Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Wersja gotowa do druku
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość

martaa097
Świeżo na Forum
Świeżo na Forum


Posty: 4


Sb, 23.06.2012 10:31   

Witam. Mam 15 lat i za tydzień/dwa jadę z tatą po moją pierwszą lustrzankę w życiu. I teraz pytanie: canon czy nikon? Byłam już prawie w 100% zdecydowana na nikona d3100, jednak ostatnio zaczęłam myśleć o canonie 1100d. Może lepiej 550d? Tylko, że on jest już kilka stów droższy. Nie wiem co wybrać. Proszę o pomoc!

Powrót do góry

js70
Często zagląda
Często zagląda


Posty: 407


Sb, 23.06.2012 11:48   

Oba systemy (canon i nikon) są porównywalne i oferują podobne możliwości rozbudowy (prędzej czy później będziesz go rozwijać, jeśli nie masz takich planów odpuść sobie lustrzankę - posiadanie lustra tylko z kitowym obiektywem jest wg mnie bez sensu)
Wybierz to co lepiej ci leży w ręku. W tym przedziale cenowym otrzymasz porównywalny srzęt. Pobaw się konkretnymi aparatami, zobacz, w którym lepiej odpowiada ci menu i rozmieszczenie przycisków. Wbrew pozorom ergonomia sprzętu ma ogromne znaczenie. No i oczywiście dużo czytaj (w tym instrukcję również). Aby robić dobre zdjęcia nie wystarczy tylko posiadanie lustra, bez odpowiedniej wiedzy nie będzie lepszych rezultatów niż z dobrej klasy kompaktu.


_________________
D80+grip/ Nikkor 18-135/Nikkor 28-85/Helios 44-2+pierścienie/Revueon 135 2.8/ Sigma 70-300/Metz 44AF1/ SB 600
Odwiedź stronę autora Powrót do góry

peju
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 7103


Sb, 23.06.2012 13:18   

jak chcesz dokladac do 550d to lepiej zostan przy d3100 i doloz do teleobiektywu np 55-200. To bedzie dla Ciebie lepsza opcja.


_________________
Sony Alpha 700 + GRIP
Samang 8mm Fisheye + Sigma 10-20 3.5 EX HSM + Sony 16-50 2.8 SSM + Tamron 70-200 2.8 + Sony 35/1.8 SAM
Sony HVL-F58AM
zobacz zdjęcia Powrót do góry

kurp
Stały bywalec
Stały bywalec


Posty: 359

Lokalizacja: Ostrołęka
Sb, 23.06.2012 13:55   

Witam.
Cytat:
jak chcesz dokladac do 550d to lepiej zostan przy d3100 i doloz do teleobiektywu np 55-200. To bedzie dla Ciebie lepsza opcja.

Popieram. Peju dobrze radzi.
uśmiech


_________________
Pozdrawiam KURP
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

martaa097
Świeżo na Forum
Świeżo na Forum


Posty: 4


Sb, 23.06.2012 17:31   

a canon 1100d ? co o nim sądzicie ?

Powrót do góry

gong
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 1440


Sb, 23.06.2012 22:06   

martaa097 napisał:
a canon 1100d ? co o nim sądzicie ?

bardzo dobry wstęp do systemu canona, złożony z przestarzałych elemenów i z bardzo słabym obiektywem kitowym. Jak planujesz wydać w najbliższym roku dodatkowych kilka tys. na obiektywy, a za rok zmienić body na przyzwoite to czemu nie?
C jest super ale nie na poziomie amatorskim.
Na początek albo nikon d3100 + 18-105 albo pentax k-r + double kit. K-r wydaje sie przewyższac d3100 pod względem możliwości i osiągów. Nikon daje lepsze (MZ) możliwości rozbudowy systemu - jeśli planujesz w perspektywie 2-3 lat wydać jeszcze kilka tysi.

zobacz zdjęcia Powrót do góry

Patryk47
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 16


Nie, 24.06.2012 13:32   

Ja bym polecał Pentaxa k-r , z wymienionych powyżej aparatów charakteryzuje się najlepszą jakością zdjęć i ma w standardzie najlepszy kitowy obiektyw , ponad to ma stabilizację obrazu wbudowaną w korpus dzięki czemu oszczędzamy pieniądze przy zakupie następnych obiektywów , jeżeli w przyszłości nie będziesz chciała wydawać dużych pieniędzy na rozbudowę to polecam obiektywy starszej daty np rosyjski Helios daje lepszy obraz niż standardowy obiektyw Pentaxa i doskonale się nadaje do zdjęć portretowych . Bardzo dużym plusem Pentaxa jest jakość wykonania i materiałów użytych do produkcji aparatu tutaj znacznie wyprzedza konkurencję , jak go się trzyma w ręce ma się wrażenie że trzyma się sprzęt nie za 2000 tyś zł ale za 5000 tyś zł , no i jeszcze posiada uszczelniony korpus co też jest dużym plusem .
jedyny minus Pentaxa to że zawsze trzeba mieć trochę wzmocnioną niebieska barwę w balansie bieli ponieważ na normalnych ustawieniach niebo nie wychodzi prawidłowo ale jest to bardzo proste do poprawienia
Ten aparat wzbudza zainteresowanie na osobach które się nie znają na fotografii zawsze kiedy odpowiadam na pytanie jakim aparatem robię zdjecia to zawsze są zdziwieni że nie jest to nikon ani canon

Powrót do góry

FuzBal
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 1265


Nie, 24.06.2012 13:56   

W K-r nie ma uszczelnien i nie potrzeba dokladac niebieskiego chyba ze chcemy zrobic landrynke, a sprzet za 5tys trzyma sie o niebo lepiej od K-r szczęśliwy co nie znaczy ze Pentaka trzyma sie zle, z reszta moge sie zgodzic


_________________
http://fuzbalinski.blogspot.com/
Odwiedź stronę autora Powrót do góry

Patryk47
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 16


Nie, 24.06.2012 14:44   

Rzeczywiście k-r nie ma uszczelnionego korpusu przepraszam za wprowadzenie w błąd . W k 200 mam tak że jeżeli nie podkręcę niebieskiej barwy to niebo wychodzi blade albo białe i nie jest to tylko moja opinia. Wiem że sprzęty za 5000 tyś zł trzyma się znacznie lepiej od k-r dlatego napisałem że daje tylko takie wrażenie uśmiech .

Powrót do góry

martaa097
Świeżo na Forum
Świeżo na Forum


Posty: 4


Nie, 24.06.2012 15:04   

Ja jednak wolałabym canona lub nikona. 1100d dobry czy nie?

Powrót do góry

Patryk47
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 16


Nie, 24.06.2012 18:17   

Canon to najgorszy wybór ze wszystkich pod względem jakości zdjęć , dalszej rozbudowy , miałem go w ręce nie dość że leżał okropnie to miałem wrażenie że trzymam chińską zabawkę z taniego plastiku a przyciski wykazywały duże luzy , Nikon prezentuje się już znacznie lepiej pod wszystkimi względami .
Dlaczego nie Pentax skoro jest najlepszy ze wszystkich ??? ja fotografuje na starszej wersji Pentaxa k200 d już 3 lata upadł mi dwa razy na ziemię z małej wysokości i nic się nie stało , robię zdjecia w dość ciężkich warunkach często wystawiałem go na temperatury -20 stopni i nic .
Jak będziesz w sklepie to poproś o tego pentaxa a sama zobaczysz że jakością wykonania i innymi parametrami o lata świetlne wyprzedza Canona .

Powrót do góry

gong
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 1440


Nie, 24.06.2012 22:33   

[quote="martaa097"]Ja jednak wolałabym canona lub nikona. .... /quote]
Jeśłi wolisz C lub N to znaczy, że albo przebrnęlas przez testy i dokonałaś porównań (na co nie wygląda zrozpaczony ), albo chcesz szpanować lustrem znanej firmy (co jest bardziej prawdopodobne zrozpaczony ). Bierz nikona, uzasadnienie jest proste - canon na pasku ma białe litery, a te szybciej się brudzą od żółtych.
Odsyłam na optyczne.pl i fotopolis.pl

zobacz zdjęcia Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Podobne dyskusje
Temat Autor Forum Odpowiedzi
Brak nowych postów Który aparat wybrać Canon SX510 & Nikon L830 -pilnie pro inlive Jaki aparat wybrać ? 0
Brak nowych postów Jaką lustrzankę wybrać ? która marka jest najlepsza ? zigi Jaki aparat wybrać ? 10
Brak nowych postów Jaką hybrydę wybrać? Lonely Jaki aparat wybrać ? 3
Brak nowych postów Jaki aparat wybrać ? Rudzielec33 Jaki aparat wybrać ? 4
Brak nowych postów Jaki obiektyw wybrać? sdg Jaki aparat wybrać ? 7
Brak nowych postów Lustrzanka - co wybrać? averris Jaki aparat wybrać ? 20
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) :: Jaką lustrzankę wybrać? - do wydruku
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Forum w oparciu o PNphpBB2 1.2a © 2003 PNphpBB Group  Credits


Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.