| Autor |
Wiadomość |
pignu
Czasem zajrzy

|
Witam. Mam zamiar skompletować sobie sprzęt - używany i tani bo co tu dużo mówić nie stać mnie na super wypasiony... Chce robić ładne zdjęcia analogową lustrzanka i jestem z takich zadowolony. Jak do tej pory maiłem Minoltę 404si ze standardowym obiektywem. W miarę mojego własnego gustu nauczyłem się obsługiwać funkcję manualne które pozwalaja mi robić ładne zdjęcia jak dla mnie i poznałem troszkę sztuki jaką jest fotografia. Niestety uszkodziłem i obiektyw i body. Zamierzam kupić podobny sprzęt: Canon lub Minolta do 100 zł na allegro. Kwestia jest taka, że chciałbym również dokupić do nich obiektyw który będzie czymś większym niż standardowym. Mam na myśli tutaj jakiś zoom o ogniskowych od 70 do 210mm. Na allegro zaryzykuje i postaram się kupić taki obiektyw od 200 do 300 zł. Czy macie może jakieś konkretne propozycje? chodzi mi o to co z czym pasuje? Może ktoś z was ma taki sprzęt do sprzedania to chętnie zakupię. Proszę o podpowiedzi i pozdrawiam. |
|
|
|
|
jurek36
Fotogaduła

|
witaj pignu, bardzo wąskie i niskie przedziały finasowe podajesz............ |
|
|
|
|
js70
Czasem zajrzy

|
A może coś z Nikona. Za 100 zł spokojnie kupisz korpus. za niewiele więcej z jakimś zoomem 35-80. Osobiście polecałbym w tym przedziale cenowym F601, na tą zaletę, że ma pomiar światła z obiektywami manualnymi bez procesora, a taki teleobiektyw spokojnie kupisz w swoim budżecie. Ręczne ostrzenie nie jest w tym modelu problemem. |
_________________ D40+grip/D70s/N6006 / Nikkor 18-55 / Nikkor 18-70/ Sigma 70-300 /Tamron 28-80/Sunpak PZ 42X/ SB 600 |
|
|
|
pignu
Czasem zajrzy

|
Niestety jak narazie nie stać mnie na lepszy sprzęt ale może kiedys.... Jak na razie frajde sprawia mi klisza i to sie liczy. Mam pytanie do js70. Czy do tego Nikona jest jakis teleobiektyw? Bo sam aparacik wydaje mi sie fajny |
|
|
|
|
pignu
Czasem zajrzy

|
Konkretnie jaki najlepiej z nim będzie współpracował |
|
|
|
|
js70
Czasem zajrzy

|
Współpracować będzie każdy obiektyw zarówno manualny (wtedy oczywiście ręczne ostrzenie, ale będziesz miał pomiar światła w trybach manualnym i preselekcji przysłony) jak i AF typu D. Nie nadają się tylko obiektywy typu G. Te bez pierścienia sterowania przysłoną. Podpiąć się da i pomiar światła też jest, ale aparat nie ma jak sterować przysłoną, więc pozostaje tylko pełna dziura. |
_________________ D40+grip/D70s/N6006 / Nikkor 18-55 / Nikkor 18-70/ Sigma 70-300 /Tamron 28-80/Sunpak PZ 42X/ SB 600 |
|
|
|
pignu
Czasem zajrzy

|
|
|
|
|
|