Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu główne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Canon PowerShot A95      recenzje (10)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Canon

Canon PowerShot A95


wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
producent : Canon
recenzje : 10
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowa38-114 mm
obiektyw/przysłonaf/2.8 - 4.9
matryca/pikseli5,2 miliona
ISOAuto, 50, 100, 200, 400
czasy migawki15s - 1/2000 sek.
LCD1.8" TFT
karty pamięciCompact Flash I




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 10 recenzji


  autor: Zbyszko_k
  email widać po zalogowaniu
  08-05-2010
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Canon PowerShot A95 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Jestem wymagającym fotoamatorem. Fotografuję od okolo 20 lat.
Zalety:
Prosta obsługa i bardzo duże możliwości. Rewelacyjne zdjęcia. Obracany ekranik bardzo ułatwiajacy robienie zdjęć. Tryb manualny z którego naprawdę można dużo wycisnąć.
Wady:
Zoom optyczny moglby byc wiekszy. Po 9 tys zdjec i 5 latach eksploatacji padla metryca.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenit 12XP, Canon SX 120
Podsumowanie:
Bardzo udany aparat kompaktowy. Robi swietne zdjecia a o to przeciez glownie chodzi. Szczeze polecam poczatkujacym fotografom

 

  autor: kuba rubaj
  email widać po zalogowaniu
  11-07-2006
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  2
cena/możliwości :  2
ocena globalna :  5
Canon PowerShot A95 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuje od 4-5 lat amatorsko cyframi i analogami
Zalety:
zalety: rozbudowany tryb manualny, ladne zdjecia nocne, porecznosc,
Wady:
bardzo bardzo slaba jakosc matrycy, olbrzymie szumy czasem nawet przy iso 100 (o iso 400 nie wspominajac) niewierne oddanie kolorow i kontrastow, musialem robic zdjecia bardzo przeswietlone zeby wyglodaly znosnie na monitorze. sbabe krajobrazy zdjecia nieostre na krawedziach. mam stara minolte s414 ktora zrobila okolo 100 000 zdjec i jakosc tych zdjec jest miazdzaca dla tego canona; (minolta i tak ma 2 megapiksele mniej) ten aparat do glupia strzelawka. nie polecam. ja moj wygralem wiec nie czuje straty gotowki. przy zdjeciach np z gorach lub krajobrazach zasze jedna czesc krajobrazu wychodzi zle, albo dol za ciemny i wtedy dobre niebo, albo dobra ziemia i przeswietlone na maksa niebo. balans bieli swiruje. tyle
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
kijev 19, zenit E, Praktica MTL5, Canon eos 650, Minolta s414, canon a95, Canon eos 350d - (nie moj)
Podsumowanie:
nie polecam, ostania rzecz na ktora bym wydal kase. slabe zdjecia, nawet gdy ktos wie jak zrobic dobre zdjecie to ten aparat je popsuje

 

  autor: anonimowy
  04-03-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon PowerShot A95 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuje od niedawna lubie fotografowac ruchome żeczy np: Samochody, rowery itp
Zalety:
dosyć dobra jakość zdjęć. uniwersalność
Wady:
nieporęczny
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
żadet o muj pierwszy aparat
Podsumowanie:
wsumie jest niezły

 

  autor: anonimowy
  07-02-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon PowerShot A95 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko ale zaawansowanie. (około 15 lat)
Zalety:
-ustawienia ręczne -ręczny balans bieli -zasilanie z ogólnodostepnych akumulatorków 4xAA (dzięki 4 akumulatorom trochę dlużej działa) -ruchomy monitor - bardzo duża zaleta -prawidłowa kolorystyka choć trochę zamglona(adekwatna do klasy aparatu) -chyba najlepsze zdjęcia w swojej klasie
Wady:
-zdjęcia widoczne na wyswietlaczu nie odpowiadają tym widocznym na monitorze PC-ta -zamglone kolory -bardzo duża abberacja (obwódki koloru niebieskiego) -zdjęcia z prawej strony kadru są nieostre, rozmywane od 1/4 na szerokim kącie - ogólnie niska klasa obiektywu -plastikowy gwint do statywu -mały zoom, dziś 3x to standard -filmy można nakręcać sekwencyjnie - co kilka minut włącza się pauza -histogram tylko przy odtwarzaniu -szumy od ISO 200 -nie łapie ostrości przy słabym świetle mimo wbudowanej lampki wspomagajacej
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
lustrzanki analogowe CANONa, cyfraki kompaktowe NIKONa
Podsumowanie:
Z aparatu jestem srednio zadowolony. Ale niestety prawie wszystkie fotki muszą być skorygowane w PC-cie - ale tylko podstawy jak: kontrast, jasność i ... gamma. Nastepcy A95 większość wad mają usuniete.

 

  autor: anonimowy
  14-01-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon PowerShot A95 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko, od kilku lat. Nie mam szczególnych zainteresowań, lubię robić jak najpiękniejsze zdjęcia a temat musi mnie po prostu zainteresować: czy to będzie pejzaż czy makrofotografia czy akt to zależy od sytuacji i nastroju ;)
Zalety:
Ten aparacik, chociaż tani - zwłaszcza teraz, kiedy weszły nowe modele - ma mnóstwo użytecznych funkcji. Programy preselekcji czasu, przysłony, pełny manual, automatyczna ekspozycja z pełna regulacją innych parametrów plus programy "gotowe": szybka przysłona, wolna przysłona, portret, pejzaż i SCN (zdjęcia na śniegu, plaży - kompensacja kolorów, wewnatrz - trudne oswietlenie a brak statywu itp) powoduja iz od zupelnego "zoltodzioba" az po osobe zaawansowana, kazdy znajdzie cos co umozliwi mu robienie ladnych zdjec zaleznie od umiejetnosci. A zdjecia ten aparacik robi naprawde bardzo, bardzo piekne. 5 MP pozwoli nam swobodnie na wydruk nawet A4 w bardzo dobrej jakosci, nie mowiac o mniejszych odbitkach.
Wady:
- karta Compact Flash - dzisiaj to juz troche zabytek, do tego duze wymiary - 4 baterie AA - troche tego jest, jednak akumulatorki rzedu 2300mAh zalatwiaja sprawe - brak trybu sync flash w dowolnym programie (jedynie "Nightscene") - brak mozliwosci wyzwalania flasha przez druga kurtyne - plastykowa stopka do statywu - ilekros go montuje, boje sie ze ja zniszcze - autofocus ma klopoty z ostrzeniem w slabym swietle - przypadlosc chyba wszystkich kompaktow - szumy - matryca mala a ma upakowane 5mln pikseli - to widac, niestety juz w 200 ISO. 400 ISO wedlug mnie zupelnie nieuzyteczne - w wiekszosci przypadkow szum nie do przyjecia - 3x zoom - jak dla mnie to juz troche malo, i nie, nie chodzi o "paparazzi" ;) - brak dowolnego ustawienia timera (jedynie 2 i 10 sek). Nowe Canony maja juz te funkcje
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Spuśćmy zasłonę milczenia na lata wczesnej młodości i idiotenkamery z tamtego okresu z "zafiksowanym" focusem :) Potem trochę Canon EOS 300, trochę na lustrzankach Minolty. Teraz Powershot A95 właśnie i Canon EOS Digital Rebel czyli europejski Canon EOS 300D
Podsumowanie:
Ogolnie naprawde bardzo dobry aparat za niewielkie pieniadze. Kiedy chce miec pelna kontrole i poeksperymentowac - mam tryby manualne i polmanualne. Kiedy liczy sie czas - sa tryby automatyczne na kazda okazje. Do tego zdjecia bardzo dobrej jakosci, tryb makro, manualny focus, panorama, manualny balans bieli i kilka predefiniowanych ustawien. Jednym slowem, poza wymienionymi wadami, ktore zaczely mi doskwierac po jakims roku uzytkowania (i kilku tysiacach zdjec) ale nie sa jakies uciazliwe, jestem bardzo zadowolony z zakupu. Poprzedzilo go wprawdzie gruntowne czytanie/sprawdzanie/szperanie po sieci (m.in. i FR :D) ale oplacilo sie.

 

  autor: anonimowy
  31-05-2005
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon PowerShot A95 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Mam dopiero 13 lat, ale fotografia interesowała mnie od zawsze! Moją pasją są zdjęcia makro lubię robić ładne foty :-)
Zalety:
Zalet jest baaardzo wiele! Ten Canonik robi bardzo ładne foty! Podoba mi się bardzo jakie robi zdjęcia makro, świetnie rozmyte tło!!! Bardzo łatwa obsługa i oczywiście DOSKONAŁE TRYBY MANUALNE! Zawsze przy robieniu zdjęć ustawiam sobie pokrętło na literke "M" i wszystko co możliwe ustawiam sobie ręcznie REWELACJA! Zwrócę też uwagę na to, że Canon daje w zestawie dobrą i szybką kartę pamięci 32mb, nie tak jak inni 16mb. Aparat kręci też świetne filmiki i bardzo mnie zadawala to że po podłączeniu do telewizora wszystko jest jak na wyświetlaczu! NIE MA ŻADNYCH OGRANICZEŃ!!!! Co do wyświetlacza: duży, czytelny, obracany co się BARDZO przydaje i bardzo jasny (w nocy przydaje się jako latarka :-) )
Wady:
1. Za mały zoom optyczny 2. Troche za ciężki
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Analogowe: - BAAARDZO DUUŻO nie chce mi się wymieniać Cyfrowe: 1. Media-Tech MT-406 2. Media-Tech MT-409
Podsumowanie:
Aparat jest super :-)

 

  autor: a_czapla
  14-03-2005
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon PowerShot A95 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od pół wieku, oczywiście dawniej "analogowymi" (nie wiem skąd taka modna teraz nazwa wszystkich aparatów na taśmę filmową). Interesuję się każdą dziedziną fotografi no może najbardziej pejzażem. Teraz z radością sięgnąłem do cyfrowego zapisu obrazu. Najwięcej radości daje to że efekt jest dostępny od ręki.
Zalety:
Długo zastanawiałem się co można kupic tanio, ale jednocześnie mieć najwięcej możliwości w ingerencję tego wszystkiego co fotografuję i wybór padł na A-95. I nie żałuję czasu poświęconego na poszukiwania. Znalazłem wszysko czego oczekiwałem. Niewielki, dosyc ciężki, ale to nie wada a nawet zaleta. Pełny manual wszyskich czynności i automatyka. Bardzo dobra jakość zdjęć, oszczędność na akumulatorkach (tanie akumulatorki typu AA), funkcja fleksi-zone (w ustawianiuo strości i swiatła), histogram, lupka przy zdjęciach makro (z ustawianą manualnie odległoscią). Nie sposób wymienić wszyskich zalet z braku czasu. Zapomniał bym o najważniejszym, uchylny wyświetlacz LCD, pozwalający robić zdjęcia z pozycji żaby bez potrzeby leżenia w błocie, jak i robienia nad głowami innych.
Wady:
Wady, to niewątpliwie gwint do statywu wykonany z tworzywa sztucznego i na dodatek stosunkowo miękiego (trzeba uważać przy wkręcaniu aby nie naciąć krzywo gwintu) Szkoda że histogram ukazuje się dopiero przy przegłądaniu kadrów, a nie w czasie robienia zdjęcia. Brak możliwości zmiany jasności wyświetlacza, i zbyt mały wizjer ( t/z w wizjerze widać znacznie mniej niż będzie na zdjęciu). Niektórzy mówią zbyt mały zoom, no jak ktoś nastawia się na "paparazzi" to faktycznie. Więcej wad nie zauważyłem, może ktoś inny znajdzie.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Pominę tutaj aparaty na taśmę filmową, "Olympus C-150", "Canon A-60" i obecnie "Canon A-95".
Podsumowanie:
Więcej niż świetna jakość za niską cenę. Już teraz na "Allegro" można kupic za 1100zł.

 

  autor: anonimowy
  08-12-2004
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Canon PowerShot A95 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko od kilku tygodni .Interesuja mnie scenki z zycia wziete
Zalety:
Jestem nie doswiadczonym amatorem ale opanowanie canona A95 zajeło mi zaledwie 2 dni zaletami tego aparatu sa: latwa obsługa obrotowy ekranik o wysokim kontrascie oprogramowanie no i rewelacyjne zdiecia czy to w dzien czy w nocy a i ze zdieciami w ruchu radzi sobie bardzo dobrze duzo automatycznych programow ktore ułatwiaja obsługe na poczatku i znakomity tryb manualny
Wady:
jedyna wada w tym aparacie jest zoom szkoda ze tylko 3 krotny
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
to jest muj pierwszy aparat
Podsumowanie:
wysmienity aparat dla poczatkujacego i bardziej za awansowanego uzytkownika

 

  autor: anonimowy
  26-10-2004
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Canon PowerShot A95 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Robię zdjęcia amatorsko od ponad 10 lat. Kiedyś czarno-białe zenitem, potem niestety tylko głupawką. Rok temu kupiłem Canona a 70, teraz zmieniłem na a95
Zalety:
Największa zaleta tego aparatu to piękne zdjęcia, kolorki, ostrość super! A obrotowy ekran jest bardzo przydatną rzeczą. Bardzo fajną sprawą są duże możliwości ustawień manualnych, często robię zdjęcia podczas meczów koszykówki i bez manuala byłoby to bardzo utrudnione. Podczas ostatniej wyprawy do Zakopanego miałem możliwość porównania fotek z kolegą, który robił zdjecia Canonem G5 i ku mojemu zdumieniu jego fotki robione w tych samych miejscach były o wiele gorsze...
Wady:
Trochę plastikowy, dopiero jak włoży akumulatory to coś czuć w ręku. Nieco za mały zoom optyczny, ale muszę powiedzieć że na cyfrowym x 12 robi zaskakująco ładne zdjęcia
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Ostatnio przez rok miałem Canona a70
Podsumowanie:
Jak najbardziej polecam! W tej cenie to najlepszy aparat na rynku!

 

  autor: anonimowy
  08-10-2004
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  5
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Canon PowerShot A95 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Tak naprawdę to moją pasją jest brydż. Fotografią zajmowałem się jako nastolatek - pierwszą ciemnię zrobiłem w szafie mając 8 lat :)
Zalety:
Moja ocena będzie dość subiektywna - nigdy nie miałem innego cyfrowego aparatu w dłoniach. Za to od roku czytałem różne recenzje, forum itp. - dotyczące aparatów cyfrowych... Po pierwsze - CACKO!! Dla mnie zasadnicze kryterium to jakość zdjęć - po trzech dniach zabawy robię zdjęcia jak za dawnych lat tylko o niebo lepsze... Czasem widywałem w Internecie fotki - które mi się wyjątkowo podobły pod względem jakości- teraz robię nie gorsze :) Doskonałe menu, wręcz intuicyjne! Obracany duży wyświetlacz LCD - kiedy robisz foto patrząć w zwykły wziernik nie chuchasz na LCD ! Zaleta dodatkowy program który sam sobie definiujesz w 100% z napisem C - tego nie było nawet w a80. Mnogoś programów tematycznych to raczej dla mojej żony - ja jadę w trybię manualnym - a aparat i tak mi podpowiada czy wszystko jest ok :)
Wady:
Jedyną jaką zauważyłem - to aparacik jest troche za mały - kiedy trzymam go w dłoniach tak by nie zasłaniać lampy i tych czujników na podczerwień trochę się boję że go upuszczę :( Cena dałem na Allegro 1350 zł z wysyłką nie jest wadą zbyt wielką - złotówki nie żałuję. Jak jestem przy wadch to aparat żre prąd - o ile to wada. Na zwykłych bateriach zrobiłem 1 zdjęcie i zdechło - po wstawieni akumulatrów - działą ok 6 godziń non stop 0 jest ok.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Robiłem kiedyś zdjęcia Zenitem, ale to stare dzieje ..
Podsumowanie:
Dołużcie do a95 - a80 ma parę "bajerów" mniej i nie wypiszę ich bo to można znaleść wszędzie, Ale dodam bo sam się zaskoczyłem na PLUS, że aparat ma histogram - czyli graficzny wykres naświetlenia obrazu!! Rewela - no iten szok kiedy robiłem zdjęcie w pionie a na wyświetlaczu wyświetliło sie w pionie !!!(ma jakieś czujniki) Opragramowanie mi sięnie podoba - za to odejmę 1 punkt. Tylko że aparat robi takie foty że nie ma potrzeby tego obrabiać:) NIE ŻAŁUJE ZAKUPU - no może trochę bo mam mniej czasu na brydża:)

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.