Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Wersja gotowa do druku
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość

waldis
Często zagląda
Często zagląda


Posty: 10


Sb, 10.02.2007 09:47   

Czy ktoś z was może mi podać , nazwę sprawdzonego darmowego programu do obróbki zdjęć ?
Tylko taki który potrafi prawie wszystko.

zobacz zdjęcia Powrót do góry

maxpawel
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 4923


Sb, 10.02.2007 09:50   

Jedno słowo - GIMP. Licencja GNU, czyli program całkowicie bezpłatny, choć trzeba się do niego przyzwyczaić. Ale jest literatura.

Do zaciągnięcia: http://www.instalki.pl/programy/downloa ... i/GIMP.php


_________________
www.ksiegarniafotograficzna.pl
www.NEXforum.pl

http://www.facebook.com/KsiegarniaFotograficzna

www.twojeprzewodniki.com

www.photoadventure.pl
www.fotofascynacja.pl (projekt we wstępnej fazie realizacji)
www.kompozycja.com
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

matixus
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 76

Lokalizacja: Świętochłowice (woj. Śląskie)
Sb, 10.02.2007 10:17   

no to jeszcze XnView , prosty do zmniejszania , i innych takich prostych rzeczy , parę opcji typu podostrzanie itp. też ma uśmiech


_________________
EOS 350D + kit
Telear 3.5 / 200mm
Helios 2/58mm
zobacz zdjęcia Powrót do góry

zorro13
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 812

Lokalizacja: Włodawa
Sb, 10.02.2007 12:24   

Rozpisałem się przed chwilą co do programów, ale przez mojego lipnego neta straciłem 10 minut i nerwy...

Piszę jeszcze raz. Zgadzam się, że GIMP jest super, a jego zaletą, oprócz tego to ta, że jest darmowy. Jednak osobiście korzystam z innego programu PhotoFiltre. Można też poprawić ładnie zdjęcie, a jego dużą zaletą jest zmniejszanie rozdzielczości. Praktycznie ostrość nie ucieka, (na pewno trochę ucieka, ale w tym programie minimalnie) co przyda się do wstawiania zdjęć na galerie internetowe. Tu możesz go pobrać http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=12&id=1013
Radzę też pobrać spolszczenie http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=39&id=1014

P.S. maxpawel, nie napisał, że do GIMPa będziesz potrzebował biblioteki GTK. Jeżeli zamierzasz z niego korzystać, musisz zainstalować tą bibliotekę http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=40&id=656


_________________
FUJI s6500 fd + DCR-250 + xD 1GB + typ-H --> na razie wystarczy
pozdrawiam
zobacz zdjęcia Powrót do góry

maxpawel
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 4923


Sb, 10.02.2007 13:59   

zorro13, Fakt, ale to jest w opisie, który znajduje się na linku. Nie dodałęm jeszcze, że GIMP ma dwie wersje. Tę z linku, pracującą na oddzielnych okienkach oraz taką z interfejsem bardziej zbliżonym do klasycznego. Chyba się nazywa GIMP WIN, ale nie jestem pewien. No i dość ważna sprawa - GIMP jest po Polsku.


_________________
www.ksiegarniafotograficzna.pl
www.NEXforum.pl

http://www.facebook.com/KsiegarniaFotograficzna

www.twojeprzewodniki.com

www.photoadventure.pl
www.fotofascynacja.pl (projekt we wstępnej fazie realizacji)
www.kompozycja.com
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

waldis
Często zagląda
Często zagląda


Posty: 10


Sb, 10.02.2007 14:51   

Dziękuję Wam bardzo koledzy. Zaraz sprawdzę jak chodzą bo muszę coś mieć do obróbki.
I jak możecie to napiszcie który z nich ma obrót zdjęcia o określoną liczbę stopni wpisywanych z klawiatur "-" lub"+" x st.


_________________
Minolta Dynax 5D
zobacz zdjęcia Powrót do góry

puma
Stały bywalec
Stały bywalec


Posty: 206


Sb, 10.02.2007 16:13   

W GIMP-ie obraca się zdjęcie myszką (jeden klik to 1 stopień).
Nie masz myszki? , że koniecznie chcesz z klawiatury? w szoku

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

piotrek_a
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 37


Sb, 10.02.2007 23:53   

Jest jeszcze Fast Stone Image Viewer 2.8, wg "What Digital Camera" najlepszy soft do obrobki fotek za free.
Pozdrawiam

zobacz zdjęcia Powrót do góry

piotrek_a
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 37


Nie, 11.02.2007 00:41   

no i jeszcze jest photoshop lightroom (beta 4) i cs3 tyle ze triale ale zawsze mozna sie pobawic [rzez chwile...
pozdrawiam


_________________
5d jest git....
zobacz zdjęcia Powrót do góry

waldis
Często zagląda
Często zagląda


Posty: 10


Pn, 12.02.2007 21:10   

Dziękuję Puma,Piotrek_a i Oswald.
Pomału przetestuję wszystkie i zostawię jeden,najlepszy.
Pozdro.


_________________
Minolta Dynax 5D
zobacz zdjęcia Powrót do góry

DamianDabrowski
usunięty


Posty: 2299


Pn, 12.02.2007 23:14   

Z programów graficznych korzystam bardzo mało.
Jeśli już to polecam też GIMP-a. Używam go do kadrowania, skalowania i dodawania ramek uśmiech
Ale można w nim robić sporo innych rzeczy.

A PS-a używam tylko do kompresji (zmniejszania wagi zdjęcia).

Powrót do góry

Mogway
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 2666

Lokalizacja: Aachen
Cz, 15.02.2007 12:38   

Gimp-owi brakuje do Photoshopa ale da sie z nim sporo zrobic. Pod windowsem (XP) dziala bez problemowo.


_________________
"I mine in my mine and what's mine is mine"-Chery Littlebottom
zobacz zdjęcia Powrót do góry

puma
Stały bywalec
Stały bywalec


Posty: 206


Cz, 15.02.2007 13:26   

DamianDabrowski, a dlaczego nie zmniejszasz wagi zdjęcia w GIMPIE ?
No z kolei z ramkami to trzeba się tam trochę pogimnastykować.

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

DamianDabrowski
usunięty


Posty: 2299


Cz, 15.02.2007 18:44   

puma napisał:
DamianDabrowski, a dlaczego nie zmniejszasz wagi zdjęcia w GIMPIE ?


Bo nie wiem jak wybuch śmiechu Ja w ogóle mało wiem o tych programach. Używam ich minimalnie i z konieczności, bo trzeba czasem coś wykadrować i TRZEBA zmniejszyć rozdzielczość, żeby wstawić np. do Galerii FR oczko

puma napisał:
z ramkami to trzeba się tam trochę pogimnastykować

Dlaczego pogimnastykować? język Ramki (takie proste) robi się moim zdaniem bardzo prosto. Jakoś się tego sam nauczyłem szczęśliwy

Powrót do góry

puma
Stały bywalec
Stały bywalec


Posty: 206


Cz, 15.02.2007 20:10   

W wersji 2.0 to jest tak:
PLIK --> zapisz jako (koniecznie zapisujesz jako NOWE zdjęcie)
wpisujesz nową nazwę , klikasz "ZAPISZ"
i w tym momencie dopiero pojawia się okienko dotyczące rozmiaru nowego pliku
tutaj koniecznie musisz zaznaczyć kwadracik z napisem "podgląd w oknie obrazu"
i już masz informację odnośnie rozmiaru pliku w kB
suwakiem albo klikając trójkąciki zmniejszasz jakość ze 100% w dół aż do pożądanego rozmiaru

Oj,żebyś Ty wiedział ile ja się tej opcji naszukałam mam mętlik w głowie

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

DamianDabrowski
usunięty


Posty: 2299


Cz, 15.02.2007 20:19   

puma napisał:
W wersji 2.0 to jest tak:
PLIK --> zapisz jako (koniecznie zapisujesz jako NOWE zdjęcie)
wpisujesz nową nazwę , klikasz "ZAPISZ"
i w tym momencie dopiero pojawia się okienko dotyczące rozmiaru nowego pliku
tutaj koniecznie musisz zaznaczyć kwadracik z napisem "podgląd w oknie obrazu"
i już masz informację odnośnie rozmiaru pliku w kB
suwakiem albo klikając trójkąciki zmniejszasz jakość ze 100% w dół aż do pożądanego rozmiaru

Oj,żebyś Ty wiedział ile ja się tej opcji naszukałam mam mętlik w głowie


Właśnie się zorientowałem, że przecież ja to robię zawsze automatycznie, tzn. przesuwam ten wskaźnik na 100% wybuch śmiechu
Ale nigdy nie sprawdzam w szczegółach ile tam pokazuje kB, dopiero potem, jak już przeglądam zdjęcie w zwykłej przeglądarce WINDOWS-a język Jak widzę, że jest powyżej 260 kB, to dopiero wtedy otwieram PS-a i tam próbuję zapisywać nowe kopie (czasem kilka razy z różną kompresją najczęściej między 6 a 10) aż uzyskam w miarę dużą wagę, ale poniżej 260 kB oczko

PS. W GIMP-ie standardowo jest zawsze 80% prawda? szczęśliwy

Powrót do góry

puma
Stały bywalec
Stały bywalec


Posty: 206


Cz, 15.02.2007 20:30   

Mój GIMP zapamiętuje zawsze moje ostatnie ustawienie.
Ale ja z kolei nie zawsze o tym pamietam,że on pamięta i mam czasem zaniżoną jakość bo zapisywałam zdjęcia pod kątem galerii FR a potem tego nie skorygowałam.

Może masz inną wersję ?

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

MarekWisniewski
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 906

Lokalizacja: POZNAN
Pt, 25.07.2008 19:46   

mimo wszystko proponuje photoshopa popytaj znajomych czesto wersje 6 dodawali do skanerow
gimp niejest zły ale troche wolny


_________________
D7000-d200- N70-300 VR N85 1.8 N50 1.8 S 24 1.8
SB600
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

MAxIO
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 139


Wt, 19.08.2008 20:07   

Czy możemy zawięzić temat i porównac photoshopa do gimpa. Jak do tej pory wydawało mi sie że PS to najlepszy program do obróbki zdjęć a tu widzę że większość jest za gimpem.

zobacz zdjęcia Powrót do góry

faflok
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 123


Śr, 20.08.2008 09:18   

MAxIO, wiekszosc jest za Gimpem, bo temat jest: dobry i darmowy program... A PS nie spelnia jednego warunku.


_________________
To mowilem ja, FAflok.
FZ-18 + pare zabawek.
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

rico
Stały bywalec
Stały bywalec


Posty: 37


Śr, 20.08.2008 21:44   

Ja proponuję jeszcze do tego Photo Expres 3 , jest ze skanerami dodawany , ma świetne filtry i efekty jak się chcesz pobawić trochę efektami to ten jest świetny może być 3,4,5, no i potwierdzam PhotoFilter6 z netu można sciągnąć za darmo . Ale też możesz sciągnąć z netu Photoshopa7 , w wersji Trial i poszukać kodu dostępu . Na forum dotyczącego właśnie Photoshopa tam znajdziesz kod , i masz Photoshopa 7 w którym są wysoko jakościowe filtry i żadem Gimp mu nie dorówna . A po za tym możesz też pościągać filtry darmowe do photoshopa te w wersji Frre jest ich pełno , i masz na prawdę świetny zestaw do edycji twoich fotek . pozdrawiam gitowo !

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

rico
Stały bywalec
Stały bywalec


Posty: 37


Śr, 20.08.2008 21:55   

MAxIO napisał:
Czy możemy zawięzić temat i porównac photoshopa do gimpa. Jak do tej pory wydawało mi sie że PS to najlepszy program do obróbki zdjęć a tu widzę że większość jest za gimpem.


Nie ma porównania Photoshop jest dla profesjonalistów trzeba umieć się nim posłużyć , czyli trzeba przejść jakiś kurs , lub posiedzieć z książką i pouczyć się nim posługiwać , inaczej nic z tego programu nie można zrozumieć bo tu efekty i filtry są ze sobą powiązane , jak się nie nauczysz to pewnie że Gimp dla ciebie będzie wystarczył , w różnych wersjach tych starszych i tych całkiem nowych jest najlepszym pod każdym względem , filtry są po prostu rewelacyjnie dokładne , a o Gimpie to lepiej zamilczeć , to co jest dawane za darmo , to ma przeważnie też taką samą wartość .Ci co mówią że Gimp im odpowiada chyba nigdy nic nie robili w Photoshopie . jestem za

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

skag
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 769

Lokalizacja: Kociewie
Śr, 20.08.2008 22:03   

rico, osobiście nie robiłem na PS ale to sprawa finansowa. Nie kosztuje to grosze. Do amatorskich fotek GIMP wystarcza w zupełności. Inna sprawa jeżeli fotografia to twój chleb. Wtedy OK, dobry program jest podstawą. A druga sprawa, że ci którzy zaczynali na PS gubią się trochę w GIMPie i na odwrót.


_________________
Sony system.
http://picasaweb.google.pl/69skag
Wszyscy chcą zmieniać świat, ale nikt nie chce zmienić siebie -- Lew Tołstoj
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

faflok
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 123


Cz, 21.08.2008 09:18   

rico, skoro to legalne, to zapewne masz ten klucz z oficjalnej strony, zarejestrowales sie i go dostales, a moze jest jakies inne zrodlo tego klucza? Bo jakos nie umiem znalezc informacji na temat Photoshop 7 za darmo...


_________________
To mowilem ja, FAflok.
FZ-18 + pare zabawek.
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

PeBe
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 5053

Lokalizacja: Kraków
Cz, 21.08.2008 10:43   

Wersja Trial jak sama nazwa wskazuje jest do wypróbowania przez określony czas, zapewne 30 dni. Raczej nie wymaga aktywacji, więc to co podajesz to jest zapewne jakiś numer piracki. Chyba że jest inaczej, to podaj szczegóły.
PS 7 to program z 2001 roku, od tego czasu programy uzyskały trochę nowych możliwości i nie byłbym tak pewny wyniku porównania PS7 z nowym GIMPem.


_________________
"Najgorsze jest zawsze pierwsze 10 000 zdjęć" Henri Cartier Bresson

Moje gnioty
Moje gnioty 2 uśmiech
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

christo1250
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 104


Cz, 21.08.2008 13:15   

Dobra wiadomość dla studentów lub rodziców studenta. Adobe uruchomił program http://www.adobedlastudenta.pl/ i photoshopa można nabyć za 175 PLN. Program można używać niekomercyjnie i w pełni legalnie. Myślę, że to godne uwagi.


_________________
A200, Tamron 17-50 2.8, Sigma 70-300 APO, HVL-F36AM
druga strona
Odwiedź stronę autora Powrót do góry

rico
Stały bywalec
Stały bywalec


Posty: 37


Cz, 21.08.2008 21:08   

faflok napisał:
rico, skoro to legalne, to zapewne masz ten klucz z oficjalnej strony, zarejestrowales sie i go dostales, a moze jest jakies inne zrodlo tego klucza? Bo jakos nie umiem znalezc informacji na temat Photoshop 7 za darmo...


Nie wiem o co tu chodzi dokładnie , w każdym razie wersja Adobe Photoshop 7,0 Trial , jest do pobrania w necie , w każdej pobieralni , i jak pobierzesz i próbujesz zainstalować ta wersję , tylko tą , to program żąda od ciebie klucza aktywacyjnego , inaczej ten Trial się nie zainstaluje a na forach jest ten klucz podany wystarczy trochę pogrzebać w forach dotyczących Adobe Photoshopa . Co dziwne to dotyczy tylko wersji 7,0 innych wersji nie ma .
Po prostu trochę pogrzebałem po necie i takie rozwiązanie znalazłem program się instaluje po Angielsku pisze że będzie chodził 30 dni , ale u mnie chodzi już cały rok i nic się nie dzieje . Więc uznałem że firma Adobe swój starszy program puściła jako reklamówkę , bo jak to można inaczej wytłumaczyć , przecież ten program instaluje się poprzez klucz aktywacyjny , i to dotyczy wersji 7,0 tylko . pozdrawiam
mam mętlik w głowie

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

faflok
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 123


Pt, 22.08.2008 12:11   

No to jakies to wszystko dziwne, z tego co ja wyczytalem na jakims forum, koles napisal, ze trial instalowal mu sie bez klucza, a klucz podaje 'na wszelki wypadek', jakby komus byl potrzebny, innymi slowy sciema i piractwo. Ale ja Cie tam scigac nie bede. Pozdrawiam.


_________________
To mowilem ja, FAflok.
FZ-18 + pare zabawek.
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

rico
Stały bywalec
Stały bywalec


Posty: 37


Pt, 22.08.2008 21:23   

faflok napisał:
No to jakies to wszystko dziwne, z tego co ja wyczytalem na jakims forum, koles napisal, ze trial instalowal mu sie bez klucza, a klucz podaje 'na wszelki wypadek', jakby komus byl potrzebny, innymi slowy sciema i piractwo. Ale ja Cie tam scigac nie bede. Pozdrawiam.


To spróbuj sciągnąć Triala 7,0 bez klucza aktywacyjnego nie zainstalujesz , trzeba samemu spróbować a potem się wypowiadać że tam ktoś coś napisał to mnie nie przekonuje , Ja sciągnołem wersję Adobe Photoshop 7.0 Trial i zainstalowało sie tylko do momentu wyświetlenia kodu aktywacyjnego ,po kliknięciu dalej program się wyłącza informując że nie podałeś kodu i nastąpi zamknięcie programu , bez podania kodu ta wersja się nie zainstaluje , więc ten co pisał po prostu pierdzielił tylko .Widzisz ja mam taka zasadę że jak coś opisuję to najpierw sprawdzam dokładnie jak się rzecz ma , dlatego piszę z całą stanowczościom że rzecz się ma tak jak ja to opisuję . Dzięki że nie będziesz mnie ścigał , ale musisz wiedzieć że musiał byś ścigać wszystkich na necie którzy tym tematem się zajmują i tych którzy to puścili w net . Ja jestem tylko odpryskiem , po prostu znalazłem temat i przekazałem dalej . Pozdrawiam pomysł

Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

PeBe
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 5053

Lokalizacja: Kraków
Pn, 25.08.2008 11:01   

Z każdego, kwestia cierpliwości. Trochę ponad tydzień temu było identyczne pytanie http://foto.recenzja.pl/szukam_programi ... _-t-14422/


_________________
"Najgorsze jest zawsze pierwsze 10 000 zdjęć" Henri Cartier Bresson

Moje gnioty
Moje gnioty 2 uśmiech
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Podobne dyskusje
Temat Autor Forum Odpowiedzi
Brak nowych postów Aparat do zdjęć dokumentów w ciemnych pomieszczeniach mnowakrgw Jaki aparat wybrać ? 11
Brak nowych postów Helios 44-2 dobry egzemplarz od złotóweczki pulatom kupię / sprzedam / zamienię / poszukuję 0
Brak nowych postów Pierwsza partia zdjęć nowicjusza Mimzy zdjęcia - fotokrytyka 2
Brak nowych postów Raw czy JPG ? Porgram do obróbki zdjęć ktostaki91 kruczki i sztuczki 3
Brak nowych postów Aparat do zdjęć w ruchu. Hawaa Jaki aparat wybrać ? 11
Brak nowych postów poszukiwane dziewczyny do zdjęć monros fotodyskusje towarzyskie 2
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) :: Dobry i darmowy program do obróbki zdjęć. - do wydruku
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Forum w oparciu o PNphpBB2 1.2a © 2003 PNphpBB Group  Credits


Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.