Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu główne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Olympus SP-570 UZ      recenzje (19)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Olympus

Olympus SP-570 UZ


wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
producent : Olympus
recenzje : 19
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowa26 - 520 mm
obiektyw/przysłonaF2.8 - F4.5
matryca/pikseli10,7
ISOAuto,ISO 50-3200,ISO 6400 (technologia BrightCapture, niepełna rozdzielczość)
czasy migawki1/2 s - 1/2000 s
LCD2,7-calowy
karty pamięcixD-Picture Card




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 19 recenzji


  autor: Pawel
  email widać po zalogowaniu
  30-12-2011
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  2
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  7
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Jestem fotoamatorem od czasów szkoły średniej. Fotografuję wszystko w zależności od potrzeb i to co mi się w danej chwili spodobało. Makro, uroczystości rodzinne, rodzina,turystyka, widoki, architektura...
Zalety:
Duży zoom, rozdzielczość, możliwość wykonania zdjęć w zależnośći od własnych ustawień, uniwersalne zasilanie - akumulatorki, baterie (gdy akumulator "padnie" a nie ma w pobliżu możliwości podładowania- miałem taki przypadek), aparat ot taki dla pstrykacza bez szczególnego ukierunkowania tematycznego.
Wady:
Produkt obliczony na krótkie użytkowanie (?). Po trzech latach eksploatacji konieczność naprawy układu zoom-u i przełącznika trybu fotografowania - koszt 490 zł a aparat kosztował ca 800 zł, drogie karty pamięci,mała jasność obiektywu.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Miałem i mam Praktica supet TL,(obietywy "portretówka", szerokokatny,standardowy o jasności 1,8, pierścienie do makro, statyw,lampa) oraz pentacon elektra (półautomat). Niezawodne.
Podsumowanie:
Aparat funkcjonalny ale widać zawodny po krótkim okresie właściwego użytkowania.Może dlatego że to Made in Korea? Drogie i długi okres napraw (nie wszyskie zakłady chciały naprawić -dostęp do części. W sumie niezły lecz oby nie przytrafiła się awaria bo wtedy...

 

  autor: Hiup
  23-11-2010
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od 1983 roku. Główne tematy: architektura, pejzaże, czasem macro. Raz na jakiś czas reportaż.
Zalety:
- dużo funkcji - bracketing - duża rozpiętość zoom - od tele do macro z szerokokątnym dającym lekki efekt rybiego oka - ekonomiczne zasilanie - 2 tygodnie wakacji z jednym kompletem akumulatorów AA - stosunkowo niskie szumy przy zdjęciach nocnych - ręczne ustawianie ostrości - jasny wyświetlacz - dobra ergonomia obudowy - przyzwoite macro - opcja panorama przy oryginalnych kartach xD Olympusa
Wady:
- wolny zoom - problem z ostrzeniem pod słońce - "zajączki" w obiektywie przy robieniu zdjęć pod światło - upierdliwy "Manual focus" - podatny na zarysowania wyświetlacz - blokada zoomu przy nie zdjętej zaślepce i konieczność ponownego 2-krotnego włączenia aparatu - pomimo założenia pierścienia praktycznie niemożliwe stosowanie filtrów (filtr blokuje zooma, a wszelkie efekty psuje automatyka bieli)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
cyfrowe: Olympus C-750UZ, C-760UZ, Sony Alpha 100, Fujifilm Finepix S5200, HP Photosmart 850
Podsumowanie:
Aparat udany, ale nie nadaje się do fotografowania ludzi i obiektów w ruchu. Problemy z ostrzeniem przy słabym świetle (jesienna szarówka) jak i pod światło. Nienaturalne kolory zachodów i wschodów słońca. Szeroki i długi zoom daje spore możliwości w warunkach miejskich i w plenerze. Do tego macro o sporych możliwościach.

 

  autor: lewap
  email widać po zalogowaniu
  21-08-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Makrofotografia, ptaki, portrety, pejzaże. Interesuję się fotografią od wielu lat, ale tak naprawdę bawię się tym od 5 lat tj od czasu zakupu pierwszego aparatu cyfrowego :)
Zalety:
Intuicyjna obsługa, super zoom, łatwa możliwość połączenia obiektywu z konwerterem makro DCR Raynox 250 - dosłownie na wcisk - nie ma potrzeby stosowania przejściówek. Świetne zdjęcia makro i supermakro, a z DCR i przy pełnym zoomie zdjęcia wychodzą jak z obiektywu makro - problemem jest wtedy jedynie mała głębia ostrości, ale to się też da ustawić. Aparat jest świetny. Lampa błyskowa jest bardzo mocna, a możliwości ustawień aparatu są ogromne.
Wady:
Użytkuję aparat kilka miesięcy i większych wad nie zauważyłem. Czasami zdarza się jedynie przyblokowanie zooma, ale wystarczy poruszyć pokrętłem w drugą stronę i się odblokowuje. Prawdę mówiąc obawiałem się tego pierścienia, ale jestem zadowolony z niego. Prawdę mówiąc teraz jak mam okazję mieć w rękach inny aparat szukam podświadomie zooma na obiektywie ;)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Olympus C760UZ, wcześniej głupie jasie i Zenith XP12
Podsumowanie:
Aparat bardzo mi się podoba i świetnie sprawdza w różnych warunkach. Polecam ten sprzęt każdemu średnio zaawansowanemu amatorowi fotografii. Właściwie jest to lustrzanka tylko nie ma wymiennego szkła. Czy jest to wada? Moim zdaniem nie. Nie trzeba nosić ze sobą szklarni a w ciągu kilku sekund można przestawić aparat z fotografowania owada na kwiatku centymetr od nas do fotografii ptaka siedzącego na drzewie w odległości kilku metrów. Czego trzeba więcej?

 

  autor: Tomek
  09-07-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  6
ocena globalna :  8
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od wieeelu lat, a cyfrowo od 2005.
Zalety:
Największą zaletą tego aparatu jest "lustrzankowy" sposób obsługi przy jednoczesnych kompaktowych rozmiarach (mieści się w kieszeni kurtki lub polara). Leży bardzo dobrze w ręce, większość czynności jest wyciągnięta na przyciski i pokrętła, po wciśnięciu OK na ekranie LCD mamy panel kontrolny jak w lustrzance (obraz automatycznie przenosi się na wizjer), gdzie poszczególne parametry np. czułość, czy tryb AF ustawiamy sobie podświetlając je na żółto i zmieniając za pomocą pokrętła sterującego. 4 przyciski są przesunięte na lewą stronę ekranu LCD dzięki czemu np. podgląd zdjęć włącza się bardzo wygodnie. Zoom reguluje się pokrętłem w obiektywie (co prawda elektronicznym a nie mechanicznym, ale po chwili przyzwyczajenia używa się bardzo szybko i wygodnie). Sam ekran też jest b. dobry i wyraźny, zdjęcie powiększa się również (a jakże) pokrętłem sterującym, gdyby ekran był jeszcze odchylany byłby to pod względem ergonomii aparat - ideał. Jest rozpoznawanie twarzy, jest stabilizacja mechaniczna - przyzwoita, choć nie rzucająca na kolana, jest RAW i tryby manualne P,A,S,M, oraz tryb GUIDE gdzie jest fajny bajer z podziałem ekranu na 4 części żeby zobaczyć jakie wyjdzie zdjęcie np. z różnym balansem bieli lub z różną korekcją ekspozycji. Jest dobra wbudowana lampa błyskowa, z możliwością podłączenia zewnętrznej. Jest szeroki kąt 26 mm. Jest funkcja kompensacji cienia, która czasem się przydaje. Aparat super podłącza się do komputera, wystarczy podłączyć kabel USB i sam się włącza i jest widoczny jako dysk przenośny bez konieczności instalacji żadnego oprogramowania i to nawet na Windows 98 (!). Do tego jest duża i szybka pamięć wewnętrzna 47 MB. Używając trybów kreatywnych (P,A,S,M) oraz krótkich i średnich ogniskowych (mniej więcej do połowy zakresu) da się tym aparatem robić naprawdę wysokiej jakości zdjęcia jak na kompakt. Mamy do dyspozycji czułość 64, dającą w dobrych warunkach praktycznie oświetleniowych albo w gorszych przy lampie błyskowej lub bez lampy przy stabilnie zamocowanym aparacie, praktycznie bezszumowe zdjęcia z dużą liczbą szczegółów. Czułość 200 jest całkiem użyteczna, przy 400 szum jest już wyraźny ale nie niszczy drastycznie szczegółowości zdjęć. Zdjęcia mają b. ładne kolory, nie jest przesadzone z ich nasyceniem, kontrastem, ani z nadmiernym wyostrzaniem.
Wady:
Najistotniejszą wadą jest aberracja chromatyczna objawiająca się na krawędziach i bardzo obniżająca jakość zdjęć na długich ogniskowych. Z kolei przy najszerszym kącie 26 mm mamy widoczne zniekształcenie beczkowate, które przeszkodzi nam gdy będziemy fotografować architekturę lub inne proste motywy, ale nie przeszkodzi już np. przy krajobrazie. Wolny zapis na kartach XD oraz nie do końca pewny auto focus w gorszych warunkach oświetleniowych. Duże szumy powyżej czułości 400.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Olympus c-760
Podsumowanie:
Polecam dla osób które potrzebują aparatu o dużych możliwościach i dobrej jakości zdjęć, a np. ze względu na rozmiar nie wchodzi w grę lustrzanka.

 

  autor: Karen
  email widać po zalogowaniu
  22-06-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografia amatorska wszystkiego co się rusza i nie rusza :) od 10 lat.
Zalety:
zoom, pełny manual, możliwość założenia filtrów i konwerterów, czas B i możliwość zastosowania wężyka spustowego,
Wady:
spore winietowanie przy szeroko otwartej przysłonie
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Olympus C-760 UZ, Kodak C613, Minolta X300 i daaaawno temu zwykła "małpka"
Podsumowanie:
świetny na wakacje i wycieczki, nie jest zbyt ciężki więc można wszędzie ze sobą zabrać, duży zakres ogniskowych bez konieczności zmiany obiektywów

 

  autor: jacentycool
  email widać po zalogowaniu
  29-05-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amatorsko wszystkiego po trochu
Zalety:
hmmmm ogólnie aparat rewelacja pomimo paru wad lampa zoom iso nawet 800(obsługuje 1600-3200 nie zalecam) szum jest ale do przyjęcia funkcja rozjaśniania cienia funkcja przez szybę jeszcze można było by trochę pisać wygodne przeskakiwanie miedzy przysłona a czasem (+- koło migawki) wygodne pokrętło do ustawiania przysłony i czasu dużo funkcji i scenerii automatycznych sceny nocne, przez szybę, w pomieszczeniach i jeszcze duzzo więcej
Wady:
Stabilizacja obrazu przy max ZOOM i niskich czasach naświetlania, pod słońce zalecam pełny manual, AF przy max zoomie trzeba czasem nacisnąć 3-5 razy zanim się dostroi mniejsze wady zdjęcia przez szybę tylko z scenerii tryb zdjęć nocnych na manualu słabo(może słaby fotograf :)) zdjęcia pod słońce na auto słabe tu zalecany pełny maual hmmm nie znalazłem więcej, albo nie pamiętam :)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
tu luka nie warto pisać
Podsumowanie:
Opinia jak niżej(opinia 12), Manual pełny jest co prawda trochę denerwuje mnie migawka podana przez producenta 1/2000s w trybie ogniskowej 26 występuje przy przysłonie 4,5 a na zoomie max ogniskowa 520 migawka występuje przy przysłonie 8,przeskakiwanie między czasem i przysłona jest (+- koło migawki), co do stabilizatora zgadza sie na pełnym zoomie przy niskich czasach naświetlania nie sprawdza sie mini czas to 1/60-80 i wyżej, zalecam stosować iso 64 max 100 wtedy zdjęcia są super choć na ISO 800 w nocy też szum jest do przyjęcia, akumulatorki jak pisałem wcześniej SANYO ENELOOP są rewelacyjne mają 2000mA, ale wystarczają jakieś 300-350 zdjęć z podglądem, ---cena może duża ale wart zakupu-- mogę przesłać parę fotek jak ktoś nie wierzy co potrafi OLIMPUS

 

  autor: zuzaj3
  28-05-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od kilku lat wszystko po trochu
Zalety:
Jestem właścicielką Olypmusa od 3 tygodni. SP-570 i jego 20- krotny zoom daje dużo możliwości. Możemy robić wspaniałe zdjęcia z dużej odległości tak by zostać niezauważonym (pomocne przy fotografowaniu dzieci i zwierząt). Piękne zdjęcia w zastanym świetle. Świetne oddanie kolorów. Dobrze radzi sobie przy dużym nasłonecznieniu, nawet przy dużej ilości jasnych kolorów dookoła wyłapuje półcienie. Fajne efekty zdjęć seryjnych. Zaskakująca moc wbudowanej lampy byłskowej i możliwość dołączenia dodatkowej. Róznorodność trybów wykonywania zdjęć np: zdjęcia przez szybę- efekt użycia filtra polaryzacyjnego. Ciekawe efekty przy użyciu trybu zachód słońca- kolory trochę zmienione ale pięknie oddane kształty chmur. Możliwość ustawienia trybu makro i super makro (od i 1 cm).
Wady:
Jeszcze nie do końca zgłębiłam instrukcję obsługi, ale na tym etapie mogę powiedzieć, że nie widzę możliwości pełnego manualu, o którym juz wspomniano. Przy bardzo dużym zoomie zdjęcia wychodzą nieostre. Stabilizacja obrazu nie zawsze działa tak jak powinna, ale w większości jest ok. Jeżeli chodzi o zasilanie to kupcie sobie od razu dodatkowy zestaw akumulatorków, tak dla bezpieczeństwa ;). Wyświetlacz mógłby być bardziej schowany, wystaje około 1 mm ponad powierzchnię korpusu i łatwo jest go zarysować.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Kodak, Canon
Podsumowanie:
Nie zamieniłabym go na żaden inny. Do wszystkich zalet i wad trzeba się przyzwyczaić. Każy ma inne wymagania. Najważniejsze, że można wykonać nim piękne zdjęcia w doskonałej jakości. Nie nosimy ze sobą całej torby z obiektywami wszystko co jest potrzebne mamy pod reką i możemy szybko zareagować widząc ciekawy temat. Polecam zdjęcia wykonane Olypusem mówią same za siebie...

 

  autor: jacentycooll
  email widać po zalogowaniu
  30-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotagrafia Amatorsko od niedawna
Zalety:
Zoom 20x super, zasilanie 4x AA polecam aku SANYO lub ich nowszą generacje zrobiłem na nich 200 zdjęć w tym około 40 z lampą i są jeszcze Full, lampa wbudowana wystarczająca, lekki poręczny dużo programów tematycznych, w tym zza szyby dość ciekawa opcja ale fajna jak robicie zdjęcia z szyby samochodu np. możliwość dopasowania AF manual na pokrętło zoom pokrętło przy wizjerze i przyciski lewo prawo jak kto lubi,ogólnie aparat robi ładne zdjęcia oczywiście trzeba zrobić trochę zdjęć by poznać jego możliwości i nauczyć sie na nim robić jak najlepsze fotki, jeżeli ktoś myśli iż go kupi i będą piękne zdjęcia hmmm to tylko funkcja auto bo Manual trzeba wyczuć, to chyba oczywiste. Bardzo jasny obiektyw od 2,8 do 4,6 na 520 ogniskowej min max 8,0 czas od 15s do 1/200 (I TU UWAGA czas jest 1/200 jest dopiero dostępny przy min przysłonie 4,6). Ogólnie polecam pomimo ceny karta 2GB i aku SANYO nowszej generacji naprawdę fajne kupujesz i są józ naładowane tylko sprawdźcie datę produkcji aby nie były za stare 6m-cy to max jeżeli starsze nie kupujcie ani tych ani innych.
Wady:
ZOOM cyfrowy nie radze go używać szkoda zdjęcia CENA RAW dłuuuugoooo nie używać stabilizacja obrazu przy długich naświetleniach dobra stabilizacja przy czasie min 1/100-150 z niektórych zdjęć jestem zadowolony z niektórych hmm mozna wyrzucić ale mam go dopiero 1 dzień więc po tygodniu można powiedzieć czy warto było wydać kasę :), ale myślę ze warto oddać już nie mogę :)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
hmmm lepiej nie wspominać :)
Podsumowanie:
APARAT warty zakupu dla przeciętnego amatora jak i nie tylko, szybko można nauczyć się jego ustawień pełna automatyka jak i Manual, oczywiście preferuje w manual inaczej kupiłbym jakaś tzw Małpkę, niektóre funkcje lepiej sie sprawdzają niż manual trzeba po prostu wyczuć i zdjęcia będą piękne,można jeszcze długo pisać o jego zaletach bo o wadach raczej mało, bo nic nie jest bez wad ale jest ich malutko, zalet natomiast dużo.

 

  autor: s.mok
  21-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amatorsko od kilku lat.
Zalety:
Bardzo wygodne korzystanie z ustawień korzystając z podglądu i pokrętła. Zmianę dokonuje się b. szybko jedną ręką nie korzystając z pełnego meni aparatu. Zastosowanie typowych akumulatorków paluszkowych zaliczyłbym na plus. Przy naładowanych akumulatorkach a pojemności 2500mAh wykonałem 450 zdjęć z czego około 60% z lampą błyskową - aparat dalej był w stanie robić zdjęcia. Zdjęcia JPG były robione z krótkim czasem kadrowania i bez ich przeglądania co miało pewnie decydujący wpływ na ilość. Zgrabny, zwarty, bardzo wygodna obsługa. Bardzo dobrze pracuje lampa błyskowa i kolorystyka zdjęć z błyskiem.
Wady:
Monitor LCD powinien być schowany. Nawet folia zabezpieczająca jest odrywana przy chowaniu do torby. Powinna być dodatkowa możliwość zapisu zdjęć na innego typu karcie. Brak pilota zdalnego wyzwalania migawki (był taki w C-77UZ). Korekty ostrości, kontrastu i nasycenia mogłyby mieć większy gradient, ale to może być indywidualna sprawa. Ogólna wada OLYMPUSA - zakup aparatu z dystrybucji np. niemieckiej - instrukcja polska nie do zdobycia (tajna)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
IXUS V2, C-770UZ, PS A620
Podsumowanie:
Zdecydowanie polecam dla większości amatorów fotografii.

 

  autor: Tal-Rash
  email widać po zalogowaniu
  18-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografia amatorska od 5 lat
Zalety:
jakość zdjęć, możliwość ustawień, obsługa, waga w sam raz, 10mpix, 20 zoom, czad! Aparat generalnie to poprawiony z podkręconymi parametrami Sp-560 takie mam odczucie po użytkowaniu obu jednak... Szybszy start. Aparat znacznie szybciej od 550 i 560 włącza się i gotowy jest do pracy.
Wady:
W 570 zoom przy obiektywie i na dodatek elektryczny to porażka! Reaguje z opóźnieniem (silniczek zooma), w porównaniu do 560 koszmar!!! Może jest bardziej dokładny ale opóźnienie sekundowe mnie drażni na każdym kroku. Ekran lcd powinien być bardziej wklęsły (schowany w korpusie) tak jest bardzo podatny na wszelkie ryski. No i meniu po prawej i lewej. Do d*py. W 560 całość mamy po prawej daje to pewne trzymanie aparatu lewą i konfigurowanie prawą. Tu trzeba i lewą i prawą naciskać co wydłuża konfiguracje i pogarsza trzymanie no i na koniec zapis. Zapis jest tak wolny że zdążę zjeść obiad. Karta typu M xD nie sprawdza się. WOLNO koszmarnie WOLNO! Przy 10mpix istne piekło. 10 zdjęć seryjnych i 15 sekund aparat jest martwy bo trwa zapisywanie........................trwa.......................................nadal trwa.......................................................................................jeszcze nie skończył.................................................................już uciekło mi kilka dobrych kolejnych ujęć............................................k**wa długo jeszcze?......................................nadal zapisuje...................................a niech to szlak już nie robie zdjęć dziś............................................koniec :)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Olympus C5000 Olympus sp 550 Olympus sp 560 Olympus sp 570
Podsumowanie:
Dla kogoś komu nie potrzebny jest 2x większy zoom i zadowoli się 8mpixelkami polecam 560. Mam wrażenie że 570 został zrobiony na siłę. Chcieli za dużo poprawić i spartaczyli kilka zalet 550 i 560, a wystarczyło dodać 20x zoom 10mpix zostawić wygląd zewnętrzny, obsługę i nie tworzyć wodotrysków typu zoom ala ostrość w lustrzankach.

 

  autor: Tomek
  17-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję na co dzień, raczej nie profesjonalnie ale bardziej niż amatorsko.
Zalety:
Super zoom, mnóstwo możliwości, prosta obsługa, zadziwiająco dobra lampa błyskowa. Raczej nie ma lepszego kompakta.
Wady:
Słaba stabilizacja obrazu przy max zoomie, szumy na wysokim iso i w pomieszczeniach przy świetle sztucznym, często wychodzą rozmyte zdjęcia.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Canon
Podsumowanie:
Najlepszy w swojej klasie.

 

  autor: Jerzyk
  05-04-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  8
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
...fotagrafuję amatorsko od...
Zalety:
Oczywiście że jest pełny manual, ustawienie czasu lub przesłony przełącza się przyciskiem korekcji ekspozycji....ale to pewnie jest napisane w instrukcji.... Generalnie jestem zadowolony z tego aparatu, zwarty, lekki, całkiem niezła optyka, prosta i szybka obsługa, wbudowana lampa bardzo mnie zaskoczyła na plus...
Wady:
mimo wszystko zasilanie, lepszy byłby dedykowany aukumulator, wolne karty xd, brak akcesoriow np. filtra UV, wyświetlacz mógłby być nieco głebiej osadzony zabezpieczałoby to przed zarysowaniami...
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Canony: EOS 300, Ixus Nikony: F75, D70
Podsumowanie:
D70 zabrała córka, Oly prawie całkowicie mni odpowiada ;-}

 

  autor: amator
  04-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amator. Fotografuję wszystko po trochu od 3 lat
Zalety:
Duży Zoom Płynna regulacja ogniskowej na pierścieniu swietnie się sprawdza. Zdjecia wychodzą super!!! Dobra lampa błyskowa Dużo funkcji do wyboru. Zdjecia seryjne powalają swoją ilością,koniec z nietrafionymi ujęciami.
Wady:
Zasilanie fakt słabiutkie akumulatorki 2700 ,lepiej dokupić drugi komplet. Spust migawki za wolny jak na taki aparat.Porównywałem z Canonem S3 jest klase szybszy. Za wolny zapis na kartach pamięci.(trwa kilka sekund) a przy RAW trwa to faktycznie znacznie dłużej.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Nikon Coolpix L10
Podsumowanie:
Myslę że ma więcej zalet niż wad a ilość funkcji powoduje że dobrze się nim robi zdjecia(mozna być kreatywnym)tylko trochę wolna migawka.

 

  autor: Zibi
  02-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od 3 lat. Głównie fotografia rodzinna i krajobraz.
Zalety:
Nareszcie go mam. Trochę drogi ale mam nadzieję że warto.Dużo funkcji których trzeba się nauczyć aby robić szybko ładne zdjęcia.Seria zdjęć przed zwolnieniem migawki robi wrażenie i robi je więcej niż 5.Przytrzymałem paluch dłużej i napstrykał chyba z 30. Filmy nagrywa dłużej niż 1 min (tak pisze w opisach) Ogólnie po dwóch dniach jestem zadowolony ale jeszcze go nie poznałem.Zdjęcia jakie wykonałem (portret,krajobraz)wychodzą ładnie ale w pomieszczeniu używam lampy bo przy większym ISO wychodzą średnio i lekko rozmyte ale z lampą super.Zasięg lampy bardzo dobry. Zoom na pierścieniu działa szybko. Po ustawieniu w opcjach na tym samum pierścieniu ustawiam ręcznie ostrość. Menu bardzo czytelne i raczej intuicyjne.Nie potrafię określić czy go polecam czy nie bo jest to pierwszy mój taki aparat.Jest tu tyle funkcji że połowy jeszcze nie poznałem.W ustawieniach nie potrafię znaleźć tych wszystkich udziwnień o których pisze Olympus ale wszystko przede mną.
Wady:
Przy Zumie na max raczej zdjęcia rozmyte przy stabilizacji.Może na statywie będą ładniejsze.Kupiłem aku 2700 i popstrykałem ok 100 zdjęć i koniec kicha.większość robiłem bez lampy. Wolny zapis na kartę xD a w RAW to już kanał.Po opisach liczyłem na szybszą prace procesora. Jeszcze coś czego nie rozumiem. Olympus pisze o migawce 1/2000 a tu można ustawić max 1/1000 Jeszcze jedna uwaga, nie ma pełnego manualu. Jak ustawiam przysłonę to narzuca mi migawkę a jak ustawiam migawkę to narzuca przysłonę, innej opcji nie ma. Jak ktoś to pojmie niech napisze. Jeszcze jedna uwaga, pokrętło zmiany ustawień (nie zmiany parametrów ekspozycji) nie działa płynnie tylko skokowo co jest mało komfortowe i wymaga większego zaangażowania palca w przestawianie .
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Samsung A5
Podsumowanie:
Starałem się opisać wszystko co zaobserwowałem.Sam czekałem na taki opis.Przechodząc z samsunga A5 na olka 570 to przeskoczyłem kilka klas wyżej i jestem raczej zadowolony.Jak co mnie zaskoczy obiecuję napisać. Jak ktoś sprawdzi tą migawkę i pokapuje dlaczego jest 1/1000 a nie 1/2000 to niech coś napisze bo czuję się nabity w butelkę. Pozdrawiam

 

  autor: crossfeyder
  01-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko. Fotografia przyrodnicza, pejzaże, sportowa, makro itp.
Zalety:
Aparat bardzo dobrze wykonany i świetnie leży w dłoni. Extra zoom oraz regulacja na pierścienu obiektywu. Stabilizacja obrazu radzi sobie naprawdę świetnie. Bardzo dobre zdjęcia i odzwierciedlenie kolorów.Ciekawe programy tematyczne i mnóstwo innych przydatnych ustawień ułatwiających fotografowanie.
Wady:
Jeszcze nie znalazłem
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Samsung, Olympus,
Podsumowanie:
Olympusowi wyszedł naprawdę bardzo dobry aparat.Pierwszy raz jestem naprawdę bardzo zadowolony z zakupu i mogę śmiało powiedzieć, że posłuży mi na długo. Super.

 

  autor: fatman
  email widać po zalogowaniu
  30-03-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od kilkunastu lat. Przyroda, pejzarze, makro.
Zalety:
Zoom jest po prostu powalający i nawet dobrze ostrzy. Antywstrząs radzi sobie nawet z maksymalnym zoomem. Bardzo dobrze wyważony i lekki. Piękne supermakra już od 1 cm. Dużo trybó tematycznych. Nastawa zooma kręcąc obiektywem jest nieporównywalnie lepsza od sterowania W-T.
Wady:
Absolutna porażka jeżeli chodzi o krótki koniec. Domy "walą się" do środka. Bardzo duże zniekształcenia beczkowate przy ogniskowej 26 mm. Ju z od 28 mm jest OK. Długi czas zapisu na karcie xD, ale cóż... nie ma innego wyboru.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Olympus C-3040, Panasonic Lumix FX-7
Podsumowanie:
Bardzo dobry aparat typu "wszystko-w-jednym". Miałem kupic lustrzankę Olka E-510 ale stwierdziłem, że jeszcze nie dorosłem do takiej pracy (noszenie torby i szklarni, zmiana obiektywów, koszty, filtry etc.). Pofocę tym Olkiem rok a potem może lustro :-)

 

  autor: GOBIK
  email widać po zalogowaniu
  26-03-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
FOTOGRAF AMATOR
Zalety:
WSZYSTKIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wady:
BEZ WAD !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
CANON, NIKON
Podsumowanie:
SUPER !!!!!!!!

 

  autor: wolny NEPAL
  26-03-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografia rodzinna, przyrodnicza, sportowa, amatorska od ponad 20 lat.
Zalety:
Ma wszystko co potrzeba w zwartej obudowie. Znakomity zakres ogniskowej, dobra podwójna stabilizacja, mimo dużej ilości funkcji intuicyjne menu. Jak na nie lustrzankę bardzo szybki spust migawki. Zasilanie na paluszki. Sanki do lampy zewnętrznej. Korekta ekspozycji z przycisku, a nie z menu. Zumowanie na pierścienu obiektywu
Wady:
Szumi okrutnie na 1600 (ale w tej cenie, to i tak nieźle)Innych wad przez dwa dni nie znalazłem.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
LOMO,Zenith,Kiew, Nikon 610,Canon 400, Olympus E510,Canon EOS 5,
Podsumowanie:
Znakomity aparat do kieszeni dla podróznika o więkrzych wymaganiach. W małym aparacie rozwiązania godne lustrzanek. Mam go jako drugi do lustrzanki i na razie SUPER.

 

  autor: Jan
  email widać po zalogowaniu
  21-03-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Olympus SP-570 UZ :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od kilku lat. Interesują mnie: makrofotografia, pejzaże, fotoreportaż.
Zalety:
Aż 20-krotny zoom regulowany pokrętłem na obiektywie! Niska waga. Przystępne menu w j. polskim. Szybki autofokus. Bardzo dobre odzwierciedlanie kolorów. Świetnie sobie radzi w trudnych warunkach oświetleniowych. Wbrew pozorom bardzo dobra wbudowana lampa błyskowa. Możliwość bezprzewodowego połączenia z lampą zewnętrzną.
Wady:
Wygląd aparatu z wysuniętą rurą teleobiektywu jest karykaturalny! Aparat w ogóle nie radzi sobie z ostrością w trybie AUTO! Tylko dwa w zasadzie ustawienia jakości zdjęć: Normal i Fine (zalecam oczywiście Fine). Mało skuteczna stabilizacja antywstrząsowa. Zasilanie przez baterie-paluszki
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Minolta A-200.
Podsumowanie:
Pierwsze wrażenia po 2 dniach użytkowania: no cóż, kolejny aparat z pięknymi zaletami i wadami. Nie ma rady, trzeba sobie z tym radzić. Unikać trybu AUTO, ustawić na stałe kompresję na FINE, wielkość zdjęć na 3M, włożyć kartę xD M 2GB, dokupić dobre akumulatorki (2 komplety) oraz ładowarkę i... do roboty. Reszta zależeć będzie od fotografa. Jeszcze uwaga: zoom nie jest regulowany manualnie a elektrycznie - uruchamiając jego napęd przez pokręcanie pierścieniem na obiektywie (zamiast przyciskami na tylnej ściance aparatu). Rowiązanie to jest bardziej poręczne, szybsze i dokładniejsze.

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.