Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu główne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Panasonic Lumix DMC-FZ8      recenzje (35)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ8


wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
producent : Panasonic
recenzje : 35
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowa36-432 mm
obiektyw/przysłonaf.2.8-3.1
matryca/pikseli7.4
ISOauto, 80, 100, 200, 400, 800, 1250 ISO; tryb wysokiej czułości - 3200 ISO
czasy migawki1-1/2000 s. priorytet przysłony / priorytet migawki: 8 - 1/2000 s. tryb manualny: 60 – 1/2000 s
LCD2.5-calowy
karty pamięciSD, SDHC, MMC




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 35 recenzji


  autor: Jacek Zaborowski
  email widać po zalogowaniu
  16-08-2011
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od 26 lat, to moja pierwsza cyfrówka. Przeważnie kolej, krajobrazy i tzw zdjęcia rodzinne.
Zalety:
Ergonomia - robiłem nim zdjęcia przy - 15 C w rękawicach, wiele możliwości i najważniejsze - tryb manualny, łatwa zmian ustawień za pomocą dżojstika i przycisków na tylnym panelu. Noszę okulary i korzystam bez problemu z wyświetlacza jak i z wizjera po zdjęciu okularów i skorygowaniu wizjera. Przy nastawach manualnych i zastosowaniu statywu świetne zdjęcia nocne także w trybie gwiaździste niebo. Możliwość stosowania filtrów i nasadek. Dobry aparat dla amatora zarówno początkującego jak i bardziej zaawansowanego.
Wady:
Brak płynnego zoom-u przy filmowaniu, dedykowane akumulatory.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenit 11 i XP, Olympus.
Podsumowanie:
Dobry sprzęt jak na swoją cenę, pewny w użyciu, najdalsza odległość przy fotografowaniu z zoomem cyfrowym to 12 km.

 

  autor: anonimowy
  05-02-2010
wyposażenie w funkcje :  1
wygoda obsługi :  1
jakość wykonania :  1
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  1
ocena globalna :  1
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
1
Zalety:
1
Wady:
1
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
1
Podsumowanie:
1

 

  autor: zygzags studia
  email widać po zalogowaniu
  18-01-2010
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotki robie Amatorsko. Ale wywoływałem fotki w ciemni z zenita i wiem na czym polega fotografia. Patrzac na dzisiejsza fotografie.. moge stwierdzic tylko jedno.. przecietny "Jan Kowalski" moze miec lustrzanke co kiedys mial tylko profesjonalista.. wiec aparat robi za niego wszystko lub raczej obiektyw..
Zalety:
1. Cena.. 2. Możliwosc ustawien manualnych jak w lustrzankach.. 3. waga 4. ładny wyglad z osłoną przeciw słoneczna... 5. szybki zapis zdjec 6. zdjecia seryjne 7. szybko dostepne skoty przyciskow 8. film w formacie 16:9
Wady:
1. Brak mozliwosci zoomowania podczas nagrywania filmow 2. Brak ruchomego LCD 3. Brak futerału w zestawie 4. obiektyw na stałe nie mozna go zmienic (lecz to przeciez nie lustrzanka) 5. To tylko kompakt
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
zenit (jakis stary na klisze) olimpus ze zdjeciami w panoramie fikuśny :)
Podsumowanie:
1. Trzeba go potrafić obsługiwać ! 2. Ytzreba wiedziec co to przesłona, migawka, iso 3. ustawienie mocy lamy do sytyuacji oswietleniowej 4. Dobra cena jak na takie mozliwosci aparatu 5. Jak ktos chce wydac 500 - 1ooozł na aparat po to by robic zdjecia z reki na wczasach bez zastanowienia nie polecam.. 6. dla Poczatkujacych pasjonatow polecam jak najbardziej 7. Kup bo cena jest korzystna

 

  autor: Sylwia
  email widać po zalogowaniu
  15-01-2010
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od paru lat. Mój pierwszy i do tej pory jedyny aparat: Panasonic Lumix DMC-FZ8. Nie stać mnie było na nic droższego, ale ten model okazał się rewelacyjny, co potwierdzają nawet profesjonaliści!:) Najczęściej fotografuję przyrodę w ruchu - ptaki i motyle to moja pasja. Makro fotosy też są sztuką.
Zalety:
Makro możliwości - rewelacja! Ale oczywiście trzeba trochę wiedzy. Poza tym aparat jest lekki.
Wady:
Brak obracanego ekranu. Czasami w nocy mam problemy z ostrością.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
To mój pierwszy sprzęt.
Podsumowanie:
Wszyscy są zachwyceni moimi zdjęciami:) i fotografem też;). Naprawdę polecam.

 

  autor: Griszad79
  email widać po zalogowaniu
  18-07-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Pstrykam amatorsko od kilku lat.
Zalety:
Dobrze leży w dłoni, robi naprawdę ładne zdjęcia (zrobiłem kilkanaście tysięcy tym modelem) Piękne zdjęcia nocne, ale tylko na ustawieniach manualnych (trochę wiedzy i cierpliwości na początek). Akumulator wystarcza na zrobienie 250-300 zdjęć.
Wady:
Szumy, ale który kompakt przy wyższym iso nie ma szumów. I to wszystko.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Canon, Premier i Olympus.
Podsumowanie:
Aparacik wart swoich pieniędzy, lecz trzeba poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z nim wtedy odwdzięczy się pięknymi zdjęciami. Warto dokupić drugi akumulator no i oczywiście statyw do nocnych zdjęć. Dla tych co nie wierzą w ładne zdjęcia z tego aparatu to proszę o kontakt a może ich przekonam. Griszad79@op.pl

 

  autor: anonimowy
  13-07-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amator
Zalety:
Duży i wygodnie sie trzyma
Wady:
Szumy, szumy, szumy. Slabe oswietlenie i ten aparat to katastrofa
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Nikon D90, sony a200
Podsumowanie:
Osoba co wczesniej pisze to chyba ma os z glowa. Za niska cena hehe.. Niech sobie kupi Gh1 bedzie zadowolona. A na powaznie to oaparat za bardzo szumi. Przegrywa z sony h50

 

  autor: Filipp647
  email widać po zalogowaniu
  12-07-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Jestem pomiędzy zaawansowanym amatorem a półprofesjonalistą. To mój pierwszy aparat "domowy". Wcześniej robiłem to tylko na cudzym sprzęcie. Kupiłem ten aparat w lutym 2008 od pierwszego właściciela który potrzebował szybko gotówki. Człowiek sprawdzony i było pewne że sprzęt będzie też dobry. Nie pomyliłem się. Wcześniej nie zważałem uwagi na ten aparat-nowy kosztował zbyt dużo jak na moją kieszeń. Myślałem bardziej nad fuji s5700. Trafiła mi się okazja: 800 zł z pokrowcem i kartą pamięci 2gb.
Zalety:
Wyświetlacz bardzo odporny na rysy. Tydzień temu dopiero nakleiłem folie! Wizjer-bardzo ok. Plastiki - nie jestem osobą dbającą o sprzęty a o dziwo, oprócz kilku ziarenek piasku które są gdzieś w szczelinach, nie widać żadnych śladów użytkowania! Ktoś przede mną napisał o rozmazanych i prześwietlonych zdjęciach! Bzdura! Jeżeli się potrafi ustawiać ustawienia manualne, a nie w słoneczny dzień fotografuje się migawką 1/2s. Przy takich ustawieniach zawsze wyjdzie rozmazane i prześwietlone! Przy manualu ta "miarka" to także bardzo fajne rozwiązanie! Zrobiłem dopiero około 10000 zdjęć (wywnioskuje to z folderów i nazw zdjęć). Pierwsze kilkaset zdjęć troszkę "wyzywałem" na ten aparat. Wnerwiały mnie szumy lub "ciemność" niekiedy. Dopiero jak poczytałem, poustawiałem wszędzie nie duże ISO i kontroluje czas migawki-jest ok. Nie używam na żadnym programie ISO większego niż 400! W tym momencie lecę tylko na manualu! Bardzo dobrze że aby wysunąć lampę trzeba to zrobić ręcznie. Automatycznie to troszku denerwuje. Miałem ostatnio przyjemność (?) "pobawić" się Sony H-50. Stwierdzam, że ten panasik ma zdecydowanie lepsze oprogramowanie. Nie wiem od czego to zależy, ale panas mimo kart SD działa bardzo szybko i stabilnie. W H-50 są memorysticki, ale sprzęt ten przy przeglądaniu zdjęć się troche muli... Świetne rozwiązanie w fz8 to SDHC - to chyba jeden z pierwszych aparatów wyposażonych w te funkcję... ale zwykłe SD daje świetnie rade w tym przypadku... Szybki i bardzo dobry autofokus. No i oczywiście świetne makro.
Wady:
Mogłoby być jakieś sterowanie w pierścieniu - ale to przecież nie ta klasa i nie ta cena! Wadą jest zbyt niska obecna cena! Niestety wiele osób patrząc na cenę tych najtanszych nie bierze pod uwagę... a szkoda... Zamiast josticka mogłoby być kółko "obkręcane" takie jak w H-50.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Samsung digimax 301, Samsung s750, Canon Powershot A510 (?) i wiele innych kompaktów.
Podsumowanie:
Podsumowując: jeżeli fotografowanie jest Twoją pasją a nie jesteś jeszcze zbyt Pro - to jest coś dla Ciebie. Lustrzanki w tym momencie nie są drogie - ale kupić lustro tylko po to aby mieć lustro, a w rzeczywistości lecieć na auto? To jest bardzo dobry aparat dla takich, którzy chcą się rozwijać. Można popracować nad nastawami ręcznymi i "obcykać co jest co". Aby bardziej zrobić ten aparat "pro" dokręciłem mu na stałe adapter do tulipana który był w zestawie, ładniej to wygląda. Profesjonalista może nie zachwyci się zdjęciami z tego aparatu, ale je doceni. Trzeba je tylko potrafić dobrze wykonać! Powodzenia w fotografowaniu!

 

  autor: marek
  28-03-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amatorsko od kilkunastu lat, głównie zdjęcia w plenerze
Zalety:
Naprawdę niezły obiektyw, jasny i ostro rysujący, dość dobry wybór funkcji, dodatkowe rozszerzenie zoom-u, ergonomiczny kształt- choć wolałem wizjer z boku(jak w FZ 1 bo taki kiedyś miałem), niezła lampa, jak dla moich potrzeb czyli do zdjęć głównie w plenerze i za cenę 500zł to dobry wybór
Wady:
w zaciemnionych pomieszczeniach i ogólnie w słabym świetle lepsze zdjęcia robi canon A 530, który też posiadam. Panasonic ma w takich warunkach kłopoty z ostrością a canon dużo lepiej sobie radzi
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
dawno temu Vilia, Zenity: ET, XP z jupiterem 21M, 122, nikon E4100, canon A530, Panasonic FZ 1 a i jeszcze był LJUBITEL 166B na duży film :)
Podsumowanie:
Myślę, że dobry wybór dla osób chcących poeksperymentować tym bardziej, że cena nie jest zaporowa. Do szybkich sytuacyjnych fotek bez zacięcia na krajobrazy, architekturę czy zwierzęta polecam np, canona A530 ale jeśli ktoś chce odrobinę więcej to jednak panasonic

 

  autor: Michał
  22-03-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od 4 lat. Panoramy, portrtyi obiekty w ruchu.
Zalety:
Zoom 12 z rozszezeniem 18x dość dobry AF stabilizator super obiektyw chyba najwiekszy plus ;) bateria dosć dobra ;) NO i oczyweiscie mozliwosc rozbudowy A takze cena ;)aaaa i jeszcze zdjecia seryjne WIELKI +
Wady:
hm szum od ISO 400 ale za tącene a pozatym drobiazgi :P
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenit Fuji Film F450 no i Lumix FZ8
Podsumowanie:
Za ta cene Ja (500z) polecam dla amatora w młodziezowym wieku :) idealny na impreze itp a takze do rozwijania zainteresowania fotograficznego ;)

 

  autor: artrur
  11-01-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografuję od 34 lat, kiedyś własna ciemnia, powiększalnik, maskiwnica, kuwety, koreks, suszarka itd...
Zalety:
to świetny sprzęt nawet dla zaawansowanego amatora, zawodowcy nie powinni czytać opinii ani opiniować tego aparatu, zastanów się zatem czytelniku czy czasem nie jesteś amatorem :). Bardzo ładne zdjęcia nawet lepsze niż Zenit z obiektywem Carl Zeiss produkcji CCCP. Matryca a nie klisza, od razu można zobaczyć zdjęcie na wyświetlaczu. Główna zaleta to tryb 3:2 i 16:9 o tm mało osób pisze, ale jeśli ktoś wywołuje zdątka... oraz jasny (f 2,8) i szeroki (27mm) w granicach przyzwoitości obiektw. Bardziej poręczny niż lustrzanka kompletem szkiełek. Ale pamiętaj, jakość fotek nie pozwoli na wyłowienie tych najmniejszych zmarszczek i włoska w nosie babci na imieninach.
Wady:
wyżyłowany obiektyw - zbyt duże tele, przepikselowany - ale wystarczy korzystać z 4.5 MB w trybie 3:2 i bez strat przenoscić na papier A4
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
kolejno na sprzęcie : zorka 4 , cmeHa 8M , Zenit 12xp , canon mate, pentax xx, pentax xxx..., HP735, Pentax optio T20 i od tygodnia FZ 28.
Podsumowanie:
Jeśli chcesz postarzyć babcię lub sfocić żrejącą kupę muchę - jesteś zawodowcem. Polecam wtedy lustro, lampę z dyfuzorem, zewnętrzny światłomierz, parawan i torby na to wszystko życząc miłego wypoczynku podczas wakacyjnych spacerków.

 

  autor: recenzent
  09-01-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  3
ocena globalna :  6
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
APARAT KUPIŁEM ROK TEMU .ZROBIŁEM NIM OKOŁO 7000 FOTEK.
Zalety:
NA DZISIAJ MOGE POWIEDZIEC ŻE ŁADNIE WYGLĄDA I ŁATWO SIE GO MOŻNA NAUCZYĆ.JAK KUPYWAŁEM TEGO KOMPAKTA SUGEROWAŁEM SIĘ KOMENTARZEM INNYCH OSÓB,KTÓRE PODOBNIE JAK JA NIE ZNAŁY SIĘ NA RZECZY.APARAT KUPIŁEM ZA 850ZŁ NIE DZIWIE SIE ,ŻE DZIS JUZ GO MOZNA ZA 600ZŁ KUPIC.
Wady:
APARAT JEST CIEŻKI I DUŻY. -STRASZNE SZUMY! -SŁABA JAKOŚĆ ZDJĘĆ(KOLORY SŁABE,ZDJECIA JAKBY PRZEŚWIETLONE) -NIE ŁAPIE OSTROŚCI!!! OBIEKTÓW W RUCHU.WZIOLEM GO PARE RAZY NA MECZYK I PORAŻKA.Z KOMURKI LEPSZE WYSZŁY. -DUŻY ZOOM NIE PRZYDAJE SIĘ WCALE.NIE MAM STATYWU WIEC DLA MNIE JEST TEN 12-KROTNY ZOOM BEZUŻYTECZNY.ZRESZTĄ NIE UŻYWAJĄC ZOOMU MOGE STWIERDZIC ŻE WSZYSTKIE ZDJECIA SĄ JAKBY PORUSZONE.OPINIE INNYCH KTÓRZY OGLĄDALI I ROBILI ZDJĘCIA TYM APARATEM.OSTATNI RAZ KUPIŁEM ULTRA ZOOM ,TE APARATY CHYBA Z GÓRY SĄ GORSZE OD INNYCH KOMPAKTÓW!
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
fuji fine s5600
Podsumowanie:
DZISIAJ WIEM ŻE NIGDY WIĘCEJ NIE KUPIE PANASA,SONY ITP.NIE SUGERUJMY SIĘ PIKSELAMI,ZOOMEM BO TO JEST SCIEMA SZCZEGÓLNIE W KOMPAKTACH. NIE SUGERUJMY SIĘ WYGLĄDEM.KAŻDA OSOBA WIDZĄCA PIERWSZY RAZ TEN APARAT SIĘ ZACHWYCA WYGLĄDEM ,ALE PÓŻNIEJ JA OGLĄDA ZDJECIA TO WYCHODZI CAŁA PRAWDA O APARACIKU.WIELOKOŚC OGNISKOWEJ TEŻ JEST WAŻNA.ŻEBY ZROBIĆ ZDJĘCIE PRZY STOLE RODZINCE MUSIAŁEM WYSĆ DO INNEGO POKOJU.NIE POLECAM APARATU LEPIEJ KUPIC MNIEJSZY BEZ BAJERÓW KOMPAKT DOBREJ FIRMY TYPU:NIKON,CANON ZA 600ZŁ A SATYSFAKCJA BĘDZIE GWARANTOWAN.PRZECIEŻ NAJWAŻNIEJSZA JEST JAKOŚĆ ZDJĘCIA!

 

  autor: Maciek Ryłkiewicz
  email widać po zalogowaniu
  01-01-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko od 2 lat. Właściwie można powiedzieć 5 miesięcy odkąd mam ten aparat. Wykonałem FZ8 około 13000 zdjęć, może to nie jest bardzo dużo, ale wystarczająco, żeby go dobrze poznać. Interesuje mnie każdy rodzaj fotografii oprócz makro. Jeśli ktoś by chciał zobaczyć jakie powstały nim moje prace to zapraszam: maciek4444.digart.pl
Zalety:
Zaletą tego aparatu jest strasznie dobra intuicyjna obsługa. Bardzo szybko się nauczyłem w jaki sposób go wykorzystać i poznałem wszystkie opcje. Dla ludzi mniej zaawansowanych ta obsługa też nie powinno być kłopotliwa Posiada wiele trybów pracy, od tych najbardziej skomplikowanych, manualnych do banalnie prostych. Następną bardzo mocną zaletą są ustawienia manualne, dzięki którym aparat bardzo wiele zyskuje. Najmocniejszą tutaj zaletą jest możliwość zmiany ustawień czasu i przysłony - bardzo łatwy dostęp dzięki joystickowi. Najdłuższy czas to 60 sekund. W porównaniu do wielu lustrzanek jest to czas dwa razy dłuższy. Należy tutaj też wspomnieć o "szybkim menu", pozwalającym się bardzo szybko przestawić. Jest możliwość fotografowania w formacie RAW. Bardzo mało korzystałem z tego formatu, dlatego się nie wypowiem. Bardzo czytelny wizjer i monitor LCD. W wizjerze jest możliwość zobaczenia wszystkich ustawień, co bardzo ułatwia prace i szybkość działania. Także ustawienie dla osób noszących okulary ostrość na wizjerze jest świetnym rozwiązaniem. Znajduje się aż 5 rodzajów wyświetleń z dużą ilością informacji. Można dzięki temu dostosować aparat do potrzeb indywidualnych. Optykę trzeba pochwalić. Najszerzej otwarta przysłona to aż 2,8 - nie jednokrotnie w lustrzankach to 3,3. Nie można narzekać, choć też nie ma się czym zachwycać jakościowo w porównaniu do lustrzanek - ale to tylko aparat za 600 zł... Ustawienia ISO dają także dobre opcje. Może nie są tak jak optyka świetne, ale jak na tą klasę są bardzo mocne. Przy ISO 800 są mocne szumy, choć przy konwersji do zdjęć czarno białych w niektórych fotografiach to bardzo pasuję, rzecz gustu... Robienie zdjęć seryjnych także jest ciekawą opcją na jaką należy zwrócić uwagę. Czasami jest za wolne, aczkolwiek mniej zaawansowanych użytkownikom pozwala na bardzo dużo. Jak już wspominałem i podkreślę to jeszcze raz, to tylko kompakt, który niewiele kosztuję. Zoom 12-krotny pozwala na bardzo dużo. Kolejna mocna zaleta FZ8. Możliwość nakręcania filtrów czy innego sprzętu jak np do robienia "szerokich kątów". Nie posiadam takiego sprzętu, więc także nie będę o tym wspominał. Aparat jest mały i bardzo wygodny. Bardzo dobrze dopasowany do dłoni. Stosunek ceny do tego co klient otrzymuje jest ogromnie zachwycający. Kupiłem FZ8 za 750 zł z kartą pamięci i futerałem. Przy wyżej wymienionych zaletach i niżej wadach jest to niesamowity wynik.
Wady:
Czasami jest problem z joystickiem, ponieważ jest za mały, co użytkownikowi przy dużych palcach może przeszkadzać - jest to jednak bardzo mały mankament. Większą wadą jest słaba bateria. Nie trzyma długo, choć wykonanie 600 fotografii bez lampy nie jest aż tak złym wynikiem. Poza tym to aparat dla mniej wymagających , którym to nie powinno przeszkadzać. Przy kręceniu filmów brakuje możliwości robienia zoomu, gdzie w gorszych aparatach to standard. Trochę drażni plastik z jakiego został wykonany.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Fotografowałem wcześniej tylko dwoma banalnymi kompaktami. To mój pierwszy zakup aparatu.
Podsumowanie:
Stosunek ceny do tego co klient otrzymuję jest rewelacyjny. Naprawdę warto polecić ten aparat amatorom z większymi ambicjami na początek. Osoby które są zainteresowane kupnem prostego aparatu z dobrą jakością i w niskiej cenie także będą bardzo zadowolone.

 

  autor: Photomaniaq
  28-12-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotograf amator ;).Fotografuję dopiero od maja-czerwca 2008 roku.Najczęściej imprezy okolicznościowe,wydarzenia kulturalne,przyrodę,zabytki itp.
Zalety:
Bardzo dobry aparat dla zupełnie nie doświadczonych fotoamatorów jak i dla ambitych pasjonatów fotografii.Dzięki trybom tematycznym nawet zupełny laik jest w stanie zrobić zapieraqjące dech w piersiach zdjęcie.Dosyć długa ogniskowa (6-72mm) zoom optyczny 12x.Wiele efektów filtrów,prosty tryb manualny.Przy zdjęciach makro występują niewielkie probmemy z autofocusem,będziemy musieli posłużyć się trybem ręcznego ustawienia ostrości.Dobry wiejer cyfrowy (100% pokrycia kadru),elektroniczna "siatka" wielce pomocna przy kadrowaniu,obsługa tanich kart sd,dobry obiektyw LEICA,możliwość mocowania filtrów na 52mm,stabilizacja obrazu.Możliwość zapisu zdjęć w formacie RAW.Dobrej jakości zdjęcia nocne (przy pomocy statywu,obsługi trybu manualnego oraz na niskich czułościach iso).
Wady:
Największą wadą aparatu są widoczne szumy już przy 400 iso,mała jasność obiektywu f2,8-8,0.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Swoją przygodę z aparatem zaczęłem na amatorskim aparacie cyfrowym canon powershot a560,od sierpnia 2008 Lumix dmc fz8,od końca grudnia 2008 Nikon d60 z kitowym obiektywem 18-55mm.
Podsumowanie:
Podsumowując przeważają zalety niż wady aparatu.Pierwszą wielką zaletą jest coraz niższa cena aparatu nawet 750 zł (stan na koniec grudnia 2008).Wybierając się na wycieczkę nad morze,w góry czy na zwiedzanie miasta możemy wykonać naprawdę dobrej jakości zdjęcia.Panasonic do zestawu dodaje kilka drobiazgów takich jak;pasek na szyję,dekielek na obiektyw,osłona przeciwsłoneczna (tulipan),pierścień pośredni oraz ładowarkę+akumulator.Jednym słowem nieprzeciętny aparat dla ambitnego fotoamatora

 

  autor: rutek
  01-12-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 7.0
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  5
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od kilkunastu lat. Czasami lubię poeksperymentować. FZ-8 mam kilkanaście miesięcy
Zalety:
Dobre zdjęcia przy dobrych warunkach oświetlenia, duża ilość funkcji.Ręczne ustawienia. Akumulator pozwala na zrobienie 300-350 zdjęć. Kilka funkcji z wyższej pułki jak :auto Bracket , regulacja ustawienia mocy lampy błyskowej. Możliwości założenia różnych filtrów. Obecnie dobra cena.
Wady:
Brak możliwości ręcznego ustawienia ostrości za pomocą pierścienia na obiektywie (istnieje możliwość ustawienia ręcznego za pomocą dżoja ale to zadanie wymaga wiele cierpliwości i dokładności), szumy pojawiają się niestety dość szybko im gorsze jest oświetlenie. Większość potrzebnych funkcji ukryte jest w menu, a nie wyciągniętych na przyciski w obudowie. Przy dużych zbliżeniach AF często się gubi. Brak stopki dla dodatkowej lampy błyskowej.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Długo fotografowałem lustrzanką analogową Zenit, oraz kilkoma tzw. idioten camera.
Podsumowanie:
Długo zastanawiałem się nad wyborem aparatu, myślałem że ta klasa cyfrówek wystarczy do zabawy w fotografa, niestety chyba w moim przypadku bez cyfrowego lustra się nie obejdzie.

 

  autor: jowan
  email widać po zalogowaniu
  05-11-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
amatorsko od kilku latek-krajobrazy, fotki z imprez okolicznościowych, itp
Zalety:
cena i możliwośći robienia zdjęć
Wady:
nie wiem jak u was ale dla mnie przestał robić zbliżenia poza trybem prostym i się zastanawiam co się mogło takiego stać ,że nagle przestało to działać jak należy...chyba muszę się wybrać z reklamacją tylko nie wiem czy te tłuki mi to uwzględnią tak jak to u nas w kraju często bywa...jak ktoś wie o co biega to ładnie proszę o pomoc... w-wski@o2.pl...
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
różne...od smieny przez zenita i cyfrówki - te prostsze i nie tylko ...
Podsumowanie:
w sumie OK , bo za tą cenę to chyba lepszego się nie znajdzie

 

  autor: piotrmaja2
  05-09-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotograf amator. Od kilku lat fotografuję przyrodę, głównie ptaki.
Zalety:
Zaletą jest duży zoom optyczny 12x możliwością rozszerzenia do 18x. Aparat lekki, obudowa dopasowana do ręki. Akumulator bardzo dobry wystarcza na około 400 zdjęć + przeglądanie i kasowanie. Bardzo dobry balans bieli.
Wady:
Wadą jest umieszczenie joystika do manuala.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Konica minolta Z6
Podsumowanie:
Dla mnie rewelacja. Polecam bardzo, doskonały sprzęt dla fotoamatora dla którego zwykły kompakt to mało.

 

  autor: rico
  email widać po zalogowaniu
  23-08-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Lubię fotografować wszystkimi stylami jakimi się da , makrofotografie , pejzaże , portrety , to moje hobby i pomysł na urozmaicenie sobie życia .
Zalety:
Bardzo dobry aparat , robi świetne fotki , nawet w trybie manualnym po małym treningu może sobie poradzić zwykły laik , dostęp do wszystkich funkcji jasny i prosty , nie ma zbędnych gadżetów i wodotrysków .
Wady:
Jest jedna podstawowa wada nieruchomy wyświetlacz i lusterko na tym samym poziomie , i firma Panasonik nie uwzgledniła to że zdjęcia będą robili ludzie w okularach , jeśli patrzysz przez wizjer to rogiem okulara rysujesz wyświetlacz , ja już mam porysowany , ponieważ mam okulary , A gdyby wyświetlacz był odchylany to porysować by go nie można było , To jest podstawowa wada w moim przypadku .
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Korzystałem ze sprzętu analogowego miałem całą serię Zenitów , Praktika , mam kompakta Samsunga , jakiś Nefrin nie wiem jakiej firmy chyba chińskiej produkcji .
Podsumowanie:
Ale jako aparat za te pieniądze , to świetna inwestycja , jestem przekonany do tych aparatów i zastanawiam się nad trochę lepszym modelem tej firmy z serii Lumix oczywiście .

 

  autor: stnsilent
  01-07-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Początkujący amator
Zalety:
Aparat posiadam od miesiąca. Jest on bardzo poręczny. Na początku miałem trochę problemów z obsługą joystick'iem, jednak tej chwili robię to intuicyjnie. Duża możliwość ustawień, wiele programów tematycznych. Zdjęcia dobrej jakości. Bardzo dobry stabilizator obrazu, działający w dwóch trybach. Dobre odzwierciedlenie kolorów. Możliwość dołączenia konwerterów tele i makro, oraz fotografi z filtrami.
Wady:
Lampka pomocnicza w niezbyt wygodnym miejscu, z lewej strony aparatu. Często zasłaniam ją nieświadomnie. Trudny dostęp do baterii oraz karty pamięci po założeniu szybkozłączki statywu.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
głównie małpki
Podsumowanie:
Aparat godny polecenia początkującym, którzy chcą czegoś więcej niż przypadkowego strzelania. Znakomity instrument do wprowadzenia w świat bardziej zaawansowanej fotografii. Wart swojej ceny.

 

  autor: Redbay
  email widać po zalogowaniu
  19-06-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Ja fotografuję amatorsko np: na wakacjach, moją żonę interesują za to krajobrazy i to ona wybrała nam ten aparacik.
Zalety:
Aparat spełnia oczekiwania nas obojga, ja mam ładne i fajne zdjęcia z wakacji i innych wypadów, zaś żona ma piękne krajobrazy, ostatni robiła nawet fotki z samochodu podczas jazdy (prędkość 80-100 km/h) zero zamazania na zdjęciach aż byliśmy w małym szoku.
Wady:
Czasem trudna obsługa, aby zrobić piękne zdjęcie, ale warto się nauczyć jego ustawień :)))
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zwykła cyfrówka Kodaka
Podsumowanie:
Super - nic dodać i nic ująć

 

  autor: Damian Piotrowski
  email widać po zalogowaniu
  10-04-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fascynacja fotografią aczkolwiek zdjęcia robię na domowy użytek.
Zalety:
Leży dobrze w dłoniach, wszystkie przyciski są rozmieszczone idealnie (jak dla mnie), ekran LCD świeci jasno i wyraźnie. Co do optyki to chyba nie trzeba jej zachwalać w końcu to LEICA. Dość mocno rozbudowane menu i co ważne jest w języku ojczystym. Dość mocna bateria jak na taki sprzęt (wytrzymuje około 200 zdjęć z czego 60% z lampą błyskową!) Gwarancja europejska na 24 miesiące. itp.
Wady:
Według mnie mało trafnie umiejscowiono diodę AF (z lewej strony obiektywu) ale to chyba kwestia jak ktoś trzyma aparat :) Szumy to slogan reklamowy, a porównywanie matrycy tego aparatu 1/2,5' do luster to jakieś nieporozumienie.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenit 12XP, Canon A410, Panasonic FZ30 i kilka jeszcze innych małpek :)
Podsumowanie:
Według mnie aparat jest poprostu wart swojej ceny. Najlepsza optyka w swojej klasie cenowej itp. Nic tylko brać :) Jedyne czego mi brakuje to zoom i przeslona w pierścieniu.

 

  autor: Rysiek
  email widać po zalogowaniu
  08-04-2008
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
profesjonalista od kilku lat
Zalety:
Powiem tak, ma wszystko co potrzebne do wykonania ladnych zdjec
Wady:
Szumy - ale czy to wada, wszystkie szumią nawet te za 3-4 tys taki urok cyfrowek , Zoomow wielkich nie da sie wykorzystac.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Duzo roznych cyfrowek i lustrzanek
Podsumowanie:
Jezeli jestes amatorem to kup zwykla cyfrowke za 5 zl i to ci styknie, na tym aparacie trzeba sie poprostu znac by sprawil nam radosc. Ktos kto nie ma pojecia i nie rozumie pojec zwiazanych z fotografią nie poradzi sobie z tego typu aparatami. Dla amatora poprostu zwykly kompakt z zommem nie wiekszym niz 3x i 5-7 mpix nie wiecej bo tez bedą problemy. Produkt generalnie bardzo przyzwoity w swojej klasie. Nie odbiega od innych marek

 

  autor: marcin
  email widać po zalogowaniu
  03-04-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amatorsko od 2 lat. Plener, nasiadówki u cioci etc. Po kontakcie z powaznymi fotografami i ich pracami uświadomiłem sobie własne oczekiwania i braki. Stąd szczebel wyżej.
Zalety:
Mam od wczoraj, więc - ergonomia na duży +. Układ i poruszanie się w menu również. Jakość zdjęć - brak oceny (zbyt mało "strzeliłem"). Na pewno dobry czas migawki i automatyka w trybie nocnym (kupiłem wieczorem i zdążyłem po ciemku na balkonie zrobić 'pejzarz nocny" i jakies fajerwerki). Sporo możliwości manualnych: PASM, M, a w tym: migawka (apertura), przesłona, balans bieli, ekspozycja, zoom do 14x, sporo ustawień AF, RAW, histogram na zywo. Stosunek cena/jakość. W Fotojokerze 800,00 zł. W sieci od 750 do 1500.
Wady:
Na chwilę obecna wskażę nie do końca ładny plastik obudowy (wersja czarna). Nie jest to coś wyjątkowo wstrętnego, ale konkurencyjny Fuji 5600/5700/5800 czy Kodaki serii 7xxx pod tym względem są zauwazalnie lepsze.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Małpy: Sanyo Xacti s3, Samsung, Kodaki serii 7xxx (gościnnie).
Podsumowanie:
Doktoryzowałem się w temacie dobry tydzień. Wybór był pomiędzy Fuji 5700/5800, Lumixem FZ8 czy Sony H3/H7. Po przestudiowaniu setek stron zdecydowałem się na Panasa. Jak na kompakt - za dobry, jak na cyfrowe lustro - za biedny. Kompromis między czymś powaznym a małpą.

 

  autor: pro
  email widać po zalogowaniu
  09-03-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
profesjonalista (fotografuje 25lat zawodowo)
Zalety:
łatwa obsługa, ładne zdjęcia, gdy go testowałem była mała bateria ale długo trzymała
Wady:
_____________________________________________________________________________________________________
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
z profesjonalnych aparatów za 8-10 tys
Podsumowanie:
aparat warty pieniędzy 850-1200 warty tego

 

  autor: profesjonalny amator-amatorski
  email widać po zalogowaniu
  14-02-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  5
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  1
ocena globalna :  5
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od kilkunastu lat. Interesuje mnie makrofotografia i pejzaże (zbieznosc przykładowego tekstu z zeczywistoscia)
Zalety:
1. energooszczędny 2. szybki na ustawieniach auto ( na manual zalezy od fotografującego) 3. Menu pozwala przystosować aparat do wymagań uzytkownika ( samo menu można znacznie przyspieszyć przez wyłączenie zbędnych bajerów typu animacja zmiany trybu pracy)
Wady:
1. BRAK MOŻLIWOŚCI USTAWIENIA OSTROŚCI (MANUALNIE) po pierwsze przydał by się pierścień bo dżwignia jest powolna godziny zajmuje manipulacja nią, po drugie nie ma szans oceny wzrokowej bo nie widać ostrzenia na wyświetlaczu ani wizjerze - WIĘKSZE PRAWDOPODOBIEŃSTWO WYGRANIA W TOTKA NIŻ ZŁAPANIA WŁAŚCIWEJ OSTROŚCI- taka wada właściwie dyskwalifikuje sprzęt i stawia go na równi z małpkami z przed kilku lat. 2. Nie rozumiem zachwytów nad obiektywem tego aparatu (marketing?) a nie obchodzą mnie napisy na nim umieszczone, Jeżeli w leśnej zimowej scenerii gałęzie dzrzew wychodzą w kolorach tęczy to Leica dała logo w ciemno. 3. Obrazy jpg są niszczone przez zbyt mocną obróbkę i kompresję ( może ratuje sytuację raw ale odpada sporo funkcji jak zdjęcia seryjne itp) 4. Na szczęście z szumami można sobie łatwo poradzić wystarczy naświetlać zdjęcia zgodnie z zasadami fotografii otworkowej.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
małpki
Podsumowanie:
Lepiej kupić szybką małpkę lub parę groszy dołożyć do lustra (wg potrzeb) bo i tak sprzęt trafi do szuflady lub za okno kiedy minie pierwszy zachwyt i nastąpi konfrontacja z żeczywistością. Dziwna sprawa ale różne żródła podają różne wersje procesora raz V.E.III a inne V.E.II niewyraźnie to wygląda. Ta opinia może być subiektywna i ma ona na celu głównie zwracać uwagę na mankamenty a nie zniechęcać. Przed zakupem było by dobrze porównać aparat z aparatami innych firm tej klasy być może wypadają mniej korzystnie niż Panasonic.

 

  autor: bojo
  email widać po zalogowaniu
  28-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Jestem typowym amatorem któremu nie wystarczał już kompakt z jego prostymi funkcjami chciałem coś więcej ale czy moje oczekiwania sie spełniły o tym w podsumowaniu!
Zalety:
Zacznę od wagi która jest naprawdę niska a wielkość na te możliwości nie wielka.Dobre wyświetlacze czytelne i wyraźne.Format zapisu RAW rzadko spotykane w aparatach z tej półki(na razie nie korzystam z tego formatu ale w miare mojej nauki fotografi mam nadzieje że zaczne).Zoom optyczny 12xa przy 3mpx 18x .Duża ilość programów tematycznych (na początek :)) i przede wszystkim możliwości własnych ustawień !!Wszystko za moim zdaniem nie wygórowaną cenę w porównaniu z możliwościami(ja zapłaciłem 788 zł + koszt wysyłki 29 zł).
Wady:
Przede wszystkim za małe przyciski stabilizacji i wyboru trybu makro.Niezbyt wygodny zoom ale da się przyzwyczaić.Porażką firmy jest dżojstik na tylnym panelu jak go wyjełem z pudełka pierwszy raz to nie wiedziałem co to jest!(bardzo dziwna konstrukcja chyba specjalnie dla japończyków:) ) Średnia jakoś zdjęć w trybie prostym (serduszka) jak ktoś chce tylko robić zdjęcia na imprezach rodzinnych niech kupi sobie zwykłego kompakta!!!Taniej a satysfakcja gwarantowana.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
proste kompakty
Podsumowanie:
Dla amatora na początku swojej zabawy z fotografią aparat bardzo dobry pomimo wad które wymieniłem.Na razie codziennie mam dużo zabawy z możliwościami ustawień trybu fotografowania tej samej żeczy mi to na początek w zupełnosci wystarcza. JEST OK !!

 

  autor: P.G.
  24-01-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
doświadczony amator
Zalety:
Super wygląd. Proste funkcjonalne menu w jezyku PL. Poręczny. Akumulator (na domowe potrzeby spokojnie wystarca jeden). Dodatki. Cena. Tanie karty pamięci. Lampa błyskowa. Super zdjęcia
Wady:
Troszke sobie nie radzi przy sztucznym oświetleniu. Szumi. Ale nie ma sie co czarować wszystkie szumią! Troszkę badziewiasty plastik obudowy!
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Analogowa lustrzanka olympus is300
Podsumowanie:
Polecam wszystkim amatorom. Za tą cene nie kupisz aparatu o takim wyglądzie!

 

  autor: ab
  13-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amator
Zalety:
Bardzo ładne wykonanie, wygodny w obsłudze i dużą zaletą jest to, że jest nie na baterie tylko na akumulator, Akumulator trzyma 10x dłużej niż baterie i ładuje się tylko ok. 2 godzin. Bdb obiektyw. Bardzo fajnie robi się nim zdjęcia.
Wady:
Wady??? Może jedynie sporawe szumy, ale przy dobrej obróbce praktycznie albo w ogóle ich nie widać.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Sony DSC S600
Podsumowanie:
Idealny dla amatorów. Nie ma się nad czym zastanawiać, trzeba go po prostu kupić! Nie ma co patrzeć na zoom, zasięg lampy i in. bo to tylko bajery, liczy się fotograf.

 

  autor: drshibus
  email widać po zalogowaniu
  03-01-2008
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko od kilku miesięcy lat. Interesuje mnie makrofotografia i pejzaże.*
Zalety:
Aparat jest bardzo łatwy w obsudze przy ustawieniu RAW zdjęcia wychodzą świetnie zresztą przy innych ustawieniach także aparat ma wspaniałą jakości zdjęć ma także doskonały zoom optyczny aparat gody polecenia POLECAM
Wady:
źle ustawiony zoom optyczny na początku gdy go kupiłem miał menu po angielsku;/ lampa błyskowa nie otwiera sie automatycznie
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
korzystałem z Kodak EasyShare710
Podsumowanie:
Aparat jest świetny naprawde opłaca sie go kupić początkującym ale i takze zaawansowanym użytkowniką aparat gody polecenia POLECAM ORAZ POZDRAWIAM

 

  autor: Simonides
  email widać po zalogowaniu
  31-12-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Jestem amatorem zainteresowanym wszelkim obrazem, jaki można zarejestrować/utrwalić. Fotografuję ludzi, miejsca, zdarzenia, przedmioty, zjawiska. Parę lat temu bawiłem się ZENITEM TTL a od pół roku użytkuję Panasa FZ-8.
Zalety:
Dobry, jasny obiektyw; super zoom; mnogość ustawień parametrów; akumulator; oddanie kolorów; ergonomia; tanie karty pamięci;
Wady:
Brak możliwości podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej; instrukcja fatalnej jakości; na statywie kłopotliwa wymiana baterii/karty;
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenit TTL; Canon A40
Podsumowanie:
Myślę, że jest to aparat dla kreatywnych amatorów, oferujący więcej możliwości niż standardowy kompakt. Od ponad sześciu miesięcy poznaję sprzęt i jeszcze sporo mam przed sobą zabawy. Posługiwanie się ustawieniami manualnymi dostarcza dużo zadowolenia a dla innych mniej wymagających użytkowników przewidziano tryb prosty bądź sceny. Jakość zdięć bez zarzutów a szumienie znośne. Menu do opanowania a ergonomia zachęca do korzystania z Panasonika, polecam go tym, którzy chcą się amatorsko pobawić obrazami. p/s.To tylko kompakt za tysiąc plnów, więc niezadowolonym sugeruję lustrzankę+obiektyw za powiedzmy trzy-cztery tysiące...

 

  autor: browar666
  23-12-2007
wyposażenie w funkcje :  6
wygoda obsługi :  4
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  5
cena/możliwości :  4
ocena globalna :  5
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amatorsko fotografuję 40 lat ,bardzo często.
Zalety:
Swietna stabilizacja obrazu.Wiele programow dla ,,niedzielnych,, pstrykaczy .B.dobry obiektyw w tej klasie aparatów.
Wady:
Jednak szumi ito bardzo. Mało pojemny akumulator.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
KOrzystam:Pentacon Six,EOS5,PRActicaBX.Mam dostęp do kodaka z612
Podsumowanie:
Dobry dla początkująch amatorów ale wymagających.

 

  autor: noOne_
  06-12-2007
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  6
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  5
ocena globalna :  6
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Jestem fotografem - amatorem. Zdjęcia robię ładne parę lat. Wcześniej - lustrzanki analogowe, cyfrówki Sony. Od tych wakacji - FZ8. Interesuję się urban-street'em
Zalety:
Dobry dla typowych amatorów, którzy dopiero zaczynają przygodę z fotografią. Posiada wszystko, czego można żądać od "rodzinnego aparatu". Posiada dość dużo "tematów" i ustawień kolorystycznych. Możliwość ręcznego ustawiania parametrów podkreśla jego znaczenie jako nauczyciela początkującego fotografa.
Wady:
Przede wszystkim cena. Poza tym wkurzająco mały joystick. Niewygodne umiejscowienie zoomu. Drobne przyciski ustawień stabilizacji obrazu i ostrości, które trzeba dosłownie dusić, by zadziałały. Dość krótko trzymająca bateria. Brak gniazda na lampę błyskową. Niska wartość ISO.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Zenit ET, Nikon D40x, Sony H7, Nikon D80 i Canon 400D (z czego jestem właścicielem tylko Zenita i Soniacza).
Podsumowanie:
Dobry dla niezdecydowanych początkujących i jako aparat rodzinny. Amatorom chcącym rozwijać swoje umiejętności fotograficzne, polecam zainwestować w Nikona D50.

 

  autor: Miki
  email widać po zalogowaniu
  11-11-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Jestem fotoamatorem zajmuje sie wszystkim po troszku bo sie jeszcze ucze.
Zalety:
Duży zoom opcje manualne i półmanualne , wizjer , lekki ok.350 z baterią. dobrze trzymająca bateria i wiele więcej.
Wady:
Pokrętło zoomu połączone z przciskienm migawki co utrudnia robienie zdjęc i jednoczesne zoomowanie szczególnie przy robieniu obiektów szybko poruszających sie Ciut wysoka cena miedzy 1000-1200
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
moim pierwszym aparatem bym Panasonic DMC-LZ5 w wakacje dosłownie przez 2 dni robiłem zdjecia z Nikona D80 aby sie wprawić do nowego aparatu którym jest właśnie Panasonic DMC-FZ8
Podsumowanie:
Podsumowujac polecam go uczącym sie fotoamatorom i osobom które cenią sobie dobre i ostre zdjecia

 

  autor: zx
  23-10-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję od kilku lat
Zalety:
super szybki, lekki, dobrze wykonany, super zoom
Wady:
szumi, szumi, szumi:(
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
canon s50
Podsumowanie:
nie wiem czy jednak sony Hx to nie byłby lepszy wybór....

 

  autor: Greg
  email widać po zalogowaniu
  28-08-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
jestem totalnym fotoamatorem-FZ8 to tak naprawdę początek poznawania fotografii cyfrowej.Wczesniej miałem małego cyfraka OLYMPUSA/typowy pstrykacz/ i Kodaka 712IS.Generalniefotografia amtorska czyli wszystko
Zalety:
Zalety-zgrabna i zwarta budowa/ładny design/, czytelne menu i łatwość obsługi. Płynnie działający zoom o potężnych parametrach/12x a przy zmniejszonej rozdzielczości nawet 18x/.Duze mozliwości aparatu szczególnie z zakresu ustawień manualnych/ciągle "rozgryzam" co na co wpływa/, piękne kolory i ładne fotki w sytuacji słabego światła. Kolejny mocny punkt to silna lampa jak na kompakt.Świetny system ustawiania ostrości.Zasilanie akumulatorem to dla mnie atut choć zawsze byłem zwolennikiem AA.Aparat godny polecenia.Wyświetlacz i wizjer-super bez uwag.Jeżeli chodzi o zasilanie akumulator naprawdę wytrzymuje ok 400 zdjęć/plus oglądanie kasowanie itd/ zresztą można dokupić dodatkowy o podobnych parametrach już za naprawdę niewielką cenę.
Wady:
Wady-cóż ciężko wskazać mi wady, Jak na razie jedyna to brak możliwości użycia zoomu w czasie kręcenia filmu, bardzo duze ograniczenia trybu prostego-wręcz sprowadzone do minimum np. brak możliwości zdjęc seryjnych do zapełnienia karty - jednak wielu zapewne uzna te ograniczenie za atut.Jest to w końcu aparat dla ZAAWANSOWANYCH amatorów z możliwością trybu prostego, przynajmniej ja to tak odbieram, innych wad jeszcze nie zauważyłem.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Kodak 712IS w porównaniu z FZ8 przegrywa-odzwierciedlenie kolorów, zasilanie, wyświetlacz wszystko na minus.Możliwość użycia zoomu w czasie video-lipa ostrość bardzo długo się nastawia,więc są duże straty. FZ8 to mój tak naprawdę pierwszy "super zoom" na dłużej.
Podsumowanie:
FZ8-aparat dla amatorów z zacięciem do rozwijania swojej wiedzy i umiejętności fotografii, aparat ma wielkie możliwości i ja tak naprawdę z każdym włączeniem odkrywam jego mozliwości. Aparat godny polecenia zarówno dla rodzinny jak i fotoamatora.Serdecznie polecam.

 

  autor: Krzysiek Olsztyn
  25-06-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Witan Wszystkich. Fotografuję amatorsko od trzech lat.
Zalety:
Łatwość i wygoda obsługi, dosyć dobre wykonanie aparatu mam kolor srebrny, jak dla mnie bardzo dobre zdjęcia, akumulatorek ładuje się 120 minut.
Wady:
Narazie nie widzę wad, używam od 5 dni.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Kodak 7220, Canon A 540, Fuji S6500 fd,
Podsumowanie:
Aparat naprawdę godny polecenia za tą cenę. Tydzień wcześniej miałem Fuji S6500 niestety musiałem go sprzedać okazał się za duży i za ciężki jak dla mnie. Po sprzedaży Fuji trochę czytałem opinie i ciężko było się zdecydować na coś innego, w końcu wybrałem FZ8 mimo wielu negatywnych opinii na jego temat, okazał się dobrym wyborem. Dla zainteresowanych tym aparatem radzę nie zwracać uwagi na komentarze "znawców" na temat szumów wcale nie jest tak źle jak piszą. Mając porównanie z Fuji S6500 stwierdzam, że Panasonic w trybie auto robi lepsze zdjęcia. Akumulatorek ładuje się szybko, po zrobieniu 100 zdjęć i paru godzinach zabawy zniknęła jedna kreska ze stanu baterii - chyba nie będzie tak źle. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego aparatu, trochę mniej z instrukcji obsługi w j. polskim (prawie nie czytelna).

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.