Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Menu g?ówne
Aparaty



FOTORECENZJE

[ recenzje - strona główna | nowe | najpopularniejsze | najlepiej oceniane | losowo ]

   specyfikacja Sony Alpha DSLR A300      recenzje (40)      ceny   
  najpopularniejsze





aparaty cyfrowe / Sony

Sony Alpha DSLR A300


wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
producent : Sony
recenzje : 40
(szczegóły)
obiektyw/ogniskowaw zale?no?ci od obiektywu
obiektyw/przysłonaw zale?no?ci od obiektywu
matryca/pikseli10.2
ISOAuto,ISO 100-3200
czasy migawki30 do 1/4000 s
LCD2.7 cala
karty pamięciCompactFlash™ Typ I/II




Recenzje


[ Recenzje | szczegóły oceny | prośba o zmianę opisu | błędny link | napisz własną recenzję
i dodaj ocenę
]

W sumie 40 recenzji


  autor: Izulec
  email widać po zalogowaniu
  26-05-2012
wyposażenie w funkcje :  7
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od trzech lat- te trzy lata w?a?nie sp?dzone g?ównie z Alph? 300. G?ównie portrety cho? lubi? fotografowa? wszystko co interesuj?ce.
Zalety:
Jak na amatora i pocz?tkuj?cego ten aparat jest doskona?y, uczy?am si? na nim wszystkiego. Automatyczne tryby s? doskona?e, jako pocz?tkuj?ca wiele na nich foci?am- dopiero gdy przesz?am na obiektywy m42 zacz??am robi? na manualnym i te? wychodzi?o ?wietnie. Kompatybilny w?a?nie z m42 co daje ?wietne efekty nieraz kiedy nie sta? na obiektywy do Sonego które potrafi? mie? niestety bardzo wysok? cen?- m42 na Sonym nie mydli zdj?? oraz ostrzy do niesko?czono?ci. ISO ok, od 100-400 chocia? do 800 akceptowalne. Bardzo por?czne rozstawienie przycisków co u?atwia obs?ug? aparatu. Fajnie mie?ci si? w d?oni. Oczywi?cie zalet? jest te? odchylany ekran- bardzo pomocne!
Wady:
G?o?ny. I to bardzo. Odstrasza wszystkie ptaki wokó?. Wolna seria zdj?? chocia? jak na czas kiedy wyszed? to by?o to luksusem. Niestety ca?kiem ci??ki i po jakim? czasie r?ce strasznie si? m?cz?- szczególnie kiedy do zestawu dochodzi ci??ki obiektyw i lampa.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Od niedawna Canon 600D, cyfrówki.
Podsumowanie:
Bardzo zadowolona jestem, aparat by? ze mn? przez 3 lata i nigdy mnie nie zawiód?, jako?ciowo zdj?cia s? bardzo dobre i a300 jest wart swojej ceny. Polecam :)

 

  autor: Fotograf?l?zas
  03-05-2011
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  7
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografi? zajmuj? si? od ok 5 lat, g?ównie jako pó?profesjonalne "zabawy" i plenery dla bli?szych i dalszych znajomych
Zalety:
CENA!!! W chwili zakupu (pocz?tek 2009r) aparat z obiektywem KITowym kosztowa? troszeczk? ponad 1200z?. W porównywalnej cenie (cho? i tak wy?szej) dost?pne by?y jedynie EOS 1000D i Nikon ze swoim D40... inaczej mówi?c brak konkurencji. Por?czny, stosunkowo lekki. LiveView i odchylany wy?wietlacz co nadaje sensu tej pierwszej funkcji - bo po co komu kadrowanie na wy?wietlaczu w lustrzance, je?eli b?dzie go móg? u?y? jedynie trzymaj?c aparat na wysoko?ci twarzy? W t?umie, lub przy zdj?ciach z okolic pod?ogi rozwi?zanie sprawdza si? idealnie
Wady:
Szumy w ISO powy?ej 800 praktycznie dyskwalifikuj? u?ycie 2 najwy?szych czu?o?ci. Dla zakresu 100-400 jest ?wietnie, dla 800 akceptowalnie. Móg?by by? troszeczk? szybszy, chocia? i tak 3,5 klatki na sekund? w tamtych czasach by?o wynikiem ciut powy?ej ?redniej.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
EOS 1000D, 450D, 550D, Nikony D40, D90, D5000
Podsumowanie:
Ogólnie aparat wart swojej ceny. Je?eli kto? potrafi robi? zdj?cia, to zrobi nim doskona?e foty. Oczywi?cie, obiektyw KIT'owy 18-70 od razu do kosza - nie nadaje si? do fotografowania czegokolwiek, wymiana na Sonowskiego 18-55 to dop?ata kilkudziesi?ciu z?otych a pokazuje na co sta? ten aparat. Lepsze szk?a pozwalaj? na prac? pó?profesjonaln?. Bardzo mile widziana jaka? lampa na korpusie, bo ta wbudowana to jak ka?da inna wbudowana - atrapa, a niskie u?yteczne ISO przysparza w nawet ?rednio o?wietlonych pomieszczeniach k?opotów.

 

  autor: lechu
  12-09-2010
wyposażenie w funkcje :  1
wygoda obsługi :  1
jakość wykonania :  1
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  1
ocena globalna :  1
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amator
Zalety:
brak
Wady:
sony alpha
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
kiev, canon analogowy, canon eos 400d, sony a200
Podsumowanie:
lepiej kupi? dobrego kompakta ni? to

 

  autor: janbartek
  26-07-2010
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od kilku lat. G?ównie pejza?e, makro, portrety.
Zalety:
Solidnie wykonana obudowa z du?? ilo?ci? przycisków (np porównywalny Nikon d3000 ma ich mniej) pozwalaj?cych szybko dosta? si? do wi?kszo?ci funkcji. Obudowa jest dobrze wyprofilowana dzi?ki czemu bardzo ?atwo trzyma si? nawet w jednej r?ce. Ruchomy wy?wietlacz LCD wbrew opiniom innych bardzo si? przydaj? np. kiedy przeszkod? w zrobieniu zdj?cia jest jakie? ogrodzenie, samochód, du?a grupa ludzi, lub kiedy trzymamy aparat przy ziemi skierowany obiektywem ku górze, wystarczy odpowiednio obróci? wy?wietlacz i zawsze mamy kontrol? nad tym co widzi aparat. Ostatnio zauwa?y?em ?e aparat posiada równie? zoom cyfrowy dzi?ki czemu wbrew pozorom pomimo standardowego obiektywu 18-70mm mo?na robi? bardzo dobre wyra?ne zdj?cia ze sporych odleg?o?ci. Oczywi?cie je?li kto? chce robi? zdj?cia obiektów oddalonych np. o 2km to standardowy obiektyw mu nie wystarczy. Co do poruszanego tutaj tematu szumów, owszem przy u?ywaniu programów automatycznych, przy bardzo s?abym o?wietleniu lub w nocy szumy si? pojawiaj?. Jednak kiedy prze??czymy aparat w tryb manualny i potrafimy wszystko dobrze ustawi?, niejednokrotnie zdj?cia, nawet nocne wychodz? wr?cz idealnie i bez szumów, bardzo cz?sto du?o lepsze ni? przy ustawieniach automatycznych. Ale do tego potrzebne jest ju? niewielkie do?wiadczenie.
Wady:
Szczerze mówi?c wi?kszych wad w tym aparacie nie widz?. Co do lampy o której niektórzy wspominaj?, wystarczy zdj?? os?on? na ko?cu obiektywu i wszystko jest ok. Co do obudowy równie? nie mam zastrze?e?. Je?li szanuje si? aparat nie ma z nim najmniejszych problemów.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Smiena z 1955r. Zenit XP, Zenit TTL, Kilka kompaktów m.in. Canon A470, Kodak DX6340, Sony DSC H-10, Nikon D3000.
Podsumowanie:
Wed?ug mnie aparat naprawd? ?wietny za te pieni?dze. Przy odpowiednim r?cznym dobraniu wszystkich ustawie? w trybie manualnym nikn? praktycznie wszystkie wady wymienione w innych ocenach, które pojawiaj? si? zazwyczaj przy bardzo s?abym o?wietleniu, a podczas robienia zdj?? przy u?yciu programów automatycznych.

 

  autor: FOTOSONY
  03-06-2010
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
SONY A300 mam ok. 2 lat. Fotografuj? ..dzie?cia lat, przedtem przede wszystkim ZENITHami. Sony A300 jest pierwsz? lustrzank? po kilku cyfrowych kompaktach, m.in. CANOS S2IS.
Zalety:
W swoim przedziale cenowym by?a wg mnie najlepsza. Z firmowymi obiektywami zdj?cia s? porównywalne z dro?szymi aparatami. Jest wzgl?dne ma?y wi?c dobrze si? go trzyma. Ma programowalne klawisze i po kilku dniach mo?na z nich swobodnie krzysta?, np. ISO, seria, powi?kszanie itd. Bateria trzyma b. d?ugo bez u?ywania wy?ietlacza do 800 zdj??. Starczy na dzie? lub wi?cej.
Wady:
G?ówne wady to: ruszaj?ca si? klapka od baterii /lekko ale si? rusza/, przy u?yciu wbudowanej lampy b?yskowej na zdj?ciu jest cie? od obiektywu, pokr?t?o jest w "dziwnym" miejscu i trzeba si? przyzwyczai?, odgl?d w wizjerze jest "na ma?ym ekranie i daleko w tunelu", brakuje pionowych i poziomych lini, punkty AF s? mocno skupione, prawie w jednym miejscu - mog?yby by? szerzej umeszczone. Ostatnia uwaga - migawka strzela jak "ka?asznikow", jej drgania przy d?ugie ogniskowej lub czasie mog? wp?ywa? na poruszenie fotogafii
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
oprócz wy?ej opisanych aparatów robi?em zdj?cia w tym samym czasie tych samych obiektów NIKONEM D90 ob 50mm/1.8 mój SONY A300 z ob. 50mm/1.4 zdj?cia wypada?y na korzy??raz jednego, raz drugiego aparatu.
Podsumowanie:
Oprócz nazwy, która wielu osobom przeszkadza lub denerwuje jest to niez?a lustrzanka na pocz?tek przygody fotograficzej. Szkoda, ?e nie ma linii wspomagaj?cych kadrowanie oraz wizjera du?ego i jasnego /nie myli? z ekranem LCD/. Dzia?a szybko i sprawnie a zdj?cia s? bardzo przyzwoite z tym, ?eja zamieni?em obiektyw na SIGMA 18-200 mm.

 

  autor: Dominika
  email widać po zalogowaniu
  18-03-2010
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografia zaje?am sie jakies 4 lata temu . Sony alpha to moja pierwsza Lustrzanka i mam nadzieje ze nie ostatnia ; )
Zalety:
Podg?ada na zywo . Fotografuje g?owie przyrode czyli zajmuje sie fotografia makro . ale zdarza sie robic takze krajobrazy . Jestem zadowolona z tego zakupu .
Wady:
Sony alpha po miesiacu uzytkowania , zepsul sie . naszcze byl na gwarancji . a co sie stalo ? Obiektyw tzn piersien . nie lubie w tej lustrzance ISO . iso ustawione na wiecej niz 800 widac szumy , a ja bardzo ich nie lubie . Jest ciezki . dla innych wada a jeszcze innych zaleta .
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Kompakt , i cyfrowka Samsung 4Mgp
Podsumowanie:
Polecam aparat amatora , bardzo polecam ;)

 

  autor: micha?
  26-12-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
od 2007 roku 'fotografuj?'. najpierw zwyk?ym kompaktem samsunga. w czerwcu 2009 kupi?am t??? alph?. fotografuj? g?ównie pejza?e (obiektyw kit raczej na tylko to pozwala), ale lubi? te? portrety i makro.
Zalety:
live viev przydatny, dobrze le?y w ekach, dobrze rozmieszczone przyciski bateria d?ugo trzyma. a do tego ma ca?kiem ?adny korpus.
Wady:
lampa b?yskowa rzuca cie? (mo?na tego w pewien sposob unikn?? zdejmuj?c t? ?mieszn? "os?onk?" z obiektywu"). dop?acanie za ruchomy wy?wietlacz troch? ?mieszne, bo do niczego si? on nie przydaje, zazwyczaj.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
samsung s630
Podsumowanie:
dla amatora - jak ja - jak najbardziej!

 

  autor: Erw.Robert
  18-11-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od wielu lat - bardzo to lubi?. Fotografuj? pami?tkowo, makro, widoki, przyroda, wn?trza. Bardzo lubi? fotografowa? bez lampy b?yskowej w naturalnym o?wietleniu i patrz?c przez wizjer a nie na ekranik.
Zalety:
Dosta?em zestaw aparat + obiektyw SIGMA 18 - 200. Pos?ucha?em rady pani sprzedawczyni (bardzo poleca?a ten zestaw) i to by? strza? w dziesi?tk?. Spisuje si? bardzo dobrze: dobrze le?y w d?oni, przydatne funkcje, wizjer (co bardzo ceni? i praktycznie ca?y czas z niego korzystam), odchylany ekran (dla mnie tylko do zdj?? w trudniejszych warunkach - trudny dost?p do odpowiedniej pozycji zdj?ciowej), zdj?cia bardzo dobrej jako?ci. Dla mnie wielk? zalet? jest to, ?e zestaw "aparat + obiektyw" ?wietnie wspó?pracuj? ze sob? - zestaw spisuje si? ?wietnie w trudnych warunkach o?wietleniowych. Zdj?cia w niedo?wietlonych pomieszczeniach maj? dobre nasycone barwy, a ca?e zdj?cie wygl?da jak w dobrze o?wietlonym pomieszczeniu. Ja uwa?am ?e zdj?cia zrobione nawet w wysokiej czu?o?ci wychodz? dobre - mo?e jestem mniej wymagaj?cy, ale jestem amatorem a nie wymagaj?cym zawodowcem.
Wady:
Wady: - dost?p do funkcji redukcji czerwonych oczu powinien by? prostszy - ?atwiejszy, ale to ma?a wada - na ekranie i w wizjerze nie wida? ca?ej przestrzeni, któr? obejmuje - fotografuje aparat. Obraz widziany jest lekko przyci?ty po kraw?dziach. Ale to jest do przyzwyczajenia. Mo?e to by? te? zalet?, bo nie ma niebezpiecze?stwa, ?e czego? nie obejmiemy na fotografii - wszystko co widzimy w aparacie b?dzie na zdj?ciu z lekkim naddatkiem. - s?abo widoczny obraz na ekranie lcd w mocniejszym o?wietleniu, w s?o?cu.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
W mojej karierze fotoamatora przeszed?em przez aparaty w nast?puj?cej kolejno?ci: Druch, Czajka (robi? na jednej kliszy 72 ?wietne zdj?cia o formacie 18x24), Zenit E, Zenit TTL, Olympus IS 300, no i teraz mam Sony a300 (mój pierwszy cyfrowy).
Podsumowanie:
Podsumowuj?c: dla mnie dobry zestaw aparat + obiektyw, dobrze zgrywaj?cy si?, a przez to robi?cy dobre zdj?cia - jestem bardzo zadowolony. Dla mnie du?e znaczenie ma to, ?e zestaw dobrze radzi sobie w trudnych warunkach o?wietleniowych, a przez to cz?sto mog? robi? zdj?cia w naturalnym o?wietleniu co bardzo lubi?, a zdj?cia wychodz? bardzo naturalne. Te ma?e (dla mnie) wady maj? znikome znaczenie - mo?na si? przyzwyczai?. Za to przyjemno?? z korzystania z tego sprz?tu jest naprawd? du?a.

 

  autor: ImPro
  email widać po zalogowaniu
  24-09-2009
wyposażenie w funkcje :  8
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  7
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
jestem informatykiem i to powstrzymuje mnie przed byciem profesjonalist? gdybym jednak nawet nim zosta? to chyba bym zostawi? sobie ten aparat mówi? chyba poniewa? np obiektywy z d3 albo canona nie pasuj? dlatego chyba a i tak jedyne na co bym to wymienia? to tylko np d3 lub co? równie udanego !!!!!
Zalety:
ten aparat ma prawie same zalety i bardzo istotne wady które dodaj? pikanterii plusy 10mpx matryca CCD stabilizacja obrazu odchylany wy?wietlacz sporej wielko?ci to jest D80 z co najgorzej gorszym wy?wietlaczem a ta?szy i lepszy i stabilizacja obrazu to super aparat m42 montuje si? bez problemów aparat ma wszystko aby s?u?y? jako profesjonalny sprz?t
Wady:
pikanteria sony nie ma godnego nast?pcy tego aparatu z pe?n? klatk? ale by? mo?e canon przelotki za?atwi? spraw? to najwi?ksza wada druga to wy?wietlacz który zbyt dobrze pokazuje zdj?cia w sumie móg?by mie? 6 megapikseli ale dzi?ki 10 mo?na za to zrobi? spor? odbitk? 6 wystarcza dla wi?kszo?ci profesjonalistów a przy takim stosunku to ilo?? szumów by?a by minimalna jestem bardzo nie przekonany do wspó?pracy tego sprz?tu z lampami b?yskowymi nikon ma chyba bardziej zaawansowany system pozwalaj?cy o?y? 3 lampy posaiada drobne ma?o istotne wady jak np za nisko podnoszona wbudowana lampa albo raczej brak mo?liwo?ci podniesienia jej wy?ej ale to mo?e by? odczytane jako zaleta a wizjer jest ma?y to problem ale mo?na zamontowa? odpowiedni? modyfikacje brak uszczelnienia ............
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
s5800 to moje pierwsze lustro mam do niego standardowy obiektyw i obiektywy m42 + styczno?? ze sprz?tami i opiniami znajomych
Podsumowanie:
jeden z najlepszych aparatów! nie tylko dlatego ?e tani niezbyt wiele wad niezbyt istotnych jest. Dobre lustro nawet dla profesjonalisty z tym ?e przyda?o by si? wymieni? wy?wietlacz ... ale jak? wkurza te? mo?liwo?? rozwoju ale to s? ma?o istotne wady które powoduj? ?wietn? cen? sprz?tu je?li pe?na klatka w postaci dobrej klatki jest zbyt odleg?a to jest to doskona?y sprz?t ale nawet dla kogo? innego równie? jako profesjonalny aparat wypada dostatecznie jako amatorki jest to najlepszy model na rynku funkcje s? ubogie oprogramowanie i obs?uga lampy gdyby by?a obs?uga lampy lepsza da?bym 9 10 to ju? aparat ma wszystko 10 za wygode tak jest wygodny lekki przyjemny niezbyt wielki zwyczajnie wiekszosc ludzi tak uwa?a odchylany wyswietlacz to najwygodniejszy sprzet na tynku wykonanie jest super ale obudowanie uszczelniona no i plastik zdjecia matryca CCD ale nie pe?na klatka dlatego 9 cena to prawie najtansza lustrzanka któr? mo?na zrobi? najlepsze zdjecia ma stabilizacje jest prosta w obs?udze odchylany wy?wietlacz jak marzenie to by?y sprz?ty kosztujace samo body 1350z? ten aparat ma wszystko prawie i o te pare i prawie ró?ni? si? najlepsze aparaty przy czym z tak zwanych przez nikona i canona nie prof lustro to bardzo tani sprz?t czyli jednym s?owem najlepszy aparat ze stosunku ceny do jakosci i mo?liwo?ci ewentualnie niektóre modele olympusa sa do myslenia a tak?e np nikon d40 jedyny aparat lepiej prezentujacy sie w cenie to minolta d7 7d .....................

 

  autor: dryp
  email widać po zalogowaniu
  08-06-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Zawodowo grafik, amatorsko fotograf. Fotografuj? od ponad 3 lat krajobrazy, przyrod?, modelki i inne inspiruj?ce obiekty.
Zalety:
Dobrze le?y w d?oni. Doskona?y Live View, przyjazne menu. Nie szumi a? tak bardzo. Odpowiednio wywa?ony. Robi niez?e zdj?cia, a przypuszczam ?e bardzo dobre gdyby u?y? lepszego obiektywu ni? kitowego z zestawu. Ruchomy LCD naprawd? si? przydaje.
Wady:
Czasami ostro?? szwankuje zw?aszcza z w??czon? automatyczn? redukcj? szumów, dlatego t? opcj? radz? wy??czy? ju? na wst?pie ( cho? pewnie lepszy obiektyw od standardowego kitowego rozwi?za?by spraw?). W pomieszczeniach sprawuje si? ?rednio. Wy?wietlacz móg?by by? lepszy jako?ciowo jednak. Pewnie to cecha lustrzanek ale nie wida? na Live View ostatecznego efektu wyostrzenia przed zrobieniem zdj?cia, jak cho?by w lumixie. Troch? niewygodne sterowanie przys?on?, zw?aszcza gdy patrzymy przez wizjer. Bracketing maxymalnie ze skokiem 0,7 EV, niby drobiazg ale mog?oby? chocia? do 1 EV.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Na starcie Kompaktowy Olympus Camedia, po?niej Panasonic Lumix DMC-FZ8
Podsumowanie:
Za t? cen? jest to wg. mnie najlepszy wybór. Je?li kto? ma wi?ksze fundusze to mo?e warto kupi? jakiego? Canona lub drogiego Nikona bo to pewnik. Jednak sprz?t mo?na poleci? ka?demu kto chce zacz?? dzia?a? co? w fotografii na bardziej zaawansowanym poziomie. Z dobrym obiektywem aparat na pewno sprawuje si? ?wietnie. Ma du?o ciekawych innowacji, jak chocia?by Live View, autofocus po przy?o?eniu oka do wizjera etc. Pozatym dobrze wygl?da i jest odpowiednio ci??ki. Uwa?am ?e jest to sprz?t z wystarczaj?cymi mo?liwo?ciami które w po??czeniu z kreatywno?ci? i wyobra?ni? fotografa mog? stworzy? unikalne fotografie :)

 

  autor: shivetay
  17-05-2009
  liczba ocen: 2
  średnia ocen: 8.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amatorsko ok 3lata imprezy wypady troche zaciecia artystycznego
Zalety:
latwosc w obsludze, intuicyjny, nawet w rekach niedoswiadczonego fotografa, ktory robi zdjecia od tygodnia, jest urzadzenie, ktore daje duze mozlowsci, dlugo trzymajaca bateria dobre tryby tenatyczne, dla osob, ktore ucza sie obslugi i chca rozweijac powoli sowje umiejetnosci
Wady:
drogie akcesoria.niby dobrze wykonany, ale jakos tak sie ma dziwne wrazenie, ze moze byc lepiej
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
sony dsc-w80; zorka
Podsumowanie:
apart idealkny dla osob, ktore zaczynaja przygode z lustrami, idealny dla amatorow

 

  autor: kYka
  email widać po zalogowaniu
  11-04-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Zajmuj? si? fotografi? amatorsko od oko?o 2 lat, ze specjalnym zainteresowaniem w makrofotografii.
Zalety:
?atwo?? obs?ugi, d?ugo trzyma bateri?, ekranik ruchomy przydaj? si? czasem.
Wady:
lampa.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon jaki?, Sony A200, Nikon D40
Podsumowanie:
amatorski dobry, jednak poleci?abym dokupienie innego obiektywu ani?eli ten który jest z aparatem.

 

  autor: anonimowy
  07-03-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko, pejza?e i zdj?cia rodzinne
Zalety:
Stabilizacja w korpusie, podgl?d na ?ywo i odchylany wy?wietlacz niekiedy si? przydaje ale nie jest wart dop?acenie 300 z?otych (do A200). Przy du?ym nas?onecznieniu niewiele na nim widac (zreszt? pewnie jak na ka?dym). Bateria trzyma d?ugo a aparat precyzyjnie okre?la jej stan na?adowania.
Wady:
Có? na chwil? obecna to jak wszyscy ju? zauwa?yli to lampa zbyt nisko si? podnosi. Amatorowi to pewnie nie b?dzie przeszkadza a dla osoby bardziej zaawansowanej potrzebna b?zie mocniewjsza lampa zewn?trzna .
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Kompakty Canona i Nikona i Olympusa, Zenit, Fied
Podsumowanie:
Aparat warty swojej ceny ale teraz jednak bym si? zdecydowa? na A200 z obiektywem sigmy 18-200

 

  autor: media profesor
  03-03-2009
wyposażenie w funkcje :  5
wygoda obsługi :  3
jakość wykonania :  1
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  1
ocena globalna :  2
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
jestem profesio9nalista mówiac skromnie pracuje w media markt na stoisku ze zmywarkami, ale widze niedaleko mnie jest stoisko foto weic jestem profesjonalist?
Zalety:
dobrze le?y w d?oni gdy r?bie nim drewno na opa? do kominka
Wady:
gdy w?o?y?emgo do pralki w celu utrzymania czysto?ci lustra to wkreci? sie pasek od aparatu w silnik wirówki wiec konstruktorzy powinni pomy?le? nad tym aby go lepiej umiejscowi?, a po za tym pralka mi sie popsu?a-
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
lodówka SAMSUNG zmywarka BOSZ odkurzacz Zelmer
Podsumowanie:
badziew

 

  autor: cezar56
  02-03-2009
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografia interesuje sie amatorsko
Zalety:
jakosc -cena bardzo czytelna i prosta obsloga rewelacyjny dla amatorow jak i dla zaawansowanych
Wady:
brak
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
canon
Podsumowanie:
wbrew roznym opiniom 300 to rewelacja za male pieniadze

 

  autor: Wichciu
  email widać po zalogowaniu
  26-02-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  6
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  7
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografia portretowa, pejza?, natura, codzienna.
Zalety:
Do?? dobre odwzorowanie kolorów. Szybki start po w??czeniu. Dobre kity (cho? nie rewelacja).
Wady:
Najwi?ksz? wad? A 300 i A 350 to cie? rzucany przez lamp?. Jest niedopuszczalne aby taka firma da?a tak? plam?. Dodatkowa lampa to wydatek kilkuset z?otych. Czy?by firma chcia?a si? dochrapa? na tym polu, przez dokupienie dodatkowej lampy? To wielki, ale to wielki minus. Cz??? zdj?? w trybie AUTO s? niedo?wietlone. Troch? myli si? AF. Jak na amatork? to sprz?t dobry, ale jak pó?profesjonalnie, to czego? mu brak. Wola?bym jednak za t? cen? PENTAXA D200. No ale nie mo?na mie? wszystkiego w jednym. To by?oby zbyt nieprawdziwe, aby by?o mo?liwe.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon, Pentax, Nikon (cyfrowa), analogowa - Zenit, Fuji, aparaty rosyjskie ma?oobrazkowe i du?o obrazkowe.
Podsumowanie:
Dla amatora, któremu nie przeszkadza bawienie si? w profesjonalist? - OK, Dla do?wiadczonego fotografa, który wie czego chce od fotografii - odradzam.

 

  autor: alpha300
  25-02-2009
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 10.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografi? interesuj? si? dwa lata. Alphe 300 kupi?am rok temu gdy wesz?a na rynek. Zaczyna?am na kompakcie, teraz lustrzanka program automatyczny potem P a teraz ju? tylko manual. Na portalach zbieram wysokie oceny i mi?e uznanie. W najbli?szym czasie mam zaplanowany plener ?lubny i chrzciny :)
Zalety:
Dla mnie ca?y ten aparat to jedna wielka zaleta. Szk?a. Wielki wybór. Podgl?d na ?ywo, szybkie, proste menu, bateria d?ugo wytrzymuje. Dobry do?? obiektyw kitowy.
Wady:
Faktycznie ISO 3200 nie u?ywane. Ale nie jest to dla mnie wad?. Nie musz? wszystkiego wykorzystywa? - to nie o to chodzi. :)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
nikon d40, d80 (dorywczo), olympus sp300 (cyfrowy)
Podsumowanie:
Mia?am wybór pomi?dzy nikonem D60 i ciesz? si?, ?e wybra?am Sony. Mam do czynienia te? z nikonem D80. Gdy ustawie iso400 wida? du?y szum, w alfie przy iso800 tego szumu nie ma. Z wyboru na dzie? dzisiejszy chc? wymieni? na Alph900 Aparat warty polecenia. :)

 

  autor: nikoj
  30-01-2009
  liczba ocen: 3
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko od ok. 4 lat. Interesuj? mnie ró?ne rodzaje fotografii.
Zalety:
Wbudowana stabilizacja, Live View, Wiele obiektywów dost?pnych z tym mocowaniem, wiele innych.
Wady:
Troch? zbyt du?o szumi. S?aby wizjer.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Kompakt Samsunga; Fuji s9600; Nikon D60.
Podsumowanie:
Polecam ten aparat. Jestem zdania, ?e lepiej mniej wyda? na aparat, a potem wi?cej pieni?dzy wyda? na obiektywy. Naprawd? polecam. Zastanawia?em si? nad A350, ale naprawd? nie ma sensu.

 

  autor: andiiie
  email widać po zalogowaniu
  27-01-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od oko?o dwóch lat, to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Zajmuj? sie g?ównie lud?mi, ale lubi? te? makro.
Zalety:
Zdecydowanie wi?cej zalet ni? wad. Podglad na ?ywo i uchylny ekran bardzo sie przydaje, w ujeciach gdy nie mamy mo?liwo?ci spoj?e? w wizjer. Podoba mi si? równie? skuteczna stabilizacja. ?atwe w obs?ugdze menu i szybki dost?p do funkcji aparatu. ?ywotny akumulator, bateria wystarcza na d?uuugo. Kupi?am aparat z kitem i jestem zadowolona. Za t? cene to naprawde dobry wybór. ;) Cena! I wci?? maleje.
Wady:
ISO 1600 i 3200 niezadowalaj?ce, zbyt du?e szumy. Autofokus troch? wolny.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Mia?am wcze?niej do czynienia z Sony a200, Canonem 450d. Model a300 podoba mi sie najbardziej. :)
Podsumowanie:
Zdecydowanie polecam ten apatat, nawet z kitem. Na pocz?tek to dobry zestaw. Zawsze mozna dokupi? obiektywy. Ja jestem baaaardzo zadowolona. :)

 

  autor: tadak
  email widać po zalogowaniu
  17-01-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
foce od 5 lat.prawie wszystko..
Zalety:
przdewszystkim stabilizacja w korpusie.dobrze lezy,solidne wykonanie,wydajne akumulatory i oczywiscie uchylny ekran lcd z livewiev prawie tym robie foty.
Wady:
narazie nie widze,zreszta widzialem co biore...
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
pierwszy cyfrak kyocera finecam.pozniej canon s2is super dwa w jednym z przewaga na filmy
Podsumowanie:
zakupilem z miesiac temu w fotoyokerze body plus sigme 18-200 .wiele myslalem wczesniej co kupic .ale to jest to stabilizacja w korpusie i obiektyw sigmy zyja w symbiozie ja mam szeroki kat i 11 krotny zoom.cenie ten aparat za kadrowanie na zywo i uchylny wyswietlacz -nawyk z s2is -polecam kawal aparatu...tadak

 

  autor: jocker
  07-01-2009
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko. A300 jest moj? pierwsz? lustrzank? cyfrow?. do tej pory u?ywa?em starego nikona (z tego co wyszuka?em w sieci jest to konstrukcja z lat 60-tych) i z udogodnie? ma tylko wska?nik nat??enia ?wiat?a. Aparatu u?ywam g?ównie do zdj?? plenerowych i czasami na ró?nych imprezach
Zalety:
Przede wszystkim dla kogo? kto pierwszy raz ma taki aparat w r?ku du?? zalet? jest jego intuicyjna obs?uga. Bardzo ?atwy i szybki dost?p do najwa?niejszych funkcji. Jako?? zdj?? na dobrym poziomie (mam tylko 2 kitowe obiektywy wiec mo?e i ma pewnie to wp?yw). Bateria na prawd? trzyma ?wietnie. Odchylany wy?wietlacz i live view bardzo si? przydaj?. Mo?na robi? zdj?cia z ciekawej perspektywy. Dobrze le?y w d?oni. Generalnie wszystkie przyciski na swoim miejscu. Du?? zalet? jest te? stabilizacja obrazu w korpusie
Wady:
Do wad mog? zaliczy? wbudowan? lamp? b?yskow?. Jest zbyt niska i czasami wida? na zdj?ciach cie?. Przydatn? funkcj? móg?by by? równie? podgl?d balansu bieli i g??bi ostro?ci, histogram te? by?by u?yteczny. Tak poza tym jest to aparat dla osób które zaczynaj? sie bawi? fotografi? i w stosunku ceny do jako?ci jest to chyba jeden z lepszych wyborów
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Jak ju? wcze?niej wspomnia?em u?ywa?em nikona (lata 60). i szczerze mówi?c nie pozb?d? sie tego aparatu za nic w ?wiecie.
Podsumowanie:
Podsumowuj?c A300 to dobry aparat na ka?d? okazj?. ?atwy w obs?udze i wygodny. Bardzo dobry wybór dla kogo? kto chce pozna? tajniki fotografii i my?l? ?e dla bardziej zaawansowanych fotografów równie?.

 

  autor: AreBoo
  06-01-2009
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? zawodowo od ok. 25lat. W pracy zajmuje si? fotografi? reportersk? a czas wolny sp?dzam na makrofotografii i pejza?ach.
Zalety:
- prostota u?ytkowania (aparat da?em ?onie, która w ogóle nie zna si? na aparatach czy jakiejkolwiek elektronice, i po paru minutach zna?a ju? go na wylot), - cena bardzo dobra jak na taki aparat, - dobry kit (mo?e nie tak ostry jak szk?a Zeiss'a ale za te pieni?dze najlepszy), - uchylny wy?wietlacz (przyznam ?e kiedy go kupi?em to nie wyobra?a?em sobie jak bardzo mo?e by? pomocy w robieniu zdj?? makro), - LV najlepsze dost?pne na rynku, - stabilizacja matrycy (dzia?aj?ca ze wszystkimi szk?ami), - bardzo wygodny uchwyt, - bardzo mocna bateria.
Wady:
- lampa umieszczona zbyt nisko (przy d?ugich obiektywach czasami wida? cie?), - do?? drogie akcesoria, - pasek na szyj? (cz?sto ko?cówka paska spada na wizjer, w sumie nic wielkiego ale mnie ju? kilka razy rozz?o?ci?o), - brak wyj?cia hdmi, - ma?e pokr?t?o do regulacji ostro?ci.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Jestem redaktorem jednego z pism o fotografii i codziennie testuj? ró?ne aparaty. Ostatnio Nikon D3X i Sony a900.
Podsumowanie:
Aparat ogólnie bardzo dobry (nie wzorowy). Ma kilka wad ale i tak nie s? to wady kompletnie dyskwalifikuj?ce go z rozgrywki. Aparat kupi?em w prezencie dla ?ony i mówi?c szczerze sam cz?sto po?yczam go na weekend. Polecam szczególnie osob? zaczynaj?cym z fotografi? (zaawansowani u?ytkownicy te? nie b?d? zawiedzeni). Polecam dokupi? po jakim? czasie obiektyw Zeiss... wtedy mo?na dopiero pozna? jego mo?liwo?ci.

 

  autor: Stefan
  03-01-2009
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Zaczyna?em na Zenicie, potem Minolta 5000i i teraz Sony A300
Zalety:
pasuj? obiektywy od Minolty nawet Rokkory po kupnie adaptera na MD chodz? ?wietnie, problem jest tylko z zoomami na MD fajny Live View wydajny akum. cena :)) stabilizator w korpusie te same matryce co w Nikonach (prod. Sony oczywi?cie)
Wady:
dosy? ci??ki plastik w dotyku nie za mi?y brak z??cza USB na wierzchu, nie rozumiem czemu wszyscy producenci to stosuj?:( drogi akumulator
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon 300V,Canon 350D
Podsumowanie:
lepsza maszynka od Nikona D60 czy Canona 400D gorsza od Nikona D80 jak i Canona 450D

 

  autor: Rafa?
  email widać po zalogowaniu
  20-11-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Aparatu u?ywam do tego, do czego zosta? stworzony, czyli do fotografowania:-)Fotografuj? od 25 lat, ca?kowicie amatorsko, pami?tki z bycia gdzie?, wizerunki osób mi bliskich, miejsc, do których mog? wróci?, ciesz? si?, gdy uda mi si? zrobi? ambitne zdj?cie, czasem mi si? udaje....
Zalety:
Prostota obs?ugi, ale i tak wiele niepotrzebnych funkcji dla amatora. Dla mnie wystarczy?by tryb Auto i Manual, reszta jest niepotrzebna. Zalet? dla mnie jest to, ?e mog? sobie kupi? podstawowe obiektywy za stosunkowo niewielkie pieni?dze, a efekty... Dla mnie bomba, to jest aparat dla amatorów, a nie profesjonalistów, dla nich s? inne aparaty... 3500 z?, za to kupi?em body, dwa podstawowe obiektywy, lamp? i przyzwoity statyw. Jedn? z wi?kszych zalet jest to, ?e robi? nim fajne zdj?cia, tak te? uwa?a Marzena, a ka?dy ma jak?? Marzen?:)Odchylany ekran-super, u?ywam, profesjonali?ci pewnie nie, ale dla mnie jest superpotrzebny!
Wady:
Zwa?ywszy to, co wy?ej napisa?em, g?upio o wadach pisa?. Ale... Chi?skie, plastikowe obiektywy, wszystko si? rusza, Sony powinno bardziej zamaskowa? chi?szczyzn?. Dla mnie wielk? wad? jest cena akumulatora i gripa, który jest bezsensownie drogi jak na kawa?ek plastiku. Bokeh fajny, jak si? ma o tym poj?cie. Pas do aparatu tandetny, Sony mog?oby chocia? skór? wyko?czy?. Ostro?? obiektywów pozostawia wiele do ?yczenia, ale kupi?em Alpha Sony 300, a nie Canona Mark ile? tam i jestem tego ?wiadomy. Mo?e kiedy?...
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Kiedy? Zorki-pi?kby aparat Leicopodobny. Potem wsztystkie wcielenia Zenita, Smiena (czemu nikt nie pisze o Smienie, wstyd?)Potem zachwyt cyfrówkami, kompaktami, zupe?nie nieporzebny, ale ka?dy przeci?tny przez to przeszed?, dzi? nie kupi? najlepszego kompakta za cen? porównywaln? do lustrzanki cyfrowej.
Podsumowanie:
Sony 300-wspania?e rozwi?zanie dla fotoamatora, który pozna? wady kompakta. Fani C i N, profesjonali?ci, nie kupujcie tego, to aparat dla amatora, cz?owieka, który ma ograniczony bud?et, a ma zaci?cie. Nie ka?dego sta? na Marka 3-go, a ja i tak uwielbiam robi? zdj?cia....

 

  autor: Michal
  email widać po zalogowaniu
  09-11-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  8
zdjęcia :  5
cena/możliwości :  8
ocena globalna :  8
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od paru miesi?cy, g?ównie portrety, krajobraz.
Zalety:
- intuicyjne menu, przyciski - wygodny korpus - live view - stosunkowo niska cena korpusu - ogromny plus - bardzo d?uga praca na jednym na?adowaniu baterii
Wady:
- niestety ma?o ostry KITowy obiektyw - drogie akcesoria - cie? z lampy sprawia niekiedy problemy
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon A95
Podsumowanie:
Pierwsze tygodnie zabawy t? lustrzank? sprawi?y du?o rado?ci. Po jakim? czasie, posiadaj?c dwa obiektywy (KITowy i 75-300) zauwa?y?em bardzo s?ab? ostro?? w KITowym obiektywie. Porównywaj?c z innymi lustrzankami tej samej klasy, mój kitowy obiektyw z A300 niestety przegrywa... Kolejny mój planowany zakup to jasny obiektyw, który na sta?e zamieni mi ten, który dosta?em w standardzie.

 

  autor: janusz
  email widać po zalogowaniu
  31-10-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografuje od ok 18 lat .przewa?nie fotofrafuj? dzie?a sztuki np .obrazy ilustrace ,które potem sa publikowane w wydawnictwach takich jak albumy o sztuce lub ksia?ki
Zalety:
krótko. ma bardzo dobry doste p do funkcji takich jak ,iso lub zdjecia seryjne ma przejrzyste menu.odchylany i du?y monitorek. nie trzeba k?as ? si? na ziemi ?eby zrobi? zdj?cie mrówce?
Wady:
ci??ki ale to wina obiektywu ,troszke plastik nie odporny na zarysowania.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
olympus c765. konica-minolta A2, nikon d40x, teraz Sony alfa 300 bra?em pod uwage fujifilm finepix s100fs
Podsumowanie:
godny polecenia ,brac w ciemno.kupi?em go wraz z obiektywem 18-70 za 1490 z? w sklepie

 

  autor: Bartek
  email widać po zalogowaniu
  26-10-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografi? interesuj? si? od oko?o roku, interesuj? si? przede wszystkim portretem oraz szeroko poj?tym reporta?em.
Zalety:
najwa?niejsza zaleta- cena. Jest tani, jak na t? pó?k?. Stabilizacja w korpusie, live view, szybko?? pracy.
Wady:
dosy? wolny autofocus, ma?y wizjer, szumy od iso800, funkcja czyszczenia matrycy, redukcji szumów niedost?pna przy ma?ej ilo?ci energii (15%), lamp? b?yskow? przemilcz?, nie zdatna do pracy. Bracketing tylko 0,7/0,3, s?abo dzia?aj?ce czyszczenie matrycy , optymalizm d-range , obiektyw kitowy nie nadaje si? do u?ytku!
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
canon ae-1 ; canon eos 30 ; kilka kompaktów cyfrowych , nikon d80, sony a 300.
Podsumowanie:
jak na pocz?tek zabawy z fotografi? korpus jak najbardziej ok, mimo paru wad polecam, natomiast obiektyw nie nadaje si? do u?ywania.

 

  autor: Boberlium
  17-10-2008
  liczba ocen: 2
  średnia ocen: 5.0
wyposażenie w funkcje :  1
wygoda obsługi :  1
jakość wykonania :  1
zdjęcia :  1
cena/możliwości :  1
ocena globalna :  1
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
....
Zalety:
zalet ?adnych...
Wady:
ca?o?? to jedna wielka lipa :) zabaweczka od SONY.... aparat dobry dla dzieci w wieku 8-12 lat
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
kilka....
Podsumowanie:
Aparat nadaje si? dla dziecka na komuni?

 

  autor: Rafalski
  email widać po zalogowaniu
  17-10-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  6
zdjęcia :  8
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  8
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Amatorsko fotografuj? od 2003 roku (przede wszystkim dokumentacja dnia codziennego, lubi? pejza?e portrety, reporterka). Przesiadka z K10d Pentaxa na A300 to wielka niewiadoma. Po do?? krótkiej eksploatacji - jeszcze ?wiadom wad i zalet Pentaxa nasuwa mi si? kilka spostrze?e?
Zalety:
+ cena (nie powinna by? czynnikiem decyduj?cym) + pierwszy dobrze dzia?aj?cy LiveView wraz z uchylanym ekranem to co? co podnosi wygod? codziennego u?ytkowania do poziomu hybryd +mo?e ma?o istotne ale przydaje si? - dwa formaty zdj??, w tym 16:9 + fajny AF (cichy i do?? precyzyjny) + naprawd? skuteczna stabilizacja (o niebo lepsza ni? w bardziej profesjonalnym K10d)
Wady:
- naprawd? s?aby (niezbyt ostry) "kit", no ale.. o przypad?o?ci "kitów" wiemy sporo. - niezbyt fajna jako?? plastikowej obudowy (wydziela wo? pami?tan? jeszcze z Fuji S5600 ...kiedy to by?o??) - ma?o intuicyjne rozmieszczenie przycisków (szczególnie ISO... mog?oby by? na tylnym panelu tu? ko?o kciuka..tam za? mamy przycisk, którego nie u?ywamy praktycznie wcale je?li wiemy co oznacza ten "inteligenty" zoom) - lustro "low-end", ale wydaje mi si? ?e typ aparatu zobowi?zuje - ma?pkowe tryby fotografowania (m.in. macro?? które de facto nic nie daje bo przecie? zale?y od optyki) -wad? obiektywu jest te? sposób ustawiania ostro?ci - zamocowany na gwincie filtr (np polówka szara) obraca si? z soczewk? - inne marki poradzi?y sobie z tym. -lamp? b?yskow?, która otwiera si? nisko mo?na roz?o?y? przez chwycenie za ni? (?) po co wi?c przycisk? -WB troch? si? myli :/ za zimno - brak IR!!! zapomnij o pilocie ..chyba, ?e radiowy z wykorzystaniem hot shoe (130z?) co? niezrozumia?ego
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Zenit E, 412DX, Minolta E223, Kodak Z700, Fuji S5600, Panasonic FZ30, Nikon D40, D80, Canon 30D, Pentax K10d, Sony A300.
Podsumowanie:
Krótko: sporo niedoróbek jako?ciowych.. nie sprawia wra?enia super powa?nego aparatu, ale te? nie jest jako? kompromituj?co s?aby - ot ?redni. Nie wspominam o kosmicznie drogich akcesoriach (bateria 200z?) bo to zakupy jednorazowe. Cho? wizualnie zalet jest znacznie mniej, jednak s? one bardzo istotne - na tyle, ?e zdecydowa?em si? na zamian?. Licz?, ?e po zmianie KITu na 18-200 Sigmy cz??? wad zostanie wyeliminowana, do obs?ugi da si? przyzwyczai? i ryzyko oka?e si? nagrodzone :) Jest kilka niezrozumia?ych dla mnie posuni?? konstrukcyjnych in?ynierów z Sony, ale ... w ko?cu to oni s? profesjonalistami ;) Dla amatora ... OK Debiut w ?wiecie lustrzanek - jak najbardziej w porz?dku Zaawansowany amator - ?a?uje w niektórych kwestiach, ale ci?gle docenia istotne plusy :)

 

  autor: kasiazolna
  08-10-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografuje amatorsko od kilku lat portrety i zwierzeta.
Zalety:
duzy czytelny uchylny lcd, lifeviev (nawet nie myslalam ze to takie przydatne), dobra ergonomia, wszystkie potrzebne przyciski na body (nie trzeba grzebac w menu), idealna waga, porzadne wykonanie, niska cena.
Wady:
za nisko ustawiona lampa, poza tym szczerze nie ma innych wad.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
zenity roznorakie.
Podsumowanie:
naprawde warto go kupic, namawiam kazdego, porzadny aparat dla amatorow za niska cene.

 

  autor: Sariusz
  email widać po zalogowaniu
  29-09-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografuje amatorsko od ok.5 lat co popadnie
Zalety:
life view - mimo wszystko sie przydaje, szczegolnie do fotografowania znad glowy i w nietypowych pozycjach od dolu szybkosc dzialania wyposazenie standardowe
Wady:
lampa blyskowa i rzucany przez nia cien, ale bez stresu - nie jest to jakis duzy problem. W ostatecznosci wystarczy kadrowac delikatnie nizej, a pozniej wyciac niepozadany obszar Sposob ustawiania przeslony i czasu ekspozycji kolkiem obok spustu migawki - ale to raczej wada dla bylego uzytkownika kompaktowego Canona ;]
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon A80, Samsung GX1S
Podsumowanie:
Sprzet idealny gdy dojrzejemy do decyzji, ze czas przesiasc sie na lustrzanke. Zestaw A300X (z dwoma obiektywami) idealny na poczatek dla ludzi, ktorzy nie planuja w przyszlosci rozbudowywac systemu (jakosc obiektywow i tak powala na kolana w porownaniu z kompaktami). Jest to idealne rozwiazanie (cena/jakosc) dla ludzi z aspiracjami to powazniejszej, ale nadal amatorskiej fotgrafii. Wahalem sie miedzy Canon 450D kit i A300X. Nie zaluje wyboru. Napewno nie predko dokupie cos do aparatu (kasa), a do Canona zaraz musialbym sie rozgladac za dluzszym szklem.

 

  autor: Sebastian
  email widać po zalogowaniu
  24-09-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  9
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko od okolo 5 lat. Pejzaz, portret, architektura, makro.
Zalety:
- duzo szybszy autofocus (w porownaniu do KM5D). W miare dobrze radzi sobie w slabszym swietle (vs. KM5D), - stabilizacja w korpusie oszczedzi kieszen na drogie obiektywy, - bardzo proste menu, - obudowa mimo ze plastikowa jest wykonana naprawde dobrze i lezy w dloni tak jak trzeba, - live view - fenomenalna sprawa. Nie bede juz musial focic na slepo znad glowy lub wyginac sie razem z aparatem podczas kadrowania na samowyzwalaczu, - duzy i czytelny wyswietlacz, - bardzo dobra jakosc zdjec (wiecej detali w porownaniu do KM5D przy uzyciu tego samego obiektywu), - trwalosc baterii w procentach.
Wady:
- wysokosc na ktorej jest lampa blyskowa to jakis zart. Nie wiem jak KIT zaslania swiatlo blysku, ale moja Sigma 17-70 dosc mocno. Nie robilem duzo zdjec z blyskiem, ale jest to dosyc irytujace(podczas blysku wypelniajacego tez). Sony dalo ciala na tym polu... Czyzby chcieli zebysmy od razu dokupili dodatkowa lampe blyskowa? - szumy. Do ISO 400 jest ok. ISO 800 i powyzej szumi bardziej niz moja stara KM5D. Generalnie szumy akceptowalne przy ISO 800. Nalezy zadko uzywac ISO 1600 i awaryjnie 3200.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon A40(point-and-shot), Konica Minolta 5D.
Podsumowanie:
Uwazam, ze to bardzo dobry aparat. Za te cene (1200zl za sam korpus) nie dostane wiecej. Oprocz lampy i szumow wad nie zauwazylem. Czas pokaze czy sie mylilem czy nie :)

 

  autor: anonimowy
  07-09-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  10
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuj? amatorsko od 5 lat. Foce dos?ownie wszystko
Zalety:
Jako?? zdj?? Niskie szumy Super obietyw podstawowy Rewelacyjny tryb auto Du?e mo?liwo?ci manualne Podgl?d na ?ywo
Wady:
Wad - brak
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
canon ixus 80, nikon d60, olympus e520
Podsumowanie:
Sony wypada naprawd? najlepiej na tle konkurentów :) Cena i jako??

 

  autor: Jarek
  email widać po zalogowaniu
  24-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotografuje amatorsko od paru miesiecy interesuja mnie pejzarze, przyroda,portety,zwierzeta
Zalety:
dla mnie rewelacja wmiare niska cena, masywny korps,uchylny LCD,prosta obsluga,roznorodnosc akcesorów, pojemny akumulator, solidnie wykonany
Wady:
troche drogie akcesoria np,obiektywy,filtry
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
dotej pory mialem tylko Minolte Z1
Podsumowanie:
rewelacja rewelacja rewelacja mialem zamiar kupic nikona D 60 lub D 80 ale nie zaluje i jeszcze kasa na teleobiektyw bedzie

 

  autor: Rafa?
  email widać po zalogowaniu
  24-08-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Fotograf amatorsko... g?ownie makro, krajobrazy, portrety...
Zalety:
- CENA - Live View - Odchylany LCD - AF przy Live View - Jako?? zdj?? - Bagnet KM - Rozbudowane menu balansu bieli - 9-cio punktowy AF - Wy?wietlacz - Stabilizacja w korpusie - Oddanie kolorów - Slot na karty CF - Czujnik zbli?enia oka - Czyszczenie matrycy - Redukcja szumów - Szybkie, chwilowe przechodzenie z "szerokiego" pomiaru ostro?ci do centralnego (?rodkowym przyciskiem manipulatora)
Wady:
jest ich nie wiele... najwa?niejsza to drogie dodatki...
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
zenit, kodak 740
Podsumowanie:
Aparat warty kupienia, mam go i polecam... dosy? iska cena body... robi SUPER fotki...

 

  autor: Pawe?
  email widać po zalogowaniu
  07-08-2008
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  10
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  7
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografuj? ju? od kilku lat, z regu?y s? to pejza?e, ponadto lubi? te? pstryka? w trybie makro
Zalety:
Sony Alpha 300, moim zdaniem aparat jest fantastycznie wywa?ony w po??czeniu z obiektywem kitowym, ponadto ?miesznie prosty w obs?udze, dobrze trzyma si? w d?oni, robienie nim zdj?? to przyjemno??, jest szybki, obudowa nie posiada ?adnych wad.jestem 100% zadowolony
Wady:
wady? mo?e jedynie to ?e cena jest zbyt du?a w naszym dziwnym kraju, bowiem przegl?daj?c zagraniczne sklepy internetowe, aparat ten mo?na dosta? wiele wiele taniej
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Olympus D600L, Minolta Z1, Canon A70, Nikon Coolpix 5200, Minolta Z6, Panasonic FZ7
Podsumowanie:
d?ugo zastanawia?em si? co móg?bym mie? za kwot? poni?ej 2000 z?. w ko?cu wybór pad? na Alpha 200 lub te? Alpha 300. po przeczytaniu masy artyku?ów, wybór pad? na ten drugi. Nie rozumiem ludzi który stwierdzaj? ?e Alpha 300 jest nieciekawa, i ?e posiada wady, moim zdaniem te osoby "nie sta?y" nawet ko?o tego aparatu, i ich stwierdzenia s? wyssane z palca, wiele osób opisuje co? o czym nie ma nawet poj?cia. moim zdaniem Alpha 300 jest wystarczaj?co dobra jak na lustrzank? amatorsk?, ponadto posiada stabilizacj?, która sprawdza si? stuprocentowo. Odno?nie obiektywów, za dos?ownie za niewielkie pieni?dze, mo?na naby? te które kiedy? by?y flagowymi modelami do Minolty. Je?li chodzi o aparaty konkurencji, mo?e tak?e s? one dobre, lecz koszt ich zakupu oraz akcesoriów, doprowadza do skr?tu kiszek, i patrz?c na ceny w sklepach, mo?na dosta? palpitacji serca. polecam ten aparat wszystkim tym, którzy nie maj? do?? pieni?dzy a chc? co? sobie udowodni?. Sony - like no other

 

  autor: leniu
  21-07-2008
  liczba ocen: 2
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Pstrykam amatorsko od kilku lat interesuje mnie ogolnie fotografia i myslistwo .
Zalety:
Podglad na zywo naprawde czasem sie przydaje, stabilizacja w korpusie, bateria
Wady:
jak na razie nie zauwazylem duzych wad
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Canon s5
Podsumowanie:
Wybieralem miedzy canonem 450D wybralem jednak SONY zadecydowala cena i nie tylko mial wbudowana stabilizacje w korpusie co idzie za tym ze nie trzeba kupowac drogich objektywow ze stabilizacja.

 

  autor: Visar
  19-07-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
fotografuj? ju? dobrych kilka lat - g?ównie natura.
Zalety:
- CENA - Live View - Odchylany LCD - AF przy Live View - Jako?? zdj?? - Bagnet KM - Rozbudowane menu balansu bieli - 9-cio punktowy AF - Wy?wietlacz - Stabilizacja w korpusie - Oddanie kolorów - Slot na karty CF - Czujnik zbli?enia oka - Czyszczenie matrycy - Redukcja szumów - Szybkie, chwilowe przechodzenie z "szerokiego" pomiaru ostro?ci do centralnego (?rodkowym przyciskiem manipulatora)
Wady:
- Mo?e brak oddzielnego przycisku który bezpo?rednio przenosi? by do meny balansu bieli - Szumy przy ISO 3200 (przy 1600 zachowuje si? jeszcze mo?liwie - jak na t? klas? sprz?tu) - Lampy mog?y by by? mocowane na zwyk?ej kostce ISO (strasznie jest to upierdliwe ...) - Nie obrazi? bym si? gdyby wizjer by? wi?kszy (przyzwyczai?em si? do analoga)
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Moje: - Zenit TTL - Fuji S3500 - Sony F828 - Canon EOS 3000V Po?yczane: - Leica M8 - Nikon D80, D300 - Minolta D5D, D7D - Canon EOS 350D
Podsumowanie:
Podczas zakupu rozwa?a?em zakup ró?nych aparatów. Lista ukszta?towa?a si? tak: - Sony A300 - Nikon D80 - Fuji S3PRO - Pentax K10D Na samym pocz?tku wyeliminowany zosta? Nikon. Drogie szk?a (z nikona zadowalaj? mnie tylko szk?a G) a jako?? jest taka przeci?tna - nie pora?a. Ze wzgl?du na bagnet nikona, wielko?? i wag? zosta?o równie? wyeliminowane Fuji. Zosta?o ju? tylko Sony i Pentax. Tu d?ugo si? zastanawia?em, ale, jak narazie ma?a dost?pno?? pentaconów i stosunkowo ma?y wybór pchn??a mnie do zakupu alphy. Zakupu nie ?a?uj?. Alpha spe?nia wszystkie moje oczekiwania. Jako?? zdj?? jest naprawd? dobra. Wbrew wielu opiniom szumy te? nie s? za du?e (porównywa?em osobi?cie z D80). Szczerze polecam aparat!

 

  autor: Pat
  21-06-2008
wyposażenie w funkcje :  9
wygoda obsługi :  8
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  9
cena/możliwości :  9
ocena globalna :  8
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
Interesuj? si? fotografi? od klku lat. Staram si? przede wszystkim wykonywa? dobre zdj?cia, tematyka nie gra wielkiej roli - ale szczególnie interesuj? si? makrofotografi?.
Zalety:
-Stosunek ceny do mo?liwo?ci -Stabilizacja wbudowana w korpus -Dosy? dobry kitowy obiektyw -Dosy? szybki czas reakcji -Tryb Live Wiev -Wydajny akumulator
Wady:
-Obiektyw nie jest jednak idealny, wyst?puje znaczne zniekszta?cenie beczkowate -Tryb Live Wiev jest "niedok?adny" - w trybie podgl?du na ?ywo nie widzimy ca?ego obszaru, który znajdzie si? na zdj?ciu (kraw?dzie s? przyci?te), przez co dok?adne wykadrowanie jest niemo?liwe. W trybie wizjera, ten problem nie wyst?puje.
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Kompakty Sony i Canona.
Podsumowanie:
Mimo drobnych niedogodno?ci, jestem naprawd? zadowolony z tego aparatu i mog? go poleci? wszystkim szukaj?cym niedrogiej, ale dobraj lustrzanki.

 

  autor: brabus81
  01-05-2008
  liczba ocen: 1
  średnia ocen: 9.0
wyposażenie w funkcje :  10
wygoda obsługi :  10
jakość wykonania :  9
zdjęcia :  10
cena/możliwości :  10
ocena globalna :  9
Sony Alpha DSLR A300 :: sprawdź cenę ze skąpiec.pl
Do?wiadczenie autora w fotografii:
amatorsko od kilku lat, pejzaz, portret, makro
Zalety:
przedewszystkim ostrzenie w b. szybkim czasie, zdjecia b.wyrazne, moc opcji do wykorzystania! jak dla mnie jest boski! plusem podglad na zywo,mily dzwiek pstrykniecia, przyciski bardzo cichutkie, cena w Usa:)
Wady:
byc moze ze nie baterie ...tylko akumulator ale to i to ma swoje wady
Inny sprz?t dobrze znany i u?ywany przez autora:
Nikon 6006 wersja usa, na europe F100
Podsumowanie:
Jezeli ktos mysli o lustrzance cyfrowej nowej generacji to wydaje mi sie ze to najlepsza jakosc do ceny d40x, pentaxk10 jak dla mnie odpadaja,Alphe mam krotko wiec duzo narazie nie powiem,ale na obecna chwile spelnia moje oczekiwania!

 
Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgod? na warunki Regulaminu i Polityki prywatno?ci.