Tytuł :

Moje zdjęcia wszystko i nic

Foto.recenzja.pl / Forum : zdjęcia - fotokrytyka

Aleksandrossa - Pt, 13.02.2009 23:02
Temat postu: Moje zdjęcia- wszystko i nic
Jestem otwarta na krytykę:

























Wiem, ze to w porównaniu do Waszych zdjęć to jakieś bohomazy, no ale cóż uśmiech

marcinifgm - Pt, 13.02.2009 23:49
Temat postu:
Witamy ! Po pierwsze wypada się przywitać, po 2 numerujemy zdjęcia, a tak naprawdę to fot.2 mi sie podoba reszta troszke pracy wymaga.Głebia, balans bieli, no i sama kompozycja.

Bibru - Sb, 14.02.2009 00:03
Temat postu:
Zgodzę się z Marcinem, ze musisz jeszcze sporo popracować, ale masz 13 lat i wszystko przed tobą. Życzę wytrwałości i fajnych tematów.
Pozdrawiam

Tosiek - Sb, 14.02.2009 00:22
Temat postu:
Cytat:
skąd Ty to wiesz? Nigdzie o tym tu nie ma...???

stąd kolego partner, uśmiech
http://foto.recenzja.pl/lustrzanka_jaka ... _-t-17083/

Bibru - Sb, 14.02.2009 01:10
Temat postu:
No właśnie stamtąd właśnie,

andreo - Sb, 14.02.2009 08:21
Temat postu:
Cytat:
Jestem otwarta na krytykę:

otwórz się również na --> <A HREF= "http://foto.recenzja.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=200340#200340" >ZAPOZNAJ się z ZASADAMI Działu zdjęcia - fotokrytyka </A>

1> WB + cienie na Twarzy = źle

2> zabałaganione tło = brak umiejętności operowania GO

3> wrażenie nieostrości
ale z całej serii najbardziej 'udane'

4> dzik...
WB na różowo = dużo czytać instrukcja

5> chmury ładne - dół nie

Reasumując słabiutko
brak Ci elementarnych podstaw fotografii cyfrowej = instrukcja instrukcja instrukcja instrukcja

następne zdjęcia postaraj się aby były większe = Max 800px

kolkooo - Sb, 14.02.2009 13:56
Temat postu:
Witam Jak dla mnie to nr 2 reszta czeka na dopracowanie Pozdrawiam i prosze napisz coś o sobie język

Aleksandrossa - Sb, 14.02.2009 16:33
Temat postu:
Faktycznie zapomniałam się przedstawić uśmiech Nazywam się Ola i mam 13 lat. Bardzo lubię robić zdjęcia (choć nigdy nie wychodzą takie jak bym chciała szczęśliwy). Oprócz fotografii interesuje się zwierzętami.

Kilka zwierzęcych (nie za udanych moim zdaniem, ale czekam na Wasze) fotek:

1.



2.



3.



4.



5.



6.


andreo - Sb, 14.02.2009 17:34
Temat postu:
Cytat:
Kilka zwierzęcych (nie za udanych moim zdaniem

moim zdaniem również = czyli są nie udane
'grzech podstawowy' i błąd elementarny -> to 'poucinane obiekty'
na początek 'swojej fotograficznej drogi - kadruj szerzej ... wtedy coś się może??? da wykadrować żeby miało 'ręce i nogi'
---> poczytaj np. to-> http://www.horazy.republika.pl/4.htm

bbasia - Sb, 14.02.2009 17:53
Temat postu:
A moim zdaniem York ze zdjęcia nr 4 jest świetny. I wcale mi nie przeszkadza, ze ma co nieco poobcinane uśmiech Jest w tym kadrze dynamika, fajnie pokazany charakter pieska - jego ciekawosc swiata i zdumienie tym czyms dziwnym białym i zimnym. Przydałaby sie tylko mała obróbka tego zdjęcia - poodostrzenie delikatne i dodanie kontrastu. To zostawiem pole do popisu tym, którzy lubią bawić sie w obróbkę - partner, andreo, shine - do dzieła! Tylko nie przesadźcie z obróbką - delikatnie, delikatnie...

andreo - Sb, 14.02.2009 18:13
Temat postu:
bbasia, mówisz = masz szczęśliwy
zgodnie z Twoim przepisem
Obraz->Auto kontrast
kontrast można ustawić też suwaczkiem szczęśliwy

później:
Warstwa->Powiel warstwę
na tej powielonej warstwie=Tło kopia->zmiana trybu mieszania na->ostre światło
Filtr->Inne->Górno-przepustowy (ustawienie promień 5,5 pikseli.... tu można mówić o delikatności:D)
na koniec Warstwa->Spłaszcz obraz
Zapisz
oto efekt....






EDIT po poście xeona

dodałem jedną funkcję przed spłaszczeniem...
Edycja->Stonuj Górnoprzepustowy---suwak na 25% + zmiana trybu mieszania na -> łagodne światło
obie wersie specjalnie obok siebie
Górna przed - Dolna po poście xeona.

Jakość nie chciały być obok siebie smutny

xeon - Sb, 14.02.2009 18:17
Temat postu:
Bez urazy,ale oryginał jest lepszy.Nie twierdze,że doskonały ale obróbka znacznie odjeła delikatności i życia.

andreo - Sb, 14.02.2009 19:58
Temat postu:
szerszen, ano... szczęśliwy
sie ćwiczy szerszen, ćwiczy

Bierka - Sb, 14.02.2009 20:03
Temat postu:
...a piesek ma w uchu zarowke szczęśliwy

bbasia - Sb, 14.02.2009 21:19
Temat postu:
Andreo, ta fotka po prawej prawie idealna uśmiech

ferrus3101 - Sb, 14.02.2009 21:35
Temat postu:
A mnie najbardziej razi zdjęcie nr.2 .Te kraty w moim przekonaniu nie do przyjecia.

Bibru - Nie, 15.02.2009 01:35
Temat postu:
Nie ważne jak teraz Ci fotki wychodzą, czy się podobają czy nie....
Dopiero zaczynasz, musisz poznać podstawy, troszku wiedzy technicznej, i wiele ćwiczyć. Oczywiście ćwiczenia popieraj teorią.
Wiem ze pisałaś wątek o kupnie lustrzanki.... moim zdaniem jeszcze zdecydowanie za wcześnie, nie ma sensu inwestować w cos czego nie będziesz mogła wykorzystać. Nie poznałaś jeszcze swojego aparatu a sięgasz po nowy. Aparat zmieniamy kiedy obecny zaczyna nas ograniczać. Lustro nie poprawi twoich zdjęć dopóki nie poznasz podstaw...

Aleksandrossa - Nie, 15.02.2009 21:33
Temat postu:
1.



2.


kasiazolna - Nie, 15.02.2009 22:22
Temat postu:
Olu najlepiej jak bys kazde zdjecie numerowala po kolei i nie wracala do jedynki bo ciezko sie potem polapac. Zdjecie nr 2 z kotem jest bardzo przyzwoite.
A tak btw jakie te male szynszylki (?) sa sloooooooooooooodkie szczęśliwy

AdamosS - Nie, 15.02.2009 22:37
Temat postu:
eeeej gdzie tak blisko Dzika podeszłaś? w szoku jestem... chyba ze to zoo. Co do fotek to praca, praca, proby, i jeszcze raz proby i praca;)

Aleksandrossa - Pt, 15.05.2009 20:06
Temat postu:
Mały eksperymencik:
3.




I psiak:
4.


tmc - Pt, 15.05.2009 20:43
Temat postu:
Witaj Aleksandrossa uśmiech

Ja mogę napisać o swoich odczuciach z obróbką i techniką mam problem.

Ostatnie dwie fotki to MZ są całkiem fajne,choć jeszcze wymagają pewnych poprawek.
1 koniecznie wyprostować,trochę ściemnić i ja chyba wolałbym mniej boków,czyli proporcje fotki 10x15.
2 Fajna głębia ostrości,kolory,ale dlaczego ucięte kawałek ucha i kitki nie wiem.A najbardziej mi nie odpowiada podpis.

Życzę coraz lepszych kadrów i pozdrawiam uśmiech

Aleksandrossa - Pt, 15.05.2009 21:16
Temat postu:
Jeszcze dwa:
5.



6.


frue - Pt, 15.05.2009 22:53
Temat postu:
na zdjęciu nr 6 brakuje mi trochę dołu, bo łapki wyglądają na ucięte.
Natomiast nr 5, jest całkiem fajne, jednak przeszkadzają mi przepalenia. Unikaj słońca od tylu i z góry, spróbuj inaczej podejść do psa, tak by nie było na nim dużych przepalonych plam. Do tego też są łapki ucięte. Podoba mi się też ten pies, który został przerobiony przez Fotogadułę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

mejdejos - Sb, 16.05.2009 13:24
Temat postu:
Ostatnie 4 zupełnie nieudane. Nie przyciągają uwagi ani nie pokazują tematów w sposób unikalny czy efektowny.

Turo5 - Sb, 16.05.2009 14:19
Temat postu:
mejdejos, nie bądź taki dziewczyna ma jeszcze trochę czasu
Aleksandrossa, dalej czytaj instrukcja instrukcja instrukcja i książki o fotografii, efekty pomału już są widoczne w3 serii
1 za duży bałagan, za ciasno i zła GO
2 ten koczis już fajnie wyszedł tylko wykadruj go ciaśniej
3 Świeczka za ciemno widać tylko płomień i górę jak by była cała i kadrowanie pionowe mogło by być ciekawie
4 niedobry kadr
5 ta fotka to po 4 jakieś nieporozumienie -jeszcze gorszy kadr
6 no tutaj się zrehabilitowałaś kadr do przyjęcia
moja rada co do kadrowania podczas zdjęcia nie kadruj tak ciasno później zawsze możesz obciąć na kompie jak wykadrujesz tak ciasno to na kompie już nie dosztukujesz pozdrawiam uśmiech

mejdejos - Sb, 16.05.2009 22:17
Temat postu:
Jestem taki, bo czym skorupka za młodu uśmiech
Musisz po prostu Aleksandrossa, dużo ćwiczyć i czytać uśmiech
Dobrego światła życzę!

Aleksandrossa - Cz, 29.04.2010 13:11
Temat postu:
Najnowsze:
7.



8.


Aleksandrossa - Sb, 15.05.2010 11:38
Temat postu:
9. Phalaenopsis- robione telefonem, 5mxp


Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Forum w oparciu o PNphpBB2 1.2a © 2003 based on phpBB 2.0.5 © 2001, 2002 phpBB Group
To jest wersja przyjazna dla wydruku, pełna wersja znajduje się tutaj: Moje zdjęcia wszystko i nic
Zdjęcia użytkownikow portalu zobaczysz tutaj: Zdjęcia