Tytuł :

Mały, szybki, kompaktowy, pomocy!

Foto.recenzja.pl / Forum : Jaki aparat wybrać ?

beny1 - Śr, 19.09.2012 11:21
Temat postu: Mały, szybki, kompaktowy, pomocy!
Heyah!
Ludzie, zgłaszam się do Was z moim problemikem!
Jestem fotografem amatorem, i używam, a raczej używałem aparatu do robienie szybkich, sytuacyjnych fotek, na moich wypadach w plener, typu spływ kajakowy, rajd rowerowy, weekendowy wypad w góry, itp. Piszę używałem, bo dwa tyg. temu, byłem na święcie 31 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Krzesinach i mój aparat padł łupem jakiegoś złodzieja, też amatora, bo aparat mało warty rynkowo, a za to dużo warty dla mnie sentymentalnie i z uwagi na fotki w jego pamięci!
Do sedna!
Poszukuję aparatu kompaktowego, który pozwoli mi na szybkie robienie zdjęć po odpaleniu aparatu, bez zbędnego czekania na wysunięcie obiektywu. Do tej pory byłem posiadaczem Nikona Coolpix S2, opuszczałem klapkę chroniącą obiektyw i pach, był gotowy do akcji! Byłem z niego naprawdę zadowolony, niestety nie ma już takich antyków w necie.
Wiem, że podobnie działa Nikon Coolpix S5, 7, 9, ale z tym też krucho z wyborem i ceną.
Kochani, co wy byście mi poradzili, jeśli chodzi o zakup używanego, szybkiego w użyciu, roboczego, kompaktowego aparatu, za niezbyt wielką cenę, powiedzmy do 200zł, lub nowego, jeśli w podobnej cenie wogóle istnieje.

peju - Śr, 19.09.2012 11:52
Temat postu:
za 200zl to szkoda zakladac temat na forum. idz do sklepu badz na aukcji allegro poprzegladaj ktory ma ladny kolor i wyglad.

Galus81 - Śr, 19.09.2012 12:28
Temat postu:
Nie lepiej dołozyc te 200pln do lepszej komórki z aparatem?? uśmiech

js70 - Śr, 19.09.2012 12:49
Temat postu:
Cytat:
Nie lepiej dołozyc te 200pln do lepszej komórki z aparatem?? uśmiech


Fakt. Za 200 zł można co prawda kupić nowy aparat, ale jakość zdjęć będzie porównywalna ze zdjęciami z lepszej komórki. Jak juz to szukaj na allegro czegoś podobnego do tego co miałeś

beny1 - Śr, 19.09.2012 14:04
Temat postu:
Za porady typu ładny kolor i wygląd to dziękuję! A komórka z aparatem, to nie jest propozycja aparatu który można obsłużyć jedną ręką, wyciągając go z kieszeni kapoka, żeby zrobić fotkę koledze wypadającemu z kajku do wody!!!!! Chodzi mi raczej o poradę, małego szybkiego aparatu innej firmy niż nikon, a kwestia ceny to inna rzecz, a Wy się jej przypieliście, jak by to była istota tematu!

Galus81 - Śr, 19.09.2012 15:07
Temat postu:
a Ty myslisz ze zrobisz szybciej zdjecie kompaktem niz komorka?? wybuch śmiechu

Bo cena odgrywa tez wazna role!

js70 - Śr, 19.09.2012 19:28
Temat postu:
Cytat:
Za porady typu ładny kolor i wygląd to dziękuję! A komórka z aparatem, to nie jest propozycja aparatu który można obsłużyć jedną ręką, wyciągając go z kieszeni kapoka, żeby zrobić fotkę koledze wypadającemu z kajku do wody!!!!! Chodzi mi raczej o poradę, małego szybkiego aparatu innej firmy niż nikon, a kwestia ceny to inna rzecz, a Wy się jej przypieliście, jak by to była istota tematu!


Skoro podałeś kwotę to chyba jest istotna. Niestety w tej kwocie raczej nie znajdzie się nic sensownego i wszystkie aparaty będą oferować porównywalną jakość z nowymi telefonami komórkowymi. Druga sprawa to , że na forum mało jest osób, używających tego typu sprzętu. Większość wypowiadających się osób używa chyba bardziej zaawansowanych aparatów. Najlepiej przejdź się do jakiegoś większego sklepu i wybierz ten aparat, który ci się spodoba i będzie w twoim zasięgu finansowym. Nie chodzi mi o kolor, ale o to który spełni twoje oczekiwania. Jakość zdjęć i w tańszych kompaktach i tak będzie na podobnym poziomie. Warto też pomyśleć o jakimś wodoodpornym futerale lub obudowie.

christof - Pt, 28.09.2012 15:55
Temat postu:
Witam!
Mój mąż miał Canona PowerShot A650IS. Niestety wpadł mu do wody.
Wiem, że nie interesuje go żaden duży profesjonalny aparat. Ma taki ( nie znam nazwy) i bardzo rzadko używa. Nie widziałam też, aby „obrabiał” zdjęcia.
Interesuje go dobry, a nawet bardzo dobry aparat „amatorski”, ale MAŁY i stosunkowo lekki.
Wiem, szuka w Internecie i pyta się znajomych, ale nie potrafi wybrać, bo każdy chwali ten, jaki posiada.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze aparatu i podanie strony z jego opisem.
Zaufałabym osobie polecającej taki aparat i kupiłabym go mężowi na prezent.

Pozdrawiam
Liliana...w imieniu christofa

robertopoka - Sb, 29.09.2012 09:55
Temat postu:
christof, w cenie wyższej niż 200 zł, ale aparacik na pewno jej wart:
http://www.optyczne.pl/4189-nowo%C5%9B% ... NEX-7.html
Jest ryzyko że mąż zakocha się w tym sprzęcie. szczęśliwy

Galus81 - Sb, 29.09.2012 11:30
Temat postu:
Jest tez ryzyko ze nie...kolega wyzej zachwala w kazdym temacie tylko ten aparat...co do zdjec wejdz w jego profl i obejrzyj zdjecia jakie robi i zastanow sie czy go chcesz wybuch śmiechu

christof - Sb, 29.09.2012 11:36
Temat postu:
Witam!
Robertopoka. Dzięki za odpowiedź. szczęśliwy
Przeczytam, przeanalizuję. Wygląda przyzwoicie. Przeczytam opinie na jego temat.

Znalazłam jeszcze ten aparat: Fujifilm FinePix F770EXR i opinie na jego temat.

Co sadzisz o tym aparacie?
A może już ktoś ma ten aparat i może o nim parę słów powiedzieć lub w kilku lub kilkunastu zdaniach wyrazić swoją opinie na podstawie niżej podanych:

http://www.myfinepix.pl/pl/reviews/fine ... 202/502134
Test tego aparatu:
http://www.optyczne.pl/17.8-Test-Test_k ... wanie.html
I kolejny test
http://www.optyczne.pl/17.3-Test-Test_k ... 70EXR.html
3 strony na You Tube
http://www.youtube.com/results?q=Fujifi ... b=v1&gl=PL
Znalazłam go za cenę 1089 ( w pakiecie) zł plus koszty wysyłki
Jest również opis:
http://allegro.pl/fuji-f750-exr-aku-lad ... 57846.html

Galus81 - Sb, 29.09.2012 12:05
Temat postu:
christof, temat dla CIebie - poczytaj:
- http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=74 ... start=1260

robertopoka - Sb, 29.09.2012 12:08
Temat postu:
christof, tylko cena może trochę zniechęcać jeżeli obdarowana miałaby być osoba obca. Myślę że Fuji to dużo niższa półka szczęśliwy
Kolega Galus81, ma rację wskazując na moje zdjęcia tym modelem. Kilka ostatnich jest właśnie z Nexa7, a wcześniejsze to przeważnie Canon 5d2 szczęśliwy

Galus81 - Sb, 29.09.2012 13:12
Temat postu:
robertopoka napisał:
christof, Kolega Galus81, ma rację wskazując na moje zdjęcia tym modelem. Kilka ostatnich jest właśnie z Nexa7, a wcześniejsze to przeważnie Canon 5d2 szczęśliwy

wielkie zdziwko wielkie zdziwko wielkie zdziwko

robertopoka - Sb, 29.09.2012 19:46
Temat postu:
Galus81, porównaj te foty do swoich a będziesz wiedział o czym mowa. Na razie te dwa kiepskie zdjęcia co je ze wstydem szybko usunąłeś pozwalają przypuszczać że to szczyty możliwości Twoich i Twojego Pentaxa szczęśliwy

Galus81 - Nie, 30.09.2012 11:52
Temat postu:
Widze ze nadal spostrzegawczoscia nie grzeszysz...link do kilku moich zdjec jest caly czas podany uśmiech - niech koledza ocenia czyje lepsze sa a nie Ty moze wybuch śmiechu wybuch śmiechu wybuch śmiechu

robertopoka - Nie, 30.09.2012 12:42
Temat postu:
Lukas, nie chcę oceniać składanek ślubnych ale skoro jest temat "mały, szybki, kompaktowy" to Pentax nie spełnia tych warunków, a Sony Nex7 - tak. Co do jakości tych znaczków pocztowych które zamieściłeś dumnie na innym portalu, to chyba sam widzisz że to albo przepały albo dziwne kolory ludzkiej skóry. Skoro niektórzy ludzie wyglądają tam jak Indianie, to jak wyglądaliby Indianie? No a dzieci takie żółte że chyba chore... 3 pierwsze foty zrobione przy dobrym świetle można Ci zaliczyć, ale reszta to raczej tragedia i antyreklama Pentaxa. Rozpiętość tonalna na poziomie przeciętnej komórki z której podobno trzaskasz artystyczne foty wybuch śmiechu No to gdzie masz link do swoich fot z dobrym poziomem artystycznym i technicznym pytanie pytanie pytanie
Spójrzmy choćby na obrazek IMGP1724, nie wstyd Ci? Biała suknia bez szczegółów, po prostu biała plama bez śladu faktury, o reszcie z litości nie wspomnę wybuch śmiechu wybuch śmiechu wybuch śmiechu

Galus81 - Nie, 30.09.2012 13:36
Temat postu:
HAhaa no jak Nex-7 spelnia warunki: maly kompaktowy to brawo dla kolegi!!
a co do oceniania to juz mowilem abys zostawil to innym aby porownali z twoimi wyblaklymi zdjeciami o super zakresie tonalnym wybuch śmiechu
co do zdjecia to wiem ze jest przepalone,ale mi sie podoba mimo to uśmiech
żółte dzieci-chore? w szoku
czy ja pisalem ze robie zdjecia z komorki artywstyczne,ze w ogole robie jakies artystyczne?? nie...pisalem wrecz ze jestem amatorem...ale widze ze nadal to do ciebie nie dochodzi!!!

robertopoka - Nie, 30.09.2012 14:33
Temat postu:
Lukas, przyznaj się. Za te zdjęcia około ślubne to Cię chyba zbili wybuch śmiechu Rozumiem że masz sentyment do kiepskiej przepalonej foty, ale ta reszta? Nr 1727 koszula jak po pożarze. Nie wstyd Ci się chwalić czymś takim? Nr 1729 - kompletnie spalone tło. Ja wiem że to nie Twoja wina tylko kiepskiej matrycy, ale są przecież programy graficzne uśmiech Nr 1716 przepalona koszula, nr 1715 - koszula i krawat, nr 1706 - po środku wypalona dziura, nr 1705 - popalone kwiatki i koszula, nr .... itd. Jak widzisz nie oceniam wartości artystycznych (sic!), ale tylko i wyłącznie technikę szczęśliwy Tutaj gdzie znamy się tylko wirtualnie usłyszysz więcej prawdy niż od rodziny, która jeżeli trochę się orientuje to pęka ze śmiechu za Twoimi plecami. Jeżeli teraz nie robisz się czerwony jak kobieta ze zdjęcia nr 3591 to jesteś bardzo odporny na naukę szczęśliwy

PeBe - Nie, 30.09.2012 14:42
Temat postu:
Kolejny temat który kończy się waszą kłótnią. Jak macie sobie coś do wyjaśnienia to na PW albo spotkać się na żywo i wyjaśnić sobie sporne kwestie a nie robić śmietnik tutaj.

Galus81 - Nie, 30.09.2012 17:05
Temat postu:
robertopoka, nie wtyd mi bo jak napisalem jestem amatorem,ale ty naprawde masz problem ze zrozumieniem tego wybuch śmiechu
nie wiem jak Ty ale ja mam normalna rodzine...widze ze masz slabe doswiadczenia/doswiadczenie ze swoja rodzinka ze ciagle sie wysmiewali z ciebie - wspolczuje z mojej strony wybuch śmiechu

PeBe, watpie aby chcial sie spotkac na zywo gosciu ktory na avatora wrzuca jakies anime wybuch śmiechu

robertopoka - Nie, 30.09.2012 18:28
Temat postu:
Galus81, ze spotkaniami nie mam problemu i jest do tego uzasadnienie szczęśliwy .... a w mojej rodzince wszyscy się śmieją do wszystkich, bo nikt nie jest sztywny ani, ani... szczęśliwy
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Forum w oparciu o PNphpBB2 1.2a © 2003 based on phpBB 2.0.5 © 2001, 2002 phpBB Group
To jest wersja przyjazna dla wydruku, pełna wersja znajduje się tutaj: Mały, szybki, kompaktowy, pomocy!
Zdjęcia użytkownikow portalu zobaczysz tutaj: Zdjęcia