Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu główne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Konica Minolta DiMAGE A200      recenzje (18)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Konica - Minolta

Konica Minolta DiMAGE A200


wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  8
producent : Konica Minolta
recenzje : 18
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowa28-200 mm
obiektyw/przysłonaF2.8 - F3.5 / F11
matryca/pikseli8.30
ISOAuto, 50, 100, 200, 400, 800
czasy migawki30 sek + B (30 sec) - 1/3200 sek
LCD1.8 cala
karty pamięciCompact Flash (Type I or II)




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 18 recenzji


  autor: fotofreak
  29-01-2011
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Aparatami interesuję się od ok. 5 lat. Od 2 lat na poważnie. Zaczynałem od kompakta Samsunga A40, kończąc na lustrzankach cyfrowych i analogowych. Szczególne zamiłowanie/zainteresowanie Konicą Minoltą i Samsungiem.
Zalety:
kompaktowe wymiary, obrotowy LCD, stabilizacja matrycy, silna lampa błyskowa, świetne szkła APO, aberracji nie dostrzegłem, może tylko minimalne..., format RAW i szczegółowość JPEG'ów
Wady:
tylko mały LCD, więcej nie dostrzegłem..., a może af lekko gubi się na białym śniegu podczas makro?
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
dużo tego było, od kompaktu A40 Samsunga, lustra GX10 Samsunga, Sony A100, Konica Minolta 5D i 7D oraz kilka innych małpek, np HP 945, po HX1 Sonego dzisiaj...
Podsumowanie:
świetny aparacik do ceny 500 pln wg mojej opinii, za więcej lepiej dopłacić drugie tyle i kupić cyfraka np Sony HX1 z filmami prawie FHD i dobrym szkłem wszędołazem, ale dla zabawy zaawansowanego amatora lepsza A200 Minolty...

 

  autor: jasio.m
  email widać po zalogowaniu
  14-06-2010
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od piętnastu lat. Mnóstwo pejzaży. Dużo macro. Chyba wychodzi nieźle. Od pięciu używam Dimage A200.
Zalety:
Zdecydowaną zaletą jest ergonomia. Każdy przycisk jest tam, gdzie powinien być, a obręcze na obiektywie - dzisiaj w kompaktach zupełnie zaniechane - w sposób niebotyczny ułatwiają robienie zdjęć. Aparat trzyma się jak lustrzankę - jedną łapą za obiektyw. Niezła wydaje mi się być optyka. Porównanie mam niewielkie - zrobiłem parę zdjęć jakimiś Nikonami i Panasonicami, ale A200 wypada tu nieźle. Sanki na lampę są już rzadko spotykane, a ta przydaje się we wnętrzach. Stabilizacja obrazu faktycznie działa. Jak się człowiek zepnie, to można zrobić nieporuszone zdjęcie na 2-3" W niewielu aparatach jest ekran w wizjerze. Co prawda często generuje śmieszne sytuacje, gdy oglądam w wizjerze efekty swojej pracy i jestem pytany, czemu fotografuję ziemię. Jednak ktoś, kto bawił się lustrzankami i nie robi zdjęć z wyciągniętymi rękami będzie zadowolony. Oprócz PASM i nigdy przeze mnie nie używanych programów tematycznych jest też MR - Memory Record. Pozwala zapisać pięć różnych ustawień dla trybu P i przywoływać je. Wygodny manual focus sterowany obręczą i powiększający obraz, by sprawdzić czy faktycznie jest ostre (choć to powiększanie akurat czasem wkurza). Zdjęcia seryjne działają. Nie mam porównania z innymi aparatami, prócz nowego Soniaca, ale zdarzyło mi się błogosławić tę funkcję.
Wady:
Marny autofocus. Zasadniczo używam go rzadko, bo często ma problemy, lub działa dla mnie za długo. Trochę go ratuje możliwość ręcznego ustawienia mu, do którego punktu na obrazie ma ustawiać ostrość. Macro tylko dla ogniskowej 28mm i 200mm. Wartości pośrednie nie dają możliwości zrobienia zdjęcia macro. Robi trochę za miękkie zdjęcia. Zapisywanie w RAW tu pomaga. Mam wrażenie, że trochę za mało pojemny jest bufor zapisu na kartę, więc zdarza się, że się zapcha. Lampa błyskowa mogłaby być mocniejsza. Używam zewnętrznej. Dekielek na obiektyw się połamał, a nowy Hamy nie jest kompatybilny z kwiatkiem przeciwsłonecznym.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Najbardziej kochałem Minoltę X300s z bliżej niezidentyfikowanym obiektywem Exacty (35-70mm). Były też jakieś Zenity (oczywiście obiektywy Helios). Canon EOS 3000. Potem fotogłup-cyfrak Canon PowerShot A60.
Podsumowanie:
Patrząc na aparaty moich kolegów i efekty ich pracy mam wrażenie, że dziś - po 6 latach od wypuszczenia na rynek - Konica Minolta DIMAGE A200 spokojnie broni się przed młodszą konkurencją. Oczywiście nowe aparaty mają większą matrycę niż te 8 megapikseli, ale nie zdarzyło mi się tapetować zdjęciem ściany, żeby to miało znaczenie. Podobnie obiektyw 28-200mm wydaje mi się wystarczający - no może tele mogłoby być trochę bardziej. Nie oceniam funkcji wideo, bo chyba ze dwa razy użyłem.

 

  autor: Receptura
  28-12-2009
  liczba ocen: 4
  średnia ocen: 8.5
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  6
ocena globalna :  8
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od 9 lat. Ostatnio zająłem się fotografią półprofesjonalnie, zainwestowałem w nowy sprzęt i zamierzam się tym zajmować półprofesjonalnie.
Zalety:
Idealny aparat dla amatora fotografii z profesjonalnym zacięciem.Aparat posiada ustawienia takie jak w lustrzankach. Można ustawiać balans bieli, rodzaj światła, flesz, redukcję czerwonych oczu, automatyczna stabilizacja obrazu Anti-Shake itp. Idealny jako aparat przed profesjonalną lustrzanką. Aparat umożliwia nagrywanie filmów w bdb jakości. Dość bogate wyposażenie na start dodawane przez producenta (pilot, smycz, kable, tulipan (osłona na ob. przeciwsłoneczna). Bogate menu. Odchylany monitor. Robi na prawdę dobre wyraźne zdjęcia. Bardzo dobrze leży w dłoni. Nic się nie psuje, nie odkleja itp.
Wady:
Wolno się włącza, czasem długo robi zdjęcia oraz długo je zapisuje na kartę. Denerwująco głośny dźwięk (którego chyba nie da się wyłączyć) przy włączaniu aparatu. W czasach gdy go kupiłem (ok. 4 lata temu) cena była największą wadą - ponad 3000 zł. Stabilizacja obrazu wrażenia nie robi, przydałby się statyw.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Jakiś kompakt (nazwa się starła) na kliszę po tacie - z tych nowszych z węgier. Potem Konica Minolta DiMAGE A200. Następnie SONY A550 + SAL DT 18-55 SAM + SIGMA DG APO Macro 70-300mm F4-5.6.
Podsumowanie:
Opcja nagrywania filmów jest bardzo przydatna w momencie gdy nie posiadamy kamery (lub po prostu nas na nią nie stać) a chcemy uwiecznić jakieś wydarzenie, które na zdjęciu nie oddałoby tego samego. Bardzo dobra wprawka przed zakupem lustrzanki. Wart polecenia amatorom fotografii cyfrowej.

 

  autor: Tomek
  08-12-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Aparacik kupiłem używany na aukcji internetowej. Wybrałem go z pośród wielu dostępnych tam maszynek, do zakupu przekonał mnie brat, (który posiada model minolta dimage A1) oraz jakość zdjęć jaką porażał wcześniej wymieniony A1.
Zalety:
Zaletami na pewno są jakość zdjęć, system stabilizacji matrycy Anti-shake, świetna ergonomia, optyka, solidność i jakość wykonania, pilot zdalnego sterowania
Wady:
AF gubi się w ciemnych pomieszczeniach, szumy przy izo 400, 800, względnie mała pojemność akumulatora
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
olympus
Podsumowanie:
Podsumowując, aparacik jest na rynku już kilka lat, moim zdaniem jak na razie jest ponad czasowy i swoimi możliwościami dorównuje, wręcz czasami przewyższa nowe modele powstające obecnie

 

  autor: Siarra
  email widać po zalogowaniu
  05-07-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Witam. Pstrykam amatorsko już niezłe 8 lat. Początkowo analogowymi kompaktami oraz lustrzanką Zenit. Od jakichś trzech lat z hakiem cykam cyfrakami (wciąż amatorsko)
Zalety:
Co do jakości zdjęć nie mogę mieć jakichkolwiek zastrzeżeń, w zasadzie bez większego trudu i praktycznie w każdych warunkach można strzelić świetną fotkę. Pomaga w tym niezaprzeczalnie genialna wręcz ergonomia aparatu i jego świetna optyka. Niesamowicie intuicyjne podwójne menu dostępne z dwóch różnych przycisków, pierwsze dotyczące wyłącznie parametrów zdjęciowych, drugie całej reszty funkcji aparatu znacznie ułatwia i przyśpiesza dobranie odpowiednich ustawień w zależności od sytuacji. Nie ma tutaj w zasadzie żadnego porównania do jakiegokolwiek aparatu tej klasy dostępnego w tej chwili na rynku, porównywać go można pod tym względem jedynie z lustrzankami ale to rzecz jasna nieco inna bajka. Co do osób które wypisują, że "porażka", że autofocus do bani itp., powiem jedynie, że wystarczy trochę oleju w głowie aby domyślić się, że jeżeli aparat nie posiada funkcji doświetlenia sceny to do poprawnego działania AF niezbędny jest skrawek obiektu na którym występuje w miarę wyraźny kontrast oraz stabilna ręka aby obiekt ten utrzymać w polu działania AF. I to tyle - pozytywny efekt gwarantowany!!! Co do najistotniejszych zalet to będą to: - jak już wcześniej wspominałem, świetna ergonomia - optyka naprawdę top klasy (16 soczewek w 13 grupach w tym asferyczna i apochromatyczna robią swoje) - bardzo wysoka jakość zdjęć (dlaczego - patrz wyżej) - obsługa profesjonalnych kart CompactFlash (do 8GB) - nagrywanie zupełnie przyzwoitej jakości video - obracany we wszystkich płaszczyznach wyświetlacz dużej rozdzielczości + pilot zdalnego sterowania (tego nie ma żaden kompaktowy aparat na rynku) - możliwość podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej (gorąca stopka - nie wszystkie kompakty są w nią wyposażone) - solidność i jakość wykonania (mój egzemplarz Made in Japan - może dlatego ;-D)
Wady:
Krótko o wadach a nie jest ich zbyt wiele: - czasami w niedoświetlonych pomieszczeniach AF dość długo ustawia ostrość (można jednak ostrość szybko ustawić ręcznie przy pomocy pierścienia - wystarczy nieco treningu a wszystko będzie proste) - w niektórych warunkach auto balans bieli nie funkcjonuje precyzyjnie i trzeba mu pomóc ręcznie (trwa to dosłownie 3 sekundy dzięki świetnie zorganizowanemu menu) - nieco wolny w porównaniu z obecnymi nowościami rynkowymi, no ale to przecież konstrukcja z przed ponad 5-ciu lat!!! Biorąc to pod uwagę trzeba jedynie bić pokłony dla inżynierów KM za tak genialne rozwiązania, które po takim czasie wciąż biją na głowę większość kompaktów dostępnych na rynku. No i to by było chyba tyle na temat jego wad.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Pstrykałem nieco na cyfro-lustrzance Canona, kompaktowym Olympusie oraz Sony H9. Pierwszy rzecz jasna full profesjonalizm. Przyciski do sterowania funkcjami dosłownie wszędzie dookoła aparatu, aby doprowadzić się do stanu jako takiego zaznajomienia z aparatem należy zdoktoryzować się w dziedzinie profesjonalnej fotografii. Do amatorskich zastosowań raczej się on nie nadawał, po pierwsze: nieco przyduże gabaryty, po drugie nieco uciążliwa obsługa (brak podglądu na żywo na wyświetlaczu LCD, po trzecie nieakceptowalna wręcz cena. Kompaktowy Olympus nie powiem całkiem całkiem. Solidny, dobra jakość zdjęć, ogólnie bardzo dobry z dwoma mankamentami: pierwszy - karty pamięci xD Picture-Card (max. 2GB), drugi - nieruchomy wyświetlacz który przydaje się dość często wbrew pozorom. Ostatni z "objeżdżanych" przeze mnie cyfraków to Sony H9. Niestety z jakiegoś zupełnie abstrakcyjnego dla mnie powodu Sony które przejęło swego czasu Konice-Minoltę nie przeniosło zupełnie nic z osiągnięć KM i w dalszym ciągu tłuką swoją badziewną serię H w której ergonomię porównać można co najwyżej do kowadła lub Syreny 104 Bosto - po prostu dno.
Podsumowanie:
Ogólnie moja ocena oraz wrażenia z obsługi, niezawodności oraz jakości zdjęć jest bardzo, bardzo pozytywna. Nawet dzisiaj po wielu latach od jego premiery wciąż nie ustępuje on zbytnio konkurentom w swoim segmencie. Jedyne czego można żałować to fakt, iż Sony pochłonęło i z nieznanych mi powodów zniszczyło markę Konica-Minolta. Kto wie, jak genialne aparaty mogłyby się pojawić gdyby KM w dalszym ciągu istniała. Kto zna aparaty z serii Dynax (7D, 5D) pewnie wie co mam na myśli...

 

  autor: kris
  29-06-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  5
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  5
ocena globalna :  5
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
wcześniej zenit, a200 pierwsza cyfrówka- juz 3 rok
Zalety:
- masa ręcznych ustawień - ręczny zoom - duży zakres ogniskowych - obrotowy wyświetlacz - ogólnie wyposażenie na 5 - podobno stabilizacja
Wady:
- AF to jest jakieś nieporozumienie, ostrość ustawia wieki a i tak jedno na 10 zdjęć jest jako tako ostre- naprawdę dobrze ustawiona ostrość to jest cud - AF w trochę trudniejszych warunkach- nie mam mowy, totolotek - Ręczne ustawienie ostrości- chwyt marketingowy, mogłoby go nie być- porostu nie da się go używać- spróbujecie zobaczycie - Balans Bieli- hahaha- jak sobie sam nie ustawisz to będzie każdy tylko nie ten który miał być... a i tak nic pewnego - Szum- powyżej 100 wyraźny- ale to możne już ze starości
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
zenit
Podsumowanie:
Ostre zdjęcie- rzadkość Ładnie nasycone- rzadkość Oste & nasycone- Cud Zrobienie zdjęcia trwa wieki bo trzeba wszystko ręcznie ustawiać- a i tak nie ma pewności, że się uda. najlepiej fotografować coś co jest przybite do podłogi i oświetlone 1000W.

 

  autor: anonimowy
  06-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od roku, głównie pejzaże oraz motoryzację.
Zalety:
ręczny zoom, odchylany LCD, naturalne kolory, sporo przydatnych funkcji, dobry tryb manualny, intuicyjna obsługa
Wady:
bardzo trudno dostać oryginalny akumulator, a zamienniki są bardzo kiepskie, slaby tryb automatyczny (ale z takim aparatem i tak mało kto go używa :) )
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
wcześniej tylko typowe tanie kompakty
Podsumowanie:
ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego aparatu i uważam go za jedną z lepszych "hybryd" na rynku mimo upływu czasu jak sie nie ma kasy na dobrą lustrzankę to warto go kupić

 

  autor: anonimowy
  15-03-2007
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  4
zdjęcia :  5
cena/możliwości :  4
ocena globalna :  5
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od kilkunastu lat. Moja wiedza w dziedzinie fotografii pochodzi z kilku przeczytanych książek, porad fachowca i doświadczenia.
Zalety:
Dobry obiektyw ze szkłem APO, Manualny ZOOM, możliwość montowania filtrów na popularny gwint 49mm.
Wady:
Wolny autofocus - mam porównanie do manualnych jak i cyfrowych lustrzanek.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenit 12XP, Nikon F601, kilka marek i modeli kompaktów cyfrowych, Canon EOS-D30
Podsumowanie:
Lepiej kupić najprostszą lustrzankę cyfrową.

 

  autor: Mariusz
  13-10-2006
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  6
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  4
cena/możliwości :  4
ocena globalna :  5
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Zawodowo.
Zalety:
Fajnie wyglada.
Wady:
Mydlane zdjecia. ala dynamika. Ktos kto pisze ze to cos robi zdjecia na 10 chyba nie mial zadnej cyfrowki przed A 200. Sony maluski kompakt T5 robi o niebo lepsze i miesci sie w kieszeni koszuli ;)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Canon G6, A 85, T5. 20D, 70D. i analogi
Podsumowanie:
Zenujacy aparat za wysoka cene- zreszta czego wymagac Konika-Minolta oni nic chyba nie wniesli w dziedzinie fotografi powinni zaczac produkowac tostery.

 

  autor: anonimowy
  01-03-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  9
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko tarę lat. Należę do klubu fotograficznego
Zalety:
- Precyzyjny, jasny obiektyw – regulowany mechanicznie. Duża matryca 2/3 cala, dzięki której mniej szumi i można uzyskać mniejszą GO. - Szybki procesor i jego piękne naturalne kolory (żadnych cukierków, choć i taki można ustawić). - Zakres ogniskowych. 28mm przydatne przy robieniu krajobrazów. A200 jest lekka można ją spokojnie zabierać choćby w góry. Bywam często, więc to robi znaczenie, co się ma w plecaku. - B. dobra ergonomia. Aparat obsługuje się intuicyjnie i szybko. Śmieszą mnie teksty w stylu „miękko ostrzy” np. Pana grafika. Jeżeli ktoś trzyma ten aparat 2 godz. To nie dziwię się, że mu zdjęcia nie wychodzą. Mi też na początku nie wychodziły, ale jak się pozna ten aparat… Robiłem zdjęcia testowe rejestracji samochodowych, samochodowych różnym oświetleniu. I zastanawiam się gdzie te rozmycia? Wyszło ostro, w dodatku bez aberracji. Zresztą można sobie ustawić to czy aparat ma robić miękkie, normalne, czy ostre fotki.
Wady:
- słaba bateria - gorszy wyświetlacz EVF niż w A2
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenit, Nikon 8800
Podsumowanie:
Bardzo dobry aparat dla ludzi zainteresowanych amatorską fotografią. Niespecjalny dla osób stosujących tylko tryb auto.

 

  autor: anonimowy
  22-12-2005
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Pracuje w sklepie z aparatami. Testuje każdy interesujący model ze względu na pasję.
Zalety:
Przedewszystkim jest to jeden z niewielu aparatów który poprostu bierzemy do ręki i robimy udane zdjęcia. Rewelacynjy system przeciwstrząsowy gdy go poruwnuję z innymi wynalazkami w tej dziedzinie potrafi zdeklasować niektore uznane marki. Z pewnością nie jest doskonały (miękkość) ale jak ktoś nie jest policjantem to doczyta że czasem wystarczy wyłączyć pewne funkcje wspomagające aby otrzymać pożądany efekt. Skracająć stosunek ceny do jakośći jest bardzo pozytywny. Funkcjonalność również.
Wady:
- akumulator (osobiście wlę mieć w zapasie drugi naładowany a to już wydatek) - aż się prosi o dłuzszy zoom - nieco nieprzystająca do reszty obudowa - nie miałem problemów z serwisem (ale jeśli jest tak jak przedmówca nadmienił to duzy problem) psują się żadko. Miałem okazję wysyłać kilka sztuk - obyło się ez kłopotów najmniejszych. Wszędzie tam gdzie ludzie - tam błędy. Polecam monit do Minolta Polska ( Bardzo uczynni ludzie chętnie pomagają w trudnych sytuacjach)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Testowałem większość dostępnych cyfrówek z wyjątkiem Sony i HP ( z całym szacunkiem dla ich urzytkowników). Nie mam niestety wielkich doświadczeń jeśli chodzi o fotografię analogową.
Podsumowanie:
Z racji zawodu i anonimowości mogę pozwolić sobie na pełną OBIEKTYWNOŚĆ - nie stać mnie na ten aparat. Bardzo poważną konkurencję stanowic możę Fui S9500 ( obecnie w podobnej cenie) przetestuje - napiszę :) pozdrawiam.

 

  autor: WOYO1
  29-10-2005
  liczba ocen: 2
  średnia ocen: 8.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuję amatorsko od kilkunastu lat,aparaty tradycyjne-zenith,fed,automaty np.premier,dotychczas aparaty cyfrowe były poza moim zasięgiem-cena, mam mnóstwo czarno-białych zdjęć z zenitha,kiedyś było trudno o kolorowy film..
Zalety:
A 200,posiada potężne możliwości manualne,począwszy od ręcznego balansu bieli,kontrastu,nasyceniu barw ,skończywszy na wewnętrznych filtrach,jasny obiektyw, 1:2,8-3,5,co daje dużę możliwości przy szerokim kącie, aparat jest nieduży,ale znakomicie leży w ręce,oczywiście anti-shake,który pozwala robic foty- 1/20s,f 3,2-w pomieszczeniach bez lampy-nieporuszone, ruchomy wyświetlacz lcd,daje kapitalne możliwośći,zwłaszcza przy stosowaniu filtrów polar,gdzie kąt padania światła jest ważny,mozliwość dokładania akcesoriów typu-soczewka makro,konwertery-szerokokątny i tele-jeszcze bardziej zwiększaja możliwości aparatu,akumulator trzyma nieżle oczywiśćie bardzo poręczny jest pierśćień zoom na obiektywie,poza tym programy tematyczne,pilot zdalnego sterowania,gorąca stopka..i duża matryca 2/3 cala+8mpx,przejrzyste menu,klawisze funkcji jak najbardziej pod palcem.
Wady:
jeśli chodzi o wady..-mały pierścień zoom(średnica)- ale można przywyknąć,makro od 25-30 cm,ale temu też można zaradzić-raynox dcr-250,lub cl 49-200, plastikowa stopka do lampy zewnętrznej,krótki zasięg lampy wbudowanej-4m,i ..to chyba tyle.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
tradycyjne -zenith,fed,automaty na film, z cyfrowych konicaminolta z5.
Podsumowanie:
Aparat ma duże możliwości ustawień,duży zakres przesłony i czasów naświetlania,oczywiśćie programy tematyczne,obecnie można go kupic w cenie ok-2,2PLN gorąco polecam średnio i bardziej zaawansowanym amatorom,robiących zdjęcia w różnych okolicznościach, ten aparat to dosłownie mały krok do lustrzanki.

 

  autor: korek69
  23-09-2005
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 8.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografią interesuje się od dawna (pamiętam, że na topie były wtedy SMIENY 8M) Pstrykałem kilkoma aparatami analogowymi, aż nadszedł czas na cyfrówkę. Najpierw był to kompakt, a teraz hybryda KM A200
Zalety:
Do zalet mogę zaliczyć bogatą funkcjonalność, mechaniczny zoom, małe gabaryty jak na hybrydę. Możliwość dokładania mnóstwa dodatkowych akcesoriów.
Wady:
W nocy słabo działa AF. Czasami w nocnych fotkach pojawiają się szumy. Miękkość zdjęć.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
MINOLTA RIVA 35 SONY DSC-P52 NIKON COOLPIX 5200 NIKON COOLPIX 5700
Podsumowanie:
Jeżeli ktoś szuka hybrydy, która sprawdzi się w różnych sytuacjach, gdy nie ma czasu na zmiany obiektywów itd, to gorąco polecam. Wystarczy nauczyć się ustawień w różnych sytuacjach(najlepiej metodą prób i błędów) Przede wszystkim trzeba poznać właściwości tego aparatu a gwarantuję, że będziecie bardzo zaskoczeni i zadowoleni.

 

  autor: anonimowy
  07-08-2005
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję już wiele lat czysto amatorsko. Najczesciej pejzaze, portrety i zapisuje historie mojej rodziny(jak powaznie to zabrzmialo:)). To jest moja pierwsza cyfra
Zalety:
Aparat jest ok, ma wszystko co zaawansowany amator moze od niego oczekiwac a nawet wiecej. Duzym plusem jest mechaniczny zoom (jak do tej pory zadkosc w kompaktach) dzieki któremu mamy pelna kontrole nad kadrem. Obiektyw, wysoka jakosc optyczna i zakres zooma. Anti-shake, już nie wszedzie musimy dzwigac statyw. Najwazniejsze, zdjecia sa swietne. Cena, w tej klasie aparatow chyba najlepsza.
Wady:
Jest plstikowy, co jest wadą, ale dzięki temu jest lekki. Bateria moglaby byc wiekszej pojemnosci. Osobiscie wole aby do funkcji byl latwiejszy dostep, ale menu jest dosyc sensownie rozwiazane. Faktycznie zdjecia sa troche miekkie, ale bez przesady nie jest zle. Jak we wczesniejszej recenzji jest napisane aparat nie nadaje sie dla policjanta ale z innego powodu ;-))
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenity, Praktica, Nikon
Podsumowanie:
Mam A200 miesiąc zrobilem nim ok 2000 zdjec i gdybym jeszcze raz mial kupowac aparat wybral bym znowu KM A200. Oczywiscie ze wtej chwili ceny lustrzanek cyfrowych leca w dol i moze niedlugi jest czas ze bede mogl wrocic do lustra ale puki co wszystkim polecam. Jest to aparat na ktory warto wydac swoje ciezko zarobione pieniadze.

 

  autor: anonimowy
  30-06-2005
wyposażenie w funkcje :  6
wygoda obsługi :  3
jakość wykonania :  1
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  1
ocena globalna :  2
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
zawodowo
Zalety:
dużo funkcji
Wady:
Największą wadą tego aparatu jest producent czyli Konica Minolta. Chciałabym uprzedzić wszystkich potencjalnych nabywców aparatów tej marki, że przede wszystkim psują się, gwarancja to 12 miesięcy, czas załatwienia reklamacji to 28 dni, a serwis jest tylko jeden na całą Polskę. I nie liczcie na to, że można coś szybciej naprawić. Serwisanci zachowują się jak urzędnicy. To wy jesteście dla nich a nie oni dla was. Pozdrawiam
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
dimage a2
Podsumowanie:
żenada

 

  autor: anonimowy
  27-04-2005
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografowałęm do tej pory głównie Lustrzankami analogowymi. Zdjęcia różne, wycieczki góry pejzaże przyroda.
Zalety:
Pierśćień Optycznego Zoom, Doskonały Obiektyw. Pierścień Focusa. świetnie wywarzony aparat, lekki jak na swoje mozliwości. bardzo dobra ergonomia. doskonały odchylany wyświetlacz, b.dobry wizjer, przemyślale i przejrzyste menu. szybkość w docieraniu do istotnych ustawień
Wady:
Za słaby Akumulator, brak paska zabezpieczającego zgubienie osłony obiektywu
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Cannon EOS300D, Cannon G5, Zenit
Podsumowanie:
Aparat sprawuje sie rewelacyjnie, w tej klasie cenowej jaknajbardzej polecam

 

  autor: anonimowy
  24-04-2005
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  6
ocena globalna :  6
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
jestem grafikiem i dotychczas miałem doczynienia głównie z lustrzanekami, chciałem sobie kupić lepszą cyfrę
Zalety:
parametry, manualne ustawienia, filmowanie, antishock w niskiej cenie
Wady:
miałem kupić właśnie ten aparat ze względu na jego parametry, manualny zoom i inne, ale jak dla mnie to ten aparat wyeliminowała "miękkość" czyli nieostrość zdjęć skoro chcę jakieś 8MPIX, to nie po to aby uzyskać jakość w styl 5MPIX, tylko lepszą ! niestety nie kupiłem, szkoda, bo gdyby obraz w nim był ostry "to to by bylo właśnie to czego szukam" może komuś lekkie rozmycie nie przeszkadza, w moim przypadku BARDZO test wykonałem fotografując gazety w plenerze, patrzyłem na apisy na nich - były rozmyte pomimo właściwego ustawiania ostrości, testowałem przez 2 godziny 2 różne egzemplarze, ten parat napewno nie nadaje się dla policjanta dokumentującego miejsce zbrodni, bo nie widać czy leży pet papierosa czy łuska po naboju, ale nie każdy stawia tak ostre kryteria jak ja w końcu do rozmywania obrazu służą funkcje w Corelu lub Photoshopie, a nie APARAT
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
porównywałem z olympusem 8080, coolpix 8700, ale głównie posluguję się standartowymi kliszowymi lustrami
Podsumowanie:
szkoda, że tak wyszło z tym rozmyciem (sprawdzałem 2 egzemplarze i przeczytałem to w apru zachodnich opiniach) wielka szkoda, bo aparat byłby super a tak go chciałem kupić

 

  autor: anonimowy
  13-04-2005
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Konica Minolta DiMAGE A200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od 4 lat. Handluję sprzętem foto.
Zalety:
Przede wszystkim Konica-Minolta A200 wyposażona jest w NORMALNY zoom - a nie regulowany przyciskami, na który można założyć filtr polaryzujący bez jakiejś zasr.. tulejki. Dobre odwzorowanie kolorów. Małe rozmiary.
Wady:
Trochę miękkie zdjęcia - ale nie aż tak jak pokazują na dpreview. Wolno robi zdjęcia.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Sony F-828
Podsumowanie:
W porównaniu do Soniaka - wolniejszy, ale mniej szumi. W słońcu wolę soniaka, jak się tylko trochę zciemni minoltę A200

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.