Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Wersja gotowa do druku
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość

martaa097
?wie?o na Forum
?wie?o na Forum


Posty: 4


Sb, 23.06.2012 10:31   

Witam. Mam 15 lat i za tydzie?/dwa jad? z tat? po moj? pierwsz? lustrzank? w ?yciu. I teraz pytanie: canon czy nikon? By?am ju? prawie w 100% zdecydowana na nikona d3100, jednak ostatnio zacz??am my?le? o canonie 1100d. Mo?e lepiej 550d? Tylko, ?e on jest ju? kilka stów dro?szy. Nie wiem co wybra?. Prosz? o pomoc!

Powrót do góry

js70
Cz?sto zagl?da
Cz?sto zagl?da


Posty: 407


Sb, 23.06.2012 11:48   

Oba systemy (canon i nikon) s? porównywalne i oferuj? podobne mo?liwo?ci rozbudowy (pr?dzej czy pó?niej b?dziesz go rozwija?, je?li nie masz takich planów odpu?? sobie lustrzank? - posiadanie lustra tylko z kitowym obiektywem jest wg mnie bez sensu)
Wybierz to co lepiej ci le?y w r?ku. W tym przedziale cenowym otrzymasz porównywalny srz?t. Pobaw si? konkretnymi aparatami, zobacz, w którym lepiej odpowiada ci menu i rozmieszczenie przycisków. Wbrew pozorom ergonomia sprz?tu ma ogromne znaczenie. No i oczywi?cie du?o czytaj (w tym instrukcj? równie?). Aby robi? dobre zdj?cia nie wystarczy tylko posiadanie lustra, bez odpowiedniej wiedzy nie b?dzie lepszych rezultatów ni? z dobrej klasy kompaktu.


_________________
D80+grip/ Nikkor 18-135/Nikkor 28-85/Helios 44-2+pier?cienie/Revueon 135 2.8/ Sigma 70-300/Metz 44AF1/ SB 600
Odwiedź stronę autora Powrót do góry

peju
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 7142


Sb, 23.06.2012 13:18   

jak chcesz dokladac do 550d to lepiej zostan przy d3100 i doloz do teleobiektywu np 55-200. To bedzie dla Ciebie lepsza opcja.


_________________
Sony Alpha 77mk2
Samang 8mm Fisheye + Sigma 10-20 3.5 EX HSM + Sony 16-50 2.8 SSM + Tamron 70-200 2.8 + Sony 35/1.8 SAM
Sony HVL-F36M
zobacz zdjęcia Powrót do góry

kurp
Sta?y bywalec
Sta?y bywalec


Posty: 359

Lokalizacja: Ostro??ka
Sb, 23.06.2012 13:55   

Witam.
Cytat:
jak chcesz dokladac do 550d to lepiej zostan przy d3100 i doloz do teleobiektywu np 55-200. To bedzie dla Ciebie lepsza opcja.

Popieram. Peju dobrze radzi.
u?miech


_________________
Pozdrawiam KURP
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

martaa097
?wie?o na Forum
?wie?o na Forum


Posty: 4


Sb, 23.06.2012 17:31   

a canon 1100d ? co o nim s?dzicie ?

Powrót do góry

gong
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 1441


Sb, 23.06.2012 22:06   

martaa097 napisał:
a canon 1100d ? co o nim s?dzicie ?

bardzo dobry wst?p do systemu canona, z?o?ony z przestarza?ych elemenów i z bardzo s?abym obiektywem kitowym. Jak planujesz wyda? w najbli?szym roku dodatkowych kilka tys. na obiektywy, a za rok zmieni? body na przyzwoite to czemu nie?
C jest super ale nie na poziomie amatorskim.
Na pocz?tek albo nikon d3100 + 18-105 albo pentax k-r + double kit. K-r wydaje sie przewy?szac d3100 pod wzgl?dem mo?liwo?ci i osi?gów. Nikon daje lepsze (MZ) mo?liwo?ci rozbudowy systemu - je?li planujesz w perspektywie 2-3 lat wyda? jeszcze kilka tysi.

zobacz zdjęcia Powrót do góry

Patryk47
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 16


Nie, 24.06.2012 13:32   

Ja bym poleca? Pentaxa k-r , z wymienionych powy?ej aparatów charakteryzuje si? najlepsz? jako?ci? zdj?? i ma w standardzie najlepszy kitowy obiektyw , ponad to ma stabilizacj? obrazu wbudowan? w korpus dzi?ki czemu oszcz?dzamy pieni?dze przy zakupie nast?pnych obiektywów , je?eli w przysz?o?ci nie b?dziesz chcia?a wydawa? du?ych pieni?dzy na rozbudow? to polecam obiektywy starszej daty np rosyjski Helios daje lepszy obraz ni? standardowy obiektyw Pentaxa i doskonale si? nadaje do zdj?? portretowych . Bardzo du?ym plusem Pentaxa jest jako?? wykonania i materia?ów u?ytych do produkcji aparatu tutaj znacznie wyprzedza konkurencj? , jak go si? trzyma w r?ce ma si? wra?enie ?e trzyma si? sprz?t nie za 2000 ty? z? ale za 5000 ty? z? , no i jeszcze posiada uszczelniony korpus co te? jest du?ym plusem .
jedyny minus Pentaxa to ?e zawsze trzeba mie? troch? wzmocnion? niebieska barw? w balansie bieli poniewa? na normalnych ustawieniach niebo nie wychodzi prawid?owo ale jest to bardzo proste do poprawienia
Ten aparat wzbudza zainteresowanie na osobach które si? nie znaj? na fotografii zawsze kiedy odpowiadam na pytanie jakim aparatem robi? zdjecia to zawsze s? zdziwieni ?e nie jest to nikon ani canon

Powrót do góry

FuzBal
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 1267


Nie, 24.06.2012 13:56   

W K-r nie ma uszczelnien i nie potrzeba dokladac niebieskiego chyba ze chcemy zrobic landrynke, a sprzet za 5tys trzyma sie o niebo lepiej od K-r szcz??liwy co nie znaczy ze Pentaka trzyma sie zle, z reszta moge sie zgodzic


_________________
http://fuzbalinski.blogspot.com/
Odwiedź stronę autora Powrót do góry

Patryk47
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 16


Nie, 24.06.2012 14:44   

Rzeczywi?cie k-r nie ma uszczelnionego korpusu przepraszam za wprowadzenie w b??d . W k 200 mam tak ?e je?eli nie podkr?c? niebieskiej barwy to niebo wychodzi blade albo bia?e i nie jest to tylko moja opinia. Wiem ?e sprz?ty za 5000 ty? z? trzyma si? znacznie lepiej od k-r dlatego napisa?em ?e daje tylko takie wra?enie u?miech .

Powrót do góry

martaa097
?wie?o na Forum
?wie?o na Forum


Posty: 4


Nie, 24.06.2012 15:04   

Ja jednak wola?abym canona lub nikona. 1100d dobry czy nie?

Powrót do góry

Patryk47
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 16


Nie, 24.06.2012 18:17   

Canon to najgorszy wybór ze wszystkich pod wzgl?dem jako?ci zdj?? , dalszej rozbudowy , mia?em go w r?ce nie do?? ?e le?a? okropnie to mia?em wra?enie ?e trzymam chi?sk? zabawk? z taniego plastiku a przyciski wykazywa?y du?e luzy , Nikon prezentuje si? ju? znacznie lepiej pod wszystkimi wzgl?dami .
Dlaczego nie Pentax skoro jest najlepszy ze wszystkich ??? ja fotografuje na starszej wersji Pentaxa k200 d ju? 3 lata upad? mi dwa razy na ziemi? z ma?ej wysoko?ci i nic si? nie sta?o , robi? zdjecia w do?? ci??kich warunkach cz?sto wystawia?em go na temperatury -20 stopni i nic .
Jak b?dziesz w sklepie to popro? o tego pentaxa a sama zobaczysz ?e jako?ci? wykonania i innymi parametrami o lata ?wietlne wyprzedza Canona .

Powrót do góry

gong
Fotogadu?a
Fotogadu?a


Posty: 1441


Nie, 24.06.2012 22:33   

[quote="martaa097"]Ja jednak wola?abym canona lub nikona. .... /quote]
Je??i wolisz C lub N to znaczy, ?e albo przebrn?las przez testy i dokona?a? porówna? (na co nie wygl?da zrozpaczony ), albo chcesz szpanowa? lustrem znanej firmy (co jest bardziej prawdopodobne zrozpaczony ). Bierz nikona, uzasadnienie jest proste - canon na pasku ma bia?e litery, a te szybciej si? brudz? od ?ó?tych.
Odsy?am na optyczne.pl i fotopolis.pl

zobacz zdjęcia Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Podobne dyskusje
Temat Autor Forum Odpowiedzi
Brak nowych postów Jaki aparat wybra? najlepiej Hybryde? Kompakt? czy Lustrzank hono Jaki aparat wybra? ? 2
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) :: Jak? lustrzank? wybra?? - do wydruku
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Forum w oparciu o PNphpBB2 1.2a © 2003 PNphpBB Group  Credits


Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgod? na warunki Regulaminu i Polityki prywatno?ci.