Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu g?ówne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Nikon D300      recenzje (25)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Nikon

Nikon D300


wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
producent : Nikon
recenzje : 25
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowaW zale?no?ci od obiektywu
obiektyw/przysłonaW zale?no?ci od obiektywu
matryca/pikseli13.1
ISOod 100 do 6400 w skoku 1/3, 1/2 lub 1 EV
czasy migawki30 s - 1/8000 s, Bulb
LCD3-calowy
karty pamięciCompact Flash Type I lub II




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 25 recenzji


  autor: kadziu55
  email widać po zalogowaniu
  05-10-2012
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje g?ownie portrety i krajobrazy. Mam pytanie, jak? najwi?ksz? kart? obs?uguje Nikon D300? Pytam dlatego, ?e kupi?em kart? 16GB i na panelu kontrolnym mam [999] zrobi? jedno zdj?cie i mam ju? [998] niezale?nie od wielko?ci i formatu.
Zalety:
Fantastyczny sprz?t, migawka, przys?ona s? pod r?k?, bardzo dobry sprz?t pod wzgl?dem cena/jako??
Wady:
Póki co nie widz?.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Plecak Lowepro Flipside 400AW Statyw HAMA Traveller Compact PRO
Podsumowanie:
Rewelacyjny sprz?t do zabawy!

 

  autor: Malik
  email widać po zalogowaniu
  02-07-2012
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Wszystko
Zalety:
brak
Wady:
?aden
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Super !
Podsumowanie:
Uwielbiam

 

  autor: drooo
  email widać po zalogowaniu
  17-04-2012
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografi? zajmuj? si? od kilkunastu lat (g?ównie fotoreporterka w dzienniku prasowym)
Zalety:
ponadprzeci?tny znaczy dobry pomiar ?wiat?a (dobrze radzi sobie z kontrastami wybieraj?c pó?tony), bardzo dobry autofokus (zw?aszcza dobrze wypada pe?en automat z ,,dobiegaczk?", na meczu pi?ki no?nej tylko 2 zdj?cia automat nie trafi? z ostro?ci?), intuicyjna obs?uga (najbardziej przydatne funkcje wyrzucone na obudow? aparatu w formie przycisków), wygodny w trzymaniu, do?? ci??ki (plus!!! bo z ?apy mo?na robi? na d?ugich czasach bez obaw, ?e fotki wyjd? poruszone), nie razi ziarno przy wysokich czu?o?ciach
Wady:
niby uszczelniony, ale brudzi si? (chocia? przyznam, ?e nie ma lekkiego ?ywota), wysoka cena osprz?tu (z lamp? SB-900 i nawet kitowymi szk?ami robi si? co? ko?o 10 tysiaków)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
zenity (TTL, 11 XP), minolta 5 Dynax, jakie? Canony serii is (kompakty), Canon G3 (o ile mnie pami?c nie zawodzi), Nikon D70 (straszny!!!) i D80
Podsumowanie:
dobry stosunek jako?ci do ceny, cho? oczywi?cie ta druga mog?aby by? ni?sza, ale w sumie za t? kwot? przyzwoicie pracuje si? tym aparatem (o ile pami?tam wyczyta?em, ?e w D300 naupychali troch? ?rodka ze skrzynek z wy?szej pó?ki i to daje efekty)

 

  autor: Bartek
  19-03-2010
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amatorsko od 4 lat. Od roku w szkole fotograficznej. Interesuje si? fotografi? reporta?ow?, makro, studyjn?, artystyczn?, i in.
Zalety:
1. Wyborna jako?? obrazu, m.in. dzi?ki ?wietnemu WB. Wysoka jako?? detali w widoku 100% 2. b dobry pomiar ?wiat?a - ?wietny pomiar i ustawienie ekspozycji (brak dziur). 3. Szybko??, ?adnych spowolnie?, do 8 klatek na sekund? (a wi?c ?wietny do sportu). Szybkie przegl?danie i powi?kszanie zdj??. 4. ?wietny korpus. R?koje?? inna i lepsza ni? w D100. Mocna obudowa, przyjemne gumy. Du?e przyciski i ich usytuowanie zwi?kszaja komfort pracy. Ogromny ekran LCD i bardzo dok?adny - prawie milion pikseli!!, wida? szumy ISO. Du?y górny wy?wietlacz. Profesjonalne mocowanie paska :) 5. Niskie szumy na wysokich warto?ciach, trzy stopniowa regulacja redukcji. 6. Funkcjonalno??, mnóstwo ciekawych i przydatnych opcji, np. d-lightening, wielokrotny kadr, komentarz do exif, balans kolorów, regulacja szybko?ci migawki, masowe usuwanie wybranych zdj??, auto-iso. 7. AF, szybki i sprawny. 51 punktów. 8. Wizjer, jasny, pokrycie 100%. W ?rodku wida? tak?e warto?? ISO i rodzaj pomiaru ?wiat?a. 9. Czyszczenie matrycy.
Wady:
1. Live view to bajer 2. Przycisk AF-ON nie potrzebny. 3. Szumy wida? na najni?szych warto?ciach (zw?aszcza w cieniach) 4. Do przycisku funkcyjnego mo?na przypisa? tylko kilka wybranych przez producenta funkcji. 5. Brak automatycznego tworzenia katalogów wed?ug daty.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
1. Kompakty. 2. Nikon D70 3. KM Dynax 5d 4. KM Dynax 7d 5. Nikon D100
Podsumowanie:
Aparat pó?profesjonalny, zbudowany w oparciu o D3. Dzi?ki wysokiej jako?ci zdj?? retusz jest szybszy i prostszy (je?li robimy zwyk?e zdj?cia, wr?cz niepotrzebny). Naturalnie przeznaczony dla bardziej ?wiadomych i wymagaj?cych fotografów. Warty swej ceny. Nie wymieni?bym na Canona, nawet na 5d.

 

  autor: neooo
  11-12-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
G?ównie fotografia ?lubna, ale aparat mam zawsze przy sobie ;)
Zalety:
do?? niskie szumy, szybki AF, egronomia, ?wietna jako??zdj??
Wady:
odklejaj?ce sie gumki (moje aparaty maj? po ok 35K zdj?? ka?dy i w ka?dym to samo!), i szkoda ?e to nie FF, brak kr?cenia filmów :D
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
aktualnie mam 2xD300, a mia?em ju? chyba prawie wszystkie lustra nikona poni?ej D300...
Podsumowanie:
?wietny aparat, tylko szkoda ?e format DX odchodzi powoli do lamusa

 

  autor: HejoxD
  email widać po zalogowaniu
  07-12-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  2
ocena globalna :  8
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Hejo xD
Zalety:
HejoxD
Wady:
Hejo xD
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Hejo xD
Podsumowanie:
Hejo xD

 

  autor: pentax83
  04-06-2009
  liczba ocen: 3
  średnia ocen: 8.7
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Cyfrówk? fotografuje ju? lub albo dopiero 4 lata, wcze?niej lustrzanym analogiem Praktica LT Super. Pracuje jako fotorekorter, ale zawodowstwo to jeszcze nie jest, bo nijako utrzyma? si? ze zdj?? jeszcze nie mog? tak jakbym chcia? :)
Zalety:
Bardzo dobra jako?? zdj??, prosty w uzytkowaniu, wysoka ergonomia. Jako?? wykonania naprawd? fantastyczna. Niskie szumy i szybki autofokus (po wgraniu nowego softu 1.10 jeszcze szybszy)
Wady:
Nijako nie stwierdzilem, ale to chyba dobrze :)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Pentax k10d, Pentax k100d, Praktica LT Super, Zenitx 12XP
Podsumowanie:
Najleprzy w cenie do 6000 z?, naprawd? bezkonkurencyjny, a mam do dyspozycji wiele sprz?tu od swoich znajomych i wspó?pracowników. Dlatego trzech z nas ma w?a?nie ten model Nikona :) Sample dost?pne na miom http://www.fotograf-zawiercie.pl

 

  autor: Remik
  email widać po zalogowaniu
  26-12-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? pó?zawodowo od ... lat. G?ównie fotografia ludzi, krajobrazów i architektury. Du?o mniej (próby) makro.
Zalety:
Doskona?y du?y wy?wietlacz o du?ej rozdzielczo?ci, niski poziom szumów (nawet 3200 ISO mo?e by? u?ywalne), uszczelnienia i dok?adno?? wykonania (nic nie odstaje, nie skrzypi itp.), mocny magnezowy korpus, funkcja doprecyzowania AF (problemy z FF/BF przechodz? do historii), ogromne mo?liwo?ci w zakresie ustawiania balansu bieli, mo?liwo?? stosowania profili kolorystycznych z modeli z wy?szej pó?ki, du?a wytrzyma?o?? migawki (150 tysi?cy cykli), du?a szybkostrzelno?? (do 8 kl/s), intuicyjne menu i rozplanowanie przycisków na korpusie, ?wietna wspó?praca z manualnymi obiektywami (pe?ny pomiar ?wiat?a i wykorzystanie trybów P,A,S,M). Doskonale wywa?ony aparat, praca z gripem jest bardzo przyjemna.
Wady:
brak os?onki na gor?c? stopk? w zestawie (w D80 taka os?onka by?a, by? mo?e konstruktorzy Nikona doszli do wniosku ?e u?ytkownicy d300 w ogóle nie odpinaj? lampy z body?), brak uchylnego LCD, dziwne rozwi?zany LiveView . Zmuszanie u?ytkownika do wydania ponad 1000 z? aby móc korzysta? w pe?ni z 8kl/s (testy dowiod?y ?e sprz?towo d300 nie ma ?adnego problemu z utrzymaniem tej pr?dko?ci i bez gripa z EN-EL4 na pok?adzie), brak u?ytecznego ISO 100 (tryb LO ma tendencje do prze?wietlania jasnych partii obrazu, a dla fotografów studyjnych brak ISO 100 to do?c powa?na wada).
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Wcze?niej korzysta?em z Nikonów: d40/d80, Canonów: A510, SX100IS, S3 IS, S5 IS, EOS 300D i EOS 350D, oraz dziesi?tek kompaktów róznych firm. D300 to aparat pó?profesjonalny, polecam ka?demu maj?cemu poj?cie o fotografii, kto szuka jako?ci zdj?c bez kompromisów, za przyzwoit? cen?. Nie polecam raczkuj?cym amatorom, mnogo?? funkcji w d300 mo?e przera?a?, a sam proces personalizacji menu i ustawie? mo?e zaj?? wieki.
Podsumowanie:
Reasumuj?c to doskona?y aparat, wart swojej ceny (która obecnie sporo spad?a). Doskona?a alternatywa dla fotografa z ograniczonym bud?etem nie potrzebuj?cego pe?nej klatki.

 

  autor: SKRWL
  01-10-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? zawodowo, cho? zdecydowanie wole sztuk? dla sztuki. Niestety, za takow? nie p?ac?;)
Zalety:
Mój wierny Nikon. Taki jak zawsze. Doci??ony MB-D10, solidny, magnezowy stop. Wcale nie musia?em czyta? instrukcji, aparat osobi?cie przedstawi? swoje najwa?niejsze funkcje. Wszystkie by?y dok?adnie pod palcami. Sytuacja- angielski shower, gotycka katedra. Zadanie- uchwyci? wszystkie szczegó?y. Z aparatu kapa?a woda, a mimo tego nie zawiód?. Znakomity AF, niesamowicie precyzyjny. Nie dajcie si? zwie?? malutkiej lampce- jest bardzo czu?y.
Wady:
Dost?pno?? na rynku sprawia, ?e nied?ugo zyska ?atk? sprz?tu weselnego z przypi?t? ?mieciowat? Sigm?...
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Sporo tego... Nikon i Canon przede wszystkim.
Podsumowanie:
Bardzo dobre, niezawodne narz?dzie. Szkoda, ?e koledzy, zamiast koncentrowa? si? na zadaniach w pracy, prze?ciguj? si? w redukcji szumów i czytaniu instrukcji. No i oczywi?cie przekomarzanie pod nikiem na forum... Na miejscu niektórych nie przyznawa?bym si? do trzydziesto letniego sta?u pracy.

 

  autor: andrzej s. stanis?awski
  email widać po zalogowaniu
  15-09-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Zajmuj? si? fotografi? od ... lat. Równiez zawodowo a ostatnio g?ównie zawodowo. Mia?em wystawy i ....
Zalety:
Jako?? wykonania z uszczelkami w??cznie. ?atwo?? dost?pu do wszystkich funkcji. Najwa?niejsze przyciski wyrzucone poza menu. Ogromne mo?liwo?ci za takie pieniadze. Mo?na ustawi? co tylko sie chce, tylko trzeba chcie?. Doskonale radzi sobie z na?wietlaniem przy du?ych kontrastach.
Wady:
My?l?, ?e najwieksz? wada jest konieczno?? przeczytania instrukcji ! Mozliwo?ci tego aparatu s? ... ogromne. Niestety tego trzeba sie nauczy?, a nauka jest w ... instrukcji. Po smutnych doswiadczeniach z inn? mark? nie widz? wad ... A jak ktos pisze o wadze to proponuj? Fiata 126 zamiast Mercedesa ... du?o l?ejszy.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Od Druha poprzez Zenita, Olimpusa, Minolt?, Canona 450D, Canona 30D a? doszed?em do celu
Podsumowanie:
Jak chcesz mie? dobra puszke to polecam gor?co. Obiektywy to odr?bna sprawa, ale nawet te do 2000 zdaj? doskonale egzamin. Sprawdza sie w trudnych warunkach. Doskona?a jako?c na wysokim ISO. Ma?e szumy. Zrobiony dla cz?owieka a nie jako dzie?o sztuki.

 

  autor: Ali
  28-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  3
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  7
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Do osoby Earlich
Zalety:
"Ekspozycje ustawia niekonsekwentnie 3 zdjecia pod rzad kazde moze wyjsc inne."- ?? Ty wiesz jak w ogóle dzia?a pomiar ekspozycji? ;-) Jak tego nie wiesz to pewnie i trybu manualnego nigdy nie u?ywasz Ali;-) PROBLEM W TYM ZE TO NIE MOJA OPINIA CZ?OWIEKU PATRZ DOK?ADNIE KTO CO NAPISA? !! JAK DZIA?A POMIAR EKSPOZYCJI WIEM DOK?ADNIE TAK SAMO JAK U?YWAM TRYBU MANUALNEGO I ?WIAT?OMIERZA GOSSEN STARLITE CZASEM SEKONIC (WIESZ CHOCIA? DO CZEGO TO JEST MONDRALO I JAK TEGO U?YWA??)
Wady:
XXX
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
XXX XXX
Podsumowanie:
WIEM ?E NIC NIE WIEM, ALE S? TACY CO NIE WIEDZ? ?E NIC NIE WIEDZ?

 

  autor: Earlich
  27-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Do Henryka
Zalety:
D?ugo si? powstrzymywa?em aby nie zareagowa?- nie uda?o si?. Czyta?e? recenzje Ryszarda? Jakby tak wygl?da?y wszystkie recenzje- NIKT BY NIE KUPI? ?ADNEGO aparatu ;-) Bo ten za ci??ki, bo ten zapusty, bo ten ma minimalne ISO a? 200 ;-) NAWET jakby kto? mia? kupi? w ciemno Nikona D300 to czy by zrobi? ?le? Przecie? nie namawiam na kupno Samsunga(ma?pki) czy jakiego? kitu. "jak niebezpieczne jest sugerowanie si? przy kupnie opiniami w takich miejscach" TAK, zgadzam si?, dlatego te? napisa?em sprostowanie do tych recenzji. Bo te recenzje nie s? w ?adnym stopniu recenzjami godnymi do poczytania dla kogo? kto chce kupi? dobr? lustrzank?. Ja napisa?em szczerze jak jest. A oceny 10? A podasz mi lepszy sprz?t w cenie nawet o 2000z? wy?szej? Na koniec powiem: naucz si? pisa? po polsku... "recenzentuw". I na jakiej podstawie dajesz oceny do sprz?tu, którego w ?apkach nawet nie mia?e?? Bo poczyta?e? w necie profesjonalisto? ;-) PS. Sony by? moim pierwszym aparatem, w którym mog?em nastawi? r?cznie ISO st?d dowiedzia?em si? co to jest profesjonalisto ;-)
Wady:
Znalaz?em ju? jedna wad?- za ma?o profilów kolorów si? mie?ci :P
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
-
Podsumowanie:
-

 

  autor: Henryk
  20-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  6
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  7
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje zawodowo canonen MII
Zalety:
Nie mamm obecnie tego aparatu ale znajomy mnie o niego pytal wiec czytam w sieci wszystko na jego temat i trafilem tutaj. Tad z czystej zlosliwosci ;) napisze ze ponizsza recenzje Earlicha pokazuje jak niebezpieczne jest sugerowanie sie przy kupnie opiniami wtakich miejscach- wysmiewa pozostalych recenzentuw od amatorow choc maja bardziej konstruktywne spostrzezenia niz on. Na koncu pisze ze pojecia iso itp. zalapal dopiero na aparacie sony H2- czlowieku woglle nie powinienes recenzi pisac. Wystawienie przez ciebie samych 10 wiele tlumaczy. Przeczytalem tez recenzje Ryszarda ktory twoim zdaniem nic nie rozumie. Czytajac jego recenzje czlowiek przynajmniej sie zastanowi twoja popchnie go w ciemno w kupno aparatu bo przeciez same 10 i najlepszy na swiecie- bzdur bys chociaz nie pisal.
Wady:
nie mam tego aparatu.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
siedze w systemie canon od 30 lat
Podsumowanie:
Z tego co przeczytalem w sieci la potrzeb znajomego warto sie temu aparatu przyjrzec.

 

  autor: Earlich
  email widać po zalogowaniu
  16-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od kilku lat. Interesuje mnie fotografowanie przyrody, pejza?e, fotografia nocna, makrofotografia a tak?e fotografowanie niekonwencjonalne(HDR, Malowanie ?wiat?em)
Zalety:
Postanowi?em si? wypowiedzie? bo szlag mnie bierze, jak czytam recenzje niektórych "fotografów". B??dy pope?niane przez owych recenzentów tak?e wymownie ?wiadcz? o ich zaawansowanym rozwoju. 1. Po pierwsze jak mo?na opisywa? wadliwy produkt i ocenia? go na podstawie wady fabrycznej?(Ryszard) Korpus jest USZCZELNIANY. Sprawdzony cho?by przeze mnie w warunkach bojowych- ULEWA. Powiem wi?cej- aparat ma prawo spa?? z wysoko?ci i nie ma prawa nic mu si? sta?(co innego z obiektywem). Jako?? wykonania jest wi?c bezsprzecznie 10/10! Wska?cie mi mocniejszy korpus?(porównywalne znajdziemy w odpowiednikach- Olympus itd oraz w lepszych modelach- ale to wci?? TA SAMA TECHNOLOGIA!) Rozumiem sfrustrowanie autora recenzji, ale przecie? to recenzja a nie kó?ko ko?cielne Oaza, gdzie ka?dy ?ali si? jak to jest mu ?le. Wy?ali? si? mo?na w ich serwisie. 2. "Uszczelniony- przy takiej liczbie guzikow na pewno syw do srodka sie dostanie"- nie, nie dostanie si?. "Ponad 50 pol AF- od kiedy pojawil sie AF uzywam jednego i nie znam zawodowych fotografow ktorzy potrzebuja wiecej niz 1 pole AF- w centrum."- cz?owieku, Ty wiesz w ogóle co to s? te pola AF? ;-) Albo po prostu nie znasz ?adnego prawdziwego zawodowego fotografa ;-) Popytaj reporterów, ludzi fotografuj?cych ?luby, sport- ludzie jest ca?a masa zastosowa?! "Minimalne iso 200- czyli zawodowcy pracujacy na jasnych stalkach 1,2 maja problem."- Doucz si? zanim cokolwiek napiszesz. Lo: ISO 100- w instrukcji nawet takie co? znajdziesz. Z czym maj? problem? ;-) W instrukcji mo?na te? znale?? wystarczaj?ce informacje o wykorzystaniu pól AF i ?ledzenia 3D. Ale có?, potwierdza si?, ?e Polacy nie czytaj? instrukcji! "Ekspozycje ustawia niekonsekwentnie 3 zdjecia pod rzad kazde moze wyjsc inne."- ?? Ty wiesz jak w ogóle dzia?a pomiar ekspozycji? ;-) Jak tego nie wiesz to pewnie i trybu manualnego nigdy nie u?ywasz Ali;-) --- To tyle tytu?em sprostowania. Nie mog?em sobie tego odpu?ci? po prostu. Aparat nie jest dla "niedzielnych fotografów" foc?cych na co dzie? zdj?cia do rodzinnego albumu i u?ywaj?cych trybu A(uto). Szkoda pieni?dzy! Ja fotografuj? hobbystycznie w ka?dych niemal warunkach. Aparat wytrzymywa? kontakt ze ?niegiem, deszczem, upa?em i jak dot?d NIC MU si? nie sta?o. Jakie jeszcze zalety? Za du?o ich aby je tutaj opisa?. Rewelacyjna jako?? zdj??, rewelacyjnie nadaje si? na ?luby(ISO 3200 i zno?ne uj?cia!), prosty w obs?udze a zarazem obfity w funkcje. Definiowanie w?asnych profili kolorów(obróbki) i masa innych rzeczy zaczerpni?tych z lustrzanek profesjonalnych. Aparat uniwersalny w sam raz dla kogo?, kto mia? ju? kiedy? styczno?? z fotografi? cyfrow? i wie co to jest AF, balans bieli czy przes?ona ;-)
Wady:
Trudno mi pisa? o wadach. Aparat mam od grudnia 2007 czyli nied?ugo po premierze. Od tamtej pory w?a?ciwie do samego aparatu(korpusu) zastrze?e? nie mam. Móg?bym opisa? wady obiektywu, ale nie jest to odpowiedni dzia? na to. Dla tego typu amatora, który nie wie co to przes?ona aparat mo?e wyda? si? za bardzo skomplikowany. Po co 51 pól jak kto? taki korzysta z jednego w ka?dej sytuacji ;-) Po co rozbudowany tryb manualny, jak kto? korzysta z trybu auto bez przerwy ;-) Po co takiemu lustrzanka si? zapytam. Wcze?niej mia?em aparat Sony'ego wi?c nie jestem przywi?zany do jednej marki. Mimo wszystko NIE ZNAJDUJ? W NIM póki co ?adnych wad. Do przycisków, menu i reszty zd??y?em si? po prostu przyzwyczai?. Mo?e za wysoka cena... ale by?o warto!
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Uczy?em si? na miernocie z mediona a przed Nikonem mia?em Sony DSC H2- hybryd?. Na nim nauczy?em si? korzysta? z manuala oraz pozna?em wi?kszo?? poj??(ISO itp) fotograficznych. Z przyzwyczajeniem si? do Nikona nie mia?em problemów.
Podsumowanie:
Do logodtp: "ca?kowita liczba pikseli: 13,1 megapikseli"- to prawda i tym si? ludzie sugeruj?, nie mniej jednak aparat ma 12,3 efektywnych pikseli. ISO zaczyna si? od 200 ALE s? tryby: Lo, HI1.

 

  autor: Piotr
  31-07-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  1
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  2
ocena globalna :  5
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? jako hobby, g?ównie miejsca, sytuacje z rodzin? w kadrze. Równie? fotografuj? pod wod? (podczas nie cz?stych wypraw nurkowych).
Zalety:
Nikon D300 to aparat, który wg opisu technicznego cechuje si? dó?? elastyczno?ci? oraz, wg niektórych recenzji (niestety nie mojej), wysok? jako?ci? wykonania w cenie wysokiej ale nie tak wysokiej jak w pe?ni profesjonalne aparaty. Po trzech tygodniach u?ytkowania mimo wielu mo?liwo?ci ustawie? parametrów aparatu (tych trwa?ych {nie zmienianych przy niemal ka?dej fotografii} i zmiennych {dopasowanie do indywidualnej sytuacji ka?dego zdj?cia, ?wiat?o, ruch itd.} obs?uga wydaje si? by? na prawd? prosta (wr?cz intuicyjna).
Wady:
Niestety mój aparat okaza? si? by? egzemplarzem z zanieczeszczon? szybk? wy?wietlacza LCD od wewn?trz aparatu. Wada nie by?a widoczna w sklepie. Dopiero po kilku dniach pracy aparatu w zmiennych temperaturach (praca w s?o?cu na przemian z klimatyzowanymi pomieszczeniami) na szybce wy?wietlacza od wewn?trznej strony aparatu ujawni?y si? t?uste smugi wygl?daj?ce tak jakby kto? próbowa? szk?o ekranu przetrze? niezbyt czyst? szmatk?. Próbowa?em si? skonsultowa? z serwisem Nikona w celu ustalenia toku post?powania (wymiana sprz?tu na nowy, naprawa) ale na ?aden z podanych numerów serwisu przez godzin? nie uda?o mi si? dodzwoni?. Przy wysoko?ci wydatku na Nikona D300 opisana wy?ej wada po??czona z lekcewa??cym stosunkiem osób przedstawiaj?cych firm? Nikon na infolinii oraz brak mo?liwo?ci skontaktowania si? z serwisem Nikona jest w mojej ocenie totaln? kompromitacj? i dyskwalifikacj? firmy Nikon.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Kiedy? Zenit, Praktica. Pó?niej Minolta Dynax 505i. Od kilku lat fotografowa?em zaawansowanym cyfrowym kompaktem Olympusa C 5050 zoom ze sta?ym obiektywem z du?ym otworem przes?ony F1.8.
Podsumowanie:
Po wyczerpaniu mo?liwo?ci technicznych mojego poprzedniego aparatu cyfrowego chcia?em kupi? aparat naprawd? dobry, który pozwoli?by mi rozwija? moje hobby przez wiele nast?pnych lat. Rozwa?a?em ró?ne firmy (Canon, Olympus, Sony, Pentax) jednak opisane cechy Nikona D300 po??czone z cen? oraz renom? Nikona co do jako?? wykonywanych zdj?? zdecydowa?em si? ostatecznie na Nikona D300. Jednak moje do?wiadczenie totalnie dyskredytuje firm? Nikon na przysz?o??. Ninestety, na wiele najbli?szych lat jestem skazany na fotografowanie aparatem, za który zap?aci?em pe?n? cen? nowego aparatu a b?dzie to aparat prawdopodobnie rozmontowywany na biurku w zakurzonym pomieszczeniu w w?tpliwym serwisie - gdzie jest kontrola jako?ci firmy Nikon?

 

  autor: Ryszard
  24-06-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  1
jakość wykonania :  5
zdjęcia :  4
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  5
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Pracuje w zawodzie od czasow Leica M6
Zalety:
Nafaszerowany funkcjami ktore 30 lat temu nikomu nie byly potrzebne i bez ktorych do dzisiaj mozna zrobic genialne zdjecia.
Wady:
Za skomplikowany za ciezki. Uszczelniony- przy takiej liczbie guzikow na pewno syw do srodka sie dostanie- skoro w nowych modelach juz jest pod LCD. Ponad 50 pol AF- od kiedy pojawil sie AF uzywam jednego i nie znam zawodowych fotografow ktorzy potrzebuja wiecej niz 1 pole AF- w centrum. Minimalne iso 200- czyli zawodowcy pracujacy na jasnych stalkach 1,2 maja problem. Matryca tragicznie obrabia niebieski i czerwony kolor- na RAW z kazdego szajsu mozna cos wyciagnac, nie o to chodzi. Ekspozycje ustawia niekonsekwentnie 3 zdjecia pod rzad kazde moze wyjsc inne. To jest niedopuszczalne w modelu tej klasy- zaczynam rozumiec cena nie wziela sie z kosmosu.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Uczylem sie w latach 60-tych na systemie nikona teraz pracuje tylko na canonie i zmiany nie zaluje. Mam tez analogi dalmiezowe.
Podsumowanie:
Jak nie masz na co pieniedzy wywalic kup D300. Ja takiego aparatu w zyciu bym nie kupil z powyzszych powodow. Dla mnie aparat ma miec AF w wizjeze informacje o przyslonie czasie i korekcji ekspozycji. To wszystko co niezbedne dla szybkiego uchwycenia momentu. Ironicznie mowiac moje wymagania spalnie canon 400D. Jak ktos napisal NIkon bardziej mesko wyglada- kup jesli do tego ci potrzebny. Ja pokazuje swoje zdjecia nie aparat.

 

  autor: Ali
  30-05-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  3
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  7
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od ok. 20 lat z hakiem, mam swoj? ciemni?, lubi? ekspeymentowa?. Robi? g?ównie zdj?cia reporta?owe, krajobrazy, w trudnych warunkach o?wietleniowych.
Zalety:
Jako?? materia?ów bardzo wysoka, szybki i do?? cichy, przyjemne oddanie barw szczególnie w ciep?ym o?wietleniu w po?udnie ju? troch? gorzej, dobra praca ekranu podgl?du, du?o funkcji wyci?gni?tych na zewn?trz korpusu, wspania?a ergonomia.
Wady:
Niestety wiele sztuk nowych aparatów ma zakurzony od wewn?trz wspania?y ekran 3". Spotka?em si? do tej pory z trzema przypadkami zabrudze? na ok. 5 aparatów które widzia?em. Wada bardzo widoczna w s?o?cu i psuje ca?y efekt "dopieszczonego" aparatu. Trzeba zwróci? na to uwag? przy zakupie. Za to lec? punkty w dziale jako??. Takie aparaty nie powinny opu?ci? fabryki!!!
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Smena 8M, Zenit 122, Canon Eos 1000, Canon EOS 100, Canon EOS 5, Canon EOS 1, Nikon FE2, Nikon F90X, Nikon D50
Podsumowanie:
Jak dobry to aparat czas poka?e. Rokowania ma na t? chwil? super. In?ynierowie z Canona pewnie maj? bezsenne noce...

 

  autor: mch
  13-05-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Witam ! Pierwsze fotki zrobi?em niemieckim wynalazkiem o nazwie KN-35 który dosta?em na I Komuni?, czyli 31 lat temu. Od tego czasu z ma?ymi przerwami zdj?cia robi? zawsze ..... Nikon'a D300 mam od 2 miesi?cy - ok. 7000 zdj?? :)
Zalety:
1. Mnogo?? i ró?norodno?? ustawie?, a co z tym zwi?zane personalizacji aparatu. 2. Ergonomia - rewelacja .... Czyli zarówno kszta?t body, jak równie? roz?o?enie przycisków i ich funkcjonalno?? ... 3. Szybkoszczelno?? ..... 4. CMOS ->> czyli minimum szumów (w porównaniu do poprzedników) 5. Uszczelniona obudowa (wbrew pozorom bardzo istotny parametr eksploatacyjny !!!). 6. Autofokus 51 polowy ze ?ledzeniem RGB - w wielu przypadkach u?atwia ?ycie i pozwala zapomnie? o technicznych parametrach zdj?cia :)) 7. Dobra i powszechnie dost?pna optyka i stosunkowo niskich i korzystnych cenach (w porównaniu do konkurencji). 8. Wszystkie inne nie wymienione, o których w tej chwili zapomnia?em (najzwyczajniej ....).
Wady:
Wady .... Ma?o, jednak s? ..... Przede wszystkim brak ISO 100 (a mo?e nawet 50 ....). Pozosta?e - raczej ma?o istotne wi?c nie warto o nich wspomina? .....
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Du?o tego .... Wspomniany KN-35, Zenity (ró?ne), Olympus Z1, Canony - ró?ne, ostatni EOS 5 (?eby kto? nie my?la?, ?e ze mnie Nikoniarz i mam klapki na oczach :)), Minolta - ró?ne, ostatnia A200, Nikona nie u?ywa?em (sporadycznie po?yczone egzemplarze).
Podsumowanie:
Có? ..... Aparat na pewno nie jest dla niedzielnych pstrykaczy. S?u?y bardo dobrze, ale TRZEBA WIEDZIE?, CO SI? CHCE NIM ZROBI? (!!!). Inaczej mo?na si? rozczarowa? .... Wyposa?ony w dobr? optyk? mo?e zdzia?a? cuda i przynie?? wiele rado?ci. Cena patrz?c relatywnie do oferowanych mo?liwo?ci nie jest wygórowana, wr?cz zach?caj?ca ..... Polecam to body ka?demu, któremu nie wystarcza ju? zwyk?y kompakt lub hybryda i ..... chce si? uczy? na w?asnych b??dach. Nie przera?a go te? brak trybów automatycznych :))))) Inwestuj?c w ten aparat i posiadaj?c troch? samozaparcia mo?na po czasie uzyska? wiele zadowolenia :)))

 

  autor: nowakjacek
  04-05-2008
  liczba ocen: 5
  średnia ocen: 8.8
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Od 8 lat fotografia komercyjna i dla w?asnej przyjemno?ci, rejestrowania rzeczy ciekawych i wa?nych dla mnie
Zalety:
Najlepszy sprz?t jakim mia?em do tej pory okazj? fotografowa?. Prawie nieograniczone mo?liwo?ci personalizacji ustawie?, zró?nicowanie tych?e dla 4 oddzielnych banków, kalibracja ff/bf dla szkie? z tymi wadami, zapis parametrów w puszce dla szkie? manualnych i p?yn?ce z tego korzy?ci, matryca CMOS - nareszcie mniej szumów i sporo innych gad?etów czyni?cych prac? z t? puszk? prawdziw? przyjemno?ci?. Doskona?e uszczelnienia, py?o i wodoodporne
Wady:
Brak kalibrowanej ISO 100, softowa nie jest niestety najlepsza
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Cyfrowe kompakty z ró?nych stajni, lustra Nikona od D70 do D200 i akcesoria systemowe
Podsumowanie:
Sprz?t ze wszech miar godny polecenia nawet bardzo wymagaj?cym u?ytkownikom. Ocena za zdj?cia 9, bo zawsze mo?e by? lepiej, do pozosta?ych kategorii brak zastrze?e? - poza niekalibrowan? ISO 100

 

  autor: Radek Radziszewski
  email widać po zalogowaniu
  06-03-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  8
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografi? zajmuje si? profesjonalnie od dwóch lat. G?ównie fotografia ?lubna oraz reklamowa. Wcze?niej do?wiadczenia z Nikonem D50. Moje prace: www.radziszewski.ovh.org oraz www.radziszewski.eu
Zalety:
Solidne wykonanie u?ywalne (jak na DX) ISO 800-3200, Dobry LCD, korekcja AF. Szybko?? AF i zdj?? w serii.
Wady:
Oddanie kolorystyki mo?e si? nie spodoba? - je?li kto? w jpg pracuje.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
D50, A200
Podsumowanie:
Porz?dny aparat je?li co? wi?cej to tylko 5d lub d3. D200 sporo s?abszy aparat.

 

  autor: renner
  16-02-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Narazie fotografia to tylko dobra zabawa. Staram si? poznawa? rózne techniki.
Zalety:
Aparat zaawansowany technicznie - funkicji jest du?o :) D?ugo si? zastanawia?em nad zakupem ale teraz wiem ?e dokona?em dobrego wyboru.
Wady:
Napewno wad? jest wysoka jak dla mnie cena ale je?eli ma to by? dla kogo? narz?dzie pracy to napewo warto.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Dawno, dawno temu by? to ZENITH. Potem ma?a elektroniczna zabawka Canon S3.
Podsumowanie:
Je?eli pieni?dze nie maj? wi?kszego znaczenia to napewno ten aparat jest dobrym rozwi?zaniem. Ja jestem bardzo zadowolony.

 

  autor: Damian
  11-02-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotograf z zami?owania i wykszta?cenia.
Zalety:
Zawsze fotografowa?em Nikonami i tak zostanie.
Wady:
Co do wad to widz? je ale na tej stronie.Do tych którym si? nie chcia?o dok?adnie spisa? parametrów tej lustrzanki. Tak na pocz?tek: matryca to 12,3 mp a nie 13,1 mp, a ISO zaczyna si? od 200 a nie 100 jak piszecie. Proponuj? sprawdzi? pozosta?e teksty bo takie wpadki to czysta kaszanka i amatorszczyzna.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
?redni i du?y format - Kiev, Combo daaaaaaaawno temu
Podsumowanie:
Tak jak Subaru Impreza STI czy nawet WRX b?dzie zawsze bardziej m?ska od Mitsubishi Lancera Evo tak Nikon b?dzie zawsze bardziej m?ski i zawodowy!!! od Canona.

 

  autor: logodtp
  28-01-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
mo?na powiedzie? zawodowo fotografia reklamowa... mam na my?li jedzonko i wn?trza... poza tym hobbistycznie wszystko
Zalety:
Jako?? wykonania, obs?uga, w ko?cu menu po polsku AF 51 pól - bajka - ogólne nie ?a?uj? zakupu...
Wady:
nie stwierdzi?em
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
pierwszy aparat cyfrowy Pentax (b.dobre foci?), nast?pnie Minolta A2 (pora?ka), po niej Nikon 70s (b. dobry i niezawodny)
Podsumowanie:
jak napisa?em nie ?a?uje zakupu, gdybym mia? jeszcze raz kupowa? to tylko D300 na 96%, pozosta?e 4 procent zostawiam bo gdybym mia? tyle jasy to bym sobie kupi? D3 :), a tak na powa?nie podpisz? sie wszystkimi ko?czynami na TAK dla Nikona D300

 

  autor: anonimowy
  15-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? przyrod?. Szczególnie interesuj? mnie psy.
Zalety:
51 polowy autofokus Szybko?? reakcji Bardzo du?o funkcji Wygodne rozmieszczenie przycisków Wiele szybko?ci samowyzwalacza Du?a gama akcesoriów
Wady:
Nie Widz?
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
premier analogowy i cyfrowy, canon eos 500n
Podsumowanie:
W sumie to SUPER SPRZ?T. Cho? Troch? kosztuje

 

  autor: grudzinsky
  12-01-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Nikon D300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
bawie sie amatorsko od ponad roku. przewaznie fotografuje pejzaz, ale zaczynam bawic sie w reporterke.
Zalety:
duza zaleta tego modelu jest ergonomia i mozliwosc zdefiniowania pod wlasne potrzeby. napewno fajna sprawa jest poprawa AF dla 12 obiektywow, ktora mozna zapisac w pamieci aparatu. podglad na zywo jest fajnym gadzetem. jak na razie nie musialem z niego korzystac. ciekawa sprawa jest z uniesieniem lustra przed zrobieniem zdjecia, eliminuje to mozliwosc poruszenia przy robieniu zdjec z duzym teleobiektywem. napewno jego zaleta jest 51 polowy AF z mozliwoscia zmiany na 21 i 9 pol. szybkostrzelnosc jest wrecz oszalamiajaca :) 8kl/s przy dodatkowej batarii. mozna smialo walczyc z tym aparatem na roznych imprezach sportowych...czulosci ISO, ktore zdecydowanie poprawiaja mozliwosci fotografowania przy slabym oswietleniu. iso 800 jest wrecz idealne. z iso 1600 mozna smialo powalczyc i przy odbitkach 15x21 nie bedzie zadnej roznicy... widac, ze korpus jest pouszczelniany, ale czy aparat jest szczelny to sie dopiero przekonam :) to chyba tyle jesli chodzi o zalety tego aparatu.
Wady:
nie wiem czy mozna to nazwac wada, ale waga wraz z dodatkowym pojemnikiem na baterie (ok 1450g) sprawia, ze aparat moze w wolnym czasie sluzyc za maly hantelek ;)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
analogowa Minolta Dynax5, Nikon D70 i inne...
Podsumowanie:
aparat do najtanszych nie nalezy, ale za te cene Nikon zaoferowal cos co do tej pory bylo osiagalne tylko dla nielicznych. mam tu na mysli model D2Hx. matryca CMOS o duzej rozdzielczosci, solidne wykonanie, ergonomia i latwosc obslugi to duze plusy tego aparatu! D300 wart jest swojej ceny bez dwoch zdan!

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgod? na warunki Regulaminu i Polityki prywatno?ci.