Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu g?ówne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Nikon D200      recenzje (11)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Nikon

Nikon D200


wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
producent : Nikon
recenzje : 11
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowaZGODNIE Z PARAMETRAMI OBIEKTYWU
obiektyw/przysłonaZGODNIE Z PARAMETRAMI OBIEKTYWU
matryca/pikseli11.0
ISO100-1600 ISO, rozszerzane do 3200 ISO
czasy migawki30-1/8000 sek
LCD2.5 cala
karty pamięciCompactFlash typ I i typ II




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 11 recenzji


  autor: emo
  email widać po zalogowaniu
  26-09-2011
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografuje zawodowo od ponad 25 lat dla gazetr agencji fotoegeficznych i informacyjnych ,w tym czasie pracowalem wieloma systemami miedzy innymi konica contaxem ,canonem ,minolta, tak sie poprostu skladalo dzisiaj uzywam systemu leicy i nikona .
Zalety:
Nikona D200 mam juz od ponad 4 lat wiec poznalem go mocno nigdy nie zawiodl zrobil ponad 120.000 zdjec jako jedno z kilku korpusow i caly czas pracuje tka jak w dniu zakupu . Jest to juz leciwy aparat jesli popatrzymy na wiek moralnie jest stary sa nowsze modele z wieksza matryca np d300 D7000 albo D3x , Mam inne korpusy jednak caly czs uzywam D200 z czterech powodow pierwsze matryca ...CCD daje naprawde sliczne obrazy jezeli poznamy ja i dostosujemy aparat do swoich potrzeb zmieniajac nastawy i wgrywajac profile zdecydowanie CCD mimo tego ze ma wieksze ziarno cyfrowe przy duzych czulosciach w D200 zaczyna sie to juz powyzej 800 iso daje o wiele ladniejszy obrazek niz D300 ktory jest na cmosie uzywam tez D300 jednak tylko gdy potrzebuje wysokiej czulosci gdyz tam sprawdza sie doskonale . Ziarno z D200 mimo tego ze widoczne dla mnie w wielu przypadkach jest zaleta gdyz naswieltajac pliki rav od razu jako b&W na czulosci 1200 iso otrzymujemy sliczne ziarno ktore op delikatnej obrobce jest bardzo podobne do tego z Kodaka TriX 2. mocna konstrukcja ten korpus jest naprawde pancerny klika razy mi upadl. Bo tka to juz jest w zyciu jezeli pracujesz zawodowo to nie ma pytania czy kiedys upadnie ci sprzet jest tylko kwestia kiedy ?... To sie poprostu zdarzy jednym czesciej inym tylko raz za to w decydujecym momencie :-( moj D200 spadl mi trzy razy raz wypadl z plecaka bo nie zapiolem do konca drugi raz w tlumie kros pchnol i polecialem z calymi gratami na glebe ,trzeci upadek zaliczyl jak zostalwile mkorpus z 15-30mm na ttylnym siedzeniu w torbie pasazer pobawil sie aparatem polozyl go luzno pod klap nie mowiac mi o tym i jka bralem torbe na ramie gruchnol o beton jak diabli obiektyw poszedl do justowania ale sama puszka byla sprwana co pozwolilo dokonczyc prace majac dwa nie jeden sprawny korpus 3.Berdzodobra obsulga wszystko na wierzchu tylko potrzebne rzeczy choc i tych jest tak wiele ze 20 lat temu mozna bylo tylko pomazyc o takich mozliwoscich i jakosci zeden zawodeoweic nie maial takich mozliwosci jak dzisiaj ma amataor 4.Duzy jasny wizjer , mozemy spokojnie uzywac manulanych obiektyw nikona Ai i Ais to daje ogromne mozliwosic ja sam mam kilka stalogoniskowych nikkorow i od momentu jak kupilem D200 sa uzywane bardzo czesto gdyz mamy tka naprwde 100% wspolprace . Z d1x np pracuje ale nie ma info o ogniskowej o przeslonie brak pomiaru matrycowego ,W D 200 to wszystko jest
Wady:
Wady ma ich oczywiscie kilka Przy wysokich czuloscich matryca pradukuje jednak dosc mocne ziarno cyfrowe notorycznie odchcodzace gumy .:-( to jednak bolaczka wszytkich nikonow od F5 zaczynajac w sumie bateria moglaby byc mocniejsza ja na jednej sztuce robie okolo 650 750 zdjec co zmusza do noszenia zamontowanego gripa zeby miec spokoj co dziwne jesli mam zamontowana jedna baterie robi 50 500zdej z dwoma w gripe mam wynik 1400 czaesm nawet 1700 zdjec z jednego ladowania niestey nie ze wszytkimi obiektywami nikkora moj egzemplarz wspopracuje na 100% troche czasu minelo zanim skompletwoalem zestaw obiektywow ktore pracowaly by w 100% z kazdym korpusem nikona ktory posiadam bez bf if i jewszcze jedna sprawa fabrycnie d200 ma bardzo mocne czerwienie co moze byc problemem jesli nie zmienimy nstawowo i nie wgramy profili
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
poza nikonem D200 uzywam nikona d1x nikona d100 nikona d300 nikona d70 nikona d2x ,leica R8 , lecia C ,leica M ,konica autoreflex TC ,canon AE1 , do tego 4x5 cala 6x6 jest tych gratow duzo i kilkazabawek dalmierzowa Verra cudenko , dalmierzowa Agfa sesnor selektronic S z elektorniczna migawka i pelnum podgladem parametrow w wizjerze jest sliczna oraz leica C2 maly kompakcik ktoryc wchodiz do kieszeni a jakosc i plastyka zdjec z tej zabawki jest taka ze po zeskanowaniu negatwu mozna te pliki sopkojnie sprzedac klientowi
Podsumowanie:
tgeneralnie D200 to pradziwy kon roboczy ,moj ma tylko 120.000 i pracuje .D200 znajomwgo ma przebieg 800.000 i dziala teraz dostal go mlodszy syn kolegi bo pracowac tym to juz strach . Szybki do 5kl /sek w ystarczy do normalnej pracuy reporterskiej niezawodny ,Ma duzy wizjer jak na Dx jasny daje wspolprace z manulanym iobiektywmi nikona , poza wysokimi szumami na czulosci 1200 i wyzej oraz waga troche cezki jest lecia M6 to to nie jest :-0) to swietna konstrukcja , obraz nie jest idelanuy ale to tylko 12bit na calosc a nie jak w kodaku DCS 36 bitow czyli 12 bitow na jeden kanal rgb pod tym wzgledem matryca kodak to byla bajka .Relatywnie na dzien dzisiejszy najlepszy uklad cena jakosc mimo lat od premiery to caly czas funkcjonalny korpus i za 1200 -1700 zl bo tyle kosztuja na dzis to najlepszy uklad jesli nie chcemy wydawac kupy pienidzy a niec semi pro koprus z przyzwoita jkaosc zdjec

 

  autor: mduraj
  26-07-2011
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od 8 lat. Przewa?nie zdj?cia studyjne, ale czasami te? plenerowe. Ró?ne tematy.
Zalety:
?atwy w u?ytkowaniu, wszystkie potrzebne przyciski pod r?k?, du?e mo?liwo?ci personalizacji ustawie? w 4 bankach.
Wady:
odklejaj?ce si? gumy, w moim pokr?t?o g?ówne czasami ci??ko chodzi
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zorki4, Canon PowerShot A90, Nikon D50, Nikon D100
Podsumowanie:
Jestem zadowolonym u?ytkownikiem D200 od 3 lat i nie zamieni?bym na nic innego. Chyba, ?e na D3X ...

 

  autor: wojwar
  07-02-2010
  liczba ocen: 2
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od kilkunastu lat. Interesuj? mnie wszystkie dzedziny fotografi. Najbardziej lubi? fotografi? podró?nicz? ale bliski jest mi równie? portret.
Zalety:
Solidna budowa. Precyzyjny i szybki AF. Odporno?? na warunki atmosferyczne (zimno, wilgo?). Bardzo d?ugi czas pracy na jednej baterii. Ergonomia. Wbudowana lampa b?yskowa. Intuicyjne menu.
Wady:
Automatyczny balans bieli jest bardzo omylny. Poziom szumów powy?ej ISO 800 pozostawia wiele do ?yczenia. Czasami przyda?aby si? chocia? troch? wi?ksza rozdzielczo??.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Nikon CP 8800, Nikon CP 5600, Nikon s700
Podsumowanie:
Jestem bardzo zadowolony z tego aparatu, nigdy mnie nie zawiód?. Do?? niska rozdzielczo?? zmusza do dok?adnego kadrowania ale dobór obiektywu o odpowiedniej ogniskowej rozwi?zuje problem. Trzeba te? uwa?a? na odszumianie ?eby nie straci? szczegó?ów. Wszystko jednak rekompensuje por?czno?? i odporno?? w ka?dych warunkach.

 

  autor: Lukasz Darabasz
  email widać po zalogowaniu
  21-08-2008
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od 2004r.G?ównie zdj?cia nocne , Sport , przyrod? i krajobrazy. http://picasaweb.google.com/grabasz81
Zalety:
1.Puszka ma dobry,pewny chwyt,który po za?o?eniu gripa jest poprostu ?wietny,podobny do profesjonalnego F5. 2.Jest stabilny dzi?ki swojej masie. 3.Intuicyjna obs?uga (nigdy nie musia?em zagl?da? do instrukcji obs?ugi a znam wszystkie funkcje przy czym jest to moja pierwsza cyfra)4.Dost?pno?? wszystkich najwa?nieszych funkcji bezpo?rednio z korpusu bez konieczno?ci szperania w menu. 5.?wietne jako?ciowo zdj?cia jak i mo?liwo?? w?asnego wyboru przestrzeni kolorów , w?a?ciwo?ci zdj?cia typu kontrast , wyostrzanie , nasycenie , mo?e nie w takim stopniu jak w Canonie ale Tu jest tyle ile trzeba a tam to poprostu przesada)6.w?asne ustawienia aparatu 4 profile7.w?asne ustawienia w?asno?ci zdj?cia te? 4 profile u?ytkownika w obu przypadkach z punktu 6. i 7. mo?liwo?? w?asnego ich nazwania. 8.Profile wbudowanej lampy b?yskowej s?u??ce jako stroboskop z mo?liwo?ci? ustawienia cz?stotliwo?ci,ilo?ci i d?ugo?ci b?ysków tak?e mo?liwo?? u?ycia lampy jak master wyzwalaj?cy b?ysk bezprzewodowo z lamp? sb-600 , sb-800 ,sb-900 co wi?cej lampy te mo?na "schowa? za rogiem" a ustawiaj?c parametry z korpusu!! 9.Dobra widoczno?? w wy?wietlaczu nawet z za?o?on? os?on?. 10.szybki autofocus 11.du?y jasny wizjer z wy?wietlanymi potrzebnymi informacjami nawet ISO!! 11.licznik zdj?? podaje miejsce na karcie pami?ci nawet w tysi?cach wygl?da to tak: 2.7k co oznacza 2700 zdj?? na tej karcie,np canon liczy tylko do 999 12.Przycisk informacyny za pomoc? ,którego aparat "podpowiada" lub opisuje funkcje wybierane z menu co tyczy si? wszystkiego od opisu balansu bieli po opisy trybu autofocus`a
Wady:
1.Apetyt na pr?d , zw?aszcza zdj?cia nocne gdzie migawka jest otwarta d?ugo 2.brak osobnej d?wigienki podnoszenia lustra z prof. korpusów,ale mo?na podnie?? lustro wybieraj?c t? funkcj? z trybów fotgrafowania. 3.nie poleca?bym mocowania na statywie z za?o?onym gripem przy d?ugich czasach na?wietlania i d?u?szymi ogniskowymi, sprawia wra?enie nie wystarczaj?co stabilnego. 4.W funkcji Bulb trzeba trzyma? spust bo po puszczeniu migawka si? zamyka,lepiej jest pierw otwarcie migawki naci?ni?ciem spustu i zmkni?cie naci?ni?ciem drugi raz(np. Nikon F5) 5.Podczas zdj?? seryjnych przys?oni?cie wizjera lustrem w czasie otwarcia migawki jest troch? zbyt d?ugie(wolne lustro) 6.za?lepki nak?adane lub nakr?cane np. w??yk spustowy nie sposób ich nie zgubi? , Nikony D300 , D700 D3 maj? zabezpieczenie gumowe. 7.Licznik zdj?? podaje z?? warto?? np,410 w rzeczywisto?ci na kart? mie?ci si? du?o wi?cej 1200. 13.Szum zno?ny do warto?ci ISO 400 powy?ej jest ju? zauwa?alny
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenit TTL , zorki , nikon FM2 , nikon F5 , nikon D200
Podsumowanie:
Aparat jest bardzo dobrze zaprojektowany . Przyjazny dla fotografa ,?atwy , i je?eli nie jeste? w stanie zrobi? nim poprawnego dobrego technicznie zdj?cia to na nic wydawa? wiecej pieni?dzy na D2X ,D300 , D700 lub D3 za ró?nice w cenie lepiej kupi? kilka zapasowych akumulatorków;)

 

  autor: Skibek.pl
  email widać po zalogowaniu
  28-07-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amatorsko od 15lat. Pó?profesjonalnie od 4 lat. Reporta?, pejza? w IR, portret, a ostatnio studio.
Zalety:
1.Por?czny, masywny (dla mnie to zaleta, bo jest stabilny przy d?ugich ogniskowych). 2. Nie ma niepotrzebnych pierdó?, pokr?te?, wodotrysków (tylko to co powinno by?). 3. Mo?liwo?? upgrade'u firm'a. 4. Solidnie wykonany (nie to co konkurencja na liter? C). 5. Dobrze wywa?ony, dobrze wyprofilowany chwyt, który pokryty jest t?p? gum? (znowu góruje nad konkurencj?). 6. 4 Banki ustawie? indywidualnych (a nie 3 jak u konkurencji) ;)
Wady:
1. Brak ultrad?wi?kowego oczyszczania matrycy (przy cz?stych wymianach obiektywu matryca przyci?ga paproszki. 2. Niewygodny system (nikonowski)powi?kszenia kadru na podgl?dzie (b?achostka, ale upierdliwa). 3. Niepod?wietlane 4 przyciski (uwa?am to za wad?, bo cz?sto pracuj? w du?ych ciemno?ciach i jak mam klikn?? w jeden z czterech przycisków to szukam go na o?lep (czasem znajduj? w?a?ciwy) 4. Wysoka cena dodatkowego wyposa?enia (akumulatory, pilot/w??yk spustowy, grip itd...). 5. Brak mo?liwo?ci sterowania radiowo lampami np. SB-800 (slave), oraz sterowania radiowo za pomoc? pilota. 6. Niepewne u?ywanie kart pami?ci powy?ej 4GB (niektórzy twierdz?, ?e mog? si? zawiesza?, a nawet traci? dane). Ja u?ywam czasem 8GB i wszystko jest w porz?dku, ale kto wie... 7. Do?? widoczne szumy na ISO 800 (na ISO 400 jest zno?nie, ale nie rewelacyjnie)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenit 12, Zenit FS-12 (Foto-Snajper), Canon S2 IS, Canon S5 IS, Nikon D50.
Podsumowanie:
Osobi?cie uwa?am, ze to bardzo udany aparat. W sam raz do zastosowa? pó?profesjonalnych. Jest niezawodny, prosty w obs?udze (ale amatorzy mog? mie? problem ze zrozumieniem i opanowaniem pewnych funkcji). Przy fotografowaniu w ciemnych pomieszczeniach bez lampy mo?e by? nieciekawie (widocznie szumi ju? przy ISO 800). Jak si? za?o?y grip wype?niony dwoma akumulatorami i z du?ym obiektywem to ma?o-silne osoby mog? mie? problem z oderwaniem go od ziemi (dla mnie to zaleta, bo sam w sobie jest niemal statywem).

 

  autor: cyildaba
  15-07-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografi? zajmuj? si? amatorsko od 5 lat. Fotografuj? g?ównie przyrod? (zwierz?ta, owady itp.), pejza?e.
Zalety:
D200 to kawa? naprawd? dobrego sprz?tu. Ten aparat pozwala na bardzo wiele fotografowi, czyli mo?emy ustawi? i dopasowa? wszystko tak jak nam pasuje. Mnie najbardziej zadziwi?a jego szybko??. Zdj?cia robi wspania?e, oczywi?cie przy dobrych ustawieniach co dla mnie na pocz?tku nie by?o ?atwe. Jako?? wykonania na bardzo wysokim poziomie. Wszystko jest tam gdzie powinno by?, D200 obs?ugujemy prawie ?e intuicyjnie.
Wady:
Jedyna wada to s?aba bateria. Najlepiej od razu kupi? drug? zapasow? je?eli planujemy d?u?sze wypady w teren.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon serii A, Fuji S6500, Nikon D40
Podsumowanie:
Polecam ten model wszystkim którzy zaczynaj? troch? powa?niejsz? zabaw? z fotografi?. To dobre body.

 

  autor: sprocket
  23-10-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Forografuje od 10 lat nalogowo , przedtem troszke rosyjskimi wynalazkami jako chlopiec z podstawowki :)
Zalety:
Glowne zalety to szybkosc i jeszcze raz szybkosc, D200 mozna porownac do kalasznikowa, jesli ustawisz CH tzn 5kl/s musisz panowac nad przyciskiem spustu, idealnie naswietla i bardzo dobrze dobiera WB w Auto, solidna konstrukcja, mnogosc klawiszy ktore z czasem opanowuje sie jak klawiature kompa i przebogaty wyswietlacz zewnetrzny jak i wewnetrzny. Takich mozliwisci ustawien indywidualnych nie posiada chyba zaden aparat, potrzeba miesiaca by to wszystko zglebic.
Wady:
Wady to wspimniana pradozernosc, nie radze wychodzic w plener z jednym aku, aparat dobrze jak jest wlaczony caly czas zuzywa mniej energii i robiac duze ilosci zdjec na raz mozna uzyskac 500 na jednym aku ale jesli chodzi o mnie to jest to wada znikoma. Powazniejsza wada i jedyna dla mnie to dosc silne szumy od iso 800, dobrze ze jest to szum kolorowy ktory latwo mozna skorygowac ale drugi problem to ze wraz z wzrostem iso spada jakosc obrazu.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Korzystalem z Nikona F50, F80, FE, D50 teraz D200
Podsumowanie:
D200 to piekny aparat najezony wszystkim co wymyslono w fotografii cyfrowej do 2007 roku :) - mysle ze gdyby zamontowano w nim matryce cmosa byl by to aparat na nastepne 5 lat zanim wymysla cos nowego :) Byc moze jego nowy brat D300 bedzie tym o czym pisze.

 

  autor: jarek
  email widać po zalogowaniu
  15-08-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografuj? od kilku lat.W?asciwie wszystko (experymenty z reporta?em,portret,makro,pejza?e) traktuj?c to jak hobby a nie cos co ma mi da? "chleb".
Zalety:
Podobnie jak poprzednicy uwazam ze doskonale "le?y w d?oni" jest jakby stworzony do d?ugotrwa?ej pracy a d?o? nie m?czy sie i nie poci.Doskona?y dost?p do wszystkich niezb?dnych funkcji praktycznie bez odrywania oka od wizjera.Rewelacyjny autofokus który nawet w trudnych warunka? swietnie sobie radzi.Mo?liwo?c podpiecia dowolnego obiektywu z bagnetem nikona i mozemy kozystac ze wszystkich osiagnie? w zakresie pomiaru swiat?a(po wprowadzeniu danych obiektywu do korpusu aparatu).Wyswietlacz na górze aparatu podaje wszystkie niezbedne informacje i ma "wag? swietln?" co pozwala na sprawdzenie warunków naswietlenia bez spogladania w wizjer.
Wady:
Aparat jest niezwykle pr?do?erny.Nawet krótki wypad w plener wymaga dodatkowej bateri(której zakup jest praktycznie niezb?dny zaraz po zakupieniu aparatu)Nawet mój stary i wys?u?ony F-70 z uszkodzonym systemem zasilania d?u?ej pracowa? na jednym komplecie niz ten cud techniki ;).Mocno przereklamowany battery pack.Zakum tego dodatku nie poprawia w zasadniczy sposób ergonomii aparatu a i wygoda kadrowania zdje? pionowych jest te? w?tpliwa(no chyba ze ktos ma gigantyczne d?onie).Plusem jest to ze dodatkowa bateria nie "placze sie" po kieszeniach ;).Prze?acznik autofocusa jest dziwnie delikatny i zawsze jak z niego korzystam odnosze wrazenie jakbym za chwilk? mia? go z?ama?(to oczywiscie moje subiektywne odczucie).
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
nikon f-65,f-70,f-90.f-90x,f-100,d-70,d-70x oraz spora ilo?? osprzetu nikona i firm niezaleznych
Podsumowanie:
No có?.Ja go kupi?em i nie za?uj?.

 

  autor: mietys
  20-06-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
robie zdjecia kiedys robilem aparatem z klisza
Zalety:
fajny jest i ma duzy obiektyw ale nie umiem w nic nic ustawic sprzedam go chyba za 500 zl bo dostalem na urodziny jak ktos chce to niech sie zglasz 8233632
Wady:
nie widze
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
canon a640 canon eos 350d
Podsumowanie:
aparat bomba trzeba sie troche nauczyc obslugi

 

  autor: www.jurewicz.art.pl
  email widać po zalogowaniu
  29-07-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? zawodowo od 25 lat, wydaj? albumy i ksi??ki, robi? du?o zdj?? reklamowych, pracuj? dla czasopism
Zalety:
bardzo dobry uk?ad i funkcje przycisków, dobry wy?wietlacz, bardzo porz?dny cho? 2 a nie 3 grupowy kontroler lamp (czemu 2??- na z?o?? u?ytkownikom??). sporo innych, acz niekoniecznie specjalnie przydatnych, bajerów. Dobra kompresja RAW. Ogólnie najwi?ksz? zalet? jest wi?ksza rozdzielczo?? i na tym w?a?ciwie mo?na by?oby sko?czy?.
Wady:
Pierwsze rozczarowanie to energo?erno?? sprz?tu. Zu?ycie to jest przedziwne - przy szybkich seriach zdj?? mo?na na baterii zrobi? 250 - 400 zdj?? i to nawet u?ywaj?c flesza np.w trybie C (comander). Niby wi?c nie?le. Ale je?li pozostawimy aparat w??czony (oczywi?cie ze zgaszonym wy?wietlaczem i bez pod?wietle?) to po 4 godzinach bateria jest pusta! Mi?dzy seriami zdj?? wi?c obowi?zkowo trzeba aparat wy??cza? ale nie zawsze jest to przecie? mo?liwe...Wygl?da jakby temu sprz?towi by?o oboj?tne czy pracuje czy nie. wystarcza na 3-4 godziny pracy. . Mo?na oczywi?cie kupi? 3 zapasowe akumulatory ale poniewa? nie ma zgodno?ci w gór? z D 70 to trzeba wyda? na to 600 z?. Jakim? rozwi?zaniem jest te? doczepiany adapter z akumulatorami R6 ale zwi?ksza to istotnie wag? aparatu... Drug? równie powa?n? wad? jest to, ?e jest to sprz?t wolny. Bardzo wolno podnosi si? lustro a przy pracy z dedykowanymi lampami (mam 3 lampy- sb 800 i 600) czas zw?oki do b?ysku jest wprost nie do wytrzymania i to nawet w trybie Comander. Innych wi?kszych wad nie widz?
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Tradycyjny - Sinary, Linhof Master Technika, Hasselblad Cyfrowy - kilkana?cie aparatów pocz?wszy od MAVIC-y O?wietlenie - generatorowe, kompaktowe, lampy b?yskowe Sb 800 i SB 600, ?arowe - Griven
Podsumowanie:
Ogólnie rzecz bior?? po entuzjastycznych recenzjach i opiniach prze?y?em do?? spore rozczarowanie - nie zmienia to faktu, ?e i tak d 200 bym kupi?. ?eby wi?c zaoszcz?dzi? Wam te? takich odkry? pozwalam sobie na te krytyczne uwagi.- z pewno?ci? mo?na tym aparatem zrobi? ?wietne prace. Ale taki cud to na pewno nie jest!!! ?ycz? udanych zdj?? niezale?nie od sprz?tu jaki kupicie. Pozdro

 

  autor: nowakjacek
  21-03-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? cyframi od 6 lat. Szeroki zakres tematyki - od fotografii prasowej i reporterskiej , przez zdj?cia studyjne , do fotografii podwodnej.
Zalety:
Aparat b.dobrze le?y w d?oniach a jego waga nie m?czy przy d?u?szych sesjach ; jest te? na tyle ci??ki , by zapewni? optymaln? stabilno?? przy robieniu zdj??. Wszystkie niezb?dne do "?ycia" funkcje , ma wyprowadzone na zewn?trz i optymalnie rozrzucone po korpusie. Wklepanie w pami??(w?asn?) rozmieszczenia przycisków funkcyjnych i ich zastosowania , to góra 2,3 godziny. Sterowane przyc. zew. funkcje , mo?na równie? ustawia? z poziomu menu , które jest niewiarygodnie rozbudowane z mo?liwosci? definiowania w?asnych ustawie?. Jest 5 banków ustawie? do zapisania w?asnych ustawie? w zale?no?ci od preferowanego trybu i miejsca fotografowania ; zamiast ustawia? nowe parametry po zmianie miejsca gdzie robimy zdj?cia , prze?aczamy si? mi?dzy bankami ustawie?. Bdb. system uszczelnie? , chroni?cy przed deszczem , bryzgami H2O , kurzem i piachem. Wbudowana lampka b?yskowa ; mo?ecie jej obecno?? wy?miewa? , ale b. si? przydaje . Szybko?? uruchamiania aparatu i reakcji migawki na naci?ni?cie spustu , jest natychmiastowa. Du?y , wyra?ny wy?wietlacz LCD do kontroli wykonanych zdj?? z mo?liwo?ci? wy?wietlania histogramu RGB i dla ka?dej sk?adowej oddzielnie ! Pod?wietlany górny wy?wietlacz LCD z parametrami ustawie? . Szybkostrzelno?? definiowalna indywidualnie od 1-5 klsek. Aparat na bierz?co opró?nia bufor i umo?liwia dalsze cykanie zdj??.Zakres czu?o?ci 100 - 800 , uwalnia robi?cego zdj?cia od zajmowania si? prze??cznikiem ISO ; w wy?szych czu?o?ciach , w zale?no?ci od rodzaju zdj?? definiujemy sami stopie? redukcj szumów ,które przy ISO 1600 s? widoczne , ale nie dokuczliwe i maj? charakter analogowy- ziarno jest monochromatyczne i b.równo roz?o?one w kadrze.
Wady:
Jesli mo?na to uzna? za wad? , to aparat ma tendencj? do niedo?wietlania . Je?li nie chcemy korygowac zdj?? w kompie ( co si? raczej nie zdarza :) trzeba delikatnie prze?wietla? zdjecia . Mimo bdb. rozpi?to?ci tonalnej , ostro?? i kontrast nie okre?li?bym mianem brzytwy ( opisuj? rezultaty pracy przy ustawieniach fabrycznych)Konieczne jest zdefiniowanie w?asnych ustawie? , co zdecydowanie poprawia rezultaty. Do ?rodkowego przycisku w wybieraku krzy?owym , trzeba podchodzi? baaardzo prostopadle . Deklarowane przez Nikona 1800 zdj?? na jedym na?adowanym akumulatorze , nale?y w?o?y? mi?dzy bajki ; ?rednia z ró?nych warunków u?ytkowania , rodzaju zdj?? - JPG,NEF- i podpinanego sprz?tu , to ok.320 zdj??. Dla porównania w trybie Fine JPG , na 2Gb kart? zapisuje si? 226 zdj?? przy max. ustawieniu wielko?ci pliku.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Olympus C 40-40 , KM A2 , Nikon 5600 , Nikon D70, Minolta D7
Podsumowanie:
Przy w miar? akceptowalnej cenie , dostajemy do r?ki kombajn fotograficzny , którego ustawienia mo?emy dopasowa? do w?asnych potrzeb w zakresie prawie nieograniczonym. Zdecydowanie wart jest tej ceny i z czystym sumieniem mog? Go poleci?. Aparat nie robi zdj?? IDEALNYCH w moim przekonaniu , dlatego za zdj?cia jest tylko 9.

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgod? na warunki Regulaminu i Polityki prywatno?ci.