Ta witryna korzysta z plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania wyświetlanych stron dla indywidualnych użytkowników. Z takich technologii mogą też korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na ten temat można przeczytać tutaj.
Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Wersja gotowa do druku
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość

MAxIO
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 139


Sb, 26.08.2006 00:21   

PO ZAKUPIE D70S ZLECIALO SIE WIELU FACHOWCOW WOKOL MNIE, PRZEKRZYKUJAC SIE JAK D70 PRACUJE, A TO ZE OBIEKTYW KITOWY JESY TAKI, A LAMPA (SB800) TO TAKA, A TELE TO ZA WIELE...I TAKIE TAM.

MAM PYTANIE.

CZY KTOS PRACOWAL Z KITOWYM OBIEKTYEM 18-70. NASLUCHALEM SIE OPINI I JUZ NIE WIEM CZY OBIEKTYWY NIKONA SA AZ TAK SLABE ZE KITOWY JEST DO KITU I GORA 4 MIECHY I DO KOSZA. WYDALEM NA SPRZET SPORO KASY I PO TYM CO USLYSZALEM ODECHCIALO MI SIE DOTYKAC NOWIUSIENKIEJ SIEDEMDZESIATKI. JESTEM BARDZO ZADOWOLONY Z TEGO SZKLA, ZWLASZCZA ZE TO NAJLEPSZY OBIEKTYW JAKI MIALEM.

DRUGA SPRAWA: WIEM ZE ZA GROSZE NICACEGO DOBREGO DO NIKONA NIE KUPIE, ALE MOZE KTOS NAPISALBY PARE SLOW O 70-200G DX.

DZIEKUJE Z GORY.

zobacz zdjęcia Powrót do góry

MarekWisniewski
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 906

Lokalizacja: POZNAN
Sb, 26.08.2006 00:40   

18-55 jest gorszy i po jakims czasie mają sie pojawiac luzy (mam i nic takiego nie zauwazyłem)
18-70 niesłyszałem zeby cos takiego wystepowało .jest to bardzo dobry obiektyw


_________________
D7000-d200- N70-300 VR N85 1.8 N50 1.8 S 24 1.8
SB600
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

maxpawel
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 4923


Sb, 26.08.2006 09:05   

MAxIO - Po pierwsze - nie pisz wersalikami, bo się cholernie trudno czyta. Po drugie - co do pytań merytorycznych. Każdy producent ma różne obiektywy, różnej jakości i na różną kieszeń. Z zasady obiektywy KIT są poniżej przeciętnej jakości, co wcale nie oznacza, że są całkowicie "do kitu". Większość forumowiczów foci na KITach i to z dużym powodzeniem. Co do lampy SB800 to o ile wiem jest to jedna z lepszych lamp, porównywalna z Canonowską 580EX.
A co do szkieł, to warto, żebyś zainteresował się produktami producentów niezależnych. Na przykład w klasie 70-200 SIGMA robi doskonały obiektyw SIGMA 70-200/2,8, który może spokojnie konkurować z obiektywami profesjonalnymi i CANONA i NIKONA ale za to jest znacznie tańsza. Wiele udanych konstrukcji ma również TAMRON, chociażby SP AF 90/2,8 Di MACRO 1:1 do zdjęć makrofotograficznych i portretu. Inny obiektyw ultrakrótki SIGMA 10-20, bardzo dobry produkt zdobywający wiele nagród. Wymieniać można wiele.


_________________
www.ksiegarniafotograficzna.pl
www.NEXforum.pl

http://www.facebook.com/KsiegarniaFotograficzna

www.twojeprzewodniki.com

www.photoadventure.pl
www.fotofascynacja.pl (projekt we wstępnej fazie realizacji)
www.kompozycja.com
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

MAxIO
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 139


Sb, 26.08.2006 12:36   

Dziekuje za informacje-sorry za wersalki, juz nie będę.
A propo SIGMY oraz TAMRONA. Swego czasu te obiektywy niecieszyły się dobrą renomą - przynajmniej w moim otoczeniu. Czy naprawdę warto inwestować w ten sprzęt?

zobacz zdjęcia Powrót do góry

maxpawel
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 4923


Sb, 26.08.2006 12:48   

MAxIO napisał:
Dziekuje za informacje-sorry za wersalki, juz nie będę.
A propo SIGMY oraz TAMRONA. Swego czasu te obiektywy niecieszyły się dobrą renomą - przynajmniej w moim otoczeniu. Czy naprawdę warto inwestować w ten sprzęt?
Warto. Ale przede wszystkim trzeba wiedzieć w jakie modele. Na przykład SIGMA robi obiektywy serii EX, które z reguły mają większy udział "szlachetnych" soczewek, również modele z oznaczeniem HSM mają ultradźwiękowy napęd autofokusa (jak USM w CANONIE), lepiej też oglądać się za obiektywami DG, które przeznaczone są do aparatów pełnoklatkowych i w niepełnoklatkowcach wykorzystywana ich najlepsza centralna część pola obrazowego. Te wszystkie skróty dotyczą SIGMY, u innych producentów trzeba się pytać użytkowników. Ja używam wspomnianego TAMRONA 90/2,8 MACRO oraz SIGMA 10-20/4-5,6 DC EX HSM. (na marginesie DC to obiektyw przeznaczony wyłącznie do aparatów niepełnoklatkowych).


_________________
www.ksiegarniafotograficzna.pl
www.NEXforum.pl

http://www.facebook.com/KsiegarniaFotograficzna

www.twojeprzewodniki.com

www.photoadventure.pl
www.fotofascynacja.pl (projekt we wstępnej fazie realizacji)
www.kompozycja.com
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

MAxIO
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 139


Sb, 26.08.2006 19:55   

Dziękuję za odpowiedz. Obecnie posiadam Nikona 70-300 4-5,5G ED. Skusiłem się (a moze byłem zmuszony) ceną. Nie powiem że jestem zadowolony, AF wolny, cały plasik, i ciemny jak diabli a długim końcu.
Jesli poleciłbys coś Telezoomowego, zastepnik mojego byłbym wdzięczny.

zobacz zdjęcia Powrót do góry

Gumis
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 164

Lokalizacja: Katowice
Sb, 26.08.2006 20:03   

Może SIGMA 100-300 f/4. Tylko nie wiem czy cena odpowiada język


_________________
Fuji S6500fd | HOYA HMC Super UV | 2GB xD Type-H
zobacz zdjęcia Powrót do góry

MAxIO
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 139


Sb, 26.08.2006 20:04   

A jak cena? Może znasz ceny z giełdy warszawskiej?

zobacz zdjęcia Powrót do góry

Gumis
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 164

Lokalizacja: Katowice
Sb, 26.08.2006 23:07   

Pierwsze co przyszło mi na myśl to Allegro.pl.
http://www.allegro.pl/item122721588_int ... 3lata.html
Tutaj przykładowa aukcja.


_________________
Fuji S6500fd | HOYA HMC Super UV | 2GB xD Type-H
zobacz zdjęcia Powrót do góry

MAxIO
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 139


Sb, 26.08.2006 23:30   

Dzieki Gumis, ale jestem daleko odd kupowania szkieł na allegro.
Poza tym mieszkam poza Polska i właściwie nie znam cen w kraju.
Jest może jaks stronka z giełdą w STODOLE (jeśli jeszcze istnieje)

zobacz zdjęcia Powrót do góry

maxpawel
Fotogaduła
Fotogaduła


Posty: 4923


Nie, 27.08.2006 09:17   

To wejdź na strony: www.ceneo.pl albo www.skapiec.pl tam znajdziesz porównania cen w sklepach internetowych, nie tylko polskich (Pixmania)


_________________
www.ksiegarniafotograficzna.pl
www.NEXforum.pl

http://www.facebook.com/KsiegarniaFotograficzna

www.twojeprzewodniki.com

www.photoadventure.pl
www.fotofascynacja.pl (projekt we wstępnej fazie realizacji)
www.kompozycja.com
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

Kuma
Bydle... ale da się lubić...


Posty: 702

Lokalizacja: Tychy
Nie, 27.08.2006 12:36   

co do obiektywu 18-70 czyli popularnego kita to ja powiem tak
kiedys jak nie znałem d70tki to uwazałem ze jest zły. Jak go poznałem to uważam ze jest całkiem niezły.
Jak zajrzysz do mojego PF znajdziesz tam 4 najnowsze zdjecia. Robione d70 z kitowym obiektywem.
Myśle ze jakość zdjęć i szczegółowość Cię zadowolą....

pozdrawiam


_________________
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć... Przecież nikt za mnie nie umrze!
Odwiedź stronę autora Powrót do góry

fabrykant
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 83


Nie, 27.08.2006 15:30   

Mój pogląd na obiektywy jest następujący- jeżeli odbitki (nie widok na ekranie) Cię zadawalają, to czemu masz uważać że obiektyw jest kiepski? Fotografowałem dawno temu Sigmą 28-200/3,8- 5,6 UC z aparatem analogowym i byłem całkiem zadowolony, dopóki nie zacząłem robić powiększeń 20 x 30 i 30 x 40 cm, gdzie wypadała znacznie gorzej niż standard 50/1,8 Canona. Póki sam jesteś zadowolony z ostrości i jakości- nie ma się co martwić. Tak samo jeśli chodzi o jakość machaniczną- o ile nie trzepniesz obiektywem o jakiś twardy element krajobrazu, będzie Ci służył bardzo długo, i choćby pojawiły się luzy- ostrość nie ulegnie żadnej dostrzegalnej zmianie- mówię to na podstawie starych doświadczeń z obiektywem Canona 28-80- choć ma już z dziesięć lat i nieco klekocze nie robi gorszych zdjęć niż na początku. Myślę że współczesne kity do cyfrówek nie mogą być gorsze. Pozdrowienia

Odwiedź stronę autora Powrót do góry

thor88
Czasem zajrzy
Czasem zajrzy


Posty: 20


Pt, 01.09.2006 10:46   

Witam. Ja również używam w Nikonie D70 kitowego 18-70DX ED i powiem, że jest całkiem, całkiem. Zrobiłem nim już ponad 15000 zdjęć i dopiero zaczęły się leciutkie luzy. Ostrość znośna, do tego używam Sigmę 70-210 i tu już inna sprawa, jest to dosyć ciemny obiektyw i przy maksymalnym zoomie robi się niezbyt ostro, trzeba potem poprawiać fotki. Jeśli chodzi natomiast o lampę to używam SIGMA EF-500 DG Super i jestem bardzo zadowolony, lampa się spisuje świetnie, co prawda nie kożystałem z SB 800 ani SB 600, ale nie mam nawet takiej potrzeby bo w zakresie światła Sigma mi bardzo pasuje..


_________________
I kill'em all. Good segregate it uśmiechuśmiech
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry

fotopk
Stały bywalec
Stały bywalec


Posty: 672

Lokalizacja: Lublin
Pt, 01.09.2006 14:05   

http://www.photozone.de/active/survey/q ... r%20AF'%22

tu sa wszystkie obiektywy (ponoć) które można podłączyć do d50 wiec i do d70. przejrzyj sobie


_________________
www.kordula.cba.pl
Nikon!
Pozdrawiam, Piotrek
Odwiedź stronę autorazobacz zdjęcia Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Podobne dyskusje
Temat Autor Forum Odpowiedzi
Brak nowych postów Prośba o opinie. KrystianR zdjęcia - fotokrytyka 1
Brak nowych postów [Sprzedam] ZENIT TTL + 2 OBIEKTYWY CONVERTER POKROWIE Soshick kupię / sprzedam / zamienię / poszukuję 0
Brak nowych postów Certo Six Synchro compur.i inne oraz Obiektywy ! Carl Zeiss raczek2000 kupię / sprzedam / zamienię / poszukuję 0
Brak nowych postów Dwa Obiektywy na sprzedaż Jelcyn kupię / sprzedam / zamienię / poszukuję 0
Brak nowych postów Olympus SZ-31 MR - Opinie Grzechu1998 Olympus 1
Brak nowych postów Bardzo proszę o opinie na temat zdjęć :) -moCCa- zdjęcia - fotokrytyka 9
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) :: OBIEKTYWY DO D70. ZBIERAM OPINIE. - do wydruku
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Forum w oparciu o PNphpBB2 1.2a © 2003 PNphpBB Group  Credits


Portal w oparciu o engine OS/GPL Envolution 1.25 Korzystanie z Portalu oznacza zgodę na warunki Regulaminu i Polityki prywatności.