Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu g?ówne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Panasonic Lumix DMC-FZ50      recenzje (55)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ50


wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
producent : Panasonic
recenzje : 55
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowa35-420mm
obiektyw/przysłonaf/2.8- f/3.7
matryca/pikseli10.1mln
ISOauto, ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600 (3200 ale nie przy maksymalnej rozdzielczo?ci zdj?cia)
czasy migawki8 - 1/2000 sek. (60 - 1/2000 sek. w trybie manualnym)
LCD2 cale
karty pamięciSD, MMC




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 55 recenzji


  autor: kiryk
  email widać po zalogowaniu
  13-07-2010
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Zajmuje si? fotografi? od 4 lat, sprz?t jest bardzo ciekawy, nie wiem dlaczego niektórzy narzekaj? na akumulator u mnie jest zupe?nie dobrze,co prawda kupi?em go jak si? ?wiezo pokaza? w naszym kraju
Zalety:
bardzo solidnie wykonany, nie jest ci??ki, obiektyw bardzo dobry
Wady:
Troch? za du?o szumów w ciemnym pomieszczeniu,
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
olympus zwyk?a cyfrówka
Podsumowanie:
zapraszam na stron? www.kiryk.xgsm.pl wszystkie zdj?cia zosta?y wykonane aparatem Panasonic FZ-50

 

  autor: nicponia
  email widać po zalogowaniu
  11-03-2010
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografuj? amatorsko od lat ok 39 w tej chwili od lat 2 u?ywam PANASONICA (kupiony na allegro za 1000 z? )
Zalety:
aparat REWELACYJNY Wraz z wbudowanym obiektywem rewelacyjnie wywa?ony b. dobrze trzyma si? w r?ku menu b. intuicyjne odchylany ekran przydaje si? w bardzo wielu przypadkach do tej pory tak odchylany ekran doczeka? si? dot?d tylko NIKON D5000 Obiektyw LEICA jest w swojej klasie moim zdaniem mo?e by? wzorem - wewn?trznie ogniskowany (!) , niewysuwany tubus przy zmianie zakresu ZOOMA (!) , rewelacyjna optyka - minimalna abberacja chromatyczna itp. stabilizacja obrazy dzia?a b. dobrze wi?kszo?? KITOWYCH obiektywów lustrzanek w porównaniu do tego obiektywu jest po prostu do KITU
Wady:
z racji ma?ej matrycy stosunkowo du?e szumy powy?ej 200 ISO , ja w ustawieniu r?cznym u?ywam tylko 100 ISO i obrabiam zdj?cia w programie Lightroom 2 a szumy likwiduj? b. skutecznie programem Neat Image s?aby akumulator - nale?y obowi?zkowo kupi? drugi ( kupi?em drugi o 2x wi?kszej pojemno?ci i jest ok. ps. w praktyce ta pojemno?? jest troch? mniejsza) brak otwarcia migawki bez ograniczenia czasowego
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
ZENIT 3 ,ZENIT E , PRAKTIKI PCL3 ( kupiony jeszcze na OHP w NRD).....PENTACON SIX TTL - du?a maszyna - format 6x6 , MINOLTA 500 , MINOLTA 700 SI ,
Podsumowanie:
Bardzo dobry aparat Troch? szumi?ca matryca wymaga opanowania Panasonic FZ-50 to naprawde zwarty, solidny i wielofunkcyjny aparat. Polecam ka?demu kto chce przesi??? si? ze "zwyk?ej" kompaktówki i robi? troch? lepsze technicznie zdj?cia Podstawowa zaleta to to ?e mo?na ju? go kupi? poni?ej 1000 z? PRZEDE WSZYSTKIM DOBRE ZDJ?CIA TO NIE DOBRY APARAT A DOBRY FOTOGRAF WIELU W TEJ CHWILI KUPUJE LUSTRZANKI MY?L?C ?E WYDAJ?C KILKA TYSI?CY Z?OTYCH NA LUSTRZANK? "KUPUJE" sposób na robienie dobrych zdj?? si?c. Gdyby nie wspomniane szumy przez które trzeba d?u?ej d?uba? przy s?abym o?wietleniu to by?oby ju? ?wietnie. Ja pomy?le nad zmian? dopiero przy uzbieranych na aparat jakich? 5 tys. Wtedy to w gre wejdzie szybsza lustrzanka z mniej szumi?c? matryc?. Pozdrawiam i polecam.

 

  autor: chudy150
  12-11-2009
  liczba ocen: 4
  średnia ocen: 8.5
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od kilku lat. Mia?em kilka aparatów i przewa?nie z cyfrówek by?y to Sony. Teraz kupi?em FZ50 z powodu jego wygodniejszej obs?ugi.
Zalety:
Dobre zdj?cia, uniwersalno??, wykonanie, dodatkowe sanki do lampy b?yskowej. Co do szumów, to jako? za bardzo ich nie zaówa?y?em. Trzeba troch? pozna? aparat zanim si? o szumach b?dzie wypisywa?. Lustrzanki te? je maj?.
Wady:
Przedewszystkim s?aby akumulator. To g?ówna wada. Wy?wietlacza nie u?ywam, dlatego mi wystarcza.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Ko?ysta?em z wielu aparatów. Za ma?o miejsca ?eby wymienia?.....
Podsumowanie:
Aparat godny polecenia dla osób które fotografuj? amatorsko i tak troch? z wi?kszym bakcylem.

 

  autor: Andrzej
  email widać po zalogowaniu
  20-02-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografuj? amatorsko lecz zawsze z ambicjami od czasu jak na komunie kupiono mi pierwsza smien? czyli od 40 lat. Aparatów mia?em kilkana?cie w tym trzy tanie cyfrówki. Panasa mam od roku, zdobi?em nim okolo tysiaca zdjec.
Zalety:
Jestem bardzo zadowolony, to dobry aparat, wart polecenia dla ambitnych amatorów. O profesjonalistach nie wspominam choc jak dla mnie to od amatorow wcale az tak bardzo sie nie ró?ni?. Fotografia to przede wszystkim serce (czytaj wiedza ) a tego amatorzy cz?sto maja wi?cej od komunijnych pstrykaczy cho? z reguly dysponuja gorszym sprzetem. Po pierwsze moze juz z racji wieku czuje obrzydzenie do elektronicznych gadzetów z rozbudowanymi funkcjami ( za wyj?tkiem kompow które nigdy nie sprawialy mi problemu ).Wszelkie piloty, telefony komorkowe itp wywo?uja u mnie obrzydzenie i cz?sto czuje si? bezradny w starciu z tymi gadzetami. Dlatego mia?em mieszane uczucia kupujac panasa czy po prostu poradz? sobie z obs?ug?. I od razu mi?e zaskoczenie. Juz po godzinie czytania instrukcji i obmacywania guziczkow poczu?em ze wszystko jest niemal tak proste jak w starym zenicie. A tak naprawde to wystarczy kilka dni i podstawowe funkcje raz na zawsze zostaja w pami?ci w?a?ciciela. Stwierdzilem ze wszystko jest tak jak trzeba, mog? panowa? nad przys?ona, nad czasem nad ostro?cia i jej gl?bi? a dostep do funkcji cyfrowych czyli ISO, barwa swiat?a (balans bieli) kompresja jpg, format itp jest prosty i natychmiast pod r?k?. Jak dla mnie aparat robi pi?kne zdjecia. Obiektyw ostrzy znakomicie, jest co? takiego w cyfrówkach ze wystarczy spojrzec na zdjecie na kompie i od razu wida? ze sprzet byl dobry i panas to cos posiada. ?wietnie sprawdza sie w fotografii gorskiej i ogólnie turystycznej (za wyjatkiem wn?trz ciemnych obiektów ) do dyspozycji od r?ki bardzo dlugi zoom bez potrzeby d?wigania torby z obiektywami Robi?em w swietle dziennym panoramki, pejzarze, portrety i zdjecia makro z u?yciem soczewek. Zdjecia makro wychodz? bardzo dobrze. Znajomi otwierali buzie ze zdiwienia na widok moich robali na ro?linkach. Mysle ze moze to byc aparat z tych "na ca?e zycie" jesli traktujemy fotografie jak zabawe ze swiat?em a nie z gadzetami.
Wady:
Wady ..no cóz...matryca. W zyciu zawsze jest cos za cos i w kompaktach za dlugi zakres zoomu placi sie matryck? jak paznokie? a ciasno upakowane sensorki szumi? w wi?kszych czu?o?ciach. Inaczej byc nie mo?e wystarczy zastanowic sie nad podstawami optyki. I wynika z tego prosty wniosek, nale?y robic zdjecia z iso 100 lub 200 i tyle. Wtedy matryca sprawdza sie znakomicie i szumów prawie nie ma. Ustawienie lumiksa na auto i zdjecia w s?abym swietle to katastrofa tak fotografowa? panasem nie wolno jesli kto? tego nie rozumie to bedzie wypisywal na forach bzdury o strasznych szumach. Ma to niestety swoje reperkusje je?li chcemy zrobic dobre zdjecie w ciemnym wn?trzu. jesli swiat?o zastane to statyw a je?li z reki to tylko z fleszem. Stabilizator cho? bardzo sprawny w takim przypadku nam nie pomo?e. Musz? tu doda? ze zdjecia wn?trz ze statywem po indywidualnym ustawieniu barwy swiat?a zastanego (pomiar z bia?ego) wychodz? przepieknie. Jednak tak mo?na fotografowa? architektur? lub robic portret modela siedz?cego bez ruchu a na komunii to i tak wszyscy wal? z flesza. (w takim przypadku potrzebna jest solidna lampa, ta z panasa jest za s?aba) dla mnie tak? ma?a "wadk?" jest brak bazposredniego dostepu do funkcji dogrania d?wi?ku do zdjecia. Trzeba za kazdym razem wy?uska? ja sobie z menu a ja cz?sto z niej korzystam jak przewodnik tlumaczy co w danej chwili ogl?damy.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
smiena,start 66, lomo,zorkij,zenit i 3 malpki. Robi?em tez zdjecia analogowymi lustrzankami.
Podsumowanie:
Bardzo dobry aparat dla ambitnego amatora. Niestety szumiaca matryca co wymaga wprawy w opanowaniu aparatu.

 

  autor: Andrzej G.
  email widać po zalogowaniu
  09-02-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Zajmuje si? fotografi? amatorsk? od roku. Jeszcze si? ucz? fotografii i lubie cz?sto eksperymentowa? w ka?dej dziedzinie wi?c szuka?em aparatu solidnego, z bogactwem funkcji i robi?cego przede wszystkim dobre zdj?cia.
Zalety:
FZ-50 to aparat bardzo solidny. Ma bardzo szybkie r?czne ustawianie zoomu. Na uwage zas?uguje szeroki zakres ogniskowania wewn?trz obiektywu (nie zmieniaj? si? jego wymiary). Niezbyt ci??ki i dobrze wywa?ony. Generuje ma?e winietowanie oraz dystorsje (widoczne tylko przy ma?ych ogniskowych). Du?y zasi?g lampy (+/- 2 skok o 1/3). Praktyczny obrotowy wyswietlacz. Bateria starczy mi na ok.420-450 zdj??. Aparat bardzo zaawansowany i naszpikowany (ale obs?uga intuicyjna) funkcjami jak filtry sepia/polaryzacja/bia?o-czarne, r?czne ustawianie migawki 1/1000 do a? 60s, blokada ekspozycji/ostro?ci, r?czna regulacja czu?o?ci ISO czy te? balansu bieli itp... funkcji wi?cej co w dobrych lustrach. Aha no i robi filmy je?li kto? musi.
Wady:
Najbardziej widoczna wada to jest to o czym sie cz?sto s?yszy czyli szumy. Ale przeszkadzaj? tylko od warto?ci powy?ej ISO 400. Ja staram si? u?ywa? 100, 200 i jest naprawde dobrze. Z innych mankamentów to jeszcze tylko ciut ma?y LCD i wizjer EVF. Jednak tu wida? du?? przewage luster. Panasonic mog?by jeszcze poprawi? program redukcji szumów. przy ustawieniu parametrów kontrast, ostro??, nasycenie na HIGH obraz przy pó?niejszych powi?kszeniach czy edycji wida? ?e robi si? rozmyty i pastelowy.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Posiadam Canona A430 i Sony DSC H10. Plus jeszcze niezliczone godziny zabaw z Panasiem FZ8, 18, Nikonem D40, Canonem 1000D, Sony a350 i paroma innymi dost?pnymi w sklepie z elektronik?, w którym pracuje ;)
Podsumowanie:
Panasonic FZ-50 to naprawde zwarty, solidny i wielofunkcyjny aparat. Polecam Ka?demu kto chce szlifowa? umiej?tno?? nie pstrykania fotek a tworzenia obrazów. Zw?aszcza ?e mo?na ju? go kupi? za mniej ni? tysi?c. Gdyby nie wspomniane szumy przez które trzeba d?u?ej d?uba? przy s?abym o?wietleniu to by?oby ju? ?wietnie. Ja pomy?le nad zmian? dopiero przy uzbieranych na aparat jakich? 5 tys. Wtedy to w gre wejdzie szybsza lustrzanka z mniej szumi?c? matryc?. Pozdrawiam i polecam.

 

  autor: PAT
  email widać po zalogowaniu
  29-01-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Lubie uchwycic cos czego inni nie widza :D Poeksperymentowac ze swiatlem, pobawic sie. Fotografuje amatorsko.
Zalety:
Obiektyw-genialny. Jasnosc, ostrosc, rozdzielczosc. Full manual, swietna ergonomia. Jakosc wykonania. Jakosc zdjec do iso 100/200/400 najlepiej w RAW. Uniwersalnosc.
Wady:
Troche powolny soft, pojawila sie wersja firmware 107 i 109 Ja mam 109 ale nie moge wgrac bo nie mam zasilacza, i to jest minus bo nie mozna tego zrobic z baterii. Troche LCD maly, moglby byc wiekszy. Lepiej zaopatrzyc sie w zapasowy akumulator, bo na jednym moze nam zabraknac pradu :) Innych wad nie widze.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Eos 3000, Fuji s9600
Podsumowanie:
Najlepsza jak dotad alternatywa co do lustra jesli chodzi o zaawansowana hybryde. Uzywam FZ50 od ponad roku i jestem bardzo zadowolony (1800zl zaplzcilem w grudniu 2007). Przede wszystkim prawie idealny obiektyw (prawie nie wystepuje abberacja chromatyczna, niska dystorsja itd)- poczytajcie o nim na optyczne.pl. Ergonomia i jakosc wykonania - wzorowa. Ale nie patrzcie na te szumy! Co do matrycy, no wlasnie. Wszyscy pisza o szumach. Owszem sa, ale nie takie straszne jak sie o nich pisze. JESLI dobrze dobierzemy ekspozycje w trudnych warunkach oswietleniowych - mozemy ladnie je obejsc - stosujac iso do 400. Powyzej juz je mocno widac, jednakze programami do odszuminia mozna ladnie wyciagnac zdjecie. Ja uzywam iso 100/200 zadziej 400 i zdjecia sa super.Jesli chcemy zrobic we wnetrzu o slabym naswietleniu proponuje takie nastawienie: Lampa na -2/3EV, balans bieli na blysk, ekspozycja np na +1/3EV, proirytet przyslony. Lub jesli robimy zdjecia na imprezie, priorytet migawki i na 1/250s. LAdnie wowczas oddaje kolory skory - nic nie jest przeswietlone itd. Lub statyw i naturalne swiatlo, iso 100 i dluzszy czas naswietlania. Myslalem o lustrzance, nadal mysle np d90 nikon, ale z obiektywem zblizonym do jakosci tej Leici, musialbym wydac na zestaw okolo 6tys zl, jak nie wiecej. Pytanie, czy jakos zdjec bedzie proporcjonalna do wydatku?? Zalezy to tylko od umiejetnosci. Pamietajmy - to my robimy zdjecie, nie aparat! Aby rozwiac wszelkie watpliwosci malkontentow i tych co robia nagonke za te zekome szumy, polecam te linki, zobaczcie jakie foty mozna zrobic tym aparatem: http://www.photoextract.com/photo/camera/panasonic-dmc-fz50/ http://www.photoextract.com/cs/foto/fotoaparat/panasonic-dmc-fz50/ Na koniec: myslalem o Fuji s9600, troche lepsza matryca, ale obiektyw o wiele gorszy, duza aberacja chromatyczna i dystorsja. Calosciowo jednak to bardzo dobry aparat z swietna ergonomia, godny konkurent FZ50. Lustrzanki, jesli wybierzemy nikona d40/d50/d60 canona 1000d/350d/400d i do tego KITOWY obiektyw, to niestaty FZ50 bije je na glowe dzieki Leici. Tak na marginesie Leica V-lux 1, to ten sam aparat co DMC-fz50, tylko z innym algorytmem sotu do jpgow, za to 2,5 raza drozszy. Polecam! Robcie zdjecia, a nie powiekszajcie i doszukujcie sie w tym aparacie szumow.

 

  autor: sopik
  email widać po zalogowaniu
  18-01-2009
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  4
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od dziecka, praktycznie od ponad 30 lat.
Zalety:
Dobry obiektyw i du?a ogniskowa. Obracany wy?wietlacz LCD. Stabilizacja.
Wady:
Zbyt du?e szumy, niezbyt precyzyjny autofokus. Za ma?y wy?wietlacz LCD.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Pentagram "co? tam" nie pami?tam,to moja pierwsza cyfrówka. Fuji S7000, Lumix FZ50, Nikon D70 teraz Nikon D90
Podsumowanie:
Jako?? adekwatna do ceny. Fajny aparat tzw. spacerowy. Idealny dla amatora który nie lubi kombinowa? przy fotografowaniu tylko pstryka i ju?.

 

  autor: autikk
  18-01-2009
wyposażenie w funkcje :  6
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  6
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotki amatorsko robie od 2 lat,ró?nymi aparatami...
Zalety:
Nie ma ich zbyt du?o...Ma?o szumi jak na taki aparat...Lampa ok,Tryby manualne tez do przyj?cia...Dobre makro
Wady:
Zoom przeci?tny,du?y,ci??ki i udaje lustro...a do tego ma baaardzo daleko.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Lumix fx8,nikon p80
Podsumowanie:
Za t? kase nie polecam. Nikon P80 jest o niebo lepszy...

 

  autor: irroo
  20-10-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amator od kilkunastu lat.
Zalety:
Sprz?t dobrze le?y w d?oniach, pier?cienie zooma i ostro?ci jak w lustrzankach,zdj?cia bardzo ?adne, a przy próbach focenia bez automatu super , wystarczy troch? poczyta? i po?wiczy?.W tej klasie nie widz? konkurencji dla tego sprz?tu.
Wady:
Jak dla mnie wad brak , co do szumów którzy tu tak nami?tnie opisuj?, to i lustrzanki je maja przy wi?kszych iso.Drukuj?c zdj?cia w normalnych rozmiarach szumów brak.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Przede wszystkim kompakty i to kodaka.
Podsumowanie:
Wart swojej ceny ,mo?na go porówna? do nie jednego lustra z dolnej pó?ki chocia?by Nikon d40,a zajmuje mniej miejsca bo bez dodatkowych obiektywów.

 

  autor: ja
  16-10-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
amator od ilus tam lat
Zalety:
?atwo?? obs?ugi, pierscienie jak w lustrze, dobrze lezy w rekach, solidnie wykonany, uniwersalnosc,
Wady:
jakosc zdjec zupelnie wystarczajaca dla zwyklego zjadacza chleba, szumy sa ale nie ma "sie co podniecac" nie kuj? oka, szczerze mowiac dopiero zaczelem patrzec na szumy jak zaczelem czytac te wszystkie fora i wypowiedzi "szumofobów" wczesniej jakos mi nie przeszkadzaly i tak kazdy w pierwszej kolejnosci patrzy na to co przedstawia fotka a nie na szumy czy inne nacje aberracje. jak dla mnie ekranik 2 cale móg?by byc nieco wiekszy ale daje rade.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
kompakty i ze dwa analogi
Podsumowanie:
aparat w tej chwili na to co oferuje jest wart swej ceny, mysle ,ze kazdy kto robi zdjecia nie PRO czy semi pro bedzie jak najbardziej zadowolony, chcialem kupic lustro ,zona chciala filmiki tak wiec padlo na FZ50, wybor trafny nie zaluje chociaz lustro i tak sobie kupie:) bardzo dobry do nauki fotografowania uniwersalnosc(nie trzeba wymieniac obiektywow)

 

  autor: Kinwotar
  email widać po zalogowaniu
  08-10-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amatorsko strzelam fotki od kilku lat, a stosunkowo od niedawna staram si? robi? to poprawnie ;-). St?d decyzja o zamianie mydelniczki na aparat o wi?kszych mo?liwo?ciach. Tematyka (poza rodzin? na imprezach) to pe?na rozpi?to?? od architektury i krajobrazów, przez próby makro po fotki sportu, zwierzaków i samolotów. Podstawowa lustrzanka z zestawem obiektywów (i zestawem do czyszczenia matrycy...) przeros?a kilka razy moje mo?liwo?ci finansowe, w tej sytuacji FZ50 pozosta? dla mnie jedyn? rozs?dn? alternatyw?.
Zalety:
?wietny obiektyw z pot??nym zakresem ogniskowych i (podobno) znakomit? optyk? leica. Bezpo?rednio na obiektyw mo?na nakr?ca? filtry i konwertery (równie? dedykowane dla tego modelu). Ergonomia. Ostro?? i zoom w pier?cieniach na obiektywie, parametry ekspozycji regulowane wygodnymi pokr?t?ami, podstawowe ustawienia dost?pne b?yskawicznie pod jednym przyciskiem, reszta w przejrzystym menu. Fakt, ?e nie trzeba taszczy? ze sob? dodatkowych obiektywów i bawi? si? w przek?adanki równie? zaliczam na wielki plus dla wygody u?ytkowania. Stabilizacja obrazu. Mo?e nie podziel? zachwytów pozosta?ych oceniaj?cych ale stabilizacja jest i dzia?a :-). Zapis w formacie RAW. Kr?ci bardzo ?adne filmy o d?ugo?ci ograniczonej tylko pojemno?ci? karty. Aparat potrafi robi? pi?kne zdj?cia! (patrz ni?ej)
Wady:
jak wspomina?em aparatem da si? zrobi? pi?kne, ostre, czyste fotki, ale my?l?, ?e amatorowi takiemu jak ja znacznie trudniej to osi?gn?c ni? przy pomocy nawet prostej lustrzanki. Aparat zdecydowanie "sam zdj?? nie robi"! Tryb auto mo?na pomin??, gdy? wi?kszo?? kompaktów za 300pln robi porównywalne zdj?cia; ?eby uzyska? zadowalaj?cy efekt trzeba pobawi? si? ustawieniami manualnymi. Dla osoby pocz?tkuj?cej mo?e to czasem oznacza? wykonanie nawet kilku prób dla jednego uj?cia przy ró?nych ustawieniach, ale efekt ko?cowy nawet na ekranie monitora mo?e by? naprawd? niez?y. Co ludzie potrafi? zrobi? tym aparatem mo?na podziwia? na flickr.com. Szumy. Zgodnie z tym co napisano ju? niezliczon? ilo?? razy aparat szumi strasznie, i to ju? przy ISO100. Recept? mo?e by? robienie zdj?? przy dobrym o?wietleniu i bardzo staranne dobieranie ustawie? aparatu. Wzgl?dnie program neatimage :-). Soft odszumiaj?cy robi ze zdj?cia karykatur? wi?c proponuj? ustawi? go na "low" i odszumia? na kompie. Kompresja jpg nawet przy ustawionej wysokiej jako?ci równie? pozostawia wiele do zyczenia: utrata jako?ci w stosunku do RAW'a wywo?anego na kompie do jpega jest widoczna na pierwszy rzut oka. Niestety nie zawsze da si? robi? rawy (obj?to?? i d?ugi czas zapisu na kart?). Skoro ju? przy pr?dko?ci jeste?my: w porównaniu z lustrzankami szybko?? robienia zdj?? (zw?aszcza w wi?kszej rozdzielczo?ci i w serii) jest kiepska. Czasami brakuje szerokiego k?ta (35mm to jednak w wielu sytuacjach za w?sko). Konwertery s?, ale dosy? drogie.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Ma?py, g?ównie Nikona, wcze?niej smiena i ?omo :-).
Podsumowanie:
Aparat dla amatorów, którzy chc? mie? wygodny w obs?udze, bardzo wszechstronny sprz?t bez konieczno?ci inwestowania w dodatkowe obiektywy i osprz?t do lustrzanki, a potem d?wigania tego ?elastwa w wielkiej, ci??kiej torbie. Ja kupi?em Panasa jako aparat do nauki przed przej?ciem na lustrzank? za jaki? czas i jestem z zakupu bardzo zadowolony.

 

  autor: Busia
  16-09-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od 2 lat wszystko co si? da, ale g?ownie dzieci i od niedawna troch? makro. Zamierzam dokupi? sobie kilka niezb?dnych akcesoriów tj: Konwerter makro Raynox MSN-202, filtr polaryzacyjny i dyfuzor do lamp. Na razie na pocz?tek, a z czasem mo?e jakie? inne :)
Zalety:
Tego Panasonica mam od 3 tygodni. Jestem z niego bardzo zadowolona. Zalety to: *obiektyw LEICA *ostro?? i zoom na pier?cieniach *?atwy dost?p do pokr?te? czasu i przes?ony *czytelne polskie menu *stabilizacja obrazu *nagrywanie filmów z d?wi?kiem i mo?liwo?ci? przybli?ania *ruchomy wy?wietlacz, cho? ma?y (ale ju? si? przyzwyczai?am) i wiele, wiele innych które mo?na by tu d?ugo wymienia? :)
Wady:
Akumulator !!! Wytrzymuje ok. 300 zdj??. Na d?u?sz? tras? warto zaopatrzy? si? w dodatkowy. Oryginalne akumulatorki s? drogie :( ja kupi? zamiennik HAMA (mam nadziej? ?e to dobry wybór) Innych wad nie dostrzeg?am jeszcze i mam nadziej? ?e takich nie b?dzie :D
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Jako? tak od pocz?tku tylko Panasoniki :D Jestem zadowolona z tych aparatów i nie chc? innego. Panas LS2 by? moim pierwszym "pstrykade?kiem". Potem (do niedawna) Panas FZ8 i teraz to cude?ko FZ50 :D
Podsumowanie:
Je?eli chcesz robi? dobre zdj?cia a nie sta? Ci? na lustro to polecam ten aparacik !!!

 

  autor: Piotr Nary?ski
  email widać po zalogowaniu
  07-09-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od 15 lat , g?ownie krajobrazy , portrety i wszystko co przykuwa moj? uwag?, jest to moje hobby. Ten aparat cyfrowy mam ju? od marca 2007
Zalety:
DMC FZ50 jest stabilny; posiada rewelacyjny zoom manualny, obrotowy ekran LCD,który daje wiele mo?liwo?ci obrotowych ustawie? , 2 pier?cienie migawki i przes?ony pod palcami, do tego stabilizacja obrazu , po zamkni?ciu LCD jest on domkni?ty tak,?e nie jest nara?ony na zabrudzenia i ewentualne zarysowania. Nie ma problemow z szumami na ni?szych czu?o?ciach. Dobrze le?y w r?ku. Przyciski logicznie rozmieszczone,czytelne, menu po polsku. Posiada funkcj? oszcz?dno?ci energii. Lampa b?yskowa naprawd? dobra z funkcj? redukcji czerwonych oczu. Du?y wybor programow tematycznych. Zdj?cia tym aparatem, jakie zrobi?em, mo?na znale?? na stronie http://www.digart.pl/praca/2404331/Chwyt_Herkulesa.html
Wady:
No có?, nie ma ró?y bez kolców. Szumy pojawiaj? si? w pomieszczeniach s?abo na?wietlonych ale to wyst?puje w wi?kszo?ci aparatów cyfrowych - równie? i lustrzankach. 1 szt akumulator to za ma?o na wypady w plener ca?odniowy. Skorzysta?em z akumulatora zamiennika DP 307 - 750mAh firmy HAMA;
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
pierwsze podrygi przy kompaktowych Panasonica i Sony; wyrywkowo Nikon D80;
Podsumowanie:
Aparat w swojej klasie - najlepszy jaki mo?na dosta?. Mo?e ?mia?o konkurowa? z lustrzankami ni?szej klasy. Szczerze polecam. Opanowanie wielu mo?liwo?ci robienia zdj?? przy tym aparacie daje dobry wst?p do przesiadki na co? profesjonalnego.

 

  autor: anonimowy
  14-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od lat szkolnych, g?ownie krajobrazy , portrety i wszystko to co zas?uguje moim zdaniem na uwag?.
Zalety:
Zalety Panasonica DMC FZ50to ; stabilno??,rewelacyjny zoom manualny, obrotowy ekran ,du?o mo?liwo?ci ustawie? ,wysokiej jako?ci optyka LEICA ,stabilizacja obrazu , po zamkni?ciu ekranika jest on domkni?ty tak,?e widnieje na nim napis Panasonic , nie jest wi?c nara?ony na zabrudzenia i ewentualne zarysowania. Nie ma problemow z szumami na ni?szych czu?o?ciach. Dobrze le?y w r?ku. Przyciski logicznie rozmieszczone,czytelne, menu po polsku. Posiada funkcj? oszcz?dno?ci energii. Lampa b?yskowa naprawd? dobra z funkcj? redukcji czerwonych oczu. Du?y wybor programow tematycznych.Du?o innych ustawie?.Bardzo ?adne zdj?cia.
Wady:
Przegl?danie wykonanych zdj?? na ekranie troszeczk? powolne,cho? to mocno nie przeszkadza.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Smiena, Zenit , Praktica, Olympus IS3000, Nikon F801s,Minolta Dynax , Canon 500N
Podsumowanie:
PanasonicFZ50 wybra?em po bardzo d?ugich analizach ro?nych aparatow.Nie ma sprz?tu idealnego, ale ten aparat ma to co jest potrzebne dla zaawansowanego amatora i mi?o?nika fotografii. Nie trzeba nosi? dodatkowych obiektywow , bo jest w nim du?y zoom.Ka?dy musi sam oceni? jakiego sprz?tu potrzebuje i czego od niego oczekuje.FZ50 to prawdziwy przyjaciel na wypady w plener. Oczywi?cie ja osobi?cie jestem z niego zadowolony , trzeba nauczy? si? nim fotografowa?, co nie jest trudne , liczy si? przyjemno?? fotografowania i jako?? zdj??. Chyl? czo?a przed posiadaczami innych modeli aparatow czy lustrzanek i serdecznie pozdrawiam.

 

  autor: choco_late
  email widać po zalogowaniu
  05-07-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od ponad trzech lat. Bawi? si? g?ównie makrofotografi? i portretami.
Zalety:
To cudo napewno ma genialne wyposa?enie w funkcje! Robi ?wietne jako?ciowo zdj?cia, a jego fantastyczno?? opiera si? g?ównie na ostro?ci obrazów, funkcjonalnych pier?cieniach, por?czno?ci i prostoty korpusu. Menu jest ?atwe i czytelne, zostawiaj?c nam du?e pole do popisu.
Wady:
D?ugo siedzia?am z nim, ?eby pozna? go do ko?ca. Jednak po tym d?u?szym czasie stwierdzi?am, ?e wady s? do zredukowania, po ca?kowitym opanowaniu jego, ?e tak to ujm?, wewn?trznych atrakcyjno?ci :D Jedynym moim osobistym zastrze?eniem jest to, ?e do wykonywania niektórych zdj?? potrzebny jest statyw, bo pr?dko?? migawki jest zabójcza.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Soniaki, d?ugo H5.
Podsumowanie:
Aparat wed?ug mnie ?wietnie nadaje si? dla amatorów ( ?atwo?? obs?ugi ) jak i dla pó?profesjonalistów i profesjonalistów ( jako?? zdj??, wyposa?enie w funkcje ) I do ko?ca w moim ?yciu mimo wszystko panowa? b?dzie zasada : nie wa?ne jaki posiadasz aparat. Wa?ne ile serca wk?adasz w fotografi?.

 

  autor: miesiek77
  email widać po zalogowaniu
  16-06-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od ponad 10 lat ale tylko amatorsko. Jak wi?krzo?? fotografuj? przyrod?: zwierz?ta, pejza?e, kwiaty i uda?o mi si? pstrykn?? fotki b?yskawicom (w?a?nie Panasem).
Zalety:
Aparat ?wietny dla zaawansowanych fotoamatorów. Posiada wszystki funkcje posiadane przez lustrzanki i pozwala si? rozwin?? twórczo. Swietnie le?y w r?ce i te pier?cienie do zooma i ostro?ci to jest to czego brakuje wi?krzo?ci kompaktów. Dzi?ki temu ?e obiektyw posiada wewn?trzne ogniskowanie nie ma problemów ze stosowaniem pier?cieni w celu zamontowania filtra (zw?aszcza polaryzacyjnego). Obiektyw ostro rysuje (w przeciwie?stwie do wi?krzo?ci obiektywów Cannona) a ja to lubi? (nazwa LAIKA o czym? ?wiadczy). Na plus to stosowanie kart SD, które s? tanie. Bardzo wa?ne jest to ?e mo?na u?ywa? flesza zewn?trznego i to nie koniecznie z napisem Panasonic bo Olimpus to dok?adnie to samo tyle ?e jest ta?szy a fotki uroczysto?ci np. ?lubu, o wiele leprze. Pocz?tkuj?cym pomocne mog? by? linie pomocy do kadrowania. Pozatym mnustwo drobnych szczegó?ów, Które czyni? ten aparat i?cie funkcjonalnym.
Wady:
Praktycznie brak karty w zestawie i drogi oprz?t z t? sam? nazw?.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
smiena8, zenitTTL, olimpus miu105, minolta DYNAX 303 500 i 505, canon EOS 50E, olimpus 2000, yashika 109D
Podsumowanie:
Rewelacyjny sprz?t dla amatorów co? potrafi?cych albo jako drugi dla fotografuj?cych lustrzank?. Du?o zalet a niewiele wad. Pozycja godna polecenia.

 

  autor: piotrciaputa
  01-05-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 7.0
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  5
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Witam wszystkich. Fotgrafuje jakies 10 lat, zaczyna?em od zenita, i powoli poda?am w kierunku fotografi cyfrowej. Najbardziej interesuja mnie pejzaze i makro
Zalety:
Zalety: -przede wszystki jest to dobre rozwiazanie dla ludzi ze skromniejszym portwelem. W tym aparacie jest wszystko co powinno byc w kazdym profesjonalym sprzecie -stabilizacja obrzau -menu w jezyku polskiem, duzy plus -obiektyw leica
Wady:
napewno wada jest akumulator, na którym mo?emy zrobic jakies 200-300 zdj?c, zalez w jaki sposób eksplatujem aparat. Orginalny kosztuje w granicach 100 z? a moze i wiecej, ja kupi?em zamiennik z firmy hama za jakies 60z?
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
zenit- analogowy nikon- analogowy fujifilm- cyfrowy
Podsumowanie:
Uwazam,?e jest dobry sprzet, i nie zgodze sie z opiniami,?e wystepuja duze szumy. Robie powiekszenia 36 na 26 cm i nie zaobserwowa?em jakis duzych szumów, tak jak to jest opisywane w wielu czasopismach fotgraficznych.

 

  autor: Stary Pierdo?a
  12-04-2008
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Kiedy? du?o , nawet bardzo , teraz ?ona ,dzieci itd .dobrze ?e s? cyfrówki bo to ekonoemiczne . Znam bardzo dobrze ciemni? ale to wiedza ju? nie bardzo potrzebna .
Zalety:
Je?li kto? goni za super jako?ci? i tak pr?dzej czy pó?niej b?dzie musia? kupi? cyfrówk? z du?? matryc? i ze trzydzie?ci kilo sprz?tu . To nie jest tego typu aparat . A co nim mo?na ? Mo?na du?o . Mo?na si? uczy? fotografii , bo ma do tego wszystko . Ma bardzo dobry system " Manual" z któego najcz??ciej korzystam . Szczegónie ceni? sobie ostro?? i zooma na pier?cieniach , bo taki mam nawyk i jest to super wygodne i naturalne . Pokr?t?a czasu i przys?ony te? s? na swoim miejscu . Wogóle ergonomia to mocna strona tego aparatu . Obiektyw - lepszy by? nie mo?e...no mo?e gdyby by? troch? szerszy w dolnym zakresie . Za to tele to ?yleta . Mia?em kiedy? 500 do Praktiki ale nie zrobi?em nim ani jednego dobrego zdj?cia . Wiem , wiem ...szumy . No có? , kiedy? robi?o si? ca?y film na pocztówkach , a jedno zdj?cie na trzy filmy przer?uca?o si? na 30x40 . Z braku kasy . Tym aparatem mo?na du?o wi?cej , ale wychodz? czasem szumy .Co? za co? . Je?li kto? pami?ta ziarno FOTOPAN HL (pomi?my temat ORWO jako wstydliwy ) widzi niesamowity post?p . Na sprowadzonym na konkretn? imprez? Fuji 36 DIN (by?o si? kiedy? zawodowcem , a przynajmniej ?y?o si? z robienia zdj?? ) ziarno by?o jak grochy , a? mi si? p?aka? chcia?o . Nie wymagajmy za wiele . Makro - jest super . Kupi?em dodatkowe soczewki i mam ubaw po pachy . Monitorek- co z tego ?e ma?y , ale jaki mobilny ! Mo?na zrobi? zdj?cie znad g?owy albo z poziomu ziemi i si? nie pobrudzi? . Panasonic jest idealnym aparatem turystycznym . Mo?na oprócz zdj?? skr?ci? ma?y film . Jest dobry do nauki , czy dla takich ramoli jak ja , któych cieszy robienie zdj?? ale i kilka innych rzeczy a na wszystko nie starcza pieni?dzy i czasu ( króko mówi?c kryzys wieku pó?no?edniego ) Ja go bardzo lubi? ale mam ?wiadomo?? ?e za wi?sze pieni?dze bywaj? lepsze aparaty dla lepszych ode mnie fotografów .
Wady:
Najwi?sz? wad? Panasonica nie s? wbrew pozorom opisywane szumy ale to ?e razem z plikiem RAW tworzy obligatoryjnie plik JPEG 10Mpix . To kradnie po?ow? miejsca na karcie je?i kto? robi RAWy . Na tej samej karcie w Nikonie wchodzi 2x tyle RAWow co tutaj , a mo?na je przecie? w komputerze przekonwertowa? na JPEGa . Wkurza mnie format plików wideo i to ?e trudno je bezbole?nie obrabia? . Wprawdzie nie s? to dzie? sztuki , ale chcia? by si? pokaza? znajomym dobrze pomontowany film . O innych wadach ju? tu czyta?em , chocia? nie zawsze si? zgadzam .
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Smiena 8 , Liubitiel , Fed , Zenith ttl , Praktica mtl 5 , Pentacon six , Kijew 50 , Yashica fxd , Canon a1 , eos 10 , eos 5 , ró?ne aparaty mieszkowe 6x9 (kodak , agfa i takie któe nie mia?y nigdzie nazwy , ) i kilka mniej ciekawych egzempla?y . Potem z ró?nych powodów d?ugo d?ugo nic i teraz Panasonic . Sporadycznie dotyka?em ró?nych cyfrówek bez przekonania a nawet z niech?ci? ?e ca?e moje umiej?tno?ci i sprz?t w tym ciemnia s? ju? o kant d..y pot?uc , ale tak samo czu? si? mój dziadek kiedy gotowe klisze ?wiat?czu?e zast?pi?y p?ty szklane
Podsumowanie:
Nikt nikogo nie zmusza do robienia 10 Mpix 1600 iso max tele bo wiadomo ?e b?d? b??dy . Ale dobrze ?e jest taka mo?liwo?? , bo czasem si? przydaje . Bawcie si? dobrze bo to fajny aparat i cieszcie si? z ka?ego dobrego zdj?cia . Je?li Wam nie wystarcza zawsze mo?ecie i?? krok do przodu i kupi? dobr? lustrzank? .

 

  autor: Humito
  12-04-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko aparatami cyfrowymi od 5-6 lat. Interesuje mnie przyroda akty zdjecia makro
Zalety:
W?a?nie kupi?em FZ50 Zastanawia?em sie nad kupnem olympusa 570 i caona S5 wybra?em Panasa. No to z malucha przeszed?em na mercedesa :-) Aparat z wygl?du profesjonal Obs?uga bardzo prosta Po kilkunastu zdjeciach intuicyjna. Bardzo du?y zakres mo?liwosci. Na automacie nawet wychodza przyzwoicie. Stabilizacja przy max zoomie bez zastrze?e? , makro te?. No i polskie menu.Polecam szybka karte min 15 mb/s. Musicie sami zdecydow?? czy za wydane pieniadze teraz oko?o 1500 z? chcecie mie? kompakt z duzym wachlarzem mozliwo?ci czy najprostsz? lustrzank? z kitowy obiektywem.
Wady:
karta 32 mb - to taki zart od Panasonika
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Wczesniej uzywa?em ma?pki Nikon 3100
Podsumowanie:
Dla amatora lesnych przygód oraz dla ludzi którzy chc? bawic sie fotografi? ale nie sta? ich na lustrzanke. Aparat naprawde godny polecenia

 

  autor: anonimowy
  19-03-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko i na po?y zawodowo od 30 lat. Podejmuje ró?ne tematy.
Zalety:
1. Optyka, optyka i jeszcze raz optyka. Wyroby Leicy nawet w segmencie dla mi?o?ników fotografii nosz? wszelkie znamiona legendarnej optyki tej firmy. Doskona?a wyrazisto?? i plastyka ju? z "pe?nej dziury". Równa charakterystyka jako?ciowa w ca?ym pot??nym zakresie zooma - tylko niewielkia, nie rzucaj?ca si? w oczy dystorsja w szerokim k?cie (n.b. tak? dystorsj? ma w zasadzie ka?dy biektyw szerokok?tny, nawet sta?oogniskowy. 2. Mo?liwo?c manualnego ustawiania ostro?ci z szybkim wspomaganiem autofocusem pod palcem. 3. Mocowanie zewn?trznej lampy b?yskowej dedykowanej b?d? dowolnej z jednym centralnym kontaktem (u?ywam ma?ego Panasonica sprzed lat z 2-ma zakresami komputera nastawiaj?c zadan? przys?on? pokr?t?em w aparacie) 4. Dobry, naprawd? dobry, jak na hybryd? 10 Mpix, obraz z wyrównanym balansem kolorystycznym. Szumy o plastyce nie dra?ni?cej oka. Czu?o?? u?ytkowa do 400 ISO, 800 ISO daje obraz jescze akceptowalny, powy?ej ... lepiej zapomnijcie. Trzeba pami?ta?, ?e jest tam malutaka jak paznokie? matryca a nie format APS jak w lustrzankach i porównywanie szumów z tymi? jest jak porównywanie ud?wigu np. Volvo kombi i Mercedesa Vito. (Ale czy do ma?ego biznesu potrzeba zawsze Vito ??) 5. Zwarto?? budowy, szybki start, w miar? szybki transfer danych, niez?e menu, niez?a ?ywotno?? akumulatorka, praktyczny i wyra?ny cho? niezbyt wielki sk?adany wy?wietlacz lcd b?d?cy po z?o?eniu samoistnym zabezpieczeniem przeciwudarowym (brawo !). Uwaga !! nie kupujcie niemarkowych bajecznie pojemnych akumulatorków, w najlepszym wypadku szybko "osi?gn?" normalna pojemno?c a mog? uszkodzi? aparat (Li-jony zawieraj? elektronike a ta musi by? dobrej jako?ci) - z zamienników polecam Ham? i Haenela.
Wady:
1. Matryca 10 Mpix - wystarczy?oby z powodzeniem 6 Mpix, cho? te 10 w porównaniu z konkurencj? naprawde dobrze si? sprawuje. 2. Wolna w porównaniu z lustrzank? reakcja migawki i autofocusa (ale to standard w hybrydach w porównaniu z lustrzankami)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
U?ywa?em Certo, Zenity, Praktice, Canony FD, ma?pk? Konica, Leica R3 i R4, Nikony FM, FG, F401s, F90, F70, Olympus 760UZ, Lumix FZ50, ma?pk? Samsung D70. Teraz jest Nikon d40. Od d?u?szego czasu (oprócz ma?pek) na?wietlam fotki "z g?owy" tak jak 30 lat temu zawiód?szy si? niejednokrotnie srodze na wszystkomog?cych wielopolowych "og?upiaczach". Uwa?am, ?e ?wiat?o jest integralnym sk?adnikiem kompozycji obrazu i wol? dozowa? je osobi?cie. Nikona d40 u?ywam z manualna wysokij klasy optyk? i aparat spisuje si? póki co znakomicie.
Podsumowanie:
Aparat znalaz? si? w moim domu w taki sposób, ?e dzieci kupi?y "super" cyfr? Fuji S700. Po przetestowaniu w/w do?o?y?em drugie tyle i od roku ciesz? si? Lumixem FZ50. Bardzo dobry aparat klasy kompakt, którym nie przesadzaj?c z czu?o?ci? powy?ej 400 ISO mozna zrobi? naprawd? dobre zdj?cia, por?czny i funkcjonalny. Obiektyw wprost "wymiata" konkurencj?, no .. Zeiss w Sony te? jest spoko ale z mniejszym zakresem zooma. Na marginesie, uwa?am, ?e w kompakcie zoom powinien by? d?ugi bo w ko?cu jest on tam raz na zawsze.

 

  autor: ivv69
  14-02-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od dawna, ale tak 'porz?dnie' od 3 lat. Na koncie du?o martwej natury, pejza?y i makro itp. itd.
Zalety:
Aparat o bardzo ?adnej budowie, dobrze le?y w d?oni. Bardzo prosta obs?uga na wyczucie. Du?y plus to 2 pier?cienie migawki i przes?ony pod palcami. Bardzo fajny wizjer i ruchomy wy?wietlacz. Aparat owszem prze?adowany róznymi funkcjami, ale kreatywni mog? je wykorzysta? ;D Szybki zapis zdjecia[no mo?e problemy przy d?ugich na?wietlaniach], szybki rozruch. Bardzo, bardzo dobra optyka, naprawde ?adnych zastrze?e? [jak narazie =)]. Autofocus! Prawie nieomylny. No i 12x zoom. mo?e s? teraz ju? 18x i napewno bedzie wiecej, ale tak du?y zoom jest ma?o kiedy potrzebny. Nast?pny wielki wielki plus to stabilizacja, 2 trybowa. Sekunda z r?ki bez problemu wyjdzie ostra, wi?ksze te? ale trzeba sie skupi? ^^. hmm. SZUMY? Ludzieee? Ile fotek zrobili?cie? 5? 10? Zrobi?am nim ju? oko?o 3000 fot i zauwa?alne irytuj?ce szumy mia?am na... 2. Mo?e po prostu trzeba potrafi??
Wady:
Akumulator. Dobrze zaopatrzy? sie w battery pack grip'a. No i mo?e kilka drobnych szczegó?ów.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Du?o du?o du?o. Kilka ma?pek fuji, panasa. Co do luster Canon, ale krótko.
Podsumowanie:
Mi osobi?cie hybryda bardzo podpasowa?a. Dobry dla zaawansowanych amatorów, którzy jeszcze boj? sie wskoczy? na lustro. CI CO POTRAFI? ZROBI? NIM PI?KNE ZDJECIA.

 

  autor: Adek
  email widać po zalogowaniu
  30-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od kilku lat amatorsko z ró?nymi efektami ;-)
Zalety:
szumy - pisza o nich ludzie ktorzy trzymali ten aparat 5minut w dloni i zrobili nim kilka zdjec w automacie!!! totalna bzdura ja ich nie zauwazylem !!! Zalet jest zbyt wiele aby je wszystkie wymienia?. Ja mam ten aparat od paru miesiecy i zrobi?em ju? ponad 5000 fotek. Musze przyznac ze zdjecia wychodza super cho? trzeba sie troszke pogimnastykowac aby wyciagnac z aparatu jego mozliwosci. Nie polecam tym ktorzy chca nacisnac spust i miec super zdjecie bo to nie ten aparat automat chodzi dosc koszmarnie ale w tym aparacie wogole go byc nie powinno! Jesli ktos ma ochote zobaczyc co on potrafi zapraszam www.photoblog.pl/yanush
Wady:
nic poza super wolnym zgrywaniem fotek przez kabelek usb radze od razu zaopatrzyc sie w czytnik kart ! wychodzac na spacer dluzszy koniecznie trzeba dokupic dodatkowy akumulatorek a obedzie sie bez niespodzianek !
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
kilka ma?pek samsunga i sony, konica minolta dimage z3 fuji s6500fd panasonic fz30 i obecnie moja ukochana 50tka !
Podsumowanie:
Sprzecik wart swoich pieniedzy jak go ktos pozna to aparat z pewnoscia mu sie odwdzieczy super zdjeciami

 

  autor: Katarzyna
  01-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko od niedawna .
Zalety:
Ten aparat ma bardzo du?o zalet , ale takie najwazniejsze to to ?e robi ?wietne zdj?cia , obs?uga tego aparatu jest prosta i bardzo szybko mozna jej sie nauczyc .Wiekszo?c mówi o szumach .Widoczne szumy wystepuja przy ISO 800 . Ja wykonuje wszytskie zdjecia ISO 400 i te fotki sa poprostu piekne .Nastepn? zaleta jest to ?e ma wiele ciekawych funkcji .Jest przystosowany do ka?dych warunków . Ale oprócz zdjec robi swietne filmy jak kamera tylko ze z zoomem 12x.
Wady:
Wady. No cóz ja wad nie widze .
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Wcze?neij mia?am dwa aparaty cyfrowe tzw "Pstrykade?ka" No i nie równaj? sie z tym .
Podsumowanie:
Ja polecam ten aparat wszytskim którzy cha poznac tak naprawde fotografie , którzy chca sie jej nauczyc i robic poprostu Piekne zdjecia .

 

  autor: A.
  29-12-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko, na koncie mam jakies 15 tys. zdj??
Zalety:
- dobry materia?, nie niszczy si? - optyka ?wietna - bezdyskusyjnie - dobre macra - mo?liwo?ci a cena - ok
Wady:
Oczywi?cie, ?e szumy.. A tak serio, o jakich szumach tu w ogóle mowa ? Mam aparat od pó? roku, jako? przez te kilkana?cie tygodni szumy mnie nie zirytowa?y. Opcje - za du?o, niektóre niepotrzebne zupe?nie, za?miecaj? tylko menu.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenith, HP Photosmart, kilka analogów
Podsumowanie:
Polecam dla ?rednio zaawansowanych fotografów, którzy lubi? bawi? si? fotografi?, a nie powtarza? bzdury, ?e aparat szumi :-)

 

  autor: tomeq-1991
  email widać po zalogowaniu
  25-10-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko.
Zalety:
Super jako?? zdj?? (porównywalna z ta?szymi lustrzankami), 3 formaty zdj??(4:3, 3:2 i 16:9) du?y zoom, bardzo dobry, obracany ekran 2 cale, dobry i du?y wizjer, zdj?cia makro wychodz? idealnie nawet bez prze??czania w tryb makro, du?o trybów pracy, bardzo dobre rozmieszczenie przycisków, solidne os?ony na kart? pami?ci i usb, instrukcja obs?ugi w kilki j?zykach, solidne oprogramowanie do zarz?dzania zdj?ciami.
Wady:
Ma?y ekran ale obracany, du?a waga (normalne przy takiej konstrukcji :D), szumy przy wysokim ISO.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Tylko z DMC FZ50.
Podsumowanie:
Ja jestem w 100% zadowolony i polecam go !!!

 

  autor: Leo
  email widać po zalogowaniu
  14-08-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od wielu lat, nie jestem w stanie podac ilu, mialem duza przerwe ale jak sie rozwinela fotografia cyfrowa to oszalalem na tym punkcie i ostatnie lata to ponad 35 000 fotek roznymi aparatami. Wiele krajobrazow, ale takze portrety. Uzywam mozliwosci APARATU a nie photoshopa wiec wszelkie efekty (jezeli przyjdzie mi na takei ochota) uzyskuje aparatem.
Zalety:
Do zalet nalezy przede wszystkim wygoda uzywania (pomimo ze mam ogromne dlonie). Wbrew opiniom na forach ten aparat nie jest skomplikowany, do menu szybko sie przyzwyczailem. Jakosc wykonania. Smiesza mnie ludzie piszacy o tych duzych szumach i slabej jakosci zdjec. Ja wielokrotnie sie przekonalem ze: szumy-sa ale najczesciej jest to argument wysuwany przez ludzi ktorzy cykneli tym aparatem kilka zdjec i rzucili nim o sciane:) Albo sprzedawcow, ktorym placa wiecej z innych firm. Moja sytuacja w sklepie foto. Pani polecala mi zabranie SONY h5, najpierw mowi ze w sony dobra Optyka a tu jakas LEICA..Mowie ze jak sie ktos zna to wcale nie jest JAKAS LEICA, na to mi pani, ze SZUMY!! Pytam czy zrobila choc fotke tym aparatem - a ona mi mowi ze nie, ale czytala opinie na stronie internetowej. Po czym powiedziala ze jak jestem amatorem i jeszcze nieczego nie oczekuje od fotografii to se moge go zabrac i cykac na imprezach ale ona poleca mi SONY. Powiedzialem ze jestem srednim amatorem ale mam przy sobie kilka fotek zrobionych innymi aparatami i pokazalem pani albumik..Rozmowa sie skonczyla tak ze pani stwierdzila za Sony jest po prostu LADNY.. Czyli brak konkretow przeciw FZ50 tworzy go najlepszym celem atakow. Ja przy zakupie porownywalem go z Fuji 9600, Sony r1, Sony h5-9, FZ30,Olympusem 510,550 i Canonem is3. Za tym aparatem przemawialalo STOSUNEK CENA do MOZLIWOSCI,JAKOSCI i WYKONANIA. Mialem tez na uwadze to ze nie chcialem kupic aparatu ktory jest wycofywany z rynku czy trudno dostepny (moje przygody z Fuji 9600:( ) a wynika to z tego ze oprocz foto interesuje sie takze instrumentmi muzycznymi i mam doswiadczenie z wycofywanymi produktami..:( Mam wielu znajomych zawodowych fotografow. Niektorzy polceali mi poprzednika FZ30, niektorzy nie mieli zdania o FZ50 ale jak juz dokonalem zakupu to wszyscy sie zachwycaja tym aparatem.. Pierscien ZOOM i Regulacja Ostrosci drugim pierscieniem - Odjazd. Swietnie lezy w dloni.
Wady:
Widze i owszem. Na pewno trudniej jest zrobic fotke w manualu FZ50 niz w pol manualu Kodakiem aloe ogolnie jest to bardzo fajny aparat dla tych, ktorzy chca miec dobry aparat ponizej 2000, z duzymi mozliwosciami ingerencji w zdjecia. Minus to SZEROKI KAT tzn za maly :) Makro - srednio (troche sie trzeba przylozyc). Z jednej strony wada jest akumulator ktory jest na dedykowane akumulatory (w razie nioespodziewanego braku pradu nie dokupimy go w kiosku jak PALUSZKA) ale z drugiej strony zalozylem ze ja cykajac duzo fotek kupie 3 aku od razu z aparatem a do teraz mam 2 i juz nie kupuje.. Zamienniki maja wieksza pojemnosc:) A ta orginalna jezeli robi sie zdjecia przez wizjer i nie przeglada co fotke na wyswietlaczu wystarcza.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
ROZNEGO przez wiele lat. Te najwazniejsze: Smiena, Minolta 5, Photon 484, Konica-Minolta Z2, Kodak 712, Canon ps75...
Podsumowanie:
Lustrzanka to to nie jest ale czasem to aut. Ja nie chcialem miec lustrzanki, gdyz dokupowanie drogich obiektywow i akcesoriow jakos mnie nie pociagalo.. Mam cos czego chcialem choc dostrzegam czasem pewne malusienkie minusy.. Jednak przy tej cenie polecam smialo. I nie czytajcie tylko opinii, idzcie do sklepu i sami wyprobujcie sprzet, i nie jeden- kilka aparatow i moze tez wybierzecie wkoncu Panasonic FZ50. Wybieracie aparat dla SIEBIE to wazne, ma wam odpowiadac a nie wlascicielowi SONY czy Canona na jakims forum..

 

  autor: michal525i
  email widać po zalogowaniu
  01-08-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografia czysto amatorska. Z tym ?e apetyt ro?nie w miare jedzenia ;) Fotografuj? od 6 lat.
Zalety:
Zalet jest wiele. Na pewno waga i gabaryty, cho? jak go chwyci?em to lekko si? przerazi?em :) ( poprzedni FZ-7). ?wietnie le?y w d?oniach. Zoom manualny ! Funkcje ?atwo dost?pne. Lepiej ostrzy od Fuji 9600. A te szumy to czysta nagonka. Inne te? szumi? a do fotografii amatorskiej max ISO200 wystarczy - zdj?cia bardzo ?adne. Za zdj?cia da?em 9 bo to nie lustro ;)
Wady:
Bateria troszk? za ma?a. Ekran mo?e ma?y jak na te czasy ale bardzo ostry ( w porównaniu z FZ-7 2,5'). A i tak wi?kszo?? zdj?? robie przez wizjer :)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenith, Canon A60 (bardzo wdzi?czny) a ostatnio FZ-7
Podsumowanie:
Polecam wszystkim zainteresowanym. I nie s?uchajcie bajek o szumach.

 

  autor: michalsnake
  17-07-2007
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografia interesuje sie czysto amatorsko. robe zdiecia niezalesnie od czasu i miejsca. Panasonic Lumix DMC FZ50 jest moim pierwszym aparatem cyfrowym
Zalety:
Lumix DMC FZ50 moim zdaniem jest bardzo dobrym aparatem dla poczatkujacych i zaawansowanych fotografów. bardzo dobrze lezy w d?oni. moim zdaniem zdiecia wychodza bardzo fajne
Wady:
durze szymy powyzej 400 ISO ale jesli umie sie ustawic parametry aparatu to mozna i robic zdiecia bardzo dobre przy ISO 400.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Niestety niemaia?em przyjemno?ci korzysta? z innego sprzetu cyfrowego.
Podsumowanie:
Przy dobrych parametrach i dobrym ustawieniu aparatu zdiecia wychodza bardzo ?adne:)

 

  autor: anonimowy
  23-06-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od 25 lat,góry,zwierz?ta,itd...
Zalety:
Super Zabawka!!! Zdj?cia cool...je?li kto? ma inne zdanie to jego sprawa :-)....ma wszystko to co chcia?em ?eby mia? mój nowy aparat,jednym s?owem jest zajefajny!!!
Wady:
Wady?hm...chyba tylko tyle ze dali za ma?? baterie!walno?em 400 fotek i si? roz?adowa?a....
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Ami66,Zenithy od TTL do 122,Leica ale nie pami?tam modelu,Canon A60,Canon A75...
Podsumowanie:
Aparat wart swej ceny,wykonany z dobrych materia?ów,100%ergonomia,no i pier?cienie dope?niaj? reszty

 

  autor: klaudiusz
  email widać po zalogowaniu
  21-06-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
interesuje sie fotem juz od paru lat, pracowalem nawet zawodowo przez kilka lat z cyfrowka w reku kazdego dnia co w konsekwencji spowodowalo nastepnie zamilowanie do fotografii
Zalety:
1. konstukcja zwarta i b. poreczna 2. b. mila obsluga pierscieni obiektywu 3. wysoce zadowalajaca ostrosc obu wizjerow rowniez w silnym sloncu 4. zoom 5. piekna glebia zdjec (choc moze czsem warto przestawic pare parametromw na poziom low :) 6. tak to przawda, ze jest on przeladowany funkcjami - lecz wiele z nich moze byc przydatnych zwlaszcza po dobrym zaprzyjaznieniu sie , bo wtedy wiesz jak szybko do nich trafic w menu i uzyc. Ba to moze wrecz wyroznia go od pozostalych... klasa optyki - bezdyskusyjna - mysle. 7. mozna by tak wiele
Wady:
moze za maly wyswietlacz 2" ale rozdzielczosc w duzym stopniu rekompensuje:) mialem dlugotrwaly problem po przesiadce z panasonic FZ7 gdzie bylo 2,5" ale nowa generacja wyswietlacza z FZ50 rekompensuje (naszczescie nie przypomina on nowego sony H9 TV z kawalkiem optyki (hihi) poza tym nie nalezy zapominac ze w tym aparacie to wizjer ma byc traktowany piorytetowo:) sensor LiveMOS to nie jest (dlatego w ocenie dalem 9*) ale i 1/25"sensor (gdzie sony H7 i 9 ma juz ponad 8MP a canon potrafil i 10MP - litosci) tez nie. moze troche za niska lampa POP przy uzyciu konwertera troche zaslania... bateria... tak, zalecam dokupienie
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
troche malpeczek, potem lustrzanka (malpa z zooooomem) Olympus 35mm, nastepnie lustro Nikon N50 35MM, SONY s.shod ale nie pamietam modelu, jakis z pierwszych bo mial 3.2 MP:) jakis kompakcik HP kieszonkowy Canoc eos 300 35mm Sony H1 Panasonik FZ7
Podsumowanie:
........do wszystkich zaszumoinych .......... jesli chodzi o te "szumy" (jakas moda chyba nastala do dykutowania o tym ;) Ludzie prosze, odszumcie swoje umysly bo az zal sciska .....wiecie co. jesli tak wam szumi to moze troche fachowej lektura np jak sie robi zdjecia ON MAMUAL !!! a potem jesli bez rezulatow nadal to powrocic tu i pisac takie glupoty... lustro tez szumi na wyzszych iso a tu mowimy o hybrydzie co ma sensor (powiekszony) klasie CCD wiec to jakby porownywac malucha z BMW(!) zawsze troche gdzies wystapia i tyle. jak juz wspomnialem Live MOS to nie jest. ale sama jkaosc fotek mnie poprostu zachwyca! i pzrypominam ! uczyc sie fotografi !! bo jesli Ci szumi to powroc do jakiegosz keszonkowego, bo jesli jeszcze nie wszyscy wiedza to nie jest aparat do rodzinnych spotkan , a ma on juz wieksze (duzo wyzej) mozliwosci. cena nowego juz spadla tak wiec dostepny juz dla wiekszego grona - goraco polecam ten sprzecik.

 

  autor: Tito de Casselin
  email widać po zalogowaniu
  14-06-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografia zajmuje sie od 8 lat, glownie dzieki zenitowi 11. Przez 2 lata robilem zdjecia fuji s5000. glownie zdjecia morza rzek i jezior troche makrofotografii i zdjecia nocne.
Zalety:
Generalnie nie bede oryginalny jesli napisze ze jest to najlepiej wyposazony kompakt na rynku. karty sd. optyka Leica+++
Wady:
Wad jeszcze nie dostrzeglem...
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Exacta Exa II + Meyer optik Domiplan 2.8 50 Zenit 11 Revue Sony Mavica Fujifilm s5000
Podsumowanie:
Bardzo udana produkcja, juz po FZ30 bylo wiadomo ze to udana konstrukcja...

 

  autor: sarmata
  09-05-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
amator - pejza?e, przyroda itp.
Zalety:
prawie same!!!
Wady:
prawie ?adnych, troch? zamieszane meni
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
od smieny po lumixa
Podsumowanie:
to dla tych co im szumi i szumi: aparat dla zaawansowanego A M A T O R A , a nie dla profesjonalisty!!! czytaj?c niektóre recenzje lub porady co kupi? to mo?na dosta? jubla, kup lustro, kup nikona za 3-4-5 ty?. itp. dziwie si? ?e prawie ka?dy co daje takie rady je?dzi porozbijanym sk?adakiem lub CC, SC, a nie nowym AUDI, MERC, BMW lub samochodem WRC - przecie? to s? dobre samochody!!! a wi?c jak chcecie kupi? dobry aparat to lumixa polecam!!!

 

  autor: Andrzej
  email widać po zalogowaniu
  07-05-2007
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografia zajmuje sie od ponad 15 lat poczatkowo amatorsko pozniej profesjonalnie. Fotografuje zarowno ludzi jak i przyrode,
Zalety:
Szybko dzialajacy i dokladny autofocus, bardzo precyzyjny zoom, wysoka niezawodnosc, duza liczba zdjec bez lampy, reczna korekta wielu funkcji
Wady:
stosunkowo mala liczba zdjec z lampa, powyzej iso 400 slaba jakosc zdjec
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Analogowe zenity, nikony, minolty, cyfrowe m.in: olympus e-10, canon 30d, nikon d200,
Podsumowanie:
Dobry sprzet jesli chcemy fotografowac w plenerze, wycieczkach, przy dobrym oswietleniu, bardzo dobry obiektyw z dobrym swiatlem, w ciemnych pomieszczeniach rozsadnym jest wyposazenie w mocna lampe i max iso 200, wtedy uzyskamy zadowalajacy efekt. W plenerze uzyskuje lepsze zdjecia niz tanie lustrzanki z podstawowa optyka

 

  autor: Pawe?
  email widać po zalogowaniu
  04-05-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Interesuje sie fotografia od 6 lat. chodz? do szkoly fotograficznej w katowicach tak wiec nie mozna powiedziec ze jestem amatorem :D
Zalety:
do szkoly biore aparaty analogowe lustrzanke typu nikon f80 bo cyfrowych nie mozna . na codzien mam lustro nikon d50 i panasonica fz50 :D nie za?uje jego kupna. ma duzy zoom optyczny 420mm z rozszczezeniem na 24x optyczny troszke psuje jakosc fotki poniewaz trzaba zmniejszyc wielkosc matrycy na fotach ale co tam na kompie zawsze mozna powiekszyc i bedzie super :D co wazne panasonic ma akumulator ladowany przez zasilacz nie tak jak np w fuji s9600 na paluszki AA 4 sztuki.. daremne :) Bardzo dobrze trzyma sie go w d?oni, wszystkie funkcje pod palcami.. nie sluchajcie tych ludzi co pisza ze panasonic fz50 robi duze szumy bo prawdopodobnie ci co tak mowia wogule nie mieli aparatu w d?oni i plotkuj? po innych albo zmyslaja... wiadomo nie porownuje sie kompaktu do lustrzanki ale szumy powyzej iso 200 czy 400?? zalosne przy iso 800 dopiero za wieksze szumy na 400 iso s? wykrywalne dopiero przy powiekszeniach..
Wady:
wada jest jedna nie potzrebnie zwiekszali matryce do 10Milionów mogla zostac jak u poprzednika 8 i tylko zmienic ten procesor z engine II na III bylo by lepiej no ale i tak jest super
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Praktica 5303, olympus sp320, canon powershot a80.
Podsumowanie:
moim zdaniem panasonic to super fotoamatorski sprzet... mozna sie nim fajnie pobawic i niezle fotki nim zrobic... do profesionalnych zdjec nalezy kupic lustro. Najlepszy kompakt na rynku.

 

  autor: FotoAmator
  01-05-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko. G?ównie makro
Zalety:
Wygodny wymiar (dobrze si? trzyma), ?adna jako?? zdj??, du?y wybór opcji, dla mnie bomba. Jak kto? chce fotografowa? makro, to niech odrazu zaopatrzy si? w soczewk?.
Wady:
Nie s?dz?, ?e wyst?puj? du?e szumy. Mo?e przy fotografowaniu w pomieszczeniach, ale na zewn?tz pi?kne zdj?cia wychodz?.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
_
Podsumowanie:
Super sprz?cik. Polecam

 

  autor: H.S
  18-02-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od kilkudziesi?ciu lat, W tym czasie zajmowa?em si? ró?nymi dziedzinami. Obecnie najcz??ciej utrwalam krajobrazy i przyrod?. Panasonica FZ50 posiadam od 5 tygodni, wykona?em ok 400 zdj?? ró?nych, w tym testowe. Zgadzam si? z testami opublikowanymi na www.optycne.pl
Zalety:
Matryca 10M, która pozwala na powi?kszenia 30x40 cm,przy ustawieniu czu?o?ci do 400ISO. /du?e szumy w?o?y? mi?dzy bajki/ Stabilizacja - przy po??czonym zoomie optycznym i cyfrowym 80x /w fot analogowej ma?oobrazkowej jest to odpowiednik obiektywu ok. 3 metrów/, oraz czu?o?ci 100Iso daje ostre obrazy. Nie wysuwany obiektyw Leici /nie ma potrzeby zachwala?/
Wady:
Jedyn? wad? w/g mnie, to za ma?a pojemno?? akumulatora. Przy u?ywaniu flesza starcza na ok. 160 zdj??. Nale?y zaopatrzy? si? w dodatkowy.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Obecnie w posiadaniu Canony EOS 620, 50E i Elan /100/, Praktici LTL i B200, Praktisix TL. Flexaret VI aut. /do tego wszystkiego kilka obiektywów/, Canon A520
Podsumowanie:
Wydaje mi si?, ?e jest to najsensowniejsza obecnie produkowana hybryda /jak dla mnie/. Przed kupnem zstanawia?em si? równie? nad Fuji 9600, ale brak stabilizacji, karty xd i brak polskiego menu przekona?y mnie do Panasonica

 

  autor: Marco
  email widać po zalogowaniu
  06-02-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  5
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od 7 lat. Nie jestem wybitnie do?wiadczonym znawc? tematu ale ka?da opinia jest pomocna dla ludzi którzy mierz? si? z zakupem tego aparatu. Interesuj? mnie g?ównie zdj?cia przyrody (fotografia na ?wie?ym powietrzu). Jestem posiadaczem Lumixa od 3 miesi?cy. Zrobi?em nim ok. 3000 zdj??.
Zalety:
Solidna konstrukcja i ?wietna ergonomia (pewnie le?y w d?oni). Obiektyw o du?ym powi?kszeniu spisuje si? znakomicie.
Wady:
Aparat to przede wszystkim zdj?cia a tu ich jako?? nie jest zadowalaj?ca. Przede wszystkim ogromne szumy. Ten kto my?li ?e hybryda zrobi zdi?cie porównywalne z lustrzank? to grubo myli.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Dotychczas u?ywa?em Zenita oraz kompaktów Kodaka.
Podsumowanie:
?wietny aparat dla niedzielnego amatora lubi?ego potrzyma? co? du?ego w d?oni:) Moim zdaniem cena tego aparatu jest pomy?k?. Jest to znakomity przyk?ad jak bardzo dzia?ania marketingowe maj? wp?yw na nasze wybory. Przereklamowany towar ;)

 

  autor: sabu1
  email widać po zalogowaniu
  19-01-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografi? interesuj? si? od kilku lat :)
Zalety:
Jak dla mnie to ten aparat jest extra.
Wady:
Jedyn? jego wad? jest wielko?? hi hi hi :)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Trosz? tego by?o, przedewszystkim kompakty Canona i Olympusa.
Podsumowanie:
Jak czytam recenzje Panów Pseudoprofesjonalistów to a? mnie boki ze ?miechu bol? :)) Panowie zejd?cie na ziemi?!!! Osoba kupu?ca FZ-etk? nie b?dzie robi?a zdj?? po to, by je drukowa? w formacie A1 :). Poza tym nie istnieje co? takiego jak doskona?y aparat, by zrobi? dobre zd?cie wcale nie potrzeba te? drogiego sprz?tu. Jedyne co jest potrzebne to mie? pouk?adane pod czaszk? i wiedzie? jak si? takie zd?cia robi a i zwyk?? smien? mo?na napstryka? takie fotki, ?e nadro?sze lustra si? chowaj?. Wi?c prosz?, przesta?cie pisa? bzdety typu: aparat szumi, nie da si? nim zrobi? zd?cia przy ISO wy?szym ni? 200. To jest po prostu ?mieszne hi hi hi :)

 

  autor: adomik
  15-01-2007
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Jestem amatorem mam aparat Panasonic Lumix DMC-FZ50. Interesuje mnie krajobraz.
Zalety:
Ergonomiczny kszta?t, wygodna obs?uga, do?? du?y wy?wietlacz, ?atwa wymiana akumulatora, do?? szybka ?adowarka.
Wady:
Pokr?t?o ustawiania dioptri na wizjerze w ma?o dost?pnym miejscu.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Ju? nie pami?ta? ale by? to Olympus.
Podsumowanie:
Polecam aparat amatorom fotografii i tym ,którzy nie chc? mie? taniego kompakta z niskiej pó?ki.

 

  autor: Tomek
  email widać po zalogowaniu
  29-12-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od przesz?o 20 lat, cyfr? od 2. Prawie godzin? testowa?em u sprzedawcy Sony R1 i LZ50. Wybór - nie bez wacha? pad? na Panasonica.
Zalety:
Przede wszystkim budowa aparatu, czyli wielko?? i masa - najcze?ciej oprócz aparatu - nosz? w plecaku ubrania i prowiant a Sony potrzebuje du?o wi?cej miejsca, wi?c na narty czy rower odpada. ?wietnie le?y w r?ku. Wszyskie wa?niejsze przyciski i funkcje w zasi?gu kciuka - nie trzeba odrywa? oka od wizjera. Wszystkie manualne funkcje jak w lustrzankach. A "programy tematyczne" na szcz??cie daleko w menu. ?wietna r?czna regulacja ostro?ci. Wytarczy mu lekki kompaktowy statyw. Du?y zoom ze skuteczn? stabilizacj? - mo?na si? oby? bez wy?szych ISO. Wyra?ne i ergonomiczne wy?wietlacze LCD. Popularne i tanie karty pami?ci.
Wady:
To ju? wszyscy wiedz? - szumy ( nieszcz?sne 10 mpikseli ) i algorytm ich usuwania do d... Ale w RAWie mo?na na szcz??cie du?o poprawi?.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenity ... Canony - manualne, jako? d?ugo nie mog?em si? przestawi? na autofokus. Canon Ixus 40
Podsumowanie:
By?by to najlepszy w swej klasie aparat, gdyby nie pchali tak du?o pikseli do ma?ej matrycy... Ale !!! Szumy s? widoczne przy powi?kszeniu obrazu na monitorze, tyko po co powi?ksza? obraz cyfrowo, skoro z takim zoomem mo?na zkadrowa? ka?de zdj?cie 1:1. Czyli do normalnych - amatorskich zastosowa?, obraz jest wystarczaj?co dobry. Kto amatorsko robi sobie odbitki w rozmiarze 2m/1.5m ??? - bo dopiero w takiej wielko?ci zdj?cia szumy 800 Iso s? widoczne. By? mo?e ze wzgl?du na jako?? zdj?? wybra?bym SonyR1, ale : - 0.5 kilo wi?cej w plecaku - nowy i wi?kszy plecak - 650 z? ró?nicy przes?dzi?o o wyborze Panasonica.

 

  autor: venzel
  email widać po zalogowaniu
  20-12-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amator z zaci?ciem do zj?? reporterskich. Wygoda uzytkowania sprzetu, baterie, szybkosc, zoom(!!!) najczesciej przestawiam przed jako?? (w granicach rozsadku ;-))...
Zalety:
- jakosc wykonania, - absolutnie fenomenalny zoom (kosztem fizycznej wielkosci matrycy, stosuje dodatkowo telekonwerter - zeby miec taka lunete musialbym miec 5 kg teleobiektyw do lustra - wiem ile wazy 300 mm do Zenitha, umocowany na "karabinku" :-DDDD), - szybkosc jest ok, - jakosc zdjec (choc trzeba sie napracowac, zeby jakosc byla akceptowalna, lub nawet bardzo dobra. Uzytkownicy luster powinni wyluzowac ;-) duzo latwiej uzyskac b. dobry efekt lustrem - FZ50 da sie zrobic zdjecie dobrej jakosci, porownywanie nie ma sensu), - rewelacyjna ergonomia i wygoda uzytkowania (ma wszystko to co miesci sie w 3-5 kg torbie z lustrem, jezeli potrzebuje lepszej jakosci biore lustro), - odporonosc fizyczna (upada?, przezyl pustynie i nadmiern? wilgo?)....
Wady:
- zadna nowosc: szumy (da sie jednak tak umiejetnie wymanewrowac parametry, zeby nie byly uciazliwe; bez histerii: szumy NIE SA DUZO WIEKSZE NIZ W INNYCH kompaktach), - wolne serie, - za duzo idioten-autmatycznych opcji (i tak z nich nie korzystam, a smieca menu),
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Duzo tego bylo... mam (niektore na strychu ;-)) lub mia?em: Smiena, Zenith XP12, Canon S30, Ma?pki Kodaka - FUJ!!! (kupowane z koniecznosci za 90 USD, po kradziezy sprzetu ;-)), Panasonic FZ20, Nikon D50, Canon EOS300D, teraz FZ50 - czasami jako pomocniczy, czasami jako glowny...
Podsumowanie:
Do zastosowan studyjnych stanowczo odradzam (przyponiam niektorym, zwlaszcza tym b. negatywnie wypowiadajacym sie na forum o tej maszynce, ze zaden aparat nie jest DO WSZYSTKIEGO). Do reporterki (bez-tragazowej), na wycieczki, wyprawy, wyjazdy - rewelacja (all in one). Zeby uzyskac dobra jakosc, moim zdaniem trzeba sie napracowac bardziej, niz w innych maszynach - wsrod kompaktow jakosc zdjec z canona s30, maszyny sprzed kilku ladnych lat jest jednak nie do pobicia... z telekonwerterem mam zoom ok. 100x (dlatego ocena za zdjecia 10!!!). w aparacie ktory ma ~14x9x11 cm i wazy ~700 g :-D FZ kupilem za 1750 - to naprawde nieduzo w stosunku do mozliwosci... przyznaje, ze lustro zestaw za ponad 4000 pln robi lepsze, mniej zaszumione zdjecia, ale to ponad 4000 :-)

 

  autor: Piter
  19-12-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  5
ocena globalna :  6
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje dla zabawy.
Zalety:
Wyglada jak prawdfziwa lustrzana
Wady:
robi foty jak prawdziwe kitowe badziewko
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Kupilem EOS 400
Podsumowanie:
Uwazajcie na ten aparacik

 

  autor: Fotograf
  12-12-2006
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  3
ocena globalna :  5
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Zawodowiec od 17 lat
Zalety:
Szklo OK, Obudowa OK
Wady:
Technicznie poza szklem (bo to inna marka) Z50 jest gownem na ktore nie warto wypieprzyc w bloto 2000 zl by robic zdjecia (jesli tak to co robi ten aparat mozna nazwac) jak jakas malpka casio za 500 zl
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Kupilem jako 2 aparat studyjny Sony DCSR1 ma w studio tez nikona D70 a do sklepu i na imprezy chodze z malpka sony T7. Niezle sa tez G6 canona mialem ale mi rabneli w pociagu ;(
Podsumowanie:
Po co ktos produkuje takie aparaty jak Z50- cala polityka sprzedarzy firmy bazuje chyba na tym ze znajda sie idioci ktorzy go kupia nie zauwazajac na swoim kompie ze ten szajs szumi juz od iso 200.

 

  autor: Wojtek
  email widać po zalogowaniu
  08-12-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  1
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  5
ocena globalna :  4
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Od 5 lat fotografuje na cyfrowkach. Przedtem analogi jakies 7 lat
Zalety:
Sprzedalem go tydzien temu ;) Udalo mi sie. Sa jeszcze ludzie ktorzy nie przeczytali o jego wadach.
Wady:
Kupilem bo wszedzie raklamowany i najnowszy w koncu zmienili co trzeba od modelu Z5 jak chcialem- niestety o szumach przeczytalem za pozno. W zasadzie czytac nie musialem jak zobaczylem foty to k..... j..... d......h...... no i sprzedalem.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Terez mam Sony R1 goraco polecam drozszy ale nikt wam zlego slowa o nim nie powie a jak zobaczycie fotki kopara na ziemi. Bralem pod uwage tez S3 canona.
Podsumowanie:
Wszyscy juz chyba wszystko wiedza o tym aparacie. Gdyby mial odkrecany obiektyw to by sie oplacalo go kupic dla niego ale tak nie jest ;)

 

  autor: Sylwester
  email widać po zalogowaniu
  23-11-2006
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  3
ocena globalna :  5
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Zawodowiec od 27 lat
Zalety:
Dobre wykonanie od strony ergonomi i materialow. Profesjonalny wyglad.
Wady:
Gorsze niz w przecietnych pstrykaczach szumy- w internecie jest chyba wtstarczajaco o tym- slepym szumy przy iso 200 nie przeszkadzaja. Zona ma Sony T9 taka puderniczka do robienia zdjec ;) ale jakosc zdjec w porownaniu z Z50 jest doskonala. T9 ma iso tylko do 640 ale mozna nim focic bez zadnych szumow do iso 400- to co Panasonik nazywa zaawansowanym odnosi sie tylko do innych modli tej firmy bo z konkurencja z o niebo nizszej polki Z 50 nie moze konkurowac jesli chodzi o jakosc zdjec a chyba to jest najwazniejsze w aparacie- rezultat koncowy OBRAZ
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Mam obecnie Nikona D70, Zenita 122 ;), Sony R1 zona foci na imprezach T9. Tak przy okazji Jesli ktos mysli o Z50- polecam zastanowic sie nad R1.
Podsumowanie:
Co tu sumowac- zenujacy fajnie wygladajace pudelko ktore na pewno nie bylo tworzone z mysla o robieniu wysokiej jakosci plikow cyfrowych. Niepolecam. Wybilem go z glowy zonie naszczescie teraz ona jest zwolenniczka soniaczy ma R1 T9 a ja jako zawodowiec siedze w systemie Nikona.

 

  autor: anonimowy
  11-11-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
W fotografowaniu przede wszystkim pasjonuj? mnie portrety. Niestety, zbyt du?ego do?wiadczenia jeszcze nie mam.
Zalety:
Do podstawowych zalet, zaliczam naprawd? ?wietne le?enie w r?ce, oraz wr?cz intuicyjne rozmieszczenie wszystkich podstawowych przycisków (pokr?te?). Dodatkowo AF dzia?a szybko i bez zarzutu, pier?cie? zoomu i ostro?ci dzia?a cicho i z odpowiednim oporem. Obiektyw jest w nim naprawd? rewelacyjny a na stabilizacje obrazu po prostu nie da si? narzeka? (dzia?a rewelacyjnie). Wbudowana lampa si?ga co? ko?o 7metrów co ju? jest sporo. Aparat nie jest du?y (wiadomo do kieszeni go nie schowamy), ale to przecie nie ta klasa aparatów. A g?ówn? zalet? jest to, i? zdj?cia robione nim s? naprawd? dobre!!
Wady:
Wady? Niestety a mo?e stety! Panasonic zamontowa? w nim matryc? co? ko?o 5 na 7mm. Niestety bo wiadomo szumy (chocia? nie dajcie si? zwie?? wszystkim informacj? dost?pnych w Internecie, i? nie da si? foci? ju? od ISO 200, mo?na spokojnie mo?na i to nawet przy wy?szych ISO a szumy jak to szumy s? jak wsz?dzie i ju?). A stety, poniewa? dzi?ki tak ma?ej matrycy, Panasonic móg? uzyska? tak krótki obiektyw z 12 krotnym zoomem optycznym! A i troszk? szkoda, ?e nie ma on szerokiego k?ta (ale przecie? s? konwertery).
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Bawi?em si? ró?nymi aparacikami, ale ten jest moim pierwszym w?asnym! hehe.
Podsumowanie:
Obecnie na rynku nie ma aparatu, który by?by tak funkcjonalny i zarazem nie du?y i do tego robi? by on tak dobre zdj?cia, za tak nie wielk? cen?!

 

  autor: radetzki
  email widać po zalogowaniu
  11-11-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj?, od ponad 15 lat, jestem tak?e wyk?adowc? ucz?cym podstaw fotografii.
Zalety:
1. Bardzo dobre wykonanie, ergonomia i wywa?enie 2. Du?y plus to pokr?t?a zmiany ekspozycji pod palcem wskazuj?cym i kciukiem 3. Zmiana ogniskowej za pmoc? pier?cienia na tubusie 4. Wysokiej rozdzielczo?ci wizjer EVF 5. Dobrze dzia?aj?cy autofokus 6. Dobra optyka cho? troch? dziwnie zaprojektowana (najlepsza jako?? zdj?? przy maksymalnych otworach przys?ony)
Wady:
Du?y szum przy wy?szych czu?o?ciach, chocia? nie jest to szum "masakryczny" jak cz?sto mo?na spotka? w wypowiedziach na ró?nych forach. Przy ISO 100-200 nie jest du?o gorzej jak w innych kompaktach. A tak naprawd? kto z fotoamatorów i jak cz?sto korzysta z wy?szych czu?o?ci? W fotografii analogowej te? im wieksza czu?o?? kliszy tym wi?ksze ziarno, fakt ?e jest wi?cej mo?liwo?ci aby to ziarno zniwelowa?.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Analogowe lustrzanki od Practiki ró?nych typów do Nikona F50, F70. Cyfrowe Olympus C5500, Fuji S5600, S9500
Podsumowanie:
Bardzo dobry aparat dla zaawansowanego fotoamatora, robienie nim zdj?? to naprawd? du?a frajda.

 

  autor: Ziko
  07-11-2006
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  4
ocena globalna :  6
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Zapalony fotograf od 25 lat
Zalety:
Czarny, pseudo lustro, zoom, odchylany ekran, wysokie iso,
Wady:
szumy szumy szumy- ten problem w kompaktach umie rozwiazac jak narazie tylko sony, canon w lustrzankach. Aberracja chromatyczna niedopuszczalna w kompaktach a tym bardziej niby wysokiej klasy. Mydlo przy skrajnych przyslonach ale to linie Z cala tak ma.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canony analogowe i lustrzanki cyfrowe 350 i 20 D Sony R1,
Podsumowanie:
Jak kupicie Z5 to poza brakiem odchylanego ekraniku nie stracicie nic a zyskacie 1000 zl w kieszeni ;)

 

  autor: Marek
  email widać po zalogowaniu
  07-11-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Ponad 20 lat, czasem zarobkowo.
Zalety:
Du?y zakres ogniskowej, powi?kszenie przy r?cznym ustawianiu ostro?ci, du?a ilo?? programów tematycznych, stabilizacja obrazu, obrotowy wy?wietlacz.
Wady:
Poza zaszumieniem przy wy?szych czulo?ciach - do?? uci??liwa aberracja chromatyczna w ca?ym zakresie ISO. Tyle znalaz?em po kilku dniach zabawy z aparatem.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Dimage od 7 do A2, Canon 20D, wcze?niej analogowa lustrzanka Canon.
Podsumowanie:
Niez?y aparat dodatkowy do lustrzanki, wybiera?em go ?wiadomie ze wzgl?du na zakres zoomu i zapis w raw oraz ruchomy wy?wietlacz. By?oby dziwne, gdyby by? lepszy od lustrzanki, dlatego nie widz? powodów do wybrzydzania.

 

  autor: Roksana
  email widać po zalogowaniu
  28-10-2006
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  6
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Oczytana amatorka z 12 letnim doswiadczeniem.
Zalety:
Dobrej jakosci fotki w miare kontrastowa i dynamiczna matryca. Obiektyw Leica dobry wiadomo. Nie rozumiem tylko ponizszych komentarzy. 14 soczewek? No i co tego? To oznacza tylko tyle ze swiatlo musi pokonac wiecej przeszkod by dotrzec do matrycy kazda przeszkoda pogarsza jakosc obrazu. Szumy jak w kazdym kompakcie tej klasy czy matryca 2,5 czy 1,8 tak czy siak jest jak paznokiec. Wyjatkiem jest Sony DCM R1 ale to juz prawie lustrzanka ktora nie jest nawet porownywana z kompaktami. Panasonik mi wystarcza.
Wady:
GO jak w kompaktach. zoom na max mydli rogach. Szumy szumy szumy. Ale to nic nowego w tek klasie aparatow. Dletego mam tez lustrzanke.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Lustro Nikon D70 Canon A85 Sony T9
Podsumowanie:
Fajny pstrykacz z niezaspokojonymi ambicjami do wyzszej klasy. Ale go mam wiec jest OK. Polecam jesli masz cos w domowym zestawie ambitniejszego. Ja Z50 mam jako dodatek do lustra. Ale gdybym miala tylko wybrac kompakt wybralabym DCM R1 soniacza. Panasonika wzielam ze wzgledu na 12 zoom R1 ma tylko 5 taki zoom mam przy lustrze.

 

  autor: Lenna
  email widać po zalogowaniu
  18-10-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
amatorka od 4 lat, ale z ambicjami :)
Zalety:
obiektyw leica - DO PANA PONI?EJ - LEICA TO NIE TYLKO NAZWA PROSZ? PANA, WIE PAN CO? O OBIEKTYWACH? A MO?E SI? PAN ORIENTUJE ILE MA SOCZEWEK TEN OBIEKTYW? OTÓ? PROSZ? PANA MA 14, polecam i?? do dobrego sklepu fotograficznego i zobaczy? ile ma reszta - nie b?d? panu u?atwia?a zadania. Co do wielko?ci matrycy - dla porównania canon S3 ma fizyczn? matryc? wielko?ci 2,5 i niech sobie Pan zobaczy szumy. Wyliczaj?c dalsze zalety: dobre wykonanie, r?czna ostro??, du?a jasno?? obiektywu, gor?ca stopka, stabilizacja, r?czne nastawy ostro?ci, bardzo ?adne zdj?cia - widzia?am
Wady:
to nie wada, ale my?l? ?e i z 7 mega by?by rewelacyjny :)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
canon A60 i inne ale te starsze zarówno ma?pki jak i zenith :)
Podsumowanie:
dla ambitniejszych fotoamatorów. Dla tych co chc? my?le? zanim zrobia zdj?cia :)

 

  autor: Marek
  email widać po zalogowaniu
  13-10-2006
wyposażenie w funkcje :  6
wygoda obsługi :  4
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  2
ocena globalna :  4
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amator od 17 lat
Zalety:
Te same co Z-5 czyli zadnych.
Wady:
Kolejna niedorobka Panasonika ktory od modelu Z-5 zwieksza liczbe pixseli nie zwiekszajac wielkosci matrycy. Zwieksza szumy nie zmieniajac obiektywu. Podnosi cene nie dajac nic w zamian.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Wszystko co na rynku ;)
Podsumowanie:
Aparat dla nieoczytanych laikow ktorzy mysla ze jak obiektyw Leica i 12x zoom i 10 mpix = swietne zdjecia. Najwazniejsze jest Fizyczna wielkosc matrycy- system jaki uzywa. Fizyczna wielkosc otworu wzhlednego w szkle. Jest aparat ktory spelnia te wymagania- nie bede robil reklamy w tym miejscu. Po prostu poczytaj dobrze zanim kupisz.

 

  autor: Jarek
  email widać po zalogowaniu
  25-09-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Foografuj? zawodowo od lat 70-ch(foto.techniczna i reprodukcje).Prywatnie zdj?cia przyrody.
Zalety:
?wietna ergonomia,?atwa obs?uga,du?y zoom,bardzo ma?e opó?nienie migawkidzi?ki w stos.do spustu, dzi?ki pier?cieniowi na obiektywie-szybka i precyzyjna zmiana ogniskowej, powi?kszenie wycinka kadru co u?atwia r?czne ustawienie ostro?ci,mocny flesz.
Wady:
Brak szerokiego k?ta zoom-u,Za du?o pikseli upchni?tych w ma?? matryc? co przy wy?szych czu?o?ciach przek?ada si? na szumy.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Wiele analogów,a z cyfrowych :Minolta F300 ,Nikon D100.
Podsumowanie:
Aparat wart swojej ceny,godny polecenia dla ?redniozaawansowanych fotografów. Jeden z lepszych w tej klasie .

 

  autor: prostaczek
  email widać po zalogowaniu
  12-09-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od kilkudziesi?ciu (szybko to posz?o) lat.Interesuje mnie g?ównie przyroda
Zalety:
Du?y zoom opyczny. Ma?e zu?ycie energii.?wietnie le?y w r?kach.Wspó?praca z dodatkow? lamp? b?yskow? za niewielkie pieni?dze .Tanie karty pami?ci.
Wady:
Trudno uzna? to za wad? ale pier?cie? ostro?ci pracuje prawie bez oporu i ustawienie ostro?ci wymaga wprawy.Przy wy?szych czu?o?ciach niestety szumi.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Przez lata du?o tego by?o.Jako pierwszy by? aparat DRUCH i zdj?cia stykowe 6x6 cm na FOTOCHLORZE.I tu zagadka -Kto to pami?ta?Pó?niej m.in. START,FED.ZENIT,EXAKTA-VAREX,PRAKTICA,CANON a potem cyfraki
Podsumowanie:
Aparat o niez?ych mo?liwo?ciach,solidnie wykonany i godny polecenia

 

  autor: Andrzej
  23-08-2006
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ50 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od 6 lat, cyfrowo od oko?o 3 lat. Jestem ?rednio zawansowanym fotgrafem.
Zalety:
W porównaniu do FZ30 to widz? du?o nowych zalet: +du?o mniejsze szumy matrycy +matryca 10MP, +nowy procesor VENUS III, +Wydajno?? akumulatora do ok.380 zdj??.
Wady:
Jak do tej pory nie jestem w stanie okre?li? wady.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Du?o ich by?o, a? sam wszystkich nie pami?tam.
Podsumowanie:
Moim zdaniem jesto jeden z lepszych aparatów cyfrowych, który za te pieni?dze naprawd? si? op?aca.

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgod? na warunki Regulaminu i Polityki prywatno?ci.