Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu główne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Panasonic Lumix DMC-FZ50      recenzje (55)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ50


wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
producent : Panasonic
recenzje : 55
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowa35-420mm
obiektyw/przysłonaf/2.8- f/3.7
matryca/pikseli10.1mln
ISOauto, ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600 (3200 ale nie przy maksymalnej rozdzielczości zdjęcia)
czasy migawki8 - 1/2000 sek. (60 - 1/2000 sek. w trybie manualnym)
LCD2 cale
karty pamięciSD, MMC




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 55 recenzji


  autor: kiryk
  email widać po zalogowaniu
  13-07-2010
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Zajmuje się fotografią od 4 lat, sprzęt jest bardzo ciekawy, nie wiem dlaczego niektórzy narzekają na akumulator u mnie jest zupełnie dobrze,co prawda kupiłem go jak się świezo pokazał w naszym kraju
Zalety:
bardzo solidnie wykonany, nie jest ciężki, obiektyw bardzo dobry
Wady:
Trochę za dużo szumów w ciemnym pomieszczeniu,
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
olympus zwykła cyfrówka
Podsumowanie:
zapraszam na stronę www.kiryk.xgsm.pl wszystkie zdjęcia zostały wykonane aparatem Panasonic FZ-50

 

  autor: nicponia
  email widać po zalogowaniu
  11-03-2010
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuję amatorsko od lat ok 39 w tej chwili od lat 2 używam PANASONICA (kupiony na allegro za 1000 zł )
Zalety:
aparat REWELACYJNY Wraz z wbudowanym obiektywem rewelacyjnie wyważony b. dobrze trzyma się w ręku menu b. intuicyjne odchylany ekran przydaje się w bardzo wielu przypadkach do tej pory tak odchylany ekran doczekał się dotąd tylko NIKON D5000 Obiektyw LEICA jest w swojej klasie moim zdaniem może być wzorem - wewnętrznie ogniskowany (!) , niewysuwany tubus przy zmianie zakresu ZOOMA (!) , rewelacyjna optyka - minimalna abberacja chromatyczna itp. stabilizacja obrazy działa b. dobrze większość KITOWYCH obiektywów lustrzanek w porównaniu do tego obiektywu jest po prostu do KITU
Wady:
z racji małej matrycy stosunkowo duże szumy powyżej 200 ISO , ja w ustawieniu ręcznym używam tylko 100 ISO i obrabiam zdjęcia w programie Lightroom 2 a szumy likwiduję b. skutecznie programem Neat Image słaby akumulator - należy obowiązkowo kupić drugi ( kupiłem drugi o 2x większej pojemności i jest ok. ps. w praktyce ta pojemność jest trochę mniejsza) brak otwarcia migawki bez ograniczenia czasowego
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
ZENIT 3 ,ZENIT E , PRAKTIKI PCL3 ( kupiony jeszcze na OHP w NRD).....PENTACON SIX TTL - duża maszyna - format 6x6 , MINOLTA 500 , MINOLTA 700 SI ,
Podsumowanie:
Bardzo dobry aparat Trochę szumiąca matryca wymaga opanowania Panasonic FZ-50 to naprawde zwarty, solidny i wielofunkcyjny aparat. Polecam każdemu kto chce przesiąść się ze "zwykłej" kompaktówki i robić trochę lepsze technicznie zdjęcia Podstawowa zaleta to to że można już go kupić poniżej 1000 zł PRZEDE WSZYSTKIM DOBRE ZDJĘCIA TO NIE DOBRY APARAT A DOBRY FOTOGRAF WIELU W TEJ CHWILI KUPUJE LUSTRZANKI MYŚLĄC ŻE WYDAJĄC KILKA TYSIĘCY ZŁOTYCH NA LUSTRZANKĘ "KUPUJE" sposób na robienie dobrych zdjęć siąc. Gdyby nie wspomniane szumy przez które trzeba dłużej dłubać przy słabym oświetleniu to byłoby już świetnie. Ja pomyśle nad zmianą dopiero przy uzbieranych na aparat jakichś 5 tys. Wtedy to w gre wejdzie szybsza lustrzanka z mniej szumiącą matrycą. Pozdrawiam i polecam.

 

  autor: chudy150
  12-11-2009
  liczba ocen: 4
  średnia ocen: 8.5
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od kilku lat. Miałem kilka aparatów i przeważnie z cyfrówek były to Sony. Teraz kupiłem FZ50 z powodu jego wygodniejszej obsługi.
Zalety:
Dobre zdjęcia, uniwersalność, wykonanie, dodatkowe sanki do lampy błyskowej. Co do szumów, to jakoś za bardzo ich nie zaóważyłem. Trzeba trochę poznać aparat zanim się o szumach będzie wypisywać. Lustrzanki też je mają.
Wady:
Przedewszystkim słaby akumulator. To główna wada. Wyświetlacza nie używam, dlatego mi wystarcza.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Kożystałem z wielu aparatów. Za mało miejsca żeby wymieniać.....
Podsumowanie:
Aparat godny polecenia dla osób które fotografują amatorsko i tak trochę z większym bakcylem.

 

  autor: Andrzej
  email widać po zalogowaniu
  20-02-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuję amatorsko lecz zawsze z ambicjami od czasu jak na komunie kupiono mi pierwsza smienę czyli od 40 lat. Aparatów miałem kilkanaście w tym trzy tanie cyfrówki. Panasa mam od roku, zdobiłem nim okolo tysiaca zdjec.
Zalety:
Jestem bardzo zadowolony, to dobry aparat, wart polecenia dla ambitnych amatorów. O profesjonalistach nie wspominam choc jak dla mnie to od amatorow wcale az tak bardzo sie nie różnią. Fotografia to przede wszystkim serce (czytaj wiedza ) a tego amatorzy często maja więcej od komunijnych pstrykaczy choć z reguly dysponuja gorszym sprzetem. Po pierwsze moze juz z racji wieku czuje obrzydzenie do elektronicznych gadzetów z rozbudowanymi funkcjami ( za wyjątkiem kompow które nigdy nie sprawialy mi problemu ).Wszelkie piloty, telefony komorkowe itp wywołuja u mnie obrzydzenie i często czuje się bezradny w starciu z tymi gadzetami. Dlatego miałem mieszane uczucia kupujac panasa czy po prostu poradzę sobie z obsługą. I od razu miłe zaskoczenie. Juz po godzinie czytania instrukcji i obmacywania guziczkow poczułem ze wszystko jest niemal tak proste jak w starym zenicie. A tak naprawde to wystarczy kilka dni i podstawowe funkcje raz na zawsze zostaja w pamięci właściciela. Stwierdzilem ze wszystko jest tak jak trzeba, mogę panować nad przysłona, nad czasem nad ostrościa i jej glębią a dostep do funkcji cyfrowych czyli ISO, barwa swiatła (balans bieli) kompresja jpg, format itp jest prosty i natychmiast pod ręką. Jak dla mnie aparat robi piękne zdjecia. Obiektyw ostrzy znakomicie, jest coś takiego w cyfrówkach ze wystarczy spojrzec na zdjecie na kompie i od razu widać ze sprzet byl dobry i panas to cos posiada. Świetnie sprawdza sie w fotografii gorskiej i ogólnie turystycznej (za wyjatkiem wnętrz ciemnych obiektów ) do dyspozycji od ręki bardzo dlugi zoom bez potrzeby dźwigania torby z obiektywami Robiłem w swietle dziennym panoramki, pejzarze, portrety i zdjecia makro z użyciem soczewek. Zdjecia makro wychodzą bardzo dobrze. Znajomi otwierali buzie ze zdiwienia na widok moich robali na roślinkach. Mysle ze moze to byc aparat z tych "na całe zycie" jesli traktujemy fotografie jak zabawe ze swiatłem a nie z gadzetami.
Wady:
Wady ..no cóz...matryca. W zyciu zawsze jest cos za cos i w kompaktach za dlugi zakres zoomu placi sie matrycką jak paznokieć a ciasno upakowane sensorki szumią w większych czułościach. Inaczej byc nie może wystarczy zastanowic sie nad podstawami optyki. I wynika z tego prosty wniosek, należy robic zdjecia z iso 100 lub 200 i tyle. Wtedy matryca sprawdza sie znakomicie i szumów prawie nie ma. Ustawienie lumiksa na auto i zdjecia w słabym swietle to katastrofa tak fotografować panasem nie wolno jesli ktoś tego nie rozumie to bedzie wypisywal na forach bzdury o strasznych szumach. Ma to niestety swoje reperkusje jeśli chcemy zrobic dobre zdjecie w ciemnym wnętrzu. jesli swiatło zastane to statyw a jeśli z reki to tylko z fleszem. Stabilizator choć bardzo sprawny w takim przypadku nam nie pomoże. Muszę tu dodać ze zdjecia wnętrz ze statywem po indywidualnym ustawieniu barwy swiatła zastanego (pomiar z białego) wychodzą przepieknie. Jednak tak można fotografować architekturę lub robic portret modela siedzącego bez ruchu a na komunii to i tak wszyscy walą z flesza. (w takim przypadku potrzebna jest solidna lampa, ta z panasa jest za słaba) dla mnie taką mała "wadką" jest brak bazposredniego dostepu do funkcji dogrania dźwięku do zdjecia. Trzeba za kazdym razem wyłuskać ja sobie z menu a ja często z niej korzystam jak przewodnik tlumaczy co w danej chwili oglądamy.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
smiena,start 66, lomo,zorkij,zenit i 3 malpki. Robiłem tez zdjecia analogowymi lustrzankami.
Podsumowanie:
Bardzo dobry aparat dla ambitnego amatora. Niestety szumiaca matryca co wymaga wprawy w opanowaniu aparatu.

 

  autor: Andrzej G.
  email widać po zalogowaniu
  09-02-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Zajmuje się fotografią amatorską od roku. Jeszcze się uczę fotografii i lubie często eksperymentować w każdej dziedzinie więc szukałem aparatu solidnego, z bogactwem funkcji i robiącego przede wszystkim dobre zdjęcia.
Zalety:
FZ-50 to aparat bardzo solidny. Ma bardzo szybkie ręczne ustawianie zoomu. Na uwage zasługuje szeroki zakres ogniskowania wewnątrz obiektywu (nie zmieniają się jego wymiary). Niezbyt ciężki i dobrze wyważony. Generuje małe winietowanie oraz dystorsje (widoczne tylko przy małych ogniskowych). Duży zasięg lampy (+/- 2 skok o 1/3). Praktyczny obrotowy wyswietlacz. Bateria starczy mi na ok.420-450 zdjęć. Aparat bardzo zaawansowany i naszpikowany (ale obsługa intuicyjna) funkcjami jak filtry sepia/polaryzacja/biało-czarne, ręczne ustawianie migawki 1/1000 do aż 60s, blokada ekspozycji/ostrości, ręczna regulacja czułości ISO czy też balansu bieli itp... funkcji więcej co w dobrych lustrach. Aha no i robi filmy jeśli ktoś musi.
Wady:
Najbardziej widoczna wada to jest to o czym sie często słyszy czyli szumy. Ale przeszkadzają tylko od wartości powyżej ISO 400. Ja staram się używać 100, 200 i jest naprawde dobrze. Z innych mankamentów to jeszcze tylko ciut mały LCD i wizjer EVF. Jednak tu widać dużą przewage luster. Panasonic mogłby jeszcze poprawić program redukcji szumów. przy ustawieniu parametrów kontrast, ostrość, nasycenie na HIGH obraz przy późniejszych powiększeniach czy edycji widać że robi się rozmyty i pastelowy.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Posiadam Canona A430 i Sony DSC H10. Plus jeszcze niezliczone godziny zabaw z Panasiem FZ8, 18, Nikonem D40, Canonem 1000D, Sony a350 i paroma innymi dostępnymi w sklepie z elektroniką, w którym pracuje ;)
Podsumowanie:
Panasonic FZ-50 to naprawde zwarty, solidny i wielofunkcyjny aparat. Polecam Każdemu kto chce szlifować umiejętność nie pstrykania fotek a tworzenia obrazów. Zwłaszcza że można już go kupić za mniej niż tysiąc. Gdyby nie wspomniane szumy przez które trzeba dłużej dłubać przy słabym oświetleniu to byłoby już świetnie. Ja pomyśle nad zmianą dopiero przy uzbieranych na aparat jakichś 5 tys. Wtedy to w gre wejdzie szybsza lustrzanka z mniej szumiącą matrycą. Pozdrawiam i polecam.

 

  autor: PAT
  email widać po zalogowaniu
  29-01-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Lubie uchwycic cos czego inni nie widza :D Poeksperymentowac ze swiatlem, pobawic sie. Fotografuje amatorsko.
Zalety:
Obiektyw-genialny. Jasnosc, ostrosc, rozdzielczosc. Full manual, swietna ergonomia. Jakosc wykonania. Jakosc zdjec do iso 100/200/400 najlepiej w RAW. Uniwersalnosc.
Wady:
Troche powolny soft, pojawila sie wersja firmware 107 i 109 Ja mam 109 ale nie moge wgrac bo nie mam zasilacza, i to jest minus bo nie mozna tego zrobic z baterii. Troche LCD maly, moglby byc wiekszy. Lepiej zaopatrzyc sie w zapasowy akumulator, bo na jednym moze nam zabraknac pradu :) Innych wad nie widze.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Eos 3000, Fuji s9600
Podsumowanie:
Najlepsza jak dotad alternatywa co do lustra jesli chodzi o zaawansowana hybryde. Uzywam FZ50 od ponad roku i jestem bardzo zadowolony (1800zl zaplzcilem w grudniu 2007). Przede wszystkim prawie idealny obiektyw (prawie nie wystepuje abberacja chromatyczna, niska dystorsja itd)- poczytajcie o nim na optyczne.pl. Ergonomia i jakosc wykonania - wzorowa. Ale nie patrzcie na te szumy! Co do matrycy, no wlasnie. Wszyscy pisza o szumach. Owszem sa, ale nie takie straszne jak sie o nich pisze. JESLI dobrze dobierzemy ekspozycje w trudnych warunkach oswietleniowych - mozemy ladnie je obejsc - stosujac iso do 400. Powyzej juz je mocno widac, jednakze programami do odszuminia mozna ladnie wyciagnac zdjecie. Ja uzywam iso 100/200 zadziej 400 i zdjecia sa super.Jesli chcemy zrobic we wnetrzu o slabym naswietleniu proponuje takie nastawienie: Lampa na -2/3EV, balans bieli na blysk, ekspozycja np na +1/3EV, proirytet przyslony. Lub jesli robimy zdjecia na imprezie, priorytet migawki i na 1/250s. LAdnie wowczas oddaje kolory skory - nic nie jest przeswietlone itd. Lub statyw i naturalne swiatlo, iso 100 i dluzszy czas naswietlania. Myslalem o lustrzance, nadal mysle np d90 nikon, ale z obiektywem zblizonym do jakosci tej Leici, musialbym wydac na zestaw okolo 6tys zl, jak nie wiecej. Pytanie, czy jakos zdjec bedzie proporcjonalna do wydatku?? Zalezy to tylko od umiejetnosci. Pamietajmy - to my robimy zdjecie, nie aparat! Aby rozwiac wszelkie watpliwosci malkontentow i tych co robia nagonke za te zekome szumy, polecam te linki, zobaczcie jakie foty mozna zrobic tym aparatem: http://www.photoextract.com/photo/camera/panasonic-dmc-fz50/ http://www.photoextract.com/cs/foto/fotoaparat/panasonic-dmc-fz50/ Na koniec: myslalem o Fuji s9600, troche lepsza matryca, ale obiektyw o wiele gorszy, duza aberacja chromatyczna i dystorsja. Calosciowo jednak to bardzo dobry aparat z swietna ergonomia, godny konkurent FZ50. Lustrzanki, jesli wybierzemy nikona d40/d50/d60 canona 1000d/350d/400d i do tego KITOWY obiektyw, to niestaty FZ50 bije je na glowe dzieki Leici. Tak na marginesie Leica V-lux 1, to ten sam aparat co DMC-fz50, tylko z innym algorytmem sotu do jpgow, za to 2,5 raza drozszy. Polecam! Robcie zdjecia, a nie powiekszajcie i doszukujcie sie w tym aparacie szumow.

 

  autor: sopik
  email widać po zalogowaniu
  18-01-2009
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  4
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od dziecka, praktycznie od ponad 30 lat.
Zalety:
Dobry obiektyw i duża ogniskowa. Obracany wyświetlacz LCD. Stabilizacja.
Wady:
Zbyt duże szumy, niezbyt precyzyjny autofokus. Za mały wyświetlacz LCD.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Pentagram "coś tam" nie pamiętam,to moja pierwsza cyfrówka. Fuji S7000, Lumix FZ50, Nikon D70 teraz Nikon D90
Podsumowanie:
Jakość adekwatna do ceny. Fajny aparat tzw. spacerowy. Idealny dla amatora który nie lubi kombinować przy fotografowaniu tylko pstryka i już.

 

  autor: autikk
  18-01-2009
wyposażenie w funkcje :  6
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  6
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotki amatorsko robie od 2 lat,różnymi aparatami...
Zalety:
Nie ma ich zbyt dużo...Mało szumi jak na taki aparat...Lampa ok,Tryby manualne tez do przyjęcia...Dobre makro
Wady:
Zoom przeciętny,duży,ciężki i udaje lustro...a do tego ma baaardzo daleko.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Lumix fx8,nikon p80
Podsumowanie:
Za tą kase nie polecam. Nikon P80 jest o niebo lepszy...

 

  autor: irroo
  20-10-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amator od kilkunastu lat.
Zalety:
Sprzęt dobrze leży w dłoniach, pierścienie zooma i ostrości jak w lustrzankach,zdjęcia bardzo ładne, a przy próbach focenia bez automatu super , wystarczy trochę poczytać i poćwiczyć.W tej klasie nie widzę konkurencji dla tego sprzętu.
Wady:
Jak dla mnie wad brak , co do szumów którzy tu tak namiętnie opisują, to i lustrzanki je maja przy większych iso.Drukując zdjęcia w normalnych rozmiarach szumów brak.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Przede wszystkim kompakty i to kodaka.
Podsumowanie:
Wart swojej ceny ,można go porównać do nie jednego lustra z dolnej półki chociażby Nikon d40,a zajmuje mniej miejsca bo bez dodatkowych obiektywów.

 

  autor: ja
  16-10-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
amator od ilus tam lat
Zalety:
łatwość obsługi, pierscienie jak w lustrze, dobrze lezy w rekach, solidnie wykonany, uniwersalnosc,
Wady:
jakosc zdjec zupelnie wystarczajaca dla zwyklego zjadacza chleba, szumy sa ale nie ma "sie co podniecac" nie kują oka, szczerze mowiac dopiero zaczelem patrzec na szumy jak zaczelem czytac te wszystkie fora i wypowiedzi "szumofobów" wczesniej jakos mi nie przeszkadzaly i tak kazdy w pierwszej kolejnosci patrzy na to co przedstawia fotka a nie na szumy czy inne nacje aberracje. jak dla mnie ekranik 2 cale mógłby byc nieco wiekszy ale daje rade.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
kompakty i ze dwa analogi
Podsumowanie:
aparat w tej chwili na to co oferuje jest wart swej ceny, mysle ,ze kazdy kto robi zdjecia nie PRO czy semi pro bedzie jak najbardziej zadowolony, chcialem kupic lustro ,zona chciala filmiki tak wiec padlo na FZ50, wybor trafny nie zaluje chociaz lustro i tak sobie kupie:) bardzo dobry do nauki fotografowania uniwersalnosc(nie trzeba wymieniac obiektywow)

 

  autor: Kinwotar
  email widać po zalogowaniu
  08-10-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amatorsko strzelam fotki od kilku lat, a stosunkowo od niedawna staram się robić to poprawnie ;-). Stąd decyzja o zamianie mydelniczki na aparat o większych możliwościach. Tematyka (poza rodziną na imprezach) to pełna rozpiętość od architektury i krajobrazów, przez próby makro po fotki sportu, zwierzaków i samolotów. Podstawowa lustrzanka z zestawem obiektywów (i zestawem do czyszczenia matrycy...) przerosła kilka razy moje możliwości finansowe, w tej sytuacji FZ50 pozostał dla mnie jedyną rozsądną alternatywą.
Zalety:
Świetny obiektyw z potężnym zakresem ogniskowych i (podobno) znakomitą optyką leica. Bezpośrednio na obiektyw można nakręcać filtry i konwertery (również dedykowane dla tego modelu). Ergonomia. Ostrość i zoom w pierścieniach na obiektywie, parametry ekspozycji regulowane wygodnymi pokrętłami, podstawowe ustawienia dostępne błyskawicznie pod jednym przyciskiem, reszta w przejrzystym menu. Fakt, że nie trzeba taszczyć ze sobą dodatkowych obiektywów i bawić się w przekładanki również zaliczam na wielki plus dla wygody użytkowania. Stabilizacja obrazu. Może nie podzielę zachwytów pozostałych oceniających ale stabilizacja jest i działa :-). Zapis w formacie RAW. Kręci bardzo ładne filmy o długości ograniczonej tylko pojemnością karty. Aparat potrafi robić piękne zdjęcia! (patrz niżej)
Wady:
jak wspominałem aparatem da się zrobić piękne, ostre, czyste fotki, ale myślę, że amatorowi takiemu jak ja znacznie trudniej to osiągnąc niż przy pomocy nawet prostej lustrzanki. Aparat zdecydowanie "sam zdjęć nie robi"! Tryb auto można pominąć, gdyż większość kompaktów za 300pln robi porównywalne zdjęcia; żeby uzyskać zadowalający efekt trzeba pobawić się ustawieniami manualnymi. Dla osoby początkującej może to czasem oznaczać wykonanie nawet kilku prób dla jednego ujęcia przy różnych ustawieniach, ale efekt końcowy nawet na ekranie monitora może być naprawdę niezły. Co ludzie potrafią zrobić tym aparatem można podziwiać na flickr.com. Szumy. Zgodnie z tym co napisano już niezliczoną ilość razy aparat szumi strasznie, i to już przy ISO100. Receptą może być robienie zdjęć przy dobrym oświetleniu i bardzo staranne dobieranie ustawień aparatu. Względnie program neatimage :-). Soft odszumiający robi ze zdjęcia karykaturę więc proponuję ustawić go na "low" i odszumiać na kompie. Kompresja jpg nawet przy ustawionej wysokiej jakości również pozostawia wiele do zyczenia: utrata jakości w stosunku do RAW'a wywołanego na kompie do jpega jest widoczna na pierwszy rzut oka. Niestety nie zawsze da się robić rawy (objętość i długi czas zapisu na kartę). Skoro już przy prędkości jesteśmy: w porównaniu z lustrzankami szybkość robienia zdjęć (zwłaszcza w większej rozdzielczości i w serii) jest kiepska. Czasami brakuje szerokiego kąta (35mm to jednak w wielu sytuacjach za wąsko). Konwertery są, ale dosyć drogie.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Małpy, głównie Nikona, wcześniej smiena i Łomo :-).
Podsumowanie:
Aparat dla amatorów, którzy chcą mieć wygodny w obsłudze, bardzo wszechstronny sprzęt bez konieczności inwestowania w dodatkowe obiektywy i osprzęt do lustrzanki, a potem dźwigania tego żelastwa w wielkiej, ciężkiej torbie. Ja kupiłem Panasa jako aparat do nauki przed przejściem na lustrzankę za jakiś czas i jestem z zakupu bardzo zadowolony.

 

  autor: Busia
  16-09-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od 2 lat wszystko co się da, ale głownie dzieci i od niedawna trochę makro. Zamierzam dokupić sobie kilka niezbędnych akcesoriów tj: Konwerter makro Raynox MSN-202, filtr polaryzacyjny i dyfuzor do lamp. Na razie na początek, a z czasem może jakieś inne :)
Zalety:
Tego Panasonica mam od 3 tygodni. Jestem z niego bardzo zadowolona. Zalety to: *obiektyw LEICA *ostrość i zoom na pierścieniach *łatwy dostęp do pokręteł czasu i przesłony *czytelne polskie menu *stabilizacja obrazu *nagrywanie filmów z dźwiękiem i możliwością przybliżania *ruchomy wyświetlacz, choć mały (ale już się przyzwyczaiłam) i wiele, wiele innych które można by tu długo wymieniać :)
Wady:
Akumulator !!! Wytrzymuje ok. 300 zdjęć. Na dłuższą trasę warto zaopatrzyć się w dodatkowy. Oryginalne akumulatorki są drogie :( ja kupię zamiennik HAMA (mam nadzieję że to dobry wybór) Innych wad nie dostrzegłam jeszcze i mam nadzieję że takich nie będzie :D
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Jakoś tak od początku tylko Panasoniki :D Jestem zadowolona z tych aparatów i nie chcę innego. Panas LS2 był moim pierwszym "pstrykadełkiem". Potem (do niedawna) Panas FZ8 i teraz to cudeńko FZ50 :D
Podsumowanie:
Jeżeli chcesz robić dobre zdjęcia a nie stać Cię na lustro to polecam ten aparacik !!!

 

  autor: Piotr Naryński
  email widać po zalogowaniu
  07-09-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od 15 lat , głownie krajobrazy , portrety i wszystko co przykuwa moją uwagę, jest to moje hobby. Ten aparat cyfrowy mam już od marca 2007
Zalety:
DMC FZ50 jest stabilny; posiada rewelacyjny zoom manualny, obrotowy ekran LCD,który daje wiele możliwości obrotowych ustawień , 2 pierścienie migawki i przesłony pod palcami, do tego stabilizacja obrazu , po zamknięciu LCD jest on domknięty tak,że nie jest narażony na zabrudzenia i ewentualne zarysowania. Nie ma problemow z szumami na niższych czułościach. Dobrze leży w ręku. Przyciski logicznie rozmieszczone,czytelne, menu po polsku. Posiada funkcję oszczędności energii. Lampa błyskowa naprawdę dobra z funkcją redukcji czerwonych oczu. Duży wybor programow tematycznych. Zdjęcia tym aparatem, jakie zrobiłem, można znaleść na stronie http://www.digart.pl/praca/2404331/Chwyt_Herkulesa.html
Wady:
No cóż, nie ma róży bez kolców. Szumy pojawiają się w pomieszczeniach słabo naświetlonych ale to występuje w większości aparatów cyfrowych - również i lustrzankach. 1 szt akumulator to za mało na wypady w plener całodniowy. Skorzystałem z akumulatora zamiennika DP 307 - 750mAh firmy HAMA;
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
pierwsze podrygi przy kompaktowych Panasonica i Sony; wyrywkowo Nikon D80;
Podsumowanie:
Aparat w swojej klasie - najlepszy jaki można dostać. Może śmiało konkurować z lustrzankami niższej klasy. Szczerze polecam. Opanowanie wielu możliwości robienia zdjęć przy tym aparacie daje dobry wstęp do przesiadki na coś profesjonalnego.

 

  autor: anonimowy
  14-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od lat szkolnych, głownie krajobrazy , portrety i wszystko to co zasługuje moim zdaniem na uwagę.
Zalety:
Zalety Panasonica DMC FZ50to ; stabilność,rewelacyjny zoom manualny, obrotowy ekran ,dużo możliwości ustawień ,wysokiej jakości optyka LEICA ,stabilizacja obrazu , po zamknięciu ekranika jest on domknięty tak,że widnieje na nim napis Panasonic , nie jest więc narażony na zabrudzenia i ewentualne zarysowania. Nie ma problemow z szumami na niższych czułościach. Dobrze leży w ręku. Przyciski logicznie rozmieszczone,czytelne, menu po polsku. Posiada funkcję oszczędności energii. Lampa błyskowa naprawdę dobra z funkcją redukcji czerwonych oczu. Duży wybor programow tematycznych.Dużo innych ustawień.Bardzo ładne zdjęcia.
Wady:
Przeglądanie wykonanych zdjęć na ekranie troszeczkę powolne,choć to mocno nie przeszkadza.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Smiena, Zenit , Praktica, Olympus IS3000, Nikon F801s,Minolta Dynax , Canon 500N
Podsumowanie:
PanasonicFZ50 wybrałem po bardzo długich analizach rożnych aparatow.Nie ma sprzętu idealnego, ale ten aparat ma to co jest potrzebne dla zaawansowanego amatora i miłośnika fotografii. Nie trzeba nosić dodatkowych obiektywow , bo jest w nim duży zoom.Każdy musi sam ocenić jakiego sprzętu potrzebuje i czego od niego oczekuje.FZ50 to prawdziwy przyjaciel na wypady w plener. Oczywiście ja osobiście jestem z niego zadowolony , trzeba nauczyć się nim fotografować, co nie jest trudne , liczy się przyjemność fotografowania i jakość zdjęć. Chylę czoła przed posiadaczami innych modeli aparatow czy lustrzanek i serdecznie pozdrawiam.

 

  autor: choco_late
  email widać po zalogowaniu
  05-07-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od ponad trzech lat. Bawię się głównie makrofotografią i portretami.
Zalety:
To cudo napewno ma genialne wyposażenie w funkcje! Robi świetne jakościowo zdjęcia, a jego fantastyczność opiera się głównie na ostrości obrazów, funkcjonalnych pierścieniach, poręczności i prostoty korpusu. Menu jest łatwe i czytelne, zostawiając nam duże pole do popisu.
Wady:
Długo siedziałam z nim, żeby poznać go do końca. Jednak po tym dłuższym czasie stwierdziłam, że wady są do zredukowania, po całkowitym opanowaniu jego, że tak to ujmę, wewnętrznych atrakcyjności :D Jedynym moim osobistym zastrzeżeniem jest to, że do wykonywania niektórych zdjęć potrzebny jest statyw, bo prędkość migawki jest zabójcza.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Soniaki, długo H5.
Podsumowanie:
Aparat według mnie świetnie nadaje się dla amatorów ( łatwość obsługi ) jak i dla półprofesjonalistów i profesjonalistów ( jakość zdjęć, wyposażenie w funkcje ) I do końca w moim życiu mimo wszystko panować będzie zasada : nie ważne jaki posiadasz aparat. Ważne ile serca wkładasz w fotografię.

 

  autor: miesiek77
  email widać po zalogowaniu
  16-06-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od ponad 10 lat ale tylko amatorsko. Jak więkrzość fotografuję przyrodę: zwierzęta, pejzaże, kwiaty i udało mi się pstryknąć fotki błyskawicom (właśnie Panasem).
Zalety:
Aparat świetny dla zaawansowanych fotoamatorów. Posiada wszystki funkcje posiadane przez lustrzanki i pozwala się rozwinąć twórczo. Swietnie leży w ręce i te pierścienie do zooma i ostrości to jest to czego brakuje więkrzości kompaktów. Dzięki temu że obiektyw posiada wewnętrzne ogniskowanie nie ma problemów ze stosowaniem pierścieni w celu zamontowania filtra (zwłaszcza polaryzacyjnego). Obiektyw ostro rysuje (w przeciwieństwie do więkrzości obiektywów Cannona) a ja to lubię (nazwa LAIKA o czymś świadczy). Na plus to stosowanie kart SD, które są tanie. Bardzo ważne jest to że można używać flesza zewnętrznego i to nie koniecznie z napisem Panasonic bo Olimpus to dokładnie to samo tyle że jest tańszy a fotki uroczystości np. ślubu, o wiele leprze. Początkującym pomocne mogą być linie pomocy do kadrowania. Pozatym mnustwo drobnych szczegółów, Które czynią ten aparat iście funkcjonalnym.
Wady:
Praktycznie brak karty w zestawie i drogi oprzęt z tą samą nazwą.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
smiena8, zenitTTL, olimpus miu105, minolta DYNAX 303 500 i 505, canon EOS 50E, olimpus 2000, yashika 109D
Podsumowanie:
Rewelacyjny sprzęt dla amatorów coś potrafiących albo jako drugi dla fotografujących lustrzanką. Dużo zalet a niewiele wad. Pozycja godna polecenia.

 

  autor: piotrciaputa
  01-05-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 7.0
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  5
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Witam wszystkich. Fotgrafuje jakies 10 lat, zaczynałem od zenita, i powoli podażam w kierunku fotografi cyfrowej. Najbardziej interesuja mnie pejzaze i makro
Zalety:
Zalety: -przede wszystki jest to dobre rozwiazanie dla ludzi ze skromniejszym portwelem. W tym aparacie jest wszystko co powinno byc w kazdym profesjonalym sprzecie -stabilizacja obrzau -menu w jezyku polskiem, duzy plus -obiektyw leica
Wady:
napewno wada jest akumulator, na którym możemy zrobic jakies 200-300 zdjęc, zalez w jaki sposób eksplatujem aparat. Orginalny kosztuje w granicach 100 zł a moze i wiecej, ja kupiłem zamiennik z firmy hama za jakies 60zł
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
zenit- analogowy nikon- analogowy fujifilm- cyfrowy
Podsumowanie:
Uwazam,że jest dobry sprzet, i nie zgodze sie z opiniami,że wystepuja duze szumy. Robie powiekszenia 36 na 26 cm i nie zaobserwowałem jakis duzych szumów, tak jak to jest opisywane w wielu czasopismach fotgraficznych.

 

  autor: Stary Pierdoła
  12-04-2008
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Kiedyś dużo , nawet bardzo , teraz żona ,dzieci itd .dobrze że są cyfrówki bo to ekonoemiczne . Znam bardzo dobrze ciemnię ale to wiedza już nie bardzo potrzebna .
Zalety:
Jeśli ktoś goni za super jakością i tak prędzej czy póżniej będzie musiał kupić cyfrówkę z dużą matrycą i ze trzydzieści kilo sprzętu . To nie jest tego typu aparat . A co nim można ? Można dużo . Można się uczyć fotografii , bo ma do tego wszystko . Ma bardzo dobry system " Manual" z któego najczęściej korzystam . Szczegónie cenię sobie ostrość i zooma na pierścieniach , bo taki mam nawyk i jest to super wygodne i naturalne . Pokrętła czasu i przysłony też są na swoim miejscu . Wogóle ergonomia to mocna strona tego aparatu . Obiektyw - lepszy być nie może...no może gdyby był trochę szerszy w dolnym zakresie . Za to tele to żyleta . Miałem kiedyś 500 do Praktiki ale nie zrobiłem nim ani jednego dobrego zdjęcia . Wiem , wiem ...szumy . No cóż , kiedyś robiło się cały film na pocztówkach , a jedno zdjęcie na trzy filmy przerżucało się na 30x40 . Z braku kasy . Tym aparatem można dużo więcej , ale wychodzą czasem szumy .Coś za coś . Jeśli ktoś pamięta ziarno FOTOPAN HL (pomińmy temat ORWO jako wstydliwy ) widzi niesamowity postęp . Na sprowadzonym na konkretną imprezę Fuji 36 DIN (było się kiedyś zawodowcem , a przynajmniej żyło się z robienia zdjęć ) ziarno było jak grochy , aż mi się płakać chciało . Nie wymagajmy za wiele . Makro - jest super . Kupiłem dodatkowe soczewki i mam ubaw po pachy . Monitorek- co z tego że mały , ale jaki mobilny ! Można zrobić zdjęcie znad głowy albo z poziomu ziemi i się nie pobrudzić . Panasonic jest idealnym aparatem turystycznym . Można oprócz zdjęć skręcić mały film . Jest dobry do nauki , czy dla takich ramoli jak ja , któych cieszy robienie zdjęć ale i kilka innych rzeczy a na wszystko nie starcza pieniędzy i czasu ( króko mówiąc kryzys wieku póżnośedniego ) Ja go bardzo lubię ale mam świadomość że za więsze pieniądze bywają lepsze aparaty dla lepszych ode mnie fotografów .
Wady:
Najwięszą wadą Panasonica nie są wbrew pozorom opisywane szumy ale to że razem z plikiem RAW tworzy obligatoryjnie plik JPEG 10Mpix . To kradnie połowę miejsca na karcie jeśi ktoś robi RAWy . Na tej samej karcie w Nikonie wchodzi 2x tyle RAWow co tutaj , a można je przecież w komputerze przekonwertować na JPEGa . Wkurza mnie format plików wideo i to że trudno je bezboleśnie obrabiać . Wprawdzie nie są to dzieł sztuki , ale chciał by się pokazać znajomym dobrze pomontowany film . O innych wadach już tu czytałem , chociaż nie zawsze się zgadzam .
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Smiena 8 , Liubitiel , Fed , Zenith ttl , Praktica mtl 5 , Pentacon six , Kijew 50 , Yashica fxd , Canon a1 , eos 10 , eos 5 , różne aparaty mieszkowe 6x9 (kodak , agfa i takie któe nie miały nigdzie nazwy , ) i kilka mniej ciekawych egzemplaży . Potem z różnych powodów długo długo nic i teraz Panasonic . Sporadycznie dotykałem różnych cyfrówek bez przekonania a nawet z niechęcią że całe moje umiejętności i sprzęt w tym ciemnia są już o kant d..y potłuc , ale tak samo czuł się mój dziadek kiedy gotowe klisze światłczułe zastąpiły płty szklane
Podsumowanie:
Nikt nikogo nie zmusza do robienia 10 Mpix 1600 iso max tele bo wiadomo że będą błędy . Ale dobrze że jest taka możliwość , bo czasem się przydaje . Bawcie się dobrze bo to fajny aparat i cieszcie się z każego dobrego zdjęcia . Jeśli Wam nie wystarcza zawsze możecie iść krok do przodu i kupić dobrą lustrzankę .

 

  autor: Humito
  12-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko aparatami cyfrowymi od 5-6 lat. Interesuje mnie przyroda akty zdjecia makro
Zalety:
Właśnie kupiłem FZ50 Zastanawiałem sie nad kupnem olympusa 570 i caona S5 wybrałem Panasa. No to z malucha przeszedłem na mercedesa :-) Aparat z wyglądu profesjonal Obsługa bardzo prosta Po kilkunastu zdjeciach intuicyjna. Bardzo duży zakres możliwosci. Na automacie nawet wychodza przyzwoicie. Stabilizacja przy max zoomie bez zastrzeżeń , makro też. No i polskie menu.Polecam szybka karte min 15 mb/s. Musicie sami zdecydowąć czy za wydane pieniadze teraz około 1500 zł chcecie mieć kompakt z duzym wachlarzem mozliwości czy najprostszą lustrzanką z kitowy obiektywem.
Wady:
karta 32 mb - to taki zart od Panasonika
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Wczesniej uzywałem małpki Nikon 3100
Podsumowanie:
Dla amatora lesnych przygód oraz dla ludzi którzy chcą bawic sie fotografią ale nie stać ich na lustrzanke. Aparat naprawde godny polecenia

 

  autor: anonimowy
  19-03-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko i na poły zawodowo od 30 lat. Podejmuje różne tematy.
Zalety:
1. Optyka, optyka i jeszcze raz optyka. Wyroby Leicy nawet w segmencie dla miłośników fotografii noszą wszelkie znamiona legendarnej optyki tej firmy. Doskonała wyrazistość i plastyka już z "pełnej dziury". Równa charakterystyka jakościowa w całym potężnym zakresie zooma - tylko niewielkia, nie rzucająca się w oczy dystorsja w szerokim kącie (n.b. taką dystorsję ma w zasadzie każdy biektyw szerokokątny, nawet stałoogniskowy. 2. Możliwośc manualnego ustawiania ostrości z szybkim wspomaganiem autofocusem pod palcem. 3. Mocowanie zewnętrznej lampy błyskowej dedykowanej bądź dowolnej z jednym centralnym kontaktem (używam małego Panasonica sprzed lat z 2-ma zakresami komputera nastawiając zadaną przysłonę pokrętłem w aparacie) 4. Dobry, naprawdę dobry, jak na hybrydę 10 Mpix, obraz z wyrównanym balansem kolorystycznym. Szumy o plastyce nie drażniącej oka. Czułość użytkowa do 400 ISO, 800 ISO daje obraz jescze akceptowalny, powyżej ... lepiej zapomnijcie. Trzeba pamiętać, że jest tam malutaka jak paznokieć matryca a nie format APS jak w lustrzankach i porównywanie szumów z tymiż jest jak porównywanie udźwigu np. Volvo kombi i Mercedesa Vito. (Ale czy do małego biznesu potrzeba zawsze Vito ??) 5. Zwartość budowy, szybki start, w miarę szybki transfer danych, niezłe menu, niezła żywotność akumulatorka, praktyczny i wyraźny choć niezbyt wielki składany wyświetlacz lcd będący po złożeniu samoistnym zabezpieczeniem przeciwudarowym (brawo !). Uwaga !! nie kupujcie niemarkowych bajecznie pojemnych akumulatorków, w najlepszym wypadku szybko "osiągną" normalna pojemnośc a mogą uszkodzić aparat (Li-jony zawierają elektronike a ta musi być dobrej jakości) - z zamienników polecam Hamę i Haenela.
Wady:
1. Matryca 10 Mpix - wystarczyłoby z powodzeniem 6 Mpix, choć te 10 w porównaniu z konkurencją naprawde dobrze się sprawuje. 2. Wolna w porównaniu z lustrzanką reakcja migawki i autofocusa (ale to standard w hybrydach w porównaniu z lustrzankami)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Używałem Certo, Zenity, Praktice, Canony FD, małpkę Konica, Leica R3 i R4, Nikony FM, FG, F401s, F90, F70, Olympus 760UZ, Lumix FZ50, małpkę Samsung D70. Teraz jest Nikon d40. Od dłuższego czasu (oprócz małpek) naświetlam fotki "z głowy" tak jak 30 lat temu zawiódłszy się niejednokrotnie srodze na wszystkomogących wielopolowych "ogłupiaczach". Uważam, że światło jest integralnym składnikiem kompozycji obrazu i wolę dozować je osobiście. Nikona d40 używam z manualna wysokij klasy optyką i aparat spisuje się póki co znakomicie.
Podsumowanie:
Aparat znalazł się w moim domu w taki sposób, że dzieci kupiły "super" cyfrę Fuji S700. Po przetestowaniu w/w dołożyłem drugie tyle i od roku cieszą się Lumixem FZ50. Bardzo dobry aparat klasy kompakt, którym nie przesadzając z czułością powyżej 400 ISO mozna zrobić naprawdę dobre zdjęcia, poręczny i funkcjonalny. Obiektyw wprost "wymiata" konkurencję, no .. Zeiss w Sony też jest spoko ale z mniejszym zakresem zooma. Na marginesie, uważam, że w kompakcie zoom powinien być długi bo w końcu jest on tam raz na zawsze.

 

  autor: ivv69
  14-02-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od dawna, ale tak 'porządnie' od 3 lat. Na koncie dużo martwej natury, pejzaży i makro itp. itd.
Zalety:
Aparat o bardzo ładnej budowie, dobrze leży w dłoni. Bardzo prosta obsługa na wyczucie. Duży plus to 2 pierścienie migawki i przesłony pod palcami. Bardzo fajny wizjer i ruchomy wyświetlacz. Aparat owszem przeładowany róznymi funkcjami, ale kreatywni mogą je wykorzystać ;D Szybki zapis zdjecia[no może problemy przy długich naświetlaniach], szybki rozruch. Bardzo, bardzo dobra optyka, naprawde żadnych zastrzeżeń [jak narazie =)]. Autofocus! Prawie nieomylny. No i 12x zoom. może są teraz już 18x i napewno bedzie wiecej, ale tak duży zoom jest mało kiedy potrzebny. Następny wielki wielki plus to stabilizacja, 2 trybowa. Sekunda z ręki bez problemu wyjdzie ostra, większe też ale trzeba sie skupić ^^. hmm. SZUMY? Ludzieee? Ile fotek zrobiliście? 5? 10? Zrobiłam nim już około 3000 fot i zauważalne irytujące szumy miałam na... 2. Może po prostu trzeba potrafić?
Wady:
Akumulator. Dobrze zaopatrzyć sie w battery pack grip'a. No i może kilka drobnych szczegółów.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Dużo dużo dużo. Kilka małpek fuji, panasa. Co do luster Canon, ale krótko.
Podsumowanie:
Mi osobiście hybryda bardzo podpasowała. Dobry dla zaawansowanych amatorów, którzy jeszcze boją sie wskoczyć na lustro. CI CO POTRAFIĄ ZROBIĄ NIM PIĘKNE ZDJECIA.

 

  autor: Adek
  email widać po zalogowaniu
  30-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od kilku lat amatorsko z różnymi efektami ;-)
Zalety:
szumy - pisza o nich ludzie ktorzy trzymali ten aparat 5minut w dloni i zrobili nim kilka zdjec w automacie!!! totalna bzdura ja ich nie zauwazylem !!! Zalet jest zbyt wiele aby je wszystkie wymieniać. Ja mam ten aparat od paru miesiecy i zrobiłem już ponad 5000 fotek. Musze przyznac ze zdjecia wychodza super choć trzeba sie troszke pogimnastykowac aby wyciagnac z aparatu jego mozliwosci. Nie polecam tym ktorzy chca nacisnac spust i miec super zdjecie bo to nie ten aparat automat chodzi dosc koszmarnie ale w tym aparacie wogole go byc nie powinno! Jesli ktos ma ochote zobaczyc co on potrafi zapraszam www.photoblog.pl/yanush
Wady:
nic poza super wolnym zgrywaniem fotek przez kabelek usb radze od razu zaopatrzyc sie w czytnik kart ! wychodzac na spacer dluzszy koniecznie trzeba dokupic dodatkowy akumulatorek a obedzie sie bez niespodzianek !
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
kilka małpek samsunga i sony, konica minolta dimage z3 fuji s6500fd panasonic fz30 i obecnie moja ukochana 50tka !
Podsumowanie:
Sprzecik wart swoich pieniedzy jak go ktos pozna to aparat z pewnoscia mu sie odwdzieczy super zdjeciami

 

  autor: Katarzyna
  01-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko od niedawna .
Zalety:
Ten aparat ma bardzo dużo zalet , ale takie najwazniejsze to to że robi świetne zdjęcia , obsługa tego aparatu jest prosta i bardzo szybko mozna jej sie nauczyc .Wiekszośc mówi o szumach .Widoczne szumy wystepuja przy ISO 800 . Ja wykonuje wszytskie zdjecia ISO 400 i te fotki sa poprostu piekne .Nastepną zaleta jest to że ma wiele ciekawych funkcji .Jest przystosowany do każdych warunków . Ale oprócz zdjec robi swietne filmy jak kamera tylko ze z zoomem 12x.
Wady:
Wady. No cóz ja wad nie widze .
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Wcześneij miałam dwa aparaty cyfrowe tzw "Pstrykadełka" No i nie równają sie z tym .
Podsumowanie:
Ja polecam ten aparat wszytskim którzy cha poznac tak naprawde fotografie , którzy chca sie jej nauczyc i robic poprostu Piekne zdjecia .

 

  autor: A.
  29-12-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko, na koncie mam jakies 15 tys. zdjęć
Zalety:
- dobry materiał, nie niszczy się - optyka świetna - bezdyskusyjnie - dobre macra - możliwości a cena - ok
Wady:
Oczywiście, że szumy.. A tak serio, o jakich szumach tu w ogóle mowa ? Mam aparat od pół roku, jakoś przez te kilkanaście tygodni szumy mnie nie zirytowały. Opcje - za dużo, niektóre niepotrzebne zupełnie, zaśmiecają tylko menu.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenith, HP Photosmart, kilka analogów
Podsumowanie:
Polecam dla średnio zaawansowanych fotografów, którzy lubią bawić się fotografią, a nie powtarzać bzdury, że aparat szumi :-)

 

  autor: tomeq-1991
  email widać po zalogowaniu
  25-10-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko.
Zalety:
Super jakość zdjęć (porównywalna z tańszymi lustrzankami), 3 formaty zdjęć(4:3, 3:2 i 16:9) duży zoom, bardzo dobry, obracany ekran 2 cale, dobry i duży wizjer, zdjęcia makro wychodzą idealnie nawet bez przełączania w tryb makro, dużo trybów pracy, bardzo dobre rozmieszczenie przycisków, solidne osłony na kartę pamięci i usb, instrukcja obsługi w kilki językach, solidne oprogramowanie do zarządzania zdjęciami.
Wady:
Mały ekran ale obracany, duża waga (normalne przy takiej konstrukcji :D), szumy przy wysokim ISO.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Tylko z DMC FZ50.
Podsumowanie:
Ja jestem w 100% zadowolony i polecam go !!!

 

  autor: Leo
  email widać po zalogowaniu
  14-08-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od wielu lat, nie jestem w stanie podac ilu, mialem duza przerwe ale jak sie rozwinela fotografia cyfrowa to oszalalem na tym punkcie i ostatnie lata to ponad 35 000 fotek roznymi aparatami. Wiele krajobrazow, ale takze portrety. Uzywam mozliwosci APARATU a nie photoshopa wiec wszelkie efekty (jezeli przyjdzie mi na takei ochota) uzyskuje aparatem.
Zalety:
Do zalet nalezy przede wszystkim wygoda uzywania (pomimo ze mam ogromne dlonie). Wbrew opiniom na forach ten aparat nie jest skomplikowany, do menu szybko sie przyzwyczailem. Jakosc wykonania. Smiesza mnie ludzie piszacy o tych duzych szumach i slabej jakosci zdjec. Ja wielokrotnie sie przekonalem ze: szumy-sa ale najczesciej jest to argument wysuwany przez ludzi ktorzy cykneli tym aparatem kilka zdjec i rzucili nim o sciane:) Albo sprzedawcow, ktorym placa wiecej z innych firm. Moja sytuacja w sklepie foto. Pani polecala mi zabranie SONY h5, najpierw mowi ze w sony dobra Optyka a tu jakas LEICA..Mowie ze jak sie ktos zna to wcale nie jest JAKAS LEICA, na to mi pani, ze SZUMY!! Pytam czy zrobila choc fotke tym aparatem - a ona mi mowi ze nie, ale czytala opinie na stronie internetowej. Po czym powiedziala ze jak jestem amatorem i jeszcze nieczego nie oczekuje od fotografii to se moge go zabrac i cykac na imprezach ale ona poleca mi SONY. Powiedzialem ze jestem srednim amatorem ale mam przy sobie kilka fotek zrobionych innymi aparatami i pokazalem pani albumik..Rozmowa sie skonczyla tak ze pani stwierdzila za Sony jest po prostu LADNY.. Czyli brak konkretow przeciw FZ50 tworzy go najlepszym celem atakow. Ja przy zakupie porownywalem go z Fuji 9600, Sony r1, Sony h5-9, FZ30,Olympusem 510,550 i Canonem is3. Za tym aparatem przemawialalo STOSUNEK CENA do MOZLIWOSCI,JAKOSCI i WYKONANIA. Mialem tez na uwadze to ze nie chcialem kupic aparatu ktory jest wycofywany z rynku czy trudno dostepny (moje przygody z Fuji 9600:( ) a wynika to z tego ze oprocz foto interesuje sie takze instrumentmi muzycznymi i mam doswiadczenie z wycofywanymi produktami..:( Mam wielu znajomych zawodowych fotografow. Niektorzy polceali mi poprzednika FZ30, niektorzy nie mieli zdania o FZ50 ale jak juz dokonalem zakupu to wszyscy sie zachwycaja tym aparatem.. Pierscien ZOOM i Regulacja Ostrosci drugim pierscieniem - Odjazd. Swietnie lezy w dloni.
Wady:
Widze i owszem. Na pewno trudniej jest zrobic fotke w manualu FZ50 niz w pol manualu Kodakiem aloe ogolnie jest to bardzo fajny aparat dla tych, ktorzy chca miec dobry aparat ponizej 2000, z duzymi mozliwosciami ingerencji w zdjecia. Minus to SZEROKI KAT tzn za maly :) Makro - srednio (troche sie trzeba przylozyc). Z jednej strony wada jest akumulator ktory jest na dedykowane akumulatory (w razie nioespodziewanego braku pradu nie dokupimy go w kiosku jak PALUSZKA) ale z drugiej strony zalozylem ze ja cykajac duzo fotek kupie 3 aku od razu z aparatem a do teraz mam 2 i juz nie kupuje.. Zamienniki maja wieksza pojemnosc:) A ta orginalna jezeli robi sie zdjecia przez wizjer i nie przeglada co fotke na wyswietlaczu wystarcza.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
ROZNEGO przez wiele lat. Te najwazniejsze: Smiena, Minolta 5, Photon 484, Konica-Minolta Z2, Kodak 712, Canon ps75...
Podsumowanie:
Lustrzanka to to nie jest ale czasem to aut. Ja nie chcialem miec lustrzanki, gdyz dokupowanie drogich obiektywow i akcesoriow jakos mnie nie pociagalo.. Mam cos czego chcialem choc dostrzegam czasem pewne malusienkie minusy.. Jednak przy tej cenie polecam smialo. I nie czytajcie tylko opinii, idzcie do sklepu i sami wyprobujcie sprzet, i nie jeden- kilka aparatow i moze tez wybierzecie wkoncu Panasonic FZ50. Wybieracie aparat dla SIEBIE to wazne, ma wam odpowiadac a nie wlascicielowi SONY czy Canona na jakims forum..

 

  autor: michal525i
  email widać po zalogowaniu
  01-08-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografia czysto amatorska. Z tym że apetyt rośnie w miare jedzenia ;) Fotografuję od 6 lat.
Zalety:
Zalet jest wiele. Na pewno waga i gabaryty, choć jak go chwyciłem to lekko się przeraziłem :) ( poprzedni FZ-7). Świetnie leży w dłoniach. Zoom manualny ! Funkcje łatwo dostępne. Lepiej ostrzy od Fuji 9600. A te szumy to czysta nagonka. Inne też szumią a do fotografii amatorskiej max ISO200 wystarczy - zdjęcia bardzo ładne. Za zdjęcia dałem 9 bo to nie lustro ;)
Wady:
Bateria troszkę za mała. Ekran może mały jak na te czasy ale bardzo ostry ( w porównaniu z FZ-7 2,5'). A i tak większość zdjęć robie przez wizjer :)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenith, Canon A60 (bardzo wdzięczny) a ostatnio FZ-7
Podsumowanie:
Polecam wszystkim zainteresowanym. I nie słuchajcie bajek o szumach.

 

  autor: michalsnake
  17-07-2007
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografia interesuje sie czysto amatorsko. robe zdiecia niezalesnie od czasu i miejsca. Panasonic Lumix DMC FZ50 jest moim pierwszym aparatem cyfrowym
Zalety:
Lumix DMC FZ50 moim zdaniem jest bardzo dobrym aparatem dla poczatkujacych i zaawansowanych fotografów. bardzo dobrze lezy w dłoni. moim zdaniem zdiecia wychodza bardzo fajne
Wady:
durze szymy powyzej 400 ISO ale jesli umie sie ustawic parametry aparatu to mozna i robic zdiecia bardzo dobre przy ISO 400.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Niestety niemaiałem przyjemności korzystać z innego sprzetu cyfrowego.
Podsumowanie:
Przy dobrych parametrach i dobrym ustawieniu aparatu zdiecia wychodza bardzo ładne:)

 

  autor: anonimowy
  23-06-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od 25 lat,góry,zwierzęta,itd...
Zalety:
Super Zabawka!!! Zdjęcia cool...jeśli ktoś ma inne zdanie to jego sprawa :-)....ma wszystko to co chciałem żeby miał mój nowy aparat,jednym słowem jest zajefajny!!!
Wady:
Wady?hm...chyba tylko tyle ze dali za małą baterie!walnołem 400 fotek i się rozładowała....
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Ami66,Zenithy od TTL do 122,Leica ale nie pamiętam modelu,Canon A60,Canon A75...
Podsumowanie:
Aparat wart swej ceny,wykonany z dobrych materiałów,100%ergonomia,no i pierścienie dopełniają reszty

 

  autor: klaudiusz
  email widać po zalogowaniu
  21-06-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
interesuje sie fotem juz od paru lat, pracowalem nawet zawodowo przez kilka lat z cyfrowka w reku kazdego dnia co w konsekwencji spowodowalo nastepnie zamilowanie do fotografii
Zalety:
1. konstukcja zwarta i b. poreczna 2. b. mila obsluga pierscieni obiektywu 3. wysoce zadowalajaca ostrosc obu wizjerow rowniez w silnym sloncu 4. zoom 5. piekna glebia zdjec (choc moze czsem warto przestawic pare parametromw na poziom low :) 6. tak to przawda, ze jest on przeladowany funkcjami - lecz wiele z nich moze byc przydatnych zwlaszcza po dobrym zaprzyjaznieniu sie , bo wtedy wiesz jak szybko do nich trafic w menu i uzyc. Ba to moze wrecz wyroznia go od pozostalych... klasa optyki - bezdyskusyjna - mysle. 7. mozna by tak wiele
Wady:
moze za maly wyswietlacz 2" ale rozdzielczosc w duzym stopniu rekompensuje:) mialem dlugotrwaly problem po przesiadce z panasonic FZ7 gdzie bylo 2,5" ale nowa generacja wyswietlacza z FZ50 rekompensuje (naszczescie nie przypomina on nowego sony H9 TV z kawalkiem optyki (hihi) poza tym nie nalezy zapominac ze w tym aparacie to wizjer ma byc traktowany piorytetowo:) sensor LiveMOS to nie jest (dlatego w ocenie dalem 9*) ale i 1/25"sensor (gdzie sony H7 i 9 ma juz ponad 8MP a canon potrafil i 10MP - litosci) tez nie. moze troche za niska lampa POP przy uzyciu konwertera troche zaslania... bateria... tak, zalecam dokupienie
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
troche malpeczek, potem lustrzanka (malpa z zooooomem) Olympus 35mm, nastepnie lustro Nikon N50 35MM, SONY s.shod ale nie pamietam modelu, jakis z pierwszych bo mial 3.2 MP:) jakis kompakcik HP kieszonkowy Canoc eos 300 35mm Sony H1 Panasonik FZ7
Podsumowanie:
........do wszystkich zaszumoinych .......... jesli chodzi o te "szumy" (jakas moda chyba nastala do dykutowania o tym ;) Ludzie prosze, odszumcie swoje umysly bo az zal sciska .....wiecie co. jesli tak wam szumi to moze troche fachowej lektura np jak sie robi zdjecia ON MAMUAL !!! a potem jesli bez rezulatow nadal to powrocic tu i pisac takie glupoty... lustro tez szumi na wyzszych iso a tu mowimy o hybrydzie co ma sensor (powiekszony) klasie CCD wiec to jakby porownywac malucha z BMW(!) zawsze troche gdzies wystapia i tyle. jak juz wspomnialem Live MOS to nie jest. ale sama jkaosc fotek mnie poprostu zachwyca! i pzrypominam ! uczyc sie fotografi !! bo jesli Ci szumi to powroc do jakiegosz keszonkowego, bo jesli jeszcze nie wszyscy wiedza to nie jest aparat do rodzinnych spotkan , a ma on juz wieksze (duzo wyzej) mozliwosci. cena nowego juz spadla tak wiec dostepny juz dla wiekszego grona - goraco polecam ten sprzecik.

 

  autor: Tito de Casselin
  email widać po zalogowaniu
  14-06-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografia zajmuje sie od 8 lat, glownie dzieki zenitowi 11. Przez 2 lata robilem zdjecia fuji s5000. glownie zdjecia morza rzek i jezior troche makrofotografii i zdjecia nocne.
Zalety:
Generalnie nie bede oryginalny jesli napisze ze jest to najlepiej wyposazony kompakt na rynku. karty sd. optyka Leica+++
Wady:
Wad jeszcze nie dostrzeglem...
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Exacta Exa II + Meyer optik Domiplan 2.8 50 Zenit 11 Revue Sony Mavica Fujifilm s5000
Podsumowanie:
Bardzo udana produkcja, juz po FZ30 bylo wiadomo ze to udana konstrukcja...

 

  autor: sarmata
  09-05-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
amator - pejzaże, przyroda itp.
Zalety:
prawie same!!!
Wady:
prawie żadnych, trochę zamieszane meni
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
od smieny po lumixa
Podsumowanie:
to dla tych co im szumi i szumi: aparat dla zaawansowanego A M A T O R A , a nie dla profesjonalisty!!! czytając niektóre recenzje lub porady co kupić to można dostać jubla, kup lustro, kup nikona za 3-4-5 tyś. itp. dziwie się że prawie każdy co daje takie rady jeździ porozbijanym składakiem lub CC, SC, a nie nowym AUDI, MERC, BMW lub samochodem WRC - przecież to są dobre samochody!!! a więc jak chcecie kupić dobry aparat to lumixa polecam!!!

 

  autor: Andrzej
  email widać po zalogowaniu
  07-05-2007
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografia zajmuje sie od ponad 15 lat poczatkowo amatorsko pozniej profesjonalnie. Fotografuje zarowno ludzi jak i przyrode,
Zalety:
Szybko dzialajacy i dokladny autofocus, bardzo precyzyjny zoom, wysoka niezawodnosc, duza liczba zdjec bez lampy, reczna korekta wielu funkcji
Wady:
stosunkowo mala liczba zdjec z lampa, powyzej iso 400 slaba jakosc zdjec
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Analogowe zenity, nikony, minolty, cyfrowe m.in: olympus e-10, canon 30d, nikon d200,
Podsumowanie:
Dobry sprzet jesli chcemy fotografowac w plenerze, wycieczkach, przy dobrym oswietleniu, bardzo dobry obiektyw z dobrym swiatlem, w ciemnych pomieszczeniach rozsadnym jest wyposazenie w mocna lampe i max iso 200, wtedy uzyskamy zadowalajacy efekt. W plenerze uzyskuje lepsze zdjecia niz tanie lustrzanki z podstawowa optyka

 

  autor: Paweł
  email widać po zalogowaniu
  04-05-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Interesuje sie fotografia od 6 lat. chodzę do szkoly fotograficznej w katowicach tak wiec nie mozna powiedziec ze jestem amatorem :D
Zalety:
do szkoly biore aparaty analogowe lustrzanke typu nikon f80 bo cyfrowych nie mozna . na codzien mam lustro nikon d50 i panasonica fz50 :D nie załuje jego kupna. ma duzy zoom optyczny 420mm z rozszczezeniem na 24x optyczny troszke psuje jakosc fotki poniewaz trzaba zmniejszyc wielkosc matrycy na fotach ale co tam na kompie zawsze mozna powiekszyc i bedzie super :D co wazne panasonic ma akumulator ladowany przez zasilacz nie tak jak np w fuji s9600 na paluszki AA 4 sztuki.. daremne :) Bardzo dobrze trzyma sie go w dłoni, wszystkie funkcje pod palcami.. nie sluchajcie tych ludzi co pisza ze panasonic fz50 robi duze szumy bo prawdopodobnie ci co tak mowia wogule nie mieli aparatu w dłoni i plotkują po innych albo zmyslaja... wiadomo nie porownuje sie kompaktu do lustrzanki ale szumy powyzej iso 200 czy 400?? zalosne przy iso 800 dopiero za wieksze szumy na 400 iso są wykrywalne dopiero przy powiekszeniach..
Wady:
wada jest jedna nie potzrebnie zwiekszali matryce do 10Milionów mogla zostac jak u poprzednika 8 i tylko zmienic ten procesor z engine II na III bylo by lepiej no ale i tak jest super
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Praktica 5303, olympus sp320, canon powershot a80.
Podsumowanie:
moim zdaniem panasonic to super fotoamatorski sprzet... mozna sie nim fajnie pobawic i niezle fotki nim zrobic... do profesionalnych zdjec nalezy kupic lustro. Najlepszy kompakt na rynku.

 

  autor: FotoAmator
  01-05-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko. Głównie makro
Zalety:
Wygodny wymiar (dobrze się trzyma), ładna jakość zdjęć, duży wybór opcji, dla mnie bomba. Jak ktoś chce fotografować makro, to niech odrazu zaopatrzy się w soczewkę.
Wady:
Nie sądzę, że występują duże szumy. Może przy fotografowaniu w pomieszczeniach, ale na zewnątz piękne zdjęcia wychodzą.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
_
Podsumowanie:
Super sprzęcik. Polecam

 

  autor: H.S
  18-02-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od kilkudziesięciu lat, W tym czasie zajmowałem się różnymi dziedzinami. Obecnie najczęściej utrwalam krajobrazy i przyrodę. Panasonica FZ50 posiadam od 5 tygodni, wykonałem ok 400 zdjęć różnych, w tym testowe. Zgadzam się z testami opublikowanymi na www.optycne.pl
Zalety:
Matryca 10M, która pozwala na powiększenia 30x40 cm,przy ustawieniu czułości do 400ISO. /duże szumy włożyć między bajki/ Stabilizacja - przy połączonym zoomie optycznym i cyfrowym 80x /w fot analogowej małoobrazkowej jest to odpowiednik obiektywu ok. 3 metrów/, oraz czułości 100Iso daje ostre obrazy. Nie wysuwany obiektyw Leici /nie ma potrzeby zachwalać/
Wady:
Jedyną wadą w/g mnie, to za mała pojemność akumulatora. Przy używaniu flesza starcza na ok. 160 zdjęć. Należy zaopatrzyć się w dodatkowy.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Obecnie w posiadaniu Canony EOS 620, 50E i Elan /100/, Praktici LTL i B200, Praktisix TL. Flexaret VI aut. /do tego wszystkiego kilka obiektywów/, Canon A520
Podsumowanie:
Wydaje mi się, że jest to najsensowniejsza obecnie produkowana hybryda /jak dla mnie/. Przed kupnem zstanawiałem się również nad Fuji 9600, ale brak stabilizacji, karty xd i brak polskiego menu przekonały mnie do Panasonica

 

  autor: Marco
  email widać po zalogowaniu
  06-02-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  5
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od 7 lat. Nie jestem wybitnie doświadczonym znawcą tematu ale każda opinia jest pomocna dla ludzi którzy mierzą się z zakupem tego aparatu. Interesują mnie głównie zdjęcia przyrody (fotografia na świeżym powietrzu). Jestem posiadaczem Lumixa od 3 miesięcy. Zrobiłem nim ok. 3000 zdjęć.
Zalety:
Solidna konstrukcja i świetna ergonomia (pewnie leży w dłoni). Obiektyw o dużym powiększeniu spisuje się znakomicie.
Wady:
Aparat to przede wszystkim zdjęcia a tu ich jakość nie jest zadowalająca. Przede wszystkim ogromne szumy. Ten kto myśli że hybryda zrobi zdięcie porównywalne z lustrzanką to grubo myli.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Dotychczas używałem Zenita oraz kompaktów Kodaka.
Podsumowanie:
Świetny aparat dla niedzielnego amatora lubiąego potrzymać coś dużego w dłoni:) Moim zdaniem cena tego aparatu jest pomyłką. Jest to znakomity przykład jak bardzo działania marketingowe mają wpływ na nasze wybory. Przereklamowany towar ;)

 

  autor: sabu1
  email widać po zalogowaniu
  19-01-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografią interesuję się od kilku lat :)
Zalety:
Jak dla mnie to ten aparat jest extra.
Wady:
Jedyną jego wadą jest wielkość hi hi hi :)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Troszę tego było, przedewszystkim kompakty Canona i Olympusa.
Podsumowanie:
Jak czytam recenzje Panów Pseudoprofesjonalistów to aż mnie boki ze śmiechu bolą :)) Panowie zejdźcie na ziemię!!! Osoba kupuąca FZ-etkę nie będzie robiła zdjęć po to, by je drukować w formacie A1 :). Poza tym nie istnieje coś takiego jak doskonały aparat, by zrobić dobre zdęcie wcale nie potrzeba też drogiego sprzętu. Jedyne co jest potrzebne to mieć poukładane pod czaszką i wiedzieć jak się takie zdęcia robi a i zwykłą smieną można napstrykać takie fotki, że nadroższe lustra się chowają. Więc proszę, przestańcie pisać bzdety typu: aparat szumi, nie da się nim zrobić zdęcia przy ISO wyższym niż 200. To jest po prostu śmieszne hi hi hi :)

 

  autor: adomik
  15-01-2007
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Jestem amatorem mam aparat Panasonic Lumix DMC-FZ50. Interesuje mnie krajobraz.
Zalety:
Ergonomiczny kształt, wygodna obsługa, dość duży wyświetlacz, łatwa wymiana akumulatora, dość szybka ładowarka.
Wady:
Pokrętło ustawiania dioptri na wizjerze w mało dostępnym miejscu.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Już nie pamiętał ale był to Olympus.
Podsumowanie:
Polecam aparat amatorom fotografii i tym ,którzy nie chcą mieć taniego kompakta z niskiej półki.

 

  autor: Tomek
  email widać po zalogowaniu
  29-12-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od przeszło 20 lat, cyfrą od 2. Prawie godzinę testowałem u sprzedawcy Sony R1 i LZ50. Wybór - nie bez wachań padł na Panasonica.
Zalety:
Przede wszystkim budowa aparatu, czyli wielkość i masa - najcześciej oprócz aparatu - noszę w plecaku ubrania i prowiant a Sony potrzebuje dużo więcej miejsca, więc na narty czy rower odpada. Świetnie leży w ręku. Wszyskie ważniejsze przyciski i funkcje w zasięgu kciuka - nie trzeba odrywać oka od wizjera. Wszystkie manualne funkcje jak w lustrzankach. A "programy tematyczne" na szczęście daleko w menu. Świetna ręczna regulacja ostrości. Wytarczy mu lekki kompaktowy statyw. Duży zoom ze skuteczną stabilizacją - można się obyć bez wyższych ISO. Wyraźne i ergonomiczne wyświetlacze LCD. Popularne i tanie karty pamięci.
Wady:
To już wszyscy wiedzą - szumy ( nieszczęsne 10 mpikseli ) i algorytm ich usuwania do d... Ale w RAWie można na szczęście dużo poprawić.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenity ... Canony - manualne, jakoś długo nie mogłem się przestawić na autofokus. Canon Ixus 40
Podsumowanie:
Byłby to najlepszy w swej klasie aparat, gdyby nie pchali tak dużo pikseli do małej matrycy... Ale !!! Szumy są widoczne przy powiększeniu obrazu na monitorze, tyko po co powiększać obraz cyfrowo, skoro z takim zoomem można zkadrować każde zdjęcie 1:1. Czyli do normalnych - amatorskich zastosowań, obraz jest wystarczająco dobry. Kto amatorsko robi sobie odbitki w rozmiarze 2m/1.5m ??? - bo dopiero w takiej wielkości zdjęcia szumy 800 Iso są widoczne. Być może ze względu na jakość zdjęć wybrałbym SonyR1, ale : - 0.5 kilo więcej w plecaku - nowy i większy plecak - 650 zł różnicy przesądziło o wyborze Panasonica.

 

  autor: venzel
  email widać po zalogowaniu
  20-12-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amator z zacięciem do zjęć reporterskich. Wygoda uzytkowania sprzetu, baterie, szybkosc, zoom(!!!) najczesciej przestawiam przed jakość (w granicach rozsadku ;-))...
Zalety:
- jakosc wykonania, - absolutnie fenomenalny zoom (kosztem fizycznej wielkosci matrycy, stosuje dodatkowo telekonwerter - zeby miec taka lunete musialbym miec 5 kg teleobiektyw do lustra - wiem ile wazy 300 mm do Zenitha, umocowany na "karabinku" :-DDDD), - szybkosc jest ok, - jakosc zdjec (choc trzeba sie napracowac, zeby jakosc byla akceptowalna, lub nawet bardzo dobra. Uzytkownicy luster powinni wyluzowac ;-) duzo latwiej uzyskac b. dobry efekt lustrem - FZ50 da sie zrobic zdjecie dobrej jakosci, porownywanie nie ma sensu), - rewelacyjna ergonomia i wygoda uzytkowania (ma wszystko to co miesci sie w 3-5 kg torbie z lustrem, jezeli potrzebuje lepszej jakosci biore lustro), - odporonosc fizyczna (upadał, przezyl pustynie i nadmierną wilgoć)....
Wady:
- zadna nowosc: szumy (da sie jednak tak umiejetnie wymanewrowac parametry, zeby nie byly uciazliwe; bez histerii: szumy NIE SA DUZO WIEKSZE NIZ W INNYCH kompaktach), - wolne serie, - za duzo idioten-autmatycznych opcji (i tak z nich nie korzystam, a smieca menu),
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Duzo tego bylo... mam (niektore na strychu ;-)) lub miałem: Smiena, Zenith XP12, Canon S30, Małpki Kodaka - FUJ!!! (kupowane z koniecznosci za 90 USD, po kradziezy sprzetu ;-)), Panasonic FZ20, Nikon D50, Canon EOS300D, teraz FZ50 - czasami jako pomocniczy, czasami jako glowny...
Podsumowanie:
Do zastosowan studyjnych stanowczo odradzam (przyponiam niektorym, zwlaszcza tym b. negatywnie wypowiadajacym sie na forum o tej maszynce, ze zaden aparat nie jest DO WSZYSTKIEGO). Do reporterki (bez-tragazowej), na wycieczki, wyprawy, wyjazdy - rewelacja (all in one). Zeby uzyskac dobra jakosc, moim zdaniem trzeba sie napracowac bardziej, niz w innych maszynach - wsrod kompaktow jakosc zdjec z canona s30, maszyny sprzed kilku ladnych lat jest jednak nie do pobicia... z telekonwerterem mam zoom ok. 100x (dlatego ocena za zdjecia 10!!!). w aparacie ktory ma ~14x9x11 cm i wazy ~700 g :-D FZ kupilem za 1750 - to naprawde nieduzo w stosunku do mozliwosci... przyznaje, ze lustro zestaw za ponad 4000 pln robi lepsze, mniej zaszumione zdjecia, ale to ponad 4000 :-)

 

  autor: Piter
  19-12-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  5
ocena globalna :  6
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje dla zabawy.
Zalety:
Wyglada jak prawdfziwa lustrzana
Wady:
robi foty jak prawdziwe kitowe badziewko
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Kupilem EOS 400
Podsumowanie:
Uwazajcie na ten aparacik

 

  autor: Fotograf
  12-12-2006
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  3
ocena globalna :  5
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Zawodowiec od 17 lat
Zalety:
Szklo OK, Obudowa OK
Wady:
Technicznie poza szklem (bo to inna marka) Z50 jest gownem na ktore nie warto wypieprzyc w bloto 2000 zl by robic zdjecia (jesli tak to co robi ten aparat mozna nazwac) jak jakas malpka casio za 500 zl
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Kupilem jako 2 aparat studyjny Sony DCSR1 ma w studio tez nikona D70 a do sklepu i na imprezy chodze z malpka sony T7. Niezle sa tez G6 canona mialem ale mi rabneli w pociagu ;(
Podsumowanie:
Po co ktos produkuje takie aparaty jak Z50- cala polityka sprzedarzy firmy bazuje chyba na tym ze znajda sie idioci ktorzy go kupia nie zauwazajac na swoim kompie ze ten szajs szumi juz od iso 200.

 

  autor: Wojtek
  email widać po zalogowaniu
  08-12-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  1
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  5
ocena globalna :  4
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Od 5 lat fotografuje na cyfrowkach. Przedtem analogi jakies 7 lat
Zalety:
Sprzedalem go tydzien temu ;) Udalo mi sie. Sa jeszcze ludzie ktorzy nie przeczytali o jego wadach.
Wady:
Kupilem bo wszedzie raklamowany i najnowszy w koncu zmienili co trzeba od modelu Z5 jak chcialem- niestety o szumach przeczytalem za pozno. W zasadzie czytac nie musialem jak zobaczylem foty to k..... j..... d......h...... no i sprzedalem.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Terez mam Sony R1 goraco polecam drozszy ale nikt wam zlego slowa o nim nie powie a jak zobaczycie fotki kopara na ziemi. Bralem pod uwage tez S3 canona.
Podsumowanie:
Wszyscy juz chyba wszystko wiedza o tym aparacie. Gdyby mial odkrecany obiektyw to by sie oplacalo go kupic dla niego ale tak nie jest ;)

 

  autor: Sylwester
  email widać po zalogowaniu
  23-11-2006
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  3
ocena globalna :  5
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Zawodowiec od 27 lat
Zalety:
Dobre wykonanie od strony ergonomi i materialow. Profesjonalny wyglad.
Wady:
Gorsze niz w przecietnych pstrykaczach szumy- w internecie jest chyba wtstarczajaco o tym- slepym szumy przy iso 200 nie przeszkadzaja. Zona ma Sony T9 taka puderniczka do robienia zdjec ;) ale jakosc zdjec w porownaniu z Z50 jest doskonala. T9 ma iso tylko do 640 ale mozna nim focic bez zadnych szumow do iso 400- to co Panasonik nazywa zaawansowanym odnosi sie tylko do innych modli tej firmy bo z konkurencja z o niebo nizszej polki Z 50 nie moze konkurowac jesli chodzi o jakosc zdjec a chyba to jest najwazniejsze w aparacie- rezultat koncowy OBRAZ
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Mam obecnie Nikona D70, Zenita 122 ;), Sony R1 zona foci na imprezach T9. Tak przy okazji Jesli ktos mysli o Z50- polecam zastanowic sie nad R1.
Podsumowanie:
Co tu sumowac- zenujacy fajnie wygladajace pudelko ktore na pewno nie bylo tworzone z mysla o robieniu wysokiej jakosci plikow cyfrowych. Niepolecam. Wybilem go z glowy zonie naszczescie teraz ona jest zwolenniczka soniaczy ma R1 T9 a ja jako zawodowiec siedze w systemie Nikona.

 

  autor: anonimowy
  11-11-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
W fotografowaniu przede wszystkim pasjonują mnie portrety. Niestety, zbyt dużego doświadczenia jeszcze nie mam.
Zalety:
Do podstawowych zalet, zaliczam naprawdę świetne leżenie w ręce, oraz wręcz intuicyjne rozmieszczenie wszystkich podstawowych przycisków (pokręteł). Dodatkowo AF działa szybko i bez zarzutu, pierścień zoomu i ostrości działa cicho i z odpowiednim oporem. Obiektyw jest w nim naprawdę rewelacyjny a na stabilizacje obrazu po prostu nie da się narzekać (działa rewelacyjnie). Wbudowana lampa sięga coś koło 7metrów co już jest sporo. Aparat nie jest duży (wiadomo do kieszeni go nie schowamy), ale to przecie nie ta klasa aparatów. A główną zaletą jest to, iż zdjęcia robione nim są naprawdę dobre!!
Wady:
Wady? Niestety a może stety! Panasonic zamontował w nim matrycę coś koło 5 na 7mm. Niestety bo wiadomo szumy (chociaż nie dajcie się zwieść wszystkim informacją dostępnych w Internecie, iż nie da się focić już od ISO 200, można spokojnie można i to nawet przy wyższych ISO a szumy jak to szumy są jak wszędzie i już). A stety, ponieważ dzięki tak małej matrycy, Panasonic mógł uzyskać tak krótki obiektyw z 12 krotnym zoomem optycznym! A i troszkę szkoda, że nie ma on szerokiego kąta (ale przecież są konwertery).
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Bawiłem się różnymi aparacikami, ale ten jest moim pierwszym własnym! hehe.
Podsumowanie:
Obecnie na rynku nie ma aparatu, który byłby tak funkcjonalny i zarazem nie duży i do tego robił by on tak dobre zdjęcia, za tak nie wielką cenę!

 

  autor: radetzki
  email widać po zalogowaniu
  11-11-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję, od ponad 15 lat, jestem także wykładowcą uczącym podstaw fotografii.
Zalety:
1. Bardzo dobre wykonanie, ergonomia i wyważenie 2. Duży plus to pokrętła zmiany ekspozycji pod palcem wskazującym i kciukiem 3. Zmiana ogniskowej za pmocą pierścienia na tubusie 4. Wysokiej rozdzielczości wizjer EVF 5. Dobrze działający autofokus 6. Dobra optyka choć trochę dziwnie zaprojektowana (najlepsza jakość zdjęć przy maksymalnych otworach przysłony)
Wady:
Duży szum przy wyższych czułościach, chociaż nie jest to szum "masakryczny" jak często można spotkać w wypowiedziach na różnych forach. Przy ISO 100-200 nie jest dużo gorzej jak w innych kompaktach. A tak naprawdę kto z fotoamatorów i jak często korzysta z wyższych czułości? W fotografii analogowej też im wieksza czułość kliszy tym większe ziarno, fakt że jest więcej możliwości aby to ziarno zniwelować.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Analogowe lustrzanki od Practiki różnych typów do Nikona F50, F70. Cyfrowe Olympus C5500, Fuji S5600, S9500
Podsumowanie:
Bardzo dobry aparat dla zaawansowanego fotoamatora, robienie nim zdjęć to naprawdę duża frajda.

 

  autor: Ziko
  07-11-2006
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  4
ocena globalna :  6
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Zapalony fotograf od 25 lat
Zalety:
Czarny, pseudo lustro, zoom, odchylany ekran, wysokie iso,
Wady:
szumy szumy szumy- ten problem w kompaktach umie rozwiazac jak narazie tylko sony, canon w lustrzankach. Aberracja chromatyczna niedopuszczalna w kompaktach a tym bardziej niby wysokiej klasy. Mydlo przy skrajnych przyslonach ale to linie Z cala tak ma.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Canony analogowe i lustrzanki cyfrowe 350 i 20 D Sony R1,
Podsumowanie:
Jak kupicie Z5 to poza brakiem odchylanego ekraniku nie stracicie nic a zyskacie 1000 zl w kieszeni ;)

 

  autor: Marek
  email widać po zalogowaniu
  07-11-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Ponad 20 lat, czasem zarobkowo.
Zalety:
Duży zakres ogniskowej, powiększenie przy ręcznym ustawianiu ostrości, duża ilość programów tematycznych, stabilizacja obrazu, obrotowy wyświetlacz.
Wady:
Poza zaszumieniem przy wyższych czulościach - dość uciążliwa aberracja chromatyczna w całym zakresie ISO. Tyle znalazłem po kilku dniach zabawy z aparatem.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Dimage od 7 do A2, Canon 20D, wcześniej analogowa lustrzanka Canon.
Podsumowanie:
Niezły aparat dodatkowy do lustrzanki, wybierałem go świadomie ze względu na zakres zoomu i zapis w raw oraz ruchomy wyświetlacz. Byłoby dziwne, gdyby był lepszy od lustrzanki, dlatego nie widzę powodów do wybrzydzania.

 

  autor: Roksana
  email widać po zalogowaniu
  28-10-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  6
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Oczytana amatorka z 12 letnim doswiadczeniem.
Zalety:
Dobrej jakosci fotki w miare kontrastowa i dynamiczna matryca. Obiektyw Leica dobry wiadomo. Nie rozumiem tylko ponizszych komentarzy. 14 soczewek? No i co tego? To oznacza tylko tyle ze swiatlo musi pokonac wiecej przeszkod by dotrzec do matrycy kazda przeszkoda pogarsza jakosc obrazu. Szumy jak w kazdym kompakcie tej klasy czy matryca 2,5 czy 1,8 tak czy siak jest jak paznokiec. Wyjatkiem jest Sony DCM R1 ale to juz prawie lustrzanka ktora nie jest nawet porownywana z kompaktami. Panasonik mi wystarcza.
Wady:
GO jak w kompaktach. zoom na max mydli rogach. Szumy szumy szumy. Ale to nic nowego w tek klasie aparatow. Dletego mam tez lustrzanke.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Lustro Nikon D70 Canon A85 Sony T9
Podsumowanie:
Fajny pstrykacz z niezaspokojonymi ambicjami do wyzszej klasy. Ale go mam wiec jest OK. Polecam jesli masz cos w domowym zestawie ambitniejszego. Ja Z50 mam jako dodatek do lustra. Ale gdybym miala tylko wybrac kompakt wybralabym DCM R1 soniacza. Panasonika wzielam ze wzgledu na 12 zoom R1 ma tylko 5 taki zoom mam przy lustrze.

 

  autor: Lenna
  email widać po zalogowaniu
  18-10-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
amatorka od 4 lat, ale z ambicjami :)
Zalety:
obiektyw leica - DO PANA PONIŻEJ - LEICA TO NIE TYLKO NAZWA PROSZĘ PANA, WIE PAN COŚ O OBIEKTYWACH? A MOŻE SIĘ PAN ORIENTUJE ILE MA SOCZEWEK TEN OBIEKTYW? OTÓŻ PROSZĘ PANA MA 14, polecam iść do dobrego sklepu fotograficznego i zobaczyć ile ma reszta - nie będę panu ułatwiała zadania. Co do wielkości matrycy - dla porównania canon S3 ma fizyczną matrycę wielkości 2,5 i niech sobie Pan zobaczy szumy. Wyliczając dalsze zalety: dobre wykonanie, ręczna ostrość, duża jasność obiektywu, gorąca stopka, stabilizacja, ręczne nastawy ostrości, bardzo ładne zdjęcia - widziałam
Wady:
to nie wada, ale myślę że i z 7 mega byłby rewelacyjny :)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
canon A60 i inne ale te starsze zarówno małpki jak i zenith :)
Podsumowanie:
dla ambitniejszych fotoamatorów. Dla tych co chcą myśleć zanim zrobia zdjęcia :)

 

  autor: Marek
  email widać po zalogowaniu
  13-10-2006
wyposażenie w funkcje :  6
wygoda obsługi :  4
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  2
ocena globalna :  4
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amator od 17 lat
Zalety:
Te same co Z-5 czyli zadnych.
Wady:
Kolejna niedorobka Panasonika ktory od modelu Z-5 zwieksza liczbe pixseli nie zwiekszajac wielkosci matrycy. Zwieksza szumy nie zmieniajac obiektywu. Podnosi cene nie dajac nic w zamian.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Wszystko co na rynku ;)
Podsumowanie:
Aparat dla nieoczytanych laikow ktorzy mysla ze jak obiektyw Leica i 12x zoom i 10 mpix = swietne zdjecia. Najwazniejsze jest Fizyczna wielkosc matrycy- system jaki uzywa. Fizyczna wielkosc otworu wzhlednego w szkle. Jest aparat ktory spelnia te wymagania- nie bede robil reklamy w tym miejscu. Po prostu poczytaj dobrze zanim kupisz.

 

  autor: Jarek
  email widać po zalogowaniu
  25-09-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Foografuję zawodowo od lat 70-ch(foto.techniczna i reprodukcje).Prywatnie zdjęcia przyrody.
Zalety:
Świetna ergonomia,łatwa obsługa,duży zoom,bardzo małe opóźnienie migawkidzięki w stos.do spustu, dzięki pierścieniowi na obiektywie-szybka i precyzyjna zmiana ogniskowej, powiększenie wycinka kadru co ułatwia ręczne ustawienie ostrości,mocny flesz.
Wady:
Brak szerokiego kąta zoom-u,Za dużo pikseli upchniętych w małą matrycę co przy wyższych czułościach przekłada się na szumy.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Wiele analogów,a z cyfrowych :Minolta F300 ,Nikon D100.
Podsumowanie:
Aparat wart swojej ceny,godny polecenia dla średniozaawansowanych fotografów. Jeden z lepszych w tej klasie .

 

  autor: prostaczek
  email widać po zalogowaniu
  12-09-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od kilkudziesięciu (szybko to poszło) lat.Interesuje mnie głównie przyroda
Zalety:
Duży zoom opyczny. Małe zużycie energii.Świetnie leży w rękach.Współpraca z dodatkową lampą błyskową za niewielkie pieniądze .Tanie karty pamięci.
Wady:
Trudno uznać to za wadę ale pierścień ostrości pracuje prawie bez oporu i ustawienie ostrości wymaga wprawy.Przy wyższych czułościach niestety szumi.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Przez lata dużo tego było.Jako pierwszy był aparat DRUCH i zdjęcia stykowe 6x6 cm na FOTOCHLORZE.I tu zagadka -Kto to pamięta?Póżniej m.in. START,FED.ZENIT,EXAKTA-VAREX,PRAKTICA,CANON a potem cyfraki
Podsumowanie:
Aparat o niezłych możliwościach,solidnie wykonany i godny polecenia

 

  autor: Andrzej
  23-08-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od 6 lat, cyfrowo od około 3 lat. Jestem średnio zawansowanym fotgrafem.
Zalety:
W porównaniu do FZ30 to widzę dużo nowych zalet: +dużo mniejsze szumy matrycy +matryca 10MP, +nowy procesor VENUS III, +Wydajność akumulatora do ok.380 zdjęć.
Wady:
Jak do tej pory nie jestem w stanie określić wady.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Dużo ich było, aż sam wszystkich nie pamiętam.
Podsumowanie:
Moim zdaniem jesto jeden z lepszych aparatów cyfrowych, który za te pieniądze naprawdę się opłaca.

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.