Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu g?ówne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Fuji FinePix S9100 / S9600      recenzje (49)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Fuji

Fuji FinePix S9100 / S9600


wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
producent : Fuji
recenzje : 49
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowa28-300mm
obiektyw/przysłonaF2.8-4.9
matryca/pikseli9.24
ISOAUTO,80-1600
czasy migawki1/4sek to 1/4000 sek
LCD2.0"
karty pamięcixD-Picture,CF card,MicroDrive




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 49 recenzji


  autor: PAJ?K
  23-10-2011
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografi? zajmuj? si? od 2o lat (amatorsko) fotografuj? wszystko co uwa?am za interesuj?ce. G?ównie jednak interesuj? mnie zdj?cia nocne.
Zalety:
Manualny zoom,zasilanie ogniwami AA a nie dedykowanym akumulatorem,manualne ustawienia ,gor?ca stopka nie dedykowana,uchylny wy?wietlacz,estetyka i ergonomia wykonania,dobra optyka ,zdj?cia robione maksymalnym zoomem s? ostre,d?ugi czas na?wietlania (30s), bezawaryjno?? robi?em zdj?cia przy minus 25 i plus 40 nigdy nie zawiód? (20 tysi?cy zdj??) w tym wiele na d?ugich czasach.nie jest ju? to m?oda konstrukcja ale nadal warta uwagi....
Wady:
wolny procesor, do?? du?e szumy powy?ej ISO 400,wolne zdj?cia seryjne 1,1 kl.na sekund?.wolne przegl?danie zdj??(procesor)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Panasonic fz 50 , Samsung PRO 815
Podsumowanie:
Do?? stary ju? model ale ma wi?cej zalet ni? wad i ni zamierzam si? z nim rozsta?.dobry aparat do nauki fotografii.

 

  autor: hankrum
  26-09-2011
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
amator z kilkuletnim do?wiadczeniem na aparatach cyfrowych od ery Minolty Z1.
Zalety:
ergonomia, na wy?szym poziomie ni? sporo nowszy HS10, r?czne przybli?enie, bdb jako?ciowo zdj?cia, jasny obiektyw. S9600 to krok milowy dla konkurencji w momencie premiery jak i dzisiaj. Dlaczego? ?atwo wyobrazi? sobie fotografowanie z r?czmy ustawianiem zoomu a manewrowaniem silniczka i jaki to ma wp?yw na wyczerpanie akumulatorków ;) Posiada sanki na dodatkow? lamp?.
Wady:
jako?? ok. 15% zrobionych zdj?? czasem nie powala ale cho?by z pomoc? Gimpa da si? wszystko skorygowa?, potrafi pogubi? sie AF.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
niemal wszystkie zaawansowane kompakty Fuji, Olympus, kilka Kodaków, kilka Canonów, kilka lustrzanek...
Podsumowanie:
To dobry aparat, da du?o zadowolenia zarówno amatorowi jaki i bardziej zaawansowanym u?ytkownikom nawet w dobie sporo nowszych modeli konkurencji która nadal brnie nie w jako?? a w pixele.

 

  autor: FujiFan
  24-09-2011
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografia od niemal pocz?tku cyfraków, do?wiadczenie na bardzo wielu kompaktach Canon, Fuji, Olympus, lustrzankach Canon, Olympus.
Zalety:
zalety? ergonomia-konkurencja daleko w tyle, szybko?? uruchamiania, niskie szumy=niskie ISO, dobre ?wiat?o=dobre zdj?cia, dobry obiektyw, r?czny zoom-konkurencja daleko w tyle, uchylny monitor, makro i super makro, stopka na dodatkow? lamp?, oprócz kart xD drugi slot CF.
Wady:
jak ka?dy kompakt d?ugo zapisuje zdj?cia, d?ugo ?aduje lamp?, du?e ISO=du?e szumy, aberracja na mocnym kontra?cie czyli wady typowe dla kompaktów.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
szereg Olympusów, Fuji (S5600/S6500FD/S1000/HS10 co b?dzie przydatne w parze z moj? opini?), Canonów...
Podsumowanie:
to bardzo dobry aparat, ergonomia na wysokim poziomie, rozmieszczenie przycisków wzorcowe, nie ma?pka która nie wymaga my?lenia i wiedzy. Aparat posiada szereg zaawansowanych funkcji które odpowiednio nie wykorzystane na pewno zawiod? zniech?caj?c mniej zaawansowanego u?ytkownika, podobnie jak lustrzanka która nie gwarantuje laikowi dobrych zdj?? mimo dobrych parametrów i opinii. Obecnie cena waha si? poni?ej 700z? za które kupi si? zadbany egzemplarz, mimo up?ywu kilku lat od premiery nadal jest cenionym modelem w?ród mi?o?ników fotografii i ma ugruntowan? mocn? pozycj? nie oddaj?c bez walki pola nowszym modelom z r?cznym zoomem.

 

  autor: gumin
  email widać po zalogowaniu
  06-05-2011
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  3
zdjęcia :  5
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  6
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
amatorsko robi? zdj?cia odk?d pami?tam. fotografuj? to co mnie ciekawi czyli od ludzi po krajobrazy
Zalety:
?atwa obs?uga i du?e mo?liwo?ci
Wady:
ci?gle w naprawie (nawet trzy miesi?ce) i szybko si? psuje kolejny raz
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
canon
Podsumowanie:
jak kto? chce mie? dobry aparat na lata to odradzam a jak taki na jedn? wycieczk? to jak najbardziej

 

  autor: april4
  17-08-2010
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 8.0
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  6
ocena globalna :  8
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko przez ok. 2 lata. Interesuj? mnie g?ownie portrety.
Zalety:
D?ugi zakres ogniskowych, dobrze le?y w d?oni, mi?y w obs?udze
Wady:
Trudno o odpowiednie rozmycie t?a w portretach. A poza tym to chyba brak
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
jakie? kompakty
Podsumowanie:
Aparat dobry i funkcjonalny, jednak to by? jeden z moich najwi?kszych b??dów, je?li kto? chc? sie bra? porz?dnie za fotografie to niech lepiej kupi jak?? tani? lustrzank? z kitem.

 

  autor: Rogowiecycki
  email widać po zalogowaniu
  05-02-2010
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  7
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od 3 lat. G?ownie moje dzieci. I krajobrazy.
Zalety:
Stosunkowa ?atwa obs?uga.
Wady:
Brak menu w j?zyku polskim.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Dawno temu Zenith 12XP.
Podsumowanie:
Bardzo dobry aparat dla pocz?tkuj?cego amatora fotografi za przyst?pn? cen?.

 

  autor: ImPro
  email widać po zalogowaniu
  24-09-2009
wyposażenie w funkcje :  4
wygoda obsługi :  4
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  6
ocena globalna :  5
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
kieruje si? na fotografie uroczysto?ci moim dokonaniem jest ca?kiem dobra znajomo?? technologi fotograficznej i obróbka zdj?? zdecydowanie jestem w tym lepszy od wi?kszo?ci ludzi zdj?cia mam jeszcze do?? s?abe
Zalety:
jest niedrogi ma?o MP matryca ccd brak ogromnych wad
Wady:
wolny AutoFocus i MenualFocus bardzo tragiczny Nie umiem sobie wyobrazi? jak ma?y wy?wietlacz jest w tym aparacie tandeta! Wolne zdj?cia cena lustra I tak za wiele megapikseli i tak za bardzo szumi Jest niezbyt lekki nie tak por?czny jest to aparat cyfrowy ale nie jest kompaktowy nie jest ma?y i do?? ci??ki
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
S5800 znam bardzo dobrze lepiej ni? 95% jego posiadaczy obecnie mam a300 (lustrzanka sony na minolcie)
Podsumowanie:
je?li chodzi o sam? jako?? aby mie? dobre zdj?cia wiele mo?liwo?ci wiele si? nauczy? to zawsze lepsza b?dzie lustrzanka nawet olympusa e300 bez dwóch zda? czy minolty 5d czy 7d jednak?e lustrzanka jest wielce nie por?czna! dlatego sprawdzaj? si? kompakty ten tu jednak si? nie sprawdzi Fuji wykona?o kilka o klas? gorszych aparatów np 5600 5700 58000 10000 czy 1000d czy jako? tak im mega pixseli tym lepiej które zwyczajnie s? o wiele l?ejsze i nadaj? si? nawet na ogniska czy do baru wystarczy bluza czy co? takiego zupe?nie z drugiej strony s? aparaty Leica kompakt prawie jak lustro nie wielki zdecydowanie bym nie przep?aca? gdybym za 400-470z? móg? kupi? s5800 to bym wola? zamiast s9600 poniewa? s9600 sprawdza si? do?? cienko jako kompakt a szumy z powodu i tak sporej ilo?ci megapikseli s? do?? podobne jak w s5800! Podsumowuj?c nie jest to aparat dla kogo? kto naprawd? interesuje si? fotografi? nie wa?ne jak wielkim amatorem jest! Cho? koniec ko?ców daje spore mo?liwo?ci to absolutnie ka?de lustro od 05 roku b?dzie znacznie lepsze. s s5600 czasem mo?na by?o dorwa? za 200z? my?l? ?e szuka?bym takiego sprz?tu za wyznacznik bra? megapixsele 4 wystarcz? miejsce na lamp? i spory obiektyw ogniskowa ani zoom nie mo?e by? zbyt wielki stabilizacje darowa? sobie a jak masz kas? to niech b?dzie w lustrze! Mam nadzieje ?e zdementowa?em obiegow? opinie ?e jest to sprz?t dla ludzi których nie sta? na obiektywy do luster i nikt ju? nie b?dzie opowiada? bzdur i namawia? na alternatyw? tani? ale mniej rozwojow? w postaci s9600

 

  autor: proszkot
  18-09-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Oko?o rok foc?. Amatorsko - pejza?, makro, etc. ... a z czasem co? wi?cej mo?e :)
Zalety:
- dobrze le?y - dobre zdj?cia - manualny zoom - rawy - dobra jako?? wykonania - wiele funkcji - gwint 58 mm (- fajne wideo)
Wady:
- wolny autofocus - wolny tryb seryjny - wolny zapis zdj?? - brak stabilizacji matrycy - du?e szumy - s?aba lampa
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Cmeha 8 M, Canon PS A60, A80, Kodak C433, Canon EOS 450d
Podsumowanie:
Generalnie da?em za wszystko oceny dziesi??, gdy? trudno oczekiwa?, ?eby kompakt by? bez szumów na ISO powiedzmy 800, czy robi? 3 zdj?cia na sekund?... aczkolwiek czasem mnie m?czy wolne ostrzenie. My?l?, ?e w?ród kompaktów to jest naprawd? niez?y model, dlatego polecam :)

 

  autor: lukasz86
  email widać po zalogowaniu
  05-07-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od 2 lat interesuje mnie g?ównie fotografia krajobrazowa, architektura, reporta?, sport.
Zalety:
Zalet? tego aparatu jest przede wszystkim: -uniwersalno??, -wystarczaj?cy zoom, i do tego manualny-rewelacja!!! -gor?ca stopka, -przyzwoity wizjer, -mo?liwo?? zmiany zoom'a podczas kr?cenia filmów, -szybki czas w??czenia -szybki zapis zdj?? JPG -du?o zaawansowanych funkcji -dobrze wyprofilowany grip -uchylny wy?wietlacz bardzo przydatny przy fotografiach makro lub robienia zdj?? z nad g?ów t?umu -zapis zdj?? w RAW ujawnia wielki potencja? aparatu i fotografii cyfrowej -szybki autofocus -zdj?cia w ISO 800 przyzwoitej jako?ci daje to mo?liwo?? zrobienia zdj?? w gorszych warunkach o?wietleniowych w których inne kompakty daj? ju? efekt ''pasteli'' -na bateriach sanyo 2700 ok.600 zdj?? w cyklu mieszanym(lampa/bez) przy ?adowaniu ?adowark? mikroprocesorow? z funkcj? roz?adowania -?rednica filtrów 58cm ceny stosunkowo przyzwoite -dobrze zwarta i solidna obudowa nic nie skrzypi i nie trzeszczy -aparat do makro super nawet z odwróconym Heliosem zdj?cia rewelacja dcr-250 jeszcze nie mia?em -histogram na ?ywo -wbudowana lampa daje ?adne efekty wiadomo nie jest jako? kolosalnie mocna ale zgodnie z jej zastosowaniem swoj? funkcje spe?nia idealnie -angielskie mimo to intuicyjne menu nie sprawia problemu -po roku czytania i eksperymentowania daje niesamowit? satysfakcj? i rezultaty ze zrobionych fotek, wymusza na posiadaczu zag??bienia si? w tajniki fotografii ukazuj?c zarówno jakie to pi?kne i piekielnie trudne hobby
Wady:
-wszystkie porz?dne lampy pod ten aparat na allegro osi?gaj? kolosalne jak dla mnie ceny...aczkolwiek idzie upolowa? okazje -wizjer wew fajny du?y ale w ostrym s?o?cu nieraz nic nie wida? -manualny zoom jedynie do statycznych uj??...przynajmniej dla mnie mam w tym ma?o wprawy gdy? praca autofocusa mi wystarcza -plastik z jakiego jest zrobiony aparat trwa?y i w ogóle ale kurz przyci?ga niemi?osiernie nawet przecieraj?c zwyk?? szmatk? zostaje mnóstwo cicików -wy?wietlacz mog?y by? wi?kszej rozdzielczo?ci nie jest z?y ale nie zawsze da si? na jego podstawie stwierdzi? czy zdj?cie wysz?o ostre czy te? nie -wolny tryb seryjny w JPG no i najwi?kszy minus to brak go w RAW:/ -w??cznik RAW g??boko w menu -ogrom funkcji sprawia ze na pocz?tku jego u?ytkowania cz?owiek przed zrobieniem zdj?cia jest tak zestresowany czy wszystko poustawia? ?e nieraz niezapomniana chwila ulecia?a:P ale to kwestia nabrania wprawy -mimo wszystko ja optyczn? stabilizacj? chcia?bym mie? w jego wyposa?eniu -ma?y prze??cznik trybu pomiaru ostro?ci -ma?y prze??cznik trybu pomiaru ?wiat?a -do lustrzanek nie ma co porównywa? jest to du?o dro?szy sprz?t i w wyniku czego lepszy jako?ciowo mimo uniwersalnego zakresu s9600 o 50mm i ?wietle 1.4 czy 1.8 mo?na pomarzy? ju? nie mówi?c o d?u?szym zakresie z dobrym ?wiat?em...lecz za tak? optyk? w lustrzankach trzeba naprawd? sporo p?aci? a pami?tajmy ze s9600 w tej chwili nowy jest w cenie ok. 1000z? w sumie cena samego obiektywu o identycznej jako?ci do lustra
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenith pó?niej cyfrówka Premier 2.1 Mp, sony T2, w sumie s9600 jest moim pierwszym w?asnym aparatem.
Podsumowanie:
Powiem tak za aparat da?em 1200zl z 4gb kart?, pokrowcem filtrem UV, bateriami, ?adowark?. Pocz?tek by? bardzo trudny i pe?en rozczarowa? nieprzespanych nocy i my?li ?e kas? wtopi?em... po roku jego u?ytkowania czytania i eksperymentowania mog? powiedzie? ?e spe?nia moje potrzeby w 99% zdj?cia zacz??y by? naprawd? takie jakie chc? funkcje aparatu potrafi? w pe?ni wykorzysta? to on wprowadzi? mnie w ?wiat prawdziwej fotografii i dzi?ki niemu moje zdj?cia nie s? przypadkowym naci?ni?ciem spustu jak to mia?o miejsce wcze?niej tylko uwiecznion? chwil? krok po kroku wedle mojej my?li nic tu nie jest przypadkowe(noo prawie..:P) Aparat ma swoje minusy które wraz z rosn?cymi umiej?tno?ciami zaczynaj? przeszkadza? bardziej a niektóre sta?y si? nieistotne przy fotografowaniu. Mimo to moja ocena tego aparatu to 10/10 ze wzgl?du na to ?e mo?na mie? lepsz? jako?? szukaj?c wyj?cia w ta?szych lustrzankach mimo to i tak jest to wydatkiem w granicach min.2000z? a na to mnie nie sta?... Po nauczeniu si? obs?ugi tego aparatu i wszystkich podstaw fotografii mog? powiedzie? ?e robienie zdj?? tym aparatem to czysta przyjemno?? a to chyba w fotografii jest najwa?niejsze niewa?ne czym wa?ne ?e jestem naprawd? zadowolony:)

 

  autor: Dr.BRODA
  email widać po zalogowaniu
  03-07-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
w 100% jeszcze amator i niech tak zostanie :) pierwsze przygody z aparatami w wieku 16 lat :) obecnie 27 :( Fotgrafuje wszystko gdzie mog? pobawi? si? gr? ?wiate? a zw?aszcza super makro.Nie unikam pleneru a ostatnio interesuje mnie astrofotografia.
Zalety:
S9600 mam 2 lata.Hmm... zalet jest naprawde du?o które do niedawna by?y nawet wadami ale w trakcie ka?dego wypadu z moim cackiem prze?amywa?em si? i du?o kombinowa?em co doprowadzi?o do zmiany zdania. 1 brak stabilizacji zupe?nie mi ju? nie przeszkadza.Dotar?em metod? prób i b??dów kiedy nie nalezy zawraca? sobie g?owy i odpuszcza? sytuacje kiedy stabilizacja by si? przyda?a. 2 tak zwane mydlenie i brak ostro?ci o których cz?sto si? czyta to wada operatora sprz?tu a nie samego aparatu.trzeba po?wiczy? i samemu doj?? do tego kiedy takie zjawiska wyst?puj? a nast?pnie wyci?gn?? wnioski co robimy ?le. 3 niewiem czemu u?ytkownicy skar?? si? na wolne ostrzenie bo mój s9600 wcale nie ma z tym problemów. 4 proste angielskie menu 5 zasilanie bateriami AA 6 idealnie wywa?ony 7 dyskretna cicha praca 8 mnogo?? funkcj w menu co gwarantuje mo?liwo?? zabawy i konieczno?? poznawania czyli rozwoju swoich potrzeb i zainteresowa?. 9 super makro bije na g?owe 10 ?atwo dost?pne dodatki takie jak filtry,lampa zew. 11 jest jeszcze du?o zalet które trzeba samemu odkry? a nie na?eka?. Nawet krutki instruktarz pozwala odda? aparat w cudze r?ce i cieszy? si? z jako?ci zdj??.W moim przypadku to moja kobieta która odziwo nie ma poj?cia o fotografii czasem cyknie co? fajnego.
Wady:
Wadyw moim przypadku to efekt moich du?ych d?oni gdzie robi?c fotki musz? odchyli? czasem aparat.zazwyczaj nosz? go w r?ku na owini?tym pasku wokó? nadgarstka i wtedy wciska mi si? przycisk info :( 1 doj?cie w RAW do?? czasoch?onne 2 stan na?adowania baterii wy?wietla si? o wiele za pó?no co podczas zdj?? np.na imprezie z fleszem focenie gdzie nie mo?na cofn?? sytuacji wyskakuje poziom bateri bliski wyczerpaniu a zrobienie kolejnych 2-3 konczy dzia?anie aparatu :( mia?em du?o takich sytuacji które podnios?y mi ci?nienie. 3 koniecznie trzeba za?atwi? sobie polsk? instrukcje co rozwieje wiele w?tpliwo??i. 4 Najwi?kszy minus to 1.5 klatki na sekunde Ostatnio aparat z?apa? wirusa co spowodowa?o zniszczenie karty Xd.Dzwoni?em po serwisach FUJI by si? wi?cej dowiedzie? o takich wypadkach ale jestem jednym przypadkiem jak na razie.Dosta?em zato z?ot? rade by nigdy nie kopiowa? zdj?? z karty tylko wycina? ! a nast?pnie najlepiej formatowa? karte.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Pierwszy sprz?t Canon EOS 50E+dodatki w wieku 16 lat. Pó?niej Pentax MZ-M + dodatki Od dwóch lat S9600+ XD M 2GB + TUMAX DA880Z + HOYA UV + SOLIGOR C-P.L + HAMA DELTA BRAVO + 8x2700mAh + Energizer Quattro + 12x2450 mAh + BENEFIT FIRST + MINI HAMA + CF ultra II 4GB
Podsumowanie:
No wi?c tak pierwsze kroki z S9600 by?y nie ciekawe ale w miare up?ywu czasu sz?o mi coraz lepiej.Pomog?a mi bardzo du?o polska instrukcja + wiele ksi?zek o fotografii.Na dzisiejszy dzie? jestem bardzo zadowolony i musz? si? pochwali? ?e coraz cze?ciej ide na g??bok? wode czyli zkorzysta?em z zaproszenia bym uwiecznia? chwile na weselu kuzynki gdzie by?em strasznie spi?ty ca?yczas a po g?owie chodzi?y mi my?li czy zdo?am podo?a? wyzwaniu.Zrobi?em ponad 400 fotek gdzie mo?e 20 to buble.Para m?oda by?a strasznie zadowolona co zaowocowa?o miejscow? reklam? gdy ka?dy z go?ci dosta? kopie moich pierwszych fotek komercyjnych.Lecz to wszystko by?o ci??k? prac? gdy? musia?em wcze?niej i?? do ko?cio?a,zapozna? si? z architektur? i po?wiczy? fotki na pusto.Teraz jestem tak zwanym rodzinnym fotoamatorem który uwiecznia chwile przy ka?dej rodzinnej okazji a owocuje to naprawde dopiero wtedy gdy s?ysz? komentarze na temat moich prac.Czasem my?le o lustrze ale po co? Ten skromny S9600 zaspokaja mnie jak na razie w 99%

 

  autor: Krzysiek
  03-07-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Posiadam s9600 od 2 lat kupi?em go jako nowo?? zdj?? zrobi?em 23061
Zalety:
ergonomiczny przy dobrych akumulatorkach a nie z rynku:) r?czny zoom !!!! odchylany ekran super przy robieniu makro
Wady:
je?li na kilka zdj?? które? nie wyjdzie to nie wada lecz normalna sytuacja która zdarza si? nawet w drogich lustrach dlatego nie narzeka? nie zapominajmy ZE PRZYRÓWNUJE SI? GO Z PRODUKTAMI W ZBLI?ONEJ CENIE A NIE CANON 5D ALBO NIKON D300 CZY WY?EJ BO TO NIE MA SENSU!!!!!!!
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
nikon d 80(rok) canon 350 chyba z 15 miesi?cy teraz mam nikona d300 ale to ju? wy?sza pulka
Podsumowanie:
zastanawiacie si? pewnie po co mi ten aparat? bo lubi? mie? aparat kolo siebie a nikos za du?o kosztuje ?eby go tak wsz?dzie nosi?

 

  autor: shrek63
  29-06-2009
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
typowo amatorsko, ale zap?dy na co? "wiekszego"... zdecydowanie pejza?. Do?wiadcenie? jakie? jest... zacz??em jeszcze od "lustra" Exy w latach 70-tych
Zalety:
same zalety... "maszyna", jak na kompakt, posiada takie mo?liwo?ci, ?e, niejedno "lusterko", "chowa si?" przy nim! pot??ne mozliwo?ci., a przy tym cena praktycznie na ka?d? kiesze?. U?ywam go od 2 lat, i nadal "odkrywam"!
Wady:
Jak dla mnie, to ich nie ma
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Exa (bez jakiego? dodatku cyfrowego) z ró?nymi dodatkowymi gad?etami... do chwili obecnej w u?ytku, Practica TTL (nadal w s?u?bie), oczywi?cie Smiena... potem cyfrowy Samsung (wyda?em, bo to dobre na impreski), a teraz zachwycam si? FF S9600... cho? korzysta?em, wielokrotnie, z "lusterek" Canona, Nikona i Sony :)
Podsumowanie:
zachwyt... mo?e dlatego, ?e w?ród "kompaktów" nie ma porównywalnie wyposa?onego, i ze zblizonymi parametrami! Ale, ?eby, tak naprawd?, wykorzysta? jego mo?liwo?ci, trzeba czasu i cierpliwo?ci. Ogromna ilo?? funkcji wymaga czasu ich poznania, i umiej?tno?ci korzystania z nich! Zdecydowanie polecam amatorom, my?l?cym o jako?ci, tak aparatu jak i zdj??. Aparat "czytelny", nie trzeba si? poci? przy rozgryzaniu jego funkcji, choc trzeba czasu na poznanie wszystkich, robi ?wietne foty... dla bardziej wymagaj?cych polec? zewn?trzn? lampke, bo ta zamontowana zbyt s?aba na zaawansowan? zabaw? ze ?wiat?em.

 

  autor: deka
  14-04-2009
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
W sumie amator, chodz pstrykam juz kilka lat i nawet czasem cos ladnego wyjdzie hehe
Zalety:
lekki, szybki w obsludze, przyciski rozmieszczone dobrze dlatego przy patrzeniu przez wizjer sa dostepne, mozliwosc maksymalnego zamknecia to F11
Wady:
hmm brak zdjec seryjnych w RAWach
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
A700
Podsumowanie:
dla chcacych sie pouczyc jest w sam raz

 

  autor: jesssus
  11-04-2009
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amator , chocia? pstrykam ju? kilka lat zdj?cia.
Zalety:
Aparat super le?y w r?ce, bardzo dobry obiektyw, ?atwe intuicyjne menu (chocia? w j.ang), aparat dobrze ostrzy i do?? krótko, na MF samemu te? mo?na wyostrzy? zdj?cie. Bardzo dobra lampa b?yskowa. Akumulatorki uniwersalne, instrukcja obs?ugi.
Wady:
Jeszcze nie zauwa?y?em- chocia? móg?by posiada? stabilizacje, ale jak komu? si? bardzo r?ka nie trz?sie, mo?na zrobi? przyzwoite zdj?cie :)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Nie ma o czym mówi? .......
Podsumowanie:
Dla kogo?, kto nie chce nosi? pe?nego plecaka z optyk?, dobry na wycieczk?. I dla tych, których nie sta? na dro?szy aparat. W swojej cenie nie do przebicia.

 

  autor: Skipper
  email widać po zalogowaniu
  06-03-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  5
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  7
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Jestem przed decyzj? kupna. Przeczyta?em dziesi?tki pozytywnych opinii a tu nagle, autor Darek pizsze: "Prawie same wady , ostro?ci nie da sie poprawnie ustawi? w 8 przypadkach na 10 , przepala zdjecia w 8 /10 przypadkach mimo korekcji ekspozycji i ró?nych innych trików. przy pe?nej dziurze radz? nie robi? zdj?? przys?ona min to 5,6 , obiektyw do bani ! wizjer wewn?trzny to ?art! ogniskowanie r?czne to ju? kpina, nie da sie ustwi? szybko ostro??i w czym? takim :-( Jesli ju? sie zdecydujesz na zakup tego g?upka to radz? poszuka? dobrego programu do obróbki zdj?c , na pewno sie przyda !"" Niczego nie rozumiem. Czy wymagania za wysokie czy pozostali komentatorzy (??cznie z tymi, którzy podaj? si? za "zawodowców") przelukrowali - tylko w jakim celu???? Ech :(
Zalety:
Cena
Wady:
Najcz??ciej powtarza si? w komentarzach problem stabilizacji obrazu i szumów dla ISO>400
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Sony H5
Podsumowanie:
Nie wiem czy kupi? FF S9600 . Po przeczytaniu recenzji Darka - która zosta?a tu wstawiona - entuzjazm zgas? :(

 

  autor: Robson
  25-02-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od 3 lat z przypadku. Bardziej zaawansowanie od 1,5 roku. Foc? wszystko, najbardziej lubi? foto portretowe, pejza?e i makro, ale nie uciekam od ró?nych prób i do?wiadcze?...
Zalety:
1.Przede wszystkim matryca - wielko?ci 1/1,6``. Znajd?cie mi inny aparat cyfrowy z tak? matryc? (poza s100fs;)). Dzisiaj wi?kszo?? aparatów produkuje si? z matrycami 1/2,3`` albo jeszcze mniejszymi i do tego pakuje si? w taki sprz?t coraz wi?cej pikseli. Ka?dy idiota wie, ?e jako?? zdj?? przez to spada i ro?nie poziom szumów. I nie skompensuj? tego coraz wi?ksze zoomy. 2. ?wietny i jasny obiektyw. Fantastycznie rysuje. Bardzo dobrze oddaje pó?tony. Drobne ga??zki drzew na tle nieba wygl?daj? jak p?dzlem malowane. 3. Dobrze rozmieszczone przyciski, ale nie bardzo dobrze. Kó?eczko do nastaw czasów na?wietlania. Przyda?oby si? jeszcze jedno do ustawiania przes?ony, a tak trzeba si? m?czy? z wciskaniem dodatkowego przycisku. Ale jak si? opanuje rozmieszczenie przycisków funkcyjnych, obs?uga jest szybka. 4. Zdj?cia seryjne - 4 pierwsze, 4 ostatnie, autobracketing, seria (chyba ok. 40 zdj??). Jest jednak ale... ale o tym w wadach. 5. Manualny focus i zoom (x10,7). Manualnym focusem wed?ug niektórych nie da si? szybko ustawi? ostro?ci, ale ja z tym nie mam problemu. Manualny focus posiada przycisk szybkiej detekcji ostro?ci, który dzia?a chyba szybciej ni? autofocus, dopiero potem kr?c? pier?cieniem. 6. Autofocus - dzia?a na zasadzie detekcji kontrastu, wi?c w trudnych warunkach o?wietleniowych mog? by? problemy z ostrzeniem. Jest umiarkowanie szybki, ale w olympusie sp-550uz jest wolniejszy i cz?sto nie doostrza, w fuji ta przypad?o?? zdarza si? rzadziej, a gdyby co, mo?na przej?? na manualny. Jest jeszcze ci?g?y autofocus, ale nie sprawdza?em, na ile jest dobry. 7. Zapis w jpeg i raw. 8.Obs?uga trzech rodzajów kart pami?ci. W aparacie mo?na mie? jednocze?nie 2 karty - xd i cf lub xd i microdrive. 9. Przys?ona f2,8-f11 na manualu , w preselekcji f2,8-f8. Nie wiem, dlaczego tak jest, ale w manualu mo?na przymkn?? oko nawet do f11,a w preselekcji tylko do f8. 10.Wielko??, kszta?t i ci??ar jak najbardziej dla moich r?k. Lubi? du?e aparaty, dzi?ki czemu ró?ne funkcje mo?na lu?no rozmie?ci? i palce ci?gle nie naciskaj? jakich? przycisków 11.Zdj?cia mo?na robi? nawet przy iso800, ale ostro?? wtedy do?? mocno spada i szumy ju? wida?. 12.Zasilanie z 4 baterii AA. 13.Uchylny tylny wy?wietlacz 14.Cena - aparat kosztowa? mnie w sklepie internetowym 980z?
Wady:
1.?eby ustawi? zapis raw, trzeba poszpera? w menu. 2.Automatyczny balans bieli daje czasami cia?a, ?nieg np. cz?sto ma przebarwienia niebieskie. Ogólnie nie polecam. 3.Zdj?cia seryjne s? ok, ale pe?na seria (ok 40 zdj??) jest dost?pna tylko w ustawieniach auto i tematycznych (nawet w nocnych), natomiast w preselekcji i manualu mo?na ustawi? jedynie 4 pierwsze b?d? ostatnie i autobracketing. Dziwne rozwi?zanie. Kto w sesji nocnej b?dzie robi? seri? 20 zdj?? pod rz?d? Pod tym wzgl?dem totalna klapa i posuni?cie w ogóle dla mnie niezrozumia?e. Pe?n? seri? powinna zawiera? cho?by preselekcja. 4.Wyst?puj? aberracje chromatyczne, ale tylko w pewnych trudnych warunkach, np. robi?c zdj?cia w cieniu drzew czy lasu, a przez ga??zki prze?wituje jasne niebo. W innych przypadkach nie zauwa?y?em aberracji. Rozwi?zaniem jest filtr polaryzacyjny i problem z g?owy. Na szerokim k?cie wyst?puj? te? zniekszta?cenia beczkowe, niestety jest to przypad?o?? wszystkich ultrazoomów. 5. Pr?do?erno??. Baterie alkaliczne starczaj? na maksa do 200 zdj??. W zasadzie do 200 nigdy nie doszed?em. Lampa b?yskowa skutecznie obni?a ilo?? zdj??. W ko?cu kupi?em akumulatorki 2400mAh i 2600mAh wynik - ponad 500 zdj??. 6.Je?li kto? jest przyzwyczajony, ?e po w??czeniu ma te same ustawienia, co przy wy??czaniu aparatu, mo?e troch? si? przejecha?. Ustawienia ISO, ekspozycji czy balansu bieli si? nie zmieni?, ale przy ponownym w??czeniu trzeba od nowa ustawia? rzeczy typu seria zdj?? czy makro. S? to jednak jedyne rzeczy, które si? kasuj?, wi?c mo?na si? przyzwyczai?. 7.Prze??cznik autofocusa jest bardzo ma?y i ci??ko si? go prze??cza. Zw?aszcza, je?li chcemy zrobi? to szybko. Podobnie prze??cznik pomiaru ?wiat?a. 8.Brak stabilizacji obrazu.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Nikon Coolpix L4 - s?aba ma?pka, Olympus SP-350 i Sp-550UZ. Ponadto ró?ny sprz?t po?yczany...
Podsumowanie:
Co mnie denerwuje. Jak ju? wspomnia?em na ekspozycji manualnej brak wielokrotnej serii zdj??. Mo?na zrobi? 4 i poczeka?, a? zapisze i znowu 4. Ogromny minus. Poza tym niektóre parametry po ponownym w??czeniu aparatu trzeba ustawia? od nowa, ale jest ich niewiele, a te najwa?niejsze na szcz??cie si? nie kasuj?. Przyda?oby si? jeszcze jedno kó?ko do ustawiania przes?ony. I skrót do ustawiania zapisu zdj?? w formacie raw. No i te prze??czniki autofocusa i pomiaru ?wiat?a. Aparat oceniam bardzo wysoko. Dobra dynamiczna matryca o du?ej rozpi?to?ci tonalnej. W po??czeniu z obiektywem generuje zdj?cia na wysokim poziomie. Poza tym przy 9mln pikseli nie generuje mocnych szumów. Widzia?em wi?cej pikseli przy mniejszych matrycach i cz?sto ISO powy?ej 200 by?o tylko do przyj?cia. Gdy jestem zmuszony w fuji w??czam ISO800 i da si?, cho? wtedy lepiej zapisywa? w raw, co pozwoli na lepsze wyeliminowanie szumów. Je?li kto? nie wie, o co chodzi z fizyczn? wielko?ci? matryc, powinien si? z tym zaznajomi?, jak równie? z budow? i dzia?aniem matryc ccd. Poza Fuji S100FS nie znalaz?em aparatu cyfrowego, który mia?by wi?ksz? matryc?. A wiadomo, im wi?ksza matryca, tym wi?ksza dynamika i lepsza ostro??. Obiektyw ?wietnie rysuje drobne elementy. Poza tym kolorystyka potrafi powali?. Mo?na si? bawi? ustawieniami typu saturacja, wyostrzanie czy kontrast. Jak kto? lubi. Zdj?cia wówczas wychodz? bardzo kolorowe i kontrastowe, ale trzeba uwa?a?, bo cienie mog? zamienia? si? w czernie. Ja mam ustawione kontrast na low, saturacja i wyostrzanie na standard. Ustawie? na high nie polecam, ale jak kto lubi... Ja wol? parametry zwi?ksza? w programach do obróbki zdj??. Kto? mo?e powiedzie?, ?e zoom 10krotny to ma?o, dzisiaj aparaty maj? ju? zoomy 20 i wi?cej razy. Ale matryce te? maj? odpowiednio mniejsze, poniewa? du?y zoom przy du?ej matrycy wymaga dro?szej i wi?kszej optyki, przy ma?ej matrycy wypada to taniej i ?atwiej zwi?kszy? zoom. Jeszcze raz odwo?am sie do S100fs, który ma jeszcze wi?ksz? matryc?, zoom 14x i optyk? przez to wi?ksz? i ci??sz? ni? niejedna lustrzanka. Myl? si? ci, którzy s9600 nazywaj? g?upkiem. Porównuj?c ten aparat z innymi nie polecam hybryd Panasonica czy Olympusa. Szumy i przestrze? tonalna zabi?y mi niejedno zdj?cie. Jednak Fuji S9600 nie polecam totalnym amatorom chc?cym mie? od r?ki udane zdj?cia. To jest aparat doskona?y dla mi?o?ników fotografii, którzy ju? wiedz?, o co w niej chodzi albo na pewno chc? si? tego wszystkiego nauczy?. Bo tego aparatu trzeba si? nauczy? i si? z nim oswoi?. Ale kiedy si? ju? zaprzyja?nicie zdj?cia b?d? bardzo dobre a nawet i doskona?e.

 

  autor: Filozof
  13-01-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Moj drugi wpis po zakupie i przetestowaniu sprzetu ;)
Zalety:
A zatem - cena!!! Podstawowa zaleta... Mozliwosc robienia filmow - warto sie zastanowic nad tym poniewaz sa naprawde bardzo dobrej jakosci... No i po koleii - zasadniczo jak tylko zaczalem pstrykac a pozniej ogladac na kompie to sie przerazilem - gdzie ta jakosc ktora widzialem u znajomego??? Ale szybko sie okazalo ze jakosc zdjec to moja wina - aparat potrzebuje przytukania i czulosci ;) robi rewelacyjne foty - jak ktos ma jakies zastrzezenia do szumow czy aberacji - i owszem sa - tylko jakie to ma znaczenie jak kazde zdjecie wystawiane na portalach fotograficznych jest po obrobce... Ja po poznaniu podstaw tego aparatu zadowolony bylem strasznie z jakosci zdjec - szumy byly ale prawie nie widoczne... I taki stan sie utrzymywal az zaczalem obrabiac zdjecia... Po obrobce zdjec o szumach zupelnie zapomnialem - pierwsza obrobka, bez poznania programu i szczeka mi opadla pomimo ze kolory padly (tez z mojej winy)... Nawet ze zmniejszonym nasyceniem barw na fotce choinka z bardzo kolorowymi babkami dodatkowo z duza iloscia roznych ozdob ktore naja prawo wplywac na zafalszowanie barw wyglada lepiej niz w rzeczywistosci ;) Co do ostrosci - byly zarzuty ze ze aparat nie lapie ostrosci - problem w tym ze trzeba sie przyjrzec co aparat ostrzy - ja robilem zdjecie przez szybe - cos na niej bylo ale nie widoczne przeze mnie i zdjecie wyszlo nie ostre - ale za to to czego ja na szybie nie widzialem aparat wylapal znakomicie i mam zdjecie nie obiektu za szyba tylko tego co bylo na szybie i slowo daje ze jest ostre ;) jest kilka przyczyn nielapania ostrosci, ale zawsze to wina uzytkownika ewentualnie warukow - czasami wydaje sie ze nie zlapal ostrosci a faktycznie zdjecie jest po prostu zruszone... Zatem aparat ma niesamowicie wiele plusow - moze konkurowac z lustrami - oczywiscie kwestia warunkow i osprzetu, ale jak nie zamierza sie wydac na sam obiektyw 2k zl i kupic takich kilku to nawet nie ma sie co zastanawiac nad lustrem... Osoby ktorym wydaje sie ze lubia fotografowac szybko zorientuja sie ze nie lubia uzywajac tego aparatu a osoby ktore rzeczywiscie lubia zakochaja sie w nim i kiedys siegna zapewne po lustro - ale glupota jest kupowac lustro jezeli wczesniej nie korzystalo sie z aparatu typu s9600...
Wady:
Statyw - jest baaardzooo potrzebny - nie niezbedny ale naprawde sie przydaje - znika problem z ostroscia w wiekszosci przypadkow poniewaz tak jak pisalem to nie ostrosc a brak stabilizacji obrazu... Jest oczywiscie rozwiazanie - zawsze mozna uzyc trybu iso400 lub 800 (1600 to raczej dla masochistow ;))i poddac zdjecie obrobce (jednak przy iso800 raw bardzo zalecany)... Zaawansowanie - tu pisze do uzytkownikow poczatkujacych - musza zdawac sobie sprawe ze jezeli nie maja zmyslu do fotografowania to raczej nawet szeroka wiedza teoretyczna nie pomoze... Przed zakupem s9600 proponuje zwykly kompakt dobrej firmy... Niestety jeszeli zamierzacie korzystac przewaznie z trubu auto to mozecie miec pewnosc ze jakosc zdjec prawdopodobnie bedzie ustepowala kompaktom w sredniej cenie... Czas zapisu zdjecia - raw kilka sekund u mnie od 5 do 7 czasem 8... Niestety Jpegi tez za szybko sie nie zapisuja... Czas reakcji - niestety kilka razy juz sie spoznilem ze zlapaniem tego co chcialem (ale to jest do wyczucia wiem z doswiadczenia)...
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Pisalem gdzies tam wczesniej - wszystko chyba mozliwe od kompaktow tak tragicznych ze wstyd sie przyznac po lustra znajomych...
Podsumowanie:
Za cene w jakiej mozna w tej chwili kupic ten aparat nic lepszego sie nie znajdzie... Jakosc zdjec jest naprawde wystarczajaca nawet do sprzedazy - osoby ktore psiocza na ten aparat albo maja naprawde drogi i profesjonalny sprzet, albo sa zupelnymi laikami jezeli chodzi o fotografie, jest jeszcze jedna opcja - uszkodzona matryca, lub optyka... Innych opcji naprawde nie ma - wystarczy troche cierpliwosci a naprawde sprzet odwdzieczy sie pieknymi fotami... Do aparatu polecam programy: s7raw, Noiseware... To zasadniczo minimum, ale zobaczycie co mozna na ustawieniach standard - o poznaniu i pogrzebaniu nie wspomne ;) Naprawde polecam aparat juz dlugo nie jest produkowany, ale to nadal sprzet dominujacy na rynku, jedyna alternatywa jest R1 ale to juz inna bajka i ma takze swoje wady ;)

 

  autor: Filozof
  03-01-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Pasjonat od wielu lat ;0
Zalety:
W podsumowaniu napisze co mysle, poki co zamierzam kupic...
Wady:
W podsumowaniu napisze co mysle, poki co zamierzam kupic...
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Od naprawde porazek w stylu techniki przez dobre kompakty i lepsze kompakty ;) po lustrzanki znajomych ;)
Podsumowanie:
Jestem pasjonatem fotografii, niestety nie stac mniena wydatek rzedu 4k zeby robic zdjecia ktore zachowuja przyzwoity poziom... Fuji s9600 znam z opinii znajomego ktory profesjonalnie zajmuje sie fotografowaniem... Gdy dowiedzial sie ze chce cos kupic co pozwoli robic zdjecia na poziomie bez zawachania polecil s9600... Sam uzywal tego sprzetu jednakze jak ktos tu podal wolny zapis w RAW zmusil go do zmiany na lustro (wczesniej mial anologowe)... Mialem okazje obejrzec naprawde ogromna ilosc zdjec zrobiona tym aparatem i z cala pewnoscia trzeba stwierdzic ze napewno nie ustepuje lustrzance z kitem... Jednakze zgodnie z opinia trzeba sie z nim najpierw naprawde zaprzyjaznic i poznac - nie jest to aparat ktory bierze sie do reki i od razu robi rewelacyjne zdjecia - zreszta sa ludzie, ktorzy uwazaja ze dobre zdjecie to sie samo zrobi jak tylko bedzie sprzet za solidna kase - a pozniej pisza ze sa bardzo zadowoleni, i ze np s9600 to porazka - tylko co maja pisac po tym jak wydali kupe kasy a zdjecia sa nadal o d..e potluc. Reasumujac bardziej wierze opinni znajomego profesjonalisty, ktory bez cienia zawachania poleca ten sprzet i zwraca uwage ze dobry obiektyw kosztuje tyle co caly ten aparat, w ktorym jakosc optyki jest naprawde dobra... Osoby ktore stac na wydanie duzej kasy i zajmujace sie tylko profesjonalnie fotografia, nie testujace tego aparatu przez dluzszy okres czasu zupelnie nie powinny wypowiadac sie na ten temat poniewaz tylko mieszaja innym w glowach zamieszczajac swoje spostrzezenia wzgledem lustr z dobrym wyposazeniem... Aparat ten jest skierowany do zaawansowanych amatorow i pasjonatow i poki co po porownaniu zdjec na rynku wsrod kompaktow s9600 ustepuje jakoscia jedynie swojemu nastepcy s100fs - poza tym pomimo tego ze juz wycofany ze sprzedazy wielu konkurentow nie ma - szczegolnie pod katem szumow...

 

  autor: darek
  email widać po zalogowaniu
  08-10-2008
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  1
ocena globalna :  5
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od 10 lat , prawie tylko na Lustrzankach manualnych Nikona, z ciekawo?ci przeskoczy?em na cyfr? .
Zalety:
Zalety .... wyglad i rozmieszczenie przycisków , reszta to ....:-(
Wady:
Prawie same wady , ostro?ci nie da sie poprawnie ustawi? w 8 przypadkach na 10 , przepala zdjecia w 8 /10 przypadkach mimo korekcji ekspozycji i ró?nych innych trików. przy pe?nej dziurze radz? nie robi? zdj?? przys?ona min to 5,6 , obiektyw do bani ! wizjer wewn?trzny to ?art! ogniskowanie r?czne to ju? kpina, nie da sie ustwi? szybko ostro??i w czym? takim :-( Jesli ju? sie zdecydujesz na zakup tego g?upka to radz? poszuka? dobrego programu do obróbki zdj?c , na pewno sie przyda ! Ja swój sprzedaje wol? do?o?y? jeszcze z 2 ty? i kupi? lustrzank? cyfrow? z Kitem.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon Eos 50E, 500, 500N, 33, Nikon Fm10 , FE 10 , FE2 teraz F5 +50/1,4
Podsumowanie:
chcesz straci? kas? ...? to go kup.Jka nie to zbieraj dalej na lustrzanke . Nie polecam tego aparatu!

 

  autor: DobryDotyk
  03-10-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  4
cena/możliwości :  2
ocena globalna :  6
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od 1,5 roku. Portrety, pejza?e, makro.
Zalety:
- bardzo dobre rozmieszczenie przycisków, - aparat swietnie le?y w d?oni, - odchylany wy?wietlacz bardzo u?atwia prac?
Wady:
- ostrzenie na manualu to jedna wielka irytuj?ca pomy?ka, - ostrzenie auto trwa za d?ugo, - ostrzenie ogólnie zbyt s?abe, - róznice w regulacji przys?ony zaczynaj? by? widoczne na zdj?ciu przy ogniskowej w granicach 250mm, do portretu nie polecam, - szum, szum, szum,
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon Powershot A460 Olympus E-510
Podsumowanie:
Kiepski sprz?t w efektownej obudowie i spor? ilo?ci? funkcji jak na hybryd?. Nie mam poj?cia komu mo?na poleci? ten aparat, mo?e dziecku 10 - 15 lat, ?eby mog?o si? troszk? pobawi? czym? bardziej skomplikowanym od zwyk?ej ma?pki a jak wyro?nie to ju? jako? bedzie mog?o si? po?apa? w lustrze. Reszcie nie polecam, za t? cen?, lepiej do?o?yc 100 - 200 z?. i kupi? Olympusa E-410, albo ta?sze modele Sony Alpha.

 

  autor: Iza
  27-09-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  2
zdjęcia :  2
cena/możliwości :  6
ocena globalna :  5
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od czerwca i zrobi?am ju? prawie siedem ty? zdj??.
Zalety:
Odchylany ekran LCD, dobrze le?y w r?ce. Mo?liwo?? w?o?enia 2 kart.
Wady:
Cz?sto nie mo?na ustawi? ostro?ci, zgadam si? ca?kowicie z autorem (gran47)co do wad aparatu. Przy w??czonej lampie b?yskowej wychodzi ?adna ostro??, ale to taka moja uwaga na temat ostro?ci.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
To jest mój pierwszy aparat.
Podsumowanie:
Je?eli chodzi o fuji pinepix s 9600, to nie jestem z niego zadowolona ze wzgl?du na ostro??, poniewa? nie pstrykam zwyk?ych fotek.Wystawiam zdj?cia w konkursach, a nieraz trzeba szybko zrobi? zdj?cie, a przy tych mo?liwo?ciach tego aparatu to klapa jest wolny.

 

  autor: arekbedwort
  16-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
totalny amator fuji s9600 mam od 3 dni
Zalety:
aparat poprosu idealny wysoka jako?? zdj?c g??bia wygodny uchwyt poprostu extra
Wady:
wada jest tylko jedna niemog? dokupi? do niego obudowy do nurkowania
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
amatorskie aparaty foto
Podsumowanie:
jak dla mnie aparacik super chc? si? sie zapozna? z fotografi? i wzio?em go do nauki i jestem naprawde zadowolony z zakupu jak pisa?em niemog? dokupi? obudowy podwodnej wic jak by kto? si? spotka? z takow? prosz? o namiar

 

  autor: aleksandra
  13-08-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od kilku miesi?cy - od marca dok?adnie. Interesuj? mnie portrety i makrografia cho? pejza?e te?.
Zalety:
Zalety. To genialny aparat dla osoby z ambicjami. Dla takich, którzy chc? kupi? aparat po to aby pstrykac nim -foteczki- to beznadziejny aparat, bo duzy, bo nie ma stabilizacji obrazu. Natomiast dla mnie jest genialny, du?o si? przy nim nauczy?am i nadal si? ucz?. Takie przygotowanie przed mo?e keidy? lustrzank?. Ale co jak co, wymiata przy tych neiktorych "genialnych" lustrach.
Wady:
Wady. Mo?e to, ?e brak stabilizacji obrazu ale i to si? da przezyc bo przy porobieniu ilu? tam zdje? to sie da samemu wyuczy?.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
To mój pierwszy aparat.
Podsumowanie:
Aparat jest na 5+. I polecam go najnamocniej :)

 

  autor: Marek
  email widać po zalogowaniu
  12-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
R?czny zoom, matryca, dobre zdj?cia, ?atwa obs?uga, dobrze le?y w d?oni, zasilanie
Zalety:
brak optycznej stabilizacji do rawa nale?y sie dosta? w g?ebokim menu
Wady:
pentax 100, canon ma?pka, sony cyber shot te? ma?pka
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Sprzet bardzo fajny i tani za to co mo?na nim zrobi?
Podsumowanie:
a

 

  autor: natty
  email widać po zalogowaniu
  21-07-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Jestem amatork? od jaki? 2 lat. Najcz??ciej fotografuj? makro, pejza?e-ogólnie natur?.
Zalety:
1.Dobrze si? trzyma w d?oni 2.Niska cena 3.Uchylny ekran 4.Pokr?t?o zmiany trybu pracy jest w zasi?gu kciuka, a 'kolce' na nim nie pozwalaj? na ze?lizgni?cie si? palca
Wady:
1.Cz?sto nie mo?na ustawi? ostro?ci (lepiej wtedy prze??czy? na AF) 2.Zbyt ma?y przycisk zmiany AF na MF 3.Brak przycisku szybkiego podgl?du zdj?? 4.Potrzebne s? a? 4 akumulatorki
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
zwyk?y kompakt bodaj?e lumix dmc-lz3
Podsumowanie:
Idealny dla amatorów, którzy chc? czego? wi?cej od zwyk?ego kompaktu.Niska cena, dzi?ki której mo?na (w razie 'poznania' i znudzenia si? aparatem) po pewnym czasie zakupi? sobie lustrzank? ;]

 

  autor: Mundek
  16-06-2008
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  2
ocena globalna :  5
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od dawna lecz ostatnio intensywnie i raczej 'konkursowo'.
Zalety:
Manualny zoom na pewno. Ergonomia. Zasilanie na paluszki. Mozliwosc wsadzenia 2 typow kart. Male aberracje obiektywu. Szeroki kat. Dobry, uchylny ekran i wizjer.
Wady:
Prawie w calym zakresie zoomu 'mydlo' - rozmywanie krawedzi. Szumy po kompresji przyjmuja postac czarnych kropek juz przy 100iso a wraz ze zwiekszeniem czulosci coraz gorzej. Szum oprocz czarnych kropek wystepuje w postaci duzych kolorowych zabarwien czego nie da sie usunac niczym. Kompresja jpeg 9F czyli 'fine' nie jest wcale 'fine' : jest tak samo slaba jak nie-fine. Nie mozna ustawic jpga z naprawde minimalna kompresja. Mozna wybrac RAW ale zapisuje cale minuty jedno zdjecie i nie mozna korzystac ze zdjec seryjnych (zreszta i tak nie ma po co bo szybkosc tychze wynosi jakies 1,5 klatki/s). Matryca podobno ma wymiary 1/1.6" - trudno sie z tym zgodzic poniewaz : ogniskowa podobno zaczyna sie od 18mm jednak zapis w exif minimalnej ogniskowej wynosi 6.2mm czyli odpowiednio do malych matryc aparatow do pstrykania. Matryca podobno ma 9MPix - analiza zdjec wskazuje, ze aparat interpoluje czyli robi programowo z mniejszej rozdzielczosci wieksza.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
lustrzanka Olympus e400 - nie ma porownania mimo, ze to najtansza lustrzanka.
Podsumowanie:
Aparat reklamowany jako alternatywa dla lustrzanki to produkt w stylu wczesnochinskich wyrobow nieudolnie nasladujacych drogie produkty. Ma wszystko : uchylny ekran obiektyw z recznym zoomem, regulacje, programy i ... 'malpke' w srodku, ktora malenka slaba matryca probuje robic ambitne zdjecia.

 

  autor: Czaps
  email widać po zalogowaniu
  23-05-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  8
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko od kilkunastu lat. Zainteresowania: przyroda, pejza?e, makro.
Zalety:
1. Solidnie wykonany sprz?t. Dobrze le?y w d?oniach, nie wy?lizguje si?. 2. Zoom manualny - ?wietna sprawa, nie zu?ywa energii, ?atwo i szybko mo?na zmieni? zakres ogniskowej. 3. Odchylany ekran LCD - pi?tka dla konstruktorów. 4. Du?o licznych funkcji, do?? wygodny w obs?udze.
Wady:
1. Zbyt wolny autofokus i niezbyt dok?adny. Pier?cie? manualnego ostrzenia - mo?na kr?ci? i kr?ci? i d?ugo nie ustawi? ostro?ci. 2. ?eby prze??czy? si? na RAW trzeba zbyt d?ugo gmera? w opcjach aparatu. 3. Ma?a GO obiektywu.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
FED-5, Zenith, Canon EOS 3000, Canon Powershot A640, Sony DSC H-2
Podsumowanie:
Ogolnie oceniam aparat na 7/10. Najwieksza bolaczka jest wg mnie autofokus i ostrzenie, ktore pozostawia wiele do zyczenia. Poza tym kawal solidnej roboty.

 

  autor: Robal
  23-05-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko w pobliskich lasach, chyba, ?e mnie gdzie? wywieje. Tak?e ludzi (na wakacjach). To jest mój pierwszy lepszy aparat, wcze?niej same ma?pki.
Zalety:
Zoom manualny to b?ogos?awie?stwo. Dok?adniejszy, szybszy, mniej pr?do?erny. Zdj?cia wychodz? bardzo ?adne, jak dla mnie, idealne. Uchylny ekranik pomaga w ró?nych dziwnych pozycjach ;) Dobre programy, ?wietny manual. Bardzo przyjemny w u?ytkowaniu. Obiektyw, który si? nie chowa - mniej pr?do?erne.
Wady:
4 baterie o jednak du?o. Waga - ponad 0,5kg robi swoje, chocia? w po??czeniu z wygodn? torb? nie przeszkadza. Obiektyw, który si? nie chowa - obawa przed uszkodzeniem. Karty xD (dobrze, ?e s? jeszcze CF).
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Wiele ma?pek, Sony DSC-H1 i kilka innych, z którymi nie mia?em czasu dobrze si? zapozna?.
Podsumowanie:
s9600 to bardzo dobry aparat przej?ciowy pomi?dzy kompaktem a lustrzank?. Dobry do nauki fotografii. Ogólnie polecam.

 

  autor: Stefan
  23-04-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
S9600 od 10 miesi?cy / 4700 zdj??
Zalety:
Ju? kiedy? pisa?em :-) Tylko uwaga dla maj?cych problemy z ustawianiem ostro?ci r?cznie - spróbujcie w??cza? "tele" (cyfrowy zoom) i ustawia? r?cznie ostro?? - jest o wiele ?atwiej, nast?pnie wy??czy? "tele" i "pstryk". Mo?e to prostacka wskazówka, ale bardzo pomaga
Wady:
wcze?niej ju? pisa?em :-)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
HP 417, A60, A610
Podsumowanie:
j.w.

 

  autor: Pudelek
  31-03-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od jaki? 5-6 lat
Zalety:
Niew?tpliwie cena. ?wietnie le?y w r?ce, manualny zoom to jest to. du?o opcji do w?asnego ustawienia - inna sprawa, ?e na wy?wietlaczu nie za bardzo to wida?. odchylany ekranik i, moim przynajmniej zdaniem, AF wcale nie jest wolny.
Wady:
Przede wszystkim ostro??! Czasem mam wra?enie, ?e lepiej wyostrzaj? "ma?pki"! zdarzy?o mi si? zrobi? 10 zdj?? jakiego? obiektu w idealnym ?wietle i z ró?nymi ustawieniami, a AF nigdy nie z?apa? idealnej ostro?ci! z manualnym jest ten problem, ?e tak naprawd? dok?adnie nie wiemy, czy jest te? tak ostro jak by?my chcieli - troch? to na wyczucie. to podstawowy problem - cz?owiek podczas robienia zdj?? ma ogromn? frajd?, a jak przyjdzie do domu do dr?y, jak to wysz?o. z reszty wad to wymieni?bym ci??ko dzia?ajace niektóre prze??czniki i bardzo wolne zbli?enie podgl?du
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Nikon F50, wcze?niej PEntax, ró?ne ma?pki...
Podsumowanie:
Hmmm, co tu powiedzie?. My?la?em, ?e b?dzie lepiej (ta ostro??!), nie wiem, mo?e mam za wysokie wymagania. jedyn? rad? jest robi? kilka zdj?? interesuj?cego nas obiektu i za ka?dym razem sprawdza? jak wysz?o - jest to nieco czasoch?onne. faktem jest, ?e aparat mam dopiero od kilkunastu dni, ale wycyka?em ju? sporo. by? mo?e z czasem cz?owiek nabierze wi?kszej wprawy.

 

  autor: gran47
  email widać po zalogowaniu
  25-02-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  1
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  5
ocena globalna :  5
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Potrzebuje aparatu do pracy, zrobi? szybko dobre zdj?cia i du?o dziennie
Zalety:
Narazie nie widze
Wady:
Kupi?em aparat i po 15 minutach sie zepsu?.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Nikon D40
Podsumowanie:
Nikon D40 zacina? sie przy obracaniu obiektywem, silniczek a? wy? i stawa?. Ale w servisie pracowa? dobrze. I co mia?em zrobi?. Kupi?em ten aparacik S9600 i po 15 minutach jak prze??czy?em na ogl?danie zrobionych zdj?? wy??czy? si? i ju? nie w??czy?. Jest aktualnie w servisie a ja nadalnie mam czym robi? zdj?? Chyba ten sprz?t jest z bardzo skomplikowany.

 

  autor: Iwek
  email widać po zalogowaniu
  25-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Z zawodu dziennikarz, fotoreporter.
Zalety:
Bardzo dobry sprz?t nie tylko dla amatora. Ma wszelkie zalety lustrzanki cyfrowej. A ostatecznym argumentem przemawiaj?cym za tym aparatem jest cena.
Wady:
Moim zdaniem nie posiada.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
CANON EOS 400D
Podsumowanie:
Same plusy.

 

  autor: Siwy
  14-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografia od 15 lat
Zalety:
Po przeczytaniu wielu opinii wybierajac pomiedzy s6500fd i s9600 zdecydowalem sie na zakup s6500fd. Tak zlego zakupu nie zrobilem juz dawno. Efekt: wizyta w Saturnie i zwrot aparatu po 10 dniach (zrobilem w tym czasie ok 800 zdjec, dwa byly do zaakceptowania). W kwadrans pozniej bylem juz posiadaczem s9600. Po dwoch miesiacach i zrobieniu ok. 2000 zdjec stwierdzam, ze zakup byl wart swoich pieniedzy (w promocji 1460 PLN). s9600, w odroznieniu od 6500fd, zostal pozbawiony mnostwa niepotrzebnych programow tematycznych. Tryb AUTO (uzywam go sporawdycznie) dziala nieporownywalnie lepiej od poprzednika, w s6500fd temu trybowi nie mozna bylo w ogole ufac, w s9600 w chwili lenistwa mozna spokojnie przejsc na AUTO nie ryzykujac wykonania kiepskich zdjec (s6500fd przy slabym oswietleniu radzil sobie fatalnie, z lampa czesto przepalal zdjecia), w s9600 nie ma juz takich problemow. Dodania wielofunkcyjnego pokretla "pod kciukiem" czyni aparat duzo bardziej funkcjonalnym od poprzednika. Nie mozna nie wspomniec o praktycznym, odchylanym ekraniku. Bardzo dobry obiektyw FUJINON o duzej jasnosci, reczny ZOOM duzo praktyczniejszy i szybszy od elektrycznego wysuwania obiektywu. Czulosc: w odroznieniu od s6500dfd mozna w trybie AUTO wybierac czulosc. No i baterie: z lampa ponad 200 zdjec na jednej imprezie na dobrych bateriach alkaicznych. Na mrozie -10C zestaw akumulatorow starcza na prawie 150 zdjec, przy temp. +10 na 300. Porowujac funkcjonalnosc s6500 i s9600 nasuwa mi sie jedno: s6500 to funkcjonalnie popularna "ma?pa" cyfrowa z dobrym obiektywem, s9600 funkcjonalnie to lustrzanka z niewymiennym obiektywem.
Wady:
Wady oczywiscie sa: 1. Wyjatkowo maly przelacznik trybu autofocusa: bardzo meczace jest przelaczanie zmiany trybu ogniskowania, szczegolnie przy szybkich scenach, a w ogole niemozliwe w rekawiczkach. 2. Tryb serii zdjec (do 40) dostepny jedynie w trybie AUTO 3. Mimo iz nie uzywam, to troche slabo oznaczony i dziwnie umieszczony ZOOM cyfrowy, mi nie przeszkadza, ale nie moge nie wspomniec. 4. Czasem AUTOFOCUS dziala zbyt dlugo nie lapie ostrosci
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenit z zestawem obiektywow PENTACON. 4 lata cyfrowe z Olympusem
Podsumowanie:
Super aparat dla bardziej wymagajacych. Dostana na prawde dobre narzedzie do ambitniejszej fotografii. Przy tym aparacie nalezy jednak uwazac, bowiem osoba traktujaca ten aparat jako dobra "malpe" niestety bedzie zawiedziona i moze po kilku tygodniach bardzo zalowac swojego zakupu, wiec radze dobrze sie zastanowic nad tym, do czego ten aparat ma sluzyc. Bardzo dobry aparat jako przejsciowey pomiedzy "malpa" a lustrzanka. Uwaga: Co do wyboru pomiedzy najtanszymi lustrzankami a s96000 to nalezy dokladnie przemyslec zakup, bo te najtansze lustrzanki zazwyczaj wspolpracuja z tymi drozszymi obiektywami i moze sie okazac, ze te 200-300 zl roznicy bardzo szybko urosnie do duzo wiekszych kwot.

 

  autor: andreo
  10-12-2007
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 7.0
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  7
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotograf od ok. 20 lat. Do wrze?nia 2007 tylko analog (Nikon F70) Zainteresowania: fotografia piktoralna="?adne widoczki"; reportarz; autor kilku wystaw klubowych.
Zalety:
Cena Funkcjonalno??
Wady:
Szumy przy wysokim ISO Brak "systemowej" lampy b?yskowej - pomiar TTL b?ysku
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Lustrzanka cyfrowa np. NIKON D70
Podsumowanie:
Ogólnie polecam w kategorii Jako??-Cena.

 

  autor: Sempo
  email widać po zalogowaniu
  17-11-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od 3 lat amatorsko. Zdj?cia ró?ne z naciskiem na fotografie reklamow?.
Zalety:
Mam to co potrzebuj? w jednym za przyst?pn? cen?. Jako?? wykonani bardzo dobra. Szybki zapis z karta xD. Ruchomy lcd pomaga w pracy :-) nie musz? zni?a? si? do poziomu obiektu hehe Po dokupieniu filtrów, akcesoriów do makro itp mamy aparat bardzo dobry aparat na lata.
Wady:
Wady znajduj? ci co maja lustrzanki dla mnie 10/10
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
U?ywa?em canona A510 i 30d niestety ile? mo?na wydawa? na obiektywy i ?azi? z tobolami by zrobi? jedn? fotk?.
Podsumowanie:
Polecam Fujifilm do pracy i dla amatorów jest idealnym rozwi?zaniem.

 

  autor: Krzysztof
  email widać po zalogowaniu
  21-10-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od 16 lat. Interesuje mnie przyroda krajobrazy. Przyroda w zdj?ciach o durzym zbli?eniu. Podsumowuj?c natura.
Zalety:
Doskona?a ostro??. Doskona?a mocna obudowa. Pier?cienie dostrajaj?ce jak w profesionalnych aparatach. Niezale?ne gniazdo karty pami?ci nie po??czone z bateriami.
Wady:
Brak stabilizacji. Ma?y wy?wietlacz. Ale s? to wady niezauwa?alne!!!!!!!!!!!! Brak j?zyka Polskiego.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Cannon S3, S5, Sony H7, H9, W7, W200, S3
Podsumowanie:
Warto kupi? jest to doskona?y aparat za niedu?e pieni?dze.

 

  autor: morieris
  01-09-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Witam... Moja historia z fotografia zacze?a sie wiele lat temu gdy tatu? postanowi? mnie nauczyc obs?ugi Zenita:] A tak bardziej na serio fotografuje od jakis 3 lat. Nie ograniczam sie do jednej dziedziny fotografii, ale najlepiej sie czuje w streetfoto.
Zalety:
1) podstawow? zalet? tego aparatu jest stosunek jakosci i ogromu funkcji do ceny. nie ma obecnie na rynku nowego aparatu ktory by mia? porownywalne funcje za t? cene ( ja kupi?em swoj za 1500 z?otych, nowy z gwarancj?) 2) Dobry obiektyw, na szerokim k?cie zdjecia wychodza super 3) ostro?? w pierscieniu ( do zooma w pierscieniu nadal sie przyzwyczajam :) ) 4) ?wietne makro!! W po?aczeniu z odwróconym heliosem otrzyma?em ucho igielne ostre jak brzytwa, a do tego mozna dokupic pierscien podwojnego mocowania, bo bez tego to przy fotografii makro przyda?by sie ogon :) 5) Mo?liwosc do?aczenia lampy na gorac? stopke lub przez kabel!! ?wietna rzecz gdyz wed?ug mnie seryjna lampa nie daje rady (inna sprawa ze toleruje zdjecia z lamp? tylko i wy??cznie na imprezach typu sluby, wesela itp) ogolnie wole ?wiat?o naturalne. 6) Czu?osci mi nie przeszkadzaja, itak zawsze mam ustawione na ISO 80, zeby nie musiec martwic sie o zadne szumy. Nie robie zdjec przy s?abym oswietleniu (za wyjatkiem tego co w punkcie 5) 7) Ogolnie nie za?uje ze kupi?em ten model :)
Wady:
1) potrzeba bardzo szybkiej karty co sie wiaze z wiekszym wydatkiem (2 GB sandisc Extreme 4 - 215 z?otych...) 2) Wyostrzanie programowe w aparacie, strasznie to wychodzi na zdjeciach ... ale musze sie przestawic na Rawy to nie bedzie tego probelmu (podobno) 3) Marna lampa seryjna 4) Obiektyw jest wykonany z dziwnego rodzaju matowego plastiku, widac na nim kazdy paproch... 5) Brak przycisku szybkiego podgladu zdjec (dla mnie by?o by to lepsze niz przestawianie manetki przy spuscie.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenit TTL + Helios :) idiotencamera hanimaxa i olympusa, Cyfra kodaka (3mpix), Kodak z7590 (5mpix), Agat 18k :) Lubitel 166B :), jakis japonski ch?am, a teraz S9600 :) A tak pzoa tym to posiadam nadal wszystkie te aparaty ;p poza z7590 :)
Podsumowanie:
Jak dla mnie aparat prawie idealny, czasami brakuje mi tego zeby wykrecic obiektyw i pobawic sie w pinhole... ale cos za cos. Jestem z niegi bardzo zadowolony. Mam go jakies 3 tygodnie, zrobi?em ponad 3 tysiace zdjec!! Polecam zaawansowanym fotoamatorom!!! Dla poczatkujacych moze byc zbyt wymagajacy. Pozdrawiam :)

 

  autor: Olo
  email widać po zalogowaniu
  31-08-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografi? zajmuj? si? amatorsko od 2 lat. Fuji s9600 mam od 2 miesi?cy, przez ten czas zrobi?em ok 4ty?.zdj?? w ró?nych warunkach, nigdy nie u?y?em trybu AUTO wi?c nawet nie wiem jak dzia?a :)
Zalety:
B?dzie jakby nie po kolei, to mi po prostu przychodzi do g?owy. 1.Bardzo podoba mi si? wykonanie, wielu ludzi narzeka na kiepski plastik, ja uwa?am ?e aparat jest lepiej wykonany ni? wi?kszo?? tanich lustrzanek. Wykonanie jest o niebo lepsze ni? w tanich obiektywach do lustrzanek. 2.Bardzo dobry kszta?t, mam du?? d?o? a aparat le?y w niej idealnie. 3.Zoom mechaniczny w pier?cieniu w po??czeniu z ustawieniem ostro?ci bardzo pomaga przy szybkiej zmianie ogniskowej i oszcz?dza baterie. 4.Spodoba?o mi si? wspomaganie AF przez zielon? diod? (w??cza si? gdy mamy s?abe ?wiat?o) 5.Przy zdj?ciach nocnych nie mam ?adnego problemu z ?apaniem ostro?ci. 6.Gwint pod statyw metalowy. 7.Wbudowana lampa b?yskowa bardzo dobrze dobiera si?? b?ysku, prze?wietlone zdj?cia wysz?y mi tylko przy ma?ej odleg?o?ci. 8.Zasilanie 4xAA, mo?na wi?c stosowa? tanie akumulatory. 9.Energooszcz?dno?ci, na pakiecie 4x SANYO 2500 wykona?em kiedy? równo 500zdj?c. (g?. przez wizjer), u?ywa?em przy tym podgl?du i do kilkudziesi?ciu zdj?? z wbudowan? lamp? b?yskow?. 10.Wy?wietlacz ma bardzo dobr? rozdzielczo??, u?ywam g?. wizjera ale i on jest dobrej jako?ci. 11.Mo?liwo?? pod??czenia mechanicznego w??yka spustowego (polecam d?. co najmniej 50cm.) 12.Mo?liwo?? pod??czenia zewn?trznej lampy b?yskowej. 13.Menu bardzo intuicyjne, wi?kszo?? opcji znalaz?em przed przeczytaniem instrukcji. 14.Przyciski do podstawowych opcji umieszczone na obudowie. 15.Jako?? zdj?? bardzo dobra, kolory realistyczne. 16.Szeroki k?t 28mm, wi?kszo?? aparatów ma standardowo 35mm 17.Mo?liwo?? kr?cenia filmów w przyzwoitej jako?ci. 16.Mo?liwo?? pod??czenia kabelka synchronizacyjnego do lampy b?yskowej.
Wady:
1.Niestety aparat nie ?apie ostro?ci tak szybko jakbym chcia?, nie robi tego powoli, ale cz?sto fotografuj? modele samolotów w locie i czasem aparat nie daje rady (nie uwa?am tego za wad? bo w normalnych warunkach aparat radzi sobie bez zarzutu) 2.Denerwuje mnie ?e cz?sto gdy zbyt szybko prze??czam w??cznik, to aparat mi si? wy??cza. 2.Aparatowi brakuje TTLa, mam lamp? b?yskow? i musz? wszystko ostawia? r?cznie, niestety s? sytuacje ?e trzeba by szybko zrobi? dobrze do?wietlone zdj?cie ale sie nie da. 3.Lampa wbudowana zdecydowanie za s?aba. 4.Podczas kr?cenia filmów, zbyt szybkie zmiany ogniskowej powoduj? gubienie ostro?ci. 5.Czasami w przypadku gdy sam wybieram na ekranie punkt ostrzenia aparat robi mi lekkie myde?ko, gdy sam szuka punktu rzadko to wyst?puje. 6.Przegl?danie zdj?? to masakra, w tym aparat jest niesamowicie powolny, ju? nie wspomn? o powi?kszeniu. 7.Aparat posiada 2 tryby makro (do 1cm. i od 1-30 cm.), czasami granice mi?dzy nimi si? zacieraj? i aparat nie z?apie ostro?ci, czasem wida? to na wy?wietlaczu ale nie zawsze. 8.Pier?cieniem od ostro?ci mog? sobie kr?ci? w niesko?czono??. 9.Gwint na obiektywie 58mm, dla mnie jest to wad? gdy? filtry i konwertery na t? ?rednic? s? dro?sze.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
przez 2 lata Minolta Z-10, dzi?ki niej nauczy?em sie ?e w aparacie jest co? wi?cej ni? tylko tryb AUTO.
Podsumowanie:
Generalnie jestem bardzo zadowolony z przesiadki na Fujika. ?wiadomie wybra?em ten aparat po kilkumiesi?cznych poszukiwaniach najlepszego dla siebie aparatu. Szczerze mówi?c móg?bym znale?? wi?cej wad i zalet, ale te najbardziej rzuci?y mi si? w oczy. Je?eli kto? planuje kupno tego aparatu to gor?co go polecam, je?eli po?wi?ci mu si? troch? czasu potrafi odwdzi?czy? si? naprawd? pi?knymi zdj?ciami.

 

  autor: Piotr S.
  22-08-2007
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Zdj?cia robi? od wielu lat. W technice cyfrowej praktycznie od pierwszych aparatów SONY - Mavica ( z zapisem na dyskietce), potem HP715, Fuji s7000, Pentax Optio MX4, Nikon 5400, teraz Fuji S9600, jaki? mniejszy Olympus ( odda?em do sklepu ) nie licz?c aparatów analogowych ( Minolta, Nikon... )
Zalety:
Dobra rozdzielczo?? przy ma?ym zoomie ( pe?ne wyk. pikseli ), 10-cio krotny zoom, mo?liwo?? robienia zdj?? w ca?kowitej ciemno?ci ( z pod?wietleniem ), dobra jasno?? lampy, szyka migawka, stosunkowo szybki zapis, soczyste barwy ( jeszcze lepsze przy manualnym balansie bieli - ustawionym na specjalnym papierze fotograficznym w s?o?cu - z rozmyt? ostro?ci? ... jako?? zdj?? lepsza ni? przy fabrycznym balansie), odchylany wizjerek na solidnym umocowaniu, solidna japo?ska obudowa ( nie mydelniczka ), r?czna regulacja zoomu
Wady:
Jestem rozczarowany szumami. Wykona?em pe?ne testy szumów na ró?nych czasach migawki ( stopniowanych )i przy ró?nych czulo?ciach ISO. Uzyskany efekt: od "czerni", przez kilka stopni szaro?ci do ca?kowitej bieli. Te stopnie szro?ci podda?em analizie pikselowej i... przy ca?kowitej "tzw. "czerni" matryca szumi ?rednio na poziomie ok. 5-7 punktów ( na 255 mo?liwych dla bieli ), setki punktów szumi?cych powy?ej 10 do 30, kilkadziesi?t na poziomie ok. 40 do 50 ). Te dane s? dla ISO200. Efektem takich szumów jest s?aba jako?? zdj?? niedo?wietlonych, ma?a czytelno?? obiektów ciemniejszych ( ... jakby "muchy narobi?y na zdj?cia" w wielu miejscach, akurat tego si? nie spodziewa?em). Aparat ten jest o klas? ni?szy ( je?li chodzi o jako?? zdj?? ) w stosunku do Fuji S7000 ( który uwa?am za bardzo udany, kilkadziesi?t tysi?cy zdj?? ), stabilizaja obrazu - to raczej ?art, taki troch? dla leniwych ( automatyczna regulacja czulo?ci i czasu migawki ). "G??bi? czerni" mo?na zwi?kszy? stosuj?c Hard Contrast. Nie wszystko da sie odszumi? programowo ( pozostaj? przewa?nie ciemne punkty ). W Fuji S7000 jest o niebo lepiej ( prawie doskonale ). Je?li Fuji S7000 by? aparatem udanych kompromisów, to w S9600 kompromisy te nie wysz?y na lepsze dla jako?ci zdj?? - raczej w stron? modnego zoomu, oszcz?dno?ci energii itd.... Ciekawe, ?e oba wymienine aparaty dysponuj? podobnymi maksymalnymi zoomami ( optyczny + cyfrowy ), ale jako?? zdj?? przy maksymalnym zoomie (19,6 dla S7000 ) jest lepsza dla S7000 ( z 6 krotnym zoomem optyczym ). Inna wada, to zbyt wyra?nie "pokratkowane" fraktale w jpg ( jakby zbyt agresywny algorytm ), widoczne w obszarach ciemniejszych. Jedyn? recept? na te niedoskona?o?ci jest robienie zdj?? przy dobrym ?wietle, przy ISO do 200. Zauwa?alne zniekszta?cenia gemetryczne. Opisane wady nie dotycz? jednak tylko tego aparatu i tego producenta ( u innych bywa jeszcze paskudniej - sprawdzi?em ). Palnik lampy b?yskowej zbyt chyba "wysilony" - zjada szybko energi? ( lampa musi zaspokoi? potrzeby niskoczu?sego zespo?u obiektyw/matryca ), pracuje przy znacznie wy?szych energiach ni? w Fuji S7000) Mia?em zamiar zwróci? aparat do sklepu, ale nie chciano go przyj?? ( brak kryteriów do oceny w specyfikacji technicznej ).
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Fuji S7000 ( z podobnych )- super aparacik, pi?kne, czyste kolory, solidno?? ( japo?ska ), od nowo?ci wyposa?ony w os?on?/adapter 58/55 z filtrem UV ( uszelnienie przed kurzem i poprawa jako?ci zdj?? ), wystarczaj?ca rozdzielczo??, lepsza ko?cowa czu?o?? przy tych samych ISO ( ok. 2 razy ) w stosunku do S9600. Inne ( cyfrowe ): Nikon Coolpix 5400, Nikon Coolpix L6, Pentax Optiio MX4, Samsung A403, ....
Podsumowanie:
Je?li kto? si? spodziewa rewelacji, to si? rozczaruje ( jako?? zdj??- szumy ). Dobre kolory i rozdzielczo??, kilka po?ytecznych rozwi?za? ( uchylny wizjerek, manualny zoom ...). Do robienia zdj?? przy dobrym ?wietle dziennym lub lamp? b?yskow?.

 

  autor: Amator i tyle
  24-07-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Jestem amatorem czystej krwi :-) Fotografi? interesuj? si? nieca?y rok. Fotografuj? chyba wszystko - wi?c to charakterystyczny "zapa? do nowego". S9600 mam 4 dni. Zrobi?em jakie? 500 zdj??.
Zalety:
To oczywi?cie zalety widziane okiem amatora :-), wi?c tak: udana, ergonomiczna konstrukcja i prezencja mimo wielko?ci. Pier?cie? zoomu + ostro?ci. Mo?liwo?? stosowania 2 rodzajów kart. ISO do 1600 (nie wyszed?em do tej pory powy?ej 200). Zagmatwane i rozbudowane menu - jednak po jakim? czasie okazuje si? rewelacyjne i czytelne + masa opcji, ustawie? - generalnie "podszewka zdj??" (oczywi?cie dla mnie - amatora) dost?pna dla u?ytkownika. "Wystarczaj?cy" zoom - nie si?gam po cyfrowy i nie o nim pisz?. Tyle wst?pnie :-)
Wady:
fiksacje w ustawianiu ostro?ci przez AF, odczuwalna po godzinie, dwóch w plenerze masa aparatu :-), szumy na wysokich warto?ciach ISO - jednak to zauwa?y?em tylko robi?c najprostsze testy nie robi? konkretnych zdj?? (na razie) w takich ustawieniach ISO, problem ze z?apaniem ostro?ci przy zdj?ciach "w ruchu" na ustawieniu M (jednak by? mo?e brak umiej?tno?ci :-) )
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon A610 + jakie? 3,5 tys. zdj??
Podsumowanie:
To aparat na wyrost dla kogo? jak ja - amatora, który chce g??biej d?uba? w ustawieniach zanim zrobi klik. Tego aparatu trzeba si? "nauczy?" i nie ocenia? go pochopnie - wyniki zdj?? przemy?lanych zaskakuj? - pi?kne kolory, ostro?? i jej g??bia. Szeroki wachlarz dost?pnych opcji pozwala na samowolk? jednak podpart? wiedz? inaczej aparat wyl?duje w szafie a my w knajpie przy piwie rozwa?aj?c "wyrzucone pieni?dze" :-) Uwa?ajcie na poruszone zdj?cia !!! To jest owszem kompakt, ale jak dla mnie z górnej pó?ki. Statyw lub pewna r?ka da ostro?? rewelacyjn?, na któr? niektórzy narzekaj?. Niech r?ka nie drgnie - a szcz?ka Wam opadnie pó?niej przed komputerem :-)

 

  autor: Matryx
  06-06-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od klikunastu lat. Na pocz?tku Zenit ET, Paraktica, obecnie aparaty cyfrowe.
Zalety:
1. Fotografuj? tylko w RAW, dlatego nie wiem jak wychodza zdj?cie w JPG. Je?eli chodzi o format RAW, to jest on idealny, gdy chcemy zrobi? idealne zdj?cie. Przy u?yciu oprogramowania dostarczonego z aparatem, mo?na z takim zdj?ciem zrobic wszystko. Nie interesuje nas wtedy ustawianie balansu bieli, kompensacji ekspozycji itp. Wszystko to mozna zrobi? póxniej na komputerze. 2. Ponadto aparat ma wiele funkcji wyprowadzonych na zewn?trz, co u?atwia prac?, bez konieczno?ci poszukiwanie ustawien w menu. 3. Praca z zewn?trzna lamp? b?yskow?, pomimo braku TTL bardzo dobra. Nie ma porównania z wbudowana lamp? b?yskow?. 4. Lampa wspomagania autofokusa dzia?a bez zarzutów 5. Bardzo ?adne oddanie kolorów, szczególnie na odbitkach u fotografa 6. Aberacja chromatyczna ma?o widoczna. Z dwa razy u mnie tylko wystapi?a
Wady:
1. Czasami, cho? zdarza sie to rzadko, aparat nie ostrzy zbyt dobrze - zdjecia s? nieostre. 2. R?czne ustawianie ostro?ci - na wy?wietlaczu brak jest skali i nie wiadomo ile jeszcze mozna kr?ci? pier?cieniem 3. Przy d?u?szych czasach na?wietlania: 10 sek, 20 sek, pojawiaj? si? du?e szymy matrycy. Podobno jest to normalne w tego typu aparatach. Co ciekawe, u mnie nasilenie takich szumów jest w lewym górnym rogu. Wys?a?em takie zdj?cie do laboratorium Fuji i okaza?o si?, ?e sa to "gor?ce piksele" i ich ilo?? i rozmieszczenie mie?ci si? w granicach normy. Martwych pikseli brak - duzy plus. Jednak Photoshop CS2 znakomicie eliminuje tego rodzaju problemy. Przy krótszych czasach na?wietlania problem nie wystepuje. 4. Zauwa?y?em te? dziwny problem. A mianowicie wciskaj?c przycisk focusa do po?owy aparat ustawia ostro??. Po wykonaniu zdj?cia, kiedy chcemy znów ustawic ostro??, bez zmiany ogniskowej (zmiany zooma), aparat nie reaguje. Trzeba lekko pokr?ci? zoomem i wtedy aparat zaczyna ustawia? ostro?? ponownie. Nie wiem czy to jest wada, czy zaleta, gdy? skoro raz ustawi? ostro?? na wybranej ogniskowej, to po co ma to robic ponownie i zabiera? cenny czas? 5. Brak stabilizacji obrazu 6. D?ugi czas zapisu plików RAW. Karta CompactFlash GoodRam x80 - plik zapisuje na takiej karcie oko?o 5-6 sekund. Dodam tylko, ?e plik ma 18 MB. 7. Widoczna baczkowato?? zdj?? przy najkrótszej ogniskowej
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenit ET, Priktica, Kyocera M410R, Olympus
Podsumowanie:
Pomimo wad, jakie wypisa?em powy?ej, to porównuj?c zdj?cie zrobione Canonem 30D i moim Fuji S9600 podczas komunii, musz? przyzna?, iz praktycznie wszystkie zrobione s9600 niczym nie odbiegaj? od tych zrobionych lustrzank?. Niektóre sa nawet ?adniejsze. Dlatego bardzo jestem zadowolony z tego aparatu i raczej nie wyda?bym 3000 czy 4000 z? aby miec lustrzank?, któr? móg?bym sie chwali?, bo w fotografi chodzi o zdj?cia, a g?ównie ich jako?? a nie chwalenie. Trzeba po prostu zastanowic si? do czego aparat b?dziemy wykorzystywa?. Canon robi zdjecia seryjne czybciej niz fuji i to nawet w trybie RAW. Fuji tak nie potrafi. Jednak ja zdj?cia seryjne robi?em tylko raz i to na prób? zupe?nie inny aparatem. Cos takiego nie jest mi potrzebne. Jest jeszcze wiele innych rzeczy, które przemawiaj? u mnie za tym, abym nie wydawa? kliku tysi?cy na lustrzank?.

 

  autor: bea
  email widać po zalogowaniu
  05-06-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko prawie od zawsze /jej, jakie? 12 lat z ok?adem/ a od niedawna "pó?profesjonalnie" /Foto na u?ytek reklamowy/.
Zalety:
Poniewa? jestem bab? zaczn? od koloru - czarny MAT! Obiektyw - OKI! /niektóre lustrzanki nie posiadaja takiego szk?a. Dwa gniazda na ró?ne karty /nawet jak zapaskudzisz jedno czekolad? dasz rad? popracowa?/. Ergonomia na 6 PLUS - super siedzi w rece, nawet kobiecej. Pokr?t?a i przyciski w zasi?gu bez konieczno?ci pomocy drug? górn? ko?czyn?. KURDE - takieee MAKRO! bez kombinacji. Odchylany wy?wietlacz - nie ma co ukrywa? jak szuka?am aparatu by? jednym z wyznaczników. Oj chyba do?? ...
Wady:
Angielski w menu jest dla mnie mecz?cy /Poza PhotoShopem/.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Starocie ... "START"... prawdziwa lustrzanka z dwoma OKAMI i matówk? wielko?ci Alaski..., Zenith TTL, Praktica numeracji nie pami?tam ale by? moment ze mia?am do niej standard, szeroki i tele. Potem /i do tej pory Canon EOS 50/ z cyfrówek Olympus - nawet dwa modele ale toby? epizod, wiem ?wi?tokradztwo, te? nie pami?tam oznaczenia.../, A200, C 400, i teraz moje male?stwo ...od lutego roku tego Pa?skiego 2007 - S9600! /Wiem kadz? có? poradz?/
Podsumowanie:
Mam fart mam S9600 - je?li mia?abym wi?kszy fart w ?yciu by?abym pi?kna i bogata /m?odo?? ju? nie wchodzi w gr?/

 

  autor: ABS
  22-05-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Kilkana?cie lat na analogowych lustrach minolty.
Zalety:
Jedna z nielicznych hybryd, która posiada manualny zoom i niskie szumy ISO do 400 ok., 800 do zaakceptowania, 1600 tylko do domowego albumu. Obiektyw od 28, lepszy ni? wiekszo?? kitowych s?oików do luster. Aparat pozwala na bardzo du?? ingerencj? fotografa (doceni? to ci, którzy przyzwyczaili sie do lustra), cho? spokojnie mo?na strzela? na automacie. W?a?nie te mo?liwo?ci s? przyczyn? dziwnych komentarzy w necie. 9600 nie podbija ostro?ci w ustawieniu fabrycznym, jak robi to wi?kszo?? hybryd, cho? tak? funkcj? mo?na oczywi?cie w?aczy?
Wady:
O wszystkich wadach wiedzia?em przed zakupem. Po prostu po?yczy?em aparat na dwa dni i wykona?em mnóstwo zdj?? próbnych, wi?c trudno mówi? o zaskoczeniu. Po przesiadce z lustra problemem mo?e by? znacznioe wolniejszy AF i wy?wietlacz zamiast matówki. Mi to nie przeszkadza, bo fotografuj? krajobraz, ale je?li kto? my?li o reporterce albo fotografii zwierz?t, to zdecydowanie lustro.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Ostatnio wypo?yczy?em wszystkie interesuj?ce mnie modele i po prostu testowa?em pod k?tem moich potrzeb (panasonik"50", sony R1, samsung 815 i kodak 880 - tylko te mnie interesowa?y ze wzgl?du na "lustrzankowe" przyzwyczajenia.Ostatecznie na placu boju zosta?y dwa R1 i 9600. Pierwszy ma lepszej jako?ci obiektyw i wi?ksz? matryc?, ale niestety nie jest tak uniwersalny - ogniskowa ko?czy si? na 120, na dodatek jest ju? wycofywany z produkcji (taniej jest teraz zrobi? byle jakie lustro z "plastikowym" szk?em, a ludzie chc? mie? na szyi lustrzank?, bez wzgl?du jakie robi zdj?cia).
Podsumowanie:
Uniwersalny aparat - alternatywa dla luster z dolnej pó?ki z kitami za 2tys., ale je?li kto? zainwestuje w zestaw 3-4 tys.bedzie mia? z pewno?ci? du?o wi?ksze mo?liwo?ci fotografowania. Powiekszenia 30x40 bez problemów, pokusi?em si? nawet o wi?ksze.My?l?, ?e odbiorc? jest zaawansowany fotoamator, który nie chce wchodzi? w system za kilka tysi?cy i ma ?wiadomo??, ?e lustro z kitem 18-55, to dopiero poczatek wydatków.

 

  autor: wojtek
  18-04-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
robienie zdjec to przesz?o pó? mojego ?ycia....moja praca to przede wszystkim fotografowanie zjawisk i ludzi(...)
Zalety:
opcjonalnie wybralem ten aparat dla córki która stawia pierwsze kroki w tej dziedzinie.Jest to sprzet z ktorym mozna sie juz liczyc,posiada wszylkie podstawy do zrobienia calkiem udanych zdjec na które ma sie wplyw (caly system ustawien manualnych)przy tym jest w miare mozliwosci dokladny i malo przypadkowy, ergonomia -duzy plus,istnieje wersja aparato dla lewo recznych!(ze wzgledu na jeden grip).Jakosc zdjec ,fuji w tym przypadku daje rade jak zawsze swietne oddanie koloru(bardzo dobre szarosci)g??bia,mocna regulowana lampa
Wady:
auto fokus nie ostrzy zbyt dobrze trzeba do tego przywiazac wage ,a tymczasem pierscien ostrosci krecic sie moze w nieskonczonosc, idiotyczne rozwiazanie "ruchomego"wyswietlacza jak go wzialem do reki chcialem ten ekranik odgryzc,lepiej patrzec przez "judasza"
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
mamya 645,pentacon six,contax ax,d,645,practica ttl,leica r4,canond5,fuji s5spro
Podsumowanie:
bardzo dobry aparat dle poczatkujacych....jak i normalnych uzytkownikow...przyjemna i fajna konstrukcja

 

  autor: anonimowy
  17-03-2007
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
michaelx gdzie? ty fotografowa? tym aparatem w lato jak on od jesieni na rynku
Zalety:
dopiero zamierzam kupi?
Wady:
dopiero zamierzam kupi?
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
zenit 122,olympus c-220
Podsumowanie:
dopiero zamierzam kupi?

 

  autor: michaelx
  13-03-2007
  liczba ocen: 3
  średnia ocen: 8.7
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od kilkunastu lat, zarobkowo zajmuj? si? filmem ale z fotografi? zetkn??em si? maj?c lat 5 (trzyma?em lampe w ko?ciele na ?lubie a zdj?cia robi? mój tato, dyplomowany mistrz fotografii od 30 lat) W tej chwili jest to moja pasja od lat sze?ciu. To tyle
Zalety:
Zaletami tego modelu jest przede wszystkim ergonomia i niez?a lampa.. To chyba wszystko z zalet.. Poza tym niez?y aparat dla ?rednio wymagaj?cych..
Wady:
Co do wad.. Szumy (chociaz obiektyw jest do?? dobry i przez cztery miesi?ce korzystania z aparatu, zda?y?o mi si? dwa razy u?y? z konieczno?ci czu?o?ci wy?szej ni? 200) starszy brat s 7000 praktycznie nie szumia? wcale.. Trzeszcz?ca obudowa (plastik) latem w s?o?cu, po nagrzaniu si? obiektywu, utrudniona praca (praca skokami) wieszanie si? aparatu, no i zdj?cia poklatkowe (porównywalne z S7000 gdzie wcale szybkie nie by?y) Co do opisu pana Pawelo: my?le ?e nie pozna? pan ?adnej lustrzanki, st?d ten opis typu lepsze zdj?cia od lustrzanki min Nikon D50.. Wysokie iso to nie g?ówny atut aparatu.. Kompakt zawsze ustapi jako?ciowo lustrzance.. To tyle..
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Fuji Q10, Fuji A330, Fuji S5500, Fuji S7000, Canon Rebel XT, Canon Eos 400D, Nikon D70 i 70S, Nikon D50, okazyjnie Nikon D200.. Analogowe: Smiena, Nikon 50, Praktika BX20,
Podsumowanie:
?rednio wysoka pó?ka dla ambitniejszych amatorów na pocz?tek

 

  autor: anonimowy
  08-02-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Jestem fotoamatorem od kilku lat. Moim pierwszym aparatem by? HP 945. Zrobi?em ok. 15000 fotek cyfrówk? i nie mia?em za bardzo do czynienia z profesjonalny,i aparatami analogowymi. Fotografia cyfrowa da?a mi mo?liwo?? wykazania si?, bo jak si? okaza?o co? tam potrafi?
Zalety:
Pierwsza zaleta to to ?e jest dla mnie ergonomiczny, wszystkie przyciski tam gdzie powinny by?. Po przesiadce z fuji s 7000 niewiele musia?em si? nowego uczy?. Mówi? ?e ma troche zagmatwane menu ale to przeszkadza tylko na pocz?tku. Po jakim? czasie wydaje si? by? ?atwe. Jako?? obrazu jest na wysokim poziomie - jak to w fuji, jest te? bardzo szybki- najszybszy jaki do tej pory mia?em. Na bateriach 2700 ah, zrobi?em nim ponad 500 zdj?? i kilka filmów krótkich !!! Ma wszystko co powiniem mie? prof. aparat. Super je?li chodzi o jako?? wideo i audio. Filmiki s? bez przesterowania , s?ynnego z tego typu urz?dze?. Super ma te? odwzorywanie barw. Cho? jeszcze lepsze rezultaty s? widoczne w trybie manualnym
Wady:
No to teraz sie zacznie!!! co do wad to jest dla mnie ich niestety sporo, prosz? si? nie przera?a?, ale w porównaniu do fuji s 7000 ten aparat ma przede wszystkim du?e aberracje chromatyczne!!! co po zdj?ciach wykonanych w górach wysz?o strasznie, po drugie to efekt beczki jest widoczny jak w moim HP ( za t? wad? odda?em HP w sklepie ) troche mnie to zrazi?o. Szumy jak to szumy zawsze s? i tutaj robi?c zdj?cia w trybie nieporuszonych zdj?? okaza?o si? ?e ta funkcja to lipa!!! bo wy?azi straszne ziarno!! No chyba ?e komu? zale?y ?eby wogóle wysz?o zdj?cie, no to nie ma sprawy
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Mój piewszak to HP 945, je?li chodzi o jako?? zdj?? to rewelka!!!w 1024 - czyli 1MP wychodiz?y naprawde super zdj?cia!!! Pó?niej mia?em olympus jaki? kompakt c- 360 3MPix i by? te? ca?kiem przyzwoity. Pó?niej fuji s- 7000, wydawa? mnie si? pora?k? - jak si? po?niej okaza?o najlepsze zdj?cia wysz?y tym w?a?nie aparatem, no i teraz fuji s - 9600
Podsumowanie:
Moim zdaniem jest to naprawde dobry aparat!!! mia?em to samo z s7000 ?e musia?em sie zapozna? lepiej ze sprz?tem. Kupi?em go bo potrzebowa?em aparatu i do zdj?? i do filmików. Ma w sobie to co?!!! zdj?cia maj? g??bi? znan? z lustrzanek. Jest bardzo elastyczy je??li chodzi o zakres ogniskowych, lepszy ni? mój poprzedni fuji. szuka?em idea?u tylko zapomnia?em ?e takich nie robi? :-)

 

  autor: Mart
  email widać po zalogowaniu
  09-01-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Mniej-wi?cej 3-letnie do?wiadczenie w fotografii amatorskiej. Preferuj? ka?dy rodzaj fotografii... no, mo?e za wyj?tkiem studyjnej.
Zalety:
Solidny, ci??ki korpus. Wygodny obiektyw z praktycznym zakresem ogniskowych. Do?? mocna wbudowana lampa b?yskowa (oprócz tego stopka na dodatkow? lamp?). Gniazdo tanich kart CF. ?atwy i szybki dost?p do g?ównych nastaw. Szybki autofocus. Ogólnie dobra jako?? zdj??.
Wady:
Zbyt du?e szumy matrycy przy czu?o?ciach powy?ej ISO400 (by? mo?e to wina zbyt wy?rubowanej rozdzielczo?ci - moim zdaniem wystarczy?oby 6 mpx...). Zdj?cia seryjne maj? za ma?? cz?stotliwo?? (przyda?oby si? co najmniej 2.5 kl/sek).
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Cyfrówki Minolta, FujiFilm, Nikon i Canon (od czasu do czasu równie? lustrzanki).
Podsumowanie:
W tej klasie cenowej nie widz? alternatywy (no, mo?e Panasonic FZ50, ale tam brakuje krótkich ogniskowych). Obecnie nawet najta?sza lustrzanka z analogicznym obiektywem (lub zestawem obiektywów) kosztuje kilkadziesi?t procent wi?cej ni? FujiFilm S9600.

 

  autor: Pawe?
  email widać po zalogowaniu
  10-12-2006
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Fuji FinePix S9100 / S9600 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
interesuje sie fotografia od 6 lat mialem kiedys praktica 5303 nawed fany ale procek :(
Zalety:
ladny wyglad , szybki procesor, dobra matryca i obiektyw
Wady:
mala czu?o?? iso w poprzednim modelu s6500 ISO 3200 a tutaj tylko 1600 ( raz mniej ) :(p
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
praktica 5303
Podsumowanie:
moim zdaniem z aparatow kompaktowych lepszego nieznajdziemy jest bardzo fajny, posiadam go i robi lepsze zdjecia od wielu lustrzanek :D m.in. nikon d50

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgod? na warunki Regulaminu i Polityki prywatno?ci.