Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu g?ówne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM      recenzje (11)      ceny   
  najpopularniejsze





obiektywy fotograficzne / Sigma

Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM


ostrość/rozdzielczość :  9
winietowanie :  9
dystorsja :  9
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
producent : Sigma
recenzje : 11
(szczegóły)
mocowanieSigma
masa430 g
średnica filtra62 mm
zakres jasności przysłonymin:F.16
minimalna odległość ostrzenia40 cm




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 11 recenzji


  autor: juzef
  22-09-2010
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  5
dystorsja :  10
jakość wykonania :  6
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografi? zajmuj? si? od 20 lat od analoga po cyfr? z tego dwa systemy pierwszy nikon obecnie trwale zwi?zany jestem z Canon_em , dziedzina w fotografii w jakiej czuj? sie najlepiej to g?ównie reporta? , fotografia okoliczno?ciowa , od czasu do czasu portret w studio bardzo rzadko ale w wielkim zanglizowaniem pejza?
Zalety:
obiektyw naprawd? wymagaj?cy , cho? by ze wzgl?du na przys?on? 1,4 ,nie s?usznie bardzo cz?sto obrzucany obelgami , wina raczej nie le?y w 100 % w sprz?cie ale w umiej?tno?ciach , my?l? ?e gdyby ka?dy u?ytkownik tego obiektywu wiedzia? co to g??bia ostro?ci i jak j? si? wykorzystuje obiektyw mia? by bardzo dobr? opini? . + Bardzo ostry od 1,8 + Super kolory (ale trzeba wiedzie? jak je uzyska?) + Bardzo fajny bokhet + 3 lata gwarancjii + Bardzo mi?a nie niespodzianka to do obiektywu przy zakupie do?o?ono filtr (70 PLN w kieszeni) + plusem jest jeszcze to ?e obiektyw bardzo dobrze przylega do body ,dzi?ki lepszemu zamkowi Canon powinien bra? przyk?ad (trzy elki od nowo?ci po zapi?ciu kr?ci?y si? w zamku lu?ne) + znakomita praca pod s?o?ce (nawet z kiepskim filtrem) + HSM bardzo poprawny (w ciemno?ci daje rad?)
Wady:
O dziwo i ku mojemu zdziwieniu nie jest tak jak wsz?dzie pisz? co do wykonania tego obiektywu , w prawdzie wygl?d budzi zaufanie ale obudowa nie jest metalowa ale PLASTYK _owa Pier?cie? ustawiania ostro?ci w pierwszych 10 min u?ytkowania chodzi? bardzo opornie , w pewnym momencie co? zgrzytn??o (bardzo cicho) i paca sta?a si? bardzo p?ynna i równomierna ,i nadal pracuje BDB .zastanawiam sie czy?by SIGMA zacz??a i?? na ?atwizn? zamykaj?c dobr? optyk? w plastyki , troch? dziwne ale to przecie? " EX " - bardzo mi?kki na 1,4 (Umiej?tno?? dobierania odleg?o?ci bardzo pomaga ) - mo?e troszeczk? za g?o?ny HSM - delikatna os?ona przeciw s?oneczna - topornie wykonany (cho? bardzo wygodny) prze??cznik AF/M - winietowanie
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Nikon F301 ,F70 ,D50 ,D70 , Canon EOS 10, 40 ,mark II N
Podsumowanie:
My?l? ?e naprawd? warto ?WIADOMIE KUPI? ten obiektyw

 

  autor: Anio?
  25-12-2008
ostrość/rozdzielczość :  8
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  9
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko, ale nie jestem laikiem w tych sprawach...
Zalety:
+ jasno?? obiektywu i jego wykonanie
Wady:
- przy pe?nej dziurze s?aba ostro?? i czasem autofokus si? gubi
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Pe?ny sprzet nikona
Podsumowanie:
Dobre szk?o, ale nie tak rewelacyjne jak si? o nim pisze.

 

  autor: tomekzi
  email widać po zalogowaniu
  23-09-2008
ostrość/rozdzielczość :  8
winietowanie :  6
dystorsja :  6
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  7
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? zarobkowo.
Zalety:
?wiat?o 1,4 i ogniskowa 30mm w po??czeniu z cropem daje super uniwersalne szk?o.
Wady:
Autofocus.Gdy np. w dzien problem nie jest a? tak zauwa?alny, to w nocy musz? powtarza? po 3-4 uj?cia tego samego i nie zawsze mam co wybra?. Powtarzalno?? w s?abych warunkach o?wietleniowych jest fatalna.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Ró?ny. Przewa?nie stajnia Nikona.
Podsumowanie:
Nie polecam. Np robi?c ?lub mo?na obudzi? si? z r?k? w nocniku bo jak wspomina?em wy?ej mo?na nie mie? co da? m?odym.

 

  autor: Marzena
  19-07-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografia portretowa i artystyczna.
Zalety:
szklo na 10 w skali 1-10 wszystko juz napisano.
Wady:
???
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
pracuje na szklach sigmy
Podsumowanie:
Bardzo dobre szklo- w tej cenie najlepsza propozycja

 

  autor: Justyna B.
  30-06-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
3 lata mam lustrzanke cyfrowa
Zalety:
Jak zrobilem nim pierwsze zdjecia bylem w szoku jak cudownie wygladaja zdjecia w porownaniu z niezlym zoomem ktory mialem. Teraz mam tylka te sigme i nie odczepiam jej praktycznie od body- jest cudowne szklo do artystycznych zdjec, portretow widoczkow- super ogniskowa do wszystkiego. O jakosci i parametrach jak widze juz tu napisano sporo nie bede sie powtarzala- szkielko superowe.
Wady:
Mogloby byc lzejsze i moze mniejsze-tylko przy takim swietle to chyba niewykonalne ;)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
zenit ;)
Podsumowanie:
Juz nigdy nie kupie zooma- jak masz takie szklo jak ta sigma to czlowiek sie rozbestwia i na zoomy L canona nawet nie spojrzy ;) Polecam- sprawdz tylko w sklepie czy nie ma FF/BF z twoim body.

 

  autor: Roger_pix.s
  24-06-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
16 lat fotografuje
Zalety:
50 mm to najlepsza ogniskowa. Nie znieksztalca i nie oddala cie od obiektu tworzac zbedny dystans. Nie szerszego szkla o swietle mniejszym niz 1,8. Swietna jakosc zdjec od 1,4. Szczelny ciezki szklany HSM dyspresyjne soczewki i powloki odblaskowe nie pozostaja bez znaczenia.
Wady:
Szkoda ze to nie zoom 18-200 ;)))
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
w tej chwili to moj jedyny obiektyw- przechodzilem wiele w systemie canona i sigmy.
Podsumowanie:
Szklo ktore trzeba kupic swiadomie. Wtedy pokazuje na co je stac. Wiekszosc amatorow oczywiscie mysli inaczej pakuja kase w najnowsze body z 50 polami AF i podpinaja 18-200 mm osiagajac jakosc zdjec jak sony ericson w telefonach na 2 mpix. Zawsze lepiej zainwestowac w szklo. Sigma jest doskonalym wyborem.

 

  autor: Grzegorz
  16-06-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
bawie sie w focenie ;)
Zalety:
moje najlepsze i jedyne szklo na canonie 40D mialem rozne zoomy wczesniej ale zawsze mi brakowalo swiatla i plastyki. Ten obiektyw jes the best of the best ;)
Wady:
po roku moze cos zauwaze to napisze mam go 4 mce i jest super
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
sigma 18-200. 18-50 2,8, canon 17-40 L, 70-200
Podsumowanie:
Szybko sie z nim nie rozstane. Praktycznie uniwersalny jesli potrafisz odpowiednio podejsc do obiektu.

 

  autor: Marecki sd
  email widać po zalogowaniu
  08-06-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  10
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amatorsko od 38 lat
Zalety:
AF- szybki celny cichy- HSM. Plastyka obrazu kontrast i ostrosc od pelnego otworu- genialne. Canopn 35 f/1,4 kosztuje prawie 5000 ale patrzac na zdjecia zastanawiam sie dlaczego skoro sigma za cene 1500 robi lepsze zdjecia. Szczelny- uzywam od 1,5 roku. Ekstra pod swiatlo. Brak aberracji od 1,8. Bezkonkurencyjny obiektyw za taka cene i ogniskowej+swiatlo.
Wady:
Nie znalazlem- wiedzialem do czego bede go uzywal
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
35 canon 85 canon 50 canon 20 sigma
Podsumowanie:
Szeroki kat + cudowne swiatlo to magiczne polaczenie do wszelkiego rodzaju zdjec praktycznie w kazdych warunkach w ktorych sie znajdziemy. Za te cene to kawal bardzo profesjonalnej optyki.

 

  autor: Robert
  03-06-2008
ostrość/rozdzielczość :  10
winietowanie :  9
dystorsja :  10
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Zawodowa wesela- modelki itp.
Zalety:
swiatlo 1,4 plastyka nieostrosci super kontrast od 1,4- to zadkosc nawet w wysokiej klasy szklach canona. Brak blikow oslony przeciw odblaskowe ok. W zestawie EX wiadomo. Ostry od 1,4 rogi tez nienajgorzej. 1,4 w rogach w normalnych sytuacjach i tak nie mozna stwierdzic czy to brak ostrosci czy male GO. HSM- cichy szybki trafia w punkt nie mam z tym zauwazalnych problemow.
Wady:
Czesto z puszkami canona ma front focus- kalibracja w serwisie gratis. Jesli trafi sie model ktory trafia w punkt w moim przypadku 3 ktory ogladalem- jest ok. Szybko i cicho.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
szkla L canona sigma od czasu manualow.
Podsumowanie:
Standard 50 na cropie z rewelacyjnym swiatlem. Na forach mozna rozne bzdury maniakow sprzetowych poczytac o tym szkle. Zasada jest przy kopnie prosta- sprawdz w sklepie czy trafia w punkt- trafia gratuluje zakupu masz profesionalne szklo z smieszna cene. Canon przy wcale nie lepszych parametrach optycznych kosztuje 4500 wiec nie rozumiem nawet na forach porownan z tym szklem przy takiej cenie powinno choc mniej winitowac a winituje jak cholera.

 

  autor: dzemski
  02-10-2007
  liczba ocen: 3
  średnia ocen: 9.3
ostrość/rozdzielczość :  9
winietowanie :  9
dystorsja :  9
jakość wykonania :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
od wielu lat fotografuj?. Moja galeria dost?pna na tym portalu i na innych.
Zalety:
Fotografuj? aparatem marki Olympus. Czyli system 4/3. Dlatego te? widz? zupe?nie inne wady i zalety ni? koledzy fotografuj?cy systemami C/N. 1. Bardzo jasny - 1.4, co w zespoleniu z ogniskow? 30mm (60mm po cropie) daje naprawd? niez?e szk?o podstawowe, a nawet portretowe. 2. ?wietne wykonanie. Obiektyw jest ci??ki, masywny. Czu?, ?e jest ?wietnie wykonany. Ma z?oty pasek, czyli SIGMA kieruje go dla Profesjonalistów. 3. Ostro??. Z aparatem Olympusa ostry ju? przy 1.4. Nie zauwa?y?em efektu mocnego spadku ostro?ci na brzegach, w systemie 4/3 mniejszy fragment szk?a jest brany do obrazowania, wi?c ma tu wp?yw mniejsze zakrzywienie powierzchni soczewek. 4. Praktycznie brak winietowania (powód ten sam co w poprzednim punkcie) 5. Trafi?em na egzemplarz który ?wietnie ostrzy, nie zdarza mu si? przestrzeli?. Silniczek chodzi cicho (wszak jest ultrad?wi?kowy), a AF szybko i pewnie. 6. Uszczelnienia
Wady:
Wady s? niewielkie i praktycznie pomijalne. jedyna jak? zauwa?y?em, to dzia?anie manualnego nastawiania ostro?ci. Mam wra?enie, podczas kr?cenia pier?cieniem, ?e prowadnice nie s? zbyt dobrze nasmarowane. Odczuwam jakby d?wi?k skrzypienia. Cho? to bardziej wra?enie ni? sam d?wi?k.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Aparaty foto: Smiena 8, Smiena 8M, Vilia, Zenit 11, Zenit 12xp, Zenit 122, Zorki-C, Pentacon Six, Vivitar v2000, HP 715p, Nikon 995, Nikon 4500, Nikon 5700, Lumix FZ30, Olympus E300 Obiektywy: Vivitar 35-70, Zenitar 50/1.7, Chinon Tomioka 55/1.4, Chinon Tomioka 135/2.8, Voightlander 135/2.8, Jupiter 200/4, Biometar 80/2.8, Biometar 120/2.8, Flektogon 50/4, Zuiko D 14-45, Zuiko D 40-150.
Podsumowanie:
Za te pieni?dze nie znajdzie si? nic ja?niejszego dajacego tak dobre efekty. Obiektyw przeszed? chrzest bojowy na ?lubie i weselu i zda? ten test na 5+.

 

  autor: fabrykant
  19-08-2006
  liczba ocen: 3
  średnia ocen: 8.7
ostrość/rozdzielczość :  8
winietowanie :  6
dystorsja :  8
jakość wykonania :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Od 5ciu lat pracuj? przy fotografii ?lubnej plenerowej i reporta?owej. Wcze?niej sporo amatorsko. Moje temety to portret, architektura.
Zalety:
>Do?? rozs?dna cena za tak jasny obiektyw.> B?d? co b?d? czterokrotnie (!!!) ja?niejszy od najja?niejszych zoomów.>Bardzo cichy i szybki autofokus+ mo?liwo?? r?cznego przeostrzania w dowolnym momencie.>Zwarta i solidna budowa od razu wzbudzaj?ca zaufanie (nie tak cz?ste u Sigmy), sprz?t do?? ci??ki.>Bardzo wysoki kontrast i bardzo dobre pow?oki przeciwodbiciowe, przewy?szaj?ce sporo sta?ek Canona- ?wietny pod ?wiat?o nawet bez os?ony.> Bardzo dobry w tym do czego zosta? g?ównie stworzony tj. zdj?? bez flesza w ciemnych wn?trzach, bardzo u?yteczny jako obiektyw do wszystkiego.>Przyzwoicie ma?y rozmiar gwintu filtrowego 62 mm.>Os?ona p-s?on. i solidny futera? w standardzie + 3 letnia gwarancja je?li kupowany u dealera.> ?adny bokeh i papierowa g??bia ostro?ci.> Teraz o samej ostro?ci: f/1,4 ostro?? przyzwoita, zdj?cia nieco mi?kkie, ale nadaj?ce si? bez wi?kszych zastrze?e? do powi?ksze? 15 x 21. f/1,8 ostro?? dobra, ale jeszcze nie "bardzo dobra", od f/2 bardzo dobra, przy f/5,6 i f/8 ?wietna. Dalszy ci?g o ostro?ci w "wadach"
Wady:
Przy f/1,4 móg?by by? nieco ostrzejszy.> Przy otwartej przes?onie naro?niki widocznie bardziej mi?kkie od centrum.> Przy f/1,4- f/4 wyra?nie winietuje (dla mnie to ma?o istotne).> Dystorsje geometryczne nie s? idealnie skorygowane.> Sigma w ca?ym zakresie przes?on jest niestety zawsze gorsza ostro?ci? od znanego mi Canona 50/1,8 MkI, ale za to bardziej kontrastowa- ma jednak wi?ksze ?wiat?o i krótsz? ogniskow?.> Z Sigm? zdarzaj? si? du?o cz??ciej pomy?ki ostro?ci w moim Canonie 10D ni? z obiektywami markowymi- najcze?ciej tzw. frontfocus.> Widoczne wady chromatyczne na brzegach obrazu, czego nie zauwa?y?em w EF 50/1,8.> Nadaje si? tylko do cyfrówek APS-C.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
System Canona- g?. 10D i 30D, ale te? sporo innych. Obiektywy jako? porównywalne z Sigm?: sta?ki EF 50/1,8, EF 100/2,0, Sigma 20/1,8, zoomy: Tamron 20-40/2,7-3,5, Canon EF 17-40/4L, Sigma 20-40/2,8, Sigma 17-35/2,8-4 . Hektar innych nieporównywalnych z Sigma.
Podsumowanie:
Sprz?t bardzo dobry, ale nie ?wietny. Obiektyw jest bardzo u?yteczny w ciemnych wn?trzach bez lampy nie przekraczaj?c 800 ISO. Ostro?? od f/2 bez zastrze?e?- dla osób potrzebuj?cych du?ej jasno?ci jest na pewno godny polecenia. Je?li ma s?u?y? przede wszystkim jako obiektyw uniwersalny do zdj?? w dobrym ?wietle, lepiej mo?e wybra? co? ciemniejszego a ostrzejszego przy pe?nym otworze. Jego wady to dla mnie przede wszystkim aberracja chromatyczna, niespotykana w innych sta?oogniskowych i lekka mi?kko?c przy otwartej przes?onie. Jednak?e, mimo tych niedogodno?ci jestem z niego bardzo zadowolony- umozliwia mi tak? fotografi? jak? najbardziej lubi?.

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgod? na warunki Regulaminu i Polityki prywatno?ci.