielce na korzyść od Canona 300. Niestety administrator nie przewidział podziału. Aparat używałem do testowania z myslą o uzyciu go jako drugie body
Zalety:
EOS 300 V: Bardzo dobra i przyjazna ergonomia- można go w zasadzie obsługiwać jedną ręką (prawą). Lekki i dobrze leży w dłoni. Szybki 7 pkt. autofocus- wyjątkowo dobry do zdjęc w ruchu, idealnie wyczuwa i śledzi poruszające się obiekty. Przycisk głębi ostrości. Dobre wykonanie i oryginalne wzornictwo. Dostępność akcesoriów. Szybki silnik= szybkostrzelny jak na amatorski. Dobrze naświetla. Przyzwoita cena, ale polecam inny obiektyw niż standard 28-90/4-5,6, chyba że robi się zdjęcia tylko przy dobrej pogodzie lub z lampą.
Wady:
Największa wada: Autofocus bez możliwosci przełączenia trybu działania- tylko automatyczne. Świetnie sprawdza się do śledzenia celów ruchomych, a źle przy ostrzeniu pojedynczym + przekadrowaniu, trzeba się bardzo namęczyć żeby go do tego zmusić (ale można)- a wystarczyłby jeden przycisk... Autofocus swoimi 7 punktami ostrzy często nie na to co trzeba i myślę że nawet amator się czasem wkurzy (konieczne jest często wybranie jednego konkretnego punktu ostrzenia. W słabych warunkach oświetlenia, zwłaszcza z ciemnym obiektywem, autofokus się nieco gubi. Ekran wyswietlacza na tylnej ściance- nie jest to moim zdaniem zbyt wygodne. Zmiany prześwietlenia/ niedoświetlenia za pomocą klawisza i pokrętła nie są zbyt wygodne. Obiektyw sprzedawany jako standardowy jest bardzo, bardzo ciemny.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Canon EOS Elan/ 100- świetny i solidniejszy od 300v, Canon EOS 500n- znacznie gorszy od 300v (autofokus, szybkość), cyfrowe- nie dające się porównać.
Podsumowanie:
Bardzo dobry sprzęt dla amatora, szybki i przyjemny w uzyciu, na pewno sprawdzi się uzywany jako idiotencamera. Nieco ograniczone możliwości mogą być barierą dla dalszego rozwoju, ale wtedy należy go sprzedać i kupić coś lepszego. Jako pierwsze akcesorium polecam obiektyw 50/ 1,8 (ok. 400 zł) bo standardowy 28-90 jest wyjątkowo ciemny. Niespecjalnie nadaje się do użytku jako drugie body do zadań reportażowych- autofokus wymaga zbyt wielu zabiegów i za słabo radzi sobie w ciemności- no ale nie do tego został stworzony.

 

  autor: anonimowy
  14-07-2004
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  5
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  6
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od kilkunastu lat. Interesuje mnie fotografia naturalistyczna (elementarna).
Zalety:
6 Mpix , Wymienna optyka. Możliwość stosowania Canonowskich lamp błyskowych stosowanych w aparatach klasycznych.
Wady:
Ubogia możliwośc ustawiania manualnego ekspozycji. Spore użucie proądu. Tandetna w porównaniu z EOS 30 obudowa. Duże szymy przy ISO > 400 Niewielka różnica od jakości ekspozycji w porównaniu z matrycą 4 MPix. przy relatywnie wysokiej cenie. Brak odchylanego wyświetlacza LCD.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Canon EOS 30 Olympus 4040Z Zenith ;-)
Podsumowanie:
Szkoda że jest srebrny - świecąca obudowa nie nadaje się do fotografii przyrodniczej - "zdjęć z ukrycia".

 

  autor: anonimowy
  13-06-2004
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Canon EOS 300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuje od kilkunastu lat faktycznie:)
Zalety:
wczesniej fotografowalem canonem eos1000F a od ponad roku eos300 dla mnie jest super:)
Wady:
nie wiem
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
eos1000f
Podsumowanie:
jest ok

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.