Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu g?ówne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Panasonic Lumix DMC-FZ18      recenzje (22)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ18


wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
producent : Panasonic
recenzje : 22
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowa28-504 mm
obiektyw/przysłonaF2.8 - F4.2
matryca/pikseli8,32
ISOAuto,tryb wysokiej czu?o?ci: auto ISO 1600-6400 (niepe?na rozdzielczo??)
czasy migawki1 s - 1/2000 s
LCD2,5-calowy
karty pamięciSD/ SDHC / MMC




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 22 recenzji


  autor: marta
  email widać po zalogowaniu
  26-12-2011
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografuje amatorsko od 3 lat. g?ownie makro, sceneria.. ten aparat mam od 2 lat.
Zalety:
dobra cena, latwy w obs?udze, lekki, jak dla amatorów, idealny :)
Wady:
szumy, juz od 400ISO, a tak to brak :)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
pierwszy.
Podsumowanie:
tak jak juz mowilam wczesniej, idealny dla amatorow :)

 

  autor: Jars
  email widać po zalogowaniu
  02-03-2010
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Z Foto od 20 lat - w?asna ciemnia,i pocz?tki na smienie pó?niej zenit i yashica z aparatami cyfrowymi pierwszy kontakt to canon serie A. Teraz Lumix 18-tka
Zalety:
dobre zbli?enie, dla wszystkich którzy si? spodziewaj? cudów przypomn? to cyfrówka... nie lutrzanka! mimo atrakcyjnego wygl?du ma o wiele mniejsz? matryc? od lustra. Jednak jak na cyfrówk? jak rozpisuj? si? inni o niesamowitych szumach - przy poprawnych- r?cznych ustawieniach, zdj?cia robi naprawd? ok! podwójna stabilizacja obrazu hmmm.. tu si? zgodz? do naprawd? udanych zdj?? kupi?em statyw.
Wady:
s?aba jako?? w pomieszczeniu
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
canon, yashica
Podsumowanie:
Rzeczywi?cie cena w polsce hmmm do?ó? stówk? lub dwie i masz lutrzank?. S?aba lustrzanka jest o wiele lepsza od najwy?szej klasy cyfrówki.. no taka prawda. to przez wielko?? matrycy i nie miliony pikseli ma tu znaczenie. Ja zaryzykowa?em ten aparat kupi?em na Allegro sprowadzony ze stanów, aparat by? Refabrisched - czyli wróci? do producenta ze sklepu po stwierdzeniu drobnej wady fabrycznej. sprzedawca w USA udziela? 90-dniowj gwarancji ja otrzyma?em w PL-30dniow? ALE op?aci?o si? oszcz?dzi?em kilka set z?otych a aparat dzia?a bez zarzutu!!!

 

  autor: abacil
  02-12-2009
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 8.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  5
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od oko?o pi?ciu lat. Foc? g?ównie krajobrazy i przyrod?, inne rzeczy rzadko.
Zalety:
1. wielkie mo?liwo?ci konfiguracyjne, 2. format RAW, 3. dobry jasny obiektyw, 4. przyzwoite wykonanie, 5. wygodne sterowanie d?ojstikiem.
Wady:
1. olbrzymie szumy - aparat nadaje si? tylko do robienia fotek w bardzo dobrych warunkach o?wietleniowych albo ze statywu. Brak szumów tylko do ISO 200, potem - jedna wielka pora?ka, 2. kiepski i zawodny AF przy gorszym o?wietleniu, 3. powolny transfer fotek z aparatu, 4. blue band na niektórych zdj?ciach. Najwi?ksz? wad? stanowi? szumy - po prostu tragedia ! Moim zdaniem w?a?ciwo?ci matrycy skutecznie psuj? wszystkie liczne zalety aparatu.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
canon a510, alpha 300
Podsumowanie:
Do nauki ambitniejszego focenia aparat w sam raz, u?ywany mo?na kupi? w dobrym stanie za oko?o 700 z?. Nowego za dwa razy tyle bym nigdy nie kupi?.

 

  autor: konwalia7777
  01-12-2009
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko. G?ównie zdj?cia o tematyce przyrodniczej. Ten aprat mam od oko?o 2 lat.
Zalety:
?wietny aparat, do?? du?y 18 krotny zoom sprawdza si?, wygodne menu, dobrze wyprofilowany, wygodnie si? trzyma. ?wietna ostro?? jak na t? klas? obiektywu, dobra jako?? zdj??.
Wady:
Szumy, które s? do?? widoczne od iso 400. Przy najwy?szej warto?ci zoomu zdj?cia maj? ?rednio jako??. Tak poza tym nie znalaz?am wad.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Kilka cyfrówek w tym canon
Podsumowanie:
Uwa?am , ?e ten aparat jest ?wietny. Mog? go spokojnie poleci? ka?demu. Sprawdza si? w ka?dej sytuacji

 

  autor: Andrzej Rutkowski
  email widać po zalogowaniu
  12-10-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  5
zdjęcia :  5
cena/możliwości :  4
ocena globalna :  5
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od 1955.
Zalety:
Nic specjalnie wyró?niaj?cego.
Wady:
Cz?sto brak synchronizacji lampy b?yskowej.(duchy Kaszpirowskiego)Ostro?? zdj?c te? nienajlepsza.Reszta mo?e by?
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Start, Flexaret, Praktisix,Pentakon,Praktika-cyfrowy:Kodak KCKDT51408669
Podsumowanie:
W sumie jestem zawiedziony.S?dzi?em przed zakupem ?e b?dzie lepszy.Mój model DMC-FZ18 nr. J7SPO2362.

 

  autor: kwachoo
  email widać po zalogowaniu
  16-07-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografia zupe?nie amatorska. Troche makro, scenerii, panoramy i wszystko inne :)
Zalety:
Do zalet trzeba zaliczy? przede wszystkim obiektyw, fajny, jasny no i z zoomem. W niektórych lustrzankach nie ma tylu opcji, ktore si? przydaj? jak w tym aparacie. D?ojstik jest przydatny i wielki uk?on w stron? producenta za to ma?e co?:) Manual Focus te? czasami si? przydaje :) Macro od 1cm to ?wietna sprawa.Budowa korpusu te? jest na wielki plus, aparat bardzo dobrze lezy w d?oni, nie jest ani za ci??ki ani za lekki po prostu w sam raz:)
Wady:
Co do wad to tylko szum przy iso 400 jest na prawde zauwa?alny ale w porównaniu z innymi kompaktami/hybrydami to wychodzi najlepiej wi?c to tylko taka malutka wada, z która da si? ?yc :)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Practica DZC 6.2, Nikon D50, Pentax K100d, sony h9
Podsumowanie:
Podsumowuj?c aparat jest wart uwagi. ?wietnie si? sprawdza w ka?dych warunkach. W FZ18 spotkamy wszystko to co w tanich lustrzankach,a nawet wi?cej. fotografuj? tym aparatem ju? 2,5roku i ani razu mnie nie zawiód?. Polecam go ze szczerego serca.

 

  autor: MADE IN HUNGARY
  15-02-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? Autobusy, g?ównie w Bielsku-Bia?ej. Zacz??em w 2005 roku.
Zalety:
Du?y zoom, bardzo dobra jako?? zdj??, stabilizacja obrazu. Bije na g?ow? wszelkie kompakty które mia?em wcze?niej, a dobre zdj?cie da sie zrobi? nawet na trybie automatycznym.
Wady:
Szum. Przy ISO > 100 jest ju? zauwa?alny. To jest niestety do?? uci??liwy mankament.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Wcze?niej korzysta?em z Fuji Finepix A345 i Sony DSC-S650.
Podsumowanie:
Ogólnie jest to wspania?y aparat, szczególnie ze jest o wiele prostszy w obs?udze ni? lustrzanki. Jedyne co mo?e denerwowa? to szum, ale przy ISO100 nie ma ?adnych problemów.

 

  autor: svengips
  27-12-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Pierwsza styczno?? z aparatem to dzieci?stwo i Zenit 12XP ojca, pierwszy mój to Smena 8M, jednak dla dziecka z kieszonkowymi zbyt drogi interes by zobaczy? efekty... Potem d?ugo nic a? do pierwszej cyfrówki Kodak CX6230 i wschodów s?o?ca w jej wykonaniu. HP M415, ale brak zadowolenia :/ Wreszcie obecny Lumix FZ-18
Zalety:
Przede wszystkim du?y zoom, oprócz tego ergonomia oraz akumulator ?adowany w 2h do pe?na (zaopatrzy?em si? w drugi taki), je?li chodzi o filtry to 46mm ci??ko dosta? w sklepach np. fotojoker ale na internecie dost?pne, pasuj? równie? ze starych radzieckich kamer. Co do szumów to wszystko da si? ustawi? i nawet nocne zdj?cia wychodz? po naszej my?li
Wady:
chyba tylko fakt, ?e ustawienia parametrów w manualu dokonujemy tym samym joyem i w przypadku fotografowania dzikiej fauny brakuje tej szybko?ci co daje ustawianie drug? r?k? pier?cieniami na obiektywie
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Cmena 8M, Zenit 12XP, Kodak CX6230, HP M415
Podsumowanie:
Ogólnie to wol? ten aparat ni? tanie lustrzanki jakich jest pe?no na rynku

 

  autor: Zielok
  email widać po zalogowaniu
  25-12-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od oko?o roku. Wcze?niej interesowa?em si? fotografi?. Najbardziej lubi? ,,foci?" pejza?e i w trybie makro.
Zalety:
Aparat jak za swoj? cen? jest bardzo, bardzo dobry. Dobra stylistyka zewn?trzna jak i ,,dusza" aparatu daj? znakomite wyniki w fotografowaniu. Ogromny zoom daj? znaczn? wygod?. Równie dobry na trybach r?cznych jak i automatycznych. Du?y wy?wietlacz, dobra lampa. Ciekawe innowacje: joystick, rozpoznawanie twarzy (w Panasonicach). Kr?ci bardzo ?adne filmy.
Wady:
Wolne z??cze USB (dlatego polecam kart? do bezpo?redniego pod??czenia pod kompa). Niektóre programy automatyczne ?le oceniaj? sceneri?. Brak mo?liwo?ci robienia zdj?? seryjnych oraz panoramicznych. Szumy na niskich ju? czu?o?ciach ISO (widoczne ju? przy 400).
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Pierwszy ;]
Podsumowanie:
FZ18 jest dla mnie wspania?ym dzieckiem ze zwi?zku Panasonic'a i firmy LEICA. Patrz?c po apartach znajomych, mog?em dostrzec prawdziwe pi?kno fotografowania tego aparatu. Bije na g?ow? tanie lustrzanki (porównywa?em m.in. z tanimi ,,lustrami" Olypusa). Aparat z r?k? na sercu mog? poleci? ka?demu fotografowi, temu rozpoczynaj?cemu zabaw? z fotografi?, jak i temu do?wiadczonemu.

 

  autor: cloudbuster
  email widać po zalogowaniu
  09-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od 2 lat. Zrobi?em 8000 zdj??. Interesuje mnie wszystko. Zw?aszcza grafika na podstawie fotografii.
Zalety:
Ergonomia, szybko?? dzia?ania. Kiedy ma si? go w r?kach czuje si? profesjonalny aparat. Ba?em si? jak b?dzie z d?ojstickiem, ale to nie jaki? badziew z komórek-?wietnie si? nim manipuluje. Pasek na szyje, boski zoom. Du?o funkcji wyj?tych na wierzch-nie trzeba szuka? w menu ?eby wszystko ustawi?. Akumulator. Wacha?em si? czy to aby dobre rozwi?zanie, ale czas ?adowania przebi? wszystko-2 godziny i ju? pe?en! Zróbcie to z paluszkami, gdzie zwykle potrzeba 4 do zasilania takich aparatów.
Wady:
Szum. Niby. Wszsytko do wyregulowania i nawet na nocnych zdjeciach wszystko wychodzi bardzo ?adnie. Inne wady to takie g?upoty z których ?mia? si? chce ale jednak s?. Za szybko go wypu?cili wg mnie. Na przyk?ad: Os?ona od portów (plastikowa) ?atwo sie otwiera i nietrudno j? uszkodzi?. Nawet zwyk?? gumka by?aby lepsza. Zgrywam zdj?cia: pod??czam usb w??czam... "pik pik pik!" prosze zdj?c os?one obiektywu. Po co obiektyw ma si? wysuwa? przy zgrywaniu? Do zgrywania zdj?? nie wystarczy zasilanie z USB. Musi by? w aparacie (na?adowany) akumulator. makro od 1 cm owszem, ale patrz?c przez wizjer lub wy?wietlacz mo?emy dotkn?? obiektem obrazu, i w efekcie mamy bli?ej ni? 1 cm makro, ale na zdj?cu wida? inaczej. Kiedy
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
canon a430, a460, a 570. Czyli na?ogowy canoniarz ;).
Podsumowanie:
Generalnie gdybym mia? kupowa? aparat pewnie kupi?bym jeszcze raz ten sam. W proporcji jako??/cena nie ma chyba lepszej oferty na rynku. Zalety przewy?szaj? wady. Wadami s? ma?e niedoci?gni?cia i szumy, które i tak wyst?puj? w innych tego typu a nawet dro?szych kompaktach.

 

  autor: mardomek
  29-07-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko okolo 3 lata, dotychczas zwykla malpka panasonica fx9 interesuja mnie glownie pejzaze makrofotografie i reportaz ;)
Zalety:
Zalet tego aparatu jest mnostwo!!! Zacznijmy od obudowy, jakosciowo dobre wykonana nic nie klekocze nie skrzypi, jedynie guma na gripach moglaby byc bardziej miekka ale to szczegol, wszystkie przyciski na swoim meijscu dobrze rozmieszczone obsluga bardzo wygona rowniez dzieki dzoystickowi za pomoca ktorego latwo zmieniamy ustawienia....Obiekty przy max ogniskowej nie wysuwa sie tak bardzo do przudu jakbysmy sie tego mogli spodziewac co bardzo poprawia komfort focenia...teraz do samego robienia zdjec...stabilizacja, dobra optyka, duzy zoom (nawet przy max zzomie zdjecia wychodza ostre a ich jakosc nie jest gorsza od tych na najnizszym), mnostwo porgramow tematycznych z podprogramem kreatywnym w ktory pozwala na ingerencje w obrebie samego programu tamtycznego, szybko ostrzy, wykrywanie twarzy fajna sprawa i dziala bardzo dobrze ;) zdjecia wychodza bardzo ladne kolory sa dobrze oddane, mile zaskoczony bylem zdjeciami nieba ktore wydawalo mi sie bardzi blade a na fotkach wyszlo super blekitne;)to chyba najwieksze zaltey jest jeszce masa innych ;)
Wady:
Wada bedzie brak ustawienia ogniskowej na pierscieniu i szumy od iso 400 sa dosc duze, ale to w koncu cyfrowka nie lustrzanka wiec w swojej klasie nie odbiega od konkurencji. Narazie wiecej wad jak dla mnie nie posiada uzywam od okolo miesiaca ;) Aha no moze jeszcze nietypowy gwint zeby zamontowac filtry trzeba je najpierw znalezc ale szukajac na allegro czy innych portalach nie ma z tym problemu ;)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
panasonic fx9
Podsumowanie:
Cena do jakosci przekonuje jak najbardziej...z czystym sumieniem polecam ten aparat wszystkim ktorzy potrzebuja sprzetu ktory zarowno zrobi super zdjecia na automacie i dla tych ktrzy chca poeksperymmentowac na trybach manualnych lub polmanualnych. Dobry sprzet za dobre pieniadze!!!

 

  autor: dangrom
  12-06-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko, ale od czasu do czasu lubi? pospacerowa? z aparatem i poszuka? ciekawych uj??...
Zalety:
Prosta budowa, solidne wyko?czenie, bardzo wygodny w trzymaniu... du?o funkcji i prosta obs?uga, ?wietna jako?? dobrze ustawionych fotek...
Wady:
Zbyt zag??biony spust migawki (mo?e powodowa? zruszenie ale pewnie kwestia przyzwyczajenia) oraz do?? skomplikowana funkcja do??czania info do fotek...
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Nikon Coolpixa, Sony H9 oraz Praktica
Podsumowanie:
Dla mnie aparat jest super, szczególnie ustawienia r?czne i wybór priorytetów przy fotografowaniu a jeszcze rozpoznawanie twarzy te? przydatne...no i zoom

 

  autor: gal anonim
  email widać po zalogowaniu
  06-05-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Typowy amator. Zdj?cia robi? tylko na imprezach rodzinnych i wyjazdach :)
Zalety:
Du?y zoom, dobre wykonanie, ?adne zdj?cia, proste menu, opcje automatu dla "leniwych"
Wady:
Jak dla mnie nie ma wad.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
ogólnie cannony
Podsumowanie:
Polecam ka?demu kto chce robi? ?adne zdj?cia bez problemowo.

 

  autor: anonimowy
  16-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje to co akurat mi si? spodoba...najwi?cej zdj?? z wyjazdów...
Zalety:
aparat mam od tygodnia i ci?gle go poznaj?...ale strasznie mi sie podoba..na pocz?tku mia? by? FZ-50 ale jak odwiedzi?am sklep dosz?am do wniosku ?e jest jak na moje potrzeby za ci??ki i za toporny...FZ-18 jest leciutki, dobrze wyprofilowany, ma du?y ekran, proste menu (mam po angielsku a i tak kumam)co do zdj?? to rewelka, du?o trybów fotografowania,co te? wa?ne do najwa?niejszych ?atwy i szybki dost?p...no i stabilizacja nawet bez lampy zdj?cia wychodz? czysto...to tak z pierwszych moich obserwacji
Wady:
mam go za krótko ?eby co? stwierdzi?
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
g?ównie canony
Podsumowanie:
Polecam, sama d?ugo si? zastanawia?am nad wyborem mi?dzy canonem s5 a panasonikiem, ale nie ?a?uj? naprawd? warto

 

  autor: Marek
  26-01-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od wielu lat. Jednak kiedy w r?ce wpad?a mi pierwsza cyfrówka - oko?o 3 lat temu - moje zainteresowanie fotografi? dozna?o wskrzeszenia. Teraz fotografuj? z nowo odnalezion? pasj? i intensywno?ci?. Nie mam ulubionej dziedziny - fotografuj? wszystko co mnie interesuje i uwa?am warte uwiecznienia. Jednak zdecydowanie najwi?cej u mnie architektury i pejza?y. Jako? tak wychodzi ;)
Zalety:
1. CENA/MO?LIWO?CI! 2. Rewelacyjny obiektyw LEICA, z optyczn? stabilizacj? i 18x zoomem! To daje wielkie mo?liwo?ci fotografuj?cemu. 3. Pe?ny zakres pogramów - od ?wietnego "Intelligent Auto" dla wygodnych, leniwych (lub jak dajesz zdj?cie mamie/?onie która o fotografii nie ma poj?cia) i wielu programów tematycznych, po preselekcje czasu/przys?ony i pe?ny manual. 4. Obs?uga karty SD/SDHC 5. Akumulator LiIon - starcza na ok. 200 zdj?? (na szcz??cie Panasonic nie zdecydowa? si? na "paluszki", jak Canon - osobi?cie wol? mi?? na?adowany ma?y lekki zapasowy akumulator ni? zestaw 4 akumulatorków AA. No i ?aduje si? o wiele szybciej. A teoria o wsadzeniu w razie potrzeby zwyk?ych baterii alkalicznych jest bzudrna - kilka zdj?? i si? wyczerpi? 6. ?WIETNY PROCESOR - wbrew powszechnemu mniemaniu obiektyw ma aberracje chromatyczn? i geometryczn? (przy takich parametrach i takiej cenie-nie móg?by nie mie?, wi?c i tak uwa?am ?e LEICA zrobi?a ?wietn? robot?) ale procesor wszystko usuwa w ko?cowych JPGach. Je?li nie u?ywasz trybu RAW nie zauwa?ysz jakichkoliek problemów. 7. Do??czony pasek na szyj? (a nie na nadgarstek) i os?ona przeciws?oneczna 8. Dekielek zatrzaskiwany (nie spada jak w Powershot S2/S3) 9. Bardzo wygodny joystick do szybkiej zmiany podstawowych nastawów i nawigacji po menu. 10. Tryb RAW - ale tylko dla masochistów albo absolutnych maniaków wyciskania maksymalnych mo?liwo?ci. JPG w tym aparacie jest tak wysokiej jako?ci,?e wi?kszo?? u?ytkowników nie da rady osi?gn?? takiego samego efektu manipuluj?c trybem RAW. 11. Stalowy gwint do mocowania statywu - nie ma gro?by ?e ulegnie uszkodzeniu. 12. Oczywi?cie bardzo dobra JAKO?? ZDJ??: dobra ekspozycja nawet w trudnach warunkach, szybki AF (nawet przy s?bym o?wietleniu), bardzo dobre odwzorowanie kolorów; dost?pne sa nastawy parametrów zdj?? w menu aparatu (redukcja szumów, kontrast itp.)
Wady:
Kupuj?c ten aparat zna?em dobrze jego wady po przeczytaniu kilkunastu testów w sieci(albo raczej: wiedzia?em, czego si? spodziewa?). 1. SZUM: niestety obecny prawie zawsze i wsz?dzie. Jego instensywno?? zale?y od ustawie? (ISO, czas ekspozycji itp.) i warunków zastanych. Niepotrzebnie zwi?kszono ilo?? pikseli w matrycy w stosunku do FZ8. Je?li fotografowa? w ISO 100 to szumu praktycznie si? nie u?wiadczy. A je?li kto? chce robi? wydruki 10x15, b?dzie móg? swobodnie stosowa? nawet ISO 800 2. Z??cze USB zbyt wolne! Gdzie Hi-Speed? 3. Joystick troszk? za ma?y 4. Niestandardowe gwinty. S? dwa: jeden na obudowie (tej nieruchomej) obiektywu drugi na samym obiektywie (46mm). Trzeba stosowa? adapter Panasonica (nie ma go w sprzeda?y!), pier?cienie dopasowuj?ce albo kupi? zestaw filtrów które w 99% do innego aparatu si? nie przydadz?. 5. Brak "gor?cej stopki" do mocowania zewn?trznej lampy b?yskowej (jak w Powershot S5). Przy tak zaawansowanym kompakcie by?aby to bardzo przydatna funkcja. 6. Nie ma przycisku funkcji "playback" tylko pozycja na pokr?tle programów - denerwuj?ce. Jest funkcja review - ale sama nazwa wskazuje do czego s?u?y, wi?c zaawansowanych funkcji tam nie u?wiadczymy 7. Nie ma programowego usuwania czerwonych oczu - maj?c funkcj? PictBridge nie zawsze b?dzie czas i ochota aby to poprawia? na komputerze.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
"g?upawka" FUJI DL-25, Zenit E, Canon ZXX (35 mm,zoom),Canon Powershot A85/A95/A540/A570 IS, Canon EOS Digital 300D/400D, Nikon D70
Podsumowanie:
Jestem bardzo zadowolony z tego aparatu. Jestem entuzjast? i mi?o?nikiem zaawansowanych kompaktów, które przy swoich ograniczeniach, w wielu polach - dla mnie - maj? przewag? nad DSLR. ?ona pstryka na cyfrowych EOSach a ja wol? moje zabaweczki ;) Ma troch? wad - nie jest to aparat dla osób analizuj?cych ka?dy piksel na ekranie komputera. Nie ukrywam - dla mnie bezpo?rednim odno?nikiem jako?ci jest Powershot A95, który zdj?cia robi ?wietne - ?e szumy potrafi? dokuczy?. Ale kwesti? czasu i wprawy jest nauczenie si? panowania nad nimi. Chcesz aparat ze ?wietn? optyk? i wielkimi mo?liwo?ciami w por?cznym opakowaniu - polecam ten aparacik. Kupuj?c rozwa?a?em te? Canona Powershota S5 IS, jednak do pierwszej zdrady tej firmy przekona?y mnie fioletowe obwódki, które strasz? w kontrastowych scenach na tym Canonie.

 

  autor: RMRS
  email widać po zalogowaniu
  26-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Od 2 lat fotografuje amatorsko. Zaczyna?em z Canonem A610
Zalety:
Aparat rewelacyjny , wart wydanych pieni?dzy, fotografie wychodz? bardzo ?ywe, ostre, bez szumów. Bardzo przydaje sie zapis zdj?? w RAW, fotki s? wtedy rewelacyjne. Obs?uga kart SDHC jest mi?ym dodatkiem i nie martwimy sie o brak miejsca.
Wady:
BRAK :)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
A610
Podsumowanie:
POZDRO

 

  autor: mic
  23-01-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografia amatorska
Zalety:
zalety: du?y zakres ogniskowych, z szerokim k?tem w??cznie, do?? sprawna stabilizacja, jasny obiektyw, dobra jako?? wykonania, prosta obs?uga menu, d?ugi czas pracy na jednej baterii, karty SD SDHC, dwustopniowa regulacja zoomu, w miar? mocna lampa, zapis w RAW, ma najlepszy obiektyw w swojej klasie.
Wady:
wady s? mniej wi?cej takie same jak w podobnych modelach konkurencji; szumy powy?ej ISO400 nie do zaakceptowania, problemy z ostrzeniem przy d?u?szych ogniskowych, d?ugi czas reakcji po wci?ni?ciu spustu, poza tym ma tendencj? do och?adzania barw, rzadko spotykany rozmiar filtrów 46mm.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
zenit, praktica, canon ps530
Podsumowanie:
Jest to dobry kompromis dla tych którzy nie chc? inwestowa? pary tysi?cy w lustrzank? z kompletem obiektywów a chc? mie? du?e mo?liwo?ci.

 

  autor: zBeer
  email widać po zalogowaniu
  16-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amator, pejza?e, niebo, zdj?cia morskie i oceaniczne, architektura, zwierzaki, ryby p?azy i inne gady ;)
Zalety:
Dla amatorów: fantastyczny tryb iA (intelligent auto), stabilizacja obrazu, pot??ny zoom, i doskona?e zdj?cia makro (robi?em z odleg?o?ci w której obiektyw dotyka? fotografowanego przedmiotu), dobra lampa, du?o trybów tematycznych (zdj?cia z imprez, zwierz?t itp.) Dla bardziej zaawansowanych: ISO do 6800 (grrrrubo) mnogo?? funkcji oraz pe?ny manual. Niez?e s? tryby ?ledzenia twarzy do 15 sztuk na raz. Max zoom (strzeli?em fot? elementu arch. umieszczonego na wie?y katedry z odleg?o?ci +/- 300m i wysz?o szczególa?cie, bez wi?kszych szumów. Ogólnie: szybciutkie zgrywanie zdj??
Wady:
Mnogo?? funkcji, zw?aszcza dla kogo? kto "przesi?dzie" si? ze zwyk?ej idioten camery. Przy potrz?saniu co? klekocze w ?rodku. Przy zdj?ciach arch. o zmierzchu czasem wy?azi szum na niebie. Przy pe?nym o?wietleniu brak wad.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
to mój pierwszy porz?dny aparat, wcze?niej tylko zorca i smiena :)
Podsumowanie:
Polecam wszystkim którzy cho? troch? maj? poj?cie o fotografii, bo korzysta? w tym aparacie tylko z trybów auto to po prostu grzech. Drzemie w nim niesamowity potencja? który tylko kto? obeznany jest w stanie w pe?ni wykorzysta?. Zupe?nie zielonym odradzam, chyba ?e niestraszna im lektura 200 stronicowej instrukcji.

 

  autor: marzena08
  13-01-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Interesuj? mnie fotografie które odzwierciedlaj? dusz? artysty(fotografa).Nie fotografuje amatorsko ale moim marzeniem jest w?a?nie fotografowanie.
Zalety:
Zakupi?am sobie ten aparat 2 miesi?ce temu i jeszcze nie zd??y?am zapozana? si? do ko?ca z jego funkcjami.Na tyle co go pozna?am mog? napisa? tylko tyle ?e jest on ?wietny i nie kupi?abym ju? innego:)Ma on stabilizator obrazu który sprawdza si? w wielu trudnych sytuacjach.Ma on wiele funkcji z których jestem bardzo zadowolona.Bardzo polecam.
Wady:
nie mam ?adnych
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
sony H1
Podsumowanie:
nie mam

 

  autor: Alan
  email widać po zalogowaniu
  12-11-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje w zasadzie wszystko, oprócz ?lubów i podobnych imprez.
Zalety:
Dobry dost?p do menu podr?cznego. Zapis RAW. Du?y zoom przy stosunkowo ma?ych aberracjach. ?wietna funkcja CUSTOM. Solidnie wykonana obudowa, dobrze sie trzyma w r?ku. Wy?wietlacz 2,5". Zasilanie, dobra bateria i tani zapas. ?wietny manual. Ogniskowa od 28mm, rzadko spotykane w kompaktach. No i jak kto? lubi robi? zdj?cia na auto, to robi wyj?tkowo dobre fotki. Ja korzystam prawie zawsze z ustawie? manualnych, rzadziej w P. Jeszcze jest sporo fajnych rzeczy, ale ja z nich rzadziej korzystam, wi?c nie napisz?.
Wady:
Matryca, wielko?? fizyczna za ma?a 2,5" i to stanowczo do 8Mpix.Powinna by? 1,8". W zupe?no?ci by starczy?o 6Mpix. Nie mog? zrozumie? tak bezsensownego posuni?cia ze strony Panasonica. Po co te wy?cigi na pixele (bez sensu). Szumy w?a?nie z tego powodu. Mo?na sobie z tym poradzi?, ale jest to denerwuj?ce. Zbyt agresywne odszumianie z pok?adu aparatu. Powinien by? osobny przycisk do przegl?dania zdj??, a nie na kó?ku trybów pracy. Wolne czytanie zdj?? do komputera.Trzeba mie? czytnik i z niego korzysta?.Szkoda, ?e nie ma obrotowego wy?wietlacza. Wi?cej grzechów nie pami?tam.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Nikon-Lustro analogowy, CanonA60, A80, A620.
Podsumowanie:
Aparat jest ?wietny, ale ?eby robi? dobre fotki trzeba sie go naprawd? nauczy?, bo nale?y do bardzo zaawansowanych kompaktów i robienie nim zdj??, tak od razu mo?e rozczarowa?. Mam ten sprz?t od 1,5 miesi?ca zrobi?em oko?o 2000 zdj??. Nie mam ?adnych zastrze?e? do pracy aparatu. Jestem zadowolony i z czystym sumieniem polecam, ale nie polecam pocz?tkuj?cym.

 

  autor: Pasikonik
  email widać po zalogowaniu
  17-10-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografia amatorska od kilku lat..zdj?cia makro, portretowe,krajobrazowe,pej?a?e itp
Zalety:
Rewelacyjny zoom18x Stabilizacja obrazu Ekran lcd 2,5 bardzo przyjazny System detekcji twarzy Zdj?cia makro Jasny obiektyw 28mm i to w kompakcie :)) mozliwo?? zapisu w Raw-ie matryca ponad 8mpix bardzo dobre wykonanie du?o zj?c na jednym ?adowaniu akumulatora
Wady:
Jak na kompakt w tej granicy cenowej trudno mówi? o wi?kszych wadach..Pasikonik naprawde si? postara?
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Minolta Dimaxe x 20,Canon S3,Fuji 5700,sony h5
Podsumowanie:
Aparat bardzo mi?y i przyjazny..polecam wszystkim fotoamatorom..Mnie na ten kompakt sk?oni?a miedzy innymi mozliwo?c zapisu w rawie i imponuj?cy zoom..obiektw Leica jest bardzo jasny i doskonale si? sprawdza...o dzia?aniu zoomu mo?na troche d?u?ej podyskutowa?,ale to chyba zb?dne..Jeszcze raz polecam!

 

  autor: Mirek
  07-10-2007
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ18 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amatorsko, rodzinnie, wakacyjnie, Panasonica Fz18 mam od 1,5 tygodnia.
Zalety:
Bardzo du?y zoom, du?a matryca 8Mpx, stabilizacja obrazu.
Wady:
Powolne dzia?anie zooma, Panasonic FZ18 ma niestety pewne problemy ze skutecznym ostrzeniem, wcze?niej mia?em Canona S2 - wprawdzie jest troszk? lepiej, ale niestety si? zdarza, szczególnie jak jest taka d?d?ysta pogoda jak dzisiaj, kolejna wada to takie poblaski dooko?a kontrastowych elementów zdj?cia (je?li dobrze rozumiem recenjze aparatówn dpeview to jest to purple firing). W porównaniu do lusztranek powolnie reaguje na nacisk spustu migawki - ale w porównaniu do S2 to du?a ró?nica na korzy??, niemniej jednak robienie zdj?? sportowych pomimo d?uugiego zooma jest trudne i wymaga wyprzedzania faktów.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon S2 IS, Olympus E-300
Podsumowanie:
Generalnie na Du?y plus. Jak czytam to co napisa?em to wychodzi, ?e ma g?ównie wady, ale to nieprawda - s? to tylko niewielkie niedogodno?ci, które maj? znaczenie w wyj?tkowych sytuacjach - polecam FZ18 ka?demu. Jestem zadowolony, ?e nie wyda?em pieni?dzy na nic innego.

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgod? na warunki Regulaminu i Polityki prywatno?ci.