Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu g?ówne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Panasonic Lumix DMC-FZ8      recenzje (35)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ8


wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
producent : Panasonic
recenzje : 35
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowa36-432 mm
obiektyw/przysłonaf.2.8-3.1
matryca/pikseli7.4
ISOauto, 80, 100, 200, 400, 800, 1250 ISO; tryb wysokiej czu?o?ci - 3200 ISO
czasy migawki1-1/2000 s. priorytet przys?ony / priorytet migawki: 8 - 1/2000 s. tryb manualny: 60 – 1/2000 s
LCD2.5-calowy
karty pamięciSD, SDHC, MMC




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 35 recenzji


  autor: Jacek Zaborowski
  email widać po zalogowaniu
  16-08-2011
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od 26 lat, to moja pierwsza cyfrówka. Przewa?nie kolej, krajobrazy i tzw zdj?cia rodzinne.
Zalety:
Ergonomia - robi?em nim zdj?cia przy - 15 C w r?kawicach, wiele mo?liwo?ci i najwa?niejsze - tryb manualny, ?atwa zmian ustawie? za pomoc? d?ojstika i przycisków na tylnym panelu. Nosz? okulary i korzystam bez problemu z wy?wietlacza jak i z wizjera po zdj?ciu okularów i skorygowaniu wizjera. Przy nastawach manualnych i zastosowaniu statywu ?wietne zdj?cia nocne tak?e w trybie gwia?dziste niebo. Mo?liwo?? stosowania filtrów i nasadek. Dobry aparat dla amatora zarówno pocz?tkuj?cego jak i bardziej zaawansowanego.
Wady:
Brak p?ynnego zoom-u przy filmowaniu, dedykowane akumulatory.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenit 11 i XP, Olympus.
Podsumowanie:
Dobry sprz?t jak na swoj? cen?, pewny w u?yciu, najdalsza odleg?o?? przy fotografowaniu z zoomem cyfrowym to 12 km.

 

  autor: anonimowy
  05-02-2010
wyposażenie w funkcje :  1
wygoda obsługi :  1
jakość wykonania :  1
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  1
ocena globalna :  1
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
1
Zalety:
1
Wady:
1
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
1
Podsumowanie:
1

 

  autor: zygzags studia
  email widać po zalogowaniu
  18-01-2010
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  7
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotki robie Amatorsko. Ale wywo?ywa?em fotki w ciemni z zenita i wiem na czym polega fotografia. Patrzac na dzisiejsza fotografie.. moge stwierdzic tylko jedno.. przecietny "Jan Kowalski" moze miec lustrzanke co kiedys mial tylko profesjonalista.. wiec aparat robi za niego wszystko lub raczej obiektyw..
Zalety:
1. Cena.. 2. Mo?liwosc ustawien manualnych jak w lustrzankach.. 3. waga 4. ?adny wyglad z os?on? przeciw s?oneczna... 5. szybki zapis zdjec 6. zdjecia seryjne 7. szybko dostepne skoty przyciskow 8. film w formacie 16:9
Wady:
1. Brak mozliwosci zoomowania podczas nagrywania filmow 2. Brak ruchomego LCD 3. Brak futera?u w zestawie 4. obiektyw na sta?e nie mozna go zmienic (lecz to przeciez nie lustrzanka) 5. To tylko kompakt
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
zenit (jakis stary na klisze) olimpus ze zdjeciami w panoramie fiku?ny :)
Podsumowanie:
1. Trzeba go potrafi? obs?ugiwa? ! 2. Ytzreba wiedziec co to przes?ona, migawka, iso 3. ustawienie mocy lamy do sytyuacji oswietleniowej 4. Dobra cena jak na takie mozliwosci aparatu 5. Jak ktos chce wydac 500 - 1oooz? na aparat po to by robic zdjecia z reki na wczasach bez zastanowienia nie polecam.. 6. dla Poczatkujacych pasjonatow polecam jak najbardziej 7. Kup bo cena jest korzystna

 

  autor: Sylwia
  email widać po zalogowaniu
  15-01-2010
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje od paru lat. Mój pierwszy i do tej pory jedyny aparat: Panasonic Lumix DMC-FZ8. Nie sta? mnie by?o na nic dro?szego, ale ten model okaza? si? rewelacyjny, co potwierdzaj? nawet profesjonali?ci!:) Najcz??ciej fotografuj? przyrod? w ruchu - ptaki i motyle to moja pasja. Makro fotosy te? s? sztuk?.
Zalety:
Makro mo?liwo?ci - rewelacja! Ale oczywi?cie trzeba troch? wiedzy. Poza tym aparat jest lekki.
Wady:
Brak obracanego ekranu. Czasami w nocy mam problemy z ostro?ci?.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
To mój pierwszy sprz?t.
Podsumowanie:
Wszyscy s? zachwyceni moimi zdj?ciami:) i fotografem te?;). Naprawd? polecam.

 

  autor: Griszad79
  email widać po zalogowaniu
  18-07-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Pstrykam amatorsko od kilku lat.
Zalety:
Dobrze le?y w d?oni, robi naprawd? ?adne zdj?cia (zrobi?em kilkana?cie tysi?cy tym modelem) Pi?kne zdj?cia nocne, ale tylko na ustawieniach manualnych (troch? wiedzy i cierpliwo?ci na pocz?tek). Akumulator wystarcza na zrobienie 250-300 zdj??.
Wady:
Szumy, ale który kompakt przy wy?szym iso nie ma szumów. I to wszystko.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon, Premier i Olympus.
Podsumowanie:
Aparacik wart swoich pieni?dzy, lecz trzeba po?wi?ci? troch? czasu na zapoznanie si? z nim wtedy odwdzi?czy si? pi?knymi zdj?ciami. Warto dokupi? drugi akumulator no i oczywi?cie statyw do nocnych zdj??. Dla tych co nie wierz? w ?adne zdj?cia z tego aparatu to prosz? o kontakt a mo?e ich przekonam. Griszad79@op.pl

 

  autor: anonimowy
  13-07-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amator
Zalety:
Du?y i wygodnie sie trzyma
Wady:
Szumy, szumy, szumy. Slabe oswietlenie i ten aparat to katastrofa
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Nikon D90, sony a200
Podsumowanie:
Osoba co wczesniej pisze to chyba ma os z glowa. Za niska cena hehe.. Niech sobie kupi Gh1 bedzie zadowolona. A na powaznie to oaparat za bardzo szumi. Przegrywa z sony h50

 

  autor: Filipp647
  email widać po zalogowaniu
  12-07-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Jestem pomi?dzy zaawansowanym amatorem a pó?profesjonalist?. To mój pierwszy aparat "domowy". Wcze?niej robi?em to tylko na cudzym sprz?cie. Kupi?em ten aparat w lutym 2008 od pierwszego w?a?ciciela który potrzebowa? szybko gotówki. Cz?owiek sprawdzony i by?o pewne ?e sprz?t b?dzie te? dobry. Nie pomyli?em si?. Wcze?niej nie zwa?a?em uwagi na ten aparat-nowy kosztowa? zbyt du?o jak na moj? kiesze?. My?la?em bardziej nad fuji s5700. Trafi?a mi si? okazja: 800 z? z pokrowcem i kart? pami?ci 2gb.
Zalety:
Wy?wietlacz bardzo odporny na rysy. Tydzie? temu dopiero naklei?em folie! Wizjer-bardzo ok. Plastiki - nie jestem osob? dbaj?c? o sprz?ty a o dziwo, oprócz kilku ziarenek piasku które s? gdzie? w szczelinach, nie wida? ?adnych ?ladów u?ytkowania! Kto? przede mn? napisa? o rozmazanych i prze?wietlonych zdj?ciach! Bzdura! Je?eli si? potrafi ustawia? ustawienia manualne, a nie w s?oneczny dzie? fotografuje si? migawk? 1/2s. Przy takich ustawieniach zawsze wyjdzie rozmazane i prze?wietlone! Przy manualu ta "miarka" to tak?e bardzo fajne rozwi?zanie! Zrobi?em dopiero oko?o 10000 zdj?? (wywnioskuje to z folderów i nazw zdj??). Pierwsze kilkaset zdj?? troszk? "wyzywa?em" na ten aparat. Wnerwia?y mnie szumy lub "ciemno??" niekiedy. Dopiero jak poczyta?em, poustawia?em wsz?dzie nie du?e ISO i kontroluje czas migawki-jest ok. Nie u?ywam na ?adnym programie ISO wi?kszego ni? 400! W tym momencie lec? tylko na manualu! Bardzo dobrze ?e aby wysun?? lamp? trzeba to zrobi? r?cznie. Automatycznie to troszku denerwuje. Mia?em ostatnio przyjemno?? (?) "pobawi?" si? Sony H-50. Stwierdzam, ?e ten panasik ma zdecydowanie lepsze oprogramowanie. Nie wiem od czego to zale?y, ale panas mimo kart SD dzia?a bardzo szybko i stabilnie. W H-50 s? memorysticki, ale sprz?t ten przy przegl?daniu zdj?? si? troche muli... ?wietne rozwi?zanie w fz8 to SDHC - to chyba jeden z pierwszych aparatów wyposa?onych w te funkcj?... ale zwyk?e SD daje ?wietnie rade w tym przypadku... Szybki i bardzo dobry autofokus. No i oczywi?cie ?wietne makro.
Wady:
Mog?oby by? jakie? sterowanie w pier?cieniu - ale to przecie? nie ta klasa i nie ta cena! Wad? jest zbyt niska obecna cena! Niestety wiele osób patrz?c na cen? tych najtanszych nie bierze pod uwag?... a szkoda... Zamiast josticka mog?oby by? kó?ko "obkr?cane" takie jak w H-50.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Samsung digimax 301, Samsung s750, Canon Powershot A510 (?) i wiele innych kompaktów.
Podsumowanie:
Podsumowuj?c: je?eli fotografowanie jest Twoj? pasj? a nie jeste? jeszcze zbyt Pro - to jest co? dla Ciebie. Lustrzanki w tym momencie nie s? drogie - ale kupi? lustro tylko po to aby mie? lustro, a w rzeczywisto?ci lecie? na auto? To jest bardzo dobry aparat dla takich, którzy chc? si? rozwija?. Mo?na popracowa? nad nastawami r?cznymi i "obcyka? co jest co". Aby bardziej zrobi? ten aparat "pro" dokr?ci?em mu na sta?e adapter do tulipana który by? w zestawie, ?adniej to wygl?da. Profesjonalista mo?e nie zachwyci si? zdj?ciami z tego aparatu, ale je doceni. Trzeba je tylko potrafi? dobrze wykona?! Powodzenia w fotografowaniu!

 

  autor: marek
  28-03-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amatorsko od kilkunastu lat, g?ównie zdj?cia w plenerze
Zalety:
Naprawd? niez?y obiektyw, jasny i ostro rysuj?cy, do?? dobry wybór funkcji, dodatkowe rozszerzenie zoom-u, ergonomiczny kszta?t- cho? wola?em wizjer z boku(jak w FZ 1 bo taki kiedy? mia?em), niez?a lampa, jak dla moich potrzeb czyli do zdj?? g?ównie w plenerze i za cen? 500z? to dobry wybór
Wady:
w zaciemnionych pomieszczeniach i ogólnie w s?abym ?wietle lepsze zdj?cia robi canon A 530, który te? posiadam. Panasonic ma w takich warunkach k?opoty z ostro?ci? a canon du?o lepiej sobie radzi
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
dawno temu Vilia, Zenity: ET, XP z jupiterem 21M, 122, nikon E4100, canon A530, Panasonic FZ 1 a i jeszcze by? LJUBITEL 166B na du?y film :)
Podsumowanie:
My?l?, ?e dobry wybór dla osób chc?cych poeksperymentowa? tym bardziej, ?e cena nie jest zaporowa. Do szybkich sytuacyjnych fotek bez zaci?cia na krajobrazy, architektur? czy zwierz?ta polecam np, canona A530 ale je?li kto? chce odrobin? wi?cej to jednak panasonic

 

  autor: Micha?
  22-03-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od 4 lat. Panoramy, portrtyi obiekty w ruchu.
Zalety:
Zoom 12 z rozszezeniem 18x do?? dobry AF stabilizator super obiektyw chyba najwiekszy plus ;) bateria dos? dobra ;) NO i oczyweiscie mozliwosc rozbudowy A takze cena ;)aaaa i jeszcze zdjecia seryjne WIELKI +
Wady:
hm szum od ISO 400 ale za t?cene a pozatym drobiazgi :P
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenit Fuji Film F450 no i Lumix FZ8
Podsumowanie:
Za ta cene Ja (500z) polecam dla amatora w m?odziezowym wieku :) idealny na impreze itp a takze do rozwijania zainteresowania fotograficznego ;)

 

  autor: artrur
  11-01-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografuj? od 34 lat, kiedy? w?asna ciemnia, powi?kszalnik, maskiwnica, kuwety, koreks, suszarka itd...
Zalety:
to ?wietny sprz?t nawet dla zaawansowanego amatora, zawodowcy nie powinni czyta? opinii ani opiniowa? tego aparatu, zastanów si? zatem czytelniku czy czasem nie jeste? amatorem :). Bardzo ?adne zdj?cia nawet lepsze ni? Zenit z obiektywem Carl Zeiss produkcji CCCP. Matryca a nie klisza, od razu mo?na zobaczy? zdj?cie na wy?wietlaczu. G?ówna zaleta to tryb 3:2 i 16:9 o tm ma?o osób pisze, ale je?li kto? wywo?uje zd?tka... oraz jasny (f 2,8) i szeroki (27mm) w granicach przyzwoito?ci obiektw. Bardziej por?czny ni? lustrzanka kompletem szkie?ek. Ale pami?taj, jako?? fotek nie pozwoli na wy?owienie tych najmniejszych zmarszczek i w?oska w nosie babci na imieninach.
Wady:
wy?y?owany obiektyw - zbyt du?e tele, przepikselowany - ale wystarczy korzysta? z 4.5 MB w trybie 3:2 i bez strat przenosci? na papier A4
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
kolejno na sprz?cie : zorka 4 , cmeHa 8M , Zenit 12xp , canon mate, pentax xx, pentax xxx..., HP735, Pentax optio T20 i od tygodnia FZ 28.
Podsumowanie:
Je?li chcesz postarzy? babci? lub sfoci? ?rej?c? kup? much? - jeste? zawodowcem. Polecam wtedy lustro, lamp? z dyfuzorem, zewn?trzny ?wiat?omierz, parawan i torby na to wszystko ?ycz?c mi?ego wypoczynku podczas wakacyjnych spacerków.

 

  autor: recenzent
  09-01-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  3
ocena globalna :  6
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
APARAT KUPI?EM ROK TEMU .ZROBI?EM NIM OKO?O 7000 FOTEK.
Zalety:
NA DZISIAJ MOGE POWIEDZIEC ?E ?ADNIE WYGL?DA I ?ATWO SIE GO MO?NA NAUCZY?.JAK KUPYWA?EM TEGO KOMPAKTA SUGEROWA?EM SI? KOMENTARZEM INNYCH OSÓB,KTÓRE PODOBNIE JAK JA NIE ZNA?Y SI? NA RZECZY.APARAT KUPI?EM ZA 850Z? NIE DZIWIE SIE ,?E DZIS JUZ GO MOZNA ZA 600Z? KUPIC.
Wady:
APARAT JEST CIE?KI I DU?Y. -STRASZNE SZUMY! -S?ABA JAKO?? ZDJ??(KOLORY S?ABE,ZDJECIA JAKBY PRZE?WIETLONE) -NIE ?APIE OSTRO?CI!!! OBIEKTÓW W RUCHU.WZIOLEM GO PARE RAZY NA MECZYK I PORA?KA.Z KOMURKI LEPSZE WYSZ?Y. -DU?Y ZOOM NIE PRZYDAJE SI? WCALE.NIE MAM STATYWU WIEC DLA MNIE JEST TEN 12-KROTNY ZOOM BEZU?YTECZNY.ZRESZT? NIE U?YWAJ?C ZOOMU MOGE STWIERDZIC ?E WSZYSTKIE ZDJECIA S? JAKBY PORUSZONE.OPINIE INNYCH KTÓRZY OGL?DALI I ROBILI ZDJ?CIA TYM APARATEM.OSTATNI RAZ KUPI?EM ULTRA ZOOM ,TE APARATY CHYBA Z GÓRY S? GORSZE OD INNYCH KOMPAKTÓW!
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
fuji fine s5600
Podsumowanie:
DZISIAJ WIEM ?E NIGDY WI?CEJ NIE KUPIE PANASA,SONY ITP.NIE SUGERUJMY SI? PIKSELAMI,ZOOMEM BO TO JEST SCIEMA SZCZEGÓLNIE W KOMPAKTACH. NIE SUGERUJMY SI? WYGL?DEM.KA?DA OSOBA WIDZ?CA PIERWSZY RAZ TEN APARAT SI? ZACHWYCA WYGL?DEM ,ALE PÓ?NIEJ JA OGL?DA ZDJECIA TO WYCHODZI CA?A PRAWDA O APARACIKU.WIELOKO?C OGNISKOWEJ TE? JEST WA?NA.?EBY ZROBI? ZDJ?CIE PRZY STOLE RODZINCE MUSIA?EM WYS? DO INNEGO POKOJU.NIE POLECAM APARATU LEPIEJ KUPIC MNIEJSZY BEZ BAJERÓW KOMPAKT DOBREJ FIRMY TYPU:NIKON,CANON ZA 600Z? A SATYSFAKCJA B?DZIE GWARANTOWAN.PRZECIE? NAJWA?NIEJSZA JEST JAKO?? ZDJ?CIA!

 

  autor: Maciek Ry?kiewicz
  email widać po zalogowaniu
  01-01-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko od 2 lat. W?a?ciwie mo?na powiedzie? 5 miesi?cy odk?d mam ten aparat. Wykona?em FZ8 oko?o 13000 zdj??, mo?e to nie jest bardzo du?o, ale wystarczaj?co, ?eby go dobrze pozna?. Interesuje mnie ka?dy rodzaj fotografii oprócz makro. Je?li kto? by chcia? zobaczy? jakie powsta?y nim moje prace to zapraszam: maciek4444.digart.pl
Zalety:
Zalet? tego aparatu jest strasznie dobra intuicyjna obs?uga. Bardzo szybko si? nauczy?em w jaki sposób go wykorzysta? i pozna?em wszystkie opcje. Dla ludzi mniej zaawansowanych ta obs?uga te? nie powinno by? k?opotliwa Posiada wiele trybów pracy, od tych najbardziej skomplikowanych, manualnych do banalnie prostych. Nast?pn? bardzo mocn? zalet? s? ustawienia manualne, dzi?ki którym aparat bardzo wiele zyskuje. Najmocniejsz? tutaj zalet? jest mo?liwo?? zmiany ustawie? czasu i przys?ony - bardzo ?atwy dost?p dzi?ki joystickowi. Najd?u?szy czas to 60 sekund. W porównaniu do wielu lustrzanek jest to czas dwa razy d?u?szy. Nale?y tutaj te? wspomnie? o "szybkim menu", pozwalaj?cym si? bardzo szybko przestawi?. Jest mo?liwo?? fotografowania w formacie RAW. Bardzo ma?o korzysta?em z tego formatu, dlatego si? nie wypowiem. Bardzo czytelny wizjer i monitor LCD. W wizjerze jest mo?liwo?? zobaczenia wszystkich ustawie?, co bardzo u?atwia prace i szybko?? dzia?ania. Tak?e ustawienie dla osób nosz?cych okulary ostro?? na wizjerze jest ?wietnym rozwi?zaniem. Znajduje si? a? 5 rodzajów wy?wietle? z du?? ilo?ci? informacji. Mo?na dzi?ki temu dostosowa? aparat do potrzeb indywidualnych. Optyk? trzeba pochwali?. Najszerzej otwarta przys?ona to a? 2,8 - nie jednokrotnie w lustrzankach to 3,3. Nie mo?na narzeka?, cho? te? nie ma si? czym zachwyca? jako?ciowo w porównaniu do lustrzanek - ale to tylko aparat za 600 z?... Ustawienia ISO daj? tak?e dobre opcje. Mo?e nie s? tak jak optyka ?wietne, ale jak na t? klas? s? bardzo mocne. Przy ISO 800 s? mocne szumy, cho? przy konwersji do zdj?? czarno bia?ych w niektórych fotografiach to bardzo pasuj?, rzecz gustu... Robienie zdj?? seryjnych tak?e jest ciekaw? opcj? na jak? nale?y zwróci? uwag?. Czasami jest za wolne, aczkolwiek mniej zaawansowanych u?ytkownikom pozwala na bardzo du?o. Jak ju? wspomina?em i podkre?l? to jeszcze raz, to tylko kompakt, który niewiele kosztuj?. Zoom 12-krotny pozwala na bardzo du?o. Kolejna mocna zaleta FZ8. Mo?liwo?? nakr?cania filtrów czy innego sprz?tu jak np do robienia "szerokich k?tów". Nie posiadam takiego sprz?tu, wi?c tak?e nie b?d? o tym wspomina?. Aparat jest ma?y i bardzo wygodny. Bardzo dobrze dopasowany do d?oni. Stosunek ceny do tego co klient otrzymuje jest ogromnie zachwycaj?cy. Kupi?em FZ8 za 750 z? z kart? pami?ci i futera?em. Przy wy?ej wymienionych zaletach i ni?ej wadach jest to niesamowity wynik.
Wady:
Czasami jest problem z joystickiem, poniewa? jest za ma?y, co u?ytkownikowi przy du?ych palcach mo?e przeszkadza? - jest to jednak bardzo ma?y mankament. Wi?ksz? wad? jest s?aba bateria. Nie trzyma d?ugo, cho? wykonanie 600 fotografii bez lampy nie jest a? tak z?ym wynikiem. Poza tym to aparat dla mniej wymagaj?cych , którym to nie powinno przeszkadza?. Przy kr?ceniu filmów brakuje mo?liwo?ci robienia zoomu, gdzie w gorszych aparatach to standard. Troch? dra?ni plastik z jakiego zosta? wykonany.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Fotografowa?em wcze?niej tylko dwoma banalnymi kompaktami. To mój pierwszy zakup aparatu.
Podsumowanie:
Stosunek ceny do tego co klient otrzymuj? jest rewelacyjny. Naprawd? warto poleci? ten aparat amatorom z wi?kszymi ambicjami na pocz?tek. Osoby które s? zainteresowane kupnem prostego aparatu z dobr? jako?ci? i w niskiej cenie tak?e b?d? bardzo zadowolone.

 

  autor: Photomaniaq
  28-12-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotograf amator ;).Fotografuj? dopiero od maja-czerwca 2008 roku.Najcz??ciej imprezy okoliczno?ciowe,wydarzenia kulturalne,przyrod?,zabytki itp.
Zalety:
Bardzo dobry aparat dla zupe?nie nie do?wiadczonych fotoamatorów jak i dla ambitych pasjonatów fotografii.Dzi?ki trybom tematycznym nawet zupe?ny laik jest w stanie zrobi? zapieraqj?ce dech w piersiach zdj?cie.Dosy? d?uga ogniskowa (6-72mm) zoom optyczny 12x.Wiele efektów filtrów,prosty tryb manualny.Przy zdj?ciach makro wyst?puj? niewielkie probmemy z autofocusem,b?dziemy musieli pos?u?y? si? trybem r?cznego ustawienia ostro?ci.Dobry wiejer cyfrowy (100% pokrycia kadru),elektroniczna "siatka" wielce pomocna przy kadrowaniu,obs?uga tanich kart sd,dobry obiektyw LEICA,mo?liwo?? mocowania filtrów na 52mm,stabilizacja obrazu.Mo?liwo?? zapisu zdj?? w formacie RAW.Dobrej jako?ci zdj?cia nocne (przy pomocy statywu,obs?ugi trybu manualnego oraz na niskich czu?o?ciach iso).
Wady:
Najwi?ksz? wad? aparatu s? widoczne szumy ju? przy 400 iso,ma?a jasno?? obiektywu f2,8-8,0.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Swoj? przygod? z aparatem zacz??em na amatorskim aparacie cyfrowym canon powershot a560,od sierpnia 2008 Lumix dmc fz8,od ko?ca grudnia 2008 Nikon d60 z kitowym obiektywem 18-55mm.
Podsumowanie:
Podsumowuj?c przewa?aj? zalety ni? wady aparatu.Pierwsz? wielk? zalet? jest coraz ni?sza cena aparatu nawet 750 z? (stan na koniec grudnia 2008).Wybieraj?c si? na wycieczk? nad morze,w góry czy na zwiedzanie miasta mo?emy wykona? naprawd? dobrej jako?ci zdj?cia.Panasonic do zestawu dodaje kilka drobiazgów takich jak;pasek na szyj?,dekielek na obiektyw,os?ona przeciws?oneczna (tulipan),pier?cie? po?redni oraz ?adowark?+akumulator.Jednym s?owem nieprzeci?tny aparat dla ambitnego fotoamatora

 

  autor: rutek
  01-12-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 7.0
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  5
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od kilkunastu lat. Czasami lubi? poeksperymentowa?. FZ-8 mam kilkana?cie miesi?cy
Zalety:
Dobre zdj?cia przy dobrych warunkach o?wietlenia, du?a ilo?? funkcji.R?czne ustawienia. Akumulator pozwala na zrobienie 300-350 zdj??. Kilka funkcji z wy?szej pu?ki jak :auto Bracket , regulacja ustawienia mocy lampy b?yskowej. Mo?liwo?ci za?o?enia ró?nych filtrów. Obecnie dobra cena.
Wady:
Brak mo?liwo?ci r?cznego ustawienia ostro?ci za pomoc? pier?cienia na obiektywie (istnieje mo?liwo?? ustawienia r?cznego za pomoc? d?oja ale to zadanie wymaga wiele cierpliwo?ci i dok?adno?ci), szumy pojawiaj? si? niestety do?? szybko im gorsze jest o?wietlenie. Wi?kszo?? potrzebnych funkcji ukryte jest w menu, a nie wyci?gni?tych na przyciski w obudowie. Przy du?ych zbli?eniach AF cz?sto si? gubi. Brak stopki dla dodatkowej lampy b?yskowej.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
D?ugo fotografowa?em lustrzank? analogow? Zenit, oraz kilkoma tzw. idioten camera.
Podsumowanie:
D?ugo zastanawia?em si? nad wyborem aparatu, my?la?em ?e ta klasa cyfrówek wystarczy do zabawy w fotografa, niestety chyba w moim przypadku bez cyfrowego lustra si? nie obejdzie.

 

  autor: jowan
  email widać po zalogowaniu
  05-11-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
amatorsko od kilku latek-krajobrazy, fotki z imprez okoliczno?ciowych, itp
Zalety:
cena i mo?liwo??i robienia zdj??
Wady:
nie wiem jak u was ale dla mnie przesta? robi? zbli?enia poza trybem prostym i si? zastanawiam co si? mog?o takiego sta? ,?e nagle przesta?o to dzia?a? jak nale?y...chyba musz? si? wybra? z reklamacj? tylko nie wiem czy te t?uki mi to uwzgl?dni? tak jak to u nas w kraju cz?sto bywa...jak kto? wie o co biega to ?adnie prosz? o pomoc... w-wski@o2.pl...
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
ró?ne...od smieny przez zenita i cyfrówki - te prostsze i nie tylko ...
Podsumowanie:
w sumie OK , bo za t? cen? to chyba lepszego si? nie znajdzie

 

  autor: piotrmaja2
  05-09-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotograf amator. Od kilku lat fotografuj? przyrod?, g?ównie ptaki.
Zalety:
Zalet? jest du?y zoom optyczny 12x mo?liwo?ci? rozszerzenia do 18x. Aparat lekki, obudowa dopasowana do r?ki. Akumulator bardzo dobry wystarcza na oko?o 400 zdj?? + przegl?danie i kasowanie. Bardzo dobry balans bieli.
Wady:
Wad? jest umieszczenie joystika do manuala.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Konica minolta Z6
Podsumowanie:
Dla mnie rewelacja. Polecam bardzo, doskona?y sprz?t dla fotoamatora dla którego zwyk?y kompakt to ma?o.

 

  autor: rico
  email widać po zalogowaniu
  23-08-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Lubi? fotografowa? wszystkimi stylami jakimi si? da , makrofotografie , pejza?e , portrety , to moje hobby i pomys? na urozmaicenie sobie ?ycia .
Zalety:
Bardzo dobry aparat , robi ?wietne fotki , nawet w trybie manualnym po ma?ym treningu mo?e sobie poradzi? zwyk?y laik , dost?p do wszystkich funkcji jasny i prosty , nie ma zb?dnych gad?etów i wodotrysków .
Wady:
Jest jedna podstawowa wada nieruchomy wy?wietlacz i lusterko na tym samym poziomie , i firma Panasonik nie uwzgledni?a to ?e zdj?cia b?d? robili ludzie w okularach , je?li patrzysz przez wizjer to rogiem okulara rysujesz wy?wietlacz , ja ju? mam porysowany , poniewa? mam okulary , A gdyby wy?wietlacz by? odchylany to porysowa? by go nie mo?na by?o , To jest podstawowa wada w moim przypadku .
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Korzysta?em ze sprz?tu analogowego mia?em ca?? seri? Zenitów , Praktika , mam kompakta Samsunga , jaki? Nefrin nie wiem jakiej firmy chyba chi?skiej produkcji .
Podsumowanie:
Ale jako aparat za te pieni?dze , to ?wietna inwestycja , jestem przekonany do tych aparatów i zastanawiam si? nad troch? lepszym modelem tej firmy z serii Lumix oczywi?cie .

 

  autor: stnsilent
  01-07-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Pocz?tkuj?cy amator
Zalety:
Aparat posiadam od miesi?ca. Jest on bardzo por?czny. Na pocz?tku mia?em troch? problemów z obs?ug? joystick'iem, jednak tej chwili robi? to intuicyjnie. Du?a mo?liwo?? ustawie?, wiele programów tematycznych. Zdj?cia dobrej jako?ci. Bardzo dobry stabilizator obrazu, dzia?aj?cy w dwóch trybach. Dobre odzwierciedlenie kolorów. Mo?liwo?? do??czenia konwerterów tele i makro, oraz fotografi z filtrami.
Wady:
Lampka pomocnicza w niezbyt wygodnym miejscu, z lewej strony aparatu. Cz?sto zas?aniam j? nie?wiadomnie. Trudny dost?p do baterii oraz karty pami?ci po za?o?eniu szybkoz??czki statywu.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
g?ównie ma?pki
Podsumowanie:
Aparat godny polecenia pocz?tkuj?cym, którzy chc? czego? wi?cej ni? przypadkowego strzelania. Znakomity instrument do wprowadzenia w ?wiat bardziej zaawansowanej fotografii. Wart swojej ceny.

 

  autor: Redbay
  email widać po zalogowaniu
  19-06-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Ja fotografuj? amatorsko np: na wakacjach, moj? ?on? interesuj? za to krajobrazy i to ona wybra?a nam ten aparacik.
Zalety:
Aparat spe?nia oczekiwania nas obojga, ja mam ?adne i fajne zdj?cia z wakacji i innych wypadów, za? ?ona ma pi?kne krajobrazy, ostatni robi?a nawet fotki z samochodu podczas jazdy (pr?dko?? 80-100 km/h) zero zamazania na zdj?ciach a? byli?my w ma?ym szoku.
Wady:
Czasem trudna obs?uga, aby zrobi? pi?kne zdj?cie, ale warto si? nauczy? jego ustawie? :)))
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zwyk?a cyfrówka Kodaka
Podsumowanie:
Super - nic doda? i nic uj??

 

  autor: Damian Piotrowski
  email widać po zalogowaniu
  10-04-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fascynacja fotografi? aczkolwiek zdj?cia robi? na domowy u?ytek.
Zalety:
Le?y dobrze w d?oniach, wszystkie przyciski s? rozmieszczone idealnie (jak dla mnie), ekran LCD ?wieci jasno i wyra?nie. Co do optyki to chyba nie trzeba jej zachwala? w ko?cu to LEICA. Do?? mocno rozbudowane menu i co wa?ne jest w j?zyku ojczystym. Do?? mocna bateria jak na taki sprz?t (wytrzymuje oko?o 200 zdj?? z czego 60% z lamp? b?yskow?!) Gwarancja europejska na 24 miesi?ce. itp.
Wady:
Wed?ug mnie ma?o trafnie umiejscowiono diod? AF (z lewej strony obiektywu) ale to chyba kwestia jak kto? trzyma aparat :) Szumy to slogan reklamowy, a porównywanie matrycy tego aparatu 1/2,5' do luster to jakie? nieporozumienie.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenit 12XP, Canon A410, Panasonic FZ30 i kilka jeszcze innych ma?pek :)
Podsumowanie:
Wed?ug mnie aparat jest poprostu wart swojej ceny. Najlepsza optyka w swojej klasie cenowej itp. Nic tylko bra? :) Jedyne czego mi brakuje to zoom i przeslona w pier?cieniu.

 

  autor: Rysiek
  email widać po zalogowaniu
  08-04-2008
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  7
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
profesjonalista od kilku lat
Zalety:
Powiem tak, ma wszystko co potrzebne do wykonania ladnych zdjec
Wady:
Szumy - ale czy to wada, wszystkie szumi? nawet te za 3-4 tys taki urok cyfrowek , Zoomow wielkich nie da sie wykorzystac.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Duzo roznych cyfrowek i lustrzanek
Podsumowanie:
Jezeli jestes amatorem to kup zwykla cyfrowke za 5 zl i to ci styknie, na tym aparacie trzeba sie poprostu znac by sprawil nam radosc. Ktos kto nie ma pojecia i nie rozumie pojec zwiazanych z fotografi? nie poradzi sobie z tego typu aparatami. Dla amatora poprostu zwykly kompakt z zommem nie wiekszym niz 3x i 5-7 mpix nie wiecej bo tez bed? problemy. Produkt generalnie bardzo przyzwoity w swojej klasie. Nie odbiega od innych marek

 

  autor: marcin
  email widać po zalogowaniu
  03-04-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amatorsko od 2 lat. Plener, nasiadówki u cioci etc. Po kontakcie z powaznymi fotografami i ich pracami u?wiadomi?em sobie w?asne oczekiwania i braki. St?d szczebel wy?ej.
Zalety:
Mam od wczoraj, wi?c - ergonomia na du?y +. Uk?ad i poruszanie si? w menu równie?. Jako?? zdj?? - brak oceny (zbyt ma?o "strzeli?em"). Na pewno dobry czas migawki i automatyka w trybie nocnym (kupi?em wieczorem i zd??y?em po ciemku na balkonie zrobi? 'pejzarz nocny" i jakies fajerwerki). Sporo mo?liwo?ci manualnych: PASM, M, a w tym: migawka (apertura), przes?ona, balans bieli, ekspozycja, zoom do 14x, sporo ustawie? AF, RAW, histogram na zywo. Stosunek cena/jako??. W Fotojokerze 800,00 z?. W sieci od 750 do 1500.
Wady:
Na chwil? obecna wska?? nie do ko?ca ?adny plastik obudowy (wersja czarna). Nie jest to co? wyj?tkowo wstr?tnego, ale konkurencyjny Fuji 5600/5700/5800 czy Kodaki serii 7xxx pod tym wzgl?dem s? zauwazalnie lepsze.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Ma?py: Sanyo Xacti s3, Samsung, Kodaki serii 7xxx (go?cinnie).
Podsumowanie:
Doktoryzowa?em si? w temacie dobry tydzie?. Wybór by? pomi?dzy Fuji 5700/5800, Lumixem FZ8 czy Sony H3/H7. Po przestudiowaniu setek stron zdecydowa?em si? na Panasa. Jak na kompakt - za dobry, jak na cyfrowe lustro - za biedny. Kompromis mi?dzy czym? powaznym a ma?p?.

 

  autor: pro
  email widać po zalogowaniu
  09-03-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
profesjonalista (fotografuje 25lat zawodowo)
Zalety:
?atwa obs?uga, ?adne zdj?cia, gdy go testowa?em by?a ma?a bateria ale d?ugo trzyma?a
Wady:
_____________________________________________________________________________________________________
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
z profesjonalnych aparatów za 8-10 tys
Podsumowanie:
aparat warty pieni?dzy 850-1200 warty tego

 

  autor: profesjonalny amator-amatorski
  email widać po zalogowaniu
  14-02-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  5
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  3
cena/możliwości :  1
ocena globalna :  5
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od kilkunastu lat. Interesuje mnie makrofotografia i pejza?e (zbieznosc przyk?adowego tekstu z zeczywistoscia)
Zalety:
1. energooszcz?dny 2. szybki na ustawieniach auto ( na manual zalezy od fotografuj?cego) 3. Menu pozwala przystosowa? aparat do wymaga? uzytkownika ( samo menu mo?na znacznie przyspieszy? przez wy??czenie zb?dnych bajerów typu animacja zmiany trybu pracy)
Wady:
1. BRAK MO?LIWO?CI USTAWIENIA OSTRO?CI (MANUALNIE) po pierwsze przyda? by si? pier?cie? bo d?wignia jest powolna godziny zajmuje manipulacja ni?, po drugie nie ma szans oceny wzrokowej bo nie wida? ostrzenia na wy?wietlaczu ani wizjerze - WI?KSZE PRAWDOPODOBIE?STWO WYGRANIA W TOTKA NI? Z?APANIA W?A?CIWEJ OSTRO?CI- taka wada w?a?ciwie dyskwalifikuje sprz?t i stawia go na równi z ma?pkami z przed kilku lat. 2. Nie rozumiem zachwytów nad obiektywem tego aparatu (marketing?) a nie obchodz? mnie napisy na nim umieszczone, Je?eli w le?nej zimowej scenerii ga??zie dzrzew wychodz? w kolorach t?czy to Leica da?a logo w ciemno. 3. Obrazy jpg s? niszczone przez zbyt mocn? obróbk? i kompresj? ( mo?e ratuje sytuacj? raw ale odpada sporo funkcji jak zdj?cia seryjne itp) 4. Na szcz??cie z szumami mo?na sobie ?atwo poradzi? wystarczy na?wietla? zdj?cia zgodnie z zasadami fotografii otworkowej.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
ma?pki
Podsumowanie:
Lepiej kupi? szybk? ma?pk? lub par? groszy do?o?y? do lustra (wg potrzeb) bo i tak sprz?t trafi do szuflady lub za okno kiedy minie pierwszy zachwyt i nast?pi konfrontacja z ?eczywisto?ci?. Dziwna sprawa ale ró?ne ?ród?a podaj? ró?ne wersje procesora raz V.E.III a inne V.E.II niewyra?nie to wygl?da. Ta opinia mo?e by? subiektywna i ma ona na celu g?ównie zwraca? uwag? na mankamenty a nie zniech?ca?. Przed zakupem by?o by dobrze porówna? aparat z aparatami innych firm tej klasy by? mo?e wypadaj? mniej korzystnie ni? Panasonic.

 

  autor: bojo
  email widać po zalogowaniu
  28-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Jestem typowym amatorem któremu nie wystarcza? ju? kompakt z jego prostymi funkcjami chcia?em co? wi?cej ale czy moje oczekiwania sie spe?ni?y o tym w podsumowaniu!
Zalety:
Zaczn? od wagi która jest naprawd? niska a wielko?? na te mo?liwo?ci nie wielka.Dobre wy?wietlacze czytelne i wyra?ne.Format zapisu RAW rzadko spotykane w aparatach z tej pó?ki(na razie nie korzystam z tego formatu ale w miare mojej nauki fotografi mam nadzieje ?e zaczne).Zoom optyczny 12xa przy 3mpx 18x .Du?a ilo?? programów tematycznych (na pocz?tek :)) i przede wszystkim mo?liwo?ci w?asnych ustawie? !!Wszystko za moim zdaniem nie wygórowan? cen? w porównaniu z mo?liwo?ciami(ja zap?aci?em 788 z? + koszt wysy?ki 29 z?).
Wady:
Przede wszystkim za ma?e przyciski stabilizacji i wyboru trybu makro.Niezbyt wygodny zoom ale da si? przyzwyczai?.Pora?k? firmy jest d?ojstik na tylnym panelu jak go wyje?em z pude?ka pierwszy raz to nie wiedzia?em co to jest!(bardzo dziwna konstrukcja chyba specjalnie dla japo?czyków:) ) ?rednia jako? zdj?? w trybie prostym (serduszka) jak kto? chce tylko robi? zdj?cia na imprezach rodzinnych niech kupi sobie zwyk?ego kompakta!!!Taniej a satysfakcja gwarantowana.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
proste kompakty
Podsumowanie:
Dla amatora na pocz?tku swojej zabawy z fotografi? aparat bardzo dobry pomimo wad które wymieni?em.Na razie codziennie mam du?o zabawy z mo?liwo?ciami ustawie? trybu fotografowania tej samej ?eczy mi to na pocz?tek w zupe?nosci wystarcza. JEST OK !!

 

  autor: P.G.
  24-01-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
do?wiadczony amator
Zalety:
Super wygl?d. Proste funkcjonalne menu w jezyku PL. Por?czny. Akumulator (na domowe potrzeby spokojnie wystarca jeden). Dodatki. Cena. Tanie karty pami?ci. Lampa b?yskowa. Super zdj?cia
Wady:
Troszke sobie nie radzi przy sztucznym o?wietleniu. Szumi. Ale nie ma sie co czarowa? wszystkie szumi?! Troszk? badziewiasty plastik obudowy!
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Analogowa lustrzanka olympus is300
Podsumowanie:
Polecam wszystkim amatorom. Za t? cene nie kupisz aparatu o takim wygl?dzie!

 

  autor: ab
  13-01-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amator
Zalety:
Bardzo ?adne wykonanie, wygodny w obs?udze i du?? zalet? jest to, ?e jest nie na baterie tylko na akumulator, Akumulator trzyma 10x d?u?ej ni? baterie i ?aduje si? tylko ok. 2 godzin. Bdb obiektyw. Bardzo fajnie robi si? nim zdj?cia.
Wady:
Wady??? Mo?e jedynie sporawe szumy, ale przy dobrej obróbce praktycznie albo w ogóle ich nie wida?.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Sony DSC S600
Podsumowanie:
Idealny dla amatorów. Nie ma si? nad czym zastanawia?, trzeba go po prostu kupi?! Nie ma co patrze? na zoom, zasi?g lampy i in. bo to tylko bajery, liczy si? fotograf.

 

  autor: drshibus
  email widać po zalogowaniu
  03-01-2008
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od kilku miesi?cy lat. Interesuje mnie makrofotografia i pejza?e.*
Zalety:
Aparat jest bardzo ?atwy w obsudze przy ustawieniu RAW zdj?cia wychodz? ?wietnie zreszt? przy innych ustawieniach tak?e aparat ma wspania?? jako?ci zdj?? ma tak?e doskona?y zoom optyczny aparat gody polecenia POLECAM
Wady:
?le ustawiony zoom optyczny na pocz?tku gdy go kupi?em mia? menu po angielsku;/ lampa b?yskowa nie otwiera sie automatycznie
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
korzysta?em z Kodak EasyShare710
Podsumowanie:
Aparat jest ?wietny naprawde op?aca sie go kupi? pocz?tkuj?cym ale i takze zaawansowanym u?ytkownik? aparat gody polecenia POLECAM ORAZ POZDRAWIAM

 

  autor: Simonides
  email widać po zalogowaniu
  31-12-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Jestem amatorem zainteresowanym wszelkim obrazem, jaki mo?na zarejestrowa?/utrwali?. Fotografuj? ludzi, miejsca, zdarzenia, przedmioty, zjawiska. Par? lat temu bawi?em si? ZENITEM TTL a od pó? roku u?ytkuj? Panasa FZ-8.
Zalety:
Dobry, jasny obiektyw; super zoom; mnogo?? ustawie? parametrów; akumulator; oddanie kolorów; ergonomia; tanie karty pami?ci;
Wady:
Brak mo?liwo?ci pod??czenia zewn?trznej lampy b?yskowej; instrukcja fatalnej jako?ci; na statywie k?opotliwa wymiana baterii/karty;
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenit TTL; Canon A40
Podsumowanie:
My?l?, ?e jest to aparat dla kreatywnych amatorów, oferuj?cy wi?cej mo?liwo?ci ni? standardowy kompakt. Od ponad sze?ciu miesi?cy poznaj? sprz?t i jeszcze sporo mam przed sob? zabawy. Pos?ugiwanie si? ustawieniami manualnymi dostarcza du?o zadowolenia a dla innych mniej wymagaj?cych u?ytkowników przewidziano tryb prosty b?d? sceny. Jako?? zdi?? bez zarzutów a szumienie zno?ne. Menu do opanowania a ergonomia zach?ca do korzystania z Panasonika, polecam go tym, którzy chc? si? amatorsko pobawi? obrazami. p/s.To tylko kompakt za tysi?c plnów, wi?c niezadowolonym sugeruj? lustrzank?+obiektyw za powiedzmy trzy-cztery tysi?ce...

 

  autor: browar666
  23-12-2007
wyposażenie w funkcje :  6
wygoda obsługi :  4
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  5
cena/możliwości :  4
ocena globalna :  5
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amatorsko fotografuj? 40 lat ,bardzo cz?sto.
Zalety:
Swietna stabilizacja obrazu.Wiele programow dla ,,niedzielnych,, pstrykaczy .B.dobry obiektyw w tej klasie aparatów.
Wady:
Jednak szumi ito bardzo. Ma?o pojemny akumulator.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
KOrzystam:Pentacon Six,EOS5,PRActicaBX.Mam dost?p do kodaka z612
Podsumowanie:
Dobry dla pocz?tkuj?ch amatorów ale wymagaj?cych.

 

  autor: noOne_
  06-12-2007
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  6
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  5
ocena globalna :  6
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Jestem fotografem - amatorem. Zdj?cia robi? ?adne par? lat. Wcze?niej - lustrzanki analogowe, cyfrówki Sony. Od tych wakacji - FZ8. Interesuj? si? urban-street'em
Zalety:
Dobry dla typowych amatorów, którzy dopiero zaczynaj? przygod? z fotografi?. Posiada wszystko, czego mo?na ??da? od "rodzinnego aparatu". Posiada do?? du?o "tematów" i ustawie? kolorystycznych. Mo?liwo?? r?cznego ustawiania parametrów podkre?la jego znaczenie jako nauczyciela pocz?tkuj?cego fotografa.
Wady:
Przede wszystkim cena. Poza tym wkurzaj?co ma?y joystick. Niewygodne umiejscowienie zoomu. Drobne przyciski ustawie? stabilizacji obrazu i ostro?ci, które trzeba dos?ownie dusi?, by zadzia?a?y. Do?? krótko trzymaj?ca bateria. Brak gniazda na lamp? b?yskow?. Niska warto?? ISO.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenit ET, Nikon D40x, Sony H7, Nikon D80 i Canon 400D (z czego jestem w?a?cicielem tylko Zenita i Soniacza).
Podsumowanie:
Dobry dla niezdecydowanych pocz?tkuj?cych i jako aparat rodzinny. Amatorom chc?cym rozwija? swoje umiej?tno?ci fotograficzne, polecam zainwestowa? w Nikona D50.

 

  autor: Miki
  email widać po zalogowaniu
  11-11-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Jestem fotoamatorem zajmuje sie wszystkim po troszku bo sie jeszcze ucze.
Zalety:
Du?y zoom opcje manualne i pó?manualne , wizjer , lekki ok.350 z bateri?. dobrze trzymaj?ca bateria i wiele wi?cej.
Wady:
Pokr?t?o zoomu po??czone z przciskienm migawki co utrudnia robienie zdj?c i jednoczesne zoomowanie szczególnie przy robieniu obiektów szybko poruszaj?cych sie Ciut wysoka cena miedzy 1000-1200
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
moim pierwszym aparatem bym Panasonic DMC-LZ5 w wakacje dos?ownie przez 2 dni robi?em zdjecia z Nikona D80 aby sie wprawi? do nowego aparatu którym jest w?a?nie Panasonic DMC-FZ8
Podsumowanie:
Podsumowujac polecam go ucz?cym sie fotoamatorom i osobom które ceni? sobie dobre i ostre zdjecia

 

  autor: zx
  23-10-2007
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? od kilku lat
Zalety:
super szybki, lekki, dobrze wykonany, super zoom
Wady:
szumi, szumi, szumi:(
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
canon s50
Podsumowanie:
nie wiem czy jednak sony Hx to nie by?by lepszy wybór....

 

  autor: Greg
  email widać po zalogowaniu
  28-08-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
jestem totalnym fotoamatorem-FZ8 to tak naprawd? pocz?tek poznawania fotografii cyfrowej.Wczesniej mia?em ma?ego cyfraka OLYMPUSA/typowy pstrykacz/ i Kodaka 712IS.Generalniefotografia amtorska czyli wszystko
Zalety:
Zalety-zgrabna i zwarta budowa/?adny design/, czytelne menu i ?atwo?? obs?ugi. P?ynnie dzia?aj?cy zoom o pot??nych parametrach/12x a przy zmniejszonej rozdzielczo?ci nawet 18x/.Duze mozliwo?ci aparatu szczególnie z zakresu ustawie? manualnych/ci?gle "rozgryzam" co na co wp?ywa/, pi?kne kolory i ?adne fotki w sytuacji s?abego ?wiat?a. Kolejny mocny punkt to silna lampa jak na kompakt.?wietny system ustawiania ostro?ci.Zasilanie akumulatorem to dla mnie atut cho? zawsze by?em zwolennikiem AA.Aparat godny polecenia.Wy?wietlacz i wizjer-super bez uwag.Je?eli chodzi o zasilanie akumulator naprawd? wytrzymuje ok 400 zdj??/plus ogl?danie kasowanie itd/ zreszt? mo?na dokupi? dodatkowy o podobnych parametrach ju? za naprawd? niewielk? cen?.
Wady:
Wady-có? ci??ko wskaza? mi wady, Jak na razie jedyna to brak mo?liwo?ci u?ycia zoomu w czasie kr?cenia filmu, bardzo duze ograniczenia trybu prostego-wr?cz sprowadzone do minimum np. brak mo?liwo?ci zdj?c seryjnych do zape?nienia karty - jednak wielu zapewne uzna te ograniczenie za atut.Jest to w ko?cu aparat dla ZAAWANSOWANYCH amatorów z mo?liwo?ci? trybu prostego, przynajmniej ja to tak odbieram, innych wad jeszcze nie zauwa?y?em.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Kodak 712IS w porównaniu z FZ8 przegrywa-odzwierciedlenie kolorów, zasilanie, wy?wietlacz wszystko na minus.Mo?liwo?? u?ycia zoomu w czasie video-lipa ostro?? bardzo d?ugo si? nastawia,wi?c s? du?e straty. FZ8 to mój tak naprawd? pierwszy "super zoom" na d?u?ej.
Podsumowanie:
FZ8-aparat dla amatorów z zaci?ciem do rozwijania swojej wiedzy i umiej?tno?ci fotografii, aparat ma wielkie mo?liwo?ci i ja tak naprawd? z ka?dym w??czeniem odkrywam jego mozliwo?ci. Aparat godny polecenia zarówno dla rodzinny jak i fotoamatora.Serdecznie polecam.

 

  autor: Krzysiek Olsztyn
  25-06-2007
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Panasonic Lumix DMC-FZ8 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Witan Wszystkich. Fotografuj? amatorsko od trzech lat.
Zalety:
?atwo?? i wygoda obs?ugi, dosy? dobre wykonanie aparatu mam kolor srebrny, jak dla mnie bardzo dobre zdj?cia, akumulatorek ?aduje si? 120 minut.
Wady:
Narazie nie widz? wad, u?ywam od 5 dni.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Kodak 7220, Canon A 540, Fuji S6500 fd,
Podsumowanie:
Aparat naprawd? godny polecenia za t? cen?. Tydzie? wcze?niej mia?em Fuji S6500 niestety musia?em go sprzeda? okaza? si? za du?y i za ci??ki jak dla mnie. Po sprzeda?y Fuji troch? czyta?em opinie i ci??ko by?o si? zdecydowa? na co? innego, w ko?cu wybra?em FZ8 mimo wielu negatywnych opinii na jego temat, okaza? si? dobrym wyborem. Dla zainteresowanych tym aparatem radz? nie zwraca? uwagi na komentarze "znawców" na temat szumów wcale nie jest tak ?le jak pisz?. Maj?c porównanie z Fuji S6500 stwierdzam, ?e Panasonic w trybie auto robi lepsze zdj?cia. Akumulatorek ?aduje si? szybko, po zrobieniu 100 zdj?? i paru godzinach zabawy znikn??a jedna kreska ze stanu baterii - chyba nie b?dzie tak ?le. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego aparatu, troch? mniej z instrukcji obs?ugi w j. polskim (prawie nie czytelna).

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgod? na warunki Regulaminu i Polityki prywatno?ci.