Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu główne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Nikon D200      recenzje (11)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Nikon

Nikon D200


wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
producent : Nikon
recenzje : 11
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowaZGODNIE Z PARAMETRAMI OBIEKTYWU
obiektyw/przysłonaZGODNIE Z PARAMETRAMI OBIEKTYWU
matryca/pikseli11.0
ISO100-1600 ISO, rozszerzane do 3200 ISO
czasy migawki30-1/8000 sek
LCD2.5 cala
karty pamięciCompactFlash typ I i typ II




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 11 recenzji


  autor: emo
  email widać po zalogowaniu
  26-09-2011
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuje zawodowo od ponad 25 lat dla gazetr agencji fotoegeficznych i informacyjnych ,w tym czasie pracowalem wieloma systemami miedzy innymi konica contaxem ,canonem ,minolta, tak sie poprostu skladalo dzisiaj uzywam systemu leicy i nikona .
Zalety:
Nikona D200 mam juz od ponad 4 lat wiec poznalem go mocno nigdy nie zawiodl zrobil ponad 120.000 zdjec jako jedno z kilku korpusow i caly czas pracuje tka jak w dniu zakupu . Jest to juz leciwy aparat jesli popatrzymy na wiek moralnie jest stary sa nowsze modele z wieksza matryca np d300 D7000 albo D3x , Mam inne korpusy jednak caly czs uzywam D200 z czterech powodow pierwsze matryca ...CCD daje naprawde sliczne obrazy jezeli poznamy ja i dostosujemy aparat do swoich potrzeb zmieniajac nastawy i wgrywajac profile zdecydowanie CCD mimo tego ze ma wieksze ziarno cyfrowe przy duzych czulosciach w D200 zaczyna sie to juz powyzej 800 iso daje o wiele ladniejszy obrazek niz D300 ktory jest na cmosie uzywam tez D300 jednak tylko gdy potrzebuje wysokiej czulosci gdyz tam sprawdza sie doskonale . Ziarno z D200 mimo tego ze widoczne dla mnie w wielu przypadkach jest zaleta gdyz naswieltajac pliki rav od razu jako b&W na czulosci 1200 iso otrzymujemy sliczne ziarno ktore op delikatnej obrobce jest bardzo podobne do tego z Kodaka TriX 2. mocna konstrukcja ten korpus jest naprawde pancerny klika razy mi upadl. Bo tka to juz jest w zyciu jezeli pracujesz zawodowo to nie ma pytania czy kiedys upadnie ci sprzet jest tylko kwestia kiedy ?... To sie poprostu zdarzy jednym czesciej inym tylko raz za to w decydujecym momencie :-( moj D200 spadl mi trzy razy raz wypadl z plecaka bo nie zapiolem do konca drugi raz w tlumie kros pchnol i polecialem z calymi gratami na glebe ,trzeci upadek zaliczyl jak zostalwile mkorpus z 15-30mm na ttylnym siedzeniu w torbie pasazer pobawil sie aparatem polozyl go luzno pod klap nie mowiac mi o tym i jka bralem torbe na ramie gruchnol o beton jak diabli obiektyw poszedl do justowania ale sama puszka byla sprwana co pozwolilo dokonczyc prace majac dwa nie jeden sprawny korpus 3.Berdzodobra obsulga wszystko na wierzchu tylko potrzebne rzeczy choc i tych jest tak wiele ze 20 lat temu mozna bylo tylko pomazyc o takich mozliwoscich i jakosci zeden zawodeoweic nie maial takich mozliwosci jak dzisiaj ma amataor 4.Duzy jasny wizjer , mozemy spokojnie uzywac manulanych obiektyw nikona Ai i Ais to daje ogromne mozliwosic ja sam mam kilka stalogoniskowych nikkorow i od momentu jak kupilem D200 sa uzywane bardzo czesto gdyz mamy tka naprwde 100% wspolprace . Z d1x np pracuje ale nie ma info o ogniskowej o przeslonie brak pomiaru matrycowego ,W D 200 to wszystko jest
Wady:
Wady ma ich oczywiscie kilka Przy wysokich czuloscich matryca pradukuje jednak dosc mocne ziarno cyfrowe notorycznie odchcodzace gumy .:-( to jednak bolaczka wszytkich nikonow od F5 zaczynajac w sumie bateria moglaby byc mocniejsza ja na jednej sztuce robie okolo 650 750 zdjec co zmusza do noszenia zamontowanego gripa zeby miec spokoj co dziwne jesli mam zamontowana jedna baterie robi 50 500zdej z dwoma w gripe mam wynik 1400 czaesm nawet 1700 zdjec z jednego ladowania niestey nie ze wszytkimi obiektywami nikkora moj egzemplarz wspopracuje na 100% troche czasu minelo zanim skompletwoalem zestaw obiektywow ktore pracowaly by w 100% z kazdym korpusem nikona ktory posiadam bez bf if i jewszcze jedna sprawa fabrycnie d200 ma bardzo mocne czerwienie co moze byc problemem jesli nie zmienimy nstawowo i nie wgramy profili
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
poza nikonem D200 uzywam nikona d1x nikona d100 nikona d300 nikona d70 nikona d2x ,leica R8 , lecia C ,leica M ,konica autoreflex TC ,canon AE1 , do tego 4x5 cala 6x6 jest tych gratow duzo i kilkazabawek dalmierzowa Verra cudenko , dalmierzowa Agfa sesnor selektronic S z elektorniczna migawka i pelnum podgladem parametrow w wizjerze jest sliczna oraz leica C2 maly kompakcik ktoryc wchodiz do kieszeni a jakosc i plastyka zdjec z tej zabawki jest taka ze po zeskanowaniu negatwu mozna te pliki sopkojnie sprzedac klientowi
Podsumowanie:
tgeneralnie D200 to pradziwy kon roboczy ,moj ma tylko 120.000 i pracuje .D200 znajomwgo ma przebieg 800.000 i dziala teraz dostal go mlodszy syn kolegi bo pracowac tym to juz strach . Szybki do 5kl /sek w ystarczy do normalnej pracuy reporterskiej niezawodny ,Ma duzy wizjer jak na Dx jasny daje wspolprace z manulanym iobiektywmi nikona , poza wysokimi szumami na czulosci 1200 i wyzej oraz waga troche cezki jest lecia M6 to to nie jest :-0) to swietna konstrukcja , obraz nie jest idelanuy ale to tylko 12bit na calosc a nie jak w kodaku DCS 36 bitow czyli 12 bitow na jeden kanal rgb pod tym wzgledem matryca kodak to byla bajka .Relatywnie na dzien dzisiejszy najlepszy uklad cena jakosc mimo lat od premiery to caly czas funkcjonalny korpus i za 1200 -1700 zl bo tyle kosztuja na dzis to najlepszy uklad jesli nie chcemy wydawac kupy pienidzy a niec semi pro koprus z przyzwoita jkaosc zdjec

 

  autor: mduraj
  26-07-2011
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od 8 lat. Przeważnie zdjęcia studyjne, ale czasami też plenerowe. Różne tematy.
Zalety:
Łatwy w użytkowaniu, wszystkie potrzebne przyciski pod ręką, duże możliwości personalizacji ustawień w 4 bankach.
Wady:
odklejające się gumy, w moim pokrętło główne czasami ciężko chodzi
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zorki4, Canon PowerShot A90, Nikon D50, Nikon D100
Podsumowanie:
Jestem zadowolonym użytkownikiem D200 od 3 lat i nie zamieniłbym na nic innego. Chyba, że na D3X ...

 

  autor: wojwar
  07-02-2010
  liczba ocen: 2
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od kilkunastu lat. Interesują mnie wszystkie dzedziny fotografi. Najbardziej lubię fotografię podróżniczą ale bliski jest mi również portret.
Zalety:
Solidna budowa. Precyzyjny i szybki AF. Odporność na warunki atmosferyczne (zimno, wilgoć). Bardzo długi czas pracy na jednej baterii. Ergonomia. Wbudowana lampa błyskowa. Intuicyjne menu.
Wady:
Automatyczny balans bieli jest bardzo omylny. Poziom szumów powyżej ISO 800 pozostawia wiele do życzenia. Czasami przydałaby się chociaż trochę większa rozdzielczość.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Nikon CP 8800, Nikon CP 5600, Nikon s700
Podsumowanie:
Jestem bardzo zadowolony z tego aparatu, nigdy mnie nie zawiódł. Dość niska rozdzielczość zmusza do dokładnego kadrowania ale dobór obiektywu o odpowiedniej ogniskowej rozwiązuje problem. Trzeba też uważać na odszumianie żeby nie stracić szczegółów. Wszystko jednak rekompensuje poręczność i odporność w każdych warunkach.

 

  autor: Lukasz Darabasz
  email widać po zalogowaniu
  21-08-2008
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od 2004r.Głównie zdjęcia nocne , Sport , przyrodę i krajobrazy. http://picasaweb.google.com/grabasz81
Zalety:
1.Puszka ma dobry,pewny chwyt,który po założeniu gripa jest poprostu świetny,podobny do profesjonalnego F5. 2.Jest stabilny dzięki swojej masie. 3.Intuicyjna obsługa (nigdy nie musiałem zaglądać do instrukcji obsługi a znam wszystkie funkcje przy czym jest to moja pierwsza cyfra)4.Dostępność wszystkich najważnieszych funkcji bezpośrednio z korpusu bez konieczności szperania w menu. 5.świetne jakościowo zdjęcia jak i możliwość własnego wyboru przestrzeni kolorów , właściwości zdjęcia typu kontrast , wyostrzanie , nasycenie , może nie w takim stopniu jak w Canonie ale Tu jest tyle ile trzeba a tam to poprostu przesada)6.własne ustawienia aparatu 4 profile7.własne ustawienia własności zdjęcia też 4 profile użytkownika w obu przypadkach z punktu 6. i 7. możliwość własnego ich nazwania. 8.Profile wbudowanej lampy błyskowej służące jako stroboskop z możliwością ustawienia częstotliwości,ilości i długości błysków także możliwość użycia lampy jak master wyzwalający błysk bezprzewodowo z lampą sb-600 , sb-800 ,sb-900 co więcej lampy te można "schować za rogiem" a ustawiając parametry z korpusu!! 9.Dobra widoczność w wyświetlaczu nawet z założoną osłoną. 10.szybki autofocus 11.duży jasny wizjer z wyświetlanymi potrzebnymi informacjami nawet ISO!! 11.licznik zdjęć podaje miejsce na karcie pamięci nawet w tysiącach wygląda to tak: 2.7k co oznacza 2700 zdjęć na tej karcie,np canon liczy tylko do 999 12.Przycisk informacyny za pomocą ,którego aparat "podpowiada" lub opisuje funkcje wybierane z menu co tyczy się wszystkiego od opisu balansu bieli po opisy trybu autofocus`a
Wady:
1.Apetyt na prąd , zwłaszcza zdjęcia nocne gdzie migawka jest otwarta długo 2.brak osobnej dźwigienki podnoszenia lustra z prof. korpusów,ale można podnieść lustro wybierając tą funkcję z trybów fotgrafowania. 3.nie polecałbym mocowania na statywie z założonym gripem przy długich czasach naświetlania i dłuższymi ogniskowymi, sprawia wrażenie nie wystarczająco stabilnego. 4.W funkcji Bulb trzeba trzymać spust bo po puszczeniu migawka się zamyka,lepiej jest pierw otwarcie migawki naciśnięciem spustu i zmkniącie naciśnięciem drugi raz(np. Nikon F5) 5.Podczas zdjęć seryjnych przysłonięcie wizjera lustrem w czasie otwarcia migawki jest trochę zbyt długie(wolne lustro) 6.zaślepki nakładane lub nakręcane np. wężyk spustowy nie sposób ich nie zgubić , Nikony D300 , D700 D3 mają zabezpieczenie gumowe. 7.Licznik zdjęć podaje złą wartość np,410 w rzeczywistości na kartę mieści się dużo więcej 1200. 13.Szum znośny do wartości ISO 400 powyżej jest już zauważalny
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenit TTL , zorki , nikon FM2 , nikon F5 , nikon D200
Podsumowanie:
Aparat jest bardzo dobrze zaprojektowany . Przyjazny dla fotografa ,łatwy , i jeżeli nie jesteś w stanie zrobić nim poprawnego dobrego technicznie zdjęcia to na nic wydawać wiecej pieniędzy na D2X ,D300 , D700 lub D3 za różnice w cenie lepiej kupić kilka zapasowych akumulatorków;)

 

  autor: Skibek.pl
  email widać po zalogowaniu
  28-07-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amatorsko od 15lat. Półprofesjonalnie od 4 lat. Reportaż, pejzaż w IR, portret, a ostatnio studio.
Zalety:
1.Poręczny, masywny (dla mnie to zaleta, bo jest stabilny przy długich ogniskowych). 2. Nie ma niepotrzebnych pierdół, pokręteł, wodotrysków (tylko to co powinno być). 3. Możliwość upgrade'u firm'a. 4. Solidnie wykonany (nie to co konkurencja na literę C). 5. Dobrze wyważony, dobrze wyprofilowany chwyt, który pokryty jest tępą gumą (znowu góruje nad konkurencją). 6. 4 Banki ustawień indywidualnych (a nie 3 jak u konkurencji) ;)
Wady:
1. Brak ultradźwiękowego oczyszczania matrycy (przy częstych wymianach obiektywu matryca przyciąga paproszki. 2. Niewygodny system (nikonowski)powiększenia kadru na podglądzie (błachostka, ale upierdliwa). 3. Niepodświetlane 4 przyciski (uważam to za wadę, bo często pracuję w dużych ciemnościach i jak mam kliknąć w jeden z czterech przycisków to szukam go na oślep (czasem znajduję właściwy) 4. Wysoka cena dodatkowego wyposażenia (akumulatory, pilot/wężyk spustowy, grip itd...). 5. Brak możliwości sterowania radiowo lampami np. SB-800 (slave), oraz sterowania radiowo za pomocą pilota. 6. Niepewne używanie kart pamięci powyżej 4GB (niektórzy twierdzą, że mogą się zawieszać, a nawet tracić dane). Ja używam czasem 8GB i wszystko jest w porządku, ale kto wie... 7. Dość widoczne szumy na ISO 800 (na ISO 400 jest znośnie, ale nie rewelacyjnie)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenit 12, Zenit FS-12 (Foto-Snajper), Canon S2 IS, Canon S5 IS, Nikon D50.
Podsumowanie:
Osobiście uważam, ze to bardzo udany aparat. W sam raz do zastosować półprofesjonalnych. Jest niezawodny, prosty w obsłudze (ale amatorzy mogą mieć problem ze zrozumieniem i opanowaniem pewnych funkcji). Przy fotografowaniu w ciemnych pomieszczeniach bez lampy może być nieciekawie (widocznie szumi już przy ISO 800). Jak się założy grip wypełniony dwoma akumulatorami i z dużym obiektywem to mało-silne osoby mogą mieć problem z oderwaniem go od ziemi (dla mnie to zaleta, bo sam w sobie jest niemal statywem).

 

  autor: cyildaba
  15-07-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografią zajmuję się amatorsko od 5 lat. Fotografuję głównie przyrodę (zwierzęta, owady itp.), pejzaże.
Zalety:
D200 to kawał naprawdę dobrego sprzętu. Ten aparat pozwala na bardzo wiele fotografowi, czyli możemy ustawić i dopasować wszystko tak jak nam pasuje. Mnie najbardziej zadziwiła jego szybkość. Zdjęcia robi wspaniałe, oczywiście przy dobrych ustawieniach co dla mnie na początku nie było łatwe. Jakość wykonania na bardzo wysokim poziomie. Wszystko jest tam gdzie powinno być, D200 obsługujemy prawie że intuicyjnie.
Wady:
Jedyna wada to słaba bateria. Najlepiej od razu kupić drugą zapasową jeżeli planujemy dłuższe wypady w teren.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Canon serii A, Fuji S6500, Nikon D40
Podsumowanie:
Polecam ten model wszystkim którzy zaczynają trochę poważniejszą zabawę z fotografią. To dobre body.

 

  autor: sprocket
  23-10-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Forografuje od 10 lat nalogowo , przedtem troszke rosyjskimi wynalazkami jako chlopiec z podstawowki :)
Zalety:
Glowne zalety to szybkosc i jeszcze raz szybkosc, D200 mozna porownac do kalasznikowa, jesli ustawisz CH tzn 5kl/s musisz panowac nad przyciskiem spustu, idealnie naswietla i bardzo dobrze dobiera WB w Auto, solidna konstrukcja, mnogosc klawiszy ktore z czasem opanowuje sie jak klawiature kompa i przebogaty wyswietlacz zewnetrzny jak i wewnetrzny. Takich mozliwisci ustawien indywidualnych nie posiada chyba zaden aparat, potrzeba miesiaca by to wszystko zglebic.
Wady:
Wady to wspimniana pradozernosc, nie radze wychodzic w plener z jednym aku, aparat dobrze jak jest wlaczony caly czas zuzywa mniej energii i robiac duze ilosci zdjec na raz mozna uzyskac 500 na jednym aku ale jesli chodzi o mnie to jest to wada znikoma. Powazniejsza wada i jedyna dla mnie to dosc silne szumy od iso 800, dobrze ze jest to szum kolorowy ktory latwo mozna skorygowac ale drugi problem to ze wraz z wzrostem iso spada jakosc obrazu.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Korzystalem z Nikona F50, F80, FE, D50 teraz D200
Podsumowanie:
D200 to piekny aparat najezony wszystkim co wymyslono w fotografii cyfrowej do 2007 roku :) - mysle ze gdyby zamontowano w nim matryce cmosa byl by to aparat na nastepne 5 lat zanim wymysla cos nowego :) Byc moze jego nowy brat D300 bedzie tym o czym pisze.

 

  autor: jarek
  email widać po zalogowaniu
  15-08-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuję od kilku lat.Własciwie wszystko (experymenty z reportażem,portret,makro,pejzaże) traktując to jak hobby a nie cos co ma mi dać "chleb".
Zalety:
Podobnie jak poprzednicy uwazam ze doskonale "leży w dłoni" jest jakby stworzony do długotrwałej pracy a dłoń nie męczy sie i nie poci.Doskonały dostęp do wszystkich niezbędnych funkcji praktycznie bez odrywania oka od wizjera.Rewelacyjny autofokus który nawet w trudnych warunkaś swietnie sobie radzi.Możliwośc podpiecia dowolnego obiektywu z bagnetem nikona i mozemy kozystac ze wszystkich osiagnieć w zakresie pomiaru swiatła(po wprowadzeniu danych obiektywu do korpusu aparatu).Wyswietlacz na górze aparatu podaje wszystkie niezbedne informacje i ma "wagę swietlną" co pozwala na sprawdzenie warunków naswietlenia bez spogladania w wizjer.
Wady:
Aparat jest niezwykle prądożerny.Nawet krótki wypad w plener wymaga dodatkowej bateri(której zakup jest praktycznie niezbędny zaraz po zakupieniu aparatu)Nawet mój stary i wysłużony F-70 z uszkodzonym systemem zasilania dłużej pracował na jednym komplecie niz ten cud techniki ;).Mocno przereklamowany battery pack.Zakum tego dodatku nie poprawia w zasadniczy sposób ergonomii aparatu a i wygoda kadrowania zdjeć pionowych jest też wątpliwa(no chyba ze ktos ma gigantyczne dłonie).Plusem jest to ze dodatkowa bateria nie "placze sie" po kieszeniach ;).Przełacznik autofocusa jest dziwnie delikatny i zawsze jak z niego korzystam odnosze wrazenie jakbym za chwilkę miał go złamać(to oczywiscie moje subiektywne odczucie).
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
nikon f-65,f-70,f-90.f-90x,f-100,d-70,d-70x oraz spora ilość osprzetu nikona i firm niezaleznych
Podsumowanie:
No cóż.Ja go kupiłem i nie załuję.

 

  autor: mietys
  20-06-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
robie zdjecia kiedys robilem aparatem z klisza
Zalety:
fajny jest i ma duzy obiektyw ale nie umiem w nic nic ustawic sprzedam go chyba za 500 zl bo dostalem na urodziny jak ktos chce to niech sie zglasz 8233632
Wady:
nie widze
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
canon a640 canon eos 350d
Podsumowanie:
aparat bomba trzeba sie troche nauczyc obslugi

 

  autor: www.jurewicz.art.pl
  email widać po zalogowaniu
  29-07-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję zawodowo od 25 lat, wydaję albumy i książki, robię dużo zdjęć reklamowych, pracuję dla czasopism
Zalety:
bardzo dobry układ i funkcje przycisków, dobry wyświetlacz, bardzo porządny choć 2 a nie 3 grupowy kontroler lamp (czemu 2??- na złość użytkownikom??). sporo innych, acz niekoniecznie specjalnie przydatnych, bajerów. Dobra kompresja RAW. Ogólnie największą zaletą jest większa rozdzielczość i na tym właściwie można byłoby skończyć.
Wady:
Pierwsze rozczarowanie to energożerność sprzętu. Zużycie to jest przedziwne - przy szybkich seriach zdjęć można na baterii zrobić 250 - 400 zdjęć i to nawet używając flesza np.w trybie C (comander). Niby więc nieźle. Ale jeśli pozostawimy aparat włączony (oczywiście ze zgaszonym wyświetlaczem i bez podświetleń) to po 4 godzinach bateria jest pusta! Między seriami zdjęć więc obowiązkowo trzeba aparat wyłączać ale nie zawsze jest to przecież możliwe...Wygląda jakby temu sprzętowi było obojętne czy pracuje czy nie. wystarcza na 3-4 godziny pracy. . Można oczywiście kupić 3 zapasowe akumulatory ale ponieważ nie ma zgodności w górę z D 70 to trzeba wydać na to 600 zł. Jakimś rozwiązaniem jest też doczepiany adapter z akumulatorami R6 ale zwiększa to istotnie wagę aparatu... Drugą równie poważną wadą jest to, że jest to sprzęt wolny. Bardzo wolno podnosi się lustro a przy pracy z dedykowanymi lampami (mam 3 lampy- sb 800 i 600) czas zwłoki do błysku jest wprost nie do wytrzymania i to nawet w trybie Comander. Innych większych wad nie widzę
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Tradycyjny - Sinary, Linhof Master Technika, Hasselblad Cyfrowy - kilkanaście aparatów począwszy od MAVIC-y Oświetlenie - generatorowe, kompaktowe, lampy błyskowe Sb 800 i SB 600, żarowe - Griven
Podsumowanie:
Ogólnie rzecz biorąć po entuzjastycznych recenzjach i opiniach przeżyłem dość spore rozczarowanie - nie zmienia to faktu, że i tak d 200 bym kupił. Żeby więc zaoszczędzić Wam też takich odkryć pozwalam sobie na te krytyczne uwagi.- z pewnością można tym aparatem zrobić świetne prace. Ale taki cud to na pewno nie jest!!! Życzę udanych zdjęć niezależnie od sprzętu jaki kupicie. Pozdro

 

  autor: nowakjacek
  21-03-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Nikon D200 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję cyframi od 6 lat. Szeroki zakres tematyki - od fotografii prasowej i reporterskiej , przez zdjęcia studyjne , do fotografii podwodnej.
Zalety:
Aparat b.dobrze leży w dłoniach a jego waga nie męczy przy dłuższych sesjach ; jest też na tyle ciężki , by zapewnić optymalną stabilność przy robieniu zdjęć. Wszystkie niezbędne do "życia" funkcje , ma wyprowadzone na zewnątrz i optymalnie rozrzucone po korpusie. Wklepanie w pamięć(własną) rozmieszczenia przycisków funkcyjnych i ich zastosowania , to góra 2,3 godziny. Sterowane przyc. zew. funkcje , można również ustawiać z poziomu menu , które jest niewiarygodnie rozbudowane z możliwoscią definiowania własnych ustawień. Jest 5 banków ustawień do zapisania własnych ustawień w zależności od preferowanego trybu i miejsca fotografowania ; zamiast ustawiać nowe parametry po zmianie miejsca gdzie robimy zdjęcia , przełaczamy się między bankami ustawień. Bdb. system uszczelnień , chroniący przed deszczem , bryzgami H2O , kurzem i piachem. Wbudowana lampka błyskowa ; możecie jej obecność wyśmiewać , ale b. się przydaje . Szybkość uruchamiania aparatu i reakcji migawki na naciśnięcie spustu , jest natychmiastowa. Duży , wyraźny wyświetlacz LCD do kontroli wykonanych zdjęć z możliwością wyświetlania histogramu RGB i dla każdej składowej oddzielnie ! Podświetlany górny wyświetlacz LCD z parametrami ustawień . Szybkostrzelność definiowalna indywidualnie od 1-5 klsek. Aparat na bierząco opróżnia bufor i umożliwia dalsze cykanie zdjęć.Zakres czułości 100 - 800 , uwalnia robiącego zdjęcia od zajmowania się przełącznikiem ISO ; w wyższych czułościach , w zależności od rodzaju zdjęć definiujemy sami stopień redukcj szumów ,które przy ISO 1600 są widoczne , ale nie dokuczliwe i mają charakter analogowy- ziarno jest monochromatyczne i b.równo rozłożone w kadrze.
Wady:
Jesli można to uznać za wadę , to aparat ma tendencję do niedoświetlania . Jeśli nie chcemy korygowac zdjęć w kompie ( co się raczej nie zdarza :) trzeba delikatnie prześwietlać zdjecia . Mimo bdb. rozpiętości tonalnej , ostrość i kontrast nie określiłbym mianem brzytwy ( opisuję rezultaty pracy przy ustawieniach fabrycznych)Konieczne jest zdefiniowanie własnych ustawień , co zdecydowanie poprawia rezultaty. Do środkowego przycisku w wybieraku krzyżowym , trzeba podchodzić baaardzo prostopadle . Deklarowane przez Nikona 1800 zdjęć na jedym naładowanym akumulatorze , należy włożyć między bajki ; średnia z różnych warunków użytkowania , rodzaju zdjęć - JPG,NEF- i podpinanego sprzętu , to ok.320 zdjęć. Dla porównania w trybie Fine JPG , na 2Gb kartę zapisuje się 226 zdjęć przy max. ustawieniu wielkości pliku.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Olympus C 40-40 , KM A2 , Nikon 5600 , Nikon D70, Minolta D7
Podsumowanie:
Przy w miarę akceptowalnej cenie , dostajemy do ręki kombajn fotograficzny , którego ustawienia możemy dopasować do własnych potrzeb w zakresie prawie nieograniczonym. Zdecydowanie wart jest tej ceny i z czystym sumieniem mogę Go polecić. Aparat nie robi zdjęć IDEALNYCH w moim przekonaniu , dlatego za zdjęcia jest tylko 9.

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.