Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu główne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Panasonic Lumix DMC-FZ18      recenzje (22)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ18


wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
producent : Panasonic
recenzje : 22
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowa28-504 mm
obiektyw/przysłonaF2.8 - F4.2
matryca/pikseli8,32
ISOAuto,tryb wysokiej czułości: auto ISO 1600-6400 (niepełna rozdzielczość)
czasy migawki1 s - 1/2000 s
LCD2,5-calowy
karty pamięciSD/ SDHC / MMC




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 22 recenzji


  autor: marta
  email widać po zalogowaniu
  26-12-2011
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuje amatorsko od 3 lat. głownie makro, sceneria.. ten aparat mam od 2 lat.
Zalety:
dobra cena, latwy w obsłudze, lekki, jak dla amatorów, idealny :)
Wady:
szumy, juz od 400ISO, a tak to brak :)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
pierwszy.
Podsumowanie:
tak jak juz mowilam wczesniej, idealny dla amatorow :)

 

  autor: Jars
  email widać po zalogowaniu
  02-03-2010
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Z Foto od 20 lat - własna ciemnia,i początki na smienie później zenit i yashica z aparatami cyfrowymi pierwszy kontakt to canon serie A. Teraz Lumix 18-tka
Zalety:
dobre zbliżenie, dla wszystkich którzy się spodziewają cudów przypomnę to cyfrówka... nie lutrzanka! mimo atrakcyjnego wyglądu ma o wiele mniejszą matrycę od lustra. Jednak jak na cyfrówkę jak rozpisują się inni o niesamowitych szumach - przy poprawnych- ręcznych ustawieniach, zdjęcia robi naprawdę ok! podwójna stabilizacja obrazu hmmm.. tu się zgodzę do naprawdę udanych zdjęć kupiłem statyw.
Wady:
słaba jakość w pomieszczeniu
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
canon, yashica
Podsumowanie:
Rzeczywiście cena w polsce hmmm dołóż stówkę lub dwie i masz lutrzankę. Słaba lustrzanka jest o wiele lepsza od najwyższej klasy cyfrówki.. no taka prawda. to przez wielkość matrycy i nie miliony pikseli ma tu znaczenie. Ja zaryzykowałem ten aparat kupiłem na Allegro sprowadzony ze stanów, aparat był Refabrisched - czyli wrócił do producenta ze sklepu po stwierdzeniu drobnej wady fabrycznej. sprzedawca w USA udzielał 90-dniowj gwarancji ja otrzymałem w PL-30dniową ALE opłaciło się oszczędziłem kilka set złotych a aparat działa bez zarzutu!!!

 

  autor: abacil
  02-12-2009
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 8.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  5
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od około pięciu lat. Focę głównie krajobrazy i przyrodę, inne rzeczy rzadko.
Zalety:
1. wielkie możliwości konfiguracyjne, 2. format RAW, 3. dobry jasny obiektyw, 4. przyzwoite wykonanie, 5. wygodne sterowanie dżojstikiem.
Wady:
1. olbrzymie szumy - aparat nadaje się tylko do robienia fotek w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych albo ze statywu. Brak szumów tylko do ISO 200, potem - jedna wielka porażka, 2. kiepski i zawodny AF przy gorszym oświetleniu, 3. powolny transfer fotek z aparatu, 4. blue band na niektórych zdjęciach. Największą wadę stanowią szumy - po prostu tragedia ! Moim zdaniem właściwości matrycy skutecznie psują wszystkie liczne zalety aparatu.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
canon a510, alpha 300
Podsumowanie:
Do nauki ambitniejszego focenia aparat w sam raz, używany można kupić w dobrym stanie za około 700 zł. Nowego za dwa razy tyle bym nigdy nie kupił.

 

  autor: konwalia7777
  01-12-2009
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko. Głównie zdjęcia o tematyce przyrodniczej. Ten aprat mam od około 2 lat.
Zalety:
Świetny aparat, dość duży 18 krotny zoom sprawdza się, wygodne menu, dobrze wyprofilowany, wygodnie się trzyma. Świetna ostrość jak na tą klasę obiektywu, dobra jakość zdjęć.
Wady:
Szumy, które są dość widoczne od iso 400. Przy najwyższej wartości zoomu zdjęcia mają średnio jakość. Tak poza tym nie znalazłam wad.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Kilka cyfrówek w tym canon
Podsumowanie:
Uważam , że ten aparat jest świetny. Mogę go spokojnie polecić każdemu. Sprawdza się w każdej sytuacji

 

  autor: Andrzej Rutkowski
  email widać po zalogowaniu
  12-10-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  5
zdjęcia :  5
cena/możliwości :  4
ocena globalna :  5
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od 1955.
Zalety:
Nic specjalnie wyróżniającego.
Wady:
Często brak synchronizacji lampy błyskowej.(duchy Kaszpirowskiego)Ostrość zdjęc też nienajlepsza.Reszta może być
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Start, Flexaret, Praktisix,Pentakon,Praktika-cyfrowy:Kodak KCKDT51408669
Podsumowanie:
W sumie jestem zawiedziony.Sądziłem przed zakupem że będzie lepszy.Mój model DMC-FZ18 nr. J7SPO2362.

 

  autor: kwachoo
  email widać po zalogowaniu
  16-07-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografia zupełnie amatorska. Troche makro, scenerii, panoramy i wszystko inne :)
Zalety:
Do zalet trzeba zaliczyć przede wszystkim obiektyw, fajny, jasny no i z zoomem. W niektórych lustrzankach nie ma tylu opcji, ktore się przydają jak w tym aparacie. Dżojstik jest przydatny i wielki ukłon w stronę producenta za to małe coś:) Manual Focus też czasami się przydaje :) Macro od 1cm to świetna sprawa.Budowa korpusu też jest na wielki plus, aparat bardzo dobrze lezy w dłoni, nie jest ani za ciężki ani za lekki po prostu w sam raz:)
Wady:
Co do wad to tylko szum przy iso 400 jest na prawde zauważalny ale w porównaniu z innymi kompaktami/hybrydami to wychodzi najlepiej więc to tylko taka malutka wada, z która da się życ :)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Practica DZC 6.2, Nikon D50, Pentax K100d, sony h9
Podsumowanie:
Podsumowując aparat jest wart uwagi. Świetnie się sprawdza w każdych warunkach. W FZ18 spotkamy wszystko to co w tanich lustrzankach,a nawet więcej. fotografuję tym aparatem już 2,5roku i ani razu mnie nie zawiódł. Polecam go ze szczerego serca.

 

  autor: MADE IN HUNGARY
  15-02-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję Autobusy, głównie w Bielsku-Białej. Zacząłem w 2005 roku.
Zalety:
Duży zoom, bardzo dobra jakość zdjęć, stabilizacja obrazu. Bije na głowę wszelkie kompakty które miałem wcześniej, a dobre zdjęcie da sie zrobić nawet na trybie automatycznym.
Wady:
Szum. Przy ISO > 100 jest już zauważalny. To jest niestety dość uciążliwy mankament.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Wcześniej korzystałem z Fuji Finepix A345 i Sony DSC-S650.
Podsumowanie:
Ogólnie jest to wspaniały aparat, szczególnie ze jest o wiele prostszy w obsłudze niż lustrzanki. Jedyne co może denerwować to szum, ale przy ISO100 nie ma żadnych problemów.

 

  autor: svengips
  27-12-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Pierwsza styczność z aparatem to dzieciństwo i Zenit 12XP ojca, pierwszy mój to Smena 8M, jednak dla dziecka z kieszonkowymi zbyt drogi interes by zobaczyć efekty... Potem długo nic aż do pierwszej cyfrówki Kodak CX6230 i wschodów słońca w jej wykonaniu. HP M415, ale brak zadowolenia :/ Wreszcie obecny Lumix FZ-18
Zalety:
Przede wszystkim duży zoom, oprócz tego ergonomia oraz akumulator ładowany w 2h do pełna (zaopatrzyłem się w drugi taki), jeśli chodzi o filtry to 46mm ciężko dostać w sklepach np. fotojoker ale na internecie dostępne, pasują również ze starych radzieckich kamer. Co do szumów to wszystko da się ustawić i nawet nocne zdjęcia wychodzą po naszej myśli
Wady:
chyba tylko fakt, że ustawienia parametrów w manualu dokonujemy tym samym joyem i w przypadku fotografowania dzikiej fauny brakuje tej szybkości co daje ustawianie drugą ręką pierścieniami na obiektywie
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Cmena 8M, Zenit 12XP, Kodak CX6230, HP M415
Podsumowanie:
Ogólnie to wolę ten aparat niż tanie lustrzanki jakich jest pełno na rynku

 

  autor: Zielok
  email widać po zalogowaniu
  25-12-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od około roku. Wcześniej interesowałem się fotografią. Najbardziej lubię ,,focić" pejzaże i w trybie makro.
Zalety:
Aparat jak za swoją cenę jest bardzo, bardzo dobry. Dobra stylistyka zewnętrzna jak i ,,dusza" aparatu dają znakomite wyniki w fotografowaniu. Ogromny zoom daję znaczną wygodę. Równie dobry na trybach ręcznych jak i automatycznych. Duży wyświetlacz, dobra lampa. Ciekawe innowacje: joystick, rozpoznawanie twarzy (w Panasonicach). Kręci bardzo ładne filmy.
Wady:
Wolne złącze USB (dlatego polecam kartę do bezpośredniego podłączenia pod kompa). Niektóre programy automatyczne źle oceniają scenerię. Brak możliwości robienia zdjęć seryjnych oraz panoramicznych. Szumy na niskich już czułościach ISO (widoczne już przy 400).
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Pierwszy ;]
Podsumowanie:
FZ18 jest dla mnie wspaniałym dzieckiem ze związku Panasonic'a i firmy LEICA. Patrząc po apartach znajomych, mogłem dostrzec prawdziwe piękno fotografowania tego aparatu. Bije na głowę tanie lustrzanki (porównywałem m.in. z tanimi ,,lustrami" Olypusa). Aparat z ręką na sercu mogę polecić każdemu fotografowi, temu rozpoczynającemu zabawę z fotografią, jak i temu doświadczonemu.

 

  autor: cloudbuster
  email widać po zalogowaniu
  09-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od 2 lat. Zrobiłem 8000 zdjęć. Interesuje mnie wszystko. Zwłaszcza grafika na podstawie fotografii.
Zalety:
Ergonomia, szybkość działania. Kiedy ma się go w rękach czuje się profesjonalny aparat. Bałem się jak będzie z dżojstickiem, ale to nie jakiś badziew z komórek-świetnie się nim manipuluje. Pasek na szyje, boski zoom. Dużo funkcji wyjętych na wierzch-nie trzeba szukać w menu żeby wszystko ustawić. Akumulator. Wachałem się czy to aby dobre rozwiązanie, ale czas ładowania przebił wszystko-2 godziny i już pełen! Zróbcie to z paluszkami, gdzie zwykle potrzeba 4 do zasilania takich aparatów.
Wady:
Szum. Niby. Wszsytko do wyregulowania i nawet na nocnych zdjeciach wszystko wychodzi bardzo ładnie. Inne wady to takie głupoty z których śmiać się chce ale jednak są. Za szybko go wypuścili wg mnie. Na przykład: Osłona od portów (plastikowa) łatwo sie otwiera i nietrudno ją uszkodzić. Nawet zwykłą gumka byłaby lepsza. Zgrywam zdjęcia: podłączam usb włączam... "pik pik pik!" prosze zdjąc osłone obiektywu. Po co obiektyw ma się wysuwać przy zgrywaniu? Do zgrywania zdjęć nie wystarczy zasilanie z USB. Musi być w aparacie (naładowany) akumulator. makro od 1 cm owszem, ale patrząc przez wizjer lub wyświetlacz możemy dotknąć obiektem obrazu, i w efekcie mamy bliżej niż 1 cm makro, ale na zdjęcu widać inaczej. Kiedy
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
canon a430, a460, a 570. Czyli nałogowy canoniarz ;).
Podsumowanie:
Generalnie gdybym miał kupować aparat pewnie kupiłbym jeszcze raz ten sam. W proporcji jakość/cena nie ma chyba lepszej oferty na rynku. Zalety przewyższają wady. Wadami są małe niedociągnięcia i szumy, które i tak występują w innych tego typu a nawet droższych kompaktach.

 

  autor: mardomek
  29-07-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko okolo 3 lata, dotychczas zwykla malpka panasonica fx9 interesuja mnie glownie pejzaze makrofotografie i reportaz ;)
Zalety:
Zalet tego aparatu jest mnostwo!!! Zacznijmy od obudowy, jakosciowo dobre wykonana nic nie klekocze nie skrzypi, jedynie guma na gripach moglaby byc bardziej miekka ale to szczegol, wszystkie przyciski na swoim meijscu dobrze rozmieszczone obsluga bardzo wygona rowniez dzieki dzoystickowi za pomoca ktorego latwo zmieniamy ustawienia....Obiekty przy max ogniskowej nie wysuwa sie tak bardzo do przudu jakbysmy sie tego mogli spodziewac co bardzo poprawia komfort focenia...teraz do samego robienia zdjec...stabilizacja, dobra optyka, duzy zoom (nawet przy max zzomie zdjecia wychodza ostre a ich jakosc nie jest gorsza od tych na najnizszym), mnostwo porgramow tematycznych z podprogramem kreatywnym w ktory pozwala na ingerencje w obrebie samego programu tamtycznego, szybko ostrzy, wykrywanie twarzy fajna sprawa i dziala bardzo dobrze ;) zdjecia wychodza bardzo ladne kolory sa dobrze oddane, mile zaskoczony bylem zdjeciami nieba ktore wydawalo mi sie bardzi blade a na fotkach wyszlo super blekitne;)to chyba najwieksze zaltey jest jeszce masa innych ;)
Wady:
Wada bedzie brak ustawienia ogniskowej na pierscieniu i szumy od iso 400 sa dosc duze, ale to w koncu cyfrowka nie lustrzanka wiec w swojej klasie nie odbiega od konkurencji. Narazie wiecej wad jak dla mnie nie posiada uzywam od okolo miesiaca ;) Aha no moze jeszcze nietypowy gwint zeby zamontowac filtry trzeba je najpierw znalezc ale szukajac na allegro czy innych portalach nie ma z tym problemu ;)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
panasonic fx9
Podsumowanie:
Cena do jakosci przekonuje jak najbardziej...z czystym sumieniem polecam ten aparat wszystkim ktorzy potrzebuja sprzetu ktory zarowno zrobi super zdjecia na automacie i dla tych ktrzy chca poeksperymmentowac na trybach manualnych lub polmanualnych. Dobry sprzet za dobre pieniadze!!!

 

  autor: dangrom
  12-06-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko, ale od czasu do czasu lubię pospacerować z aparatem i poszukać ciekawych ujęć...
Zalety:
Prosta budowa, solidne wykończenie, bardzo wygodny w trzymaniu... dużo funkcji i prosta obsługa, świetna jakość dobrze ustawionych fotek...
Wady:
Zbyt zagłębiony spust migawki (może powodować zruszenie ale pewnie kwestia przyzwyczajenia) oraz dość skomplikowana funkcja dołączania info do fotek...
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Nikon Coolpixa, Sony H9 oraz Praktica
Podsumowanie:
Dla mnie aparat jest super, szczególnie ustawienia ręczne i wybór priorytetów przy fotografowaniu a jeszcze rozpoznawanie twarzy też przydatne...no i zoom

 

  autor: gal anonim
  email widać po zalogowaniu
  06-05-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Typowy amator. Zdjęcia robię tylko na imprezach rodzinnych i wyjazdach :)
Zalety:
Duży zoom, dobre wykonanie, ładne zdjęcia, proste menu, opcje automatu dla "leniwych"
Wady:
Jak dla mnie nie ma wad.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
ogólnie cannony
Podsumowanie:
Polecam każdemu kto chce robić ładne zdjęcia bez problemowo.

 

  autor: anonimowy
  16-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje to co akurat mi się spodoba...najwięcej zdjęć z wyjazdów...
Zalety:
aparat mam od tygodnia i ciągle go poznaję...ale strasznie mi sie podoba..na początku miał być FZ-50 ale jak odwiedziłam sklep doszłam do wniosku że jest jak na moje potrzeby za ciężki i za toporny...FZ-18 jest leciutki, dobrze wyprofilowany, ma duży ekran, proste menu (mam po angielsku a i tak kumam)co do zdjęć to rewelka, dużo trybów fotografowania,co też ważne do najważniejszych łatwy i szybki dostęp...no i stabilizacja nawet bez lampy zdjęcia wychodzą czysto...to tak z pierwszych moich obserwacji
Wady:
mam go za krótko żeby coś stwierdzić
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
głównie canony
Podsumowanie:
Polecam, sama długo się zastanawiałam nad wyborem między canonem s5 a panasonikiem, ale nie żałuję naprawdę warto

 

  autor: Marek
  26-01-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od wielu lat. Jednak kiedy w ręce wpadła mi pierwsza cyfrówka - około 3 lat temu - moje zainteresowanie fotografią doznało wskrzeszenia. Teraz fotografuję z nowo odnalezioną pasją i intensywnością. Nie mam ulubionej dziedziny - fotografuję wszystko co mnie interesuje i uważam warte uwiecznienia. Jednak zdecydowanie najwięcej u mnie architektury i pejzaży. Jakoś tak wychodzi ;)
Zalety:
1. CENA/MOŻLIWOŚCI! 2. Rewelacyjny obiektyw LEICA, z optyczną stabilizacją i 18x zoomem! To daje wielkie możliwości fotografującemu. 3. Pełny zakres pogramów - od świetnego "Intelligent Auto" dla wygodnych, leniwych (lub jak dajesz zdjęcie mamie/żonie która o fotografii nie ma pojęcia) i wielu programów tematycznych, po preselekcje czasu/przysłony i pełny manual. 4. Obsługa karty SD/SDHC 5. Akumulator LiIon - starcza na ok. 200 zdjęć (na szczęście Panasonic nie zdecydował się na "paluszki", jak Canon - osobiście wolę mięć naładowany mały lekki zapasowy akumulator niż zestaw 4 akumulatorków AA. No i ładuje się o wiele szybciej. A teoria o wsadzeniu w razie potrzeby zwykłych baterii alkalicznych jest bzudrna - kilka zdjęć i się wyczerpią 6. ŚWIETNY PROCESOR - wbrew powszechnemu mniemaniu obiektyw ma aberracje chromatyczną i geometryczną (przy takich parametrach i takiej cenie-nie mógłby nie mieć, więc i tak uważam że LEICA zrobiła świetną robotę) ale procesor wszystko usuwa w końcowych JPGach. Jeśli nie używasz trybu RAW nie zauważysz jakichkoliek problemów. 7. Dołączony pasek na szyję (a nie na nadgarstek) i osłona przeciwsłoneczna 8. Dekielek zatrzaskiwany (nie spada jak w Powershot S2/S3) 9. Bardzo wygodny joystick do szybkiej zmiany podstawowych nastawów i nawigacji po menu. 10. Tryb RAW - ale tylko dla masochistów albo absolutnych maniaków wyciskania maksymalnych możliwości. JPG w tym aparacie jest tak wysokiej jakości,że większość użytkowników nie da rady osiągnąć takiego samego efektu manipulując trybem RAW. 11. Stalowy gwint do mocowania statywu - nie ma groźby że ulegnie uszkodzeniu. 12. Oczywiście bardzo dobra JAKOŚĆ ZDJĘĆ: dobra ekspozycja nawet w trudnach warunkach, szybki AF (nawet przy słbym oświetleniu), bardzo dobre odwzorowanie kolorów; dostępne sa nastawy parametrów zdjęć w menu aparatu (redukcja szumów, kontrast itp.)
Wady:
Kupując ten aparat znałem dobrze jego wady po przeczytaniu kilkunastu testów w sieci(albo raczej: wiedziałem, czego się spodziewać). 1. SZUM: niestety obecny prawie zawsze i wszędzie. Jego instensywność zależy od ustawień (ISO, czas ekspozycji itp.) i warunków zastanych. Niepotrzebnie zwiększono ilość pikseli w matrycy w stosunku do FZ8. Jeśli fotografować w ISO 100 to szumu praktycznie się nie uświadczy. A jeśli ktoś chce robić wydruki 10x15, będzie mógł swobodnie stosować nawet ISO 800 2. Złącze USB zbyt wolne! Gdzie Hi-Speed? 3. Joystick troszkę za mały 4. Niestandardowe gwinty. Są dwa: jeden na obudowie (tej nieruchomej) obiektywu drugi na samym obiektywie (46mm). Trzeba stosować adapter Panasonica (nie ma go w sprzedaży!), pierścienie dopasowujące albo kupić zestaw filtrów które w 99% do innego aparatu się nie przydadzą. 5. Brak "gorącej stopki" do mocowania zewnętrznej lampy błyskowej (jak w Powershot S5). Przy tak zaawansowanym kompakcie byłaby to bardzo przydatna funkcja. 6. Nie ma przycisku funkcji "playback" tylko pozycja na pokrętle programów - denerwujące. Jest funkcja review - ale sama nazwa wskazuje do czego służy, więc zaawansowanych funkcji tam nie uświadczymy 7. Nie ma programowego usuwania czerwonych oczu - mając funkcję PictBridge nie zawsze będzie czas i ochota aby to poprawiać na komputerze.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
"głupawka" FUJI DL-25, Zenit E, Canon ZXX (35 mm,zoom),Canon Powershot A85/A95/A540/A570 IS, Canon EOS Digital 300D/400D, Nikon D70
Podsumowanie:
Jestem bardzo zadowolony z tego aparatu. Jestem entuzjastą i miłośnikiem zaawansowanych kompaktów, które przy swoich ograniczeniach, w wielu polach - dla mnie - mają przewagę nad DSLR. Żona pstryka na cyfrowych EOSach a ja wolę moje zabaweczki ;) Ma trochę wad - nie jest to aparat dla osób analizujących każdy piksel na ekranie komputera. Nie ukrywam - dla mnie bezpośrednim odnośnikiem jakości jest Powershot A95, który zdjęcia robi świetne - że szumy potrafią dokuczyć. Ale kwestią czasu i wprawy jest nauczenie się panowania nad nimi. Chcesz aparat ze świetną optyką i wielkimi możliwościami w poręcznym opakowaniu - polecam ten aparacik. Kupując rozważałem też Canona Powershota S5 IS, jednak do pierwszej zdrady tej firmy przekonały mnie fioletowe obwódki, które straszą w kontrastowych scenach na tym Canonie.

 

  autor: RMRS
  email widać po zalogowaniu
  26-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Od 2 lat fotografuje amatorsko. Zaczynałem z Canonem A610
Zalety:
Aparat rewelacyjny , wart wydanych pieniędzy, fotografie wychodzą bardzo żywe, ostre, bez szumów. Bardzo przydaje sie zapis zdjęć w RAW, fotki są wtedy rewelacyjne. Obsługa kart SDHC jest miłym dodatkiem i nie martwimy sie o brak miejsca.
Wady:
BRAK :)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
A610
Podsumowanie:
POZDRO

 

  autor: mic
  23-01-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografia amatorska
Zalety:
zalety: duży zakres ogniskowych, z szerokim kątem włącznie, dość sprawna stabilizacja, jasny obiektyw, dobra jakość wykonania, prosta obsługa menu, długi czas pracy na jednej baterii, karty SD SDHC, dwustopniowa regulacja zoomu, w miarę mocna lampa, zapis w RAW, ma najlepszy obiektyw w swojej klasie.
Wady:
wady są mniej więcej takie same jak w podobnych modelach konkurencji; szumy powyżej ISO400 nie do zaakceptowania, problemy z ostrzeniem przy dłuższych ogniskowych, długi czas reakcji po wciśnięciu spustu, poza tym ma tendencję do ochładzania barw, rzadko spotykany rozmiar filtrów 46mm.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
zenit, praktica, canon ps530
Podsumowanie:
Jest to dobry kompromis dla tych którzy nie chcą inwestować pary tysięcy w lustrzankę z kompletem obiektywów a chcą mieć duże możliwości.

 

  autor: zBeer
  email widać po zalogowaniu
  16-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amator, pejzaże, niebo, zdjęcia morskie i oceaniczne, architektura, zwierzaki, ryby płazy i inne gady ;)
Zalety:
Dla amatorów: fantastyczny tryb iA (intelligent auto), stabilizacja obrazu, potężny zoom, i doskonałe zdjęcia makro (robiłem z odległości w której obiektyw dotykał fotografowanego przedmiotu), dobra lampa, dużo trybów tematycznych (zdjęcia z imprez, zwierząt itp.) Dla bardziej zaawansowanych: ISO do 6800 (grrrrubo) mnogość funkcji oraz pełny manual. Niezłe są tryby śledzenia twarzy do 15 sztuk na raz. Max zoom (strzeliłem fotę elementu arch. umieszczonego na wieży katedry z odległości +/- 300m i wyszło szczególaście, bez większych szumów. Ogólnie: szybciutkie zgrywanie zdjęć
Wady:
Mnogość funkcji, zwłaszcza dla kogoś kto "przesiądzie" się ze zwykłej idioten camery. Przy potrząsaniu coś klekocze w środku. Przy zdjęciach arch. o zmierzchu czasem wyłazi szum na niebie. Przy pełnym oświetleniu brak wad.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
to mój pierwszy porządny aparat, wcześniej tylko zorca i smiena :)
Podsumowanie:
Polecam wszystkim którzy choć trochę mają pojęcie o fotografii, bo korzystać w tym aparacie tylko z trybów auto to po prostu grzech. Drzemie w nim niesamowity potencjał który tylko ktoś obeznany jest w stanie w pełni wykorzystać. Zupełnie zielonym odradzam, chyba że niestraszna im lektura 200 stronicowej instrukcji.

 

  autor: marzena08
  13-01-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Interesują mnie fotografie które odzwierciedlają duszę artysty(fotografa).Nie fotografuje amatorsko ale moim marzeniem jest właśnie fotografowanie.
Zalety:
Zakupiłam sobie ten aparat 2 miesiące temu i jeszcze nie zdążyłam zapozanać się do końca z jego funkcjami.Na tyle co go poznałam mogę napisać tylko tyle że jest on świetny i nie kupiłabym już innego:)Ma on stabilizator obrazu który sprawdza się w wielu trudnych sytuacjach.Ma on wiele funkcji z których jestem bardzo zadowolona.Bardzo polecam.
Wady:
nie mam żadnych
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
sony H1
Podsumowanie:
nie mam

 

  autor: Alan
  email widać po zalogowaniu
  12-11-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje w zasadzie wszystko, oprócz ślubów i podobnych imprez.
Zalety:
Dobry dostęp do menu podręcznego. Zapis RAW. Duży zoom przy stosunkowo małych aberracjach. świetna funkcja CUSTOM. Solidnie wykonana obudowa, dobrze sie trzyma w ręku. Wyświetlacz 2,5". Zasilanie, dobra bateria i tani zapas. Świetny manual. Ogniskowa od 28mm, rzadko spotykane w kompaktach. No i jak ktoś lubi robić zdjęcia na auto, to robi wyjątkowo dobre fotki. Ja korzystam prawie zawsze z ustawień manualnych, rzadziej w P. Jeszcze jest sporo fajnych rzeczy, ale ja z nich rzadziej korzystam, więc nie napiszę.
Wady:
Matryca, wielkość fizyczna za mała 2,5" i to stanowczo do 8Mpix.Powinna być 1,8". W zupełności by starczyło 6Mpix. Nie mogę zrozumieć tak bezsensownego posunięcia ze strony Panasonica. Po co te wyścigi na pixele (bez sensu). Szumy właśnie z tego powodu. Można sobie z tym poradzić, ale jest to denerwujące. Zbyt agresywne odszumianie z pokładu aparatu. Powinien być osobny przycisk do przeglądania zdjęć, a nie na kółku trybów pracy. Wolne czytanie zdjęć do komputera.Trzeba mieć czytnik i z niego korzystać.Szkoda, że nie ma obrotowego wyświetlacza. Więcej grzechów nie pamiętam.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Nikon-Lustro analogowy, CanonA60, A80, A620.
Podsumowanie:
Aparat jest świetny, ale żeby robić dobre fotki trzeba sie go naprawdę nauczyć, bo należy do bardzo zaawansowanych kompaktów i robienie nim zdjęć, tak od razu może rozczarować. Mam ten sprzęt od 1,5 miesiąca zrobiłem około 2000 zdjęć. Nie mam żadnych zastrzeżeń do pracy aparatu. Jestem zadowolony i z czystym sumieniem polecam, ale nie polecam początkującym.

 

  autor: Pasikonik
  email widać po zalogowaniu
  17-10-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografia amatorska od kilku lat..zdjęcia makro, portretowe,krajobrazowe,pejżaże itp
Zalety:
Rewelacyjny zoom18x Stabilizacja obrazu Ekran lcd 2,5 bardzo przyjazny System detekcji twarzy Zdjęcia makro Jasny obiektyw 28mm i to w kompakcie :)) mozliwość zapisu w Raw-ie matryca ponad 8mpix bardzo dobre wykonanie dużo zjęc na jednym ładowaniu akumulatora
Wady:
Jak na kompakt w tej granicy cenowej trudno mówić o większych wadach..Pasikonik naprawde się postarał
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Minolta Dimaxe x 20,Canon S3,Fuji 5700,sony h5
Podsumowanie:
Aparat bardzo miły i przyjazny..polecam wszystkim fotoamatorom..Mnie na ten kompakt skłoniła miedzy innymi mozliwośc zapisu w rawie i imponujący zoom..obiektw Leica jest bardzo jasny i doskonale się sprawdza...o działaniu zoomu można troche dłużej podyskutować,ale to chyba zbędne..Jeszcze raz polecam!

 

  autor: Mirek
  07-10-2007
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amatorsko, rodzinnie, wakacyjnie, Panasonica Fz18 mam od 1,5 tygodnia.
Zalety:
Bardzo duży zoom, duża matryca 8Mpx, stabilizacja obrazu.
Wady:
Powolne działanie zooma, Panasonic FZ18 ma niestety pewne problemy ze skutecznym ostrzeniem, wcześniej miałem Canona S2 - wprawdzie jest troszkę lepiej, ale niestety się zdarza, szczególnie jak jest taka dżdżysta pogoda jak dzisiaj, kolejna wada to takie poblaski dookoła kontrastowych elementów zdjęcia (jeśli dobrze rozumiem recenjze aparatówn dpeview to jest to purple firing). W porównaniu do lusztranek powolnie reaguje na nacisk spustu migawki - ale w porównaniu do S2 to duża różnica na korzyść, niemniej jednak robienie zdjęć sportowych pomimo dłuugiego zooma jest trudne i wymaga wyprzedzania faktów.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Canon S2 IS, Olympus E-300
Podsumowanie:
Generalnie na Duży plus. Jak czytam to co napisałem to wychodzi, że ma głównie wady, ale to nieprawda - są to tylko niewielkie niedogodności, które mają znaczenie w wyjątkowych sytuacjach - polecam FZ18 każdemu. Jestem zadowolony, że nie wydałem pieniędzy na nic innego.

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.