Tytuł :

May, szybki, kompaktowy, pomocy!

Foto.recenzja.pl / Forum : Jaki aparat wybra? ?

beny1 - Śr, 19.09.2012 11:21
Temat postu: Ma?y, szybki, kompaktowy, pomocy!
Heyah!
Ludzie, zg?aszam si? do Was z moim problemikem!
Jestem fotografem amatorem, i u?ywam, a raczej u?ywa?em aparatu do robienie szybkich, sytuacyjnych fotek, na moich wypadach w plener, typu sp?yw kajakowy, rajd rowerowy, weekendowy wypad w góry, itp. Pisz? u?ywa?em, bo dwa tyg. temu, by?em na ?wi?cie 31 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Krzesinach i mój aparat pad? ?upem jakiego? z?odzieja, te? amatora, bo aparat ma?o warty rynkowo, a za to du?o warty dla mnie sentymentalnie i z uwagi na fotki w jego pami?ci!
Do sedna!
Poszukuj? aparatu kompaktowego, który pozwoli mi na szybkie robienie zdj?? po odpaleniu aparatu, bez zb?dnego czekania na wysuni?cie obiektywu. Do tej pory by?em posiadaczem Nikona Coolpix S2, opuszcza?em klapk? chroni?c? obiektyw i pach, by? gotowy do akcji! By?em z niego naprawd? zadowolony, niestety nie ma ju? takich antyków w necie.
Wiem, ?e podobnie dzia?a Nikon Coolpix S5, 7, 9, ale z tym te? krucho z wyborem i cen?.
Kochani, co wy by?cie mi poradzili, je?li chodzi o zakup u?ywanego, szybkiego w u?yciu, roboczego, kompaktowego aparatu, za niezbyt wielk? cen?, powiedzmy do 200z?, lub nowego, je?li w podobnej cenie wogóle istnieje.

peju - Śr, 19.09.2012 11:52
Temat postu:
za 200zl to szkoda zakladac temat na forum. idz do sklepu badz na aukcji allegro poprzegladaj ktory ma ladny kolor i wyglad.

Galus81 - Śr, 19.09.2012 12:28
Temat postu:
Nie lepiej do?ozyc te 200pln do lepszej komórki z aparatem?? u?miech

js70 - Śr, 19.09.2012 12:49
Temat postu:
Cytat:
Nie lepiej do?ozyc te 200pln do lepszej komórki z aparatem?? u?miech


Fakt. Za 200 z? mo?na co prawda kupi? nowy aparat, ale jako?? zdj?? b?dzie porównywalna ze zdj?ciami z lepszej komórki. Jak juz to szukaj na allegro czego? podobnego do tego co mia?e?

beny1 - Śr, 19.09.2012 14:04
Temat postu:
Za porady typu ?adny kolor i wygl?d to dzi?kuj?! A komórka z aparatem, to nie jest propozycja aparatu który mo?na obs?u?y? jedn? r?k?, wyci?gaj?c go z kieszeni kapoka, ?eby zrobi? fotk? koledze wypadaj?cemu z kajku do wody!!!!! Chodzi mi raczej o porad?, ma?ego szybkiego aparatu innej firmy ni? nikon, a kwestia ceny to inna rzecz, a Wy si? jej przypieli?cie, jak by to by?a istota tematu!

Galus81 - Śr, 19.09.2012 15:07
Temat postu:
a Ty myslisz ze zrobisz szybciej zdjecie kompaktem niz komorka?? wybuch ?miechu

Bo cena odgrywa tez wazna role!

js70 - Śr, 19.09.2012 19:28
Temat postu:
Cytat:
Za porady typu ?adny kolor i wygl?d to dzi?kuj?! A komórka z aparatem, to nie jest propozycja aparatu który mo?na obs?u?y? jedn? r?k?, wyci?gaj?c go z kieszeni kapoka, ?eby zrobi? fotk? koledze wypadaj?cemu z kajku do wody!!!!! Chodzi mi raczej o porad?, ma?ego szybkiego aparatu innej firmy ni? nikon, a kwestia ceny to inna rzecz, a Wy si? jej przypieli?cie, jak by to by?a istota tematu!


Skoro poda?e? kwot? to chyba jest istotna. Niestety w tej kwocie raczej nie znajdzie si? nic sensownego i wszystkie aparaty b?d? oferowa? porównywaln? jako?? z nowymi telefonami komórkowymi. Druga sprawa to , ?e na forum ma?o jest osób, u?ywaj?cych tego typu sprz?tu. Wi?kszo?? wypowiadaj?cych si? osób u?ywa chyba bardziej zaawansowanych aparatów. Najlepiej przejd? si? do jakiego? wi?kszego sklepu i wybierz ten aparat, który ci si? spodoba i b?dzie w twoim zasi?gu finansowym. Nie chodzi mi o kolor, ale o to który spe?ni twoje oczekiwania. Jako?? zdj?? i w ta?szych kompaktach i tak b?dzie na podobnym poziomie. Warto te? pomy?le? o jakim? wodoodpornym futerale lub obudowie.

christof - Pt, 28.09.2012 15:55
Temat postu:
Witam!
Mój m?? mia? Canona PowerShot A650IS. Niestety wpad? mu do wody.
Wiem, ?e nie interesuje go ?aden du?y profesjonalny aparat. Ma taki ( nie znam nazwy) i bardzo rzadko u?ywa. Nie widzia?am te?, aby „obrabia?” zdj?cia.
Interesuje go dobry, a nawet bardzo dobry aparat „amatorski”, ale MA?Y i stosunkowo lekki.
Wiem, szuka w Internecie i pyta si? znajomych, ale nie potrafi wybra?, bo ka?dy chwali ten, jaki posiada.
Bardzo prosz? o pomoc w wyborze aparatu i podanie strony z jego opisem.
Zaufa?abym osobie polecaj?cej taki aparat i kupi?abym go m??owi na prezent.

Pozdrawiam
Liliana...w imieniu christofa

robertopoka - Sb, 29.09.2012 09:55
Temat postu:
christof, w cenie wy?szej ni? 200 z?, ale aparacik na pewno jej wart:
http://www.optyczne.pl/4189-nowo%C5%9B% ... NEX-7.html
Jest ryzyko ?e m?? zakocha si? w tym sprz?cie. szcz??liwy

Galus81 - Sb, 29.09.2012 11:30
Temat postu:
Jest tez ryzyko ze nie...kolega wyzej zachwala w kazdym temacie tylko ten aparat...co do zdjec wejdz w jego profl i obejrzyj zdjecia jakie robi i zastanow sie czy go chcesz wybuch ?miechu

christof - Sb, 29.09.2012 11:36
Temat postu:
Witam!
Robertopoka. Dzi?ki za odpowied?. szcz??liwy
Przeczytam, przeanalizuj?. Wygl?da przyzwoicie. Przeczytam opinie na jego temat.

Znalaz?am jeszcze ten aparat: Fujifilm FinePix F770EXR i opinie na jego temat.

Co sadzisz o tym aparacie?
A mo?e ju? kto? ma ten aparat i mo?e o nim par? s?ów powiedzie? lub w kilku lub kilkunastu zdaniach wyrazi? swoj? opinie na podstawie ni?ej podanych:

http://www.myfinepix.pl/pl/reviews/fine ... 202/502134
Test tego aparatu:
http://www.optyczne.pl/17.8-Test-Test_k ... wanie.html
I kolejny test
http://www.optyczne.pl/17.3-Test-Test_k ... 70EXR.html
3 strony na You Tube
http://www.youtube.com/results?q=Fujifi ... b=v1&gl=PL
Znalaz?am go za cen? 1089 ( w pakiecie) z? plus koszty wysy?ki
Jest równie? opis:
http://allegro.pl/fuji-f750-exr-aku-lad ... 57846.html

Galus81 - Sb, 29.09.2012 12:05
Temat postu:
christof, temat dla CIebie - poczytaj:
- http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=74 ... start=1260

robertopoka - Sb, 29.09.2012 12:08
Temat postu:
christof, tylko cena mo?e troch? zniech?ca? je?eli obdarowana mia?aby by? osoba obca. My?l? ?e Fuji to du?o ni?sza pó?ka szcz??liwy
Kolega Galus81, ma racj? wskazuj?c na moje zdj?cia tym modelem. Kilka ostatnich jest w?a?nie z Nexa7, a wcze?niejsze to przewa?nie Canon 5d2 szcz??liwy

Galus81 - Sb, 29.09.2012 13:12
Temat postu:
robertopoka napisał:
christof, Kolega Galus81, ma racj? wskazuj?c na moje zdj?cia tym modelem. Kilka ostatnich jest w?a?nie z Nexa7, a wcze?niejsze to przewa?nie Canon 5d2 szcz??liwy

wielkie zdziwko wielkie zdziwko wielkie zdziwko

robertopoka - Sb, 29.09.2012 19:46
Temat postu:
Galus81, porównaj te foty do swoich a b?dziesz wiedzia? o czym mowa. Na razie te dwa kiepskie zdj?cia co je ze wstydem szybko usun??e? pozwalaj? przypuszcza? ?e to szczyty mo?liwo?ci Twoich i Twojego Pentaxa szcz??liwy

Galus81 - Nie, 30.09.2012 11:52
Temat postu:
Widze ze nadal spostrzegawczoscia nie grzeszysz...link do kilku moich zdjec jest caly czas podany u?miech - niech koledza ocenia czyje lepsze sa a nie Ty moze wybuch ?miechu wybuch ?miechu wybuch ?miechu

robertopoka - Nie, 30.09.2012 12:42
Temat postu:
Lukas, nie chc? ocenia? sk?adanek ?lubnych ale skoro jest temat "ma?y, szybki, kompaktowy" to Pentax nie spe?nia tych warunków, a Sony Nex7 - tak. Co do jako?ci tych znaczków pocztowych które zamie?ci?e? dumnie na innym portalu, to chyba sam widzisz ?e to albo przepa?y albo dziwne kolory ludzkiej skóry. Skoro niektórzy ludzie wygl?daj? tam jak Indianie, to jak wygl?daliby Indianie? No a dzieci takie ?ó?te ?e chyba chore... 3 pierwsze foty zrobione przy dobrym ?wietle mo?na Ci zaliczy?, ale reszta to raczej tragedia i antyreklama Pentaxa. Rozpi?to?? tonalna na poziomie przeci?tnej komórki z której podobno trzaskasz artystyczne foty wybuch ?miechu No to gdzie masz link do swoich fot z dobrym poziomem artystycznym i technicznym pytanie pytanie pytanie
Spójrzmy cho?by na obrazek IMGP1724, nie wstyd Ci? Bia?a suknia bez szczegó?ów, po prostu bia?a plama bez ?ladu faktury, o reszcie z lito?ci nie wspomn? wybuch ?miechu wybuch ?miechu wybuch ?miechu

Galus81 - Nie, 30.09.2012 13:36
Temat postu:
HAhaa no jak Nex-7 spelnia warunki: maly kompaktowy to brawo dla kolegi!!
a co do oceniania to juz mowilem abys zostawil to innym aby porownali z twoimi wyblaklymi zdjeciami o super zakresie tonalnym wybuch ?miechu
co do zdjecia to wiem ze jest przepalone,ale mi sie podoba mimo to u?miech
?ó?te dzieci-chore? w szoku
czy ja pisalem ze robie zdjecia z komorki artywstyczne,ze w ogole robie jakies artystyczne?? nie...pisalem wrecz ze jestem amatorem...ale widze ze nadal to do ciebie nie dochodzi!!!

robertopoka - Nie, 30.09.2012 14:33
Temat postu:
Lukas, przyznaj si?. Za te zdj?cia oko?o ?lubne to Ci? chyba zbili wybuch ?miechu Rozumiem ?e masz sentyment do kiepskiej przepalonej foty, ale ta reszta? Nr 1727 koszula jak po po?arze. Nie wstyd Ci si? chwali? czym? takim? Nr 1729 - kompletnie spalone t?o. Ja wiem ?e to nie Twoja wina tylko kiepskiej matrycy, ale s? przecie? programy graficzne u?miech Nr 1716 przepalona koszula, nr 1715 - koszula i krawat, nr 1706 - po ?rodku wypalona dziura, nr 1705 - popalone kwiatki i koszula, nr .... itd. Jak widzisz nie oceniam warto?ci artystycznych (sic!), ale tylko i wy??cznie technik? szcz??liwy Tutaj gdzie znamy si? tylko wirtualnie us?yszysz wi?cej prawdy ni? od rodziny, która je?eli troch? si? orientuje to p?ka ze ?miechu za Twoimi plecami. Je?eli teraz nie robisz si? czerwony jak kobieta ze zdj?cia nr 3591 to jeste? bardzo odporny na nauk? szcz??liwy

PeBe - Nie, 30.09.2012 14:42
Temat postu:
Kolejny temat który ko?czy si? wasz? k?ótni?. Jak macie sobie co? do wyja?nienia to na PW albo spotka? si? na ?ywo i wyja?ni? sobie sporne kwestie a nie robi? ?mietnik tutaj.

Galus81 - Nie, 30.09.2012 17:05
Temat postu:
robertopoka, nie wtyd mi bo jak napisalem jestem amatorem,ale ty naprawde masz problem ze zrozumieniem tego wybuch ?miechu
nie wiem jak Ty ale ja mam normalna rodzine...widze ze masz slabe doswiadczenia/doswiadczenie ze swoja rodzinka ze ciagle sie wysmiewali z ciebie - wspolczuje z mojej strony wybuch ?miechu

PeBe, watpie aby chcial sie spotkac na zywo gosciu ktory na avatora wrzuca jakies anime wybuch ?miechu

robertopoka - Nie, 30.09.2012 18:28
Temat postu:
Galus81, ze spotkaniami nie mam problemu i jest do tego uzasadnienie szcz??liwy .... a w mojej rodzince wszyscy si? ?miej? do wszystkich, bo nikt nie jest sztywny ani, ani... szcz??liwy
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Forum w oparciu o PNphpBB2 1.2a © 2003 based on phpBB 2.0.5 © 2001, 2002 phpBB Group
To jest wersja przyjazna dla wydruku, pełna wersja znajduje się tutaj: May, szybki, kompaktowy, pomocy!
Zdjęcia użytkownikow portalu zobaczysz tutaj: Zdjęcia