Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu główne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM      recenzje (11)      ceny   
  najpopularniejsze





obiektywy fotograficzne / Sigma

Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM


ostrość/rozdzielczość :  9
winietowanie :  9
dystorsja :  9
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
producent : Sigma
recenzje : 11
(szczegóły)
mocowanieSigma
masa430 g
średnica filtra62 mm
zakres jasności przysłonymin:F.16
minimalna odległość ostrzenia40 cm




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 11 recenzji


  autor: juzef
  22-09-2010
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  5
dystorsja :  10
jakość wykonania :  6
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
fotografią zajmuję się od 20 lat od analoga po cyfrę z tego dwa systemy pierwszy nikon obecnie trwale związany jestem z Canon_em , dziedzina w fotografii w jakiej czuję sie najlepiej to głównie reportaż , fotografia okolicznościowa , od czasu do czasu portret w studio bardzo rzadko ale w wielkim zanglizowaniem pejzaż
Zalety:
obiektyw naprawdę wymagający , choć by ze względu na przysłonę 1,4 ,nie słusznie bardzo często obrzucany obelgami , wina raczej nie leży w 100 % w sprzęcie ale w umiejętnościach , myślę że gdyby każdy użytkownik tego obiektywu wiedział co to głębia ostrości i jak ją się wykorzystuje obiektyw miał by bardzo dobrą opinię . + Bardzo ostry od 1,8 + Super kolory (ale trzeba wiedzieć jak je uzyskać) + Bardzo fajny bokhet + 3 lata gwarancjii + Bardzo miła nie niespodzianka to do obiektywu przy zakupie dołożono filtr (70 PLN w kieszeni) + plusem jest jeszcze to że obiektyw bardzo dobrze przylega do body ,dzięki lepszemu zamkowi Canon powinien brać przykład (trzy elki od nowości po zapięciu kręciły się w zamku luźne) + znakomita praca pod słońce (nawet z kiepskim filtrem) + HSM bardzo poprawny (w ciemności daje radę)
Wady:
O dziwo i ku mojemu zdziwieniu nie jest tak jak wszędzie piszą co do wykonania tego obiektywu , w prawdzie wygląd budzi zaufanie ale obudowa nie jest metalowa ale PLASTYK _owa Pierścień ustawiania ostrości w pierwszych 10 min użytkowania chodził bardzo opornie , w pewnym momencie coś zgrzytnęło (bardzo cicho) i paca stała się bardzo płynna i równomierna ,i nadal pracuje BDB .zastanawiam sie czyżby SIGMA zaczęła iść na łatwiznę zamykając dobrą optykę w plastyki , trochę dziwne ale to przecież " EX " - bardzo miękki na 1,4 (Umiejętność dobierania odległości bardzo pomaga ) - może troszeczkę za głośny HSM - delikatna osłona przeciw słoneczna - topornie wykonany (choć bardzo wygodny) przełącznik AF/M - winietowanie
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Nikon F301 ,F70 ,D50 ,D70 , Canon EOS 10, 40 ,mark II N
Podsumowanie:
Myślę że naprawdę warto ŚWIADOMIE KUPIĆ ten obiektyw

 

  autor: Anioł
  25-12-2008
ostrość/rozdzielczość :  8
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję amatorsko, ale nie jestem laikiem w tych sprawach...
Zalety:
+ jasność obiektywu i jego wykonanie
Wady:
- przy pełnej dziurze słaba ostrość i czasem autofokus się gubi
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Pełny sprzet nikona
Podsumowanie:
Dobre szkło, ale nie tak rewelacyjne jak się o nim pisze.

 

  autor: tomekzi
  email widać po zalogowaniu
  23-09-2008
ostrość/rozdzielczość :  8
winietowanie :  6
dystorsja :  6
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  7
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografuję zarobkowo.
Zalety:
Światło 1,4 i ogniskowa 30mm w połączeniu z cropem daje super uniwersalne szkło.
Wady:
Autofocus.Gdy np. w dzien problem nie jest aż tak zauważalny, to w nocy muszę powtarzać po 3-4 ujęcia tego samego i nie zawsze mam co wybrać. Powtarzalność w słabych warunkach oświetleniowych jest fatalna.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Różny. Przeważnie stajnia Nikona.
Podsumowanie:
Nie polecam. Np robiąc ślub można obudzić się z ręką w nocniku bo jak wspominałem wyżej można nie mieć co dać młodym.

 

  autor: Marzena
  19-07-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Fotografia portretowa i artystyczna.
Zalety:
szklo na 10 w skali 1-10 wszystko juz napisano.
Wady:
???
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
pracuje na szklach sigmy
Podsumowanie:
Bardzo dobre szklo- w tej cenie najlepsza propozycja

 

  autor: Justyna B.
  30-06-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
3 lata mam lustrzanke cyfrowa
Zalety:
Jak zrobilem nim pierwsze zdjecia bylem w szoku jak cudownie wygladaja zdjecia w porownaniu z niezlym zoomem ktory mialem. Teraz mam tylka te sigme i nie odczepiam jej praktycznie od body- jest cudowne szklo do artystycznych zdjec, portretow widoczkow- super ogniskowa do wszystkiego. O jakosci i parametrach jak widze juz tu napisano sporo nie bede sie powtarzala- szkielko superowe.
Wady:
Mogloby byc lzejsze i moze mniejsze-tylko przy takim swietle to chyba niewykonalne ;)
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
zenit ;)
Podsumowanie:
Juz nigdy nie kupie zooma- jak masz takie szklo jak ta sigma to czlowiek sie rozbestwia i na zoomy L canona nawet nie spojrzy ;) Polecam- sprawdz tylko w sklepie czy nie ma FF/BF z twoim body.

 

  autor: Roger_pix.s
  24-06-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
16 lat fotografuje
Zalety:
50 mm to najlepsza ogniskowa. Nie znieksztalca i nie oddala cie od obiektu tworzac zbedny dystans. Nie szerszego szkla o swietle mniejszym niz 1,8. Swietna jakosc zdjec od 1,4. Szczelny ciezki szklany HSM dyspresyjne soczewki i powloki odblaskowe nie pozostaja bez znaczenia.
Wady:
Szkoda ze to nie zoom 18-200 ;)))
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
w tej chwili to moj jedyny obiektyw- przechodzilem wiele w systemie canona i sigmy.
Podsumowanie:
Szklo ktore trzeba kupic swiadomie. Wtedy pokazuje na co je stac. Wiekszosc amatorow oczywiscie mysli inaczej pakuja kase w najnowsze body z 50 polami AF i podpinaja 18-200 mm osiagajac jakosc zdjec jak sony ericson w telefonach na 2 mpix. Zawsze lepiej zainwestowac w szklo. Sigma jest doskonalym wyborem.

 

  autor: Grzegorz
  16-06-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
bawie sie w focenie ;)
Zalety:
moje najlepsze i jedyne szklo na canonie 40D mialem rozne zoomy wczesniej ale zawsze mi brakowalo swiatla i plastyki. Ten obiektyw jes the best of the best ;)
Wady:
po roku moze cos zauwaze to napisze mam go 4 mce i jest super
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
sigma 18-200. 18-50 2,8, canon 17-40 L, 70-200
Podsumowanie:
Szybko sie z nim nie rozstane. Praktycznie uniwersalny jesli potrafisz odpowiednio podejsc do obiektu.

 

  autor: Marecki sd
  email widać po zalogowaniu
  08-06-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Amatorsko od 38 lat
Zalety:
AF- szybki celny cichy- HSM. Plastyka obrazu kontrast i ostrosc od pelnego otworu- genialne. Canopn 35 f/1,4 kosztuje prawie 5000 ale patrzac na zdjecia zastanawiam sie dlaczego skoro sigma za cene 1500 robi lepsze zdjecia. Szczelny- uzywam od 1,5 roku. Ekstra pod swiatlo. Brak aberracji od 1,8. Bezkonkurencyjny obiektyw za taka cene i ogniskowej+swiatlo.
Wady:
Nie znalazlem- wiedzialem do czego bede go uzywal
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
35 canon 85 canon 50 canon 20 sigma
Podsumowanie:
Szeroki kat + cudowne swiatlo to magiczne polaczenie do wszelkiego rodzaju zdjec praktycznie w kazdych warunkach w ktorych sie znajdziemy. Za te cene to kawal bardzo profesjonalnej optyki.

 

  autor: Robert
  03-06-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  9
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Zawodowa wesela- modelki itp.
Zalety:
swiatlo 1,4 plastyka nieostrosci super kontrast od 1,4- to zadkosc nawet w wysokiej klasy szklach canona. Brak blikow oslony przeciw odblaskowe ok. W zestawie EX wiadomo. Ostry od 1,4 rogi tez nienajgorzej. 1,4 w rogach w normalnych sytuacjach i tak nie mozna stwierdzic czy to brak ostrosci czy male GO. HSM- cichy szybki trafia w punkt nie mam z tym zauwazalnych problemow.
Wady:
Czesto z puszkami canona ma front focus- kalibracja w serwisie gratis. Jesli trafi sie model ktory trafia w punkt w moim przypadku 3 ktory ogladalem- jest ok. Szybko i cicho.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
szkla L canona sigma od czasu manualow.
Podsumowanie:
Standard 50 na cropie z rewelacyjnym swiatlem. Na forach mozna rozne bzdury maniakow sprzetowych poczytac o tym szkle. Zasada jest przy kopnie prosta- sprawdz w sklepie czy trafia w punkt- trafia gratuluje zakupu masz profesionalne szklo z smieszna cene. Canon przy wcale nie lepszych parametrach optycznych kosztuje 4500 wiec nie rozumiem nawet na forach porownan z tym szklem przy takiej cenie powinno choc mniej winitowac a winituje jak cholera.

 

  autor: dzemski
  02-10-2007
  liczba ocen: 3
  średnia ocen: 9.3
ostrość/rozdzielczość :  9
winietowanie :  9
dystorsja :  9
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
od wielu lat fotografuję. Moja galeria dostępna na tym portalu i na innych.
Zalety:
Fotografuję aparatem marki Olympus. Czyli system 4/3. Dlatego też widzę zupełnie inne wady i zalety niż koledzy fotografujący systemami C/N. 1. Bardzo jasny - 1.4, co w zespoleniu z ogniskową 30mm (60mm po cropie) daje naprawdę niezłe szkło podstawowe, a nawet portretowe. 2. Świetne wykonanie. Obiektyw jest ciężki, masywny. Czuć, że jest świetnie wykonany. Ma złoty pasek, czyli SIGMA kieruje go dla Profesjonalistów. 3. Ostrość. Z aparatem Olympusa ostry już przy 1.4. Nie zauważyłem efektu mocnego spadku ostrości na brzegach, w systemie 4/3 mniejszy fragment szkła jest brany do obrazowania, więc ma tu wpływ mniejsze zakrzywienie powierzchni soczewek. 4. Praktycznie brak winietowania (powód ten sam co w poprzednim punkcie) 5. Trafiłem na egzemplarz który świetnie ostrzy, nie zdarza mu się przestrzelić. Silniczek chodzi cicho (wszak jest ultradźwiękowy), a AF szybko i pewnie. 6. Uszczelnienia
Wady:
Wady są niewielkie i praktycznie pomijalne. jedyna jaką zauważyłem, to działanie manualnego nastawiania ostrości. Mam wrażenie, podczas kręcenia pierścieniem, że prowadnice nie są zbyt dobrze nasmarowane. Odczuwam jakby dźwięk skrzypienia. Choć to bardziej wrażenie niż sam dźwięk.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
Aparaty foto: Smiena 8, Smiena 8M, Vilia, Zenit 11, Zenit 12xp, Zenit 122, Zorki-C, Pentacon Six, Vivitar v2000, HP 715p, Nikon 995, Nikon 4500, Nikon 5700, Lumix FZ30, Olympus E300 Obiektywy: Vivitar 35-70, Zenitar 50/1.7, Chinon Tomioka 55/1.4, Chinon Tomioka 135/2.8, Voightlander 135/2.8, Jupiter 200/4, Biometar 80/2.8, Biometar 120/2.8, Flektogon 50/4, Zuiko D 14-45, Zuiko D 40-150.
Podsumowanie:
Za te pieniądze nie znajdzie się nic jaśniejszego dajacego tak dobre efekty. Obiektyw przeszedł chrzest bojowy na ślubie i weselu i zdał ten test na 5+.

 

  autor: fabrykant
  19-08-2006
  liczba ocen: 3
  średnia ocen: 8.7
ostrość/rozdzielczość :  8
winietowanie :  6
dystorsja :  8
jakość wykonania :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Doświadczenie autora w fotografii:
Od 5ciu lat pracuję przy fotografii ślubnej plenerowej i reportażowej. Wcześniej sporo amatorsko. Moje temety to portret, architektura.
Zalety:
>Dość rozsądna cena za tak jasny obiektyw.> Bądź co bądź czterokrotnie (!!!) jaśniejszy od najjaśniejszych zoomów.>Bardzo cichy i szybki autofokus+ możliwość ręcznego przeostrzania w dowolnym momencie.>Zwarta i solidna budowa od razu wzbudzająca zaufanie (nie tak częste u Sigmy), sprzęt dość ciężki.>Bardzo wysoki kontrast i bardzo dobre powłoki przeciwodbiciowe, przewyższające sporo stałek Canona- świetny pod światło nawet bez osłony.> Bardzo dobry w tym do czego został głównie stworzony tj. zdjęć bez flesza w ciemnych wnętrzach, bardzo użyteczny jako obiektyw do wszystkiego.>Przyzwoicie mały rozmiar gwintu filtrowego 62 mm.>Osłona p-słon. i solidny futerał w standardzie + 3 letnia gwarancja jeśli kupowany u dealera.> Ładny bokeh i papierowa głębia ostrości.> Teraz o samej ostrości: f/1,4 ostrość przyzwoita, zdjęcia nieco miękkie, ale nadające się bez większych zastrzeżeń do powiększeń 15 x 21. f/1,8 ostrość dobra, ale jeszcze nie "bardzo dobra", od f/2 bardzo dobra, przy f/5,6 i f/8 świetna. Dalszy ciąg o ostrości w "wadach"
Wady:
Przy f/1,4 mógłby być nieco ostrzejszy.> Przy otwartej przesłonie narożniki widocznie bardziej miękkie od centrum.> Przy f/1,4- f/4 wyraźnie winietuje (dla mnie to mało istotne).> Dystorsje geometryczne nie są idealnie skorygowane.> Sigma w całym zakresie przesłon jest niestety zawsze gorsza ostrością od znanego mi Canona 50/1,8 MkI, ale za to bardziej kontrastowa- ma jednak większe światło i krótszą ogniskową.> Z Sigmą zdarzają się dużo częściej pomyłki ostrości w moim Canonie 10D niż z obiektywami markowymi- najcześciej tzw. frontfocus.> Widoczne wady chromatyczne na brzegach obrazu, czego nie zauważyłem w EF 50/1,8.> Nadaje się tylko do cyfrówek APS-C.
Inny sprzęt dobrze znany i używany przez autora:
System Canona- gł. 10D i 30D, ale też sporo innych. Obiektywy jakoś porównywalne z Sigmą: stałki EF 50/1,8, EF 100/2,0, Sigma 20/1,8, zoomy: Tamron 20-40/2,7-3,5, Canon EF 17-40/4L, Sigma 20-40/2,8, Sigma 17-35/2,8-4 . Hektar innych nieporównywalnych z Sigma.
Podsumowanie:
Sprzęt bardzo dobry, ale nie świetny. Obiektyw jest bardzo użyteczny w ciemnych wnętrzach bez lampy nie przekraczając 800 ISO. Ostrość od f/2 bez zastrzeżeń- dla osób potrzebujących dużej jasności jest na pewno godny polecenia. Jeśli ma służyć przede wszystkim jako obiektyw uniwersalny do zdjęć w dobrym świetle, lepiej może wybrać coś ciemniejszego a ostrzejszego przy pełnym otworze. Jego wady to dla mnie przede wszystkim aberracja chromatyczna, niespotykana w innych stałoogniskowych i lekka miękkośc przy otwartej przesłonie. Jednakże, mimo tych niedogodności jestem z niego bardzo zadowolony- umozliwia mi taką fotografię jaką najbardziej lubię.

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.