Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Wersja gotowa do druku
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość

waldis
Cz?sto zagl?da
Cz?sto zagl?da


Posty: 10


Sb, 10.02.2007 09:47   

Czy kto? z was mo?e mi poda? , nazw? sprawdzonego darmowego programu do obróbki zdj?? ?
Tylko taki który potrafi prawie wszystko.

zobacz zdjęcia Powrót do góry

maxpawel
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 4923


Sb, 10.02.2007 09:50   

Jedno s?owo - GIMP. Licencja GNU, czyli program ca?kowicie bezp?atny, cho? trzeba si? do niego przyzwyczai?. Ale jest literatura.

Do zaci?gni?cia: http://www.instalki.pl/programy/downloa ... i/GIMP.php


_________________
www.ksiegarniafotograficzna.pl
www.NEXforum.pl

http://www.facebook.com/KsiegarniaFotograficzna

www.twojeprzewodniki.com

www.photoadventure.pl
www.fotofascynacja.pl (projekt we wst?pnej fazie realizacji)
www.kompozycja.com
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

matixus
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 76

Lokalizacja: ?wi?toch?owice (woj. ?l?skie)
Sb, 10.02.2007 10:17   

no to jeszcze XnView , prosty do zmniejszania , i innych takich prostych rzeczy , par? opcji typu podostrzanie itp. te? ma u?miech


_________________
EOS 350D + kit
Telear 3.5 / 200mm
Helios 2/58mm
zobacz zdjęcia Powrót do góry

zorro13
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 812

Lokalizacja: W?odawa
Sb, 10.02.2007 12:24   

Rozpisa?em si? przed chwil? co do programów, ale przez mojego lipnego neta straci?em 10 minut i nerwy...

Pisz? jeszcze raz. Zgadzam si?, ?e GIMP jest super, a jego zalet?, oprócz tego to ta, ?e jest darmowy. Jednak osobi?cie korzystam z innego programu PhotoFiltre. Mo?na te? poprawi? ?adnie zdj?cie, a jego du?? zalet? jest zmniejszanie rozdzielczo?ci. Praktycznie ostro?? nie ucieka, (na pewno troch? ucieka, ale w tym programie minimalnie) co przyda si? do wstawiania zdj?? na galerie internetowe. Tu mo?esz go pobra? http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=12&id=1013
Radz? te? pobra? spolszczenie http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=39&id=1014

P.S. maxpawel, nie napisa?, ?e do GIMPa b?dziesz potrzebowa? biblioteki GTK. Je?eli zamierzasz z niego korzysta?, musisz zainstalowa? t? bibliotek? http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=40&id=656


_________________
FUJI s6500 fd + DCR-250 + xD 1GB + typ-H --> na razie wystarczy
pozdrawiam
zobacz zdjęcia Powrót do góry

maxpawel
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 4923


Sb, 10.02.2007 13:59   

zorro13, Fakt, ale to jest w opisie, który znajduje si? na linku. Nie doda??m jeszcze, ?e GIMP ma dwie wersje. T? z linku, pracuj?c? na oddzielnych okienkach oraz tak? z interfejsem bardziej zbli?onym do klasycznego. Chyba si? nazywa GIMP WIN, ale nie jestem pewien. No i do?? wa?na sprawa - GIMP jest po Polsku.


_________________
www.ksiegarniafotograficzna.pl
www.NEXforum.pl

http://www.facebook.com/KsiegarniaFotograficzna

www.twojeprzewodniki.com

www.photoadventure.pl
www.fotofascynacja.pl (projekt we wst?pnej fazie realizacji)
www.kompozycja.com
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

waldis
Cz?sto zagl?da
Cz?sto zagl?da


Posty: 10


Sb, 10.02.2007 14:51   

Dzi?kuj? Wam bardzo koledzy. Zaraz sprawdz? jak chodz? bo musz? co? mie? do obróbki.
I jak mo?ecie to napiszcie który z nich ma obrót zdj?cia o okre?lon? liczb? stopni wpisywanych z klawiatur "-" lub"+" x st.


_________________
Minolta Dynax 5D
zobacz zdjęcia Powrót do góry

puma
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec


Posty: 206


Sb, 10.02.2007 16:13   

W GIMP-ie obraca si? zdj?cie myszk? (jeden klik to 1 stopie?).
Nie masz myszki? , ?e koniecznie chcesz z klawiatury? w szoku

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

piotrek_a
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 37


Sb, 10.02.2007 23:53   

Jest jeszcze Fast Stone Image Viewer 2.8, wg "What Digital Camera" najlepszy soft do obrobki fotek za free.
Pozdrawiam

zobacz zdjęcia Powrót do góry

piotrek_a
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 37


Nie, 11.02.2007 00:41   

no i jeszcze jest photoshop lightroom (beta 4) i cs3 tyle ze triale ale zawsze mozna sie pobawic [rzez chwile...
pozdrawiam


_________________
5d jest git....
zobacz zdjęcia Powrót do góry

waldis
Cz?sto zagl?da
Cz?sto zagl?da


Posty: 10


Pn, 12.02.2007 21:10   

Dzi?kuj? Puma,Piotrek_a i Oswald.
Poma?u przetestuj? wszystkie i zostawi? jeden,najlepszy.
Pozdro.


_________________
Minolta Dynax 5D
zobacz zdjęcia Powrót do góry

DamianDabrowski
usuni?ty


Posty: 2299


Pn, 12.02.2007 23:14   

Z programów graficznych korzystam bardzo ma?o.
Je?li ju? to polecam te? GIMP-a. U?ywam go do kadrowania, skalowania i dodawania ramek u?miech
Ale mo?na w nim robi? sporo innych rzeczy.

A PS-a u?ywam tylko do kompresji (zmniejszania wagi zdj?cia).

Powrót do góry

Mogway
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 2666

Lokalizacja: Aachen
Cz, 15.02.2007 12:38   

Gimp-owi brakuje do Photoshopa ale da sie z nim sporo zrobic. Pod windowsem (XP) dziala bez problemowo.


_________________
"I mine in my mine and what's mine is mine"-Chery Littlebottom
zobacz zdjęcia Powrót do góry

puma
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec


Posty: 206


Cz, 15.02.2007 13:26   

DamianDabrowski, a dlaczego nie zmniejszasz wagi zdj?cia w GIMPIE ?
No z kolei z ramkami to trzeba si? tam troch? pogimnastykowa?.

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

DamianDabrowski
usuni?ty


Posty: 2299


Cz, 15.02.2007 18:44   

puma napisał:
DamianDabrowski, a dlaczego nie zmniejszasz wagi zdj?cia w GIMPIE ?


Bo nie wiem jak wybuch ?miechu Ja w ogóle ma?o wiem o tych programach. U?ywam ich minimalnie i z konieczno?ci, bo trzeba czasem co? wykadrowa? i TRZEBA zmniejszy? rozdzielczo??, ?eby wstawi? np. do Galerii FR oczko

puma napisał:
z ramkami to trzeba si? tam troch? pogimnastykowa?

Dlaczego pogimnastykowa?? j?zyk Ramki (takie proste) robi si? moim zdaniem bardzo prosto. Jako? si? tego sam nauczy?em szcz??liwy

Powrót do góry

puma
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec


Posty: 206


Cz, 15.02.2007 20:10   

W wersji 2.0 to jest tak:
PLIK --> zapisz jako (koniecznie zapisujesz jako NOWE zdj?cie)
wpisujesz now? nazw? , klikasz "ZAPISZ"
i w tym momencie dopiero pojawia si? okienko dotycz?ce rozmiaru nowego pliku
tutaj koniecznie musisz zaznaczy? kwadracik z napisem "podgl?d w oknie obrazu"
i ju? masz informacj? odno?nie rozmiaru pliku w kB
suwakiem albo klikaj?c trójk?ciki zmniejszasz jako?? ze 100% w dó? a? do po??danego rozmiaru

Oj,?eby? Ty wiedzia? ile ja si? tej opcji naszuka?am mam m?tlik w g?owie

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

DamianDabrowski
usuni?ty


Posty: 2299


Cz, 15.02.2007 20:19   

puma napisał:
W wersji 2.0 to jest tak:
PLIK --> zapisz jako (koniecznie zapisujesz jako NOWE zdj?cie)
wpisujesz now? nazw? , klikasz "ZAPISZ"
i w tym momencie dopiero pojawia si? okienko dotycz?ce rozmiaru nowego pliku
tutaj koniecznie musisz zaznaczy? kwadracik z napisem "podgl?d w oknie obrazu"
i ju? masz informacj? odno?nie rozmiaru pliku w kB
suwakiem albo klikaj?c trójk?ciki zmniejszasz jako?? ze 100% w dó? a? do po??danego rozmiaru

Oj,?eby? Ty wiedzia? ile ja si? tej opcji naszuka?am mam m?tlik w g?owie


W?a?nie si? zorientowa?em, ?e przecie? ja to robi? zawsze automatycznie, tzn. przesuwam ten wska?nik na 100% wybuch ?miechu
Ale nigdy nie sprawdzam w szczegó?ach ile tam pokazuje kB, dopiero potem, jak ju? przegl?dam zdj?cie w zwyk?ej przegl?darce WINDOWS-a j?zyk Jak widz?, ?e jest powy?ej 260 kB, to dopiero wtedy otwieram PS-a i tam próbuj? zapisywa? nowe kopie (czasem kilka razy z ró?n? kompresj? najcz??ciej mi?dzy 6 a 10) a? uzyskam w miar? du?? wag?, ale poni?ej 260 kB oczko

PS. W GIMP-ie standardowo jest zawsze 80% prawda? szcz??liwy

Powrót do góry

puma
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec


Posty: 206


Cz, 15.02.2007 20:30   

Mój GIMP zapami?tuje zawsze moje ostatnie ustawienie.
Ale ja z kolei nie zawsze o tym pamietam,?e on pami?ta i mam czasem zani?on? jako?? bo zapisywa?am zdj?cia pod k?tem galerii FR a potem tego nie skorygowa?am.

Mo?e masz inn? wersj? ?

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

MarekWisniewski
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 906

Lokalizacja: POZNAN
Pt, 25.07.2008 19:46   

mimo wszystko proponuje photoshopa popytaj znajomych czesto wersje 6 dodawali do skanerow
gimp niejest z?y ale troche wolny


_________________
D7000-d200- N70-300 VR N85 1.8 N50 1.8 S 24 1.8
SB600
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

MAxIO
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 139


Wt, 19.08.2008 20:07   

Czy mo?emy zawi?zi? temat i porównac photoshopa do gimpa. Jak do tej pory wydawa?o mi sie ?e PS to najlepszy program do obróbki zdj?? a tu widz? ?e wi?kszo?? jest za gimpem.

zobacz zdjęcia Powrót do góry

faflok
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 123


Śr, 20.08.2008 09:18   

MAxIO, wiekszosc jest za Gimpem, bo temat jest: dobry i darmowy program... A PS nie spelnia jednego warunku.


_________________
To mowilem ja, FAflok.
FZ-18 + pare zabawek.
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

rico
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec


Posty: 38


Śr, 20.08.2008 21:44   

Ja proponuj? jeszcze do tego Photo Expres 3 , jest ze skanerami dodawany , ma ?wietne filtry i efekty jak si? chcesz pobawi? troch? efektami to ten jest ?wietny mo?e by? 3,4,5, no i potwierdzam PhotoFilter6 z netu mo?na sci?gn?? za darmo . Ale te? mo?esz sci?gn?? z netu Photoshopa7 , w wersji Trial i poszuka? kodu dost?pu . Na forum dotycz?cego w?a?nie Photoshopa tam znajdziesz kod , i masz Photoshopa 7 w którym s? wysoko jako?ciowe filtry i ?adem Gimp mu nie dorówna . A po za tym mo?esz te? po?ci?ga? filtry darmowe do photoshopa te w wersji Frre jest ich pe?no , i masz na prawd? ?wietny zestaw do edycji twoich fotek . pozdrawiam gitowo !

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

rico
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec


Posty: 38


Śr, 20.08.2008 21:55   

MAxIO napisał:
Czy mo?emy zawi?zi? temat i porównac photoshopa do gimpa. Jak do tej pory wydawa?o mi sie ?e PS to najlepszy program do obróbki zdj?? a tu widz? ?e wi?kszo?? jest za gimpem.


Nie ma porównania Photoshop jest dla profesjonalistów trzeba umie? si? nim pos?u?y? , czyli trzeba przej?? jaki? kurs , lub posiedzie? z ksi??k? i pouczy? si? nim pos?ugiwa? , inaczej nic z tego programu nie mo?na zrozumie? bo tu efekty i filtry s? ze sob? powi?zane , jak si? nie nauczysz to pewnie ?e Gimp dla ciebie b?dzie wystarczy? , w ró?nych wersjach tych starszych i tych ca?kiem nowych jest najlepszym pod ka?dym wzgl?dem , filtry s? po prostu rewelacyjnie dok?adne , a o Gimpie to lepiej zamilcze? , to co jest dawane za darmo , to ma przewa?nie te? tak? sam? warto?? .Ci co mówi? ?e Gimp im odpowiada chyba nigdy nic nie robili w Photoshopie . jestem za

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

skag
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 769

Lokalizacja: Kociewie
Śr, 20.08.2008 22:03   

rico, osobi?cie nie robi?em na PS ale to sprawa finansowa. Nie kosztuje to grosze. Do amatorskich fotek GIMP wystarcza w zupe?no?ci. Inna sprawa je?eli fotografia to twój chleb. Wtedy OK, dobry program jest podstaw?. A druga sprawa, ?e ci którzy zaczynali na PS gubi? si? troch? w GIMPie i na odwrót.


_________________
Sony system.
http://picasaweb.google.pl/69skag
Wszyscy chc? zmienia? ?wiat, ale nikt nie chce zmieni? siebie -- Lew To?stoj
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

faflok
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 123


Cz, 21.08.2008 09:18   

rico, skoro to legalne, to zapewne masz ten klucz z oficjalnej strony, zarejestrowales sie i go dostales, a moze jest jakies inne zrodlo tego klucza? Bo jakos nie umiem znalezc informacji na temat Photoshop 7 za darmo...


_________________
To mowilem ja, FAflok.
FZ-18 + pare zabawek.
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

PeBe
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 5058

Lokalizacja: Kraków
Cz, 21.08.2008 10:43   

Wersja Trial jak sama nazwa wskazuje jest do wypróbowania przez okre?lony czas, zapewne 30 dni. Raczej nie wymaga aktywacji, wi?c to co podajesz to jest zapewne jaki? numer piracki. Chyba ?e jest inaczej, to podaj szczegó?y.
PS 7 to program z 2001 roku, od tego czasu programy uzyska?y troch? nowych mo?liwo?ci i nie by?bym tak pewny wyniku porównania PS7 z nowym GIMPem.


_________________
"Najgorsze jest zawsze pierwsze 10 000 zdj??" Henri Cartier Bresson

Moje gnioty
Moje gnioty 2 u?miech
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

christo1250
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 104


Cz, 21.08.2008 13:15   

Dobra wiadomo?? dla studentów lub rodziców studenta. Adobe uruchomi? program http://www.adobedlastudenta.pl/ i photoshopa mo?na naby? za 175 PLN. Program mo?na u?ywa? niekomercyjnie i w pe?ni legalnie. My?l?, ?e to godne uwagi.


_________________
A200, Tamron 17-50 2.8, Sigma 70-300 APO, HVL-F36AM
druga strona
Odwiedź stronę autora Powrót do góry

rico
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec


Posty: 38


Cz, 21.08.2008 21:08   

faflok napisał:
rico, skoro to legalne, to zapewne masz ten klucz z oficjalnej strony, zarejestrowales sie i go dostales, a moze jest jakies inne zrodlo tego klucza? Bo jakos nie umiem znalezc informacji na temat Photoshop 7 za darmo...


Nie wiem o co tu chodzi dok?adnie , w ka?dym razie wersja Adobe Photoshop 7,0 Trial , jest do pobrania w necie , w ka?dej pobieralni , i jak pobierzesz i próbujesz zainstalowa? ta wersj? , tylko t? , to program ??da od ciebie klucza aktywacyjnego , inaczej ten Trial si? nie zainstaluje a na forach jest ten klucz podany wystarczy troch? pogrzeba? w forach dotycz?cych Adobe Photoshopa . Co dziwne to dotyczy tylko wersji 7,0 innych wersji nie ma .
Po prostu troch? pogrzeba?em po necie i takie rozwi?zanie znalaz?em program si? instaluje po Angielsku pisze ?e b?dzie chodzi? 30 dni , ale u mnie chodzi ju? ca?y rok i nic si? nie dzieje . Wi?c uzna?em ?e firma Adobe swój starszy program pu?ci?a jako reklamówk? , bo jak to mo?na inaczej wyt?umaczy? , przecie? ten program instaluje si? poprzez klucz aktywacyjny , i to dotyczy wersji 7,0 tylko . pozdrawiam
mam m?tlik w g?owie

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

faflok
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 123


Pt, 22.08.2008 12:11   

No to jakies to wszystko dziwne, z tego co ja wyczytalem na jakims forum, koles napisal, ze trial instalowal mu sie bez klucza, a klucz podaje 'na wszelki wypadek', jakby komus byl potrzebny, innymi slowy sciema i piractwo. Ale ja Cie tam scigac nie bede. Pozdrawiam.


_________________
To mowilem ja, FAflok.
FZ-18 + pare zabawek.
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

rico
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec


Posty: 38


Pt, 22.08.2008 21:23   

faflok napisał:
No to jakies to wszystko dziwne, z tego co ja wyczytalem na jakims forum, koles napisal, ze trial instalowal mu sie bez klucza, a klucz podaje 'na wszelki wypadek', jakby komus byl potrzebny, innymi slowy sciema i piractwo. Ale ja Cie tam scigac nie bede. Pozdrawiam.


To spróbuj sci?gn?? Triala 7,0 bez klucza aktywacyjnego nie zainstalujesz , trzeba samemu spróbowa? a potem si? wypowiada? ?e tam kto? co? napisa? to mnie nie przekonuje , Ja sci?gno?em wersj? Adobe Photoshop 7.0 Trial i zainstalowa?o sie tylko do momentu wy?wietlenia kodu aktywacyjnego ,po klikni?ciu dalej program si? wy??cza informuj?c ?e nie poda?e? kodu i nast?pi zamkni?cie programu , bez podania kodu ta wersja si? nie zainstaluje , wi?c ten co pisa? po prostu pierdzieli? tylko .Widzisz ja mam taka zasad? ?e jak co? opisuj? to najpierw sprawdzam dok?adnie jak si? rzecz ma , dlatego pisz? z ca?? stanowczo?ciom ?e rzecz si? ma tak jak ja to opisuj? . Dzi?ki ?e nie b?dziesz mnie ?ciga? , ale musisz wiedzie? ?e musia? by? ?ciga? wszystkich na necie którzy tym tematem si? zajmuj? i tych którzy to pu?cili w net . Ja jestem tylko odpryskiem , po prostu znalaz?em temat i przekaza?em dalej . Pozdrawiam pomys?

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

PeBe
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 5058

Lokalizacja: Kraków
Pn, 25.08.2008 11:01   

Z ka?dego, kwestia cierpliwo?ci. Troch? ponad tydzie? temu by?o identyczne pytanie http://foto.recenzja.pl/szukam_programi ... _-t-14422/


_________________
"Najgorsze jest zawsze pierwsze 10 000 zdj??" Henri Cartier Bresson

Moje gnioty
Moje gnioty 2 u?miech
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Podobne dyskusje
Temat Autor Forum Odpowiedzi
Brak nowych postów Helios 44-2 dobry egzemplarz od z?otóweczki pulatom kupi? / sprzedam / zamieni? / poszukuj? 0
Brak nowych postów Raw czy JPG ? Porgram do obróbki zdj?? ktostaki91 kruczki i sztuczki 5
Brak nowych postów dobry kompakt z hd w rozs?dnej cenie (mo?e by? u?ywany) halomistrz Jaki aparat wybra? ? 15
Brak nowych postów Dobry poradnik fotograficzny :> Blondynek97 strony www 3
Brak nowych postów Dobry aparat do robienia zdjec obiektom w ruchu Ttoomek Jaki aparat wybra? ? 28
Brak nowych postów Niestety ...dobry kompakt zamiast lustrzanki .. Iven Jaki aparat wybra? ? 20
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) :: Dobry i darmowy program do obróbki zdj??. - do wydruku
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Forum w oparciu o PNphpBB2 1.2a © 2003 PNphpBB Group  Credits


Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgod? na warunki Regulaminu i Polityki prywatno?ci.